Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Muunneltuja totuuksia

Viime kesäkuun 1. päivänä aloitin kolmen ässän hallituksen alkutaipaleesta kertovan lyhyen juttuni Sirkus Sipilä siteeraamalla poikien leikistä kertovaa kohtaa Linnan teoksesta Täällä Pohjantähden alla: 

– … suuri sirkku tullu kaupunki…Tulkka tänne kaikki…tulkka katsoma suuret ihmeet…Illan viimane näyttös…Suuri fakiri. Lykkä kuus tuuma pitkä biikki toisen berseeseen eikä itse tuntte mitän tuska.

Vertaukseni on osoittautunut kipeän todeksi. Hallituksen säästötoimet ovat totisesti olleet kuusituumainen piikki köyhien persauksiin eikä fakiirien hallitus tunne itse mitään tuskaa.

Tämän fakiiritempun lisäksi hallitus puhuu säännöllisesti muunneltua totuutta eli suomeksi sanottuna valehtelee. Valehtelee ihan vyötä soleta, kuten itäsuomalainen sanonta kuuluu.

Hallitus kertoi meille, että EU:n kilpailulainsäädäntö vaatii Metsähallituksen yhtiöittämistä. Ei vaadi. Europarlamentaarikko Merja Kyllönen kysyi asiaa kilpailuasioista vastaavavalta komissaari Margrethe Vestagerilta kirjallisesti kaksi kertaa ja sai selkeän vastauksen:

Komissiolla ei ole minkäänlaisia tietoja siitä, että metsähallituksen nykyinen organisaatiorakenne olisi julkisia hankintoja koskevien EU:n direktiivien vastainen.

Viime viikolla hallitus kertoi, että EU:n kilpailulainsäädäntö vaatii yhtiöittämään julkisen sektorin sote-palvelutuotannon. Tämäkään ei ole totta.

EU:n vaatima kilpailuneutraliteetti ja yhtiöittämisvelvoite ei koske julkisia hyvinvointipalveluja, vaan pelkästään markkinaehtoista toimintaa. Koko palvelutuotanto voisi siis jatkua entisellään ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Kun palvelut ensin yhtiöitetään, niin vasta sitten toimitaan kilpailutilanteessa markkinoilla. Markkinoille kilpailemaan telläydytään ihan tahallaan ja tarpeettomasti.

Hallitus valehteli kansalle ajaakseen läpi yhtiöittämisen, jonka seurauksena sitten ollaan siellä markkinoilla kilpailemassa suurten kansainvälisten palveluntuottajien kanssa. Yhtiöittämisellä julkiset palvelut siirretään markkinoille, jotta kilpailuneutraliteetin vaatimus saadaan koskemaan myös niitä. Tämän silmänkääntötempun syyt ovat puhtaan ideologiset.

Ihan samalla tavalla ajetaan läpi jo kertaalleen hylättyä hallintarekisteriä, tosin eri nimellä. Suomi oli neuvotellut itselleen poikkeussäännön, jonka mukaan se voi säilyttää osakeomistusten nykyisen julkisuuden. Jos hallintarekisterin paluu toteutetaan hallituksen esittämän arvo-osuusjärjestelmän kautta, niin Suomi menettää tämän erivapauden.

Nämä kolme esimerkkiä paljastavat hallituksen silmänkääntötempun sisällön. Ensin valehdellaan, että EU vaatii meitä muuttamaan lakeja. Sitten muutetaan omia lakeja niin, että ne valehdellut EU:n vaatimukset muuttuvat todeksi. Sen jälkeen voidaan ihan todenmukaiseti sanoa,  että nyt EU tosiaan vaatii noudattamaan EU:n kilpailulainsäädäntöä metsien hallinnoinnissa ja sote-palvelutuotannossa. Vaatiipa vielä toteuttamaan hallintarekisterinkin.

Näin suuri fakiiri on onnistunut livauttamaan kansallisomaisuuden ja peruspalvelutuotannon markkinavoimien armoille ja hävittämään osakeomistusten julkisuuden. Fakiiri ampuu yleisöään jalkaan tuntematta itse mitään tuskaa.

***

Tässä vielä linkki siihen viime kesäkuun juttuun ja muistattehan taas, että kommentointi on sallittu vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/06/01/sirkus-sipila/

Kommentit (22)

 1. Pekka Forstadius

  Islannissa valehtelija ja huijari hoidettiin jäähylle. Onko Senaatintori liian pieni?

 2. Jouni Kautto

  Olenko lukenut eri uutisia, koska mielestäni hallitus on hyvin avoimesti ilmoittanut tavoitteena olevan, että julkiset hyvinvointipalvelut järjestetään niin, että on mahdollisuus valita julkisen tai yksityisen tuottajan välillä. Kuten blogisti itsekin toteaa, tällaisessa mallissa julkinen tuotanto toimii markkinoilla ja kilpailumentaliteetti edellyttää, että markkinoilla toimiva julkinen tuotanto toimii yhtiönä samoilla ehdoilla kuin muut markkinatoimijat.

  Väitetty valhe on siis olemassa vain, jos väittää hallituksen perustelevan palvelutuotantomallin muutamista EU-kilpailusääntöjen määräyksillä. Hallitus ei nähdäkseni näin ole kuitenkaan tehnyt vaan avoimesti ilmoittanut haluavansa muuttaa tuotantomallia, ja jos näin tehdään yhtiöittäminen on valehtelematta välttämätöntä.

  • Teemu Kärkkäinen

   Niin. Kunnilla on mahdollisuus valita, asiakkailla ei. Ja onhan nää kilpailutukset nähty, se joka antaa halvimman tarjouksen voittaa. Ja ne jotka pystyy hyvin pyörittämään hommaa pari vuotta vaikka tappiolla jos niikseen tulee, on monikansalliset firmat. Tässä jos missä on kyse valinnan illuusiosta.

 3. Onko tulevaisuutta?

  Kirjoitin eilen sähköpostia pääministerille, vaikka tiedostan ettei hän tule luultavasti kyseistä viestiä koskaan lukemaan. Kiteytit tänään ja pari päivää sitten paljon samoja ajatuksia, joten halusin jakaa sen. (En kuitenkaan halua liittää omaa nimeäni, joten kirjoitin nimimerkillä. Päätöksen julkaisusta tai julkaisematta jättämisestä ymmärrän :))

  Hyvä Herra Sipilä,

  Kytkiessäni tänään vuoden ja neljä kuukautta vanhan tyttäremme irti dialyysikoneesta, itkin. Omana opiskeluaikana olen hyväksynyt sen tosiasian, etten tule koskaan saamaan eläkettä. Se järjestelmä on romutettu ja kuopattu siinä vaiheessa kun itse olen eläkeiässä. Tuon asian myöntäminen oli ja on voimaannuttavaa. Elettävä on joka päivä, ei vasta eläkkeelle.

  Totuus siitä, että pieni lapseni ei koskaan voi opiskella samalla tavalla kun itse on saanut opiskella on musertavaa. 90-luvun lama puraisi omaa koulutaivaltani ja ala-aste tuli suoritettua 34 oppilaan luokassa. Oli itsestään selvää, että menen lukioon ja jatkan opiskelua sen jälkeen. Ajatus opiskelujen aikaisesta toimeentulosta oli selkeä. Opintotuki ja vanhempien silloin tällöin antama ruokaraha riittää. Asumistuki oli kattava, sillä vuokra oli kohtuullinen. Kesätyörahat auttoivat myös suurempien hankintojen kanssa. Opiskelujen aikainen toimeentulo ei kuitenkaan tuntunut mahdottomalta, vaikka usko työllistymiseen katosi.

  Voin kuvitella, että te ette ymmärrä kerrannaisvaikutuksia joita tulee leikatessanne kaikesta verovaroin toteutetusta toiminnasta. Tai ainakin toivon, että ette ymmärrä. Ahdistavampaa on ajatella, että ymmärrätte ja teette sen silti.

  Olen tällä hetkellä pienen 1v. 4kk. vanhan tyttäreni omaishoitaja. Teen kotona erikoissairaanhoidollisia tehtäviä, sillä tyttäremme on dialyysihoidossa. Toinen vaihtoehto tyttäremme kotona tapahtuvalle hoidolle on hoito yliopistosairaalan Lasten ja nuorten teho-osastolla. Saan erityishoitorahaa ja omaishoidon tukea. Lapsemme saa ylintä vammaistukea. Täytyy sanoa, etten tiennyt suomalaisen tukijärjestelmän kattavuudesta mitään ennen tyttäremme syntymää. Nyt tiedän ja haluan, että se on olemassa vielä tulevaisuudessa. Tyttäremme sairastaa suomalaistyyppistä nefroottista oireyhtymää (CNF). CNF-lapsia syntyy Suomessa vuosittain 2-4. Tämä meidän suomalaisten sairaus on yksi syy, miksi Suomessa ollaan erityisen hyviä lasten elinsiirroissa ja etenkin lasten munuaissiirrossa. Sairauden hoito on raskas, mutta kun uusi munuainen on saatu ja todettu toimivaksi lapset voivat yleensä elää normaalia elämää.

  Tähän tottakai toteatte mielessänne, että eihän tulevaisuudessa ole tukijärjestelmää ilman nyt tehtäviä leikkauksia. Vaikka en ole samaa mieltä, nuo omaan toimeentulooni vaikuttavat leikkaukset siedän.

  Sitä en voi sietää, että rahaa leikataan varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta. Lapsilta ja sivistyksestä. Se on lyhytnäköistä ja tuo mukanaan enemmän kustannuksia kuin säästöjä. Tulevaisuus näyttää kumpi meistä on oikeassa. Mutta älä pelkää, en kuvittele että te nykyisessä hallituksessa uskaltaisitte katsoa peiliin ja myöntäisitte tekemänne virheet.

  Kaikki mitataan vain rahassa, joten en ihmettelisi jos julkinen terveydenhuolto ajattaisiin täysin alas. Sillä tiellä ollaan jo hyvin vahvasti. Se olisi kuolemantuomio omalle lapselleni ja tuo jos mikä saa minut pelkäämään. Silloin yhteiskunta ei menettäisi vain yhtä ihmistä.

 4. Martti Orre

  Alkaa olla aika neuvoton olo. Kansaa kustaan silmään täysin avoimesti ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Valehdellaan päin naamaa totaalisella pokerinaamalla. Tuntuu kuin valtaa pitäisi joukko ammattirikollisia, siinä määrin paatunutta on touhunsa.

  Joskus tässäkin maassa oli jonkinlainen käsitys kunniasta, pelko kasvojen menettämisestä julkisesti. Nykyään sillä ei ole enää mitään merkitystä. Stubbhymy naamalle ja puhutaan silmät kirkkaina lisää paskaa kohti kameraa. Japanissa olisi tehty jo monta seppukua näillä viime aikojen suorituksilla.

  Mitä tälle voidaan tehdä? Äänestäminen on yhtä tyhjän kanssa – sillä ei ole mitään merkitystä minkä puolueen värit seuraavana valtaan valittavalla kriminaalilla on hihoissaan, koska kaikki heistä ovat suuren rahan talutusnuorassa. Ja maan tapa on valehtelu (esim.koulutuslupaus) ja oman edun tavoittelu (vaikkapa Sipilän veronkierto) muiden kustannuksella.

  Onko todella näin että ainoa tapa muuttaa tätä toimintaa on aseellinen väkivalta? En kehota ketään suoranaisesti siihen ryhtymään, totean vain että valitulla polulla se tulee vastaan väistämättä jossain vaiheessa.

  • Jore Puusa

   ” Mitä tälle voidaan tehdä? Onko todella näin että ainoa tapa muuttaa tätä toimintaa on aseellinen väkivalta?”
   ——————————–
   Ei tarvita aseita.
   Tarvitaan välittämistä lähimmäisestä seuraavan aikaansaamiseksi.
   Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä.
   Jos 2 miljoonaa heistä kokoontuu Helsinkiin edukuntatalon eteen ( OK Sibelusakatemian eteen ja leiriintyy siihen viikoksi ja huutaa raivonsa ulos – on viesti selvä.
   Sellaista ei ole koskaan tehty, se toimii joissain maissa.
   Maa pitää lamata totaalilla kansalaistoiminnalla – jättäen vain sairaalat ym. toimimaan.
   Ei ammattiyhdistyksiä mukaan, ei MITÄÄn poliittista.
   Vain luvuton / vihainen joukko ihmisiä.
   Viikko siinä… ja heidän keskuudestaan kootaan parannuslista.
   Ja pois.
   Vaatimuksiin ei suostuta.
   Takaisin.
   Vaatimuksiin ei suostuta.
   Takaisin jne….ja samalla kaikki osallistuvat kokisivat elävänsä vuosikymmenien odottelun jälkeen.
   ——————-
   Mutta.
   Tätä ei tule tapahtumaan. Ei koskaan. Suomalaiset ovat sellaiseen kyvytön kansa.
   Ei kyetä yhteistyöhön, ei kyetä tunteisiin, ei kyetä tunteen osoituksiin, ei kyetä inhimillisyyteen, ei kyetä empatiaan, ei kyetä positiiviseen ajatteluun, ei kyetä arvostamaan omaa itseä ja saavutuksia, ei kyetä toimimaan kun ahdistus on suuri, ei kyetä olemaan kadehtimatta.

   Olemme vihansa hädintuskin peittämään kykenevä junttijoukko, joka on lamassa ja tyhmistyy kovaa vauhtia. Tällä kansalla ei ole mitään toivoa. Viisi vuotta ja Kreikkakin on meitä edellä. Silloin olemme menettäneet kaikki luotto A:mme. Rasistimitävitut ja fasistiodinit ovat muodostaneet kostopartioita ja metsästävät viimeisiä suvakkeja, joilla vaaleanpunainen läiskä spreijattuna kaljuun päälakeen. Nordea ja Wahlroos fuhrerinä muodostavat suljetun hallintakoneiston… joka jakaa rahaa suoraan rikolliseliitille joka pitää lopun kansan hiljaisena väkivallan uhalla, sivistyneistö on lähtenyt muualle pakoon ajat sitten. Yliopistoja ei voi pitää enää käynnissä koska opettajia ei ole. Peruskouluissa opetetaan fasismin ja verenhuuruisen samanismisekasopan yhdistelmää tunnista toiseen. Naiset on komennettu koteihin. Totaali kleptokratia toimii ja sitä tukee kaksikertaiset poliisivoimat..mustissa univormuissa. Armeija on jakautunut ideologiseen siipeen ja suorittavaan siipeen ja niitä johtaa Niinistön ja Halla-ahon kaksikko.
   Teollisuus on tyrehtynyt ja osat siitä tuottavat vain viinaa kansallle, alkoholia jaetaan perjantaisin ilmaiseksi 5 litraa per asukas toreilla.
   Eihän tuota voi tapahtua?????

 5. Tommy Björklund

  Ikävintä tässä on, että hypätään täysin tuntemattomaan noiden yhtiöittämisten kanssa. Palveluntuotanto muka halpenee, laatu paranee ja valinnanvapaus lisääntyy. Entä jo käykin päin vastoin? Sote-sektorilla on sen kaltaista toimijaa, että minullakin ainakaan luottoa ole muuhun kuin ko. firmojen loputtomaan ahneuteen.

  Porvarihallitus sai mitä halusi, tai mitä yritysmaailma oli käskenyt sen haluamaan, pitihän siinä vähän sääntöjä rikkoa, mutta hää ku tulivat sellaisella joukolla, samaisen kirjailijan toista teosta siteeraten.

  • Niko Mikkanen

   Ei siinä mihinkään tuntemattomaan hypätä, se on jo nähty muissa maissa, mihin se yhtiöittäminen johtaa. Palvelujen taso ja teho laskee, ja kustannukset nousee. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa terveyspalveluiden kilpailutuksen jälkeen.

 6. Raiko Karvonen

  Vaikuttaa siltä, että on suurta väliä sillä, että käy äänestämässä ja yrittää demokratiassa tätä kautta muutta asioita suuren joukon haluamaan suuntaan.

  Tuskin tulisi metsähallituksen yhtiöittämistä, terveydenhuollon yksityistämisiä ja hallintarekisterilakiesityksiä nykyisessä muodossaan, jos ja kun Sdp olisi hallituksessa.

  Mutta sitä saa mitä tilaa ja nyt äänestäjien on kestettävä porvarihallituksen kaikkinainen mellastaminen lainsäädäntötyössä. Asioille tulee muutos vain seuraavien vaalien kautta ja sitä kautta, että seuraavissa eduskuntavaaleissa SDP saa nykyistä selvästi paremman vaalituloksen ja tulee tätä kautta kamppailemaan seuraavissa vaaleissa suurimman puolueen asemasta.
  Nykymeno johtaa vain köyhien kyykyttämiseen ja kokoomuslaisen talouspolitiikan jatkamiseen myös Perussuomalaisten ja Keskustan toimesta. Näihin asioihin on saatava selkeä muutos. Toivottavasti äänestäjien enemmistö huomaa ja ymmärtää näitä asioita, kun miettii, ketä äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 7. Erkki Weurlander

  Sote- hallinnonuudistus, normienpurku jne ovat melkolailla yksisuuntaisia toima siinä kuin Sakunkin esimerkit. Kerran tehtyyn on vaikea palata eli hölmöjäkin päätöksiä on vaikeaa ja kallista hetimmiten purkaa.
  Luin LVM:n perjantaitiedotetta (perjantaisinhan niitä jaetaan?) uudesta ”liikennekaaresta. Ihan kaikkea en ymmärtänyt. Ei ehkä ole nykyhallinnossa tarkoituskaan?
  Ote: Liikennekaarella edistetään uuden teknologian, digitalisaation ja uusien liiketoimintakonseptien käyttöönottoa. Avoimella datalla ja tietovarantojen paremmalla hyödyntämisellä luodaan edellytyksiä uusille liiketoimintaideoille. Hankkeessa on samalla tarkoitus myös keventää sääntelyä.
  Uudet liiketoimintakonseptit ja liiketoimintaideat tässäkin yhteydessä uskoakseni ymmärsin. Uuden teknologian. digitalisaation, avoimen datan ja tietovarantojen hyödyntämisen olen sanahelinästä aikaisemminkin erottanut. Tietovarannoista tiedänkin: Varoja ei voi Nordeakaan hoidella, sillä eihän niitä ole hallitusti hyödynnettäväksi koottukaan – vai onko (ja mitä).
  Äänestän muuten tulevissakin vaaleissa – tyhjän ”vetäminen” on hyväksymistä eikä edes anna arvosteluoikeutta, eihän.

 8. Pekka Pehkonen

  En kerro miten valehtelijalle kävi vuonna -77 eräässä pikkukylässä Pohjois-Nigerian Kanon lähistöllä… Valtakunnanvalehtelijakolmikon mielestä olet varmaankin heidän vihollinen numero yksi. Muut saavat olla turvassa sillä kolmikko ei julkisuudessa todetun hataran matematiikkansa hallinnassa selviä numeroissaan ykköstä pidemmälle. Onneksesi emme ole Venäjällä tai jonkin latinalaisamerikkalaisen levottoman maan vaikutuspiirissä.

 9. Juha Aaltonen

  Jälleen kerran: Kuka ketäkin äänesti ja millä perusteella.
  Puolueiden aiemmat aikaansaannokset puhuvat totta, ehdokkaat eivät.

  Asettautukaa politiikan yläpuolelle ja tätä riittää. Eduskunnan säätämiä lakeja
  on noudatettava äänesti tai ei. Äänestämällä voi sentään ehkä hiukan vaikuttaa lakien ja edesottamusten sisältöön.

 10. Lasse Karvonen

  Kokoomus on onnistunut markkinoinnissaan uskomattoman hyvin ja äänestäjiä viedään kuin pässiä narussa. Miten puolue joka ajaa pienen (ehkä 5-10%) joukon asiaa voi saada niin suuren määrän ääniä jatkuvasti? Nyt kauhuskenaariona vielä Keskusta onkin siirtynyt ajamaan Kokoomuksen asiaa ja PS nauttii kyydistä ja toivoo ettei kukaan huomaa. Miten ei ymmärretä ollenkaan keiden asiaa mikäkin puolue edistää?

  Siirtämällä pakolliset julkiset palvelut yksityisille yrityksille hävitään aina. Mitä pidemmälle mennään niin sitä enemmän. Ihan yksinkertaisella matematiikalla miten yksityinen yritys voisi tuottaa saman palvelun yhtä laadukkaana vähintään 1/5 halvemmalla? Ei ole niin monimutkaista, ei tuota. Yksityisten yritysten tehtävä on tuottaa voittoa ja nyt se voitto maksetaan jatkossa verorahoilla! Jos palvelu on tuotetaan tehottomasti on mahdollista kehittää ja toimintaa muuttaa. Nykyinen ratkaisu on ideologinen ja lyhytnäköinen. Pikkuhlijaa saadaan palvelut vapaille markkinoille, seuraavaksi ne maksavat liikaa ja ne voidaan leikata. Tavoitteena maksimoida omistajien voitto, sivutuotteena hyvinvointipalvelujen alasajo.

  Amerikassa suurituloisten ansiot ovat kolminkertaistuneet parissakymmenessä vuodessa muilla pysyneet ennallaan tai jopa laskeneet. Samalla tiellä ollaan vaikkakin erilaisella rakenteella.

 11. jore puusa

  Varsinkin keski-ikäiset naiset äänestävät kokomuslaisia, koska ne pukeutuvat siististi. Tätä olen kuunnellut väsymisen saakka haastatteluissa ympäri Suomea. Siinä konsti, pukeudu siististi ja ääniä tulee.

 12. Jeremias Tampio

  Suomen tilanne on huono. Talouden tunnusluvut ovat mitä ovat, eivätkä ainakaan säästämällä muuksi muutu. Suomi on vapaan pudotuksen kierteessä, jonka toisessa päässä on kuilun pohja. Tämän Yhdysvaltalainen taloustieteilijä Paul Krugman on todennut osuvasti: ” Kun hyppää kielekkeen reunalta vauhti alussa kiihtyy. Lopussa syöksy hieman loiventuu, mutta hengissä selviytymisestä ei siinä vaiheessa tarvitse enää huolehtia”.

  Toinen asia on, että koskaan ennen ei ole ollut vallassa sellaista valehtelijoiden klubia kuin nyt on. Vielä takavuosina poliitikot kätkivät ns. muunnellun totuuden kaunisteleviin korulauseisiin. Nyt he valehtelevat suoraan päin naamaa; ja tekevät sen vieläpä hymyssä suin. He ikään kuin tuntevat, että heillä on pelivaraa. Mutta järkensä he ovat kadottaneet. Taantumuksellisimmat porvarit eivät ymmärrä edes ostovoiman ja työllisyyden yhteyttä!

  Suomi maksaa nyt kovaa hintaa eurojäsenyydestä, joka oli megalomaaninen virhe. Suomen kaltaisella syrjäisellä reuna-alueella, joka elää viennistä (metsästä), on oltava oma valuutta. Eurossa meitä odottaa vain jatkuva rakenteellisten muutosten sopeutus, ns. sisäinen devalvaatio; joka tarkoittaa yhteiskunnan sosiaalisten rakenteiden alasajoa.

  Sen tien päässä on lohduton näkymä kerjäläislaumoista, nälkäänkuolleiden röykkiöistä, ihmisarvon lokaan polkemisesta, rikkaiden linnoitetuista asuinalueista ja romahtaneen yhteiskunnan seurauksena syntyneestä jengien väkivallasta. Ennustan, että pahimmassa tapauksessa koko Eurooppaa odottaa uudet hullut vuodet, vuoden 1848 tapaan.

  Taantumuksellisen oikeiston esiinmarssi 2000-luvulla alkoi Tarja Halosen valinnasta presidentiksi. Se tie piti katkaista. Siksi ” Isot Pojat” laittoivat pystyyn Kehittyvien Maakuntien Suomi nimisen puljun, joka söi sitä ruokkivan bulvaanin Nova Groupin kädestä. Sitten koitti Perussuomalaisten (lue Perusjunttien) nousu, mikä ammensi voimansa mm. eurokriisistä. Ilman näitä puliveivauksia ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden aattellista rappiota Timo Soinin pölhöpopulismi olisi tyssännyt jo Vermon ensimmäiseen kaarteeseen.

  Voi, ja pitääkin kysyä, onko se talouspoliittinen johtajuus, joka meitä hallitsee; todellakin koottu valtakunnan parhaista voimista?? Olemmeko täydellisen pölvästilauman johdettavana, jonka ainoa uskontunnustus on markkinoiden kaikkivoipaisuus ja sumeilematon usko omaan ideologiaansa.

  Suomen kriisitietoisuudella aivopesty kansa on täsmälleen samanlainen kuin johtajansa: lauma asentoaan etsiviä tinasotamiehiä.

 13. kirsi reinikka

  Milloinkas ne seuraavat vaalit ovatkaan? Minä äänestän vihreitä. Olen äänestänyt jo ainakin 10 vuotta. Ainoa puolue, joka enää ajattelee ihmistä ja luontoa. Ja he pukeutuvat siististi.

 14. Jeremias Tampio

  Vihreät oli radikaali, sanansa mukaisesti ” Vihreä” puolue vielä 1990-luvun alussa. Sitten tuli lama ja puolue oikeistolaistui. Osmo Soininvaara ja Eero Paloheimo alkoivat jahdata toimeentulotuen saajia parrat päristen. Puolue keskiluokkaistui, siitä tuli salonkikelpoinen.

  Vähitellen Vihreät ui mukaan markkinaliberalismiin; ekovihreästä markkinataloudesta tuli puolueen ohjenuora. Vihreyttä puolueessa on enää vain nimi, ihmisyys on markkinoistettu kauppatavaraksi.

  Sivistymaissa; Saksa, Ranska, Hollanti, Ruotsi, Vihreät luetaan vasemmistoon tai ainakin keskiviivasta vasemmalla olevaksi. Meillä Vihreät on selkeästi Kokoomuksen puutarhuriosasto!

  • liisa hirvonen

   Vihreät eivät ehkä enää ole pelkkä kokoomuksen puutarhatonttuosasto, nimitys taisi syntyä 1990-luvulla. Nyt 2010-luvulla puolue on saanut kannattajakuntaa nuorista markkinaliberatisteistä, joille myös kokoomus on joissain kysymyksissä läheinen. Kokoomuksen kannatus laskusuuntainen, vihreiden noususuuntainen. Mahdollisesti kokoomuksen kannattajia siirtyy kepun lisäksi vihreisiin.

   Keskiluokka jakautui 1990-luvulla; pienituloisiin ja paremmin tienaaviin. Jako on syventynyt, keskiluokka supistuu ja köyhtyy. Siksi vihreiden retorikkaan on tullut mukaan myös köyhyyspuhe, mutta pienituloisten puolella oleminen taitaa jäädä puheen tasolle. Käytännön politiikassa ovat esim hyvin halukkaita yksityistämään julkista sektoria ja leikkaamaan julkisista palveluista.

   Kukin tietenkin saa äänestää ihan mitä hyvänsä.

 15. kirsi reinikka

  Täällä Australiassa ovat ainakin se ainoa puolue, joka yrittää suojella ihmisoikeuksia, kannattaa tasa-arvoa ja suojella luontoa. Olin kesällä Suomessa ja kuulin vihreitä poliitikkoja telkkarissa. Mielikuva jäi, että ovat kyllä enempi ihmisen kuin rahan puolella. PS:n edustajien puheet ja esiintyminen jättivät suun auki – kansan täytyy olla todella henkisessä ahdingossa, koska haluavat panna toivonsa perussuomalaisiin. Alun perin ajattelin, että keskustalainen puolue johdossa on hyvä, tai parempi vaihtoehto, kuin kokoomus, mutta nyt olen kyllä pettynyt. Kun Juha Sipilän isä oli aikoinaan opettaja, äiti kirjastonhoitaja ja vaimo sosiaalityöntekijä, kuvittelin naivisti, että hän itse olisi kansan puolella. Mutta raha näköjään ajaa yli arvomaailman.

 16. Ari Kuusava

  Kiirehän tässä on yhtiöittämisillä, kun TTIP on näkyvästikin voimassa ja kaiken kansan katseltavana olisi näiden kaltaisten yhtiöittämisten tekeminen varmasti hankalampaa. Eihän tällaista kultaista mahdollisuutta voinut jättää käyttämättä, eihän?

 17. Janne Virtanen

  Kilpailuoikeuden professorin Jukka Kuoppamäen lausunto

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-AK-42513.pdf

 18. Mikko Lehtovirta

  ”Kansaa” ei mitenkään erityisesti huijata. Kansa on valinnut 200 henkilöä edustamaan itseään. Keskustelun aiheena olevia päätöksiä käsitellään ihan pelinsääntöjen mukaan perustuslaissa määritellyin tavoin kansaa edustavassa laitoksessa. Meillä ei järjestetä kansanäänestyksiä kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin vain neuvoa antavassa mielessä.

  Kun eduskunta nyt toimii kuten kulloinkin toimii, on ihan turha meuhkata kansan huijaamisesta. Siellä ne meidän valitsemamme kansanedustajat hoitavat hommiaan. Heillä, muuten, on niin halutessaan täsmällinen, laaja ajantasainen tieto kulloinkin työn alla olevista aiheista. Toisin kuin iltapäivälehtien lööppien tiedoilla, enintään, porskuttavalla ”kansalla”.

  Katsoin huvikseni taannoin, kuinka korkeakoulu-uudistuksen käsittelyssä eräs äänestys meni. Äänet jakautuivat niin, että hallituksen kanta voitti. Äänestyksestä oli kuitenkin pois 1/3 hallituspuolueiden kansanedustajista. Oliko syy perjantaissa vai siinä, että he eivät halunneet osallistua omien puolueidensa jaa-ääniin mutta puoluekurin nimissä eivät ”voineet” äänestää vastaankaan. Sdp oli suurin oppositiopuolue, ja yksi neljästä suurimmasta muutenkin. Sen sisällä äänet jakautuivat myös, mutta toisinpäin, ts. SDP:ssä oli iso joukko, joka olisi äänestänyt hallituksen kanssa samalla tavalla.

  Ei näitä juttuja muuteta kuin eduskunnan toimintatavoista käsin. Siinä meillä onkin ihmettelemistä.

Kommentoi »

Comments are closed