Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Minkä taakseen jättää…

”Sosiaalipummeista” pääsemme tehokkaimmin eroon, kun emme enää jaa vastikkeettomia tukia.

Miksei kotimainen rakennusmies suostu tekemään niitä töitä? Kyllä minä mieluummin hänen tukiaan leikkaan kuin estän työteliäitä ja osaavia henkilöitä tulemaan meille töihin.

Lähtökohtaisesti ihmiset ajavat vain omaa etuaan ja se on mielestäni paitsi inhimillistä, niin myös ok. Ongelmaksi asia muuttuu silloin kun sitä voi alkaa tehdä toisten kustannuksella. Tämä ongelma siis on jatkuvasti käsillä edustuksellisen demokratian puitteissa. Siirretään rahaa väkisin joltain jollekin toiselle, rajoitetaan jonkun oikeuksia toisen kustannuksella. Suora demokratia toimisi parhaiten yövartijavaltiossa, jossa sellaista käsitettä kuin valtio ei varsinaisesti olisi vaan jokainen voisi elää elämäänsä siten kuin haluaa. Valtion tehtävä olisi pelkästään hoitaa viime käden turvallisuus: se, ettei toisen eläminen rajoita jonkun toisen vastaavaa.

Mitä tulee palkka-armeijaan, niin ongelma on se, ettei sinne hakeudu ikäluokkansa parhaimmisto. Olen varsin huolestunut itänaapurista. Jos palkka-armeijassa maksetaan samanlaista palkkaa kuin palomiehelle (eikä Suomella ole varaa yhtään enempään), niin sinne hakeutuu ikäluokkansa, no, palomiehet.  Muuten kyllä vastustan kaikenlaista pakkoa.

Nämä ovat otteita Elina Lepomäen kysymys- ja vastauspalstalta, jota hän piti Hommafoorumilla  viisi vuotta sitten. Pitäessään yhteyttä halla-aholaisiin ns. maahanmuuttokriittisiin hän tuskin aavisti olevansa viiden vuoden kuluttua Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas.

Nämä näkemykset ovat jotenkin hyytäviä. Sosiaalipummeilta tuet pois, edustuksellinen demokratia tulonsiirtoineen on oikeuksien rajoittamista ja yövartijavaltiossa jokainen voisi elää kuten haluaa. Sen turvaamiseksi yleinen asevelvollisuus olisi kuitenkin oltava, koska palkka-armeija on liian kallis ja halvalla saa vain palomiehiä.

Lepomäki olisi myös halukas myymään valtion omistukset lähes kokonaan, mutta VR:stä hän jättäisi valtiolle sentään sen osan, jota ei kannata pyörittää markkinaehtoisesti.

Näin puhuu puhdas markkinaliberaali, joka kannattaa yövartijavaltiota. Siinä valtiossa jokaisella olisi oikeus pitää saaliinsa itse ja osattomiksi jääneillä olisi pakkoon perustuva velvollisuus puolustaa rikkaiden saalista.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaan menneisyydestä löytyy jatkuvasti tekstejä, jotka hän tällä hetkellä ilmeisen mielellään unohtaisi. Eilen Reija Härkönen kirjoitti blogijutussaan Kokoomuksen aatteellinen hallakausi siitä, kuinka Lepomäki maaliskuussa 2011 näytti nielaisseen sellaisenaan koko  muslimi- ja maahanmuuttovastaisen Eurabia-teorian aina sen tilastorotuoppia myöten. Tyhmistyminen on väistämättä edessä, koska maahan saapuvien tyhmempien ihmisten sikiävyys on viisaita suurempi. Nyt tämä Lepomäen vanha teksti on kadonnut, mutta nettihän tunnetusti muistaa kaiken. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Nyt Lepomäki tekee pesäeroa entisiin kirjoituksiinsa. Eilen hän julkaisi vastineensa Härköselle Faceboookissa ja se löytyy myös tästä Jori Eskolinin blogista, jossa Eskolin käsittelee mm. Lepomäen aiempia näkemyksiä pakolaisuudesta ja Geneven sopimuksesta.

Lepomäen eilinen selitys on ihan hyvä samalla tavalla kuin hänen vanhat kirjoituksensakin ovat. Ne ovat epäilemättä vilpittömiä ja rehellisä näkemyksiä, joten ei niitä kannata kiistää tai yrittää häivyttää. Selitellä tietysti aina voi, mutta on eri asia ovatko selitykset uskottavia. Jos ihminen markkinaliberalismin äärimuodon mukaisesti uskoo ahneuden ja itsekkyyden ylivertaisuuteen, niin en minä hänen uskoaan halua kieltää. Toivottavasti hän itsekään ei halua.

Minulla ei ole mitään Elina Lepomäkeä eikä hänen puheenjohtajaehdokkuuttaan vastaan. Itse asiassa suorastaan toivon, että hänestä tulisi puolueensa puheenjohtaja. Viimeistään silloin jokainen julkisella sektorilla työskentelevä palomies ja sairaanhoitaja tajuaisi, että Kokoomus ei totisesti ole hänen asiallaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Entiseen tapaan Lepomäellä itsellään on halutessaan vastineoikeus.

Kommentit (22)

 1. Markku Vuorenmaa

  ”Lähtökohtaisesti ihmiset ajavat vain omaa etuaan ja se on mielestäni paitsi inhimillistä, niin myös ok. Ongelmaksi asia muuttuu silloin kun sitä voi alkaa tehdä toisten kustannuksella.”

  Näinhän käy sosiaalipummin lisäksi myös veronkiertäjän kohdalla. Lisäksi rikkaan veronkiertäjän aikaansaama taloudellinen vahinko yhteiskunnalle saattaa olla merkittävästi suurempi.

  • Hannu Ala-Olla

   Eikä veronkiertäjä tee sitä siinä pelossa, ettei jääkaapissa ole muuten ruokaa. Se on sosiaalipummin motiivi.

 2. Tari Palmroth

  Että sellainen tytteli ja sellainen ideologia… ai, ai, meitä köyhiä jos tullainen päästetään hosaamaan.

 3. Tari Palmroth

  tuollaisesta tuli tullainen . Sorry, manilapsus.

 4. Heli Heikkinen

  Tyhmistymisteoriaan sen verran kommenttia, että Lepomäki ja kumppanit rinnastavat valheellisesti (ja tarkoitushakuisesti? tai sitten tietämättömyyttään) tyhmyyden ja kouluttamattomuuden, mitkä ovat kaksi eri asiaa. On maita, jossa koulunkäynti on harvinainen etuoikeus, eikä läheskään aina ole osoitus parhaista kognitiivisista edellytyksistä opiskeluun, vaan yksinkertaisesti perhetaustasta ja varallisuudesta. Kun tämä realiteetti otetaan huomioon näissä ”laskelmissa”, voidaan olettaa, että älykkäät mutta vähän kouluja käyneet maahanmuuttajat kouluttautuvat uudessa maassaan ja myös jättävät jälkeensä älykkäitä, koulutusta arvostavia jälkeläisiä.

  Tässä en nyt ota kantaa ensinnäkään siihen mahdollisuuteen, että nykyisen pakolaisvirran mukana myös Suomeen päätyy pikemminkin lähtömaidensa fiksumman pään kansalaisia kuin ihan heikompia. Enkä ota kantaa siihenkään, pitäisikö näin olla vai ei. Enkä puutu edes siihen, saisiko pakolaisia valikoida älykkyyden perusteella vai pitäisikö valikoinnin perustua vain turvapaikan tarpeeseen. Jos joku on joskus lukenut jonkin aiemman kommenttini, arvaa kyllä, mitä ajattelen näistä kysymyksistä.

  • Heikki Sormunen

   Eikä koulutus välttämättä poista tyhmyyttä. Siitä ovat oivallisina esimerkkeinä Lepomäki ja hänen hengenheimolaisensa.

   • Heli Heikkinen

    Tuo on täysin totta.

   • Erkki Posti

    Kokoomuksen johtoa voisi käyttää pelottavana esimerkkinä siitä, miten vähälahjaiset pääsevät rahalla jonon ohi kouluihin ja siitä tuhotöihin.

  • Erkki Weurlander

   Tähän sopinee yksi, mielestäniparhaista, älykkyyden määritelmistä.
   Älykkyys on kyky säilyä hengissä ennalta arvaamattomista tilanteissa.
   Hieman laajennettuna ennalta arvaamaton tarkoittaa jossain määrin myös ennalta arvattavaa ja jonkinasteista sopeutumista olemasaolevaan. Hengissä säilyminen on myös mahdollisen ”asemansa” säilyttämistä.

 5. Anu Roininen

  Mielenkiinnolla jään odottamaan, että millaisen vastikkeen Lepomäki nyt antaa..

 6. Pekka Forstadius

  Näitä puheenjohtajaehdokkaita selatessa tulee mieleen kaksi asiaa. Ensinnäkin onko se mielenkiintoista. Toiseksi voisiko olla niin, että Kokoomuksessa kaivetaan astian pohjalta Halpis Tumppi ja Lepositeet Kateissa, jotta Väärä Informaatio saataisiin näyttämään jotenkiten uskottavalta. Hullunkurinen perhe syntymässä, mutta jollakin tavalla myös pelottava, sillä heidän äänensä näyttä hautatuvan tolkun-telaketjujen äänettömään jyrinään.

 7. Olli-Pekka Manninen

  Mitä tuohon palkka-armeija läppään tulee, siis jos luovuttaisiin yleisestä asevelvollisuudesta, niin noinhan se menee. Armeijan palvelukseen pestautuvat ne, jotka kokee polttavaa halua olla sotilas (joko siis hyvässä tai pahassa) tai sitten ne joilla ei vältsiin ole muuta mahdollisuutta. Tästähän on merkkejä joissain maissa joissa on siirrytty palkka-armeijamalliin. Porukkaa ei tule riittävästi rekrytoitaviksi ja ne jotka tulevat, eivät kaikki ole sitä parasta mahdollista tai haluttua ainesta (mutta kun karsia ei voi kun ei ole tarpeeksi). Tosin, palomiehien mollaaminen oli aiheetonta…

  • Heikki

   Toisaalta on niinkin, että yleinen asevelvollisuus kelpuuttaa sotamieheksi aivan jokaisen, ja melkein jokainen intin käynyt tietää, ettei se ihan täysjärkistä touhua ole.

 8. Lassi

  Kysymys: onko olemassa markkinaliberaalia/kapitalistista yhteiskuntaa, jossa tämän aatteen on todettu olevan yleisesti hyvä – siis että yhteiskunnan voi sanoa hyötyneen siitä – ja joka olisi vertailukelpoinen Suomeen?

  • Anton

   On. Mm Sveitsi. Muttei poliittisen aatteen osalta todellakaan vertailukelpoinen Suomeen.

 9. Petri Sakkinen

  Scripsit Uuninpankkopoika:

  Itse asiassa suorastaan toivon, että hänestä tulisi puolueensa puheenjohtaja.

  Niin minäkin. Nykyinen Kokoomus ei ole se, jonka nuorena poikana opin tuntemaan, vaikka, toisin kuin Härkönen ja Eskolin, en koskaan ole sitä äänestänyt, en edes harkinnut äänestämistä. 1960-luvulla Kokoomus oli edes jollain lailla sivistyneistönkin puolue, vaikka valikoivasti, mutta silloinkin tiukasti vähäosaisia vastaan. Sen olisi aika tulla ulos kaapista.

 10. Pekka Rintamäki

  Tän maan Lepomäet voisivat tosiaankin miettiä miksi rakennustyömailla ei nykyään puhuta suomea.

  Armeijan taas saa kasaan jos on tarjota pyssy ja lupa käyttää sitä. Esim. isis toimii näin. Sen sijaan palomiehen tulee läpäistä erittäin rankat testit. Ja rankin testi on henkinen joka ennemmin tai myöhemmin tulee työssä eteen. Se, että joutuu näkemään asioita joita ei tahtoisi. Ei, palomiehiksi eivät tosiaankaan ”jää” ne joista ei sotilaiksi olisi.

  Tän maan Lepomäkien tosiaankin kannattaisi hieman tarkistaa näkemyksiään.

  Onhan se mahdollista, että ihminen oppii menneistä virheistään ja viisastuu. Siinä mielessä kaikki vanhat synnit eivät aina pidä paikkaansa.

  Lepomäen kohdalla näin ei ainakaan näytä tapahtuneen. Silti hän on hallituspuolueen varteenotettava puheenjohtajaehdokas.

  • Erkki Weurlander

   Saahan sitä mielensä muuttaa, Minäkin viisivuotiaana pidin isääni maailman viisainpana miehenä – viisitoistavuotiaana tyhmimpänä. Taisivat lapsenikin samaa kaavaa noudattaa – ja lapsenlapset.
   Jotain kuitenkin olen matkalla huomannut: Jotkut eivät kasva aikuisiksi. Lapselliset, ylimieliset, kaikentietävät, muita paremmat ja oikkuilevat pyrkyripoliitikot mielestäni ”Lepomäkineen” kuuluvat tuohon jotkut-ryhmään. Toisaalta eihän kukaan ole toista paree – jos niinkään hyvä 😉

   • Pekka Rintamäki

    En tarkoittanut mielensä muuttamista.

    Vaan sitä, että vanha vitsi kertoo maailman ohuimman kirjan olevan ”Ruotsalaiset sotasankarit”.
    Se ei ole totta, koska ”suomalaiset omasta mielestään väärässä olleet poliitikot” mahtuu kirjoitettuna postimerkin taakse vaikka käyttäisi kuinka suurta fonttia.

    • Jarkko Taavela

     Tää oli kyllä hyvä ja älykäs mielipide

 11. Tari Palmroth

  Tämä ei kuulu tähän asiaan, mutta tulipahan mieleen. Mtä kuuluu tälle kansanedustajien ”solidaarisuusviikolle”. Sille viikolle minkä ansion he luovuttavat hyväntekeväisyyteen. Ei kai vain ole päässy ”vahingossa” unohtumaan?

 12. Suvi Ekholm

  ”Silloin viimeistään jokainen palomies tai sairaanhoitaja tajuaisi, ettei Kokoomus todellakaan ole hänen asiallaan.”

  Really???

  Toivot liikoja.

Kommentoi »

Comments are closed