Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Puheesi mukaan saat purtavaa

– Jos julkisuudessa, tässä tapauksessa Twitterissä, esitetään näkemys, että joku porukka – mikä tahansa – voidaan tappaa, se on väärä viesti. Tällainen tekstailu ja twiittailu ei kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan.

– Jos joku vaikka toteuttaisi tällaisen uhkailun. Ei välttämättä se twiitin lähettäjä, mutta jos joku muu ajattelee, että onpas tämä hyvä ajatus ja toteutanpa sen.

Näin esitti Timo Soini närkästyksensä Andrè Wickströmin twiitistä, jossa tämä toivoi Jeesuksen ilmestyvän tappamaan kaikki Soinin rukousaamiaiselle osallistuvat. Wickströmin huono huumori ei ansaitse puolusteluja, mutta muistutan kaikkia mielensä pahoittaneita erään ison kirjan sanoista:

Puheesi mukaan saat purtavaa, sanoistasi riippuu, mitä saat niellä. (San. 8:20)

Kuka tämä aloitti? Kuka sanoi, että sinun mielipiteesi ei voi olla väärä, koska se on sinun mielipiteesi ja antoi näin moukille oikeutuksen kohdistaa tappo- ja raiskausuhkauksia kaikille vastustajiksi katsomilleen sillä tekosyyllä, että ne ovat vain oikeutettuja ja erehtymättömiä mielipiteitä? Kuka otti puolueeseensa räyhähenkiä ja rasisteja keräämään ääniä? Kuka vieläkin kuittaa puolueensa sisältä kuuluvan vihaan yllyttävän mölinän kansanliikkeeseen kuuluvana rosona? Kuka ei lopsauttanut korvaansa silloin, kun oman puolueen varakansanedustaja kiitti Jumalaa tuhopoltosta? Kuka rankaisi selvään taisteluun yllyttännyttä ja kivuliasta kuolemaa vastustajille luvannutta puolueensa kansanedustajaa kahden kuukauden palkallisella vapaalla eduskuntaryhmän työskentelystä? Kuka on hiljaa hyväksynyt saman kansanedustajan johtaman järjestön yllytyksen kansanmurhaan? Kuka se ottikaan sen ensimmäisen askelen?

Jos kirnuat kermaa, tulee voita, jos väännät nenästä, tulee verta, jos lietsot vihaa, tulee sota. (San. 30:33)

Tämän saarnaosuuden jälkeen muistutan mieliin Olli Immosen kesälliset puheet, jotka palkittiin palkallisella lomalla:

oi

oi2

Nämä puheet olivat voimakasta retoriikkaa ja runoilua. Koomikon mauton heitto on pelottavaa vihapuhetta, joka saattaa yllyttää jonkun hullun toimimaan.

Immosen puheet muuten vieläkin löytyvät hänen seinältään, samoin kuin runsas kommentointi, joka tuo väkisin mieleen Soinin eiliset sanat muutettavat muuttaen:

Jos joku vaikka toteuttaisi tällaisen uhkailun. Ei välttämättä se kirjoittaja, mutta jos joku muu ajattelee, että onpas tämä hyvä ajatus ja toteutanpa sen.

Soinia varmaan lohduttaa tieto siitä, että Wickström on luvattu panna ojennukseen ihan samalla tavalla kuin Immonenkin pantiin.

harjaus

Ite, missa est.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Tällaista omaa mielipidettä, joka ei siis voi olla väärä, koska se on oma mielipide, ei kannata lähettää ollenkaan.

palaute 10.3.16

Kommentit (34)

 1. Joni Pelkonen

  Luulen, että enemmistö suomalaisista pitää Perussuomalaisia epämiellyttävänä puolueena ja Soinia epämiellyttävänä poliitikkona. Soini on itse aikoinaan Espoon valtuustossa, siis julkisesti, lausunut että enemmistön edut menevät aina vähemmistön etujen edelle. Toisin sanoen vähemmistön olisi oman etunsa vuoksi parempi lopettaa vähemmistökäyttäytyminen ja sulautua enemmistöön.

  Miksi tämä sääntö ei koske Soinia itseään? Jos enemmistö haluaisi että persut lopettaisivat kiihkoilun, että Soini potkisi pois porukkansa rasistit ja juopot ja että perussuomalaiset lopettaisivat opportunistisen hetken totuuden kertomisen, eikö olisi parempi suostua?

  • Jukka Laine

   Persujen mielestä 100 % suomalaisista on ”maahanmuuttokriittisiä” ja kaikki haluaisivat lähettää kaikki maahan tulleetkin pois.

   Pari kukkahattua on tietysti, mutta ne mahtuvat vihremarginaaliin.

 2. Raili Pajula

  Timo Soinin kommentti kolumnissaan Perussuomalainen-lehdessä 14/2013: ”Perussuomalaisten velvollisuus on iskeä hajottajia kovimman kautta. En hyväksy puolueenvastaista toimintaa. Tämä koskee kaikkia, niin kuin viime viikkoina on nähty. Yksittäiset narsistit eivät määritä tätä puoluetta…”
  Kukahan se suurin narsisti puolueessa onkaan. Puheenjohtaja määrää kaikesta. Uskonasioissa tai vakaumusta edustavissakin kysymyksissä hän määrää vastaukset. Toisinajattelijat pääsevät puolueen oppositioon ja hautautuvat sinne.

  • Maria Kynsijärvi

   Olen samaa mieltä, ja itse asiassa miettinyt juuri tuota narsisti-juttua. Kun katsoo, mitä narsistisen persoonallisuushäiriön määritelmistä sanotaan, kriteerit osuvat tosi hyvin Timo Soiniin. Narsisti on taitava manipuloimaan muita ihmisiä, mestari esittämään puolitotuudet uskottavasti, käyttää muita ihmisiä omien pyrkimystensä välikappaleina, on usein johtavassa asemassa, koska omaa paljon johtajan taipumuksia, määrittelee oman vastuunsa aina kulloistenkin omien etujensa mukaan, on erittäin taitava laskelmoija, näkee helposti muiden ihmisten heikkoudet ja pystyy hyödyntämään niitä. Lista on tosi pitkä. Mikä noista äskeisistä kohdista ei sovi Timo Soiniin?

   • Jore Puusa

    ja……….mikä narsistin, sosiopaatin ja psykopaatin määritelmä ei sopisi suureen osaan poliitikkoja?????? 🙂
    Mietin aina, kun poliitiikkoihin osuu ansaittu pilkka, että miten moni heistä on trauma-addikti. Eli hakee ja pitää loukatuksi ja huonosti kohdelluksi tulemisesta. Esimerkiksi Janitskin on sanonut sen itse Lieksa(lainen) lehden haastattelussaan.
    ” Pidän enemmän loukkauksista kuin kehuista”. sic.
    Ajattelen asiaa usein ohi poliitikon..koetan ajatella heitä, jotka poliitikon nostivat valtaan.
    Poliitikko on seuraus – mutta äänestäneet ovat mekanismi.
    Mekanismilla on syy..tai prosessilla on syy.
    Jotta voisi vaikuttaa asioihin, pitäisikin puuttua syihin – jotta prosessi tuottaisi hyviä ihmisiä johtamaan.

    Prosessiin ei kuitenkaan puututa…..
    Koska kansakin on trauma-addikti.
    Me pidämme siitä, että tulemme huonosti kohdelluiksi.
    Ja silloin saamme näitä Soineja pomoiksi.
    Jotta voimme valittaa jatkossa.
    Jota tarvitsemme.
    Siinä se prosessi – jota itse mietin.

    Tuossa aihetta sivuten ja tuo osuu maaliinsa kun kansan ja poliitikkojen suhdetta ajattelee, sillä siitähän Suomessa on klyse, ei suinkaan siitä mitä poliitikot saavat aikaan reaalisesti, heidän tehtävänsä on käytöksellään olla maalitauluja jotta kansa jaksaa. http://www.estd.org/wp-content/uploads/2011/10/Riippuvuus_vaikean_posttraumaattisen_stressihairion_dissosiatiivisten_hairioiden_hoidossa.pdf

   • Maana Backman

    ”….määrittelee oman vastuunsa aina kulloistenkin omien etujensa mukaan…”, vastaa juurikin sen, mitä näimme, kun Soinin piti valita, minkä salkun ottaisi. Hänhän käy jatkuvaa vaalikamppailua, joten tuli siihen näkemykseen, että rahasalkku on liian riskaabeli tällaisena aikana, tulevia ajatellen. Enpä kyllä olisi suonut mitään salkkua, mutta kun kerran demokratiassa eletään, niin pakkohan se on nämä 4 vuotta kestää. Luulenpa, ettei Soini uskonut itsekään, että joutuisi suurempien ministeriöiden joukkoon ja näinollen pisti miettimään….

  • Papinniemi Marko

   Persuihin mahtuu vain yksi narsisti, Soini itse.
   Eriävät mielipiteet ”harjataan” pois

   • Petri Sakkinen

    Soinin oppi-isän puolueen nimihän oli ”Sirkka, minä ja Pekka: SMP.”

 3. Esa Kauppila

  Ehkä hieman kirjoituksesta ohi mutta asiaan hyvinkin liittyen.
  Olen tässä viimeaikoina miettinyt ja tuumaillut sanaa suvakki. Mitä se on, kuten vanha ukko Luther kysyi. Sanan alkuperähän löytynee sanoista suvaita, suvaitsevaisuus. Eli joku tai jotkut suvaitsevat jollekulle toisille tai toisille jotakin, antavat ikäänkuin armon tai suostumuksen. Rasistien kielenkäytössähän sana tarkoittanee henkilöä joka hyväksyy kaikkien ihmisten rajoittamattomat ihmisoikeudet riippumatta yhtään mistään seikoista. No tokihan asia on hieman monimutkaisempi mutta tähänhän asian voisi kiteyttää: jokaisella ihmisyksilöllä on rajoittamattomat ihmisoikeudet ja jokaista ihmisyksilöä on kohdeltava tasapuolisesti samojen arvojen mukaan ja tämä arvo on pysyvä, myötäsyntyinen ja peruuttamaton ja koskee jopa pahimpia ihmisperkeleitä, jopa Hitlerillä, Stalinilla, Brejvikillä etc. oli ja on ihmisarvo vaikka he ovatkin sen käsittämättömällä tavalla paskoneet. No jos kerran näin on niin miten kenenkään ihmisarvo voisi olla riippuvainen kenenkään toisen suvaitsemisesta ? Eihän sellaista joka joka tapauksessa on olemassa voi kenellekään antaa tahi pois ottaa ? Tyhmyreitä ovat nämä rasistit, Korkeimman taskuun unohtuneita tyhmyreitä …
  Ja Soinin loukkaantumisesta: kokeilehan Timppa miten kenkä mahtuu niin kuin amerikan kielellä sanotaan …

  • Jore Puusa

   Suvakki tulee sanojen suvaitsevainen ja vajakki yhdistelmästä.
   Vajakki eli vajaamielinen.
   Empaattisen/hyvän ihmisen määrite on tietty mielisairauden aste, kun rasistille asiaa mielessään kääntelee.

  • Saku Timonen

   Suvakki on pilkkanimi, joka tulee sanoista ”suvaitsevainen” ja ”vajakki”. Jostain syytä edes urbaanisanakirjan tekijät eivät ole tätä ymmärtäneet.

   • Susanna Arasola

    Kiitos tästä että sanalle tuli viimeinkin selitys. Aion kertoa muillekin jotka siitä ovat niin montaa mieltä tai hämmennyksissä. Ja kiitos kun joku puhuu tässä maassa pysyvästi asiaa ja antaa toivoa ettei kaikki sivistyksestä ole menetetty. En yleensä kommentoi mutta jos nyt näin juhlan kunniaksi. Itse bloggailen anonyymisti kipeistä asioista, jolloin anonyymiys suojelee itseni lisäksi läheisiä. Arvostan näitä tekstejä suuresti.

  • Kaija Laine

   Itse 80-luvulta asti kehitysvammaisten kanssa työskennelleenä muistuttaisin että sana vajaamielinen poistui käytöstä lopullisesti ammattikielestä 1980 kun Kehitysvammalaki tuli voimaan. Uskomatonta että tuo sana yhä näin seuraavalla vuosituhannella kummittelee asiattomassa käytössä!! Olisiko aika päivittää kielenkäyttö tälle vuosituhannelle? Jos ei niin 1900-luvun alkupuolella käytettiin termiä tylsämielinen, ihan vinkkinä!

 4. Kari Saisa

  Kyse ei mielestäni ole siitä, että kuka aloitti paskan puhumisen vaan siitä, että kuka sen lopettaa.
  Itse haluan uskoa, että Soini tarkoitti kommenttinsa myös omille joukoilleen, ei pelkästään Andreelle.

  ”– Jos julkisuudessa, tässä tapauksessa Twitterissä, esitetään näkemys, että joku porukka – mikä tahansa – voidaan tappaa, se on väärä viesti. Tällainen tekstailu ja twiittailu ei kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan.”

  • Lauri Ojala

   Soinilla on kyllä ollut lukemattomia kertoja mahdollisuus sanoa tuo omilleen. Aihetta on kieltämättä ollut lähes jatkuvasti, vaan eipä ole tätä ennen kokenut aiheelliseksi puuttua asiaan läheskään näin ”voimakkaasti”. Eihän tämä tuohtuminen siis itsessään ollut lainkaan liioiteltu, vaan päin vastoin varsin rauhallisesti reagoitu. Se vain haiskahtaa pahalta, että juuri tämä (moneen julkisuudessakin ryöpytettyyn persulausuntoon verrattuna vielä suhteellisen laadinta
   laimea) itseen kohdistunut mauton heitto antaa aihetta tuomioon. Eihän Immosen harjauskaan tosiasiassa ollut kuin toverillinen muistutus siitä ettei kaikkia ajatuksiaan ole suotavaa laukoa julkisesti.

 5. Marko Manninen

  Soinista ja Perussuomalaisista tulee mieleen koira, joka haukkuu ja jahtaa autoja. Jos koira kerrankin saisi sellaisen kiinni, ei se tietäisi mitä sillä tehdä. Perussuomalaiset on rakentanut suosionsa kritisoimalla hallitusta ja sen toimia. Nyt päästyään hallitukseen eivät oikein tiedä mitä siellä tehdä. Keskittyvät sitten ihmettelemään sitä, että miksi heitä kritisoidaan.

  Wickströmin ”läppä” oli mielestäni erittäin huono. Immosen kirjoitus oli huono. Kahdesta huonosta ei tule hyvää ja oman typeryyden puolustelu sanoilla ”mutta kun tuo aloitti” kuuluu hiekkalaatikkoikään.

  Ja kun näemmä blogissa lainataan ”isoa kirjaa”: ”Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?” (Luuk. 6:41)

  • Teemu Laitinen

   Ero mielestäni on siinä, että Wickström vitsaili ja Immonen on tosissaan.

   • Pekka Rintamäki

    Juuri näin. Koomikkoa voidaan moittia huonosta, mauttomasta tai asiattomasta huumorista – mutta koomikko tuossa tapauksessa toimii kuin muinaiset kuninkaan hovinarrit, joiden homma oli heittää ikäviä totuuksia päin kuninkaan naamaa.

    Soini on sokea jos ei näe mistä Wickström on saanut idean sutkaukselleen.

    Todennäköisemmin kumminkin vain odottaa puoluetukirahoituspykälän voimaanastumista ennen kuin alkaa potkia kansanedustajia puolueestaan pois.

 6. Jari Niskanen

  Ihan pieni detaljikorjaus: Soini ei rankaissut Immosta kahden kuulauden erolla eduskuntarymästä. Immonen erosi itse ja itse liittyi takaisin. Ainut seuraus kirjoittelusta oli tuo lupaus ”harjauksesta”.

 7. Petri Sakkinen

  Sitaattien lähde olisi ollut syytä mainita (”San.” ei ole sanakirjassani); muuten mainio kirjoitus.

  • Raili Pajula

   Jännä törmätä ihmiseen, joka tuota San. 30:33 ei tunnistanut. Mutta onhan se selvää, ettei kaikki käy rippikoulua tai saa uskonnonopetusta. Vihkiraamattuakaan ei nuoret enää saa, koska kirkkovihkiminen on vähentymässä. Kannattaa Raamattu lukea kannesta kanteen, niin tietää mitä siellä sanotaan. Ihan vain yleissivistyksen vuoksi.

   • Petri Sakkinen

    Ahaa: kyseessä on siis ns. uskovaiskieli, jossa on oma leksikoninsa ja kielihistoriansa.

    Täytyy pitää mielessä Sakun juttuja lukiessa. Mutta mikä on viite ”San”?

    • Merja Nurmi

     Sananlaskut. Ei ole mitään ”uskovaiskieltä”, vaan normaalia yleissivistystä. Vähän niin kuin tiedetään, mikä kirja alkaa ”Alussa oli suo, kuokka ja Jussi.”

    • stunned

     Maailmankirjallisuus ja sen viitteet pitäisi tuntea edes välttävästi, jotta voi pitää itseään lukutaitoisena. Jonkinlainen maailmankirjallisuuden antologia pitäisi olla pakollinen läksy viimeistään lukiossa.

     Kuka hyvänsä ateistikin osaa siteerata Vanhaa Testamenttia, josta Sananlaskut on yksi kirja — yhteinen juutalaisten pyhien kirjoitusten kanssa.

     Ei tarvitse olla kommunisti, jotta tietää Marxin kirjoituksista jotain tai latinisti, jotta on kuullut Vergiliuksesta tai Cicerosta. Yleissivistykseen kuuluu muutakin kuin Tähtien sodan tai Star Trekin lainaaminen nettikeskusteluissa. Olkoon voima kanssanne.

     • Taija Pirhonen

      Voi kuule, kun humanismi harjataan yliopistoista, niin sen jälkeen kukaan ei tiedä enää mitään noistakaan asioista.

   • Selena

    Olen lukenut Raamatun, mutten todellakaan tunnista sananlaskuja, ainakaan tuota. Olen kai sitten todella tyhmä 🙁 Liioittelin, en koko Raamattua, koska UT meni läskiksi ja VT -puolella piti loikata sukuselvitysten yli.

    • Raili Pajula

     Kysymys ei ollutkaan sananlaskun tuntemisesta vaan sen tietämyksestä, että mitä tarkoittaa lyhenne San 30:3. Minäkään en tunnista, että joku käytetty sananlasku on Raamatusta. Tiedän kuitenkin mitä tarkoittaa lyhennykset Ilm. 2:5 tai Kor 3:6.

     • Selena

      Ahaa, ymmärsin väärin. 1900-luvun alussa piti osata Kirja ulkoa, itse en osaa kuin paikoitellen, mutta tottahan toki tiedän lukujen lyhennykset 😀

 8. Esa Kauppila

  Ai sellainenkin sana sieltä löytyi ? No kauniistipa kutsuvat kanssakulkijaansa nämä veijarit. Itse asiaahan se ei tietysti mihinkään väännä, sellaista mikä ei ole kellekään annettavissa tahi pois otettavissa, joka on syntymälahjana saatu ei sen kummemmin tarvitse suvaita tai sallia, riittää vallan hyvin kun on ihminen toiselle samanlaiselle murheen laaksossa vaeltavalle. Ei se sen kummempaa tai vaikeampaa ole.

 9. Jukka Korhonen

  Soini onnistui nyt tekemään tekopyhyyden Suomen ennätyksen.

 10. Esa Kauppila

  Jori Eskolinilla aika hurja avoin kirje Timo Soinille ääntä perkele sivustolla, käykää ihmeessä lukemassa. Linkkiä en laita kun ei ole tuoksuakaan siitä miten sellainen homma tehdään.

 11. Merja Nurmi

  Kuinka uskovaiseksi itseään väittävä ihminen voi pitää tuota edes uhkauksena? Onko Jeesus hänen mielestään joku lampun henki, joka säntää paikalle heti käskystä, kun joku pyytää häntä tappamaan muutamia ihmisiä?

 12. Jari Kähkönen

  Hohhoijaa. Puhutaan keskieurooppalaisen mallin raa’asta oikeistopopulistista vaan sitten ei käsitetä koko sen tekemisen olevan aina ihan silkkaa jälkimodernin ajan raivo- ja performanssipolitiikkaa? Tulee tietysti vaatimaan oman aikansa, että kaikki tämän tajuavat, kun mitään vastaavaa ei pääsarjatasolla ole nähty vuosikymmeniin. Aikaa se ottaa, koska oikeasti vaalikausi-puolitoista on oltu ihan epäuskoisen nauramisen muodon ottaneessa kieltämisreaktiossa, jossa asioiden todellista laitaa ei kyetty havaitsemaan. Tarvitseeko tätäkään casea pidempään katsoa, kun on soinistinen performanssi käsitteellistetty asialliseksi vastaiskuksi poliittisen mielipiteenvaihdannan rajoja rikkovaan toimintaan eli ”uhkaukseen”? Ei sellaista tehdä ilman pohjustusta, joka minun käsitykseni mukaan on juurikin tuossa torjuntareaktiossa ja siinä mihin se on kansan vienyt. Turha Soinia tai falangistejaan on syyntakeettomaksi määritellä, tilille heidät pitää käytöksestään vetää tai ainakin huolehtia että performanssille jää niin vähän tilaa kuin mahdollista. Mutta ei se kyllä vielä näin tapahdu, tuskin edes monella sellaisella kuka ei jo asioita vanhastaan käsitä, tulee näin lisää ymmärrystäkään. Ei tämä vaikeaa ole. Soinistithan saivat koomikko Wickströmiltä vain sitä samaa ”huumoria” kuin mitä ovat suoltaneet koko vuosituhannen kaikkien muiden niskaan. Mutta kiitos Soinin poliittisen eläimen identiteetin, hänellä on taipumus uudelleenmääritellä säännöt ja vastata kysymyksiin mitä itse haluaa eikä sitä mitä kysyttiin.

 13. seppo mahkonen

  Eiköhän persujen hajoaminen ole enään julistamista vailla. Kansanviholliset ovat toistaiseksi liian hajallaan, perustaakseen oman puolueen. Liikaa johtajia, mikä on yhteiskunnan etu.

Kommentoi »

Comments are closed