Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näppituntumaa ja faktaa

– Ammatillista koulutusta ei kovin paljoa ole, sitä löytyy noin 10–20 prosentilta, korkeasti koulutettuja on selvästi alle 10 prosenttia. Lisäksi joka viides ei ole edes omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaitoinen ja englantia hakijoista osaa enimmillään joka kymmenes.

Tällaista lööperiä lasketteli helmikuun alussa parhaaseen tv:n katseluaikaan työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin erityisavustaja Sakari Puisto ja juttu meni täydestä. Puisto kyllä myönsi, että mitään tilastoja ei ole olemassa, mutta puhui silti ikään kuin asia olisi tutkittua totta.

Nyt asia on tutkittu ja erityisavustajan puheet paljastuvat ihan näppituntumaksi.

Seitsemän kymmenestä turvapaikanhakijasta on suorittanut peruskouluopintoja 7–9 vuoden ajan. Lukio-opintoja on noin joka toisella. Korkeakouluopintoja oli takanaan 27 prosentilla ja 16 prosenttia ilmoitti suorittaneensa tutkinnon, yleisimmin kandidaatin tutkinnon. Ammatillisia opintoja oli suoritettu harvemmin. Niitä oli taustallaan noin joka kymmenennellä turvapaikanhakijalla. Lukutaidottomia oli seitsemän prosenttia, ei 20, kuten Puisto kertoi.

Miksi ministerin erityisavustajalla oli kiire kertoa tutkimatonta luuloa sen sijaan, että olisi odottanut tietoja? Erityisavustaja on kuitenkin virkavastuulla toimiva virkamies, joten hänen oletetaan pysyvän faktoissa.

Ministerin erityisavustajan määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitetään enintään ministerin toimikaudeksi sitä haettavaksi julistamatta tai sen avoinna olemisesta ilmoittamatta. Pääministeri nimittää ministereiden erityisavustajat määräaikaiseen virkasuhteeseen ministerin esityksestä. Nimittämistä varten ministeri toimittaa esityksen valtioneuvoston kanslialle valtioneuvoston hallintoyksikköön.

Näin sanotaan Ministerin käsikirjassa sivulla 144.

Ministerin erityisavustaja on kummajainen nimeltään poliittinen virkamies. Hänet nimitetään ministerin esityksestä paikkaa auki julistamatta, jotta pätevyys ei pääsisi ohittamaan poliittista sopivuutta. Siksi Puisto kiirehti puhumaan puolueensa äänestäjien ennakkoluuloja vahvistavaa arvailua totena ja siksi yhdenkään ministerin erityisavustajan puheita ei pidä niellä sellaisenaan. He puhuvat juuri sitä, mitä heidän puolueensa käskee heidän puhua ja mitä he itsekin poliittisesti uskovat todeksi. Faktat jäävät tosissijaisiksi silloin, kun politiikkaa tehdään.

Puiston puheet otettiin hurraten vastaan kaikilla turvapaikanhakijoita vastustavilla foorumeilla. Niillehän ovat kokoontuneet kaikki ne, joiden mielestä kaikki mamut tulevat savimajoista eikä heillä ole koulutusta eikä edes ihmistapoja. Ministerin erityisavustaja vahvisti juuri tämän porukan ennakkoluuloja ja antoi niille virallista selkänojaa. Olihan puhuja sentään ministeriön virkamies, joten hän tietää mistä puhuu.

Tämä oli tarkoituskin. Nämä ns. maahanmuuttokriittiset ovat usein itse heikosti koulutettuja. Heidän oman äidinkielensä taso pistää joskus miettimään, että onkohan noilla hirveästi varaa irvailla kenenkään luku- ja kirjoitustaidon puutteesta. Luetun ymmärtäminen on heikkoa ja kun ministerin erityisavustaja sanoo juuri sen, mitä he ovat halunneet kuulla, niin he kokevat tulleensa mielipiteineen yleisesti hyväksytyiksi.

Muistan ajan, jolloin ministereiden virkamiehet olivat ministeriään paremmin perillä hallinnonalansa asioista ja heidän antamiinsa tietoihin saattoi yleensä luottaa. Nykyisin poliittiset virkamiehet ovat vain puolueensa äänitorvia. Ikävä kyllä se sitten näkyy myös päätöksenteossa. Kun ministerin erityisavustaja on pelkkä puolueen joomies vailla asiaosaamista, niin sitten lyödään jatkuvasti päätä vaikkapa perustuslain kiviseinään.

Näin kävi taas kerran, kun esitys sakkojen kaksinkertaistamisesta valtion talouden tasapainottamiseksi törmäsi perustuslakiin. Pätevä virkamies olisi tämän voinut ministerille kertoa jo etukäteen, mutta poliittiselle virkamiehelle tämä tuli varmaan yhtä suurena yllätyksenä kuin ministerille ja ilmeisesti koko maan hallitukselle.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä. Huomatkaa myös, että juttu ei käsittele maahanmuuttoa, vaan poliittisia virkamiehiä.

Kommentit (56)

 1. Miika Kautto

  Sakkojen kohdalla uskon Kepun ja Kokoomuksen ymmärtäneen että hanke tulee kaatumaan perustuslakiin, mutta antaneet Persuille pienen hegemonian, joka nyt kaatui. Perususomalaisille faktoilla ei ole ennenkään ollut juuri väliä, se mikä on sopinut siihen tilanteeseen on otettu käyttöön. Populisti on populisti.

 2. Jorma Härkönen

  Muistan tuon haastattelun, joss tuo Sakari Puisto esitteli noita mutujaan. Ohjelma oli A-Studio tai joku YLEnasiaohjelma kuitenkin. Huomiotani kiinnitti, että hänet esiteltiin TEM:n asiantuntijana. Muistaakseni ei lainkaan kerrottu, että hän on poliittinen virkamies ja PS:n edustaja. Nyt kun tämäkin lööperi on paljastunut, niin todennäköisesti reaktio noilla mainitsemillasi foorumilla on varmaan jotain tällaista: ”s-tanan suvakit tahallaan vääristelee, me tieretään, ettei ne tunkeutujat mitään kouluja oo käyneet eikä osaa lukea tai kirjottaa”.

 3. Juha Aaltonen

  Varsinkin tarkoitussidonnaisuuden periaate (ja objektiivisuuden periaate) näyttävät usein olevan vähintäänkin hakusessa.

 4. Päivi Rastas

  Kiitos älleen kirjoituksestasi! Paljastat hyvin sen, että melko tietoista politikointia turvapaikanhakijoilla tehdään.

  Asialla on vakava puoli. Määrätietoinen mielipiteiden ohjailu saa haaviinsa yllättävän paljon suomalaisia. Aikoinaan nämä ihmiset pysyivät yhteiskunnallisesta keskustelusta ulkona, kun eivät siitä mitään ymmärtäneet. Nyt heidät on saatu aktiivisiksi, kun asioita ”oiotaan” riittävästi. Paha vaan, että tuo mölisevä sonnilauma on uhka yhteiskuntarauhalle. Ja meidän kolme Sankariässää. Meidän tukipilarimme, meidän arvojohtajamme, he jotka kertovat meille, mikä on oikein ja mikä väärin. He pysyttelevät arrogantisti kaukana tästä suuresta aallosta, he eivät sormenpäälläänkään koske koko vyyhteen.

  Mutta itse uutisaihe, eli tuo turvapaikanhakijoiden koulutustaso, on hyvä uutinen. Voipi olla että mennään jokunen vuosi tästä eteenpäin ja Suomi on heistä vielä kiitollinen.

  • Heli Heikkinen

   Olin aikeissa kirjoittaa juuri samansisältöisen kommentin, mutta kun ajatukseni aika piirulleen tuossa yllä jo lukee, niin saanen Päivi vain allekirjoittaa sinun kommenttisi? Kiitos.

   P.S. Juuri tänään totesin kollegoille, että jos vain osaamme oikein ottaa vastaan uudet suomalaisemme, heistä tulee tämän maan taloudelle ja kulttuurille mahtava piristysruiske! Aktiivista ja oma-aloitteista jengiä ovat tänne asti selvinneet, kunhan toiminnalle ei aseteta turhia esteitä.

  • Anna Kankaanpää

   Olen mielelläni jo vuosia todennut, että Timo Soinin puheista tulee mieleen selkouutiset. Tätä korrelaatiota voikin pohtia; millaisen kuvan se antaa miehen ja puolueen kannattajista?

 5. Matti Ojutkangas

  Jo silloin, kun ruvettiin keuhkoamaan turvapaikanhakijoiden koulutustaustoista, alkoi minua arveluttaa. Turvapaikanhakijan tai pakolaisen koulutus vaikuttaa tietysti kotouttamisstrategioihin mutta se ei tee ihmisen avustamisesta tai avun tarpeesta mittaria.
  Kaikki turvapaikanhakijat voisivat olla luku- ja kirjoitustaidottomia eikä meillä olisi oikeutta kieltää heiltä turvapaikkaa. Jopa keski-ikäinen turvapaikanhakija oppii lukemaan ja kirjoittamaan sekä äidinkielellään että suomeksi. Kouluttautuminenkin ammattiin voi olla sutjakkaa.
  Toki on hyvä, että faktat lyödään pöytään ja osoitetaan, ettei oikeusministeriöstä ole odotettavissa minkäänmoista totuutta mistään asiasta.

  • Heli Heikkinen

   Tämä pitäisi aina muistaa. Puurot ja vellit menevät helposti sekaisin turvapaikanhakijoista puhuttaessa. Lukutaito tai koulutustaso eivät saa vaikuttaa turvapaikan saamiseen, ei myöskään mahdollinen tuleva ”hyödyllisyys” yhteiskunnalle.

   Työperäistä maahanmuuttoa haikailevat puhuvat myös kahdella suulla, jos samalla tuomitsevat elintasopakolaisuuden. Sitähän työperäinen maahanmuutto juuri on, ja sitä suomalaiset ovat historiansa aikana harrastaneet useaankin otteeseen. Onko se jotenkin tuomittavaa, ihmettelen!

   Humanitäärinen pakolaisuus on sitten riippumaton vastaanottajamaan tarpeista. Oikeutta siihen ollaan nyt vakavasti rajoittamassa EU:n kyseenalaisin sopimuksin.

   • Pekka Rintamäki

    Tämä.
    Turvapaikan saamiseen ei ole muita ”pätevyyskriteerejä” kuin turvapaikan tarve. Työperäinen maahanmuutto on eri asia.

    Näköjään ministerin erityisavustajaksi pääsemiseenkään ei ole muita kriteerejä kuin suojatyöpaikan tarve.

 6. Petteri Murtomäki

  ”Faktat jäävät tosissijaisiksi silloin, kun politiikkaa tehdään.”
  Lainasin ylläolevan tekstinpätkät kirjoituksestasi. Lainaus sopii kaikkien kolmen hallituspuolueen toimintaan. Kaikki kolme puheenjohtajaa ovat jääneet kiinni, jotkut useammin kuin toiset, totuuden muuntelemisesta, jota myös valehteluksi kutsutaan.

 7. Markku

  Helposti ne menee täälläkin sekaisin.

  ”Lisäksi joka viides ei Puiston mukaan ole edes omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaitoinen”

  Ylen uutisen 7% tarkoitti täysin luku- ja kirjoitustaidottomia. Omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidottomia on tutkimuksessa 12%. Eli osa osaa lukea, mutta ei kirjoittaa. Lisäksi jos vaaditaan muuta kuin ruokalistan lukua, tai esimerkiksi edes suomen peruskoulun jälkeistä lukutaidon tilaa, tuo kaksitoistaprossaakin on harhaanjohtava luku.

  Lisäksi on hyvä huomata että TEMin rapparista todettiin heti suoraan että kyseessä on ennakkoarvio, eikä valmiita lukuja ole. Ei minuta nyt voida mistään suuresta tarkoitushakuisesta harhautusoperaatiosta puhua jos arvio heitti 8 prosenttiyksikkiöä tutkimuksesta joka on tehty 1000 ihmisen otannalla ja sen virhemarginaali lienee pari prosenttiyksikköä.

  • Markku Hänninen

   Automaatti täytti tuohon minun kommenttiin vain etunimen, laitetaan sitten kommentti myös sukunimellä niin ei rikota sääntöjä

  • Minttu Carole

   Toisaalta, kun mietitään, että hiljan on uutisoitu, kuinka suomalaisista nuorista jopa joka kymmenennen funktionaalinen lukutaito on heikko, tai joka kuudennella ei ole peruskoulun jälkeen jatko-opintoja mahdollistavia taitoja, niin ei tuo turvapaikanhakijoiden luku siihen suhteutettuna ole järkyttävä.

   Toki tutkimuksessa on osansa suomalaisilla nuorilla, joiden äidinkieli on jokin muu kuin kotimaisemme, mutta aivan suomenkielistenkään ei kannata enää paljoa röyhistellä.

   http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/07/nuorten-lukutaito-rapistuu-huono-osaisuus-selittava-tekija

   http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/852693/Peruskoulun+heikkeneminen+nakyy++ammatillisessa+koulutuksessa

   • liisa hirvonen

    Aivan!

  • Raita Linnovaara

   Haluaisin huomauttaa, että ”omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidoton” ei välttämättä tarkoita, että joko luku- tai kirjoitustaito puuttuu, vaan että ei ole ollut mahdollista opiskella omalla äidinkielellään. Äidinkieli voi olla esim. kurdi tai assyria, mutta koulut – joskus jopa yliopistoon asti – on käyty arabiaksi. Useissa Lähi-idän maissa kun kielivähemmistöjen asema ei ole edes Suomen tasolla.

   • liisa hirvonen

    Ja: länsimaisen sivistyksen juuret ovat Lähi-idässä. Antiikin ajan suurin kirjasto,joka tuhopoltettiin, sijaitsi Egyptissä Aleksandrian kaupungissa. Aleksandrian kirjasto perustettiin noin 300 eaa.

    Mitä Suomessa oli noihin aikoihin?
    Suomen kirjakielikin syntyi vasta 1500-luvulla. Luku- ja kirjoitustaitoa ryhdyttiin opettamaan niihin aikoihin. Ja aluksi (200- 300 vuotta) vain hyvin pienelle joukolle. Vähän yli sata vuotta sitten, 1900-luvun alkupuolella, osa suomalaisista oli vielä täysin luku- tai kirjoitustaidottomia.

   • Markku Hänninen

    Koulukielen luku- ja kirjoitustaidottomia oli tuo sama 12% luku. Varmasti jonkunverran nuo luvut menee ristiin. Se pointti tässä nyt vain hiukan häviää. Jos siellä on 7% porukkaa jotka eivät osaa ollenkaan, niin on siellä varmaan vielä aika paljon reilumpi luku porukkaa joiden taitotaso ei vastaa edes yläasteteen jälkeistä tasoa Suomessa. Ei se TEMin arvio niin pielessä ollut vaikka arvio olikin, ja muutaman prosentin ero ei tee hommasta erityisesti helpompaa.

    90-luvulla Suomeen tulleillahan integraatio ei juurikaan ole onnistunut, joten parempia keinoja kaivaan nyt. Itse näkisin että kielitaito on se olennaisin ja kaikki tulisi ”pakottaa” kielikursseille ja kielikylpyyn että kieli tarttuu. Heti perään töitä vaan jostakin, vaikka keksitään töitä jos ei muuta. Jos mennään samalla meiningillä kuin 90-luvulla niin 10v päästä on kymmeniätuhansia pitkäaikaistyöttömiä ja moniongelmaisia lisää ja se ei ole halpaa puuhaa se.

    • liisa hirvonen

     Et näemmä ymmärrä mitä tarkoittaa kun on sota ja soditaan. Pakolaisista suurin osa tulee sodan ja kurjuuden keskeltä. Epäinhimillisistä oloista.

  • Susse Huhta

   Absoluuttisesti (prosenttiyksikköinä) virhe voi vaikuttaa pieneltä, mutta suhteellisesti (prosentteina) se on suuri (20%>7% vähennystä n. kaksi kolmasosaa, 20%>12% vähennystä 40 %). Isoa oli myös korkeasti koulutettujen osuuden vähättely, tutkinnon tehneitä kaksinkertainen määrä väitettyyn.

 8. Kennett Ylitalo

  Olen ollut jo pitkään sitä mieltä että 1/5 osa maailman ihmisistä on idiootteja. Meillä kaikki idiootit opetetaan lukemaan ja kirjottamaan, niinpä se kansanosa myös näkyy ja kuuluu.. Se ei tarkota että 1/5 on rasisteja tai että kaikki rasistit on typeriä mutta väitän että suurin osa. Kirjoitusasu, keskustelutaidot, lukeminen ylipäätään on puutteellista: anekdootti mutta jos meikäläiset on lukenu koko elämänsä viisvuotiaasta lähtien vaikka proosaa vain, väitän että se tuo mukanaan useita näkökulmia ja joutuu tosissaan pohtimaan suuriakin kysymyksiä jo nuorena, vastaavasti se porukka mikä nykyään on RK:ssa, ei lapsena mitään lukeneet ja hakkasivat niitä jotka tämmöistä karmeeta toimintaa kuin itsensä sivistystä harjottivat 😉 Toki vain anekdootti mutta epäilen että jos tästä tehdään koskaan tutkimusta, RK porukan keskimääräinen ÄÖ on alempana kansan keskiarvoa.

  • Janne J. M. Muhonen

   Mistä tulee lyhenne RK? En onnistunut keksimään mitään järkeenkäypää po. kontekstiin nähden.

   • Saku Timonen

    Rajat kiinni-liikkeestä.

 9. Santeri Soivaaransivu

  Myös blogisti voisi kertoa tutkimuksesta totuudenmukaisesti, kuten Hämeen Sanomat tekee.

  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/305113-kommentti-73-turvapaikanhakijoista-ei-hallitse-suomen-aakkosia

  • Saku Timonen

   Sinäkin olet luku- ja kirjoitustaitoinen, mutta hallitsetko arabian aakkoset?

   • Pertti Lampola

    Hakeeko Santeri turvapaikkaa valtiosta jossa käytetään arabian aakkosia?

   • Pertti Lampola

    On vaikea olla näkemättä tekopyhyyttä blogissa. Ensimmäinen lainaus (jota valitettavasti en 5min pikahaulla löytänyt tai kyennyt varmistamaan, mitä jos linkkaisit mistä nämä ovat niin saisi vähän tietoa että mistä itse asiassa puhutaan) liittyy ainoastaan maahanmuuttoon, tai siis turvapaikanhakijoiden koulutustasoon (ilmeisesti?). Blogin viimeinen lause: ”Huomatkaa myös, että juttu ei käsittele maahanmuuttoa, vaan poliittisia virkamiehiä.”

    No älä sitten käsittele maahanmuuttoa?

    Poliittisten virkamiesten epäpätevyydestä valittaminen on yhtä hölmöä kuin epäpätevistä kansandustajista valittaminen. Ne on valittu ja niiden syrjäyttäminen ennen neljän vuoden happanemisaikaa on todella työlästä. Kaikilla puolueilla on olleet omansa, ja niitä tulee olemaan jatkossakin.

    • Saku Timonen

     Ensimmäinen lainaus on Ylen uutisesta, johon löytyy linkki toisen kappaleen alleviivauksen kohdalta. Poliittisten virkamiesten tarpeellisuuden ja epäpätevyyden minä juuri halusinkin asettaa kyseenalaiseksi. Mitä epäpätevämpi ministeri, niin sitä tärkeämpää olisi virkamiesten asiantuntemus.

  • Minna Ylitalo

   Merkillistä saivartelua aakkosista. Mikä siinä aakkosten oppimisessa on teidän mielestänne niin ylitsepääsemättömän vaikeaa? Nehän oppii käden käänteessä jokainen lapsikin. Enemmän olen huolissani Suomen eduskunnan erityisavustajien sisälukutaidosta.

   • liisa hirvonen

    Pitäisi varmaan vaatia vähintäänkin äidinkielen kokeen suorittaminen jokaiselta joka eduskunnassa työskentelee, myös avustajilta.

    • Tiina Peltonen

     Ehdottomasti!

 10. Ilkka Virjo

  Niin, tässä asiassa logiikka on yhtä rautaista kuin muissakin. Eli sama porukka joka irvailee huonolle koulutukselle, savimajoille ja köyhyydelle, toisaalla haukkuu näitä tulijoita iphone-miehiksi. Aina on väärin, joko on liian köyhiä ja kouluttamattomia tulijoita tai sitten liian rikkaita ja koulutettuja.

 11. Matti Käki

  Minua häiritsee se, että ihmisarvoa mitataan lukeneisuudella. Nyt pyritään ottamaan kouluttautuneisuus ihmisen hyväksynnän mittariksi mikä on väärin. Kyllä ne lukutaidottomatkin ovat ihmisiä siinä kuin korkeakoulututkinnon suorittaneetkin.

  • liisa hirvonen

   Olet oikeassa. Pakolaisilla on ihmisarvo ja ihmisoikeudet täysin riippumatta koulutuksesta.

   Eduskuntatyössä sen sijaan luku- ja kirjoitustaito on aivan välttämätöntä, ja niiden lisäksi muu koulutus antaa hyvän pohjan työnsä hoitamiseen hyvin.

 12. Esa Kauppila

  Mielestäni on turha lähteä samalle linjalle möyhöporukan kanssa ja alkaa osaa kansasta luokittelemaan tyhmiksi, lukutaidottomiksi idiooteiksi. Muistetaan että se joka itsensä ylentää se alennetaan. Turha antaa rasisteille ilmaista lyömäasetta että just noin, ne pitää itseään niin v-tun fiksuina ja tavalliselle kansalle vaan naureskellaan. Antakaamme kuitenkin jokaiselle arvonsa ihmisenä vaikka puheensa, tekonsa ja ajatuksensa kuinka vieraita meille olisivatkin. Ja kuten Sakkeus monta kertaa osuvasti on todennut nämä möyhääjät ovat itsekin oikeastaan uhreja, heitä paljon älykkäämpien, häikäilemättömämpien ja kyynisempien taustapirujen omia tarkoitusperiään edistämään höynäyttämiä. Enkä tietenkään tarkoita että tästä saastavirrasta pitäisi vaieta, ei pidä ja sitä pitää vastustaa mutta asiaperustein, faktoilla. Ja juu, eiväthän nämä onnettomat harhaanjohdetut faktoja kuuntele mutta pysykäämme silti sivistyneinä ihmisinä.

 13. Marko

  Jopa poliisi itse vastusti näitä. Sakotuksen tarkoitus ei ole kerätä valtiolle tuloja. Sellaisena se nopeasti korruptoituu. Sakotus kääntyy itseään vastaan, jos sakot ovat kohtuuttomia ja liian ankaria. Kannattaa mieluummin yrittää kaahata poliisia karkuun ja vaarantaa liikennettä kuin rullata ikkuna alas ja ottaa se sakkolappu käteen.

 14. Juha Aaltonen

  Voisikohan suomalainen vanhus hakea Suomesta turvapaikkaa? Voisi toimeentulo parantua.

  • Esa Kauppila

   Mikäli kommentillasi viittaat siihen että turvapaikanhakijat vievät suomalaisten köyhien rahat niin höpsis pöpsis. Vaikka Suomi ei käyttäisi euron euroa turvapaikanhakijoihin ei se helpottaisi suomalaisen köyhän elämää pätkän vertaa. Kyllä nekin rahat käytettäisiin hallituksen pakkomielteiseen velan maksuun tahi jaettaisiin tukiaisina suuryrityksille ja sitä kautta ulkomaisten keinottelijoiden rahakirstuihin. Ei pidä uskoa netin valheenlevittäjiin, he käyttävät vain ikivanhaa jo muinaisten roomalaisten tuntemaa metodia divide et impere, hajoita ja hallitse usuttaessaan köyhän köyhää vastaan. Mikä näiden valhemaakareiden lopullinen tarkoitusperä on voimme vain arvailla.

 15. Janne Raitio

  Pitää muistaa, että tulokset ovat tulijoiden itsensä kertomia.

  http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/maahanmuuttajien_koulutuksen_kehittaeminen/VOK-raportti_21032016.pdf

  ”3.1. Kartoituslomake
  Kartoituksen työkaluksi laadittiin Testipisteessä paperinen arviointilomake, joka käännettiin
  seitsemälle kielelle: arabiaksi, dariksi, persiaksi/farsiksi, kurdi soraniksi, somaliksi, englanniksi ja ranskaksi. Esimerkki lomakkeesta on liitteenä. Tietojen keräämisen lisäksi haluttiin selvittää, pystyvätkö turvapaikanhakijat täyttämään lomakkeen itsenäisesti. Äidinkielisenkin lomakkeen täyttäminen osoittautui kuitenkin hakijoille haasteelliseksi. Lomakkeen täyttämisen idea oli osalle jo sinällään vaikea, osalle vastausvaihtoehtojen luokkien tulkitseminen oli vaikeaa, ja pieni osa ei pystynyt lukemaan tekstiä äidinkielellään. Vain 25 prosenttia haastatelluista turvapaikanhakijoista täytti lomakkeen itsenäisesti. 64 prosenttia tarvitsi haastattelijan apua, ja 9 prosentissa haastattelijan täytyi täydentää koko lomake.”

  Eli vaikka puolella on lukiotasoinen koulutus, niin se ei riitä oman äidinkielisen lomakkeen täyttämiseen. Voisi ihan hyvin testata koulutusta vaikkapa jollakin lukion matematiikan kokeella. Korkeakoulutetut suorittavat sen helposti ja lukion suorittaneet hyväksytysti. Ja puolet kaikista pääsisi läpi, mikäli koulutustaso pitää paikkansa.

  • Petri Sakkinen

   ”Eli vaikka puolella on lukiotasoinen koulutus, niin se ei riitä oman äidinkielisen lomakkeen täyttämiseen.”

   Edes korkeakoulutasoinen koulutus ei aina riitä siihen, että syntyperäinen suomalainen osaa täyttää suomalaisen virkamiehen laatiman lomakkeen.

   • Janne Raitio

    Ihan totta. Esim. maataloudessa EU-tuki -kaavakkeet ovat toisinaan silkkaa tervanjuontia. En usko, että nyt kyseessä olleet kyselylomakkeet olisivat olleet mitenkään erityisen haastavia.

    ”Lomakkeessa kysytään vastaanottokeskus ja kunta, turvapaikanhakijan henkilökortin asiakasnumero, sukupuoli, ikä, kotimaa, maassaoloaika, äidinkieli ja muu kielitaito. Vastaus valitaan tarjolla olevasta valikosta tai kirjoitetaan avoimeen kenttään.”

  • Pekka Rantamäki

   Ilmeisesti et koskaan ole joutunut täyttämään Kela:n lomakkeita… Jos 99% lukutaitoiset suomalaiset tarvitsevat apua Kela:n erilaisten tukihakemusten täyttämiseen, kertooko se suomalaisten lukutaidosta? Vai kertooko se vaikeasti laadituista lomakkeista? Luku- ja kirjoitustaitoisilla suomalaisilla on kuuleman mukaan vaikeuksia jopa äänestyskopissa kirjoittaa paperille hyväksyttävä numero…

   • Janne Raitio

    ”Lomakkeessa kysytään vastaanottokeskus ja kunta, turvapaikanhakijan henkilökortin asiakasnumero, sukupuoli, ikä, kotimaa, maassaoloaika, äidinkieli ja muu kielitaito. Vastaus valitaan tarjolla olevasta valikosta tai kirjoitetaan avoimeen kenttään.”

    Ovatko nuo nyt jotenkin vaikeita asioita? Taitaa olla kuule aika paljon helpompi lomake kuin mikään KELA:n lomakkeista.

    • p

     Noista sukupuoli, ikä, äidinkieli ja kielitaito on niitä helppoja.
     Maassaoloaika? Merkataanko siihen 3kk6vrk vai alkaen 1.12.2015?
     Vastaanottokeskus ja kunta? Jos olet Ybuzungun kylässä Marabutain piirikunnassa asutettuna vanhaan kyläkouluun, niin ihan helppoa on laittaa lomakkeeseen osoitteeksi Zubugin vastaanottokeskus ja kunnaksi Alakazam?
     Henkilökortin asiakasnumerokaan ei lie ainoa numero mikä turvapaikanhakijoilla papereissaan on? Vaan mikä onkaan se kysytty?

 16. Minna Ylitalo

  Eli kuka tahansa ministerin erityisavustaja voi tv-haastattelussa vetää hihastaan vaikka mitä mutu-tietoa kysymykseen kuin kysymykseen. Voisiko Yle kenties tarkentaa, mistä Sakari Puiston tekaistut prosenttiluvut olivat peräisin? Oliko hän ne itse keksinyt vai löytyykö tällaista ”infoa” jonkin suljetun foorumin uumenissa?

  • Tiina Peltonen

   Tämähän nyt tuntuu olevan nykyisin maan poliittinentapa: prossat omasta päästä. Vrt. Stubb 90% vs. 10%. Kun asia tutkittiin, niin kuinka ollakkaan: luvut olivat päinvastooin.

  • Teemu Laitinen

   On huolestuttavaa se, ettei edes YLE viitsi nähdä vaivaa asiatietojen tarkastamiseen asiaohjelmissaan ja sallii puolivillaisten lukujen mennä läpi totuutena. Oikeat luvut yleensä löytyvät hyvin helposti googlettamalla. MV:ssä ja muissa häirikkö- ja valemedioissa väärien tietojen julkaisemisen ymmärtää, sillä niillä on omat motiivinsa toimia.

 17. Lasse Karvonen

  Politiikassa ja yleensä demokratiassa paskanpuhumisesta, valehtelusta, rasismista ja valtion edun vastaisista päätöksistä pitäisi kärsiä puolueen sisällä tai viimekädessä äänestystilanteessa. Jostain syystä tämä järjestelmä ei enää toimi ja teoilla/sanoilla ei ole poliittista seurausta. Miksi?

  Tämän vuoksi puolueet eivät välitä valehtelusta, väärinkäytöksistä tai oikeastaan mistään muustakaan. Jos ”sori siitä” tai ”kova harjaus” riittää ja asia on käsitelty, niin kuka tahansa voi väittää faktana mitä tahansa. Miksei niin tekisi, jos se on oman edun mukaista? Kiinnijääminen on yhdentekevää ja todennäköisesti se ei edes ikinä kumoa levinnyttä väärää informaatiota.

  Hienoa että välillä jotain muuta kuin mamukeskustelua, vaikki siihen tämäkin kääntyi..

 18. liisa hirvonen

  Katsokaa dokumentti: Tuntematon pakolainen.
  Se on oleellisen äärellä, ytimessä. Katsoja ei ole pelkkä katsoja, sivusta seuraaja.

 19. Tiina Peltonen

  Eniten en kuitenkaan ole huolissani turvapaikanhakijoiden sivistystasosta, enkä ruotsinkielisten, enkä saamenkielisten. Vaan ihan suomenkielisten suomalaisten.

  On aivan järkyttävää huomata, miten heikko kirjoitustaso on yllättävän monella. Enkä edes nyt viittaa ”elämämkolulaisiin”. Päivittäin joudun avustamaan työkavereita (pyynnöstä), ihan yksinkertaisen tekstintuottamisessa. Vaikkei omakaan kirjoitus ole läheskään täydellistä. Tai vaikka some: ennen en edes tiennyt, että lauseen voi kirjoitaaa niin lukuisiĺla virheillä höystettynä, ettei lause edes avaudu lukijalle. Ei tämän näin pitäisi olla, eihän? Yhdys sana…

 20. Kirsti Kuusisto

  Kyllä tuottaa KELAn ja vastaavien lomakkeet tuskaa vaikka laudaturin edestä pitäisi äidinkieltäni hallitseman. Ja tabletilla kirjoittaessa teen törkeästi kirjoitusvirheitä.

 21. Janne Korhonen

  Saku Timonen: ” Lukio-opintoja on noin joka toisella. Korkeakouluopintoja oli takanaan 27 prosentilla ja 16 prosenttia ilmoitti suorittaneensa tutkinnon, yleisimmin kandidaatin tutkinnon.”

  Toisaalta suoraan testipisteen raportista voi lukea:
  ”Kartoituksen työkaluksi laadittiin Testipisteessä paperinen arviointilomake, joka käännettiin seitsemälle kielelle: arabiaksi, dariksi, persiaksi/farsiksi, kurdi soraniksi, somaliksi, englanniksi ja ranskaksi. Esimerkki lomakkeesta on liitteenä. Tietojen keräämisen lisäksi haluttiin selvittää, pystyvätkö turvapaikanhakijat täyttämään lomakkeen itsenäisesti. Äidinkielisenkin lomakkeen täyttäminen osoittautui kuitenkin hakijoille haasteelliseksi. Lomakkeen täyttämisen idea oli osalle jo sinällään vaikea, osalle vastausvaihtoehtojen luokkien tulkitseminen oli vaikeaa, ja pieni osa ei pystynyt lukemaan tekstiä äidinkielellään. Vain 25 prosenttia haastatelluista turvapaikanhakijoista täytti lomakkeen itsenäisesti. 64 prosenttia tarvitsi haastattelijan apua, ja 9 prosentissa haastattelijan täytyi täydentää koko lomake.”

  Lähde: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/maahanmuuttajien_koulutuksen_kehittaeminen/VOK-raportti_21032016.pdf

  Tuosta voisi peruskoulumatematiikkalla päätellä, että edes kaikki jotka ilmoittivat omaavansa korkeakouluopintoja eivät osanneet täyttää kyselylomaketta omalla äidinkielellään ilman avustajaa. Noin puolet lukio opintoja omaavista eivät osanneet täyttää lomaketta ilman avustajaa.

  • Päivi Honkakoski

   Olet aivan oikeassa, voidaan päätellä, että lomake oli joillekin vastaajille haastellinen täyttää ilman avustajaa. Paljon muuta ei sitten kannatakaan päätellä.

   Keräsin itse aikoimaan erään alueen kävijätutkimukseen aineistoa. Työnsin siis lomaketta ihmisille täytettäväksi. Suurin osa vastaajista oli suomalaisia. Yli 90% vastaajista tarvitsi haastattelijan apua. Mitähän siitäkin olisi pitänyt päätellä?

 22. Jaakko Ruohtula

  ”Tietojen keräämisen lisäksi haluttiin selvittää, pystyvätkö turvapaikanhakijat täyttämään lomakkeen itsenäisesti. Äidinkielisenkin lomakkeen täyttäminen osoittautui kuitenkin hakijoille haasteelliseksi. Lomakkeen täyttämisen idea oli osalle jo sinällään vaikea…”

  Lomake ja lomakkeen täyttäminen saattavat olla kulttuurisidonnaisia taitolajeja. Onko tutkittu miten eri maiden ja yhteiskuntien kansalaiset ymmärtävät ja täyttävät lomakkeita?
  Entä onko tutkittu miten toisen (vastaajalle vieraan) koulutus- ja yhteiskuntataustan omaavan lomakesuunnittelijan laatima ymmärretään? Tämä nyt tehty kysely tuotti ehkä hyvän aineiston tällaiselle tutkimukselle.

 23. Janne Korhonen

  Kyselylomake on raportin mukaan liitteenä mutta raportista sitä ei löydy, enkä löytänyt minedun sivuiltakaan… Mielenkiinnosta olisi kiva vilkaista lomaketta…

 24. Sakari Puisto

  A-Studion (9.2.2016) arvioni ovat kohdillaan. Nyt julkaistun osaamiskartoituksen johtopäätöksien uutisointi tehtiin suoraviivaisesti turvapaikanhakijoiden omien ilmoitusten perusteella ilman syvällisempää datan analyysia. Myös tämän blogin kirjoittaja ei käynyt läpi tausta-aineistoa ja otti luvut suoraan totena kritiikittä. Alla olevassa käyn läpi esittämäni arviot yksitellen perusteluineen:

  http://sakaripuisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214117-osaamisen-ja-osaamattomuuden-kartoituksesta

Kommentoi »

Comments are closed