Ekokeidas orjatyönä

– Hulluuttahan se on maksaa Kela-sakkoja pitkäaikaistyöttömistä ja antaa heidän olla tyhjän panttina, kun pystytään löytämään valtavat määrät järkeviä työtehtäviä. Kaupunkikin on nyt havahtunut tähän. Vaikeuksista on päästy ja meidän ajatuksiin on alettu uskoa.

– Tämä on alku siihen, miten yhdistetään valtava määrä ihmisiä ilman töitä ja tekemättömät työt.

Näin hahmottelee Oulussa toimivan Kestävän kehityksen keskuksen rahastonhoitaja Seppo Vaaraniemi Ouluun perustettavaa ekomatkailukeidasta. Hän sanoo ihan suoraan, että ekomatkailualueen raivaavat ja rakentavat työttömät kuntouttavana työtoimintana. He saavat työstä mielekästä tekemistä, mutta eivät palkkaa.

Ensimmäiseksi puhdistetaan käsityönä Hietasaaren rantareitin ja meren väliin jäävä alue. Mereen rakennetaan aallonmurtajia, joiden suojassa voi meloa, kalastaa, katsella lintuja ja vaikkapa yöpyä merellä kelluvalla saunalautalla. Vastuullisesta ekomatkailusta kiinnostuneita kohtuullisen varakkaita matkailijoita riittää.

Kyseessä on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hanke, jossa Kestävän kehityksen keskuksen ohella mukana on muun muassa Oulun kaupunki.

Virallisesti kesäkuun alussa alkava ESR:n hanke työllistää mittavan määrän ihmisiä. Vaaraniemen mukaan kokonaisuudessaan jopa 300 henkilöä. Paitsi kaupunkia, kuntouttavan työtoiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa myös yrittäjiä.

Tällaista lukiessaan sitä tulee miettineeksi vähemmän kauniita ajatuksia. Työttömät pakotetaan taloudellisten sanktioiden uhalla rakentamaan ekomatkailukeidas varakkaille turisteille. Risusavotasta, aallonmurtajan rakentamisesta ja eläinten hoidosta työttömät saavat tekemistä, mutta eivät palkkaa. Mukana hankkeessa ovat myös Euroopan sosiaalirahasto, Oulun kaupunki ja yksityiset yrittäjät. Kuntouttavan työtoiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat alkaneet kiinnostaa myös yrittäjiä.

Ihan varmasti ovat alkaneet kiinnostaa. Kukapa yrittäjä ei olisi kiinnostunut palkattomasta työvoimasta? Ongelmana on, että kuntouttavaa työtoimintaa ei lain mukaan saa hankkia yrityksiltä eikä sillä saa korvata palkkatyötä. Ilmeisesti tästäkään ei nyt Oulussa piitata.

Tämä juttu haisee maasta taivaaseen. Hankkeen puuhaajat eivät selvästikään tunne lakia tai sitten eivät piittaa siitä tipan vertaa. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja se on räätälöitävä yksilöllisesti jokaista varten erikseen. Näin sanotaan sekä laissa että sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa. Oulussa suorastaan rehvastellaan sillä, että työttömät aiotaan pakottaa kuntouttavaan työtoimintaan massoina. Puhutaan jopa 300 henkilön “työllistämisestä”.

Esitän Oulun päättäjille ja Ylen toimittajalle muutamia kysymyksiä, joihin en odotakaan vastausta.

Selvitetäänkö jokaisen kuntouttavaan työtoimintaan ohjatun osalta lain edellyttämällä tavalla, että hän on kykenemätön palkkatyöhön ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin? Onko varmistettu, että kuntouttavan työtoiminnan työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen? Oletteko tietoisia siitä, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää pelkästään Kelan maksuosuuksista vapautumiseksi? Ymmärrättekö, että kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan sosiaalityötä? Onko jutun tehneellä toimittajalla minkäänlaista käsitystä siitä, mitä kuntouttava työtoiminta lain mukaan on ja mitä se saa pitää sisällään?

Veikkaan, että vastaus kaikkiin kysymyksiin on ei. Ihan tyypilliseen tapaan työttömien härskit hyväksikäyttäjät puhuvat kauniisti mielekkään tekemisen antamisesta toimettomille käsille ja toimittaja kirjoittaa heidän hehkutuksensa sellaisenaan uutiseksi. Toimittaja ei muista kysyä sitä ensiarvoisen tärkeää kysymystä, joka pitäisi esittää aina silloin, kun joku yli-innokas työttömien hyväksikäyttäjä julistaa hankkeensa erinomaisuutta: Maksetaanko työstä palkkaa?

Vastaus on, että ei makseta. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen täydestä työpanoksestaan. Eipä ihme, että tämäkin hanke on alkanut kiinnostaa myös yrittäjiä. Kyllä 300 ilmaista työntekijää kiinnostaa ketä tahansa. Mikään ei ole niin edullista kuin orjatyö.

Minusta näyttää suoraan sanoen siltä, että Ouluun ollaan perustamassa suurta orjatyöleiriä. Toivottavasti joku ymmärtää tehdä tästä tavalllistakin pahemmasta touhusta kantelun Aluehallintovirastolle ja Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

 

 

Kommentit (83)
 1. Merja Nurmi
  12.4.2016, 09:27

  Jos joskus joudun tuohon tilanteeseen, en osaa yhtään mitään. Minuthan on silloin luokiteltu työkyvyttömäksi, joten saamanne pitää!

  1. Ei auta ei nimim kokemusta on. jos ei muuta aina keksitään vaikka papereiden silppuamista tms,,

   1. Merja Nurmi
    12.4.2016, 10:31

    En minä osaa silputa paperia!

 2. Mielekästä soisi olevan myös työläiselle palkan maksaminen tehdystä työstä. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu.

  Suomi sivistys/hyvinvointivaltio 2016. Vaikea uskoa. Taas paikataan kuntataloutta lain vastaisesti “kuntouttavalla työtoiminnalla”. Kyllä hävettää miten huonot päättäjät maassa voi olla. Hallitusohjelmaankin on kirjattu karenssin uhalla teetettävän palkattoman työn lisääminen. Tästä olen pitänyt meteliä jo vuosien ajan: mitä päättäjät aikovat tehdä asian korjaamiseksi? Asiaa nimittäin ei lakaista maton alle, siitä voitte olla varmoja.

Kommentointi suljettu.