Mielenosoitusten pukukoodi

Isänmaalliset kansallismieliset vaativat eilen taas kerran rajoja kiinni, tällä kertaa Rovaniemellä. Pääpuhujana oli Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen ja näkemieni kuvien perusteella mukana olivat samat henkilöt, jotka ovat viime aikoina jatkuvasti reissanneet ympäri maata näissä Rajat kiinni-mielenosoituksissa.

On sinänsä mielenkiintoista, että ei-rasistinen ja omien sanojensa mukaan vain kansallismielinen ja isänmaallinen Suomen Sisu veljeilee avoimen rasistisen Rajat kiinni-kansanliikkeen kanssa. Itse asiassa ainakin yksi Suomen Sisun piiripäällikkö näkyy olevan mukana kaikissa mielenosoituksissa järjestäjänä ja juontajana.

En nyt kuitenkaan viitsi tarttua näiden isänmaallisuuden määrittelelemisen yksinoikeudekseen ottaneiden uusisänmaallisten puheisiin. Ne ovat vain onttoa hurraa-isänmaallisuutta, pelkkää juhlavan tunkkaista uhoa ja epäilemättä puhujien itsensä mielestä komealta kuulostavaa sanahelinää. Sisältö niihin on ammennettu 30-luvun fraseologiasta.

Huomioni kiinnittyi soppatykillä ruokaa jakaneeseen kokoomuksen kunnallispoliitikko Matti Henttuseen sekä kuvaan, jossa klovnin asuun sonnustautunutta vastamielenosoittajaa kannetaan poliisivoimin pois. Tämä kuvapari kertoo paljon sille, joka haluaa ymmärtää nykymenoa.

rk rovaniemi

Henttunen poseeraa sota-aikaisessa luutnantin univormussa käsissään deaktivoitu Suomi-konepistooli ja vyöllä puukko. Historiallinen vaikutelma näyttää aidolta, mutta yksi yksityiskohta on väärin. Henttusella on Suomen armeijan univormun hihassa Suojeluskunnan merkki.

Tämä sama historiallinen virhe tehtiin myös elokuvassa Rukajärven tie. Siinä mm. Kari Väänäsen esittämällä alikersantilla on Sk-merkki hihassaan.

Jatkosodan aikana Suojeluskunnan merkkiä ei käytetty asepuvussa. Ei sitä käytetty Talvisodassakaan armeijan univormussa, vaan sitä käyttivät ainoastaan sotaan Suojeluskunnan asepuvussa lähteneet miehet.

Tämä virheellinen yksityiskohta tuo mieleen Haanpään novellin kenraali Impolan, joka koristautui mielikuvituksellisesti pellinpaloilla, metson pyrstösulilla ja takapuolen päällä roikkuvalla lehmän hännällä. Vähän samanlaisia ovat nämä omin päin sota-ajan sankareiksi pukeutuvat. Kunhan on riittävästi koreita merkkejä, niin sotilaallinen kunnia kasvaa ja mies kelpaa vaikka paraatia vastaanottamaan. Tosin Impola vietiin hullujenhuoneelle, koska hän oli astunut paljon pitemmälle sitä hupsuntietä, jota paraatia vastaanottavat upseerit vasta aloittelivat.

Uutisen mukaan poliisi turvasi silminnähden järeästi mielenosoitusta ja vastamielenosoituksia, joten epäilemättä poliisi on kiinnittänyt huomiota myös Henttusen olemukseen ja hyväksynyt sekä konepistoolin että teräaseen kantamisen julkisella paikalla äärioikeistolaisessa mielenosoituksessa.

Koska Suomessa laki on sama kaikille, niin vappuna voisi marssia vaikka punakaartin osasto punaiset nauhat virttyneiden pomppatakkien hihassa ja selässään dekativoidut kiväärit, joihin on kiinnitetty pistin. Vai voisiko? Enpä oikein usko, vaan luulisin poliisin takavarikoivan ainakin kiväärit pistimineen.

Sallittu pukeutuminen ja rekvisiitta siis vaihtelevat mielenosoituksen ja mielenosoittajien mukaan. Yksi on kuitenkin nykysin varmaa: klovniksi pukeutuville tarjotaan helposti samaa kyytiä kuin kenraali Impolalle muinoin.

Sopii pohtia Haanpään tavoin, että kukahan se oikeastaan on pitemmällä sillä hupsuntiellä; äärioikeistolaiset pellet vai heitä vastaan mieltään osoittavat klovnit.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

 

Kommentit (67)
 1. Petri Sakkinen
  10.4.2016, 14:06

  Ilmeisesti Kokoomuksessa on tajuttu, että kansa ei äänestä sen ehdokkaita kuin pyssyllä uhkaamalla.

 2. Joni Pelkonen
  10.4.2016, 14:19

  Aika koominen yksityiskohta myös nuo modernit aurinkolasit vuosikymmenien takaisen univormun lisukkeena.

  Ja muuten, oli tuo konepistooli dekottu eli toimintakelvoton eli ei, se lienee silti laissa kielletty vahingoittamiseen kelpaava esine. Konepistoolin perä on tuhovoimainen lyömäase.

  Toivoisin minäkin poliisilta enemmän tarkkuutta näiden uutta sisällissotaa käyvien puoli- ja umpihullujen touhuihin nähden.

  1. Väinö Lilius
   10.4.2016, 22:48

   Järjestyslaki kieltää julkisilla paikoilla veisten ja vastaavien lisäksi myös muunmuassa pesäpallomailat, ruuvimeisselit, pyörän ketjut ja suurimman osan työkaluista kantamisen. Täysin varma en asiasta ole mutta ”vaarallisen esineen” kantaminen on oikeasti vakava syytös.

   Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että tavaroiden kantaminen on laillista kunnes joku soittaa poliisin ja partio katsoo parhaakseen ottaa järjestyslaki käyttöön. Sitä en kyllä ymmärrä kuinka kyseistä, ilmiselvästi ladatun ja ampumavalmiin näköistä, lyijytettyä konepistoolia julkisella paikalla ILMAN MINKÄÄNLAISTA HUOMIOMERKKIÄ (oranssi teippi, kirkas muovituppi) kantanut kansalainen ei joutunut sillä punaisella sekuntilla poliisin punaiselle listalle ja muunmuassa aseenkantoluvattomaksi.

Kommentointi suljettu.