Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ekokeidas orjatyönä

– Hulluuttahan se on maksaa Kela-sakkoja pitkäaikaistyöttömistä ja antaa heidän olla tyhjän panttina, kun pystytään löytämään valtavat määrät järkeviä työtehtäviä. Kaupunkikin on nyt havahtunut tähän. Vaikeuksista on päästy ja meidän ajatuksiin on alettu uskoa.

– Tämä on alku siihen, miten yhdistetään valtava määrä ihmisiä ilman töitä ja tekemättömät työt.

Näin hahmottelee Oulussa toimivan Kestävän kehityksen keskuksen rahastonhoitaja Seppo Vaaraniemi Ouluun perustettavaa ekomatkailukeidasta. Hän sanoo ihan suoraan, että ekomatkailualueen raivaavat ja rakentavat työttömät kuntouttavana työtoimintana. He saavat työstä mielekästä tekemistä, mutta eivät palkkaa.

Ensimmäiseksi puhdistetaan käsityönä Hietasaaren rantareitin ja meren väliin jäävä alue. Mereen rakennetaan aallonmurtajia, joiden suojassa voi meloa, kalastaa, katsella lintuja ja vaikkapa yöpyä merellä kelluvalla saunalautalla. Vastuullisesta ekomatkailusta kiinnostuneita kohtuullisen varakkaita matkailijoita riittää.

Kyseessä on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hanke, jossa Kestävän kehityksen keskuksen ohella mukana on muun muassa Oulun kaupunki.

Virallisesti kesäkuun alussa alkava ESR:n hanke työllistää mittavan määrän ihmisiä. Vaaraniemen mukaan kokonaisuudessaan jopa 300 henkilöä. Paitsi kaupunkia, kuntouttavan työtoiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa myös yrittäjiä.

Tällaista lukiessaan sitä tulee miettineeksi vähemmän kauniita ajatuksia. Työttömät pakotetaan taloudellisten sanktioiden uhalla rakentamaan ekomatkailukeidas varakkaille turisteille. Risusavotasta, aallonmurtajan rakentamisesta ja eläinten hoidosta työttömät saavat tekemistä, mutta eivät palkkaa. Mukana hankkeessa ovat myös Euroopan sosiaalirahasto, Oulun kaupunki ja yksityiset yrittäjät. Kuntouttavan työtoiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa myös yrittäjiä.

Ihan varmasti ovat alkaneet kiinnostaa. Kukapa yrittäjä ei olisi kiinnostunut palkattomasta työvoimasta? Ongelmana on, että kuntouttavaa työtoimintaa ei lain mukaan saa hankkia yrityksiltä eikä sillä saa korvata palkkatyötä. Ilmeisesti tästäkään ei nyt Oulussa piitata.

Tämä juttu haisee maasta taivaaseen. Hankkeen puuhaajat eivät selvästikään tunne lakia tai sitten eivät piittaa siitä tipan vertaa. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja se on räätälöitävä yksilöllisesti jokaista varten erikseen. Näin sanotaan sekä laissa että sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa. Oulussa suorastaan rehvastellaan sillä, että työttömät aiotaan pakottaa kuntouttavaan työtoimintaan massoina. Puhutaan jopa 300 henkilön ”työllistämisestä”.

Esitän Oulun päättäjille ja Ylen toimittajalle muutamia kysymyksiä, joihin en odotakaan vastausta.

Selvitetäänkö jokaisen kuntouttavaan työtoimintaan ohjatun osalta lain edellyttämällä tavalla, että hän on kykenemätön palkkatyöhön ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin? Onko varmistettu, että kuntouttavan työtoiminnan työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen? Oletteko tietoisia siitä, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää pelkästään Kelan maksuosuuksista vapautumiseksi? Ymmärrättekö, että kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan sosiaalityötä? Onko jutun tehneellä toimittajalla minkäänlaista käsitystä siitä, mitä kuntouttava työtoiminta lain mukaan on ja mitä se saa pitää sisällään?

Veikkaan, että vastaus kaikkiin kysymyksiin on ei. Ihan tyypilliseen tapaan työttömien härskit hyväksikäyttäjät puhuvat kauniisti mielekkään tekemisen antamisesta toimettomille käsille ja toimittaja kirjoittaa heidän hehkutuksensa sellaisenaan uutiseksi. Toimittaja ei muista kysyä sitä ensiarvoisen tärkeää kysymystä, joka pitäisi esittää aina silloin, kun joku yli-innokas työttömien hyväksikäyttäjä julistaa hankkeensa erinomaisuutta: Maksetaanko työstä palkkaa?

Vastaus on, että ei makseta. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen täydestä työpanoksestaan. Eipä ihme, että tämäkin hanke on alkanut kiinnostaa myös yrittäjiä. Kyllä 300 ilmaista työntekijää kiinnostaa ketä tahansa. Mikään ei ole niin edullista kuin orjatyö.

Minusta näyttää suoraan sanoen siltä, että Ouluun ollaan perustamassa suurta orjatyöleiriä. Toivottavasti joku ymmärtää tehdä tästä tavalllistakin pahemmasta touhusta kantelun Aluehallintovirastolle ja Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kommentit (83)

 1. Merja Nurmi

  Jos joskus joudun tuohon tilanteeseen, en osaa yhtään mitään. Minuthan on silloin luokiteltu työkyvyttömäksi, joten saamanne pitää!

  • timo mäki

   Ei auta ei nimim kokemusta on. jos ei muuta aina keksitään vaikka papereiden silppuamista tms,,

   • Merja Nurmi

    En minä osaa silputa paperia!

 2. Joni Jurmu

  Mielekästä soisi olevan myös työläiselle palkan maksaminen tehdystä työstä. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu.

  Suomi sivistys/hyvinvointivaltio 2016. Vaikea uskoa. Taas paikataan kuntataloutta lain vastaisesti ”kuntouttavalla työtoiminnalla”. Kyllä hävettää miten huonot päättäjät maassa voi olla. Hallitusohjelmaankin on kirjattu karenssin uhalla teetettävän palkattoman työn lisääminen. Tästä olen pitänyt meteliä jo vuosien ajan: mitä päättäjät aikovat tehdä asian korjaamiseksi? Asiaa nimittäin ei lakaista maton alle, siitä voitte olla varmoja.

 3. Pekka Pehkonen

  Onneksi minun ei tarvitse seurata uutisia vääryyksistä kuin korkeintaan 60-70 vuotta. Vääryys on yksi pahimmista asioista mitä tiedän. Hallitus on pakottanut minut menemään töihin sillä eläkkeeni ei riitä kuin vuokraan ja lääkkeisiin. Ruokarahaa en hae laitoksista, hankin ne itse niin kauan kuin jaksan. Onneksi minua ei voida pakottaa ilmaistyöhön. Häh häh!

 4. Matti Lehtonen

  Saku miksi sinä et tee tästä kantelua? sinulla näyttäisi ainakin olla tietotaitoa ja halua puolustaa ihmisten oikeuksia. Onko niin, että vain Oululaiset voivat tehdä tästä kantelun.

  • Saku Timonen

   Kyllä siitä voi kuka tahansa tehdä kantelun, mutta en ymmärrä miksi ihmeessä juuri minun pitäisi hoitaa kaikki tämän maan epäkohdat. Eikö se jo riitä, että minä sormella näytän missä on virhe, kerron lain ja STM:n ohjeiden sisällön ja neuvon minne kannella?

   • Kennett Ylitalo

    Riittää, olet tehny enemmän kuin velvollisuutes. Se että kansa ei vieläkään tee asialle yhtään mitään osoittaa että tämä kansa ei pelastusta ansaitse; sitä ei sitten kiinnosta yhtään mikään mikä ei oo oma napa. Työssäkäyvät ovat sitä mieltä ettei syödäkään pidä jos ei työtä tee ja se näkee äänestystuloksissa. Nyt kun sote myydään, se on vähän sitten siinä, siitä ei sitten päästä ikinä ylös. Orjatyö ja yksityinen tervydenhuolto jonka hoitaa työntantaja vakuutksien kautta.

    Melkeen sama kun lopettaa tähän ja antaa kansan kärsiä omat sotkuna, kun ei kiinnosta niin ei sitten.

   • Sameli Mäkelä

    Laitoin tuonne Facebookin puolelle saman viestin, mutta pistän varmuuden vuoksi tännekin:
    Minua kiinnostaisi alkaa tehdä kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tosin en ehdi siihen paneutua ennen kesäkuuta, mutta en myöskään ilmeisesti voi tehdä kantelua ilman valtakirjaa asianomistajalta (eli jota asia suoranaisesti koskee). Onko joku muu kiinnostunut lähtemään mukaan, tai koskettaako tämä asia suoraan jotakuta täällä?

    Olen nyt siis oikeustieteen opintojen alkuvaiheessa, joten ala ei ole tavattoman vieras mutta en voisi itseäni ammattilaiseksikaan kutsua. Tämä aihe kuitenkin kiinnostaa ja samalla viranomaisten toiminta suoraan sanoen sapettaa.

    • Saku Timonen

     Hallinnollisen kantelun voi tehdä ihan kuka tahansa, mitään valtakirjaa ei tarvita. Kyse on viranomaistoiminnan laillisuusvalvonnasta, joten jokainen kansalainen on tavallaan asianosainen.

    • Tupu

     Pyytämättä ei saisi antaa neuvoja, mutta oikeustieteen opiskelijan ei ehkä kannata tehdä hallinnollista kantelua. Toki tekstin laatimisessa voi olla mukana, mutta kantelun tekijäksi kannattaa laittaa kuka muu tahansa kuin oikeustieteen opiskelija ja lakimiehen uralle aikova.

     Kantelun tekeminen epäkohdista on ehdottomasti tärkeää, mutta on hiukan tullut sellainen mututuntuma, että lainoppineet ja erityisesti laillisuusvalvojat pitävät hallinnollisten kanteluiden kyhääjiä… miten tuon nyt kauniisti esittäisi… katsovat ehkä hieman viistoooooon. Toki tämmöinen viistoon katsominen on hieman ristiriidassa laillisuusvalvojan työn tavoitteen kanssa, mutta täysin yhteneväinen työn tuloksen kanssa…

     Tällaisen käsityksen olen saanut, mutta en tiedä kuinka vapaasti oikeusoppineet pääsevät tutustumaan alkuperäisiin papereihin tai kuinka julkisia nuo päätökset on lakimiehille/asianajajille/tuomareille… sanoisin, että ehkä kuitenkin kannattaa seurata tiukasti Sakun jalanjäljissä.

     • Saku Timonen

      Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry. on jo tänään tehnyt asiasta hallintokantelun. Linkki siihen löytyy tästä viestiketjusta.

     • Sameli Mäkelä

      Totta tuokin, Tupu. Turhauttaa vaan katsoa sivusta vuodesta toiseen näitä elämän ihmeellisyyksiä. Mutta THT ry varmastikin osasi tehdä minua paremmin tarkoituksenmukaisen kantelun, joten itse laatimani kanteet jäävät tulevaisuuteen.

      • Erkki Weurlander

       Sinut on huomattu! Vuosikymmeniä sitten laitoin kuntalain ja valtioneuvoston päätökset vastakkain. Taisimme molemmat – oikeusasiamies ja minä – tietää vastakkaisasettelun ongelmatiikan. Ei voinut kukaan voittaa, nahkapäätös.
       Kuulin kuitenkin (valtioneuvostossa) minut huomatun. Mitä opin? – jääköön arvailtavaksi. Eläkeläiseen (tai työttömäänkään) eivät hallinnon hampaat pure, joten sinne vain oikeusasiamiehen nettisivuille ”bulvaanin” (sellaisen johon ”kosto ei iske”) persoonalla valitusta/oikaisuvaatimusta tekemään.
       Odottelenkin parhaillaan oikeusasiamiehen kannanottoa b-ministerin toimista. Tiedän jokusen muunkin sitä odottavan – olen siis tuollainen ”bulvaani”.
       Vaikeat asiat näyttävät kuitenkin viipyvän (aika hoitaa?) ja usein siten muuttuvan merkityksettömiksi, mutta sehän on vain sovelluttua demokratiaa 😉
       Sakun ymmärrettävästi kannattaa pysyä blogipuolella – neuvot/faktat ovat senverran hyviä ja vaikuttavia, että ”eikun toimeen”.

      • Sameli Mäkelä

       Perhana, siinä meni sekin ura! :'( No, näinhän se maailma toimii – Miljonäärillä on varaa olla koskematon. Työttömän arkea minäkin ehdin tovin viettää, silloin olisi voinut tehtailla mitä vain mutta ei ollut vielä nykyisenkään vertaa osaamista.

 5. Jorma Lehikoinen

  Voiko hakea pakolaisstatusta omasta kotimaastaan orjuuteen perustuen? Pakolaisten etuudet ovat satakertaa paremmat.

 6. Martti Lintula

  Kysymys kuuluu. Onko orjia siksi että on olemassa orjuuttajia, vai siksi että on orjiksi alistujia?

  • Timo Penttilä

   Nietzschen mukaan on olemassa erityisia orjakansoja ja toisaalta herrakansoja. Uskokoon ken tahtoo. Siitä kyllä päästään aika äkkiä rasismiin.

  • Alexander Sergejev

   No en alistuisi ellei seuraus olisi se että joutuisi sitten sossun luukulle. Nyt pärjään hyvin ilman sossun tukea, mutta jos kieltäydyn, minulta evätään päivärahat 3-6 kuukaudeksi, jolloin pakotetaan sossun asiakkaaksi ja sen jälkeen joutuu lisäksi vielä tänne 9euron kuntoutukseen.

   Ei siis ole edes vaihtoehtoa että jäisi pois (paitsi jos on rahaa säästössä sen verra että elää 6kk täysin ilman tuloja). Käytännössä joko menee, tai itkee ja menee.

 7. Aino Aura

  Mikä olisi sinun ratkaisusi tilanteeseen? Miten saadaan aktivoitua sadat ja tuhannet ns. ”sakkolistalaiset” jotka maksavat kunnille pitkän pennin?

  • Saku Timonen

   Väärin kysytty. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelulain mukaista sosiaalityötä, eikä sillä saa olla yhtään mitään tekemistä Kelan sakkomaksujen minimoinnin kanssa. Kun nyt kuitenkin kysyit, niin tämä on laillinen tapa http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/10/31/seinaton-tyopaja/

   • Jorma Jaakkola

    Kuntouttavassa työtoiminnassa ei ole takarajaa, voit olla siellä vuosia. Se on omiaan latistamaan työhakuintoa. Kuntouttavaan työtoimintaan joutui tuhansia ihmisiä, kun kunnat joutuivat vastuulliseksi työttömistään, tuo kuntouttava on porsaanreikä, jota kunnat käyttää surutta!.

  • stunned

   Oikea kysymys on, mistä saadaan ihmisille palkkatyötä, jotta voivat elättää itsensä. Ilmaistyö ei johda mihinkään muuhun kuin lopunkin palkanmaksuhalun katoamiseen. Tämä tuhoaa Suomen.

   ”Aktivointi” on newspeakkia, jota ei pitäisi käyttää, kun todellisena tarkoituksena on hyötyä työttömistä.

 8. Linkless ”Jaymz” Heavymetal

  Kolikon kääntöpuoli: kuntouttava työtoiminta, missä ei ole mitään tekemistä. Olen nyt 3 viikkoa istunut tietokoneella ja pelannut nettipelejä, kuunnellut musiikkia ja selaillut verkkoa ihan vain, että saisin aikani kulumaan tuolla _”töissä”_… Nimeäni en uskalla julkaista, jos vaikka pomo lukee tätä blogia 😀

 9. Eija Niskanen

  Pohjois-Koreassa ovat nämä ilmaiset kuntouttavat työleirit saavuttaneet jo miljoonien osanottajien luvut. Suosittelen Oulun yrittäjille ja päättäjille sekä YLEn paikallistoimittajalle opintomatkaa Pyongyaniin.

 10. Alexander Sergejev

  Valitettavasti tämä Kestävän kehityksen keskus jo nyt vääristää oulun kiinteistönhuolto- ja rakennusalan markkinoita ilmaistyövoimallaan.

  Itse olen rakennusalan työtön Oulussa ja TE-keskus on minut jo patistanut sinne ettei minulle tulisi tylsää. Siellä teemme normaaleja rakennus- ja kiinteistöhuollon töitä. Tiputamme lunta katoilta, korjailemme portaita, saneeraamme kylpyhuoneita, keittiöitä, terasseja yms..

 11. Huoh

  kyseessähän on voittoa tvoittelematon yhdistys ja tuolta saa ihmiset sitten virikkeitä ilmaiseksi vastaan, ei siitä mitään lomakohdetta tule ja tulevaisuudessakin paikka työllistää työttömiä orjatyöhön

 12. Jari Meriluoto

  Tuolla logiikalla mitä oulussa aiotaan nyt toteuttaa, olisin voinut 10 vuotta sitten erään pienen paikkakunnan kaikki työttömät miehet maalaistaloihin päivämieheksi, mutta se oli kiellettyä. Jos olisi oulussa joku rohkea joka lähtisi käräjäoikeuteen katsomaan miten siellä tulkitaan lakia. Töitä meillä näkyy yhä olevan, mutta palkanmaksu halua ei. Kas siinäpä pulma.

 13. Pekka Rintamäki

  Ihmettelen sitä, että yrittäjät eivät nouse kapinaan?

  Tuossa nimittäin olisi urakkaa tarjolla useammallekin maansiirto/ympäristöpalvelu/rakennusyritykselle. Nyt ne jäävät saamatta.

  Perhanasti rakennetaan mutta ainutkaan alueella vaikuttava yritys ei pääse edes tekemään tarjousta.

  Mihin se kilpailulainsäädäntö katoaa kun kyseessä on työttömien hyväksikäyttö?

  Tuossa luulisi useammankin urakan olevan sen kokoinen, että kaupungin pitää se kilpailuttaa? Kolmesataa miestä julkishallinnon duunissa saamatta palkkaa on epäilemättä halvin tarjous?

 14. Ann

  Eiköhän Seutula rakennettu myös ilmaistyövoimalla – vai saivatko vangit jopa muutaman markan palkkion samanmoisesta pakkotyöstä?

  • Pekka Rintamäki

   Tossa on semmoinen juttu, että vanki on tehnyt rikoksen josta hän kärsii rangaistustaan. Nykyään rangaistusmuotona ei ole pakkotyötä. Tekemästään työstä vanki saa rahaa, mutta mikään pakko hänen ei ole sitä tehdä.

   Työllisyystyöt lopetettiin viimeistään 60- luvulla kannattamattomina. Kun hoksattiin, että on ihan turhaa komentaa yksi mies kaivamaan kuoppaa ja toinen mies täyttämään se. Sillä keinolla kyllä saa hikeä valumaan ja maan täyteen täytettyjä kuoppia.

   Nyt se on valitettavasti keksitty uudelleen.

  • Markku T.

   60-luvun loppuun asti oli noita työllisyystöitä esim. TVH:n tietyömailla. Ne lopetettiin kannattamattomina koneellistumisen myötä. Aika monen motiivina oli lähteä tuolloin Ruotsiin kun Itä- ja Pohjois-Suomessa ei ollut muuta työtä tarjolla.
   Oulussa ollaan sitten ilmeisesti siirrytty 80 vuotta ajassa taaksepäin, eihän noita hommia ole tehty enää aikoihin lapiohommina. Mitenköhän noissa hommissa mahtaa sitten olla työsuojelun ja erilaisten lupakorttien kanssa, eihän nykyään saa ottaa edes vesuria käteen ilman jonkinlaista työturvallisuuskorttia, mutta ilmeisesti koska kun kutyssä ei ole kysymys ”oikeasta työsuhteesta”, niin näitä kortteja ja lupia ei tarvita.

 15. Jorma Jaakkola

  Orja työtä ilman rikosta ja valtion siunauksella!! Asiat huonommin kuin orjilla, he sentään sai katon päänpäälle, ruokaa yms kun tekivät työtä. Nyt saa 9€/pv

 16. Heikki

  Seppo Vaaraniemi näyttäisi olevan varsinainen Ajatusten Laanoja ja Nallikarin Loistava Aurinko. Hän on puuhaamassa myös maahanmuutajille kielikurssiksi nimettyä risusavottaa:

  http://yle.fi/uutiset/pulpetissa_panttaamisen_sijaan_kielikylpyja__turvapaikanhakija_kotoutuu_kaytannon_toissa/8359210

  Kun Hietasaaressa on maahanmuuttajien lisäksi 300 työtöntä risusavotassa, niin siinäpä on Oulun Edenin asiakkaiksi tulevilla turisteilla ihmettelemistä kerrakseen.

 17. Tuottamattomat ansaitsevat valtakunnan – Ämmät

  […] kaikki voitaisiin pakottaa täysiaikaiseen työhön haahuilemasta, olemattomalla korvauksella tai vastikkeeksi perusturvasta. Näihin suunnitelmiin vain totean: niin kauan, kun yhteiskuntia kriiseihin ajavien […]

 18. Sami Hult

  Surkuhupaisaa on, että samanaikaisesti kelan rahoilla eläviä pidetään laiskoina.

  • Pekka Rintamäki

   Jjep.
   Kyllä sitä aallonmurtajaa rakentaa ihan eri motiivilla jos siitä maksetaan palkkaa.

   Jos sitä ei tee mielellään ilmaiseksi niin laiskaksihan sitä haukutaan vaikka mitään ei ole tehnyt.

 19. Markku T Koivisto

  Tämä kestävän kehityksen keskuksen rahastonhoitaja Seppo Vaaraniemi tuntuu olevan laupeudessaan työttömiä kohtaan jumalasta seuraava, ihan tässä liikuttuu.

  Harvinaisen vetelää ”journalismia” harrastaa tämäkin YLEn toimittaja. Onko kyse toimittajan tyhmyydestä, laiskuudesta vai pelosta, en tiedä. Kaikki ovat huonoja vaihtoehtoja.

  • töytön

   Tuntuu olevan joo melkonen seppä, paljoha lie palkka heh. Nuo kaikki jutut ovat niin vastenmielistä luettavaa, että hohhoijjaa. Mielellään vois kyllä risukoita mennä niittaamaan, ehtona vaan niinki perusjutut ku TES:n mukainen palkka muine työsuhteen etuineen ja sahakorvaus niinku kuuluu.

   • töytön

    Näköjään eläkepäiviä viettää.. Joutas varmaan nyt sieltä sohvalta jouten olemasta raikkaaseen ulkoilmaan, eiku vesuria käteen ja pusikkoo nurin.

 20. Rane

  Meillä olisi myös tarjolla mielekästä tekemistä työttömien kuntouttamiseen ja maahanmuuttajien kotiuttamiseen. Päivittäin voisi tehdä ruokaa ja pari kertaa viikossa olisi siivoustöitä. Ehtisi vielä myös lapioimaan pihan lumet läheiseen metsään. Pari lastakin olisi hoidettavaksi. Heidän hoito sopisi ehkä paremmin esim. kasvatustieteiden opiskelijoille työharjoitteluksi. Ai niin ja auton renkaat pitäis vaihtaa ja pientä pinta- ja moottoriremppaakin siinä olisi. Työttömälle automekaanikolle ja maalarille vähän mielekästä tekemistä! Älkää laiskotelko, Suomi nousuun!

 21. Timo12345

  Osittain samaa mieltä, että julkisella puolella tehtävä harjoittelukierre (erityisesti sosiaali- ja terveyspuolella) on yleensä pitkälle asioita katsottaessa kestämätön ratkaisu. Hoitajiksi otetaan harjoittelijoita, joita ei koskaan palkata taloon, vaan heitetään sopimuksen lopuksi pihalle ja otetaan uusi harjoittelija. Todennäköisesti laitonta ja tuohonkin pitäisi puuttua.

  Sitten toisaalta minusta kuntouttava työtoiminta voi olla jollekin yksilölle erittäin hyödyllistä lyhyenä pätkänä, jossa henkilö, joka ennen on viettänyt arkensa kotona, saa uudestaan työitsetuntoa ja aktivointia hakea muitakin paikkoja.

  Nykyään ongelmana on, että koetaan, että yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia minusta ja minulla ei ole vastuuta mistään. Minä olen oikeutettu kaikkeen isoon ääneen, mutta en vastuussa? Haetaan sairausdiagnoosi, jonka taakse piiloudutaan – sen sijaan, että oikeasti ratkaistaan omia ongelmia mikäli mahdollista. Diagnoosin takana piilotellaan ja huudetaan oikeuksia. Sairaanakin oleva ihminen hyötyisi ehkä muutaman päivän (tai edes tuntien) kevyestä viikkotyöstä, vaikka 9 euron lisäkorvauksella.

  Oma lukunsa on se, että yhteiskunta alkaisi orjuuttaa ihmisiä – sitä on mahdoton hyväksyä, mutta tavoitteena tuskin on ihmisten alistaminen. Päinvastoin: oman elämän rakentamista kevyen aktivoinnin kautta.

  Kaikki eivät pysty kokoaikatyöhön ja samoihin vaatimuksiin, se on hyväksyttävä fakta, mutta jokainen pystyy johonkin: selkävaivainen voi tehdä tietokonehommia (jos et osaa, kouluttaudu), masentunut voi auttaa monessa pienessä tehtävässä – vaikka etänäkin yms. Ei ihmeitä, mutta pieniä tekoja.

  Ja lopuksi: on poikkeuksia ja on eri totuuksia, yhtä totuutta ei ole. Oikeasti työkyvyttömistä on huolehdittava ja pidettävä huolta. Ja huolta näistä yksilöistä pidämme parhaiten niin, että annamme oman kortemme kekoon tekemällä edes vähän töitä ja maksamalla veroja yhteiseen hyvään.

  • Pekka Rantamäki

   Ja miten 9 euron päiväkorvaus liittyy mihinkään kirjoittamaasi? Jos osatyökykyinen on osan päivää töissä, maksetaan hänelle TEHDYILTÄ TUNNEILTA TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUKAINEN PALKKA. Mikä siinä asiassa on aina niin vaikea ymmärtää?

  • Jari Kähkönen

   On siinä kanssa taas yhteiskunnallinen solidaarisuus niin ennätysmatalalla, että en olisi heti uskonut moiseen pohjakosketukseen yllettävänkään. Siis sinulle tai sille kenen vuoksi ja kokemuksen nojalla kirjoitat heti vakituinen terveydenhuoltoalan työpaikka, mutta työttömien vähemmän kuin ihmisten mahdolliset työkykyä rajaavat diagnoositkin pitäisi julistaa mitätttömiksi. Koska työn piirissä olemattomuus on sinusta niin voimakkaasti ihmisarvoon vaikuttava seikka. Eikä tässä ajattelussa ole mitään vikaa? Kummaa maauskon sekaista häröfordismia työn ylistyksineen, joka ei tuossa muodossa vapaaseen maahan sovi. Edelläsanotulla en tahdo loukata kenties yhä elossa olevia viimeisen uudisraivaajasukupolven tai historiallisen teollisuuden veteraanien edustajia, sillä heissä, näissä jaloissa naisissa ja miehissä, ei ollut koskaan kaltaistesi arvottavalla tavalla ulossulkevaa sekä toisten ihmisarvoa kiistävää ajattelua. Pahemman kerran valtahumalaista ja ihmiskäsitysvikaa osoittavaa tekstiä sinulta, toivottavasti et joko ole oikeasti terveydenhuollon ammatissa tai et ainakaan potilastyössä. Lopuksi pari nöyrää totuutta. Työ on työtä vain jos 1) joku on työn antaja 2) joku toinen työn tekijä 3) heidän välillään on työstä saatava vastike 4) heidän ympärillään on työehdot ja työlait. Muussa tapauksessa joko leikitään työntekoa niinkuin pikkukakarat tekevät yleensä hyvin sukupuolittuneesti vaan kuitenkin itseään eniten miellyttävän lähivanhemman työtä matkien. Tai tekeillä on todella vakava väärinkäytös(ei se orjatyöjuttu mikään kovin paha huti ole). Kenellekään tässä maassa ei (enää) ole elämänmittaista varallisuutta kerryttävää vakituisen työn uraa luvattu, teit mitä teit itse nyt työksesi, mutta saatat siitä huolimatta olla koska tahansa samaa joukkoa niiden työn piirissä olemattomien kanssa joita aiemmin nimitellen halveksit.

  • Tiitu

   Kuntouttavassa työtoiminnassa on sellainen pieni ongelma, johon olen itse törmännyt: ollaksesi oikeutettu kuntouttavaan työtoimintaan sinun on oltava työtön työnhakija. Tämä rajaa pois esim pitkällä sairaslomalla olevat ja määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevat, jotka varmasti hyötyisivät oikein toteutetusta kuntouttavasta työtoiminnasta, kun nyt kuntouttavaan työnnetään porukkaa tilastoja rumentamasta, eikä suurella osalla ole siihen mitään tarvetta. Paljon tahtoo olla ongelmana ettei palvelu tavoita avuntarvitsijaa ja sit tulee nää väärinkäytökset.. Kyseessä kun on kuntouttava TYÖTOIMINTA. Se ei ole oikeaa työtä vaan työn kaltaista toimintaa.. Ja itselleni ainakin on ollut hyötyä olla tukeva säätiön työpajoilla kuntouttavassa, ”oikeaan” työmaailmaan ja työpaikkoihin en ole vielä uskaltanut, kun en usko että siellä työtoimintaan suhtaudutaan niinkun pitäisi vaan vaatimukset on samalla tasolla varsinaisen, palkkaa saavan työntekijän tasolla. Siihen en ole riittävän hyvässä kunnossa, siksi käyn kuntouttavassa työtoiminnassa enkä etsi palkkatyötä.

 22. Mari mattila

  Sameliko tuolla lupaa ihan ilmaiseksi tehdä kantelun? Käyttäisitte häntä orjana? En pidä tästä retoriikasta ollenkaan. Kun kuntouttavaan työtoimintaan osoitetut menevät tekemään heille osoitettuja tehtäviä, saavat he käsittääkseni työttömyysrahansa ja sen päälle 9€ korvauksen, heidän päitään ei ajeta kaljuksi, ei tatuoida numeroa kyynärvarteen, ei takavarikoida arvoesineitä, ei nälkiinnytetä 12 tunnin työpäivien ajan, ei viedä henkilöpapereita eikä suljeta öiksi syöpäläisten infektoimiin parakeihin, ei karjuta eikä hakata. Ja kun nälän ja tautien heikentämänä tuupertuu, ammuta päähän ja polteta uunissa. Sellaista on hyvin dokumentoitu orjuus.

  • keke

   ”saavat he käsittääkseni työttömyysrahansa ja sen päälle 9€ korvauksen”

   Kieltämättä kätevää ettei orjanomistajan tartte enää edes huolehtia siitä orjan hengissäpitämisen edellytyksistä kun valtio hoitaa tämän.

   ”ei tatuoida numeroa kyynärvarteen”

   Ei tällaisia enää tartte kun nuo tunnistamiset hoituu helpommallakin esmes sen sosiaaliturvatunnuksen avulla joilla löytyy sitten vaikka viimeistään hampaiden avulla se henkilöllisyys jos orja ei osaa omaa nimeään.

   ”takavarikoida arvoesineitä”

   No kyllä ne mahdolliset säästöt huveta työttömyyden aikana ennenkuin ne sossun kultavarannot voivat saapua työttömän kirstuun.

   ”ei nälkiinnytetä 12 tunnin työpäivien ajan”

   Totta. Itse olen nälässä tehnyt vain 8 tunnin työpäivää. Että ei voi valittaa siitä että 12 tuntia pitäis nälässä vääntää duunia

   ”suljeta öiksi syöpäläisten infektoimiin parakeihin”

   Totta. Itse elelin alkoholistien yömajassa kun olin koditon ja samaan aikaan SPR:n kontissa töissä. Tämän ilon maksoi onneksi kaupunki kun oli keskitalvi. Alkoholiongelmaa minulla ei ollut. Sinne tosin piti mennä 8 aikaan illalla mikäli mieli teki mennä nukkumaan lämpimään ja poistua sai 6 aikaan aamulla.

   Syöpäläisiä ei ollut siitä piti huolen se että patja oli muovinen eikä vällyjä ollut tarjolla. Ihan hyvin ulkovaatteissaan sai nukkua

   ”Ja kun nälän ja tautien heikentämänä tuupertuu, ammuta päähän ja polteta uunissa”

   Joo mitäpä tähän muuta lisäämään että turha valittaa jos nappia ei ole otsassa tai uunitus on jäänyt suorittamatta

   • Mari mattila

    En puhunut mitään oikeudesta valittaa ja uskon, että monella on kova elämä. Tässä oli kyse retoriikasta. Orjuus on jotakin muuta. Toivoisin, ettei se olisi mielentila.

    • keke

     Onko se orjuus semmonen mielentila jossa sitä orjuutta ei esiinny vaikka joku käyttäisikin orjana ?

 23. Tapio Osala

  Hieman asian vierestä: Tuon oululaisen ekomatkailuporukan puuhassa on muutakin outoa: ”Hankkeella tavoitellaan ekomatkailun saamista Ouluun.

  – Käytännössä rantojen puhdistamisen aloituksesta on jo sovittu. Siitä tulee kaupunkilaisten olohuone. Jokainen saa tulla sinne viihtymään, sekä kaupunkilaiset että turistit, kertoo Vaaraniemi.

  Nykyisellään maisema on luonnontilassa ja kesäaikaan merelle on näkyvyyttä vain muutamista kohdista. Pajukko ja muu puusto rehottaa hoitamattomana.”

  Minusta tuo on rantojen raiskausta ja kaukana ekoilusta!

 24. Malli työllistämiseen Yhdysvaltojen etelävaltioilta | Veikka Lahtinen

  […] Timonen kirjoittaa samana päivänä Ouluun ilmaistyöllä teetettävästä matkailukeskuksesta. Hyviä esimerkkejä […]

 25. Päivän liha, vai oliko se illan? | Vanhoja poikia viiksekkäitä

  […] Mutta se onkin toinen tarina,  joka kannattaa lukea Saku Timosen blogista. […]

 26. Samy Merchi

  Tämähän on erinomainen ajatus. Minullakin on vaikka kuinka ideoita millaisen firman polkaisisin pystyyn jos työntekjöistä ei tarvitse maksaa. Eli sentyyppisiä yrityksiä joissa materiaalikustannusten suhde työvoimakustannuksiin on mahdollisimman alhainen. Esimerkiksi muuttofirma, kantajat ilmaiseksi ja itse vain laskutan muutettavalta rahat ja pidän ne itse kaikki. Rahan tuloa ei voi estää!! Oikeastaan ei tarvitse edes pakettiautoa ostaa, kun nuo työntekijät ovat ilmaisia, niin nehän voivat kantaa sängyt ja kirjahyllyt jalkaisin toisella puolelle kaupunkia. En näe tässä nyt mitään ongelmaa, rahaa tulee ja ihmiset saa töitä!

  (Tämä oli tietenkin sarkasmia.)

 27. rautaa nallikariin

  Sen lisäksi, että käytävät orjatyövoimaa tämä koko suunnitelma on huono. Ekomatkailijat voivat mennä ylikiiminkiin tai liminkaan silittelemään poroja, eikä tämmöiselle hömpälle pitäisi uhrata hyvää paikkaa kaupungista. Nallikariin pitäisi saada enemmän betonia, rautaa ja huvipuistoja, eikä mitään lampaita ja rikkaruohoja.

 28. Servitus

  Pieksämäellä(kin?) on keksitty, että myös turvapaikanhakijat voidaan laittaa ”talkootyöhön” siistimään ympäristöä kotoutumisen ja mielekkään puuhastelun nimissä. http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/turvapaikanhakijat-talkootoihin-pieksamaella-mikkelissakin-tekijoita-loytyy-339784

  Toivottomalta alkaa vaikuttaa työnhaku kohdallani, viimeistään nyt. Työnantajat suhtautuvat vähintäänkin epäluuloisesti pitkäaikaistyöttömään ja nyt nämä viimeisetkin matalan kynnyksen työt teetetään ilmaistyönä. Taitaa olla ihan sama, vaikka lopettaisinkin työn hakemisen (tyhjän saa pyytämättäkin) ja ryhtyisin täysipäiväiseksi sosiaalipummiksi, kun kerran sitä leimaa jo kannan.

 29. vuodesta toiseen

  kuntouttava työtoiminta on päättymätön tarina..jonkun vuoden olen nyt ollu.ja kun sopimus loppuu,sitä jatketaan taas vuodella eteenpäin.Työvoimatoimiston kanssa ei tarvi olla tekemisissä,,tänäisenä aikana.Paitsi sen vartin verran mikä menee siihen kun jatketaan työtoimintaa taas vuodella eteenpäin.toisin sanoen ketään siellä ei oo oikeestaan kiinnostunu oletko kuntoutunut vai et.Ja vaikka työvuosia on viellä reilu 20v edessä.oon jo henkisesti näiden vuosien jälkeen valmistautunut siihen,että tuun sieltä jäämään pois vasta eläkeiässä.

 30. Ari Vehkanen

  http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/hietasaaren-ekomatkailuhankkeesta-kanneltiin/725028/

  Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry on tehnyt hallintokantelun Oulun Hietasaareen suunnitellusta ekomatkailukohteesta.

  Kantelu koskee suunnitelmaa käyttää kuntouttavassa työtoiminnassa olevia pitkäaikaistyöttömiä alueen puhdistus- ja raivaustöissä.

  THT ry haluaa aluehallintoviraston valvovana viranomaisena tutkivan, onko hankkeessa huomioitu kuntouttavaa työtoimintaa koskevan lain ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjan vaatimukset.

  ESR-hankkeessa luonnontilaisesta Oulun Hietasaaren ranta-alueesta rakennetaan ekomatkailukeskus, jonka on tarkoitus toimia oululaisten ja turistien olohuoneena. Hankkeessa ovat mukana Kestävän kehityksen keskus ry Oulusta, Oulun kaupunki sekä paikallisia yrityksiä.

  THT ry muistuttaa kantelussaan, että kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata olemassa olevaa työtä. Lisäksi kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, ei työllistämishanke.

  THT ry:n mukaan kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ei saa kyseisen lain mukaan hyödyntää elinkeinotoiminnassa.

  ”Näyttää siltä, että hankkeessa on tarkoituksena hyödyntää kuntouttava työtoiminta -nimellä tunnettua sosiaalipalvelua taloudellisen hyödyn tuottamiseen sekä kuntatalouden hoitamiseen. Unohdetaan, että sen tulisi olla pitkäaikaistyötöntä, joka ei enää kykene osallistumaan normaaleihin TE-toimiston järjestämiin aktiivitoimiin tai työhön, tukevaa sosiaalipalvelua”, kantelussa todetaan.

  THT ry on rekisteröity yhdistys sekä verkkoyhteisö, joka toimii tukityöllistettyjen edunvalvojana, työllistämisen tukijana ja äänenkannattajana.

  • Saku Timonen

   Todella hienoa ja nopeaa toimintaa THT:ltä.

  • Päivi Honkakoski

   ”Luonnontilaisesta ranta-alueesta rakennetaan ekomatkailukeskus.” Ööö… näin luonnontieteilijänä kuulostaa hieman nurinkuriselta. Luonnontilaisen alueen muuttamisessa turistien temmellyskentäksi ei ole mitään ekoa.

 31. Pertti I. Ikonen

  Soininvaara aikoinaan kommentoi ollessaan Sata-komitean jäsen, tai tuon jälkeen, että joidenkin tahojen tarkoituksena on ryhtyä varastamaan työttömien vapaa-aikaa näillä puuhasteluilla kuten nyt Oulussa risusavotalla kaavaillaan. Että suorastaan kysymyksessä on ihan oikea kiusan tekeminen työttömiä kohtaan, kun työttömillä on vapaa-aikaa olla perse-aukisina kotonaan tekemässä vaikkapa siivouspuuhia tai lukemalla laadukasta kirjallisuutta.

  Itse toivon hartaasti, että jokin ihmisten terveydestä kiinnostunut yhdistys ryhtyisi osallistamaan halukkaita työttömiä, lenkkeilemään ja pyöräilemään, parantaakseen kuntoaan, ja näin annettaisiin kuntoiluun osallistuvien työttömian jatkaa rauhassa työnetsimistään.

 32. Kari Harjula

  Kuntouttava työtoiminta on perustaltaan hyvä asia, niille henkilöille keiden työkyky on alentunut pidemmäksi aikaa tai pysyvästi. Valitettavasti vain tämä hyvä järjestelmä on pilattu toiminnalla, joka vähemmän kauniisti ilmaistuna lähentelee hyväksikäyttöä. Olen mm. työssäni kuullut, erään paikkakunnallaan merkittävän työllistäjän – kolmannen sektorin – siis yleishyödyllisen yhdistystyönantajan, puheenjohtajan aivan vakavissaan sanovan, että ”meillä on tilaa, johon voidaan ottaa kuntoutujia kuinka paljon tahansa”. Tämähän perustuu siihen, että kunta tai kaupunkin maksaa näistä pyöreän 10 euroa tai reilusti ylikin per päivä.
  Lisäksi asiakkaanani oli kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleva, aidosti sinne kuuluva ihminen, joka kirjaimellisesti viilteli ranteitaan auki, koska päivärahamenetyksiä ja sen uhkia tuli automaattisesti. Keskustelin asiakkaan ja sosiaaliohjaajan kanssa yhdessä asiassa. Sosiaaliohjaaja vetosi automaattisuuteen, vaikka lain mukaan asia on ihan toisin. Kyllä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva voi olla pois melko matalalla kynnyksellä, mutta kun ei. Tämä riistäminen on yleistä ja jotkut kaupungit, kunnat sekä kolmannen sektorin työnantajat käyttävät todella väärin tätä mahdollisuutta.

 33. Jaakko Nevanperä

  ” Kyllä 300 ilmaista työntekijää kiinnostaa ketä tahansa. Mikään ei ole niin edullista kuin orjatyö.”

  Tähän on pakko lisätä yksi oleellinen seikka: perinteisestihän orjat on jouduttu kuitenkin pitämään hengissä ruokkimalla ne esimerkiksi omilla tähteillä. Kuntouttavassa työtoiminnassa, sekä muissa ”tempputyöllistämisissä” tätäkään kustannuserää ei tule, vaan orjat ostaa ja laittaa itse oman ruokansa – mikäli esimerkiksi matkakulujen jälkeen sellaiseen vielä jää varaa. Lisäksi nämä nykyajan orjat kustantavat itse myös asumisensa, orjatöissäkulkuvälineensä, vaatteensa jne. Nykyorjan pitämisestä siis ei tule mitään kustannuksia, vaan päin vastoin, siitä jopa maksetaan tuo reilu kymppi päivässä! Työpanoksen tuotot siihen päälle..

 34. J-P

  Ei tämä ole mitään orjatyötä.

  Omistaessasi orjan, joudut käytännössä pitämään huolen siitä, että orjalla on tarpeeksi syötävää, ja muutenkin riittävät olosuhteet jatkuvan työn tekemiseksi.

  Tässä tapauksessahan työtön itse on edelleen vastuussa näistä perusasioista, eikä se muutaman euron päivittäinen ”lisätulo” varmasti auta kattamaan ”työn” johdosta nousseita elinkustannuksia. Ja ”työnantajahan” saa tästä isommat lisätienestit kuin ”työllistetty” itse.

 35. Jorma

  Kuinka käy yksityisten yritysten kilpailukyvylle, jos yksi toimija tekeekin urakan ilmaiseksi? Kyllä tähän pitäisi nyt kilpailuviraston puuttua…

 36. kati peltola

  Tarvitaan kunnallinen osa-aikainen takuutyö, jossa on yleissopimusten mukaiset työehdot. Se on paras malli taata ihmisille oikeus ansiotyöhön. Toimisi erinomaisesti yhdessä perustulon kanssa .Esimerkiksi 600 € perustulo ja oikeus saada kunnalta lisäksi korkeintaan 600 € asti normaalihintaista ansiotyötä. Noiden molempien kanssa saisi tehdä vapaasti mitä tahansa töitä tai opiskella. Ei syntyisi mitään työn vastaanottamisen äkkinäisiä loukkuja. Tulovero nousisi kokonaistulon kasvaessa.

 37. Kari

  Minua kiinnostaisi tietää mitä tämä ESR – ”sosiaalirahasto” on mieltä tästä Oulun touhusta.

  Saisimme ehkä perspektiiviä siihen mitä EU yleensä ajattelee köyhistä ja työttömistä.

  • Eija Kotkavirta

   http://yle.fi/uutiset/hietasaaren_ekomatkailukeidasta_on_tarkoitus_rakentaa_palkkatuella_ei_kuntouttavana_tyotoimintana/8809554

   Tässä on tarkennettu aiemmin annettua tietoa.
   Ehkä nyt haukutaan väärää puuta??

   • Saku Timonen

    Hyvä jos näin on, mutta uutinen ennen hallintokantelua kertoi kyllä ihan muuta.

    • Eija Kotkavirta

     Kyllä silloinkin mainittiin palkkatuki.

     • Saku Timonen

      Nimenomaan mainitaan yhden kerran. Kuntouttavasta työtoiminnasta puhutaan paljon enemmän. Ehkä toimittaja ei ymmärrä palkkatuen ja kuntouttavan työtoiminnan eroa. Monet toimittajat puhuvat niistä sekaisin, kun puhuvat työllistämisestä.

   • töytön

    Nyt onkin jo tosi kiire hommata sitä palkkatukea 300 henkilölle. Ihan pikkasen haiskahtaa touhu..

 38. Juha Tervaskanto

  Hei Saku, näytät sekoittaneen puurot ja vellit. Virallisempi vastine on tulossa, mutta YY:n hallinnon kautta ja itsekin, opettajana työvoimakouluttajana, oman vaikean projektin vetäneenä ja nyt projektisuunnittelijana Kekessä voin sanoa, että sekoitat puurot ja vellit sekaisin. On vaarallista lähteä kommentoimaan jonkun lehtijutun perusteella, tarina muuttuu, kun sitä jatketaan. Kyllä projektirahat käytetään palkkatukityöhön ja projektiin palkatut vetäjät ja kohta uudet palkattavat eivät edes saada ottaa alaisekseen kuntoutettavia. Meillä on lisäksi liki 20 työpajaa ollut jo kauan, joissa on palkatut ohjaajat ( ei projektin) tai palkkatuella olevat apu-/ohjaajat sekä työssä palkkatukilaisia, kuntoutettavia, työkokeilussa olevia, yhdyskuntapalvelua suorittavia ja vapaaehtoisia. Kaikki tapahtuu yhteistyössä työvoimahallinnon ja kaupungin kanssa ja haastattelujen perusteella. Pakkotyötä meillä ei tunneta, vaan panostamme työpajojen kautta työhön kuntouttamiseen. Et varmaan tunne, mitä yhteiskunnan kuoren alla tapahtuu, olen tehnyt 22 vuotta intensiivistä vankilatyötä ja olemme meille ottaneet useita vankeja sekä kuntoutukseen ja yhdyskuntapalveluun. Monet ovat saaneet alun elämälleen ja työrytmin. Et varmaan tiedä, että monien vankilassa istuneiden ongelmana on ollut ja on usein edelleen päihteet eri muodoissa. Niistä ei vapaututa hokkus-pokkus tempuilla vaan työterapia on yksi osa kokonaisuutta. Ja muutenkin meillä on panostettu ja panostetaan koulutukseen (esiom. passit ym). Meillä on ollut ja on monia päihdeongelmaisia ym. ollut ja on eri työmuodoissa. Teen itse työtä myös asunnottomien parissa ja mikä tahansa työsuhde auttaa heitä saamaan kiinnekohdan yhteiskuntaan, puhumattakaan kun kuljet päihdeongelmaisten rinnalla (katso mitä Arman koki, sitä olen itsekin kokenut rinnallakulkemisena). Hietasaari on tuleva visio ja mistään rikkaiden keitaasta ei ole puhetta, se on täysion absurdi ajatuskin, vaan mutaisten polkujen kunnostamisesta kaupunkilaisille ja merinäköalan vahvistamisesta. Et ole varmaan edes käynyt siellä, ei kannata puhua, jos ei tiedä asiasta mitään. Ja vasta aloittelemme kaupungin ympäristöhallinnon kanssa yhteistyössä sen kehittämistä. Ajamme huomattavasti enemmän köyhien asiaa ja toimimme pienillä resursseilla ja kuitenkin esim. jos jollakin ei ole rahaa, olemme korjanneet pyöriä ilmaiseks ym.i, Oulussa pyöräillään ja harvoilla on varaa ostaa auto työttömyystuilla. Hietsaaressa, johon on hyväksymistä vailla olevat suunnitelmat, on jo keidas Eden- kylpylä, eiköhän se riitä. Hietasaari ja Nallikari on enemmänkin köyhempien kaupunkilaisten kesäviettopaikka, joilla ei ole omaa mökkiä. Teemme vain työtä, jos saamme luvat kaupunkilaisten parhaaksi ja viihtyvyyden parantamiseksi, juttelen paljon työntekijöiden kanssa ja pidämme Sepon sekä vetäjien kanssa jopa viikottain palaverit, jossa kaikki ongelmat käsitellään ja otetaan toiveet huomioon. Ketään ei tosiaankaan pakoteta mihinkään, vaan jos saamme sopimuksennyt tämän piene ranta-alan kehittämiseksi,, alamme ympäristöpajan kautta suunnitelman mukaan luontoa suojellen kunnostaa ranta-aluetta, muu visio odottaa vielä. Ja jos jotakin palveluja joskus tarjotaan, se tehdään yrittäjien kanssa yhdessä, emme lähde mihinkään laittomuuksiin, on tätä toimintaa jo kauan tehty, eiköhän normit ole tiedossa. Että tervetuloa vaan tutustumaan ja kirjoita sitten!

  • Saku Timonen

   Kiitos selvityksestä. Kannattaa varmaan ennen seuraavaa haastattelua varmistaa, että toimittaja ymmärtää palkkatuetun työn ja kuntouttavan työtoiminanan eron. Tämä toimittaja ei ymmärtänyt.

   • Tupu

    Hallinnollisen kantelun tekemisen jälkeen korjatussa ylen jutussa on edelleen mainittuna kuntouttavassa työtoiminnassa olevat:

    ”– Palkkatuella palkatut saavat työehtosopimuksen mukaisen palkan. Alkuvaiheessa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat hoitavat esimerkiksi risujen kantamista. Samalla he saavat sekä metsätöihin että puutarhanhoitoon liittyvää koulutusta alan ammattilaisilta.

    – Yhtään kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevaa ei pakoteta töihin Hietasaareen. Jokainen kuntouttavassa työtoiminnassa oleva pääsee palkkatukityöhön, mikäli haluaa ja omaa siihen edellytykset, listaa Vaaraniemi.”

    Jokainen tietää, että työttömän vapaaehtoisuus on aina valintatilanne huonosta ja vielä huonommasta eli työttömän on pakko valita se vähemmän huono vaihtoehto. Kuntouttavassa työtoiminnassa suostutaan vapaaehtoisesti tekemään palkatonta työtä tai todetaan työkykyä alentava mielenterveyshäiriö.

    Kun vähätellään kuntouttavassa työtoiminnassa suoritettua ryteikön raivausta ”risujen kantamiseksi”, niin voi vain kysyä, eikö tuota työtä ole koskaan tehty palkallisena työnä?

    Tuo lause ”Palkkatuella palkatut saavat työehtosopimuksen mukaisen palkan.” tarkoittaa yleensä sitä, että työ on osa-aikaista ja käteen jäävä palkka on muutaman euron työmarkkinatukea suurempi. Onko tässä tapauksessa kyse kokoaikaisesta työstä vai jätetäänkö sujuvasti mainitsmatta, että kyse on osa-aikaisesta työstä?

  • Päivin Pylkkerö

   Joo, mutta sittenhän voittekin jossain vaiheessa ilmoittaa, että monelleko henkilölle maksatte hankkeen puitteissa palkkatukea. Muillekin kuin muutamalle hassulle työnohjaajalle? Palkkatukirahat loppuivat Oulussa viime vuonna jo huhtikuussa, ja tälle vuodelle rahoja on ilmeisesti vähemmän. En muuten ole tässä parin vuoden työttömyyden aikana päässyt selvyyteen siitä, että mitä lottoarvontakonetta noiden palkkatukipaikkojen arvonnassa käytetään. Olen paikkoja kysynyt TE-palveluilta, kaupungilta, Kestävän Kehityksen Keskukselta ja muilta organisaatioilta. Ei oo, ei tuu. Palkkaa pitää maksaa, jos kerran väitätte työllistävänne. Työttömälle on iso ero siinä, maksetaanko tehdystä työstä palkkaa vai ei. Minä en pitkäaikaistyöttömänä suostuisi palkattomaan työhön, sillä se olisi täysin työ- ja toimintakykyiselle nöyryyttävää.

   • Juha Tervaskanto

    En vielä itse pysty antamaan vastausta, ennen kuin seuraava projekti ESR alkaa kesäkuun alussa, mutta uskon, että saat varmasti töitä vaikka meilläkin, jos edellytykset täyttyvät.
    Kaikki toiminta tapahtuu kuitenkin TE-toimiston kautta. Olen samaa mieltä kanssasi monesta asiasta ja varmasti voin auttaa omalta osaltani meidän puolesta, kun otat yhteyttä. Projektipäällikkö käy meillä varsinaiset neuvottelut. Olen auttanut hyvin monen uran alkuun näiden 10 vuoden aikana, kuin luovuin opetusurasta ja lähdin auttamaan heikossa asemassa olevia vangeista lähtien. Olen siinä velkaantunut itsekin.
    Tunnen KEKEssä niin sisäpiiri- kuin ulkopiiritietoa ja olemme viime vuosien aikana yrittäneet kehittää toimintaa koko ajan. On helppo arvostella ja heittää huulta, mutta
    kun tietää kuinka kovan työn takana on toiminnan jatkuminen, tulee josku ajatelleeksi,
    kannattaako jatkaa auttamistyötä vapaaehtoisena, kun heitetään kuraa silmille täysin
    syyttä. Jo uuden projektin saaminen vaatii lukuisia neuvotteluita ja edellyttää koko ajan
    toiminnan kehittämistä uusille urille.
    Sana orjatyö on sadistinen ja voisi sanoa jopa saatanallinen herja, kun en ole kuullut sitä meidän piirissä. Onko parempi, että pitkäaikaistyötön jää makaamaan kotiin ääritapauksessa ja menettää kontaktin elämään. Kaikki työ on arvokasta ja se täytyy ajatella työterapeuttisesti. Olen nähnyt monen sitä kautta toipuvan työkuntoon ja monet
    ongelmat on jääneet taka-alalle, kuten päihteet. Kun teen työtä vaikeasti ongelmallisten kanssa, joilla ei useilla ole asuntoa aluksi ja velkaa tuhottomasti, on työn saanti ollut pelastus monessa mielessä. Ei ole huudettu, minä en tee ”orjatyötä”, vaan olen iloinen saadessani tehdä työtä, josta saan kuitenkin pienen lisän.
    Tuntuu ihmeelliseltä, että kun me yritämme vain parantaa pientä polkua ja mahdollisesti
    raivata vähän näköalaa, joka on vain murto-osa meidän työstä, niin aletaan puhua jostakin keitaasta, jos pari venettä pannaan vuokralle tai joku aallonmurtaja tulee. Mitä sillä on keitaan kanssa tekemistä. Rantahan pysyy suurelta osin luonnontilassa.
    Ei herjaamalla saada mitään aikaan!

    • Päivin Pylkkerö

     Kiitos vastauksesta. Muutama pointti kuitenkin. Sanot, että yritätte vain parantaa pientä polkua ja hieman raivata näköalaa ja Saku tässä paisuttelee aluetta ekokeitaaksi ja turistirysäksi. Se on kuitenkin teidän rahastonhoitaja Seppo Vaarniemi tuossa Ylen jutussa, joka ekokeitaasta ja vetovoimaisesta matkailualueesta puhuu. Hieman on suuret puheet noinkin mitättömästä alueesta, jos minulta kysytään. Paikallisten olohuoneeksi Hietasaari taas sopii mainiosti, vähän kuin Ruissalo Turussa.

     Ylen jutun perusteella saa myös sellaisen käsityksen, että hommat hoidetaan kuntouttavan työtoiminnan piirissä olevien henkilöiden työpanoksella, ei palkkatuella. Minulla ei ole mitään kuntouttavaa työtoimintaa vastaan, jos siihen osallistuvat ovat ihan oikeasti palvelun tarpeessa. Turha kuitenkaan ruokkia sitä mielikuvaa, että suurin osa työttömistä taantuu automaattisesti työkyvyttömäksi ja päihdeongelmaiseksi ainoastaan siitä syystä, että työttömyys pitkittyy. Ja se työttömyys pitkittyy tällä hetkellä suurimmalla osalla vain siistä syystä, että niitä työpaikkoja ei vain ole. Täysin työkykyiselle pitäisi muuten tarjota jotain muuta kuin sosiaaliseksi palveluksi tarkoitettua kuntouttavaa työtoimintaa. Ymmärrän kyllä, että kaupunki on kiinnostunut säästämään niitä sakkomaksuja pukkaamalla kuntouttavaan niitä työkykyisiäksin pitkäaikaistyöttömiä, mutta jos nyt kuitenkin muistettaisiin, että se on oikeasti vastoin lakia, eikä edistä työkykyisen työllistymistä juuri ollenkaan.

     • Juha Tervaskanto

      Voin sanoa, että omalta puoleltamme panemme kaikki rahamme kuntouttavaan työtoimintaan niin monelle kuin mahdollista, se ei ole ilmaista meillä. Edellisessä projektissa, jota itse vedin, sijoitin 20.000 tähän omaa rahaa tai lainarahaa.
      Sanoin jo, että siellä on jo yksi keidas Eden-kylpylä ja Nallikari, meidän visio on näiden vuosien aikana totta kehittää ekomatkailua, jos suunni-
      telmat toteutuvat. Sitä ei saa kuitenkaan käsitää väärin, me puhumme pienessä skaalassa siitä. Jos joskus saamme lapin lehmiä ja suomen lampaita sinne muutamia maisemanhoitoon aidatulle alueelle, siellähän on jo ponipiha, niin siinä on jo paljon. Jos saamme nuoryrittäjien kautta aikaan kanootinvuokrausta ja opastusta sekä merisaunalautan, sekä kulttuuritekona uudelleen rakentaa suojellun huvilan tai kunnostaa se, onko tämä joku keidas. Eiköhän paratiisi ole tuolla Taivaassa vasta.
      Pitäisikö kuntouttava työtoiminta lakkauttaa tai työkokeilu, se olisi katasrofi. Me näemme hyviä tuloksia jo vuosien takaa kaikesta työ-
      toiminnasta. Teen itse päihdetyötä jo 30 vuoden ajan ja vähän vähemmän vankila ja kriisityötä, olen kokenut ne tarpeet, joita näillä ihmisillä on, olen nähnyt nuorten kuolevan huumeisiin täällä Oulussa ja Raahessa jo 30 vuotiaana. Meidän täytyy yhdessä tehdä jotain ja me teemme sitä omalta osaltamme KEKESSÄ. SE EI OLE HELPPOA!
      TARVITAAN ÄLYTTÖMÄSTI JO TALKOOTYÖTÄ JA UHRAUKSIA!
      Emme orjuuta ketään, kaikki on meillä vapaaehtoista, mutta kun teen
      paljon työtä henkilökunnan kanssa, he ovat olleet tosi tyytyväisiä. Kin työt ovat loppuneet, he edelleen tulevat meille kylään.

      • Päivin Pylkkerö

       Kuten jo sanoin, minulla ei ole mitään kuntouttavaa työtoimintaa vastaan, jos siihen osallistuva on oikeasti palvelun tarpeessa. Päihdetyö, vankilatyö, talkootyöt… kaikki kunnioituksen arvoisia asioita.

       Minua työttömänä risoo se, että tavallinen talliainen, sanotaan vaikka Seppo Seppänen Talvikankaalta, tunnollinen työssäkäyvä veronmaksaja, saa tuosta Ylen jutusta sellaisen kuvan, että nyt ollaan tarjoamassa suurelle määrälle työttömiä töitä. ”Sadoille työtä” huutaa jutun väliotsikko. Seppo luulee, että näille työttömille maksetaan tästä työstä palkkaa. Seppo ihmetteleekin, että mitä laiskat työttömät nurisevat, eikö työ kelpaa? Sepolta pitäisikin tässä vaiheessa tiedustella, että menisikö hän itse töihin pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron kulukorvauksella? Sillä rahalla Seppo ei maksa omakotitalon lainanlyhennyksiä, täytyy muuttaa Rajakylään vuokralle. Autokin täytyy joko myydä tai vaihtaa halvempaan. Lapsille täytyy kertoa, että kesälomareissut on nyt peruttu, koska vaikka isi paiskii töitä hiki hatussa, kilahtaa tilille vain sen verran, että juuri ja juuri hengissä pysyy. Sepolla ei ole enää työterveyshuoltoa, Sepolle ei kerry enää eläkettä. Köyhä vanhuus odottaa Seppoa. No Seppo, eikö työ maistu? Tuskin maistuu, eikä maistu palkaton työ myöskään suurimmalle osalle työttömistä. Niille joilla ei ole päihdeongelmaa tai muutenkaan vaikeuksia arjenhallinnassa. Heille tarvitaan palkkatyötä.

 39. Sampo

  3.2.2016 Kaleva: ”Taloudenhoitaja Seppo Waaraniemen mukaan kuntouttavan työtoiminnan sekä lapinlehmien ja suomenlampaiden avulla tavoitteena on kunnostaa Hietasaaren maita virkistyskäyttöön.”

  11.4.2016 Yle: ”Vaaraniemi kertoo, että neuvotteluyhteys Oulun kaupungin kanssa on erinomainen.
  – Hulluuttahan se on maksaa Kela-sakkoja pitkäaikaistyöttömistä ja antaa heidän olla tyhjän panttina, kun pystytään löytämään valtavat määrät järkeviä työtehtäviä. Kaupunkikin on nyt havahtunut tähän. Vaikeuksista on päästy ja meidän ajatuksiin on alettu uskoa, sanoo Vaaraniemi.
  Kuntouttavan työtoiminnan perussopimus on saatu aikaan kaupungin kanssa. Ensimmäistä kertaa pitkäaikaistyöttömät otetaan mukaan Oulun kaupungin siivoamiseen.”

  14.4.2016 Kaleva: ”– Tässä on väärinkäsitys: raivaamista ei missään tapauksessa ole tarkoitus tehdä kuntouttavana työtoimintana vaan palkkatukitöinä, joista saa työehtosopimuksen mukaisen palkan. Sen maksaa Kestävä kehitys ry, toteaa Vaaraniemi.
  Se pitää Vaaraniemen mukaan paikkansa, että kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat voivat oman valintansa ja kykyjensä mukaan joihinkin töihin osallistua, mutta vain tarkassa ohjauksessa.”

  Eli kahdessa erillisessä jutussa (huomaa päivämäärät) puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Vielä kantelun jälkeisessäkin jutussa kuntouttava työtoiminta on mukana, mutta ”ei varsinaisessa raivaustyössä”. Asia koitetaan kiertää vähättelemällä, edelleenkin on tarkoitus käyttää kuntouttavaa työtoimintaa. Miksi toimittaja(t) eivät ota tästä kiinni, eihän tämän jutun pointti ole työn vaarallisuus tai vaativuus, vaan mm. se ettei kuntouttavaa työtoimintaa saa tehdä normaalissa bisneksessä.

  Itse en näitä vuotavia selityksiä osta, nyt vain jäätiin housut kintuissa kiinni.

  • Saku Timonen

   Laitapa tämä kommentti myös uusimpaan juttuuni, sopii sinnekin oikein hyvin.

Kommentoi »

Comments are closed