Oikeustaju ja laki

Kun Pirkanmaan käräjäoikeus eilen tuomitsi irakilaismiehen vuoden ja neljän kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta, niin eräillä sosiaalisen median sivuilla seottiin taas kerran kollektiivisesti. Roskajulkaisu MV:n lukijat ja Rajat kiinni-ryhmissä päivät pitkät murhista, raakuuksista ja tuhopoltoista haaveilevat olivat sitä mieltä, että Suomen oikeuslaitos on vitsi.

käo

Yleisesti oltiin sitä mieltä, että oikeuden olisi pitänyt soveltaa Mooseksen lakia ja tuomita rikokseen syyllistynyt menettämään oma päänsä. Hyväksi vaihtoehdoksi nähtiin myös pään leikkaaminen ihan keneltä tahansa maahanmuuttajalta.

piä pois

Joka tapauksessa päätettiin ottaa oikeus omiin käsiin, lisätä mies tappolistalle ja antaa hänelle niskalaukaus.

tappolistalle

niskalaukaus

Kuten näkyy, niin MV- ja Rajat kiinni-kansan oikeustaju ei millään tavalla poikkea islamilaisen terroristijärjestö Isisin oikeustajusta. Sotarikoksesta tuomittu taisteli Isisiä vastaan, mutta se näkyy olevan sivuseikka. Päästiinhän taas kerran ihastelemaan silvottujen ruumiiden kuvia ja hekumoimaan ajatuksella päästä tekemään sama itse.

Myös oikeudenkäynnissä nähtiin kummallisia piirteitä. Syytetyllä oli mukanaan Koraani ja hänen epäiltiin valehdelleen.

koraani

Tämä saattaa tulla yllätyksenä joillekin, mutta syytetyllä ei ole oikeudessa totuusvelvoitetta. Tosin sanoen hän saa valehdella ihan niin paljon kuin haluaa ja jos joku kuvittelee Koraanin antavan maagisen suojan oikeutta vastaan, niin hänen pitäisi varmaan kääntyä muslimiksi. Syytetty saa pitää mukanaan Koraania, Raamattua tai vaikka Tarzan-kirjaa, jos uskoo sen auttavan. Tuomioistuimeen sillä ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta.

Tämän kansanosan juridinen osaaminen on olematonta, vaikka moni sanookin saaneensa oman osansa oikeudenkäytöstä. Jos oma lakiosaaminen rajoittuu syytetyn penkillä istumiseen, niin ei kannattaisi tekeytyä tuomariksi. Jos oma oikeustaju on yksi yhteen islamilaisen terroristijärjestön kanssa, niin ei kannattaisi pitää itseään moraalisesti muita ylempänä.

Irakissa käydään erittäin raakaa sisällissotaa, sodassa tapetaan ihmisiä eikä vihollisen surmaaminen sodassa ole sotarikos. Sen sijaan vihollisenkin ruumiin häpäiseminen on Suomen lain ja nyt myös oikeuden päätöksen mukaan sotarikos. Ne päänroikottamiskuvat olivat erittäin vastenmielisiä ja tekijä on rangaistuksensa ansainnut.

On täysin mahdollista, että mies valehteli pään olleen jo valmiiksi irti. On täysin mahdollista, että hän itse surmasi vihollistaistelijan ja leikkasi tältä pään. Suomessa ketään ei kuitenkaan tuomita olettamusten perusteella, vaan näytön. Siitä tuomittu huolehti onneksi itse julkaisemalla valokuvat Facebookissa.

Rikoslain 11 luvussa on pitkä lista erityyppisiä sotarikoksia. Jos kiinnostaa, niin lukekaa sieltä. Sotarikoksista voidaan tuomita vankeutta yhdestä vuodesta elinkautiseen. Rikoslain 24 luvun 12 §:ssä puolestaan säädetään hautarauhan rikkomisesta. Pykälän 2-kohdan mukaan hautaamattoman ruumiin käsitteleminen pahennusta herättävällä tavalla on hautarauhan rikkomista ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään yhden vuoden vankeuteen.

Tämä irakilainen tuomittiin sotarikoksesta, joten hän sai ankaramman rangaistuksen kuin joku kotimaiseen ruumiin paloitteluun osallinen. Niitäkin meillä on nähty ja irakilaisen saama tuomio on linjassa näiden kotimaisten tapausten kanssa. Lisäksi hänet voidaan karkottaa maasta.

Sodissa tehdään kuvottavia tekoja ja on aina tehty. Tappaminen ja tapetuksi tulemisen pelko raaistavat ihmistä, mutta en ole pätevä pohtimaan asian psykologista puolta. Muistutan vain mieliin, että tätä tekoa pidetään vieläkin miehen työnä, vaikka nykyisen lain mukaan se on rangaistavaa:

finaxs-david-goliath

 

Kuva: Gustave Dore, Kuvitettu Perheraamattu

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukuunimellä, jos muuta ei ole sovittu. Moderointi on tuttuun tapaan erittäin ankaraa.

Kommentit (27)
 1. Pekka Pehkonen
  19.3.2016, 12:18

  Näiden römperien ja liljekreenien kyky erottaa uutisen oikea sisältö sen kokonaisuudesta on heikkojen hoksottimien takia surkastunutta. Tärkeintä on kuuluttaa jollekin hengenheimolaiselle, että sontaläjät ja paskat ovat vihani kohteita. Jokin nimihän on kohteelle annettava ja mikä sen helpompaa kuin antaa sellaiset jotka ovat jo ennestään tuttuja heidän jokapäiväisestä elämästään.
  Heille pitäisi sanoa: ”Lue enemmän – luulet vähemmän”, mutta vasta sitten kun nämä käsittävät lukemansa. He tuskin tietävät syyrialaisten kulttuuria väheksyessään, että sikäläinen kulttuuri on yksi maailman vanhimmista. Syyriassa viljeltiin maata jo niihin aikoihin kun Suomessa maa oli kilometrin paksuisen jään alla. Urbaanikulttuurikin kukoisti tuhansia vuosia ennen kuin lappalaiset kokosivat kotiaan Et-Suomessa. Niin, ja kerrotaan nyt vielä sekin, että kristinusko on alkujaan kotoisin Syyriasta. Jo tuhat vuotta ennen Jeesuksen syntymää oli tämä monoteistinen uskonto käytössä. Pokattiin jumalaa. Jossain vaiheessa uskontoa alettiin nimittää erään kirvesmiehen, Messiaan eli Kristuksen mukaan. Toki niillä samoilla nurkilla kehitettiin muslimeillekin uskonto, mutta se on jo toinen juttu… Eli kiittäkää kädestä vihaamianne ihmisiä Suomenkin kulttuurin esi-isinä!

  1. Maana Backman
   19.3.2016, 13:26

   Veitpä sanat suustani, alusta loppuun.

 2. Mitenkähän Rajat kiinni -lauma suhtautuu suomalaisten vastaaviin tekosiin? Näistähän ei paljon huudella.
  http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2008/11/vankisurmat-neuvostosotavankien.html

  1. Erkki Weurlander
   19.3.2016, 16:30

   Eipä niin.
   Minulle on kuvailtu kuinka jäätyneet (jätteet niinkuin 5-vuotisretken käynyt isäni hengettömiä kuvaili) ”halkopinossa”, saivat jopa päänirrotussahauksen ihan vaan mielenkiinnon, eli miltä näyttää, vuoksi. Taisi sahattu olla vastapuolelta – sitähän ei tarina kertonut.
   Kerrottiin myös, että ”hätähaudattuja” myöhemmin kotiin kerättäessä oli parempi kaivaa tuulen puolelta. Ehjä tuntolevynnaru tai oikea villapaita olivat hommassa avuksi. Olisi siinä SoO-poikasille koettavaa….
   Tai oikeastaan ei, sillä onhan se niin, että moni ruumiita tekee, harvempi pesee.

Kommentointi suljettu.