Lekkeripeliä

Kaikki työ on otettava vastaan. Tarjotusta työstä ei saa kieltäytyä. Ammattitaitosuoja on poistettava. Työttömät lojuvat mieluummin kotona tuista nauttien kuin ottavat vastaan työtä.

Näinhän meille nykyisin hoetaan. Vähän väliä ilmestyy otsikoihin joku työnantaja valittamaan, että työttömille ei työ kelpaa. Työvoimahallinnon sivuilla on tarjolla kaikenlaisia töitä, mutta tänään osui silmiin ehkä kummallisin koskaan näkemäni työpaikkailmoitus. Red Hat Holdings -nimisessä firmassa on tarjolla peräti 60 henkisen puhelinneuvojan paikkaa. Laitetaan vielä kuva:

mol

Tarjous on tehty ilmeisen vakavissaan, koska se on otettu TE-palvelujen työpaikkailmoituksiin.

Olkoon sitten niin, työ kuin työ. Ehkä maasta löytyy itsensä psyykikoksi, meedioksi, ennustajaksi, näkijäksi tai tietäjäksi tunnistavia ihmisiä, kun koulutustakaan ei edellytetä.

Tällaiset henkilöt varmaan osaavat myös ennakoida tulevan palkkansa annettujen tietojen pohjalta ja kenties ilman niitäkin. Palkkaus on siis provisio 40 euroa työperiodilta ja työtä edellytetään tehtävän vähintään 30 tuntia periodissa ja vähintään 60 tuntia kuukaudessa. Palkka on siis 40 euroa kahdessa viikossa ja 80 euroa kuukaudessa. Onko tuo nyt se mainittu peruspalkka, jonka lisäksi tulee puheluaikoihin perustuva tuntipalkka? Tämän osannee jokainen näkijä ja tietäjä sanoa. Minä en osaa.

Nykyisin TE-toimistot lähettävät entistä enemmän työtarjouksiksi naamioituja ilmoituksia avoimista työpaikoista. Kun tällaisen ”tarjouksen” saa, niin siinä ilmoitettua työtä on pakko hakea. Jos ei hae, niin menettää työttömyysetuutensa. Samaa työpaikkaa koskeva ilmoitus lähetetään aina usemalle kuin yhdelle työnhakijalle, jotta työnantajalla on valinnanvaraa.

Jos näitä 60 työpaikkaa markkinoidaan vaikkapa 180 henkilölle, niin saadaan 180 karenssia. Karenssi säästää valtion ja kunnan työmarkkinatukimenoja ja kasvattaa kunnan toimeentulotukimenoja. Työstä kieltäytyneet saavat karenssia ja ministerikin pääsee taas tarjoamaan laiskoille työttömille lisää keppiä.

Olkoon jokainen psyykikoista mitä mieltä tahansa, mutta luulisi sentään virkavastuulla toimivan valtion viranomaisen pysyttelevän asiallisemmilla linjoilla. Työvoimahallinnon avoimien työpaikkojen sivuilla ei näytä olevan mitään moderointia, vaan jokainen saa tarjota siellä millaista työtä ja millaisilla ehdoilla tahansa. Meillä päin tällaista sanotaan ihan lekkeripeliksi.

Selvännäkijöiden paikkojahan yleensä ei tarvitse edes laittaa hakuun, sillä he tietävät minne ottaa yhteyttä ja milloin. Kuten myös sen, tulevatko valituiksi ja paljonko saavat palkkaa.

selvännäkijä

 

 

Kommentit (24)
 1. Heikki Sormunen
  11.3.2016, 14:01

  Enää puuttuu tämä:

  Palkkaamme pääsisäisnoitia provisiopalkalla. Saat itsellesi 20% virpomalla hankkimistasi karkeista, joten mitä enemmän onnistut virpomaan, sitä makeammaksi saat suusi.
  – Kyöpelinvuori Holding Ltd.

  Otamme vakituiseen provisiopalkkaiseen työsuhteeseen kerjäläisiä. Tehtänäsi on kerätä kaduilla ohikulkijoilta rahaa. Eduksi katsomme, jos osaat esittää sokeaa tai rampaa. Koulutusta emme edellytä, työ tekijäänsä neuvoo. Edellytämme myös, että sinulla on oma kerjuukuppi ja muu rekvisiitta.
  – Kolmen pennin international holding Ltd.

  1. Katri Kanervo
   11.3.2016, 14:57

   Jälkimmäinen toimenkuva ja bisnesidea löytyy jo Bertolt Brechtin mainiosta romaanista Kerjäläisromaani vuodelta 1934. 🙂

 2. Kyllä me tarvittaisiin minimituntipalkka Suomeen. Kuolkoot sitten tuulisähkösopimusten myynti ja vastaavat ”työt”, joista viime aikoina ollut esimerkkejä, vaikka pois. Jopa USA:ssa on minimituntipalkat käytössä neljää osavaltiota lukuunottamatta.
  http://www.ncsl.org/research/labor-and-employment/state-minimum-wage-chart.aspx#1

Kommentointi suljettu.