Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeus vai oikeusmurha?

Salolainen käräjäoikeuden lautamies Jani Salomaa (ps) sai potkut tehtävästään nettikirjoittelunsa takia. En aikonut enää asiaan palata, mutta koska Salomaa itse pitää oikeuden päätöstä farssina, niin palautan mieliin mistä koko jupakassa oli kysymys.

Helsingin Sanomat julkaisi erottamisesta viime torstaina sikäli omituisen uutisen, että siinä mainittiin minun nimeni, mutta ei Salomaan. Harvoin näkee oikeuden päätöstä käsittelevää lehtiartikkelia, jossa uhrin nimi mainitaan, mutta ei tekijän.

Tässä kuitenkin Salomaan itsensä julkaisema kuva Salon Seudun Sanomien jutusta. Teksti näkyy epäselvästi, mutta kyllä siitä pääasian ymmärtää.

12439444_1000063086748493_7362265384713711649_n

Yritetään selkeyttää kuvaa vähän:
salom

Farssi, oikeusmurha, vääriä tietoja, tekaistuja kuvakaappauksia, rikosilmoitus tulossa. Kovia puheita.

Salomaa väittää nyt, että ei ole itse kirjoittanut Facebookin Rajat kiinni-ryhmässä minua solvaavia kommentteja nimellä Janimatti Salomaa. Minä taas muistan oikein hyvin, että juuri niihin aikoihin tuon ryhmän yhtenä ylläpitäjänä toimiva Jani Salomaa sai muutaman päivän julkaisukiellon Facebookiin. Asiasta ilmoitti Rajat kiinni-ryhmässä 26.12.2015 Janimatti Salomaa, joka kertoi ottaneensa Janimatti-varaprofiilin tilapäiseen käyttöön muka minun masinoimani ilmiantokampanjan takia.

rajat-kii-26-12-15-1

Todennäköisesti tuotakaan päivitystä ei enää löydy ja Salomaa väittänee senkin väärennetyksi. Itse solvauskirjoitukset ovat kuitenkin tallessa ja ne löytyvät tästä blogijutustani. Juuri tätä juttua käräjäoikeudessa on luettu ja sen kuvissa näkyvistä kirjoituksista seurasi erottaminen.

Tekstien tyyli on kovasti tuttua. Sitä voi verrata vaikkapa täällä ja täällä näkyvään. Täsmälleen samaa henkilöön käyvää arvostelua ilman ensimmäistäkän asiaperustetta. Jurristiksi sanominen ja nimeni S-kirjaimen korvaaminen §-merkillä ovat Salomaan tavallista tyyliä. Kirjoittelu on ollut täsmälleen samanlaista jo tammikuusta 2012 lähtien.

Kun ihminen ylläpitää yli sataa ryhmää ja ties kuinka monta profiilia, niin kaipa on vaikeaa muistaa mitä minnekin on tullut kirjoiteltua milloin milläkin nimellä. Kirjoitustapa kuitenkin paljastaa armotta kirjoittajan ja kirjoitettuahan löytyy netistä paljon.

Toki Salomaalla on oikeus kritisoida oikeuden päätöstä ja tehdä vaikka kuinka monta rikosilmoitusta. Oikeuden sanominen farssiksi tuskin edistää paluuta takaisin saman oikeuden lautamieheksi, mutta saattaa hyvinkin edistää poliittista uraa. Salomaahan on erittäin aktiivinen juuri muukalaiskammoisessa ja rasistisessa Rajat kiinni-liikkeessä, jonka jäsenkunta suhtautuu avoimen vihamielisesti myös oikeuslaitokseen ja koko yhteiskuntaan. Uusi julkisuus saattaa tuoda hänet taas jopa tv:n ajankohtaisohjelmiin keskustelemaan vakavasti otettavana poliittisena toimijana, vastavoimana lailliseen menoon uskoville kansalaisille. Nettikiusaajana aloitettu poliittinen ura on joko vahvassa nousussa tai syöksylaskussa.

Saa nähdä miten kauan Perussuomalaiset jaksavat katsoa tällaista toimintaa. Käräjäoikeuden lautamiehen erottaminen sopimattomana tehtävään on erittäin harvinaista ja äärimmäisen häpeällistä sekä henkilölle itselleen että hänet nimittäneelle puolueelle. Vielä häpeällisempää on, että ihminen ei edes myönnä mokanneensa, vaan etsii syyllisiä kaikkialta muualta paitsi peilistä.

PS

Minä en muuten ole lähettänyt yhtään viestiä tai muutakaan postia Varsinais-Suomem käräjäoikeudelle. Sen sijaan kolme minulle tuntematonta henkilöä on ilmoittanut niin tehneensä. Joidenkin kansalaisten oikeustaju ja tuomioistuinlaitoksen kunnioitus ovat vielä kohdallaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimi ei takaa kommentin näkyvyyttä.

Kommentit (14)

 1. Heikki Tunkkari

  Toinenkin vastaava tapaus on menossa Seinäjoella. Kyseinen Valtamäki on perussuomalaisten valtuutettu, kansanedustajaehdokas ja pyrki muistaakseni myös puoluesihteeriksi. http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/herastuomari-tyrmää-valtamäen-käytöksen-1.1569378
  Toki tuohon liittyy paljon muutakin, mutta tuossa osa.

 2. Anselmi

  Suosittelen Salomaalle muuttamista rauhallisempaan paikkaan. Sellainen löytyy mm. Kellokoskelta. Siellä on valmiina jo korkea verkkoaita tontin ympärillä. Eipä pääse ulkopuoliset häiritsemään, panettelemaan eikä uhkailemaan!

 3. Erkki Weurlander

  Jotain en nyt ymmärrä – voiko oikeudella uhkailla? Oikeusko on uhka? Vuosikymmeniä sitten tulin sanoneeksi (Oikeusasiamiehen toimiston lakimiehelle) jotta pitääkö lehdistön kysellä asiaa. ”Uhkaatteko lehdistöllä” oli vastaus. Lehdistökin siis on uhka. [ Jo vuoden asiaa pyöriteltyään saivat kuitenkin viikossa päätöksen aikaiseksi. Tosin ei se ollut ihan ”virkamiehen” kuvailema, mutta päätös kuitenkin.]
  Tuon episodin jälkeen olen uskonut vapaan lehdistön (nykyisin ”somen”) olevan vallanpitäjille jonkinasteinen uhka. Hyvä näin.
  Oikeuteen vielä kai mennään oikeutta hakemaan ei siellä onnistune kuviteltujen ”saatavien periminen”.
  Pykälä yhdellä lisä-ässällä on muuten s§ joista pari on ihan päällekkäin kimpassa 😉

  • Anselmi

   Pitkään olen ollut sitä mieltä, että oikeudessa ei pitkiin aikkihin ole jaettu oikeutta, vaan luettu vain lakia. Olisiko tämä päätös kuitenkin raikas poikkeus.

 4. Joni Pelkonen

  Onko tuo Salomaan käytös pakkomielteistä vai/ja vainoharhaista, lienee parasta jättää ammattiauttajan päätettäväksi. Valehtelu ainakin on suorastaan patololgista.

  Ihmettelen ihan tosissaan että miten noin sekaisin oleva henkilö kykenee teeskentelemään netin ulkopuolella täysjärkistä niin, että onnistuu keplottelemaan itsensä peräti lautamieheksi. Vai jaetaanko persuissa niitäkin paikkoja täysin välittämättä tyypin henkisestä tasapainosta ja muusta kykenevyydestä tehtävään?

 5. Pekka Pehkonen

  Toimiltaan laillisuuden laitamilla olevia henkilöitä ja organisaatioita on pullahtanut esiin viime vuosina kiihtyvään tahtiin. Yhteistä niille kaikille on vaihteleva persutausta. Vaikuttaa siltä, että nämä kaikki saavat tukea joltain keskusorganisaatiolta, mikä-se-sitten-onkaan. Muut kuin persupuolueet eivät tee elettäkään puuttuakseen oikeasti rikollisuudeksi luokiteltaviin temppuihin, persut sentään taputtavat käsiään. Vasta sitten kun varmasti selviää negatiivinen persukannatus seuraavien vaalien alla, saatetaan houkutella äänestäjiä jollain pienellä aktiolla. Ikävä todeta, että puolueen menestyminen on etusijalla – ei kansan paras…

 6. Saku Timonen

  Poistin Salomaan ammattia koskevat spekuloinnit. En tiedä hänen ammattiaan, mutta sen tiedän, että hän ei ole opettaja.

  • Minna Ylitalo

   Kiitos, tämä on huojentava tieto ja korjaus siihen käsitykseen, mikä itselläni on ainakin ollut. Jani Salomaa Salon kaupunginvaltuustoon -sivuston pilkallinen julkaisu ”Märynummen nuorista voimavaroista” siten kopioi toisen henkilön kirjoittaman tekstin ilman lainausmerkkejä. Satunnainen lukija ei tiedä, missä kohdassa Salomaan oma kirjoitus loppuu ja missä tekstin lainaus roolissa ”me opettajat” alkaa.

   Joka tapauksessa luin päivityksen uudelleen ja huomasin samalla tämän blogin aiheeseen liittyen, miten ketjussa joku kommentoija huomauttaa ”kuulostavan hassulta”, kun ”Jani Salomaa” kommentoi ”Jani Salomaa Kaupunginvaltuustoon” julkaisua. Salomaa vastaa siihen, että: ”Sekoilin noiden sivuroolien kans ku ei näkyny toi jako sit taas ja jne.” En ymmärrä mitä tuo hämmentynyt vastaus tarkoittaa, mutta tämä ”sekoilu” on nyt sitten ilmeisesti aiheuttanut sen varsinaisen ”farssin”, johon Salomaa etsii oikeudesta syyllistä. Toki Salomaa voi väittää, ettei ole tuotakaan kommenttia itse kirjoittanut, vaan joku muu on ”sekoillut” hänen ”sivurooliensa” kanssa.

   https://www.facebook.com/JaniSalomaaSalonKaupunginValtuustoon/posts/920538898034246

 7. Kirsti Era

  Salomaan tapaus ja Seinäjoen jupakka toisekseen osoittavat, että herastuomarin (=10 v lautamiehenä toiminut maallikko) ehdottama pakollinen perehdytys olisi kipeästi tarpeen, kun ajattelee, miten arkoja asioita lautamiehet saa ihmisistä tietää.
  Ohjekirjasen tms. antaminen luettavaksi ei kaikkien kohdalla toimi ollenkaan.

 8. Pekka Rintamäki

  En ymmärrä lautamiesjärjestelää.

  Tuomiohan ei voi olla muuta kuin lain mukainen. Lautamieskunta ei säädä niitä lakeja. Joten ainoa tarkoitus on olla oikeudessa maallikkojäsenenä ja parhaassa tapauksessa katsoa, että tuomari ei keskity liikaa siihen lakipykälän pilkkuun.

  Jääviyskysymys lautamiehistössä on hiton hankala. Jos käsitellään oman tontin rajapyykkiä niin itsensä jäävääminen on helppoa. Mut kuinkas muuten? Jos syytetyn penkillä istuu ”vääränvärinen” tai muuten vaan joku vitun renttu?

  Minä en pystyisi toimimaan lautamiehenä koska liian monessa tapauksessa joutuisin jääväämään itseni. Syystä, että en osaisi olla sitä mitä lautamieheltä vaaditaan.

  Blogissa mainitut henkilöt taas ovat omasta mielestään erittäin päteviä lautamiehiä.
  Joita vituttaa se, että oikeus ja kosto eivät ole sama asia.

  Jos tuomioistuin koostuisi heistä, Kiemungeista ja Hirvisaarista niin ”mamu”oikeudenkäynti päättyisi aina elinkautiseen koska hirttääkään ei saa, ainakaan vielä. Mutta sen rajapyykin suhteen taas olisivat kaikki sormet suussa jos kukaan ”mamu” ei ole sitä siirtänyt. Tai kukaan suvakki.

 9. Virve Valoheimo

  Tämä on tuttua tämä nettihäiriköinti. Aluksi tutustuin siihen eräällä foorumilla, jossa ultrakonservatiivit (kristityt) alkoivat ilmoittamaan kaikkien niiden kommentteja epäasialliseksi, jotka eivät olleet heidän mieleisiään. Nyttemmin se samainen foorumi on melko kuollut. Toisaalla sitten alkoi systemaattinen kukkahattufeministi ties miksi nimittely, kun ei yhtynyt rasistisiin mielipiteisiin. Nyttemmin sekin foorumi on kuolinkoreissaan. Uusinta häiriköintiä on jo vaikea selittää, mutta otin yhteyttä alan huippuasiantuntijaan ja hän kertoi minulle, miten tämä kiusaaminen onnistuu. Se on jo niin rankka juttu, mutta täysin selvitetty.

  Näin toimivat äärikonservatiivikristityt (tekisi mieli laittaa lainausmerkit ”kristityt”, jotka toimivat samoin koulukiusaajan metodein ja motiivina lienee ”oikeaoppisuus”.) Samoin toimivat äärioikeistolaiset ja nyttemmin olen saanut kokea, että näin toimivat myös ääriateistit, joita voisi myös kutsua fundamentalistiseiksi.

  Mikä näitä yhdistää? Ekstreemi ja äärimmäisyys. Mutta se ei riitä. Toimintaan siirtyessään se paljastaa antisosiaalisuuden kaikessa. Tämän ymmärtäminen auttaa minua suhteuttamaan heidän juttunsa. Jonka tie tulee loppumaan umpikujaan kaikessa typeryydessään yksinkertaisuudessaan. Mutta juuri siksi on tärkeää tämäkin blogi ja monet muut.

 10. Jussi Pelkonen

  Minä olen nyt, monen kuukauden jälkeen, ja tapahtuneen erottamisen jälkeen noussut jälleen Jani Salomaan vihalistalle.

  Juttu alkoi vuodenvaihteen tienoilla siitä, että aloin ihmetellä, minkälaisia rääväsuisia kommentteja Salomaa postasi omille FB-sivuilleen Saku Timosesta. – Mainitsin asiasta Salomaalle itselleen, mutta koska vastaukset eivät olleet kovin rakentavia, otin yhteyttä kaupunginhallituksen puheenjohtajaan, Salon Perussuomalaisten puheenjohtajaan ja käräjäoikeuden laamanniin VAIN kysyäkseni, onko luottamushenkilöasemassa olevalle ihmiselle soveliasta kirjoitella sen kaltaisia tekstejä, kuin Salomaa oli kirjoittanut.

  Kysyin asiaa myös meidän opettajien pääluottamusmieheltä, Antero Leppäseltä, joka selvitteli asiaa muutaman päivän ajan, ja totesi suunnilleen niin, että erottamiselle ei ainakaan ole perusteita.

  Minun osuuteni koko jupakkaan päättyi siinä vaiheessa – paitsi sitä, että keskustelin Salomaan kanssa ”riidan” kiihkeimmässä vaiheessa myös siitä, voisimmeko lopettaa vihanpidon. Pyysin anteeksi, mutta Salomaan kommentit kävivät sellaisiksi, että käämini paloi kiinni. – Tätäkin Salomaa käytti jossakin FB-viestissään hyväkseen.

  Salon seudun sanomien erottamisuutisessa Salomaa mainitsee ”salonseutulaisen henkilön”, jonka haastamista oikeuteen hän harkitsee. FB-ketjuissaan hän kutsuu minua nimeltä ”kampanjan masinoijaksi” tai joksikin sellaiseksi.

  Minun toiveeni teille kaikille olisi se, että älkää vaan tuhotko yhtään keskustelua tai keskusteluketjua, joissa minä ja Salomaa esiinnymme samaan aikaan. – Salomaan uho on tunnettu mielentila, mutta siltä varalta, että hän kuitenkin alkaisi suunnitella jotain enemmänkin…

 11. Anneli Jalonen

  Pöyristyttävää ylimielistä asennetta Salomaalta. Keskustelin eilen Perussuomalaisten puheenjohtaja Mikko Lundenin kanssa puhelimessa. Olen itse eri puolueenjäsen, en siis perussuomalainen. Hän haluaa katsoa asian loppuun Salomaan tapauksessa. Korostin hänelle, että valitkaa lautamieheksi nyt niin oikeudenmukainen, luotettava ja asiallinen henkilö, että ei enempää tule heidän ryhmälleen säröjä! Omaiseni oli juuri tammikuussa häneen kohdistuneessa väkivalta-asiassa hakemassa oikeutta itselleen. Ko. käsittely oli Turun oikeustalossa. Siten minun niskakarvani nousivat todella pystyyn, kun luin tämän Salomaa tapauksen SSS lehdestä. Lautamiespaikka on TODELLA luottamustehtävä siihen sopivalle henkilölle!!!

Kommentoi »

Comments are closed