Aprilliako?

Näin aprillipäivänä pitää olla tavallistakin mediakriittisempi, vaikka ei sekään aina auta. En varmaan ollut ainoa, joka mietti onko Terhi Kiemungin poliisille tekemä tutkintapyyntö omista kirjoituksistaan aprillipila. Ilmeisesti ei ole, mutta ihan yhtä hyvin voisi olla. On se niin järjettömältä vaikuttava ajatus.

Harvinaista se ainakin on. Muutama vuosi sitten nykyisin Kiemungin kanssa samassa Rajat kiinni-liikkeessä aktiivisesti toimiva Junes Lokka teki itsestään useita tutkintapyyntöjä eri poliisilaitoksille ennen kuin tärppäsi ja hän pääsi tutkittavaksi. Silloin kyse oli siitä kuuluisasta maahanmuuttajan tiliotteesta, jonka levittämisestä on tuomittu jo aika monta henkiöä.

Tutkintapyyntö omista kirjoituksista vaikuttaa järjettömältä, mutta Kiemungin tapauksessa sen tarkoitus on selkeästi hämätä lakia tuntemattomia.  Kiemunki pyytää poliisia tutkimaan onko hänen teksteissään rasismia taikka rasistisen tai muun rikoksen tunnusmerkkejä. Kun tutkinta todennäköisesti tyssää heti kättelyssä, niin Kiemunki itse ja puolue voivat vedota siihen ja pestä kätensä. Poliisi ei löytänyt rikosta, joten Kiemunki on harjattu puhtaaksi.

Suomen laki ei kriminalisoi rasismia. Rikoksen rasistinen motiivi on rangaistuksen koventamisperuste, mutta rasismi itsessään ei ole rikos. Ihminen voi laukoa vaikka kuinka rasistisia mielipiteitä, kunhan ei syyllisty vaikkapa kunnianloukkaukseen tai kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Tässä on se ero, jolla Kiemunki nyt hämää ihmisiä.

Kyse ei ole niinkään siitä, onko Kiemunki rikkonut lakia, vaan siitä, mikä on yhteiskunnalliselle vaikuttajalle sopivaa käytöstä.

Minä toivon, että poliisi aloittaa esitutkinnan ja linkitän tutkintamateriaaliksi Punk in Finlandin Kiemungin kirjoituksia koskevan keskustelun. Sivuston tyyli on mitä on, mutta kuvakaappaukset Kiemungin Fb-päivityksistä ovat aitoja. Niistä voi selvittää onko kyse rasismin lisäksi myös rikoksista.

Jotkut aloittivat aprillipilalta haiskahtavan kirjoittelun jo pari päivää sitten. Perussuomalaisten kansaedustajat Juho Eerola ja Jari Ronkainen hyökkäsivät kuin Don Quijote ja Sancho Panza tuulimyllyjä vastaan väittämällä kirkon aikovan rikkoa lakeja tarjoamalla suojaa turvapaikanhakijoille.

Jos nämä herrat olisivat perehtyneet kirkkoturvan periaatteisiin, niin he olisivat mahdollisesti ymmärtäneet mistä puhuvat. Te voitte tutustua niihin periaatteisiin täällä. Kirkolla ei ole aikomustakaan rikkoa lakia, kuten sivulla 7 selvästi sanotaan:

Paikalliselle poliisille tiedotetaan, että seurakunta on ottanut ihmisen suojiinsa. Avoimuus luo luottamusta eri toimijoiden kesken ja hälventää mahdollista vastakkainasettelua. […] On hyvä keskustella paikallispoliisin kanssa mahdollisesta avustustilanteesta valmiustoimena kirkkoturvatilanteen varalle.

Kun ei ole asiaosaamista, niin sitten pidetään ääntä vaikka aprillipiloiksi luokiteltavilla jutuilla.

Oikeatkin aprillipilat voivat upota otolliseen yleisöön. Siitä on hyvä esimerkki vaikkapa tämä Rajat-kiinni Fb-ryhmän pillastuminen ilmiselvästä pilasta:

12938309_1214528205224880_3026913467695533837_n

Kuva: Kaasuputki/Facebook

Aamulla ajattelin kirjoittaa aprillijutun, jossa ilmoitan siirtyväni MV:n kolumnistiksi, liittyväni Perussuomalaisiin, Suomen Sisuun, Suomen Vastarintaliikkeeseen ja Soldiers of Odiniiin sekä kosivani Rajat kiinni-liikeen keulahahmona toimivaa Susanna Kaukista.

Onneksi en kirjoittanut. Liian moni olisi ottanut sen tosissaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

Kommentit (18)
 1. Aapomikko Matti
  1.4.2016, 18:02

  Mielestäni tämä koko juttu on täyttä aprillia ja ihmisiltä on kadonnut iloisuus jos sitä koskaan on ollutkaan ja tämä on surullista. Itse oon aatellu jos kaikki muu menee niin iloa ja hymyä ei saa vietiyä millään pitkässä juoksussa. Hyvää kevättä ja kesän odotusta uuninpankko pojalle!

 2. Jari Kähkönen
  1.4.2016, 18:23

  Se on työmies Putkosen syytä koko perinteen synty. Hänen vouhaamisensa Immosen kohta vuodenvanhan FB-päivityksen mediallisessa käsittelyssä tässä näkyy. Että on KRP ja Supo todenneet, jottei ollut rasismia vaan silti väitetään olleen eli peräst’ roikka’ (Musta Lista ja juristin usutus perään) sanoi mies lounaismurteiden alueelta. Sitä minä vain, että voiko ihminen tosiaan olla niin hirveän vilpillinen, epärehellinen, epärakentava ja yksinkertainen, jotta uskoo tälläisen köh köh vanhurskauttamisen todeksi? Kai sitten voi. Vai onko yhteiskuntamme on näin täysin sairaan ylhäältäpäin johdetun viranomaiskeskeinen, että kunnollisuutensa kuitiksi tarvitaan poliisin esitutkinnan toimittamattajättämispäätös?

  Sellaisen saa helpolla viikossa kahdessa, koska moinen printtaus- ja postituspalvelu on nykyään merkittävässä osassa paikallispoliisin tehtävissä. Se tässä vielä jotakuinkin huolestuttaa, että ottaako joku moisen kuitin tosissaan? Näinhän ei voi tehdä, koska ei esikäsittelyssä vielä juuri mitään tiedetä varmasti. Tuskin on yritetty edes selvittääkään, parhaimmillaan on tehty “tiedusteluja” tyyliin paikallakäynti ja ihmisten puhutus, useimmiten ei kuitenkin yksi henkilö kääntelee papereita virkahuoneessa ja siinä kaikki. Oletko platinaplus -asiakas, jonka paperit luki rikosylikonstu, asian päätti rikoskomisario ja vieläpä vilaa jossain seassa yksi kihlakunnansyyttäjäkin? Hiphurraa. Mutta ei se kyllä laatunsa puolesta eroa mitenkään pelkän ylikonstun silkalla Xeroxin menetelmällä hoitamasta asiasta.

Kommentointi suljettu.