Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeustaju ja laki

Kun Pirkanmaan käräjäoikeus eilen tuomitsi irakilaismiehen vuoden ja neljän kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta, niin eräillä sosiaalisen median sivuilla seottiin taas kerran kollektiivisesti. Roskajulkaisu MV:n lukijat ja Rajat kiinni-ryhmissä päivät pitkät murhista, raakuuksista ja tuhopoltoista haaveilevat olivat sitä mieltä, että Suomen oikeuslaitos on vitsi.

käo

Yleisesti oltiin sitä mieltä, että oikeuden olisi pitänyt soveltaa Mooseksen lakia ja tuomita rikokseen syyllistynyt menettämään oma päänsä. Hyväksi vaihtoehdoksi nähtiin myös pään leikkaaminen ihan keneltä tahansa maahanmuuttajalta.

piä pois

Joka tapauksessa päätettiin ottaa oikeus omiin käsiin, lisätä mies tappolistalle ja antaa hänelle niskalaukaus.

tappolistalle

niskalaukaus

Kuten näkyy, niin MV- ja Rajat kiinni-kansan oikeustaju ei millään tavalla poikkea islamilaisen terroristijärjestö Isisin oikeustajusta. Sotarikoksesta tuomittu taisteli Isisiä vastaan, mutta se näkyy olevan sivuseikka. Päästiinhän taas kerran ihastelemaan silvottujen ruumiiden kuvia ja hekumoimaan ajatuksella päästä tekemään sama itse.

Myös oikeudenkäynnissä nähtiin kummallisia piirteitä. Syytetyllä oli mukanaan Koraani ja hänen epäiltiin valehdelleen.

koraani

Tämä saattaa tulla yllätyksenä joillekin, mutta syytetyllä ei ole oikeudessa totuusvelvoitetta. Tosin sanoen hän saa valehdella ihan niin paljon kuin haluaa ja jos joku kuvittelee Koraanin antavan maagisen suojan oikeutta vastaan, niin hänen pitäisi varmaan kääntyä muslimiksi. Syytetty saa pitää mukanaan Koraania, Raamattua tai vaikka Tarzan-kirjaa, jos uskoo sen auttavan. Tuomioistuimeen sillä ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta.

Tämän kansanosan juridinen osaaminen on olematonta, vaikka moni sanookin saaneensa oman osansa oikeudenkäytöstä. Jos oma lakiosaaminen rajoittuu syytetyn penkillä istumiseen, niin ei kannattaisi tekeytyä tuomariksi. Jos oma oikeustaju on yksi yhteen islamilaisen terroristijärjestön kanssa, niin ei kannattaisi pitää itseään moraalisesti muita ylempänä.

Irakissa käydään erittäin raakaa sisällissotaa, sodassa tapetaan ihmisiä eikä vihollisen surmaaminen sodassa ole sotarikos. Sen sijaan vihollisenkin ruumiin häpäiseminen on Suomen lain ja nyt myös oikeuden päätöksen mukaan sotarikos. Ne päänroikottamiskuvat olivat erittäin vastenmielisiä ja tekijä on rangaistuksensa ansainnut.

On täysin mahdollista, että mies valehteli pään olleen jo valmiiksi irti. On täysin mahdollista, että hän itse surmasi vihollistaistelijan ja leikkasi tältä pään. Suomessa ketään ei kuitenkaan tuomita olettamusten perusteella, vaan näytön. Siitä tuomittu huolehti onneksi itse julkaisemalla valokuvat Facebookissa.

Rikoslain 11 luvussa on pitkä lista erityyppisiä sotarikoksia. Jos kiinnostaa, niin lukekaa sieltä. Sotarikoksista voidaan tuomita vankeutta yhdestä vuodesta elinkautiseen. Rikoslain 24 luvun 12 §:ssä puolestaan säädetään hautarauhan rikkomisesta. Pykälän 2-kohdan mukaan hautaamattoman ruumiin käsitteleminen pahennusta herättävällä tavalla on hautarauhan rikkomista ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään yhden vuoden vankeuteen.

Tämä irakilainen tuomittiin sotarikoksesta, joten hän sai ankaramman rangaistuksen kuin joku kotimaiseen ruumiin paloitteluun osallinen. Niitäkin meillä on nähty ja irakilaisen saama tuomio on linjassa näiden kotimaisten tapausten kanssa. Lisäksi hänet voidaan karkottaa maasta.

Sodissa tehdään kuvottavia tekoja ja on aina tehty. Tappaminen ja tapetuksi tulemisen pelko raaistavat ihmistä, mutta en ole pätevä pohtimaan asian psykologista puolta. Muistutan vain mieliin, että tätä tekoa pidetään vieläkin miehen työnä, vaikka nykyisen lain mukaan se on rangaistavaa:

finaxs-david-goliath

Kuva: Gustave Dore, Kuvitettu Perheraamattu

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukuunimellä, jos muuta ei ole sovittu. Moderointi on tuttuun tapaan erittäin ankaraa.

Kommentit (27)

 1. Pekka Pehkonen

  Näiden römperien ja liljekreenien kyky erottaa uutisen oikea sisältö sen kokonaisuudesta on heikkojen hoksottimien takia surkastunutta. Tärkeintä on kuuluttaa jollekin hengenheimolaiselle, että sontaläjät ja paskat ovat vihani kohteita. Jokin nimihän on kohteelle annettava ja mikä sen helpompaa kuin antaa sellaiset jotka ovat jo ennestään tuttuja heidän jokapäiväisestä elämästään.
  Heille pitäisi sanoa: ”Lue enemmän – luulet vähemmän”, mutta vasta sitten kun nämä käsittävät lukemansa. He tuskin tietävät syyrialaisten kulttuuria väheksyessään, että sikäläinen kulttuuri on yksi maailman vanhimmista. Syyriassa viljeltiin maata jo niihin aikoihin kun Suomessa maa oli kilometrin paksuisen jään alla. Urbaanikulttuurikin kukoisti tuhansia vuosia ennen kuin lappalaiset kokosivat kotiaan Et-Suomessa. Niin, ja kerrotaan nyt vielä sekin, että kristinusko on alkujaan kotoisin Syyriasta. Jo tuhat vuotta ennen Jeesuksen syntymää oli tämä monoteistinen uskonto käytössä. Pokattiin jumalaa. Jossain vaiheessa uskontoa alettiin nimittää erään kirvesmiehen, Messiaan eli Kristuksen mukaan. Toki niillä samoilla nurkilla kehitettiin muslimeillekin uskonto, mutta se on jo toinen juttu… Eli kiittäkää kädestä vihaamianne ihmisiä Suomenkin kulttuurin esi-isinä!

  • Maana Backman

   Veitpä sanat suustani, alusta loppuun.

 2. Pekka S

  Mitenkähän Rajat kiinni -lauma suhtautuu suomalaisten vastaaviin tekosiin? Näistähän ei paljon huudella.
  http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2008/11/vankisurmat-neuvostosotavankien.html

  • Erkki Weurlander

   Eipä niin.
   Minulle on kuvailtu kuinka jäätyneet (jätteet niinkuin 5-vuotisretken käynyt isäni hengettömiä kuvaili) ”halkopinossa”, saivat jopa päänirrotussahauksen ihan vaan mielenkiinnon, eli miltä näyttää, vuoksi. Taisi sahattu olla vastapuolelta – sitähän ei tarina kertonut.
   Kerrottiin myös, että ”hätähaudattuja” myöhemmin kotiin kerättäessä oli parempi kaivaa tuulen puolelta. Ehjä tuntolevynnaru tai oikea villapaita olivat hommassa avuksi. Olisi siinä SoO-poikasille koettavaa….
   Tai oikeastaan ei, sillä onhan se niin, että moni ruumiita tekee, harvempi pesee.

 3. jore puusa

  Kehotan mitävitun suhteen avaamaan siellä kommentoivien facebook tilejä. Mitä törkeämpi kommentti, sen todennäköisempää on, että henkilön FB tili on täysin tyhjä. Jos ns. ”kavereita” on, ne ovat niinsanottuja ”ostettuja”, esimerkiksi suomalaisella tilillä kavereina saattaa olla 25 indonesialaista. SOME:ssa on paljon osoitteita joista voi ostaa tekaistun identiteetin ja kaverijoukon faceen. Väitetään että aloittaessaan MV:n Janitskin osti useita satoja feikki FB profiileja. Yleensä kovintä ääntä pitävien tileillä on vain pari päivitystä, niissä yksi tekstitön kuvapankista varastettu kuva ja profiilikuvana naisilla on yleensä venäläisen seuranhakusivuston ( usein Vkontakten) kasvokuva ja miehillä parista naamasta rakennuttu kombo.
  Itseasiassa tutkittuani rasistien toimia kohta vuoden uskon, että MV:n vakiokommentoijista 90% on feikkejä. Kirjoitustyyli on sama, kielioppivirheet samoja, solvaussanat samoja. Ei murreilmaisuja, toistetaan mekaanisesti samaa tekstiä editoiden. Copypaste näkyy kaikkialla.

  Tämän päänroikotuskuvan suhteen..kirjoitin MV:n kommenttipalstalle kolme kertaa viikon välein, että nyt tuomittu roikottaa ISIS taistelijan päätä. Kirjoitin aina kun MV:ssä oli ollut erityisesti ISIS:in kimppuun käynyt juttu. Kommenttini toki häipyvät MV:stä yleensä noin tunnissa, eikä niitä kommentoida koska Janitskin on kommentoinnin kieltänyt. Miksi??? En tiedä. Oleellista on, että edes pahimmat tappouhkaajat eivät tuntuneet käsittävän, että pää kuului heidän ultraviholliselleen ISIS miehelle, irtileikkaamisenhan loogisesti pitäisi olla MV:lle hyvä asia.
  Yhä enemmän ylläkirjoitetustakin johtuen epäilen – että MV on vahvasti trollitehtaan ohjaama. Janitskinin mediaosaaminen tai lukutaito ei riitä uutisaineiston todellisen merkityksen arviointiin.

 4. Petri Sakkinen

  Tämä oikeusprosessi sikäli koettelee tolkun ihmisen oikeustajua, että tietojen mukaan kyseinen pää kuului ISIS-terroristille. Oikeuden päätös, aivan oikein ja perustellusti, antaa terroristillekin (ansaitsemattomat) ihmisoikeudet ja olihan hänelläkin perhe, joten hyvä niin.

  Kun olin nuori koulupoika, muuan SS-terroristi, Adolf Eichmann, tuomittiin kuolemaan hirttämällä. En jäänyt suremaan ja jos pyöveli olisi mitannut liikaa köyttä ja pää olisi irronnut, olisin pitänyt sen käyttämistä potkupallona enintään hiukan mauttomana.

  (Tätä kommenttiani pidän varsin mauttomana, mutta on hetkiä, jolloin en jaksa olla täysin korrekti.)

 5. Matti Istanmäki

  Olipas siinä hyvä juttu jossa pointit oli paikallaan. On helppo olla samaa mieltä.
  Mv-lehden konsteja on vaikuttaa jatkamalla lööppijournalismia tarkoitushakuisesti negatiiviseen suuntaan. Ne jotka tekevät loppupäätelmät tunneälyllä tutustumatta aiheeseen paremmin, ovat johdateltavissa. Asiaa auttaa vielä valmiit asenteet ja katkeruus jotakin kohtaan yhteiskunnassa. Mahdolliset omat pettymykset, joita tulee torjuttua siirtämällä vastoinkäymiset jonkin ihmisryhmän kannettaviksi.
  Sinänsä inhimilliset tunteet ja ymmärrettävät reaktiot siis kyseessä. Kukaan meistä ei ole niistä täysin vapaa, mutta toiset ovat alttiimpia kuin toiset.

  Asiaa hieman tutkittuani, vaikuttaa siltä, että mv-lehden ja joidenkin sen sukulaisten jäljet johtavat sylttytehtaalle. Sylttytehdas on trollitehdas ja päämäärä sotkea asiallista keskustelua, muokata mielipiteitä, lisätä tyytymättömyyttä, epäluottamusta. Hajoittaa ja hallita.
  Voi olla että ansaitsen tästä epäilystäni foliohatun, mutta pakko se on sanoa jo ääneen. Luulen että moni muukin arvailee samoin. Ainakin nimim. jore puusa on tällä kommenttipalstalla samalla linjalla.

  • jore puusa

   Kyllä vain -samoilla linjoilla ollaan :-)…olen seurannut trollitehdasjälkiä niin syvälle mm. Pietarin suuntaan., että koska osaan hiukan Venäjään – katsoin yhdessä vaiheessa saamani palautteen johdosta ottaa etäisyyttä. On nimittäin kokonaan toinen asia joutua MV:n ”tähtäimeen” kuin hiljaisen 3/4 osa nahkatakkimiehen, Igorin oikeaan tähtäimeen 🙂
   Nimimerkki on kauniisti sanottu…pöljyyksissäni kirjoitan aina omalla nimelläni.
   Tässä viimeiakoina olen tutustunut väitteeseen, että Janitskin on sanonut —että parasta mitä hänen bisneksilleen voisi tapahtua olisi terrori-isku Suomeen. Jotkut hänen uudet Islamjuttunsa viittaavatkin vahvasti provokaatiopyrkimykseen. Muutama viimeaikainen Allah = pedofiili juttu, joissa hän lainaa Brittirasistimedian juttuja, joissa aiheesta koraanisitaatit ja pilakuvia. Kun samalla Espanjanilja esittytyy suomalaisena, saattaa joltain ääri-ihmiseltä palaa käämit.
   Kannattaa ajatella tuotakin eutkäteen. Tuolta MV suunnasta ei ainakaan mitään hyvää ole tulossa..Jessica Aro parka, joka kakarana sekosi 12 vuotta sitten piriin, on nyt voitettuaan Iljan itselleen haluaman journalistipalkinnon, saanut osakseen totaalin järkyttävän hyökkäyksen..laskin tänään 16 kpl eri juttua parin viikon sisällä, joissa toimittaja solvataan maan rakoon.
   Eilen MV antoi julki erään koulun naisrehtorin puhelinumeron ja kuvan koska tämän koulussa on tulossa monikulttuurisuusilta. Voin vain arvata mitä Janitskin kosto ja tuho Oy on saanut aikaan lyhyessä ajassa.
   Ja…poliisi istuu sormi suussa ja toinen korvassa EIKÄ tee mitään, vaikka maamme tuhoutuu pala palalta ympäriltä. Terveisiä sinne Pasilaan.

   • Petri Sakkinen

    Ja…poliisi istuu sormi suussa ja toinen korvassa EIKÄ tee mitään, vaikka maamme tuhoutuu pala palalta ympäriltä. Terveisiä sinne Pasilaan.

    Pikemminkin tänne Tikkurilaan, jossa KRP pitää majaa, tuossa kadun toisella puolella.

    Ratakadun pojat tuskin ovat kiinnostuneita aateveljien toilailuista.

   • Kati Härkönen

    Kiintoisia juttuja teillä MV:n liittyen. Itsellä on noussu tämän kansalaiskeskustelun nykytilan myötä mieleen aktiivisesti seuraamani viestintä Suomi24:n Monikulttuuriset suhteet-palstalta 2005-2008. Siellä yksi tyyppi Rakas Watson nikillä korosti aina olevansa Brasiliassa kauniin vaimonsa luona ja kehuskeli uima-altaillaan tms samalla kun jauhoi kansallissosialismin noususta ja kaikkea rasistista paskaa ”maahanmuuttokritiikkinä”. Ja siellä oli muutenkin kaikki samat ilmiöt, mitkä toistuu millä tahansa seuraamallani keskustelu ryhmällä, jos RK-porukkaa päästetään aktiivisesti kommentoimaan. Silleen vaihtelevasti 10 vuotta oon ollu hajulla näistä rasistisista tuulista tai ns. netseistä ja heidän kirjoituksistaan, mutta ei oo silleen halua tonkia paskaa ilman hanskoja, havainnoin ja otan ylös kommentteja kun tulevat samoihin keskusteluihin mun kanssa ja yritän selvittää onko tyyppi feikki vai mikä.

    Olen kuullut väitteen, että Suomen ”natsit” mahtuu yhteen linja-autoon ja täähän on aika usein nähty näissä miekkareissa. Viimeks SVL:n ”Suurmarssilla” Helsingissä. RK-ryhmässä asiaa oli surtu, kun ilmeisesti kaikki ei siellä tajua, ettei ne feikkiprofiilit materisoidu mielenosoittajiksi kadulle vaikka kuinka itkis. Mutta toki tämmönen kehitys huolestuttaa kun hallituskin on mitä on ja media tuntuu olevan jallitettavissa näiden uhkakuviin mukaan.

 6. Markus Kinnari

  Erittäin harvoin tämän blogin jutuista pidän ja tässäkin kirjoituksessa muutamassa kohtaa oli sama kaikkia toisinajattelijoita rasistiksi (me-he -ajattelu) niputtava ote josta Saku muita kritisoi. Kuitenkin tämä kyseinen kirjoitus on lonkalta heitettynä 99% asiaa. On käsittämätöntä että samalla kritisoidaan yhtä raakuuksista ja samalla suunnitellaan itse tekevänsä samaa. Ikävä kyllä noin ajattelevat asettuvat maahanmuuttokeskustelussa itseni kanssa samalle puolelle, kylläkin aika hemmetin kauas sen takalaitaan. On ikävää lukea Sakunkin juttuja kun meidät aina niputetaan yhdeksi kaikessa samoin ajattelevaksi joukoksi vaikka ainoa yhdistävä asia olisi hallitsemattoman maahanmuuton vastustaminen. Mutta kiitos tästä kirjoituksesta, tästä melkein ei tullut paha mieli mutta vähän kuitenkin

  • Kennett Ylitalo

   Kun luovut ”hallitsematon maahanmuutto” termistä, pääset paljon pitemmälle keskustelussa. Kyseessä ei ole hallitsematon maahanmuutton kun kyeessä on pakolaisuus. Hallitsematon maahanmuutto on kun tavan ihmiset juoksee rajan yli ja kukaan ei siihen puutu mitenkään, ei ota nimiä ylös, ei kerää ihmisiä vastaanottokeskuksiin jne.

   Ei ole ihme jos ei puhuta kun meidän pitäisi ensin hyväksyä läjä valheellisia termejä ja käsitteitä. Mutta eipä siinä, kun meitä alettiin kutsua äärirasiteiksi kun emme heti uskoneet suomalaisia näissä feikkijutuissa. Tiiän ettet kuulu siihen porukkaan mutta käytät tasan samoja valheellisia, selkeästi asiaa liioittelemaan suunniteltuja iskulauseita, kuten ”hallitsematon maahanmuutto”.

   Eli toisin sanoen, kun opitaan puhumaan ilman hurjaa latausta sanoissa, sitten puhutaan. Itse lopetin RK porukan kanssa juttelun, se törmäsi juuri tähän asiaan, pitäisi ruveta käyttämään samaa halventavaa kieltä ja siitä taitetaan mieluummin enemmän peistä kuin itse pakolaisuudesta. Ai niin, jos en käytä näitä termejä, olen jälleen: äärirastisti (RK porukan mukaan tämä tarkoittaa kun suomalaista kohtaan esiintyy minkäänlaista tasa-arvoista näkemystä, jos ei ulkomaalainen ole automaattiseti paha ja väärässä joka asiassa, se riittää..).. Eli siis olen rasisti itseäni kohtaan ja tämä on minulle sanottu ihan vakavalla naamalla, tosissaan 🙂 Siis toistan, nämä ihmiset ovat tosissaan.. wtf? kuin matala äö pitää olla, toinen piirre joka toistuu kautta linjan…

 7. Juha Karvonen

  Ensimmäinen fb-kommentti on ainakin puutaheinää. 3,5 v tuomiota ei voi saada pelkästä ylinopeudesta+rattijuopumuksesta ja kaikki 2 vuotta + tuomiot ovat ehdottomia.

 8. Papi

  Ei tarvitsi tuoda yhtään tällaista juttua enää suomen oikeuslaitoksen jne käsiteltäväksi.

  • Pekka Rintamäki

   Toi ”tuominen” on asia joka kuuluu älyvapaiden mölöttäjien lempisanastoon, mutta se on yhtä keksittyä fantasiaa kuin muukin älämölö.
   En tunne ketään joka olisi tänne ketään ”tuomassa, haalimassa tai tahtomassa”. Vaan koska turvapaikanhakijoita täällä on, niin hakemukset tulee käsitellä ja asiat ratkaista.

   Rajatkii- porukalla ei ole asiaan mitään ratkaisua, paitsi älämölötys internetissä.

   • Mirjami Virtanen

    Kansanedustaja immonen käytti päivityksestään 4.3. sanaa raahataan…. Kansanedustajalta, jonka pitäisi käyttää vähän toisenlaista kieltä kuin Peran Varpaisjärven syrjäkylältä on minusta aika limboa. Ei paljon nämä kriittiset kansanedustajat ja politiikot saa arvostustani (varmaan eivät kaipaakaan) kosiskellessaan äänestäjiään kaikenlaisilla asiattomilla ilmaisuilla. Mitä he voittavat sillä antaessaan typerän kuvan itsestään vaikka omat äänestäjät ovatkin noista populisti-ilmaisuista innoissaan. (esim, Halla-ahon ullatuskieli , korkean koulutuksen saaneelta mieheltä.)

    • jore puusa

     Kansanedustaja käyttä sitä kieltä, jota käyttämällä hänet on valittu ja tullaan ehkä valitsemaan. Eivät nämä tee mitään harkitsematta. Heille ovat he ainoat ihmiset maailmassa — muut ovat ”vaalikarjaa” kuten eräs kepun edustaja laukaisi eduskunnan saunassa minulle, kun sinne vielä kuvaajatkin pääsi…oisko 30v sitten

 9. Oikeustaju ja laki | Suomi Tykkää

  […] Kun Pirkanmaan käräjäoikeus eilen tuomitsi irakilaismiehen vuoden ja neljän kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta, niin eräillä sosiaalisen median sivuilla seottiin taas kerran… …read more […]

 10. Ismo Lehmonen

  Sissos sentään. Osalla isäm maallisista oli yhdys sanat oikein ja suomi kirjoitettuna isolla alku kirjaimella? Mää vaan kauhiast ihmettele.

  • Eija Viitala

   Toivoton olo väkisin iskee ja haluais vain ajatella, että tämä on pahaa unta, josta pian herään. Viime yönä yksityisviestillä joku oodininsoturi- luuseri -naistenpelastaja toivoi raiskaustani vain koska olin tykännyt jostain Sakun face-päivityksestä. Muutama viikko sitten minulle soitettiin öiseen aikaan ja lähetettiin uhkailutekstari, että ymmärtäisin pitää turpani kiinni. Perustin sitten feikkiprofiilin suojellakseni perhettäni, ystäviäni ja läheisiäni. Henkilökohtaisesti tuntuu, että keinot ovat vähissä, kun poliisi ja viranomaiset, poliitikoista puhumattakaan eivät piittaa paskaakaan, mitä tälle maalle on tapahtumassa. Rakastan lapsia, eläimiä yli kaiken, Suomen kaunista luontoa (asun meren rannalla metsän keskellä turvassa ) oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja ihmisyyttä. Mitä pitäis tehdä ? Olen neuvoton.

   • Tommi Nieminen

    Kauhea tilanne, mutta vähän voinee rauhoittaa se, että samanlaisia viestejä saa todella monet ihmiset. En ole kuullut, että uhkaukset olisivat kenenkään kohdalla toteutuneet, joten aika pienestä riskistä on kyse. Oikeastaan on vähän syyllinen olo, etten itse saa tollaisia viestejä, selkeä merkki siitä, etten tee tarpeeksi nykytilanteen korjaamisen eteen.

 11. Esa Kauppila

  Yleensähän ei ole kohteliasta puuttua kenenkään kirjoitustaitoon, ihmisellä nyt saattaa olla vaikkapa lukihäiriö tai dysleksia tai mikä muu hyvänsä vaikeus käsittää lukemaansa ja kirjoittamaansa tekstiä. Mutta opettelisivat nyt herran jumala edes suomen kielen alkeet ennen kuin työntävät sepustuksiaan kaiken kansan julkisesti luettavaksi. Kyllä noin isänmaalliseksi julistautuneen porukan pitäisi edes sen verran kunnioittaa omaa äidinkieltään että edes joka toisen sanan saisi oikein kirjoitettua …

 12. Jari Kähkönen

  Tjaa-a. Aika heikko esitys jutuksi Hesarilta Sakarin linkkaamana uutisointina. Miten tavallinen ihminen ymmärtää tästä, että tuomittiin ainoasta teosta mistä oli langettava näyttö? Tai että on tuomittu rangaistukseen, kun ei kerrottu edes ehdollisen tuomion koetusajan päättymispäivää. Vai vielä vapautettiin poliisiaseman kautta ja passiteen vastaanottokeskukseen. On siinä tuomiossa myöskin joku rivi ollut siitä, että miksi tuomio tuli ehdollisena, sekin olisi ollut mielenkiintoista kuulla kun kerran juttua ollaan tekevinään. Etenkin ruåttalaisten murhajuttujen uutisoinnissa tottunut odottamaan ehdotonta, jos keississä ei ole tullut tuomiota itse pääasiassa joku puutteellisen näytön, vähemmän kuin varman kuolinsyyn(ruumiin hajoaminen) tai jos tapahtui jotain muuta odottamatonta muista syistä. Sakarin esiinnostämää nettiälämölöä en silti tahdo puolustaa enkä edes sanoa ymmärtäväni. Asiallisen asian voi toimittaa muutenkin, mutta noilla nyt ei ole mielessään kuin oma (toivottavasti ei housuissa oleva) hätänsä yleisen epävarmuuden tai oman elämän ongelmien vuoksi. Tieto, ymmärrys tai muutos asioihin sijaitsisi jossain ihan toisessa osoitteessa. Niin, kyllähän tämä on melko vaikea tilanne, ollaan kuin maassa oltaisiin vähintäänkin kahtena eri porukkana, jotka eivät joko kykene tai halua ymmärtää toisiaan. Ei ruveta ihannoimaan, korostan ymmärryksenvaikeuden olevan aina vähintäänkin puoliksi pyrkimystä lokeroida, leimata tai pomottaa se toinen osapuoli haluamallaan tavalla. Yhden kyvyttömyys kohdata toisen oikeustaju ei ole sen jalompaa kuin toisen öykkäröininsekainen mälvääminenkään. Kaikkein pahin vaihtoehto on yrittää olla ns. kieli keskellä suuta, koska ei se Siihen Toiseen Puoleen kuitenkaan tehoa ja samalla tulee antauduttua sen öykkäröinninsekaiselle ulvomiselleen. Silmiään korventaa kognitiivis-dissonanssipäissään ja siksi tekee mieli kieriä lumessa, kun ei oikein osaa suhtautua tai toimia kulttuurien yhteentörmäystilanteessa. Sitten alkaa selittäminen, lyriikka pääosin yhdentekevä, mutta lopputulos on aina se että itse oli normaali. järkevä, oikeassa tai [sinun sanasi tähän].

 13. Esa Kauppila

  Jari. Tuskin näille luupäille joiden proosaa Sakkeus meille luettavaksi ylös oli kirjannut olisi ollut mitään merkitystä minkälaisen tuomion oikeus olisi langettanut. Jos olisi tuomittu julkisesti paloiteltavaksi Senaatintorilla olisivat vaatineet sen päälle vielä hirttotuomiota ja sitten vielä sama uudelleen, varmuuden vuoksi. Tai ihan älyissään olevalle tavan Taaville tai Sirkalle sen puoleen. Kas kun niin on kansa opetettu että otsikko ja siinä se, muu vaatisi jo työtä ja ajattelua ja parempi on kun ette liikoja ajattele, onhan teillä tölsy ja sen ihanasti maailmasta poiesvievät reality-showt, katsotte nyt vain niitä ihan kiltisti, kyllä me hoidamme sen ajattelupuolen.

  • Jari Kähkönen

   Voi olla, että tollouksissaan jotkut hellivät kelvotonta minäkuvaa ja sitämyöten yhta huonoa ihmiskäsitystä sekä maailmankuvaakin. Ja tekevät kaiken tarpeellisen kokonaisuuden ylläpitämiseksi, jottei ala suorastaan turvallisuudentunne heilumaan. Juuri siksi heitä pitääkin ravistella, vastuuttaa, kyseenalaistaa ja jakaa tietoa eikä antaa syrjäytyä sekä passivoitua rauhassa. Jotakuinkin näin minä humanismin ymmärtäisin. Arvaan myös vaivoitta, että täyeen inhimilliseen mittaan kasvaminen ei miellytä kaikkia. Jos toisesta tulee täysikasvuinen ihminen, kuinka se sitten enää tottelee, alistuu, kestää ja nielee niinkuin ennen? Isoista asioista puhutaan.

   Otetaan vitsi. Pilkkasin julkisesti satiirilla muuatta pohjoiskarjalaisvirkailijaa, joka keskusteli omasta motivaatiosta kolmannen osapuolen kanssa läsnäollessani. Sanoin näin:”Ilmeneekö virkailijoissa nykyään omaa motivaatiotakin, minä kun luulin, että jos näin koskaan tapahtuu, se johtaa yleiseen hälytykseen siinä Torikadun tiilikolossissa?” Onhan näet niin, että omasta motivaatiosta ei ole pitkääkään matkaa omiin ajatuksiin. Siksi yleinen ja yhtäläinen jakamaton ihmisarvo, joka kuuluu kaikille. Siksi humanismi, jonka vuoksi tulee toisinaan uskoa ihmiseen silloinkin kun ei rehellisesti sanottuna tiedä, että minkä ***** takia(itseltäkin meinaa pokka pettää selityksen tai haasteen mitan takia).

   Siksi saatavilla oleva luotettava tieto on niin jyrkkä/jäykkä juttu. Riittävän moni haluaa rahaa tai kannatusta, ne mainostavat ja esittävät näkemyksiään, mutta tietoa ei teekään ihan kuka tahansa. Ja liittyy tähän sekin pointti, että ei tieto yksinään vältä vaan se pitää myös osata kertoa. Luettakoon normaalijournalismin parissa vaikuttaville sanomalehtivirkamiehille(kun tässä yhden sellaisen työstä keskustellaan) se kunniaksi, että harvoin he ovat täysin pöpelikössä tai tekevät olennaisia virheitä. Ja jos tekevätkin niin ne korjataan. Mutta ei ne kyllä kirjoittaa osaa ********** vertaa. Sakarin bloggaus tuomiota seuranneesta älämölöstä kertoo juuri siitä. Irti ei saa päästää, koska ei voi ihmisistä puhuttaessa olla koskaan varma, että milloin kriitinen massa kippaa.

 14. Jouni Puumalainen

  No jopas. Ensi kerran kurkkasin tällaista keskustelua. Häkellyttävää. En ymmärrä tätä vaahtoamista ja toisten solvaamista. Uskon edelleen, että suomalaiset ovat sivistyskansa, jonka muotoutumista ovat vahvasti edesauttaneet demokraattinen koululaitos ja pitkälle kehittynyt kirjastolaitos. Mitä tämä nyt on? Ihmiset solvaavat toisiaan eri somen kanavilla aivan tolkuttomasti. Kai me kaikki nyt tajuamme, että suomalaisuus on sekoitus eri kansoja. Ja sadan vuoden päästä taas muuttunut. Miksi pysähtyä? Mutta on myös ymmärrettävää, että jotkut haluavat pysähtyä. Ei maailman kulku ole helposti hyväksyttävissä. Länsimainen demokratia on kuitenkin sellainen asia, että siitä kannattaa pitää kiinni. Mutta se ei onnistu viholliskuvia luomalla. Paremmin se onnistuu aidolla dialogilla, keskustelulla, jossa yritetään myös ymmärtää toista osapuolta.

 15. jore puusa

  Aion tehdä jotain, siis tehdä todella —- jotain laillista ja moraalista.
  Perustin tämän.
  Dellaa saku jos ei sovi tänne mainos.
  https://www.facebook.com/groups/192582564452084/
  On yritettävä ajattelun kautta saada aikaan parempia ratkaisuja kuin vain puhe ja masentuminen voimattomuudesta.

Kommentoi »

Comments are closed