Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lekkeripeliä

Kaikki työ on otettava vastaan. Tarjotusta työstä ei saa kieltäytyä. Ammattitaitosuoja on poistettava. Työttömät lojuvat mieluummin kotona tuista nauttien kuin ottavat vastaan työtä.

Näinhän meille nykyisin hoetaan. Vähän väliä ilmestyy otsikoihin joku työnantaja valittamaan, että työttömille ei työ kelpaa. Työvoimahallinnon sivuilla on tarjolla kaikenlaisia töitä, mutta tänään osui silmiin ehkä kummallisin koskaan näkemäni työpaikkailmoitus. Red Hat Holdings -nimisessä firmassa on tarjolla peräti 60 henkisen puhelinneuvojan paikkaa. Laitetaan vielä kuva:

mol

Tarjous on tehty ilmeisen vakavissaan, koska se on otettu TE-palvelujen työpaikkailmoituksiin.

Olkoon sitten niin, työ kuin työ. Ehkä maasta löytyy itsensä psyykikoksi, meedioksi, ennustajaksi, näkijäksi tai tietäjäksi tunnistavia ihmisiä, kun koulutustakaan ei edellytetä.

Tällaiset henkilöt varmaan osaavat myös ennakoida tulevan palkkansa annettujen tietojen pohjalta ja kenties ilman niitäkin. Palkkaus on siis provisio 40 euroa työperiodilta ja työtä edellytetään tehtävän vähintään 30 tuntia periodissa ja vähintään 60 tuntia kuukaudessa. Palkka on siis 40 euroa kahdessa viikossa ja 80 euroa kuukaudessa. Onko tuo nyt se mainittu peruspalkka, jonka lisäksi tulee puheluaikoihin perustuva tuntipalkka? Tämän osannee jokainen näkijä ja tietäjä sanoa. Minä en osaa.

Nykyisin TE-toimistot lähettävät entistä enemmän työtarjouksiksi naamioituja ilmoituksia avoimista työpaikoista. Kun tällaisen ”tarjouksen” saa, niin siinä ilmoitettua työtä on pakko hakea. Jos ei hae, niin menettää työttömyysetuutensa. Samaa työpaikkaa koskeva ilmoitus lähetetään aina usemalle kuin yhdelle työnhakijalle, jotta työnantajalla on valinnanvaraa.

Jos näitä 60 työpaikkaa markkinoidaan vaikkapa 180 henkilölle, niin saadaan 180 karenssia. Karenssi säästää valtion ja kunnan työmarkkinatukimenoja ja kasvattaa kunnan toimeentulotukimenoja. Työstä kieltäytyneet saavat karenssia ja ministerikin pääsee taas tarjoamaan laiskoille työttömille lisää keppiä.

Olkoon jokainen psyykikoista mitä mieltä tahansa, mutta luulisi sentään virkavastuulla toimivan valtion viranomaisen pysyttelevän asiallisemmilla linjoilla. Työvoimahallinnon avoimien työpaikkojen sivuilla ei näytä olevan mitään moderointia, vaan jokainen saa tarjota siellä millaista työtä ja millaisilla ehdoilla tahansa. Meillä päin tällaista sanotaan ihan lekkeripeliksi.

Selvännäkijöiden paikkojahan yleensä ei tarvitse edes laittaa hakuun, sillä he tietävät minne ottaa yhteyttä ja milloin. Kuten myös sen, tulevatko valituiksi ja paljonko saavat palkkaa.

selvännäkijä

Kommentit (24)

 1. Heikki Sormunen

  Enää puuttuu tämä:

  Palkkaamme pääsisäisnoitia provisiopalkalla. Saat itsellesi 20% virpomalla hankkimistasi karkeista, joten mitä enemmän onnistut virpomaan, sitä makeammaksi saat suusi.
  – Kyöpelinvuori Holding Ltd.

  Otamme vakituiseen provisiopalkkaiseen työsuhteeseen kerjäläisiä. Tehtänäsi on kerätä kaduilla ohikulkijoilta rahaa. Eduksi katsomme, jos osaat esittää sokeaa tai rampaa. Koulutusta emme edellytä, työ tekijäänsä neuvoo. Edellytämme myös, että sinulla on oma kerjuukuppi ja muu rekvisiitta.
  – Kolmen pennin international holding Ltd.

  • Katri Kanervo

   Jälkimmäinen toimenkuva ja bisnesidea löytyy jo Bertolt Brechtin mainiosta romaanista Kerjäläisromaani vuodelta 1934. 🙂

 2. maha54

  Kyllä me tarvittaisiin minimituntipalkka Suomeen. Kuolkoot sitten tuulisähkösopimusten myynti ja vastaavat ”työt”, joista viime aikoina ollut esimerkkejä, vaikka pois. Jopa USA:ssa on minimituntipalkat käytössä neljää osavaltiota lukuunottamatta.
  http://www.ncsl.org/research/labor-and-employment/state-minimum-wage-chart.aspx#1

 3. Jyrki

  Tämä on kyllä hyvä kuvaus hyvin surkeasta nykytilanteesta, joka on muuttumassa aina vaan surkeammaksi.

  Ja jos nyt oletetaan, että olisi oikeasti olemassa tälläisiä psyykikkoja. Niin yhtään pätevää ja oikeaa sellaista ei varmasti löydy TE-toimistojen kirjoilta työttömänä roikkumassa, jotta saisi työttömyyskorvauksensa. Ei koska he voivat hankkia aika varmasti elantonsa vaikka raha-arpoja ostamalla jne. Sen lisäksi tosiaan, että psyykikon ammattia ei tosiaan taida olla edes olemassa.

  Joten toivotankin onnea niille, jotka saavat käskyn hakea noita pellepaikkoja joihin ei varmaan ole kellään edellytyksiä saati minkään vakavasti otettavan oppilaitoksen myöntämää päättötodistusta psyykikon taidoista. Olen pahoillani teidän puolesta jo nyt etukäteen.

  Kannattaa muuten selvittää jo kaikki tarvittavat paperit kuntoon, että voisi ehkä saada sossusta jotain. Ja leipäjonotkin kannattaa käydä jo tarkastaan sekä parhaat dyykkauspaikat ruuan suhteen.

 4. Turo Mustakallio

  Asiahan ei minulle kuulu, mutta kysyn kuitenkin:

  – onko mahdollista, että osa työpaikkailmoituksista on TE-toimiston trolleja?

  Näinhän saadaan lisää karensseja aikaan, ja ministeri vaan hymyilee…

  • Kennett Ylitalo

   Nämä työpaikat on ollu kauan ja työkkäri ei niitä yleensä oo pakottanu ottamaan. Niitä on aina satoja paikkoja vapaana. Ite kävin kattomassa ja työehdot oli täysin laittomat. Mm 3kk koeaika jonka päätteessä firma käytännössä päättää maksetaanko tuolta kolmelta kuulta palkkaa, normaaliprovikka tai muu ei vielä kuulu siihen. Työsopimuksen purkuun riitti käynti WCssä työaikana, yksi myöhästyminen tai vastaava muualla lähinnä vihaisen mulkaisun johtaviin rikkomuksiin. Valitusoikeuksia ei ole, työsuojaa ei ole, palkkaturvaa ei ole, minimitunteja ei ole, minimipalkkaa ei ole… Tervetuloa katsomaan miltä näyttää kun työnantaja on tottunut työskentelemään ihmisten kans jotka ei ymmärrä sen olevan laitonta.. paikallisen sopimisen malliesimerkki: jos ei kelpaa me otetaan joku toinen jolle kelpaa..

 5. Pertti I. Ikonen

  Saas nähdä milloinka marjakeisarit ryhtyvät tarjoamaan työtä esim. mustikoiden ja puolukoiden poimintaan.

 6. Pekka Rintamäki

  Ilmoituksessa halutut henkilöthän ovat jo töissä. Jokainen kynnelle kykenevä on jo aikapäiviä sitten perustanut oman palvelupuhelinnumeron.

 7. Oona Katariina

  No, johan tuolla te-toimiston sivuilla oli ilmoitus eroottisen tanssijan paikoista kuopiolaiseen ravintolaan. Milloinkahan se päivä saapuu, että kyseistä työtä tarjotaan jollekin ”pakkohakupaikkana”. Tai toisaalta, voisihan tuon järjestää vaikka kuntouttavana työtoimintana. Siinäpähän pyllyä pyöritellessä notkistuu kummasti. 😉 Mutta vakavasti ottaen eihän tämä ole mitään muuta kuin työttömien ihmisten häpäisyä ja aliarvioimista.

 8. Pekka Forstadius

  Kyllä on taas täydellistä huonommin argumentoitu ja kritiikki heikosti rakentavaa ja kehnosti suunnattua eikä kata kokonaisuutta läheskään riittävällä armottomuudella. Mutta sattuu, koska osuu.

 9. Markku Perttula

  Enää ei puutu kuin stripparipaikka-hakuilmoitukset. Kyllä kai niitäkin on pakko hakea.

 10. MRH

  Ja sitten on tämä uusi työttömyysturvalaki, joka mahdollistaa esim. kuvataiteilijoiden leimaamisen yrittäjiksi. Pienikin (usein suhteiden kautta) tarjottu työkeikka aiheuttaa pelkoa tukien menetyksestä, mikä voi johtaa pimeisiin hommiin tai kieltäytymiseen. Hieno ja kannustava systeemi, sanon ma! Kaikki pihalla kuin lumiukot, niin työkkärin ja Kelan tyypit kuin heidän asiakkaansakin.

 11. Mikael Limon

  Tuo ilmoituksessa oleva puhelinnumero on mielestäni myös kovin epäilyttävä. Oisko kyseessä sen tyyppinen huijaus, puhelu tuohon numeroon kustantaa sen 50 euroa.

 12. Lekkeripeliä | Suomi Tykkää

  […] Kaikki työ on otettava vastaan. Tarjotusta työstä ei saa kieltäytyä. Ammattitaitosuoja on poistettava. Työttömät lojuvat mieluummin kotona tuista nauttien kuin ottavat vastaan työtä. Näinhän meille… …read more […]

 13. Hannu Marttila

  Yhdessä ilmoituksessa näköjään haettiin ”selvännäkijää”. Olen aina kuvitellut että ammatti kuuluu ravintola-alalle. Se on se ravintolan ovella seisova kaluunahenkilö, joka tarkistaa asiakkaan kunnon.

 14. Jari Kähkönen

  Kuka on sanonut, että nuo ilmoitukset esitarkastetaan mitenkään ennen julkaisua? Siellä on ollut avoimesti halvempaa työehtosopimusta shoppaavankin ilmoituksia, mutta sen paremmin työ- ja elinkeinoministeriö kuin molemmissa tesseissä sopijapuolena oleva ammattiliittokaan ei eväänsäkään räväyttänyt. Ja sellaisia vilurivillejäkin, jotka lupaavat työaikalain mukaiset korotusosat, mutta vain mikäli sopii itse työsopimuksellaan alentavansa vastaavalla osalla muun ajan tuntipalkkaa. Mutta silloin ei enää huvittanut lähteä ajamaan oikeuskanslerin kautta takaa, jotta vastuutahot viitsivät edes ilmaista saaneensa kyselyni tiedokseen. Että on nuo Te-”Palveluiden” nettisivut melkoinen uutissivusto, hupikronikka ja seurapiirikalenteri, mutta työnvälitykseen liittyen niiden meriitit eivät mahtane kummaisetkaan olla.

  On huudettu minimipalkkalaki, mutta älkää hitossa sanoko sitä kirosanaa enää toiste. Jos on ihan pakko, uudelleenmääritelkää se lakimääräiseksi helpotetuksi laskukaavaksi sille mitä viranomaiskäytännössä arvioidaan puhuttaessa oloihin nähden tavanomaiseksi ja kohtuulliseksi palkaksi. Itse lisään, että jos yleissitovaa tessiä ei ole. Kamppailin hieman itseni kanssa kirjoitanko yleis-etuliitteen ollenkaan tai panenko sen sulkuihin, mutta eiköhän ymmärrettäne puheena olevan heikomman sopijapuolen turva sinne missä ei muutakaan ole. Eli ei määrätä koko rykmentille puukonkantokieltoa, jos ei ole täysin varma että jokaisen kuorma-auton lavan sisäpuolelta varmasti löytyy kotelostaan kiinniniitattu muovikahvainen, sillä muuten voi tulla vähän turhan totiset paikat jouduttiinpa sitten tuleen eli veteen.

  Se olisi nimittäin yhtälailla kurja tilanne, kun naulata lain tekstillä kiinni numeroin määritetty lakimääräinen vähimmäispalkka. Hintoja ei nimittäin säätele yhtään mikään, kaikkein vähiten se eduskunta, jonka pitäisi älytä säännöllisin väliajoin sitä minimipalkkaakin korottaa, mutta mikä useimmiten kuitenkin jää tapahtumatta. Ja osavaltion lainsäädäntöelintä tai piirikunnan valvojalautakuntaa meillä ei edes ole, joilla voisi joissain tapauksissa olla sanansija omalla valta-alueellaan tässäkin asiassa. Jotkut vähän vihertävät tapaavat tälläisiä hassutuksia puhella siinä missä siitä perustulostaankin, mutta näkökulmansa on toivottoman valtiontalouskeskeinen ja lähestulkoon täysin työelämäsokea.

  Tapaa olemaan niinkuin politiikka nykyään yleisimminkin: eihän asia sanojaansa mitenkään liikuta vaan niitä reppanoita. Niitä, joita eivät oikein osaa edes tarkemmin määritelläkään. Eipä kai, kun kurjan todellisuuden liejuinen verisyys ei tulvi sisään seinäpaneloituihin kokolattiamattotiloihin, käyden raskaasti siellä olevain arvoisain rouvain, herrain ja kolmassukupuolisten kengille sekä nokkiin. Viimeksi maailma ei tullut valmiiksi, jos ei joku sitä satu tietämään ja moni haluaisi purkaa senkin mitä ehdittiin rakentaa. Rakenteet, jotka ovat pelkkää 70 vuotta vanhaa huokoista ja heikkoa pula-ajan betonia, jos niitä vähänkään tarkempaan katsoo.

  • HelenaA

   Muutamia vuosia sitten itse laitoin muutamaan eri otteeseen ilmoituksen työpaikasta. Joka kerta soittivat työkkäristä ja tarkistivat, että paikka on oikea. Ja siis kyse oli ihan normaalista toimistotyöstä.
   Ehkä enää ei ole resursseja samaan..

  • Heidi Åkerlund

   Olen julkaissut TE-tston nettusivuilla parikin ilmoa viime vuosina: kaikista on ”työkkärin täti” soittanut ja tarkistanut speksit.

 15. Ossi Saresoja

  Saku: ”Ammattitaitosuoja on poistettava.”

  Onko ammattitaitosuoja sinusta sitten hyvä asia? Jos on, niin miksi? Eikö olisi parempi mennä koulutusta vastaamattomaankin työhön, jos tilaisuus tarjoutuu?

  • Saku Timonen

   Ammattitaitosuoja kestää vain kolme kuukautta, joten sen verran pitää jokaisella antaa aikaa etsiä ammattiaan vastaavaa työtä. Ei ole mitään järkeä pakottaa insinööriä ottamaan vaikkapa puhelinennustajan työtä.

 16. Aki Räsänen

  Heh heh. Hannu Marttila tuossa edellä jo taisi vihjatakin, että ”selvännäkijä” on väärin kirjoitettu. Pitäisi olla ”selvänäkijä”. Mutta enpä todellakaan työttömänä haluaisi hakea selvänäkijänkään paikkaa.

 17. Allegoria

  😀 Nämäkin kai tilastoidaan ehkä vielä ”avoimiksi tarjolla oleviksi työpaikoiksi” Suomessa ja TE:n sivustoilla?

  No, ehkä jostain löytyy esim.opiskelija joka psyykikon kyvyillään saisi tästä lisäansioita, mutta sivustonsa jonkinlaisen uskottavuuden säilyttämiseksi suosittelisin tätä johonkin ”muuta sekalaista tarjolla” seinälle, ei varsinaisten työpaikkojen joukkoon.

 18. Petri Niemi

  Kunnes toisin todistetaan, väitän että Työvoimahallinnon sivuilta löytyvien ilmoitusten suhteen ei ole aiemminkaan tehty niin kovin tiukkaa karsintaa. Jonkinlainen laillisuus ja hyvät tavat kaiketi näiltä kaikilta pitää vaatia..

  Kokonaan toisenlainen seula on käytössä, kun siellä työkkärissä valitaan, mitä työtarjouksia lähetetään työttömille. Tämä edellyttää jo jonkinasteista yhteistoimintaa työnanatajan kanssa. Viihdelinjojen puhelinvastaajat, provisiopalkatut puhelinmyyjät tai vaikkapa strip tease artistit tuskin ovat sellaisia työtehtäviä, joita missään tilanteessa velvoitetaan hakemaan.

  Näistä olisi nimittäin ollut todella paljon kohujuttuja jo 1990-luvulta lähtien, jos kaikki työkkärin sivuilla tarjotut ties millä provikkapalkoilla tarjottavat humpuukityöt lähtisivät suoraan työttömille haettavaksi.

 19. Irtisanotun irtosanoja

  Kiitos taas Sakulle tämän(kin) esiin tuomisesta! Edes joku järjen ääni jossain. Kunpa sitä vain kuultaisiin.

  Kysymys kuuluu: miten tuollaiset ilmoitukset oikein sopivat ministeriön (TEM) alla olevan organisaation yhteyteen? Voin vastatakin: eivät niin mitenkään.

  Mitäpä jos sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksesta terveyskeskuksissa alettaisiin tarjota vaihtoehtoisina parannuskeinoina enkelihoitoja, henkiparannusta ja manaamista?

  Sen verran pitäisi olla resursseja moderointiin, että tällaiset karsitaan ennen kuin pääsevät julki.

  Soisi jonkun toimittajankin nostavan tämän tikunnokkaan ja tivaavan ministeriöstä, että mitä ihmettä.

Kommentoi »

Comments are closed