Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hallituksen työnäyte

Hallituksen esityksen ideana on, että kun työtön on ensin töissä ilman työsuhdetta, työnantaja saattaa palkata työttömän pysyvästi. Vielä ei ole tietoa, saako työtön työnäytteen aikana palkkaa ja jos saa, niin minkä suuruinen palkka on. Ja saako työtön työterveyspalvelut ja muut työntekijöille kuuluvat oikeudet sekä etuudet.

Hallitus ehdotti juuri sitä mitä odotinkin. Se teki sen vieläpä niin selkeäsanaisesti, että nyt jokainen ymmärtää mistä puhutaan. Puhutaan palkattoman työn teettämisestä. Tähän asti ongelmana on ollut, että kuntouttavasta työtoiminnasta ja työkokeilusta puhuttaessa näiden termien sisältö on jäänyt valitettavan monelle epäselväksi. Onneksi hallitus kaivoi työkalupakistaan uuden termin, jolla se karkeasti sanottuna kääri saman paskan eri pakettiin.

Meillä on kuntouttava työtoiminta, josta olen kirjoittanut paljon. Se on sosiaalipalvelua, jota kunnat, seurakunnat, säätiöt ja yhdistykset käyttävät väärin hankkiakseen palkatonta työvoimaa ja minimoidakseen kunnan Kela-maksuja. Pahimmillaan sitä hyödynnetään niin, että kunta ostaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen säätiöltä, joka ohjaa kunnalta saamansa kuntoutettavat suoraan perustamansa yrityksen liukuhihnalle valmistamaan markkinoille meneviä tuotteita. Myös suunnilleen jokaisessa työpajassa valmistetaan tuotteita markkinoille. Työtoiminnan järjestäjälle valtio maksaa työllistämiskorvausta 10,09 euroa päivässä/kuntoutettava.

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä, joten sitä varten on olemassa työkokeilu. Siinä terve ja työkykyinen työtön tekee yrityksessä palkatonta työtä siinä toivossa, että hänet kokeilun päätyttyä palkataan oikeasti. Toivo on turha, koska jonossa on uusia kokeilijoita tekemään samaa työtä palkatta.

Molemmissa se työn varsinainen tekijä saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Voin saman tien vastata noihin ensimmäisessä kappaleessa esitettyihin kysymyksiin, koska hallitus ei ujouttaan saa sitä tehdyksi.

Työnäytteen antajalla ei ole työsuhdetta, joten hän ei tule saamaan palkkaa. Hän tulee saamaan saman kuin muutkin palkattoman työn tekijät eli työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Työnantajalle tullaan maksamaan valtion varoista 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta.

Työntekijä ei tule saamaan työterveyspalveluja enempää kuin muutkaan palkattoman työn tekijät. Hänellä ei ole työsuhdetta, vaan hän on viralliselta statukseltaan työtön. Hän on kunnallisen yleisen terveydenhuollon asiakas.

Hän ei tule saamaan mitään muitakaan työsuhteen etuuksia. Hän ei saa palkkaa, joten hänelle ei kerry eläkettä eikä lomaoikeutta. Hän ei tule koskaan saamaan sitä palkkatyötäkään, koska ilmaisen työnäytteen antajia riittää jonoksi asti ihan samalla tavalla kuin tähän asti on riittänyt työkokeilijoita.

Yhteenvetona totean, että maan hallitus on oman työnäytteensä antanut ja voi poistua. Otetaan paremman työnäytteen antava tilalle.

Kommentit (52)

 1. ansku gen

  Tässä olisi järkeä, jos työnäytteen maksimipituus olisi esim. 2 kk ja sen antaminen olisi vapaaehtoista.

  Voisin lähteä pariksi kuukaudeksi esittelemään osaamistani ja olemaan hyvä tyyppi, jos se johtaisi rekrytointiin todennäköisesti. En kaipaa sosiaalipalveluita tai kuntoutusta, vaikka kuulunkin ilmeisesti tähän surkeiden syrjäytyneiden kategoriaan.

  Todellisuudessa työkyvyssäni, osaamisessani tai koulutuksessani ei ole kuntoutettavaa. Löytyy korkeakoulutus, vuosikausien työhistoria asiantuntijatehtävistä ja työttömyyttäkin valitettavan pitkään. Ei mun työttömyyttä työkokeilulla tai kuntouttavalla työtoiminnalla spr:n kirppiksellä matonkuteita leikaten ratkaista vaan syvennetään ongelmaa. Toistaiseksi voin vielä antaa ymmärtää olleeni hoitovapaalla, kuntoutukset ja kokeilut lyö leiman epäkelvosta.

  • Jyrki

   Tuo kaksi kuukautta on aivan liian pitkä aika. Jos työhaastattelu voi johonkin hommaan kestää esimerkiksi 3 päivää, jonka jälkeen valinnat tehdään.

   Niin minusta 5 päivää on aivan ehdoton maksimi työnäytteeksi päiväkin piisaisi onhan se jo 8 tuntia ja siinä ajassa näkee firman kuin firman mikä se on karvojaan. Koska lyhimmillään työhaastattelut on 0,5h-5h luokkaa.

  • Jouni Hämäläinen

   Kaksi _kuukautta_!? Oikeasti? Tuo aika varmistaisi työttömien järjestelmällisen hyväksikäytön. Vai pitäisikö sanoa: oikein alleviivaisi nykyistä hyväksikäyttöä. Ei kukaan terve ihminen suostu tekemään käytännössä palkatta edes kahta viikkoa, saati kuukautta, jos oikeista töistä puhutaan. No, paitsi varattomaksi ja kodittomaksi joutumisen uhatessa, jollaisen tilanteen mahdollistavaksi yhteiskuntaa epäilemättä tarkoituksellisesti ohjataan.
   Kaksi tai ihan korkeintaan kolme päivää voisi olla vielä jossain mielessä kohtuullinen aika, mutta ainoastaan jos varmistetaan ettei samaan yritykseen samoja ihmisiä laiteta ’työnäytettä’ antamaan hyvään toviin ilman erityisen painavaa syytä. Muutoin niitä työnäytteitä varmasti kerrytettäisiin ainakin keikkahommissa samaan tyylin kuin nyt ’tarvittaessa työhön kutsuttavissa’ työsuhteissa: aina tarvittaessa muutama perättäinen päivä töitä ja ehkä muutaman päivän jälkeen uudestaan. Tällä kertaa vain ’työnäytteenä’ ja tietenkin kokonaan ilman palkkaa.
   Tästä yhteiskunnasta on tulossa pikavauhtia oikea uusliberaali onnela. Ei olis uskonut yhden hallituksen voivan aiheuttaa sukupolven, ellei useammankin, kestäviä vaurioita yhteiskunnalle. Ja vielä ilman mellakoita. Vaan mitäpä suomalaiset mellakoimaan. Jollei kyse ole jääkiekosta.
   Ei niin että mieltä osoittamalla tässä maassa mikään muuttuisi. Pelkkä meteli ei mihinkään johda; täällä ei ’poliittiseen kulttuurin’ kuulu erota tai erottaa. Paitsi kostoksi jos saattaa muut jollain tavalla huonoon valoon, kuten liikaa seksitekstareita lähettämällä tai liian äänekkäästi vaahtoamalla rasistisesti. Tai olemalla julkisesti liian eri mieltä puolueen linjan kanssa. Tämäkin vain ja ainostaan siinä tapauksessa jos joku valtavirtamediassa sittenkin jotain asiasta kirjoittaa.
   Hieno maa. Hieno kansa. Onnea ja menestystä. Ainakin onnea tulla tarvitsemaan, järjenkäyttöä lienee ihan turha toivoa. Tai selkärankaa.

   • töitön

    Tämä ei ole uusi idea vaan tätä ilmaistyötä on teetetty jo vuosia, vuosikausia. Työministeri ei näköjään pysty muuhun kuin vain keksimään uuden nimen toiminnalle joka pyörii jo. Erimuodoissaan. Työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana.

    Ja myös työttömien kurssitus-koulutustoimintaan liittyvänä työharjoitteluna. Itse olen tehnyt opintoihin liittyvän (en tarkoita amk-harjoittelua tms. vaan työttömille suunnattua koulutusta) 3 kuukauden pakollisen työharjoittelun 9 euron leipärahalla. Tein aivan samoja töitä kuin muutkin työkaverini kunta-alalla. Olin työnantajan vakuutuksen piirissä, muita ”etuuksia” ei ollut.

    Eikös se eräs leipomoalanyritys kouluttanut leipomoalan työntekijöitä juuri näin? Järjesti työvoimapoliittisen koulutuksen, johon yritys sai rahoituksen. Koulutuksen pääpaino oli työharjoittelussa. Palkattomassa työssä. Kun yksi satsi oli ”koulutettu” otettiin uusi satsi työttömiä ”koulutukseen”.

  • maarit korhonen

   Työministeri sanoi tv:ssä tämän tulevan olemaan vapaaehtoista, ei pakkoa, ei sanktioita!

 2. Markku Tervo

  Nämä veroja ahmivat verosyöttiläät voisivat kyllä tulla alas korkeuksistaan ja kilpailisivat näytiksi itsekkin palkoistaan niinkuin muutkin.

  Rikollisen sähläämisen sijaan hallitus voisi ihan hyvin vihdoin ryhtyä tekemään niitä nettoveronmaksajien kilpailukykyä korjaavia rakenteellisia uudistuksiakin.

  Netistä bongattu juttu jossa selitetään itse ongelmaa:

  Työnantajamaksut / ostovoima, mikä maksaa?

  Jos yrittäjälle/työntekijälle pitäisi pystyä maksamaan työstään edes alle mediaanitulojen mukainen palkkaa. Brutto 15 €/h. ( kk palkka 2250 € brutto) Esim. sähkö/putkimies ja moni muu tavallinen duunari.

  – arvonlisävero ( huom! palkka ei ole alv. väh. kelpoista ) 24,0 %
  – tyel, eli työnantajan maksama työntekijän eläke 24,7 %
  – lomarahat, ( 13. kk palkka vuodessa ja lomaltapaluuraha ) n.10,0 %
  – työntekijän ryhmähenkivakuutus, joka vaihtelee välillä 3 – 7 % (kesk.) 5,0 %
  – työnantajan sosiaaliturvamaksu 2,14 %
  – työnantajan sairausvakuutusmaksu 2,08 %
  – työntekijän työttömyysvakuutusmaksu 0,65 %
  ——————————————————————————————————
  Heti kättelyssä pakollisten sivukulujen osuus on yhteensä: 68,6 %

  15 € X 1,686 = 25,3 €/h

  Eli heti kättelyssä ennen mitään muita kuluja ollaan jo näin pahasti ulkona kaikesta kilpailusta.

  Yrittäjä/työntekijä ei luonnollisestikaan ole joka päivä töissä, eli on pyhää ja sairaspäivät ( alle 3:n päivän sairaslomasta yritys/työnantaja ei saa korvausta, vaan yritys/yrittäjä joutuu huomioimaan nuo normaalit kulut arkisen työnsä laskutuksessa. )

  Edellä mainituista kustannuksista johtuen joudutaan lisäämään laskutusta n. 5 %, eli pakollisten lakisääteisten sivukulujen määrä palkasta onkin jo 73,6 %, jolloin ollaan 26,4 €/h laskutus tasossa.

  Muut työnantajan kulut

  Yrityksen on hommattava yrityksen työntekijöiden käyttöön: autot, polttoaineet, puhelimet, puhelinliittymät, työkalut, sosiaalitilat, työvaatteet jne. näistä tulee lisäkuluja tunnille 5 €.

  Tarkat kustannukset vaihtelevat mutta ovat tuota tasoa minimissään. Nyt sitten oletetaan, että on vaikka 5 työntekijää pienyrityksessä, jolloin heillä pitää olla jo työnjohtaja, jonka tehtävä on hommata heille työtä. Oletetaan työnjohtajalle 17 €:n tuntipalkka ( kk palkka 2550 brutto) Samat kertoimet työnjohtajalle (siis hän voi olla itse yrittäjä) jolloin menoihin kirjataan 29,5 €/h. Tämä raha on saatava 5:n työntekijän työstä, jolloin tuntihintaan tulee korotusta 5,9 €/h.

  Nyt kun vedetään yhteen tähän tuntihinta, jolla yritys pysyy /- 0 tilanteessa, olettaen, että kukaan ei jää esim. äitiyslomalle tai pitemmälle sairaslomalle: Asiakkaalta veloitettava minimituntihinta onkin nyt jo 37,3 €/h.

  Kestävä yrityskulttuuri: Kestävän yrityskulttuurin ohje on että yritystoiminnassa pitää huomioida myös kuluvan kaluston uusintainvestointien kustannukset: autot, työkalut ja muut vastaavat.

  Nyrkkisääntönä tähän pitäisi varata 20 % kate. Eli asiakkaalta arkisessa työssä veloitettavaa tuntihintaa on nostettava 37,3 X 1,2 = 44,76 €/h

  Byrokratialisä

  Lisäksi nykyisin tähän joutuu lisäämään nämä korttipätevyydet, koulutukset, passit ja kaiken muun byrokratian) joista tulee hintaa lisää laskennallisesti n. 0,5 €/h ( 75 € / duunari / kk) jolloin ollaan keskimäärin 46,3 €/h (Huom. hinta ei sisällä byrokratiaan kuluvaa työaikaa)

  Yhteenveto: Jos työntekijä on koko päivän laskutustöissä, niin asiakkaalta pitäisi pystyä tässä vaiheessa laskelmaa laskuttaa jo 46,3 €/h.

  Ikävä todellisuus:

  Missään yrityksessä ei saavuteta koskaan 8 h laskutusta/ työntekijä päivittäin. Suurin maksimi keskiarvoltaan on 5,5 h/päivä. Tämä johtuu ihan siitä, että esim. asiakas ei ole valmis maksamaan tunnin työstä 2 tunnin veloitusta, vaikka työntekijällä kuluu matkoineen työhön 2 h. Työntekijän on siis saatava päivässä 46,3 X 8 = 370 € 5,5 tunnin laskutuksella.

  Tällöin lopullinen asiakkaalta veloitettava tuntihinta on 67,27 €/h veroineen, eikä kukaan vielä rikastu. Työntekijälle tästä jää reilu 10 € käteen nettona. Työnjohtajalle tai yrittäjälle yhden euron enemmän/h. Esimerkkinä käytetty lvi-asennus yrittäjää mutta tämä sama kaava toimii monella muullakin alalla.

  Esim. kirjanpitäjä konttorityössään ei tarvitse noin paljoa työkaluja, niin laskutus tuntihinta vähenee vain 5 euroa/ tunti.

  Ja vielä lisää menoja:

  Todella moni vaatii nykyisin rakennusalalla yrityksen käyttävän tilaajavastuu -palvelua. Siihenkin menee rahaa. Ihmiset on peloteltu kaikenlaisilla jälkiseuraamuksilla, ellei sillä yrityksellä, jolta työ tilataan, olekaan asiat kunnossa. Tämä yksityisen pitämä palvelu maksaa pari sataa vuodessa. ( Tilanne on muuten absurdi: jos jää vaikkapa oma eläke hieman rästiin, niin et pääse työmaalle töihin. Se on sitten automaattisesti syöksykierre, kun mihinkään ei pääse hommiin, ellei ole kaikki maksut maksettu.)Duunarin ostovoima:

  Kummallista tässä on se, että jos esim. ammatiltaan sähköasentaja tarvitsee omassa kotonaan putkimiehen palveluita, hänellä menee liki päivän palkka maksaakseen putkimiehelle yhden tunnin (67, 27 €) käynnistä.

  Pari nyrkkisääntöä aloittavalle yrittäjälle:

  Pienyrittäjä, jolla ei ole työntekijöitä pystyy tekemään asiakkaalle jopa 40 €/h laillisesti, ja saa tällöin itselleen palkkaa n. 2000 brutto. (Kokemus) Alle tuon 40 €/h hinnan ei kannata aloittaa.

  Jos palvelustasi/tuotteestasi ei olla valmiita maksamaan tuota hintaa, niin yksinkertaisesti ei kannata. Ellet sitten saa tukirahaa, tai tee pimeänä. Jos yhtään isomman yrityksen laskutushinta on alle 60 €/h, niin se on alle kannattavuuden, ja yrityksen elinikä jää lyhyeksi. (Kokemus) Jos laajennat, otat työntekijöitä, jne. Muista, että kulut kasvaa. Jos myyt 40€/h yhä edelleen, saattaa tulla stressi ja joudut itse painamaan yötä päivää paikataksesi taloutta.

  Palkkojen alentaminen pelastaa?

  On aivan naurettavaa sanoa, että palkkojen alentaminen parantaisi Suomen tilannetta. Jos palkasta pudotetaan euro pois, eli duunari saakin alle 10 euroa/h (riippuen tietty veroprosentista) niin tämä alennus näyttelee vain koko kustannuksissa n. 1,5 %. Ja vaikka alennus siirtyisi kuluttajahintoihin, niin on aivan sama, onko lvi-liikkeen tuntiveloitus 60 euroa tai 61 euroa tunnilta.

  Joku ehdottelee työtehon lisäämistä. Ainoa, joka voisi lisätä työtehoa, on turhan byrokratian karsiminen pois. Tällöin päivästä kuluu enemmän laskutettavan työn tekemiseen, eikä papereiden täyttelyyn. Työnjohtajakin voisi tällöin kaitsea isompaakin työntekijämäärää, jopa osallistua töihin.

  Vielä pari sanaa:

  Nämä suuret kulut tappaa 90 % muutoin toimivista liikeideoista. En tiedä tarkkaan, miksi ne toimivat ulkomailla. Ihan turha kuvitella myyvänsä vaikka leikkokukkia autolla ovelta ovelle,
  perustavansa autohuollon, tai vaikka kauppa-autolla elintarvikkeita vanhainkoteihin, jne. Ja sitten joutuu kuuntelemaan asiakaan valitusta: Sää vedät tästä liikaa välistä. Se, joka vetää välistä on valtio sakotuksen ja kovan verotuksen muodossa.

  On tosi surullista, kun nuori innokas yrittäjäksi aikova tulee pakeilleni, ja hän kuvittelee, että voi pitää vaikka kännykkähuoltoa, ja laskuttaa vain 20€ / h. Todellisuudessa hän ei pysty tekemään työtään yhtään halvemmalla kuin muutkaan. Hän sanoo pärjäävänsä, vaikka saisi itselleen vain 10 €/h. Eli hän on valmis pudottamaan omaa palkkaansa. Mutta kun olisi pakko saada se 30€/h vähintään, joka kaikki menee muualle, vaikka ei itse ottaisi palkkaa ollenkaan.

  Oletteko muuten tajunneet, että jokaisen työntekijän palkasta yrittäjä tai työnantaja maksaa arvonlisäveron muodossa jo pohjaksi 24 % valtiolle? Siihen päälle tulee oma veroprosentti, niin valtion näkökulmasta palkansaaja maksaa yli 50 % työpanoksestaan valtiolle aina. Tämä siksi, että kun on vertailtu eri maiden ansiotulojen verotusta. Siihen tulee aina huomioida alv. Puhutaan, että alv. on siirtovero, mutta käytännössä siinä on jopa päällekkäisyyksiä. Suomella on maailman maista suhteutettuna suurin virkamieskoneisto, joka tarvitsee rahaa..

  Lähteitä omien kokemusten lisäksi:
  http://www.etera.fi/yrittaja/tyokalut/sosiaalivakuutusmaksut
  http://www.kirjanpitoja.fi/ajankohtaista.htm

  Laskelmassa mainittu 67,27 €/h taso taitaa olla sikälikin puutteellinen ettei siinä huomioida esimerkiksi erilaisien vakuutuksien kustannuksia, sen enempää kuin muitakaan arkiseen toimintaan liittyviä varsin korkeita satunnaisia kulueriä. Esim. pysäköintiin ja sakotukseen liittyviä rahastuksia.

  http://www.taloussanomat.fi/autot/2015/12/11/parkkisakosta-valittaminen-maksaa-ensi-vuonna-250-euroa-nyt-ilmaista/201516464/304?n=1
  http://www.talouselama.fi/uutiset/sakkojen-syyskuinen-superkorotus-oli-vasta-alkua-tulossa-on-nain-huima-lisakorotus-pahoinpitelysakotkin-jaavat-pienemmiksi-6236784

  Lisäksi kannattaa huomioida että ennen kuin ilmoittaudut hölmönä 90-luvun yrittäjien tavoin laillisesti ryöstettäväksi, niin on hyvä pitää mielessä että tänä päivänä kaikki työ- ja tekeminen kilpailutetaan joka helvetin päivä ja esim. Viroon tms. rekisteröity yritys pystyy tekemään kevyempien sivukulujen vuoksi nuo samat hommat yli puolet halvemmalla, jopa 20-25 €/h laskutuksella ja silti tienaamaan kohtalaisesti joten kilpaile siinä sitten.

  Kuten laskelmat todistavat. Yrityksen perustaminen näihin oloihin tietää miltei automaattista konkurssia. Konkurssia jossa pelataan yrittäjäksi uskaltautuvan omaisuus koneistolle ja koneiston pankkiirikavereille. Siinä meneekin sitten ihan kaikki tulevia perintöjä myöten joten jokainen voi miettiä kannattaako tarjottuun starttiraha-ansaan suostua.

  • keke

   No ompas siinä tosiaan laskua yrittäjällä. Onneksi olen köyhä niin näitä raha-ongelmiakaan ei ole. Sitä todellakin ihmettelee että miten se yrittäjä oikein leipänsä saa oikein pöytään kun ensin verot imee valtio ja loput sitten oikein ryystää duunari. Sitä oikein ihmettelee että miten yrityksillä on varaa maksaa niitä osinkoja voitoista. Liekkö voitot sitten jotain utopiaa kun kerran tuossa selvästi osoitetaan että sitä on mahdoton tehdä.

   Ikävä on kyllä vanhan hyvän ajan yrittäjiä jotka pitivät päivänselvänä sitä että palkka maksetaan työntekijälle. Toki tuohon joukkoon on aina mahtunut kaikenlaisia vipeltäjiä mutta yleisesti niitä jotka jättivät palkat maksatta ei kutsuttu hyväntekijöiksi. Tiedä sitten että jos huomaa että rahat ei riitä niiden kustannusten kattamiseen niin varmaan kantsis niitä katteita yrittää saada vaikka asiakkailta. Tiedän vanhanaikainen ajatus tämä kun se voittohan luonnollisesti saadaan aina omia kustannuksia pienentämällä eikä suinkaan siitä asiakkaalta.

   Jos nyt olet yrittäjä jolla menee huonosti ja sitä ruokaa ei ole pöydässä niin olen vilpittömästi pahoillani. Minua harmittaa se että nykyisessä yhteiskunnassamme on meidän kaltaisia köyhiä ja luulisi että tällä teknologian sekä osaamisen tasolla niinkin vanhaa keksintöä kuin rahaa olisi kaikilla.

   • Jari

    Tässä vaivaa paha vauhtisokeus. Katsotaan kuinka paljon maksetaan osinkoja (Niistä muuten valtio vie kokonaisuutena noin 40%), kuinka suuret palkat johtajilla on, ja kuinka monta laitetaan taas pihalle. Tämän perusteella vaaditaan kovempia veroja, pienempiä yritystukia ja noustaan barrikadeille kuinka yritykset riistävät työntekijää. Laskelmasta pitää poimia yksi tärkeä huomio: Kirjoittaja ei missään kohdassa sanonut ettei työntekijä ansaitsisi lopulta saamaansa palkkaa. Kritiikki kohdistui siihen, miten kallista on maksaa sellaisen palkan sivukuluja, jolla lopulta työntekijä tulisi toimeen.

    Yllä oleva laskelma kuvasi sitä mitä se työ käytännössä on yrityksissä. Kun myydään työtä ja osaamista saadaan täsmälleen niin paljon liikevaihtoa kuin on työntekijöitä. Jos myydään sähköä, vettä tai tukkumyyntiä pystytään myyntiä ja liikevaihtoa kasvattamaan merkittävästi suuremmaksi / henkilö, ja työvoimakulut nousevat paljon rauhallisemmalla tahdilla kuin työvoima- ja kiinteät kulut yrityksen pyörittämisestä. Tuotto ja liikevoitto siis kasvavat.

    Viime vuosina trendi on ollut selkeä. Suuryritykset (jotka paljolti vastaavat viennistä ja näyttävistä YT-, johtajapalkka- ja osinkouutisoinneista) työllistävät vähemmän, ja pääosa työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-sektorin yritykset ovat kuitenkin myös niitä, joissa byrokratia iskee pahimmin, riskinsietokyky on pienempi ja kyky määrätä oma hinta on heikompi. Lainsäädäntöä pitäisi onnistua kääntämään enemmän siihen suuntaan, että palvelualan työllistämistä tuetaan esim. tuomalla ne palkat ALV-vähennyskelpoisiksi. Putkimiestä et tilaa verkkokaupasta Saksasta tai autonkorjausta massavalmistuksena Kiinasta. Kotimaisen työn tukeminen yritysverotuksen kautta pitäisi osaltaan huolta ostovoimasta vähentämällä riistohintaisia sivukuluja.

  • Mauri Pulkkinen

   Sinänsä esitys palkoista niihin liittyvine sivukuluineen ja muut liiketoimintaan liittyvät kustannukset ovat pitkälti oikein, mutta karrikoiden esitetty. Yritystoimintaan liittyy myös markkinoiden ja kilpailutilanteen tunnistaminen. Monilla työvaltaisilla aloilla on paljon pieniä toimijoita, jotka kamppailevat keskenään. Osa hakee kilpailuetua laiminlyömällä esim. velvoitteitaan ja kaikki kärsivät. Harvoin putki- tai sähkötöissä on sellaista lisäarvoinnovointia, jolla pystyisi rahastamaan kunnolla. Pikkuyrityksissä asetelmat muistuttavat entisajan maanviljelyä, missä isännät ja rengit raatoivat itsensä lähes hengiltä ja kummallakin oli elanto heikkoa.

   Yrittäjiksi hakeutuu määrätyn persoonallisuuden omaavia henkilöitä, joilla on liikemiesvaistoja ja tarvittavia ihmissuhdetaitoja. Itselläni on ollut liian hyvä laskutaito ja kirjanpidon sekä kustannuslaskennan osaaminen, mikä on toiminut jarruna mielessä välähtäneissä yrityskaavailuissa.

   Menestyvät yritykset syntyvät täyttämään ihmisten tarpeita jonkin uuden oivalluksen sisältämällä tavalla. Silloin yrittäjä saa tarvittavan katteen, pystyy maksamaan työntekijöille toimeentulon turvaavan palkan ja voi kasvaa sekä kehittyä vain taivas kattona.

  • Pekka Rintamäki

   Olis helpompi antaa vaan plussaa tai tykätä, mutta kun ei voi.

   Tuo Markku Tervon teksti on semmoinen joka pitäisi sisältyä ihan jokaisen kansanedustajan ja ministerin perehdytysohjelmaan. Pakolliseen sellaiseen, karenssin uhalla.

 3. Hyrve

  Olin takavuosina kuntouttavassa ja samassa paikassa oli rangaistusvanki suorittamassa vankeusrangaistusta yhdyskuntapalveluna. Laskin, että suoritin kaikkiaan 6 kuukauden vankeusrangaistuksen tuona aikana.
  Työttömälle on mahdollisuus, mikä on vangille rangaistus?
  Jos tällaiseen ilmaistyöhön joudun, aion katsoa, että syntyy mahdollisimman paljon vahinkoa, koko oletetun palkkani edestä.
  Ihmisoikeussopimus sotii orjatyötä vastaan.Mutta tämän on vain termeillä kikkailua.

 4. Toivo Tolonen

  Minua mietityttää vielä vastuulliset ja oikeudelliset asiat, tässä työssä ilman sopimusta!
  Entäs jos hajotatkin työnantajan miljoonan koneen? Aiheitat jonkin henkilövahingon…
  Mitkä on silloin juridiset vastuut ja korvaus velvotteet, kun mitään sopimusta ei ole! Kyllähän jos meet johonkin työpaikalle otat kaivurin ja säret sil läheiset talot niin maksathan kaiken. Työnantajan on kuitenkin vastattava työntekijöistään, otettava riittävän osaava ja perehdytettävä tarpeen mukaan, mut jos ei ole mitään sopimusta, niin kukas se silloin on vastuussa?

  • Saku Timonen

   Oikein hyviä kysymyksiä. Kuntouttavassa työtoiminnassa vahingoista vastaa työtoiminnan järjestävä eli kunta, mutta en todellakaan tiedä kuka vastaa tässä hallituksen uudessa työnäytteessä. Tuskin tietää hallituskaan.

  • Pekka Rintamäki

   Jos hajotat miljoonan koneen tai teet muutoin vaan rahallista vahinkoa niin se on vain rahaa.

   Yksi kaverini kolkytä vuotta sitten hyppäsi umpikännissä rattiin. Sai tuomion.
   Minä tyhmänä kysyin, että ajattele jos olisit törmännyt miljoonan mersuun?

   Hän vastasi, että semmoisella ei ole hitonkaan merkitystä. Vaan sillä että ei tappanut ketään.

   Hän oppi kerrasta ja minäkin opin sanoistaan jotain.

   • töitön

    Entäs työtapaturmat joissa syntyy henkilövahinkoja, pysyviä vammoja? Eloon jäädään, mutta vammautuneena.

 5. Jari Kähkönen

  Että ammattiliittoja ja tessejä ei sitten saatukaan vielä kasaan sekä lakimääräisesti numerotasolla määriteltyä ”minimipalkkaa” voimaan, joten sieltäpä tulikin yllätysyllätys lisää pakkoa&palkattomuutta.

 6. Papi

  Eikös jo nyt ole olemassa ns koeaika, ai niin, mutta siinähän sai palkkaa laillista.
  Eikös tuo ole vähän niin kuin harmaata, tai pimeää taloutta, synkempää?

 7. Petri Sakkinen

  Vastavuoroisesti myös työnantajalta pitäisi voida vaatia työnäytettä, joka ei vaikuttaisi etuuksiin. Jos esim. viikon aikana käy selväksi, että firmassa työskentelystä ei tule mitään, pitäisi työntekijän voida vain kävellä ulos ilman seuraamuksia.

  Nimim. Kokemusta on

  • Matti Vanhanen

   Niin. Sitä kutsutaan koeajaksi, ja se on normaalisti neljä kuukautta.

   • Petri Sakkinen

    Mutta kerropa, mitä tapahtuu työttömyysetuudella olleelle, joka lähtee koeajalla? Luulen, en tosin tiedä, että sitä kutsutaan karenssiksi.

 8. Hannu Vesala

  Asiaan liittyen tutkimustuloksia yhden erityisryhmän tilanteesta: http://www.kehitysvammaliitto.fi/wp-content/uploads/kehitysvammaliiton_selvityksia_9.pdf

 9. Jyrki

  Kyllä tämä eduskunnan ja hallituksen toiminta alkaa saamaan aivan uusia muotoja tässä sirkuksessa.

  Ehkä jos sitten olisi poistettu vaikka työkokeilu nimike kylmästi pois ja kuntouttavatyön valvontaa lisätty rajusti valvomalla sitä teettäviä tahoja, että noudatetaan kuntouttavantyön lakeja säntillisesti.

  Niin työnäyte nimike voisi olla oikeutettu. Jo pelkästään siksi, että siinä teroitetaan jopa eduskunnan ja hallituksen toimesta. Että työ on palkatonta kuinkas muuten. Nyt ei enää kukaan voi sanoa, että työtön saisi palkkaa tekemästään työstä.

  Mutta koska ei, niin aika sanattomaksi vetää tämä touhu. Jokohan AY:t luulisi heräävän ruususen unistaan tajuamaan mitä tapahtuu?

  Nythän on siis tosiaan hallituksen ja eduskunnan toimesta todettu, että työstä ei palkkaa enää tulla maksamaan. Ja se tarkoittaa, että AY:t ei voi enää kerätä jäsenmaksuja palkoista.

  Sitten tuo työttömän 9e ja työtöntä kyykyttävän tahon 10.09e korvaus minusta pitäisi mennä täysin toista päin. Tai työttömän pitäisi saada 19,09e kulu/ruokakorvauksia per päivä verottomana.

  Työttömien työpanoksen taas varastavat hyväksikäyttäjät maksakoot työttömiä kyykyttävien pomojensa palkat mistä tykkää. Maksakoot vaikka siitä, mitä saavat työttömän tekemästä työstä.

 10. olavi Hillgren

  No ehkä hallitus ei ole paras mahdollinen, mutta paraneeko vaihtamalla. Mutta ei tämä hallitus kuitenkaan vielä ole äänestänyt täysistunnossa omaa esitystään vastaan! Ja toisaalta taitaa olla niin, että vaaleissa äänestäjät taisivat valita eduskunnan, jonka enemmistöä hallitus edustaa. Mutta ei hätää päiviä; seuraavissa vaaleissa äänestäjät pääsevät taas vaihtamaan hallituksen!

 11. Vesa Jääskeläinen

  Yrittäjien etu on toimivat markkinat. Työntekijän etu on ostovoimamarkkinoilla, joten alla oleva filosofia ei ole kaukana toimivasta yhteiskunnasta.

  Minimipalkoista maksimipalkkoihin. Maksimipalkat säätämällä saadaan samalla säädettyä minimipalkat ilman absoluuttista arvoa.

  ”Rikkain saa tienata vain neljä kertaa enemmän kuin köyhin. Silloin kaikki voivat hyvin. Tällainen olisi tasapainoinen ihanneyhteiskunta, ainakin
  kreikkalaisen filosofin Platonin mukaan.”

  https://freepathways.wordpress.com/2011/10/30/helppoja-vastauksia/

  • Vesa Jääskeläinen

   Vastaan vielä itselleni. Minimipalkan ollessa 9€/päivä on maksimi 36€/päivä.

 12. Pertti I. Ikonen

  Tuossa työnäytteessä tulee varmaankin laissa olemaan niin, että jos aiheutat työnäytetilaisuudessa omalla toiminnalsi horjahduksen , menetät työttömyysturvasi.

  • Antti Kautiainen

   Pertti: Ei sitä tarvita. Se on jo nykyisessä käytännössä. Jos omalla toimellasi aiheutat työpaikkasi menettämisen, se on syy 3 kuukauden tuettomaan karenssin tai jos niitä on aikasiemmin, pitempään. Eli jollet tee työtäsi kunnolla, menetät sosiaaliturvasi, kunhan työnantaja kertoo TE-keskukselle. Ja tässä tilanteessa sinulla on vastuu ja velvollisuus todistaa, ettei näin käynyt.

 13. Pekka Virtanen

  Suomessa on jo työnäyte käytössä! Sen nimi on koeaika, jonka aikana voi työsuhteen päättää ilman syytä ja ilman irtisanomisaikaa. Koeajan kesto on neljä kuukautta tai puolet määräaikaisen työsuhteen pituudesta.
  Koeajassa on ainoastaan se huono puoli, että siltä ajalta joutuu maksamaan palkkaa.

 14. Marko Jani Ukkola

  Eipä tuon työnäytteen antamisen luulisi olevan kenellekkään joka työllistyä haluaa ongelma. Päivästä muutamaan päivään ilmaista työtä ja sen jälkeen täydellä palkalla 6000€/kk. Kyseessähän on hallituksenkin mukaan työnäyte, ei siis kuukausien mittainen ilmaistyö. Työnäytteessä työnantajalle näytetään osaaminen.

  • töitön

   Paitsi, että että käytäntö on jo olemassa. Tuhansien työkokeilijoiden lisäksi tuhannet opiskelijat tekevät työharjoittelunsa jo ilman palkkaa. Vain pieni murto-osa saa pysyviä palkkatöitä niiden jälkeen. Ja heidän lisäkseen myös kuntouttavassa työtoiminnassa olevat pyörivät orjatyömarkkinoilla.

   Nyt ei yritetä ratkaista työttömyyden ongelmia vaan yritetään keksiä keinoja kuinka työttömät saadaan tilastollisesti piiloon.

  • korkeasti koulutettu, max 2500/kk

   Ohhoh, 6000 onkin uusi minimipalkka?!

 15. Joni Mikkola

  Työtön ei ole normaali, hän ei edusta sitä yhteiskunnan valtavirtaa, johon valta yrittää saada tällaisia syrjäytymisvaarassa olevia liitettyä. Syrjäytyneiden (tässä tapauksessa työttömien) tulisi olla mahdollisimman samanlaisia ”normaalien kansalaisten” kanssa. Näin kuviteltu yhteiskuntarauha ei ole vaarantumassa.

  Hallitus onkin keksinyt hienon konstin. Työnäytettä tekevä ihminen (paremmin: alamainen) näyttää ”normaalilta” ollessaan ”töissä”, mutta kenenkään ei tarvitse maksaa hänelle palkkaa.

 16. Matti Vanhanen

  Olen PK-yrityksessä töissä, jossa kasvua on ollut, mutta hitaasti. Johto ja myös minä itse voi katsoa siltä osin peiliin, mutta asiaan:

  Katerakenne ei ole ollut sellainen, että voitaisiin palkata joku ns. hyvällä palkalla kuukausiksi töihin hakemaan paikkaansa firmassa. Käytännössä lähes kaikki työntekijät ovat tuleet jonkin harjoittelun kautta töihin, jossa firmalle aluksi kohdistuu minimaaliset kulut. Näin henkilö on ajettu sisään työhön, on saanut asiakkuudet ja alkanut tehdä myös laskuttavaa työtä.

  Kaikki jotka ovat työpaikkaan sitten istuneet ja työstä pitäneet, on sitten vakinaistettu. Useimmat harjoittelut on tulleet koulujen kautta, mutta muutamia myös muilla tavoin.

  Näin firma on kasvanut muutamasta henkilöstä työllistämään yli 10 henkilöä.

  Mikäli näin ei olisi voitu toimia, firma todennäköisesti työllistäisi korkeintaan puolet tuosta luvusta ja olisi toiminnaltaan merkittävästi pienempi.

  Minua ärsyttää vahvasti se asenne, mikä suurella osalla tuntuu olevan, että yritykset hakee ihmisiä vain hyväksikäytettäväksi. Voi sellaisiakin olla, mutta suurin osa kuitenkin hakee tapoja kasvaa ja kukoistaa, toisin sanoen palkata ihmisiä.

  • Pekka Rintamäki

   Yksityisen yrityksen asenne voi olla mikä tahansa.
   Se voi toimia vastuullisesti tai vastuuttomasti.

   Mutta jos maan hallituksen asenne on se, että talous lähtee raketinomaiseen nousuun sillä, että komennetaan työttömät lapioimaan lunta toistensa nilkoille, niin se on huolestuttavaa.
   Sitäpaitsi lumi on juhannuksena vähissä joten kai sitä pitäisi tuoda, että sitä riittäisi lapioitavaksi.

   Tämä oli aikanaan vitsinä LuckyLuke- sarjakuvassa. Joe Dalton vihapäissään alkoi heiluttaa lekaa siihen tahtiin, että vanginvartija joutui sanomaan, että lopetahan kivien hakkaaminen tuohon tahtiin. Ne loppuvat ja sitten niitä joudutaan tuomaan muista vankiloista ja se maksaa.

   Tuosta sarjakuvan vitsistä on tullut tämän maan todellisuutta.

  • Petri Sakkinen

   Mikäli näin ei olisi voitu toimia, firma todennäköisesti työllistäisi korkeintaan puolet tuosta luvusta ja olisi toiminnaltaan merkittävästi pienempi.

   Voi olla, mutta yleistä merkitystä tällä on vain mikäli firmanne tekee jotain mitä kukaan muu ei tee, tai toimii jossain suhteessa oleellisesti paremmin kuin kilpailijat.

   Jos siellä tehdään samaa ja samalla tavalla kuin sadassa muussakin pikku firmassa, ei siitä, että juuri siellä on 10 henkeä, ole mitään hyötyä kansantaloudelle tai yhteiskunnalle, koska sama työ tehtäisiin muualla.

   Vastaavaa harhaa viljellään myös TE-toimistoissa, jotka auttavat työnhakijoita tekemään parempia ansioluetteloita; siitä ei tule yhtään työpaikkaa lisää, vaan Liisa saa työpaikan eikä Jaana, koska ansioluettelo on myyvempi.

 17. Pekka Rintamäki

  Sinänsä työnäytekokeilu voisi olla paikallaan jos se aloitettaisiin eduskunnasta. Vaikkapa siten, että vaalikauden ensimmäinen vuosi olisi työnäyteaika jona aikana äänestäjä voisi vetää äänensä takaisin.

  • töitön

   Ensimmäinen vuosi kulukorvauksilla ja aterioilla.

 18. Teemu Laitinen

  Työttömät ilmaistöihin, tai pakotetaan osallistumaan kaikenmaailman työttömyyskursseille karenssin uhalla. Tuskin yhtään uutta työpaikkaa syntyy, kun työnantajalla on enenmmän ja enemmän mahdollisuuksia teetää töitä ilmaiseksi eri nimikkeiden alla.
  Eniten ihmetyttää se, ettei keskustelun kohteilta, eli työttömiltä kysytä mitä he haluavat, sen ilmeisen, eli työpaikan lisäksi. Olisiko heillä järkevämpiä ajatuksia orjatyön tilalle?
  Nykyinen keskustelu työttömyydestä on kuin lääkäri yrittäisi tehdä diagnosia potilaasta keskustelemalla hänen naapureiden kanssa.

  • töytön

   Repesin.. Näinhän se tosiaan on. Monikohan näistäkään viisaista päättäjistä on ikinä joutunut työttömäksi. Sitten joku EK siellä vielä takapiruna häärimässä.

   Ihan selväähän ollut jo pitkään, että helppo kipata se sontaläjä aina työttömien niskaan kun tarvis. Saa sopivasti mielenkiinnon siirrettyä kaikenmaailman veronkierroista ja vedätyksistä pois.

 19. Jyrki

  Oikeasti tässä tulee käymään todella huonosti. Jos nyt on lopultakin lähdetty täysin avoimesti palkattoman työn tekimisen linjalle. Ja ainoa positiivinen asia on se, että sitä ei ei enää peitellä millään muotoa eduskunnan toimesta vaan avoimesti kerrotaan kyseessä olevan puhtaasti täysin palkaton työ. Asiaan on saatu lopullinen varmistus:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001157691.html

  Ja tämä tulee johtamaan tulevaisuudessa siihen, että toiminta muuttuu pakolliseksi vaikka nyt työnäyte toimintaa ajetaan sisään vapaaehtoisuus periaatteella. Ja lopulta on täysin normaalia, että firmoihin on syntynyt uusi työntekijä kasti lopullisesti. Jotka antaa työnäytteitä sen 6kk. Ja siirtyy sen jälkeen uuteen firmaan antamaan työnäytettä. Ja tuo 6kk kesto aikahan työnäytteelle on nykyään sitten lyöty lukkoon mitä uutisista luin.

  Toki muutama varmasti tulee saamaan vakituisempaa työtäkin. Mutta vain sen verran, että toiminnan voidaan sanoa tuottavan työpaikkoja. Ja asiassa ei nähtäisi mitään ongelmaa.

  Ja maininta tästä 6kk. Niin se on puoli vuotta. Ja jos oletetaan, että ihminen elää keskinmäärin vaikka 100 vuotiaaksi. Niin tuo 6kk on 0,5% elinajasta. Ja jos asiaa vielä mietitään niin oletettu työkykyinen aika tuosta 100v on ehkä se 40-50 vuotta maksimissaan.

  Joten vaikka 50 vuodesta puoli vuotta on sitten jo tasan 1 prosentti. Ja näitä 1 prosentin
  työnäytteitä voit antaa sitten vain 100kpl. Ja sen jälkeen oletkin jo käytännössä loppuun käytetty työnäytteen antaja, jonka markkina-arvo on nolla. Mutta toisaalta etpä ole ole saanut palkkaakaan kuin nolla euroa…

 20. Juhani Valli

  Hallituksen seuraava esitys: Työttömät töihin ilman työtä.

 21. Pekka Rintamäki

  Tämä on sinänsä äärimmäisen surullinen asia.

  Että maassa on hallitus jonka osaamisen voi lapamadonkin älykkyydellä kyseenalaista.

 22. Markku

  Hallituksen esitys on kaikkien työstä säädettyjen lakien ja kansainvälisten sopimusten vastainen, siis orjatyötä. Sen on laatinyt Maria Kaisa Aula (kepu). Esityksen voi työntää Aulan sinne minne ei päivä paista.

 23. Pekka Rintamäki

  Tämä on haaste.

  Haastan ihan jokaisen menneisyyden työnantajani kertomaan miksi työni ei olisi ollut tuloksellista tai tuottavaa.

  Minä tiedän, että tuossa ei ainuttakaan kättä nouse.

 24. Pertti I. Ikonen

  Olisiko kuitenkin hyvä asia että pitkäaikaistyötön pääsisi keventämään sydäntään tekemällä ilmaistyötä työttömyysturvan suuruisella tuella jos esim. työnäytteen tekeminen kestäisi rajallisen ajan (max. 2kk). Ja jos tuosta ei työsuhdetta syntyisi, niin seuraava ”taksvärkki” jakso koittaisi vaikkapa kahden vuoden kuluttua. Siis jos tuota ennen ei olisi työllistynyt.

  Tuossa olisi selkeä malli sille, että jotain kuitenkin tulee tehdä yhteiskunnassa jos ei ole oikeassa työsuhteessa. Näin ei pääsisi syntymään tilannetta, että kuten nyt on kuntouttavassa työtoiminassa, että se kestää 2 vuotta, mikä on aivan liian pitkä aika palkattomaan työskentelyyn ja olemaan viranomaisen valvonnassa jossakin yhdistyksessä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Taksv%C3%A4rkki

  • töytön

   Ite just miettiny ettei se työnäyte voi olla kovin pitkä aika, kun ainaki itellä alkas motivaatio tippua aika äkkiä sen ”jossain ehkä työsuhteen” perässä roikkuessa palkkaa saavien ihmettelyn aiheena. Ja moniko lähtee seuraavaa suoritetta antamaan ku huomaa tulevansa kusetetuks vaikka ihan sen parhaansa tekee :D. Hitto liekkö jotain Häkää huoneessa ku alkaa oksettaa 🙂

 25. töytön

  Tokihan näytöt tulee pakolliseksi sitte myöhemmin työttömyyskorvausta vastaan. Oon realisti tällä kertaa, veikkaan varmaa hevosta.

 26. Kimmo Saarinen

  Antaako tämä myös mahdollisuuden teetättää nuorilla kesätöitä palkatta?

  Tuleeko palkan maksamisesta kohta ideologinen valinta?

  • töytön

   Siihen suuntaan ollaan menossa. Työ on se palkka tietylle sakille 🙂 Kelasta tulevaa työttömyystöissätukea/tilinauhaa voipi ihastella 536€+ 9€ hommelit. Ruokalapuillahan moni tuonki haluis kuitata. On vaan hankalampi homma vielä ruokalappua sinne bensa-automaattiin tunkee.

   • töytön

    Saatikka sähkölaskua maksaa..

 27. AMK

  Muistan vielä ajan (dementia ei vielä vaivannut) katsoin lehdestä työnhakuilmoituksen (ei ollut tietokonetta) soitinpa paikkaan ,arvaatteko mitä minulla oli liikaa työkokemusta olisi ikälisät paukkuneet hehän halusivat harjoittelijan??kyseessä oli valtion työpaikka.Et sillai…
  vuosi taisi olla 1989 (dementia iski),olin siis liian ammattitaitoinen tehtävään,nykyisin halutaan ammattitaidon omaavia töihin harjoittelemaan ja ilman palkkaa.Mahtavaa kehitystä ,silti ministerit ja muut sössöt saavat tehdä mitä mieleen juolahtaa???

 28. AMK

  Muuten työttömyyskorvaus on ihan verrattavissa kansanedustajien ja ministerien saamaan palkkioon summat tosin ovat eri kalebiaariasia,millä työttömän pakotetetaan tekemään työtä millä ei tule toimeen.No mutta eiväthän he tiedä kuinka julma ja kylmä on työttömien ja vähävaraisten elämä on koska heillähän elämä menee kuin tanssi.

Kommentoi »

Comments are closed