Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhtä maata kuin maalarin housut

– Tämä saattaa johtua vaikkapa työttömyydestä, koulutuksen, sosiaalisten suhteiden, perheen tai kielitaidon puuttumisesta. Tällaiset asiat voivat tuoda tunteen, ettei ole enää mitään menetettävää ja tehdään päätös vaikkapa taistelualueelle matkustamisesta.

– Uskonto saattaa olla laukaiseva tekijä silloin, jos ihminen altistuu uskonnolliselle propagandalle.

Näin kertoi radikalisoitumisen taustoista Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen. Hänen sanomansa pätee yhtä lailla mahdollisesti radikalisoituviin maahanmuuttajiin ja kantasuomalaisiin. Syrjäytyneet muslimitaustaiset maahanmuuttajat saattavat uskoa onnensa löytyvän islamilaisesta terroristijärjestöstä ja suomalaiset syrjäytyneet väkivaltaisesta äärioikeistosta.

Pitkittyvä työttömyys, koulutuksen puute ja yleinen näköalattomuus tulevaisuuden suhteen aiheuttavat raivoa ja raivo etsii purkautumistietä. Turhautuneelle maahanmuuttajalle näennäisenä kimmokkeena saattaa olla uskonto ja kantasuomalaiselle ylikorostettu ja väärin ymmärretty isänmaallisuus. Jos yhteiskunta ei välitä ihmisistä, niin he muodostavat omia yhteisöjä. Ne eivät ole mitään idyllisisä utopioita, joissa köyhät auttavat toisiaan, vaan ne radikalisoituvat ja suuntautuvat väkivaltaisesti kaikkia vastaan.

Kun lueskelee vaikkapa Rajat kiinni-ryhmän Fb-sivua, niin siellä korostuu isänmaallisuus. Se on sikäli kummallista, että usein samat isänmaan nimeen maahanmuuttajia vastaan sotaa vannovat kertovat, miten huonosti isänmaa on heitä itseään kohdellut. Joku sanoo, että sairaudet ja työttömyys ovat vieneet häneltä kaiken ja ainoa hengissä pitävä asia on isänmaallisuus. Joku toinen on menettänyt työnsä ja perheensä ja korvannut ne isänmaallisilla iskulauseilla. Yhteinen vihollinen ei kuitenkaan ole hallituksen kurjistamispolitiikka, vaan maahanmuuttajat.

Nämä ihmiset eivät ole ymmärtäneet, että vaikka tänään poistettaisiin maasta kaikki maahanmuuttajat, niin heidän oma työmarkkinatukensa ja toimeentulotukensa ei nousisi senttiäkään ensi kuussa, ensi vuonna eikä milloinkaan. Sosiaalietuudet eivät ole nollasummapeliä, jossa tietty potti jaetaan tasan tarvitsijoiden kesken. Etuudet perustuvat lakiin ja siksi niihin on aina löydyttävä rahaa lain edellyttämä määrä. Jos tuensaajat yllättäen vähenisivät, niin etuudet pysyisivät silti samoina. Säästyneet rahat yksinkertaisesti säästettäisiin tai käytettäisiin johonkin ihan muuhun.

Roskajulkaisu MV yllytti tällä viikolla juuri näitä etuuksilla elämään joutuvia kertomalla yhden maahanmuuttajan saamista etuuksisista jostain käsiinsä saamiensa oikeiden asiakirjojen kanssa. Mukana oli toimeentulotukilaskelmia, joiden mukaan maahanmuuttaja oli saanut toimeentulotukea yhtenä kuukautena 29,18 euroa, toisena pyöreät nolla euroa ja kolmantena 62,85 euroa. Tämä riitti nostattamaan hillittömän raivon, koska MV enempää kuin lukijatkaan eivät osanneet lukea toimeentulotukilaskelmia. He pitivät kaikkia laskelman tulo- ja menopuolelle merkittyjä summia myönnettynä tukena. He eivät tajunneet, että laskelman viivan alle jäävä miinusmerkkinen summa eli vaje on se myönnettävä tuki. Sitä MV ei tiennyt tai ei välittänyt kertoa.

Propaganda toimii juuri näin. Nostatetaan vihaa joko suoraan valehtelemalla tai kertomalla vain osatotuuksia. Vihan nostattajina toimivat itse kutakuinkin hyvin pärjäävät, jotka haluavat rekrytoida itselleen johdettavia joukkoja. Heidän joukossaan on mm. Espanjassa asuva mainostulojen kerääjä, startup-yrittäjänä toimiva koodaaja, itse tuilla elävä ikuinen opiskelija ja pari kansanedustajaksi päässyttä hyvän perheen alisuoriutujajälkeläistä.

Nämä johtajat huutavat isänmaan nimeen, koska se toimii ilmeisen hyvin ja sotajoukko kasvaa. Tämän sotajoukon rivimiehet eivät ymmärrä, että isänmaa ei piittaa heistä paskan vertaa. Heitä ei kaivata taistelemaan kaduille, vaan he ovat vain tarvittaessa poistettava häiriötekijä. Vain heidän johtajansa tarvitsevat heitä pönkittämään omaa asemaansa.

Ihan samalla tavalla poistettavia häiriötekijöitä ovat radikalisoituvat muslimit. Kun näitä kahta joukkoa katsoo, niin niissä ei ole mitään eroa. Yhtä maata kuin maalarin housut.

Ja sen alkusyyn sanoikin ylikomisario Taponen:

– Tämä saattaa johtua vaikkapa työttömyydestä, koulutuksen, sosiaalisten suhteiden, perheen tai kielitaidon puuttumisesta. Tällaiset asiat voivat tuoda tunteen, ettei ole enää mitään menetettävää.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä. Nimikään ei takaa kommentin näkyvyyttä.

Kommentit (63)

 1. Jari Kähkönen

  Pahinta MeidänValheiden toimeentulotukijutussa ei ole asian väärinpäin ymmärtäminen vaan some-ylösnosto, jossa ilmeisesti Sakarin mukaan olennaiselta osaltaan alunperin väitettyä pienempänä saatu etuus rinnastettiin pienimpään mahdolliseen takuueläkkeeseen. Tässä kohtaa alkaa tehdä todella kipeää. Kuinka moni ei muuta luekaan kuin FB-linkityksen ja vielä jakaa sen eteenpäin tuosta vain? SEKÄ PÄÄSTÄÄ TUON ”TIEDON” SELLAISENAAN VAIKUTTAMAAN IHMISKÄSITYKSEENSÄ JA MAAILMANKUVAANSA. No, eihän tuollaista roskaa lueta, jos ei ole jo valmiiksi kröhöm tietyllä tavalla virittynyt, joten ehkä vaikutus on enemmänkin aiemman uskon vahvistamista. Uskon, joka ei sellaisenaan pysyisikään. Kuinkahan hieveröinen inhimillinen kohtaaminen kaiken kaatamiseksi lopulta välttäisi? Lopuksi on pakko huomauttaa, että koska tämä on minunkin isänmaani niin Sakarin puhuttelemista sen paremmin johto kuin rivitkään eivät sitä oikeasti edusta. Seliseli. Puhteen kohteena on pelon ja vihan poliittis-kaupallinen hyväksikäyttö eikä mitään sen koreampaa.

 2. Päivi Rastas

  Kiitos kirjoituksesta. Onko laitonta, että joku ulkopuolinen saa käsiinsä asiakirjan jonkun toisen toimeentulolaskelman tiedoista ja esittelee tietoja sosiaalisessa mediassa?

  • Saku Timonen

   Ne ovat salassa pidettäviä tietoja, joten jos laskelmien asiakas haluaa, niin hän voi tehdä rikosilmoituksen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

 3. Petri Sakkinen

  Scripsit Saku

  kantasuomalaiselle ylikorostettu ja väärin ymmärretty isänmaallisuus.

  Älkäämme unohtako sitä, että monet ns. maahanmuuttokriittiset kertovat puolustavansa kristinuskoa ja etenkin Suomen kristillistä kulttuuria.

  • Pekka Pehkonen

   Nämä kristillisen uskonnon puolustajat varmaan tiesivät, että tämän uskonnon synty ja ainoan jumalan ensiesiintyminen tapahtui toista tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua Syyrian alueella. Eli Suomen kristillisen kulttuurin pönkittäminen on kumarrus Syyriaa kohti. Kaunista.

 4. Kennett Ylitalo

  Jos kutsuu Iljaa koodariks, se on loukkaus kaikki koodareita kohtaan. Se kaveri ei todellakaan ole tietotekniikan ihmelapsi, mikä huomattiin mm niitten plaintext ”asiakasreskisteristä”, kukaan jolla on yhtään pälliä ei jätä mitään plantext muotoon netissä. Kyseessä on harrastelijatason tietotaito, kyky palkata joku muu tekemään itse työ. Ylläpito siltä varmaan sujuu ja siihen jää.

  • Saku Timonen

   En tarkoita koodarilla Janitskinia, vaan Rajat kiinni-liikkeen yhtä johtajaa.

 5. Jari Olavi Kinnunen

  Taas saatanallisen hienoja säkeitä. Hyvä Saku.

 6. J-P Aaltonen

  Eikö toimeentulotukea maksettu kuitenkin enemmän, vai ymmärsinkö jotain väärin? Laskelmissa oli kolmelta mainittu tulopuolella toimeentulotuet, jotka olivat reilut 400 ja 500 euroa kuukaudesta riippuen.

  Joka tapauksessahan tuet ovat aivan täysin linjassa sen kanssa, mitä kuka tahansa työttömänä yksinhuoltajana lastaan elättävä kantasuomalainenkin saa.

  • Mirjami Virtanen

   juuri niitä ei VAhterakaan käsittänyt, vaikka on tilintarkastaja, mutta se ei tarkoita pätevyyttä sosiaalivirkailijaksi. Nuo toimeentulotuet (eli perusosat) ovat siinä näkyvissä , koska ne sopivat sisältymään henkilön muihin etuuksiin, maksettavaa sosiaalitoimistolle ei jää.

   Eli tulot miinus hyväksyttävät menot miinus perusosa, jos laskutoimitus näyttää plussaa, ei toimeentulotukea, jos miinusta, se erotus, vaikka 29 euroa maksetaan toimeentulotukena.

 7. Pertti Lampola

  Sosiaalietuudet eivät ole nollasummapeliä… no okei, jos oikein viimosen päälle ja kriittisesti katsotaan niin ei, mutta ei se raha mistään taikaseinästäkään tule. On (ainakin minulle) täysin absurdi tilanne kun valtio säästää koulutuksesta, vanhustenhoidosta, terveyskeskuksista, ihan kaikesta paitsi maahanmuuton tuomista kuluista. Maahanmuuttoon otetaan lainaa joka maksetaan takaisin koulutusleikkauksilla. Hieno homma!

  Noin muutenhan on valitettava tosiasia että syrjäytyminen on se oikea ongelma. Kun ei ole mielekästä tekemistä, sitä keksitään.

  • Pekka Rantamäki

   Eivätkös leikkaukset olleet osa suurta kilpailukykyloikkausta, eivätkä mikään maahanmuttokustannusten kompensaatio. Älä lankea persujen ansaan.

   • Pekka Virtanen

    Säästöjen idea oli säästää valtion menoja, jotta voidaan alentaa tuloveroja, jotta kompensoidaan työnantajamaksun siirto työntekijälle.

    Tämän vuoden säästöt ovat noin 900 miljoonaa, josta VOKit syövät 750 miljoonaa. Koska säästöt (lapsiperheet ja koulutus) on nyt käytetty VOKeihin niin mitään mahdollisuuksia veronalennuksiin ei ole. Sipilä on jo julkisuudessa kertonut, että veron alennuksia on turha odotella.

    Kilpailukykyloikka siis rahoitetaan suoraan duunarin selkänahasta, koska veron alennuksiin varatut rahat meni VOKeihin.

    • Saku Timonen

     Yhtä hyvin boidaan sanoa, että rahat menevät yritystukiin ja yritysten verohelpotuksiin. Julkinen talous ei toimi siten, että jostain otetaan pois ja annetaan jonnekin tietty summa. Talous on kokonaisuus, jonka yksittäisiä kulueriä on turha vertailla toisiinsa.

 8. Markku Kuortti

  ”He pitivät kaikkia laskelman tulo- ja menopuolelle merkittyjä summia myönnettynä tukena. He eivät tajunneet, että laskelman viivan alle jäävä miinusmerkkinen summa eli vaje on se myönnettävä tuki.”

  Laskelman miinusmerkkinen summa eli vaje on AINOASTAAN myönnetty toimeentulotuki. Kaikki muut summat, jotka laskelmassa on huomioitu tuloina, ovat myöskin henkilölle myönnettyä yhteiskunnan tukea – esimerkiksi lapsilisää, asumistukea, kotihoidontukea ja niin edelleen. Ymmärrän ihmisten närkästyksen, koska laskelma näyttää selkokielellä millaisia kuluja henkilöstä tulee kun hän pääsee Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tietysti täysin samanlaiset tuet saisi kantasuomalainenkin henkilö vastaavassa elämäntilanteessa.

 9. seppo mahkonen

  olisiko joku niin ystävällinen, että kertoisi mitkä tahot siellä mv sivuilla ilmoittelevaat , jotta osasi välttää?

 10. Raiko Karvonen

  Syrjäytyminen aiheuttaa taatusti radikalisoitumista.

  Maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten keskuudessa. Tähän on hyvin vaikeaa jo puuttua etukäteen. Yleensä sitten joudutaan reagoimaan asoihin jälkikäteen, jos ja kun terroritekojen tekijä/t saadaan kiinni. Usein myös onneksi saadaan nämä tuhoajat kiinni. Ongelma taitaa olla maailmanlaajuinen, sillä toimeton, työtön, rahaton ja näköalansa menettänyt haluaa kuulua joukkoon, missä nämä ihmiset hyväksytään. Äärijärjestöt sitten vetävät valitettavasti tällaisia henkilöitä puoleensa. Asiaan pitäisi kyetä puuttumaan poliittisen päätöksentekijöiden avulla ja keinoin, mutta helppoja ratkaisuja ei tämän ongelman lievittämiseksi näytä olevan oikein missään päin maailmaa.
  Hyvin usein tällaisten ihmisten elämän täyttävät erilaiset rikokset vuodesta toiseen.

 11. Tomi Suovuo

  Islamilaiseen terroristijärjestöön liittyminen ei ole vain maahanmuuttaja-syrjäytyneiden vaihtoehto. http://yle.fi/uutiset/isis-soturi_jonin_taustat_yksinainen_nettielaja_joka_vihasi_armeijaa_ja_haki_yliopistoon/7827109 Vaikea sanoa, kuinka helpolla kantasuomalaisen nuoren saa värvättyä itsemurhapommittajaksi, mutta on näillä meidän kouluammuskelijoillakin suunnitelmansa mukaisesti säästynyt viimeinen luoti omaan päähän.

 12. Markku Tahvanainen

  Hyvä artikkeli taas kerran. Syrjäytymisen taustalla on keskeisesti niitä syitä, joitaustalla jutussa kuvataan. Ne eivät kuitenkaan johda välttämättä rasistiset ja natsistiseen käytökseen. Todennäköisesti sitä useammin, mitä heikoimmilla henkisiä ominaisuuksilla varustetussa henkilöstä on kyse.

 13. Heikki Rantanan

  ”Sosiaalietuudet eivät ole nollasummapeliä”

  Niinkö? Vantaan kaupunginvaltuutettu ja Iltalehden kolumnisti Pauli Vahtera on eri mieltä ja hänellä on myös heittää faktaa ja lähteitä pöytään:
  http://www.finnleaks.net/pauli-vahtera-olisiko-jo-aika-tunnustaa-etta-maahanmuuttajat-saavat-enemman-ja-nopeammin/

 14. Minna Ylitalo

  Nämä radikalisoituneet syrjäytyneet eivät välttämättä ole psyykkisesti kovin tervettä porukkaa. Fundis-islamistien kommentointia en ymmärrä, mutta suomalaisten fundis-patrioottien kommentoinnista näkee, että siellä on vahvasti mielenterveysongelmia taustalla. Islamistiterroristeillakin raportoidaan olevan vakavia päihdeongelmia, mitä nyt monella syrjäytyneellä fundispatriootillakin on. Osa kommentoinnista on selvästi suollettu vahvassa humalatilassa. Näitä porukoita ohjailevilla pääpäsmäreillä on vastaavasti psykopaatin ja narsistin oireita.

 15. Merja Nurmi

  Tulee surullinen olo, kun lukee rk-ryhmän sivua. Siellä on kaiken vihan taustalla niin paljon inhimillistä hätää ja toisaalta tietämättömyyttä, mitkä toki usein kulkevat käsi kädessä kaikkialla. Jonkinlainen kilpailu, tarve saada hyväksyntää sillä, että kehtaa sanoa pahemmin kuin toinen, ja sitten kuitenkin kova hyssyttely ja varoittelu, pelko, että läheiset tai työnantaja saa tietää. Haetaan siis hyväksyntää tietäen, että sitä haetaan väärästä paikasta.

  • Merja Nurmi

   Enkä tarkoita ollenkaan, että kaikki siellä olisivat reppanoita, mutta hyvin monet ovat. Ei ole kerta eikä kaksi, kun omaa inhimillistä tragediaa; lapsen huostaanoton uhkaa, vuokrarahojen puutetta, kaikenlaista sellaista, on tuotu esille ryhmässä, josta tulee väistämättä mieleen, että ihmiseltä puuttuu läheinen sosiaalinen verkosto, kun noin henkilökohtaisia asioita tuodaan puitavaksi tuollaiseen yhteisöön.

 16. Aleksi Kivekäs

  Kiitos Saku hienosta kirjoituksesta (taas kerran). Jaan näitä Facebookissa melko usein. Toivon sinulle rohkeutta jatkaa valitsemallasi tiellä! =)

 17. Tiina Wiik

  Eikö sinulla Saku yhtään häiritse, että joudut valehtelemaan selittääksesi asiat parhain päin? Ainakaan sen perusteella, mitä MV:n kommenttiosiossa näin, ei kukaan ollut tehnyt tuota mainitsemaasi virhettä. Ihmiset olivat vihaisia lähinnä kahdesta eri asiasta: valtavasta Kelan tukiaisten määrästä sekä harkinnanvaraisista toimeentulotuista, joita oli myönnetty todella leväperäisesti. Naisellahan ei ollut penniäkään ansiotuloja, pelkästään tukia.

  Mietitkö koskaan, kuinka moraalisesti ja faktuaalisesti oikea asiasi voi olla, jos sinun on vääristeltävä ja valehdeltava sen eteen? Pauli Vahteran laskelmien mukaan kyseinen maahanmuuttaja sai pelkkinä Kelan ja sossun tukiaisina niin paljon, että suomalaisen pitäisi tienata 2800 euroa saadakseen saman verran käteen. Ei ole ihme, ettei maahanmuuttajaa kiinnosta töihin meno, kun saa saman verran ilmaista rahaa kuin yliopistokoulutettu saa palkkaa.

  • Saku Timonen

   Täsmälleen samat Kelan tuet saa jokainen samassa elämäntilanteessa oleva suomalainenkin. Vain kunnan myöntämä toimeentulotuki on varsinaista toimeentulotukea. Haluaisinpa tietää kuinka moni MV:n lukija saa saman verran erilaisia tukia kuin tämä maahanmuuttaja. Epäilen, että aika moni. Ennaltaehkäisevää toimeentulotukea myönnettiin kyseiselle henkilölle 900 euroa lapsen talvivaatteisiin. Se lienee sinun käsityksesi leväperäisyydestä.

   Yleensä ottaen kannattaisi perehtyä Suomen sosiaaliturvaan ennen kuin syyttää ketään valehtelijaksi.

   • Pekka Rintamäki

    Kyseinen 900 e kuulostaa niin tutulta, että olen tainnut tuon nähdä?
    Mikäli puhumme samasta, niin 900 myönnettiin kotivakuutukseen, lasten tapaamiskuluihin ja talvivaatteisiin. Oudosti tehty päätös, koska kotivakuutus on lasku, jonka sosiaalitsto maksaa eikä myönnä sattumanvaraista summaa tilille?

    Muutoin hämmästelen moisten papereiden (olivat aitoja tai väärennöksiä) levitysintoa. Jos paperista käy ilmi, että henkilö on saanut asumistukea, lapsilisää, äitiyspäivärahaa/kodinhoidontukea, niin tämmöisiä henkilöitä on Suomessa varmasti miljoona.

    Älämölön aiheuttaa se, että henkilön nimi ei ole Virtanen.

   • Tiina Wiik

    Aika moni? Älä viitsi. Tuskin kukaan MV:n lukija saa esim. kotoutumisrahaa, ja nuo harkinnanvaraiset tuet, mitä maahantulijalle oli myönnetty, olivat todella poikkeuksellisia. Liikkuminen (bensakulut, bussirahat) pitäisi säädösten mukaan sisältyä jo toimeentulotuen perusosaan, mutta silti oli myönnetty siihen tarkoitukseenkin harkinnanvaraista (ei siis ennaltaehkäisevää, kuten sanoit). Vaaterahaa voi netistä löytyneiden tietojen mukaan saada harkinnanvaraisena 200 euroa vuodessa. Tämä nainen sai 900 lasta varten. Se on jo valeeksi todistettu väite, etteikö maahantulijat saisi suomalaisia enempää.

    Lieksalaiset kärähtivät rysän päältä siinä, että myönsivät harkinnanvaraisia harrasterahoja sellaisillekin mamuille, jotka eivät olleet edes jättäneet hakemusta! Kunnanjohtajakin sen tunnusti ja vetosi siihen, että ”tukimiljoonat näkyy kylän raitilla”, ja edistää siten kunnan taloutta. Kyseessähän on kuntien keino ryövätä valtion rahaa kunnan taloutta edistämään, koska ekan kolmen vuoden ajan valtio hyvittää kuntien myöntämiä tukiaisia. Lieksassahan oli ihan pohdittu kokouksessa sitä, miten estetään mamuja tuhlaamasta rahoja Joensuun kauppoihin, että valtion kassasta huijatut rahat pysyisi Lieksassa. Follow the money pätee tässäkin: kunnat tekee sen, mikä niille on taloudellisesti kannattavaa. Kasuille ei tukia kannata myöntää, koska ne ovat vain menoerä. Mamujen tuista taas saa valtiolta hyvitystä.

    Missaat myös tuon jutun pointin: kun maahantulija tienaa jo lapsia pukkaamalla saman verran kuin suomalainen insinööri tai sairaanhoitaja, mitä motivaatiota heillä on mennä töihin? Hehän ovat pääosin ammatillisesti kouluttamattomia, joten ura urkeaisi vain matalapalkka-aloilla. Kuka ryhtyisi siivoojaksi 1500 eurolla kuussa, kun saa paljon enemmän pelkällä kotona oleilulla? Olen itse kirjoittanut joskus amerikkalaisesta kotoutusmallista, jossa annetaan jokaiselle pakolaiselle 1000 dollarin starttiraha, autetaan asunnon löytämisessä ja työnhaussa, ja sitten on pärjättävä omillaan. Se kotouttaa aidosti eikä passivoi makaamaan kotona ja eristäytymään.

    Minusta on aivan käsittämätöntä, että puolustelet epäonnistunutta politiikkaa. Somalien ja irakilaisten työllisyysluvut ovat Suomen huonoimpia, aina 10-20 prosentin välimaastossa. Onko se sinusta onnistuneen vai epäonnistuneen kotoutuksen tulos? Kuitenkin siinä puolustat tätä metodia, vaikka se nimenomaan passivoi tulijat, ghettouttaa heidät omiin piireihinsä ja altistaa rikollisuudelle ja radikalisaatiolle.

    • Saku Timonen

     1. Mitään erillistä kotoutumisrahaa ei ole olemassakaan. Kotutumistueksi sanotaan maahanmuuttajan saamaa työmarkkinatukea, joka on sentilleen sama kuin kantasuomalaisen työmarkkinatuki.

     2. Ennaltaehkäisevää toimeentulotukea myönnetään kaikille samoilla perusteilla. Summat vaihtelevat yksilöllisten tarpeiden mukaan eikä netistä löytyvillä ”tiedoilla” ole mitään todistusarvoa, koska kaikki toimeentulotuki on salassa pidettävää tietoa.

     3. Lieksassa ei myönnetty mitään ”harrasterahaa”, koska sellaista ei ole olemassakaan. Toimeentulotukea voidaan myöntää myös useammalle kuin yhdelle kuukaudelle, vaikka sitä olisi haettu vain yhdelle. Sama pätee kaikkiin asiakkaisiin.

     4. Sinäkin voit tienata ”lapsia pukkaamalla” ihan saman verran lapsilisiä kuin joku maahanmuuttajanainen. Lapsilisät ovat kaikille samansuuruisia.

     Minusta on käsittämätöntä, että olet jatkuvasti suuna päänä maahanmuuttajien saamista tuista, vaikka sinulla ei selvästikään ole harmainta aavistusta sosiaalietuuksien myöntämisperusteista. Opettelisit ensin perusteet ja kirjottaisit sitten faktojen perusteella, niin kanssasi voisi harkita keskustelua.

  • J-P Aaltonen

   ”valtavasta Kelan tukiaisten määrästä sekä harkinnanvaraisista toimeentulotuista, joita oli myönnetty todella leväperäisesti. Naisellahan ei ollut penniäkään ansiotuloja, pelkästään tukia.”

   Entä sitten? Mistä lähtien toimeentulotuki on edellyttänyt ansiotuloja? Ja monellako kantasuomalaisella työttömällä YH-äidillä kuvittelet olevan ansiotuloja?

   Kuten jo sanottu, niin KELAn myöntämät tuet ovat täysin samat, mitä saa talvisodassa vertaan vuodattaneiden lapsenlapsetkin tuossa tilanteessa, ja toimeentulotukeakaan ei ole oman tulkintani mukaan (voi olla toki väärä) saatu kuin kolmen kuukauden lapuista päätellen hieman alle 1700e + 920e talvivaatteisiin (jotka muuten oikeasti ovat aika perhanan kalliita, ja jäävät nopeasti pieneksi), joka sekin on täysin linjassa Helsingin kaupungin toimeentulotukilaskurin mukaan. Ts. mistään leväperäisestä tai suosivasta toiminnasta ei suinkaan voida puhua, saman rahan saisi kyllä syntyperäinenkin suomalainen samassa tilanteessa.

   • Pekka Rintamäki

    ”oman tulkintani mukaan”
    Sehän tuossa pistääkin silmään. Kun kotiin tulee toimeentulotukipäätös, niin siinä lukee ihan selvästi ”myönnetään” tai maksetaan. Ei jää tulkittavaa.
    Jostain syystä (mistähän?) levityksessä ovat laskelmat mitä tuloina on otettu huomioon, mutta maksettavan summan sisältävät sivut ovat jääneet löytämättä.

  • jore puusa

   Tiina Wiik..sinua ei tunnu kiinnostavan että näiden paperien julkaisu on rikos. Jos sinun kelatukesi tai palkkatietosi julkaistaisiin jossain saattaisit saada hepulin. Kirjotit ettet ole rasisti — omassa blogissasi, jossa teit minulle mielenterveys diagnoosin ja kiljuit että minun pitää ottaa lääkkeeni. OK.. Mutta et mitenkään reagoi siihen, että sinulle vääränvärisen henkilön henkilökohtaiset paperit on varastettu jostain ja julkaistu rikollisesti. Osoittaa sinun moraaliasi. ”Vääränvärisille” saa tehdä sinun mailmassasi mitä vain.

   • Jarmo Puntanen

    Jore Puusa. Jos joku tuntee yksityisyyttään loukatun, niin tekee siitä tutkintapyynnön.

    Yksityisyyden loukkaamisesta saa tietysti tehdä rikosilmoituksen, niinkuin kuka hyvänsä saa tehdä rikosilmoituksia vaikka lintujen kovaäänisestä laulusta. Poliisi kuitenkin ottaa tällaisen keissin tutkintaan vain, jos asianomistaja siitä itse ilmoittaa ja vaatii tutkintaa. Kun kerran nimeä tai mitään tarkkaa tunnistetta ei ole julkaistu, ei edes papereiden roskiin laittajalla itsellään ole mitään keissiä esittää oikeudessa.

  • mirjami virtanen

   Wiik, jospa käytät yhden päivän tutkimalla Kelan sivuja, vaikka vain perhe-etuudet ja yksinhuoltajan etuudet. Ne ovat ihan varmaan myös suomalaiselle kuuluvia etuuksia ja hyvin moni suomalainen perhe elää myös vain sosiaaliavustuksilla. Ja mitä enemmän perheessä on ongelmia, sitä enemmän tulee harkinnanvaraista ym. maksusitoumuksia eripaikkoihin. Mv-lehdessä näytti vanhempainraha herättävän huomiota, maksetaanko mamuille jotain rahaa lähetettäväksi heidän vanhemmilleenkin. Tiedätkö sinä, mikä on vanhempain raha? Tai mikä on elatustuki, se näytti myös olevan vihaisille miehille ja naisille epäselvä asia. Joku ihmetteli lapsilisää, onko sekin mamuille suurempi? Ei, ei ole , vaan siinä oli yksinhuoltajalisä. Sosiaalialan ihmiset näyttivät Vahteralle arvioivan, että kaikki muu on ihan ok laskelmassa, suomalainen saa saman. Vain se harkinnanvarainen on summa, joka riippuu tilanteesta, ei kuulu kaikille. Mutta yhtä hyvin sen voi saada suomalainen yksinhuoltaja tai köyhä narkkariperhekin.

 18. Yrjö Mikkonen

  Kiitos, Saku, jälleen! Karavaani kulkee sekä siellä että täällä. Tietämättömyyden pimeydelle, pimeyden aiheuttamalle sokeudelle ja sokeuden aiheuttamalle hätäännykselle ja koirien haukunnalle emme anna periksi, vaan annamme tietämättömille tiedon holding-terapiaa. Ykä.

 19. Veikko Kuivanen

  Haluaisin oikeasti päästä selville tästä MV-lehden casesta. Pauli Vahteran esimerkissä ko. henkilön menot ovat esim. lokakuussa olleet 2.241,92 euroa. Kela on maksanut tälle henkilölle lokakuussa asumistukea 588 euroa, lapsilisää 144,30, elatustukea 154,79, lasten kotihoidon tukea 620,82 euroa. Yhteensä Kela on maksanut siis noin 1450 euroa. Lisäksi laskelmassa on rivi ”toimeentulotuki” (joka ei siis ole Kelan maksamaa) ja se on 754,45 euroa.

  Sinun kolumnissasi sanotaan, että ko. henkilö on saanut ko. kuussa toimeentulotukea 29,18 euroa (tulojen ja menojen erotus), mutta mikä se toimeentulotuki-rivi (754,45 euroa) sitten on? Joka tapauksessa 29 euroa on aika eri asia kuin 754 euroa, joten toivoisin tähän vastauksen. Kolumnisi pääväite kun on se, että MV jakaa väärää tietoa.

  • Saku Timonen

   Myös perustoimeentulotuki otetaan laskelmassa huomioon tulona.

   • J-P Aaltonen

    Eli siis perustoimeentulon lisäksi sai vielä muutaman kympin lisää?
    Tämä selvensi minuakin, itse kun en ole toimeentulotuen varassa koskaan ollut, niin tuo aiheutti sekaannusta itselläni. Kannattaa ehkä lisätä pätkä tuota selventämään, näemmä sitä ihmettelevät muutkin kuin minä.

    • Jarmo Puntanen

     Tuo ”tässä ei ole oikeita maksettuja summia” on tietoista sumutusta. Esitetty laskelma on nimenomaan viranomaisen selvitys siitä, mitä avustettava on saanut tukea kaikista lähteistä. Tämä vaaditaan aina toimeentulotukea myönnettäessä. Oikeampaa paperia ja summia ei ole tässä maailmassa olemassa.

     Alkup. papereissa näkyy myös virkailijan käsin kirjoittama huomautus hankkia uusi verokortti näitä tuloja vastaavaksi!!

     • Saku Timonen

      Kukaan ei ole kiistänytkään summien oikeellisuutta muuten kuin toimeentulotuen osalta. Samassa elämäntilanteessa oleva kantasuomalainen yksinhuoltajaäiti saa eurolleen samat tuet. Milloin MV lukijoineen hyökkää arvostelemaan jonkun suomalaisen saamia tukia?

    • mirjami virtanen

     Ei, vaan se perustoimeentulotuki mahtui niihin muihin etuuksiin, niitä muutamaa kuukautta lukuunottamatta, kun on erotusta se joku kymppi maksettu. Lienee vaikea asia käsittää ja minulla kyllä tuli jotenkin hutera tunne, kun huomasin, ettei Vahtera sitä ymmärrä. Tai tahallaan yllyttää heitä, jotka luottavat ”viisaampiinsa.” En tiedä, antaisinko tilejäni hoidettavaksi henkilölle, jolle toimeentulotukilaskelma on liian vaikea käsitettäväksi. Ja yleensä etuuksien muodostuminen ja niihin littyvät tarkat lait ja säännökset.

     • mirjami virtanen

      Jos itse nyt olen väärässä, en itseäni kyllä uskoisikaan kenenkään kirjanpitoja ja tiliasioita hoitamaan. Mutta toimeentulotuki on kuitenkin tulojen ja lakisääteisten hyväksyttyjen menojen erotus. Vertailuna käytetään tuota perusosaa, sen verran pitää jäädä rahaa kuukaudeksi. Jos sen saa muina tukina, ei toimeentulotukea makseta.

 20. Matti Korhonen

  Väärinkäsitysten oikaisua
  Olemme törmänneet joissain foorumeilla ja facebookissa siihen, että meitä luullaan MV-lehden omistajan julkaisuksi. Se ei pidä paikkaansa. Meillä ei ole mitään tekemistä minkään julkaisun kanssa.
  http://www.finnleaks.net/vaarinkasitysten-oikaisua/
  Matti Korhonen päätoimittaja finnleaks

 21. Janne Pietarinen

  Milloin ja kenelle maamme hallitus eturintamassa alkaa tarjoamaan tulevaisuuden näköaloja tämän kansankyykytyksen ja kurjistamispolitiikan sijaan?

 22. Vilja Järvinen

  Minä taas olen kiinnittänyt huomion siihen, miten tohtoritasoiset ihmiset lietsovat tätä propakandaa. Enkä nyt puhu Halla-ahosta. Etenkin uskonnollisilta foorumeilta olen löytänyt näitä talous- ja tekniikkapuolen tohtoreita lietsomassa esimerkiksi rajat kiinni -retoriikkaa. Ja jopa ovat menneet toimintaan mukaan mm. Tornioon. Ja he ovat niiltä ”kristillisiltä” foorumeilta ajaneet maltilliset ja eri mieltä olevat pois todella aggressiivisesti. He eivät ole tippaakaan syrjäytyneet eli joku ihmisviha siitä taustalta löytynee, kun aikaisemmin on keskusteltu asiallisesti ja mielenkiintoisesti uskonnosta ym. ja yhtäkkiä sieltä alkoi tulla syytöstä suvakkikukkahattuliberaalifeministi ”huoraamisesta”.

  Toisaalta uskon, että se aalto alkaa nyt laskeutua ja järki tulla kehiin. Ehkä jotkut ovat kaivanneet äksöniä ja adrenaliinia ja seuraajia. Nyt se mun mielestä alkaa olla jo niinkuin epätrendikästä. Siis näille ei-syrjäytyneille. Aika oksettavaa, miten he ovat toimineet.

  Luulen, että nyt heillä alkaa ns. morkkiksen aika, kun hypetys meni jo.

 23. Teme

  Puhut Uuninpankkopoika toimeentulotuesta. Et sattunut huomaamaan muita tukia? Vasemmistolainen lukihäriö? Kaiken ylläpidon maksaa valtio eli veronmaksajat. Että näin.
  Lueppa noi päätökset uudestaan….pelkkiä tukia. Toistan TUKIA!
  Semmottis.

  • Saku Timonen

   Huomasin kyllä. Odottelenkin nyt, että MV ottaa silmätikukseen jonkun kantasuomalaisen yksihuoltajaäidin, joka on täsmälleen samassa elämäntilanteessa ja jonka kaikki tuet ovat samat kuin tällä maahanmuuttajalla. Ainakaan tukia itse saavien ei kannata huutaa maahanmuutajan saamista tuista, koska samalla he huutavat omia tukiaan vastaan.

   • mirjami virtanen

    2000-luvun alussa, kun tulin netin ihmeelliseen maailmaan, olivat 90-luvun laman työttömät vielä kovasti puheenaiheena. Silloin luin Ilta-Sanomien keskustelupalstaa, siellä oli intomieliset hyväosaiset, jotka jaksoivat jauhaa työttömien suurista etuuksista ja kun yksinhuoltajat huijaavat rahaa, tekevät lisää lapsia ja eivät viitsi mennä töihin, eli ihan siihen Pia-Nora Kaupin henkeen. Maahanmuuttokeskustelu teki vasta tuloaan, silloin se enemmän oli vielä ihan puhtaasti rasistista, ihonväriin liittyvää, ei niinkään vielä edes uskontoon.

 24. Vilja Järvinen

  Ps. Piti kirjoittamani propaganda, muutta tuli ihan puhekielellä propakanda, mikä vähän hävettää. Sitä sattuu.

 25. Juha Karvonen

  ”Radikalisoituneet muslimit” ts. Isisin joukkoihin menneet eivät tasan tarkkaan ole syrjäytyneitä tai muuten vähäosaisia, vaan seikkailunhaluisia nuoria. Ei syrjäytyneellä jumalauta ole rahaa saati henkistä voimaa lähteä pitkälle matkalle kauas pois. Että eläpäs jauha paskaa tästä.

  • Minna Ylitalo

   Ai eikö? Mitenkäs ne suomalaiset syrjäytyneet sitten pääsevät Espanjaan ja Thaimaaseen?

 26. Hilkka Vepsä

  Toimeentulotukimenot ovat hyvin marginaalinen menoerä yhteiskunnan taloudessa. Rahat, jotka annetaan, menevät välittömästi kulutukseen ja pitävät yllä pieneltä osalta työllisyyttä ja taloutta.
  Toimeentulotukilaskelmia ei keskiverto some-kommentoija ymmärrä, niillä ei ole todistusvoimaa, kohdellaanko ”mamuja” paremmin kuin kotosuomalaisia.
  Todellisuus ja todelliset ongelmat jäävät tämän pintakuohun alle eikä kohta kukaan näe, mikä on asian iso ydin.
  Miten me kohtelemme maahantulijoita, miten viranomaisemme toimivat, annammeko hädänalaisille avun, ketkä käännytetään, ketkä saavat jäädä. Se on valtava urakka. Ei tätä tilannetta ole valittu, se on tullut, tosin se olisi voitu ennakoida.
  Pahinta, mitä tässä tehdään, on vihan lietsonta ja kateus. Kateus, jos joku muualta tullut saakin enemmän kuin minä? Sehän on minulta pois? Sekin on ymmärtettävää, jos ihminen sinnittelee toimeentulon rajalla. Mutta, miksi minusta tuntuu, että isompaa elämöintiä asiasta pitävät ne, joilla ei ole toimeentulonsa vuoksi isompaa hätää.

 27. Mika Riekki

  Aika heikoissa kantimissa väitteesi, että maahanmuuttajien tai miksei myös kantasuomalaisten, jotka ovat sosiaalisten etujen varassa, eivät missään vaiheessa tule huomaamaan sitä vaikutusta mikä jatkuvasti nousevalla tuottavaa työtä tekemättömien osuudella on heidän keskimääräiseen elintasoonsa.

  Ilmeisesti blogisti kuvittelee että lainahanat jolla se maksetaan, ovat auki ikuisesti? Kuitenkin samaan aikaa opintotukia, eläkkeitä ja koulutuksen määrärahoja leikataan mainitakseni muutamia esimerkkejä näistä poliittisista päätöksistä ja seurauksista. Jos kaikille Suomessa työhän kykeneville olisi tuottavaa työtä, millä oikeasti ansaittaisiin ne tulonsiirrot, ei olisi sosiaaliperusteinen maahanmuuttokaan niin merkittävä ongelma kansantalouden kannalta. Tosiasioiden piilottaminen rasismi syytösten taakse vain kertoo blogistin omasta ideologiasta eikä reaalimaailmasta, jossa syillä ja seurauksilla on havaittavat suhteet vaikka niitä yrittäisikin keinotekoisesti hämärtää.

  • Saku Timonen

   Tutkipa vaikka Kelan maksamien sosiaalietuuksien osuutta valtion kokonaismenoista ja toimeentuloukien osuutta kuntien kokonaismenoista. Tulet hämmästymään prosentin pienuutta.

 28. Pekka Virtanen

  Jos mamujen syrjäytymisesta on näin paljon haittaa niin käsittääkseni syrjäytymisen estämiseen on kaksi vaihtoehtoa:

  1) Kotoutus – joka ei ole toiminut missään Euroopassa edes pienessä mittakaavassa, nykytilanteesta puhumattakaan. Esimerkkeinä vaikkapa Belgia ja Ruotsi.

  2) Ei päästetä mamuja tänne syrjäytymään. Hoidetaan suomalaiset syrjäytyneet ensiksi. Jos ei osata estää suomalaisten syrjäytymistä niin miten voidaan kuvitella osaavamme estää mamujen syrjäytyminen?

 29. TimoT

  30000 hakijasta aiheutuu n. 20000 euron vuosikustannus per henkilö verorahoista, siis 600 miljoonaa. 150000:sta aiheutuisi jo kolmen miljardin kustannukset. Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti on n. 13 miljardia ja työttömyysturvan kustannukset viime vuona tästä 2,7 miljardia euroa. Lisämenoarviona on 500 miljoona varattu pakolaiskriisin hoitoon eli jo 18 prosenttia työttömyysturvaan verrattuna.

  Ei tälläistä rajat-auki-menoa voi vaan loputtomiin jatkaa etenkin, kun MENA-porukan työttömyysaste on länsimaissa suurista kotouttamisponnistuksista huolimatta suurinpiirtein sama kuin kantaväestön työllisyysaste. Tai sitten aletaan tosissaan ajamaan alas sosiaaliturvaa.

 30. TimoT

  En voi ymmärtää blogistin asennetta tähän pakolaiskriisin. Tämä kun on erittäin tuhoisaa siellä lähtömaissa. Albanian, Irakin ja Somalian ministereiltä on tullut viestiä, että älkää lähtekö, koska kuka jää jäljelle rakentamaan maata.

  Jos vaikka puolet kehitysmaan insinööreistä, poliiseista, palomiehistä ja lääkäreistä otetaan länsimaihin käytännössä säilöön sosiaaliturvalle, niin ei siitä mitään hyvää seuraa siellä heidän kotimaissaan. Realistiset työllistymismahdollisuudet ovat alhaiset, niin seurauksena ongelmalähiöt katkerine asukkaineen.

  • Saku Timonen

   Et sinä tiedä minun asenteestani pakolaiskriisiin yhtään mitään. Sinulla on vain olettamuksia. En ole koskaan halunnut tänne yhtään pakolaista. Suomea sitovat kansainväliset sopimukset velvoittavat auttamaan pakolaisia ja niiden sopimusten noudattamista minä olen vaatinut. Älä tule enää esittämään olettamuksiasi minun asenteistani.

   • TimoT

    Niitä sopimuksia ei tunnu vaan noudattavan monet muut maat. Hyvin tiedät, että sopimuksissa on yleensä myös poikkeusolojen varalta varauksia. Lisäksi myös niistä voidaan irtisanoutua. Tämä tapahtui esimerkiksi syyskuussa 1990, kun Suomi yksipuolisesti mitätöi Pariisin rauhansopimuksen aseartiklat (ydinasekieltoa lukuun ottamatta).

    Hirttäytyminen sopimukseen, joka tehtiin ihan eri oloissa ja ihan eri aikakautena, ei ole järkevää politiikka Suomen kannalta. Varsinkaan kun valtio on kustannuskriisissä ja tämä lisää hurjaa vauhtia menoja. Nyt jo menee kaksi kertaa enemmän rahaa pakolaisiin kuin veteraaneille annettavaan tukeen.

    • Saku Timonen

     Sopimuksista ei irtisaouduta yksipuolisesti, ei varsinkaan YK:n maita velvoittavista sopimuksista. Niitä ei myöskään ruveta tulkitsemaan yksipuolisesti aiemmasta poikkeavalla tavalla. Ne voidaan neuvotella uusiksi, mutta se on tehtävä kaikkien maiden kesken. Eurooppaa koskevat sopimukset on EU:n päätettävä uusiksi.

 31. Suvi Pelkonen

  Tampereen Keskustorilla oli kansalaisaloite-liivisiä kerääjiä, toivottavasti ei ollut tämä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1710

  • Saku Timonen

   Saahan sitä aikansa kuluksi rustata sellaisiakin aloitteita, jotka ovat harvinaisen selkeästi vastoin perustuslakia.

Kommentoi »

Comments are closed