Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lukemisen vaikeus

Valtaosa alaikäisiksi luulluista turvapaikanhakijoista ei olekaan alaikäisiä.

Näin mahtavalla avauslauseella aloittaa sanomalehti Kaleva alaikäisten turvapaikanhakijoiden iänmäärityksestä kertovan juttunsa. Tämä uutinen näkyy leviävän varsinkin ns. maahanmuuttokriittisten jakamana. He lukevat poikkeuksetta jutun niin, että kaikista alaikäisiksi ilmoittautuneista turvapaikanhakijoista 70 % onkin ilmoittamaansa vanhempia. Avauslause pistää epäilmään, että juttu oli tarkoitettukin ymmärrettäväksi näin.

Eihän itse jutussa niin sanota. Siinä sanotaan, että iänmäärityksiä tehtiin viime vuonna 156 henkilölle. Tänä vuonna niitä on tehty noin sadalle henkilölle ja tutkituista 70 % osoittautui ilmoittamaansa vanhemmaksi. Maahan saapui viime vuonna yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja heistä vain pieni osa on tutkittu. Kallis tutkimus tehdään tietenkin vain silloin, kun alaikäiseksi ilmoittautunut näyttää kertomaansa vanhemmalta. Kymmenvuotiaalta näyttävää kymmenvuotiaaksi ilmoittautunutta ei tarvitse tutkia.

Ei uskoisi, että tällainenkin asia pitää erikseen selittää aikuisille ihmisille. Tosin olen huomannut, että varsinkin MV:stä ja Rajat kiinni-kansanliikkeen Fb-sivulta päivittäisen adrenaliiniannoksensa hakevat kansalaiset ovat käytännössä lukutaidottomia. He tunnistavat kirjaimet ja osaavat hahmottaa yksittäisiä sanoja, mutta jo kahden lauseen muodostama kokonaisuus tuntuu olevan ylivoimainen ymmärrettäväksi.

Kirjoitustaitokin on tällä porukalla hakusessa, mutta se ei mielipiteen ilmaisemista hidasta. Kun blogini kommenttiosioon, kahdelle Fb-sivulleni ja sähköpostiini alkaa ryöpytä ihan sitä itseään, niin arvaan mistä on kysymys. Ilja Janitskin on heittänyt laumalleen lihanpalaksi jonkin minua koskevan tarinan. MV:llähän on tapana heittää päivittäin pari yksittäistä ihmistä laumansa raadeltavaksi.

Tällä kertaa kyse oli tästä Vihdin ahdistelutapauksesta, josta syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen kahta miestä vastaan. Nyt MV vaatii päitä vadille. Olemme tutkinnanjohtajan kanssa kuulemma syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen ja minä olen lisäksi vaatinut tytöille rangaistusta perättömästä ilmiannosta.

Ensimmäisen kerran kerroin tapauksesta täällä  ja myöhemmin vastasin MV:n edelliseen hyökkäykseen täällä.

Tiivistän asiani nykymuodin mukaisesti kolmeen pointtiin, koska pitempää selitystä eivät MV:n lukijat ymmärrä:

 1. Siteerasin tutkinnanjohtajan lehdelle antamaan lausuntoa ja linkitin siihen samaiseen lehtijuttuun.
 2. Siteerasin rikoslakia ja jos jonkun mielestä pelkkä lain siteeraaminen on rikos, niin siitä sitten vain tutkintapyyntöä tekemään.
 3. Opetelkaa lukemaan. Siitä on elämässä yllättävän paljon hyötyä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Juttujeni sisällöstä en keskustele Fb:n yksityisviestein enkä sähköpostitse. Jos ette uskalla sanoa sanottavaanne julkisesti, niin sitten kommentoitte suoraan roskakorin kanssa.

Päivitys 14.4. klo 15.30

Kaleva on julkaissut oikaisun ja se on luettavissa täällä http://www.kaleva.fi/oikaisut/oikaisu-uutiseen-joka-kasitteli-turvapaikanhakijoiden-ikatestausta/725199/

Asiallista toimintaa.

Kommentit (33)

 1. jari meriluoto

  Hyvä tiivistelmä, mutta lukutaito ei auta noita reppanoita, koska pitäisi myös ymmärtää lukemansa. Tähän asti näyttäisi olevan luetun ymmärtämisessä jollakin ryhmällä isosti ongelmia.

  • sanna

   Jep. Luettua ei ymmärrä, koska ei suostu hyväksymään sen sisältöä. Valikoiva lukutaito, sanoisin.

 2. Aleksi Salonen

  HS:n hyödylliset idiootit levittävät jo juttua laajemmalle yleisölle. Ainoa kysymys on, motivoiko heitä klikkien ahneus, rasismi vai onko taustalla silkka tyhmyys? Jälkimmäinenkään ei ole kovin hyvä vaihtoehto, sillä sehän merkkaa, että valheita on HS.lle jatkossakin yhtä helppo syöttää.

 3. stunned

  Tämähän käytiin läpi jo, mutta mitään ei opita.

  Aikovat nostaa haloon joka ikinen kerta, kun tutkimuksia tehdään. Totta kai epäillyistä iso osa narahtaa. Tutkimukseen valikoidaan ne, joita epäillään kertomaansa ikää vanhemmaksi. Näitä ei ole ikinä luultu alaikäisiksi, siksi heidät on laitettu tutkimukseen. 60–70 prosenttia tutkituista paljastuu, mikä on osoitus siitä, että testi toimii. Selviä tapauksia ei kannata tutkia. Tämä ei kerro mitään siitä, kuinka monta kaikista turvapaikanhakijoista on alaikäisiä. Tärkeää on, että tutkituista 30–40 prosenttia on epäilty turhaan, ja he ovat saaneet oikeutta.

  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/02/08/hevosmiesten-tietotoimisto/

  http://www.zygomatica.com/2016/02/08/manipulaation-taito-2/

  ”Kaikista testatuista 60% siis reputti testin. Tämä kuulostaa suurelta, mutta on itse asiassa merkki siitä, että testattavat on valikoitu suunnilleen oikein perustein. Jos testattavista reputtaisi vaikkapa 95%, olisi perusteltua olettaa että on testattu liian vähän, ja että alaikäisiä voi olla paljon enemmänkin. Jos taas kukaan ei jäisi kiinni, alkaisi olla syytä epäillä testin luotettavuutta.”

 4. Merja Nurmi

  Kiinnitin huomiota ihan samaan asiaan Ilta-Sanomien uutisessa. Ammattitaitoinen toimittaja olisi osannut lukea alkuperäisen uutisen Kalevasta, ja muokannut otsikon todenmukaiseksi. Koska uutista ei voinut kommentoida suoraan, lähetän tänään palautetta päätoimittajalle. Se voi olla muutenkin parempi tapa ilmoittaa lehdelle, että nyt en oikein tykännyt tyylistä.

 5. Kimmo Paaso

  Tällainen kirjoittelu ( Kaleva ) on hyvä keino johtaa ihmisiä harhaan, ja rasistisessa maassa kuten Suomi se on helppoa. Tyhmyys on parantumaton tauti . . .

 6. Jari Kähkönen

  Tjaa-a. Olen viimevuosina näissä tapauksissa yleensä aloitukseksi kivahtanut jotakuinkin näin:”Taasko siellä on tuottajavuorolla hiekkaa silmissä tai muuten vaan arvostelukyky alentuneessa tilassa!” Tuo otsikko ja tuo johdantokappaleen tapainen yksi lause ovat niin päälleliimatun näköisiä, että tuskin tarvittaneen suurtakaan selvännäkökykyä arvatakseen niiden olevan jälkeenpäin lisättyjä. Kalevaa en sikäli tunne, että minkä tittelinen deskiakka tai -ukko siellä tämän käytännössä tekee, mutta joku sellainen sen on täytynyt olla – nytkin. Nytkin, kun jutussa on jotain vitsikkääksi tai kuohuttavaksi tarkoitettua, mutta tässä maassa ja tälle yleisölle se menee ihmisvihan sekä ennakkoluulojen polttoaineeksi. Yksinkertaisesti edesvastuuton ja ihmisarvosokea julkaisupäätös. Piste ja ilman seliseliä.

  Pahinta kaikessa on kuitenkin kummallinen kuulopuheentapainen leimaava letkautus, joka kuuluu näin:”Tiedän tapauksen, jossa poliisit hakivat turvapaikanhakijan pois koulusta kesken koulupäivän tulosten selvittyä, Visnapuu kuvailee.” Voivoi. Kyllä tämä siltä näyttää, että tekstin kirjoittanut, käsitellyt ja julkaissut on moraaliton pelkuri, joka viranomaisia nuoleskelevalla ja kantaväestön etuoikeuttaan tunnistamattomalla työotteellaan vääntää pilkallista vitsiä, joka on suoraan pois alisteisessa sekä valtaa vailla olevassa asemassa olevan ihmisryhmän ihmisarvosta. Mistä oikeushammalääkäri senkään luulee tietävänsä vai onko hän ehkä joku täkäläinen Anna Jinghede, jolla oli tylsää istuksia pahvimukikahvilla tekniikan paksassa, sekä siksi ihan vaan v-tuillessaan vastasi kun LKC huuteli Rakel-radion kautta vapaata autoa keikalle kouluun? En oikeasti tiedä, että ajaako nimeltämainittu svedupetra edes muuta keikkaa kuin niitä tekniikan juttuja. Tai mitä sillä on muka merkitystä, kun jutun aihe on kuitenkin hammaslääketieteellinen iänmääritys?

  Nii-in. Ajattelin säästää päiväni hyvälaatuisuutta ja sitämyöden jättää tarkistamassa onko Sakarin bloggauksessaan nostaman porukan härdelli&pordelli reagoinut työhypoteesini osoittamalla tavalla vai ei. Todettakoon, että kiitti v-tusti Kaleva, täysin riittävän aineet siihen tuli ainakin annetuksi. Tämä juuri on normaalijournalismissa vikana. Ne kuvittelee edelleen kaiken menevän päivässä ohi, kun jo huomenna mädällä ihmiskäsityksellä ja pelkuruudella sytytetään tulta saunan pesään tai kääritään kalaa torilla. Tai että valta-asema vaatii ”rehellisyyttä” missä välillä tehdään v-mäinen juttu kaikista. Se on totuudesta äänestämistä tai kaksiprismaisuutta, jossa ääripäitä lokeroidaan ja pyritään mahdollisuuksien mukaan ärsyttämään toistensa kimppuun. No, sehän siinä vain on kun kaikki ryhmät eivät olekaan yhtä vahvoja! Melkoista maailmankuvavaltaa, sano.

  Niin. En minä r-sanaa silti sano enkä käske kivittää kirjoittajaa ja ristiinnaulita käsittelijää. Mitäs väliä sillä olisi, kun tosiasiassa kuitenkin on niin, että seuraavat eivät olisi tippaakaan parempia. Ei, koska ihmisarvosokeuden tahattomana sivuttaisena seurauksena tullaan etnisesti, uskonnollisesti, kielellisesti, luokallisesti sekä vähän miten tahansa sokeaksi. Toki, turvapaikanhakijoiden palvelut ja oikeushammaslääketiede ovat julkisen vastuunalaisuuden piirissä, mutta eihän niistä saa silti mitä tahansa kirjoittaa. Näin kuitenkin käy, koska Oulussakin se mahtanee olla niin, ettei siellä ole enää ketään joka näkökulmaisi uutisensa toisin tai tarvittaessa jopa haastaisi pääkirjoitustasolla Kalevan linjauksistaan.

 7. Vilho Raatikka

  Onko tietoa paljonko alaikäisiä turvapaikanhakijoita esim. viime vuonna oli?

  • stunned

   Tuo vaihtelee tarkoitusperän mukaan. 8500–3000. Nuivat liioittelevat alaikäisten määrää silloin, kun heidät halutaan leimata yli-ikäisiksi huijareiksi, mutta vähättelevät määrää ja korostavat partalapsien suurta osuutta silloin, kun halutaan leimata koko turvapaikanhakijoiden suuri lauma elintasopakolaisiksi.

   https://www.suomenuutiset.fi/ikatestin-tulos-60-prosenttia-alaikaisista-turvapaikanhakijoista-paljastui-aikuisiksi/

   ”Suomeen saapui viime vuonna 8 500 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Ikäarviointeja tehdään pääasiassa Suomeen yksin saapuneille alaikäisille, joita oli viime vuonna 3 024.”

   • Vilho Raatikka

    Linkki jonka lähetit kertoo karua tarinaa julkisuudessa kovin siloitellun kuvan kanssa esiintyvistä Persuista.

    ”Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi”.

    Tätä äänenkannattaja toitottaa lukijoilleen ja samaan aikaan kansanedustajansa tuhertavat vastustavansa ”kaikenlaista syrjintää”. Tosi pontevasti vastustettu! Oikea luku on siis reilut 3,5% (156*0,7/3024*100%=3,6111…%)

    • stunned

     Virhe on kohuotsikoissa kymmenkertainen.

     Kumma juttu, kun samalla vaaditaan testien ulottamista kaikkiin. Nuivien kannalta nykyinen pienehkö, mutta tarkka ja valikoitu otanta, josta seuraa korkea prosentuaalinen osuus narahtaneita, on paras harhauttavan manipuloinnin väline somessa. 70 on iso pommi, 5 on suutari. Samaa desimaalivirhettä kriittiset käyttävät raiskaustilastoissa Ruotsissa.

     Persujohtajat ja nuivat agitaattorit tietävät aivan varmasti, että täystestaus veisi heiltä kätevän propaganda-aseen. He luottavat siihen, että kannattajakunta ei ikinä ajattele näin pitkälle.

 8. Pekka Rintamäki

  Se on hyvä että joku vielä jaksaa edes yrittää puhua järkeä täällä missä järjen ääni on huutavan ääni korvessa. Kiitos siitä sinulle pankkopoika.

  Suosittelen jokaiselle joka osaa lukea luettavaksi korinttolaiskirjettä.
  …jos minulla ei olisi rakkautta olisin vain…

  Ja rakkaus on asia joka mitävittuu- vaahtoajien sydämestä puuttuu.

  Terveellä ihmisellä on rakkaus elämäänsä, itseensä, etenkin puolisoonsa, lapsiinsa tai vaikka työhönsä.

  Mitävittuu- älämölöttäjillä on tarjolla vain vihaa ja vielä enemmän vihaa.

 9. Mirjami Virtanen

  Tuosta Vihdin jutusta. Miten on asianosainen asiassa tämä Panu Huuhtanen, koska hän jo ensimmäisessä lehtijutussa oli se päähaastateltava? Missä ovat tyttöjen isät ? Hyväksikäyttääkö Huuhtanen näitä alaikäisiä tyttöjä saadakseen itse mainetta noissa isänmaallisissa Suomi-liikkeissä ja Rajat Kiinni-porukoissa?

  Tietysti tekijät ovat vastuussa, mutta ketäänhän ei raiskattu? Minua vihtiläistenkin keskustelussa häiritsee se, ettei kukaan kysele, mitä sitten lapset tekevät iltamyöhällä ulkona pyytelemässä humalaisilta miehiltä tupakkaa? Mutta tietysti olen vanhanaikainen.

  • Pekka Rintamäki

   ”Vihdin tapaus” on sellainen, että se on aiheuttanut käsittämättömän määrän älämölöä mutta ei muuta. Mahdollisen rikoksen uhri ei siitä hyödy vaan kärsii.

   Jokainen epäilty rikos pitää voida ilmoittaa. Ilmoituskynnys, tutkintakynnys, syytekynnys ja tuomiokynnys ovat kaikki eri asioita.

   Sen sijaan aiheeton ilmoitus on asia jollaista ei saisi olla olemassakaan. Jokainen sellainen syö resursseja ja mikä pahinta syö rikoksen uhrien sisintä.

   Minä en tiedä mitä Vihdissä on tapahtunut.
   Nettiälämölön määrän perusteella sen on täytynyt olla kamalampaa kuin tapaus ”Jammu- setä”.

   • jore puusa

    Aina kun mietitään pakolaisten tekemiä raiskauksia, kannattaa samalla pitää mielessä ne noin 2500 suomalaista miestä, jotka matkustavat joka vuosi Thaimaahan raiskaamaan 8-10 vuotiaita tyttöjä ja poikia.
    Eikä kukaan perään huutele.
    Muistakaapa Kalevi Keihäsen mainoslause vuosikymmenien takaa..”Thaimaa on hyvä nhaimaa.”

    • Mirjami Virtanen

     Nyt on tuomittu niin järkyttäviä suomalaismiesten tekoja, ihan jo viikon sisällä, ja jos otetaan koko tämä vuosi, järkyttävä 4-vuotiaan pitkäaikainen hyväksikäyttö, teineistä useampia tuomioita, valokuva-pedofiili jne. Onko näistä mitään kriittisten sivuilla. Ei ole. Ei päivitä Halla-aho, ei Hirvisaari, ei edes tuo Huuhtanen, joka jaksaa tuota Vihtiä tuoda jatkuvasti esiin. No, ihmetykseni hänen motiiveistaan jo julkitoinkin, eikö hän voisi tämä alaikäisiin (lapsiin, kuten hän sanoo) kohdistuneen ahdistelun jo vähän jättää somesta ja käsittelystä vähemmäksi. Tahtovatko tytöt tuollaista julkisuutta koko ajan. Itselläni on vieläkin toisen nimi muistissa, kun sekin on tullut julki tässä somemelussa. Ehkä sillä onkin tarkoitus peitellä näitä vakavia seksuaalirikoksia, että huomio kääntyisi niistä pois? Tapauksista, joissa on oikeasti turmeltu jo hyvin pienikin lapsi.

    • stunned

     Ketä nämä miehet ovat ja mistä tieto on peräisin?

     • jore puusa

      Ketä?
      SOME:ssa vastaan vain omalla nimellään kirjoittaville.

      • stunned

       Ok.

       2500 pedofilia pelkästään Suomesta vuosittain tai 8–10-vuotiaat uhrit on samanlaista vauhkoamista kuin Suomen uutisten ”60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista yli-ikäisiä”.

       Googlettamalla löysin kourallisen suomalaisia pedoja, jotka ovat jääneet kiinni Thaimaassa.

       Suomesta tehdään Thaimaahan satakunta tuhatta matkaa vuosittain.

       Seksituristeista valtaosa käyttää baarityttöjen palveluita. Baareissa ei ole yleensä alaikäisiä töissä. Ennemminkin kuulee valitusta, että tarjonta on liian vanhaa.

       Turisteista valtaosa on — turisteja.

      • jore puusa

       Olen työskennellyt lehtikuvaajana Thaimaassa AP:lle PolPotin kriisin aikana. Olin myös jonkun aikaa AP:n Bangkokin deskin päällikkö ja AP:n Charliea Mc Carthy tarjosi minulle postia kuvieni perusteella. En mennyt…
       Tutustuin useisiin matkailualan suomalaisiin työntekijöihin sinä aikana. En tässä kerro – millä kaduilla Bangokissa voi ostaa 8 vuotiaan tytön yöksi – mutta kuvasin siellä askaroivia suomalaisia aina kun tulin sotatila-alueelta eli Kambodjan puolelta. Aiheesta tehtiin juttu pariin jenkkilehteen. Suomalainen media ei halunnut aiheesta kuvia.
       Jo silloin oppaiden käsitys oli että 2000 – 3000 suomalaista tulee Thaimaahan vain lasten takia. Mikä lienee nyt.
       Oppaat perustivat arvionsa siihen miten moni suoraan kysyy miten esim. jo silloin pystyssä olleeseen cowboy baariin pääsee.
       Tästä voi lukea lisää.
       http://www.valomerkki.fi/uutiset/turistien-taivaassa-myydaan-lapsia
       Minua iljetti ne pohjanmaalaiset isännät jotka pussihousuissaan ja -olen lomalla lippis- päässä lähtivät panoreissuille ja tulivat oksennuksessa, paskassa ja umpitunnelissa hotelliin samoihin aikoihin kun palasin jokapäiväisestä sodasta.
       Mutta eniten minua iljettää tällaiset stunned tyyppiset nimimerkkipelkurit jotak yrittävät kaataa jokaisen tiedonmurun joka ei sovi itselle.
       Lapsiprostituutio on totta ja sen ylläpitoon osallistuu iso joukko suomalaisia. Tästä en kirjoita enää enempää, minä olen ollut siellä ja NY Timesin toimittajan kanssa penkonut osin henkemme uhalla asiaa — nimimerkki Stunned ei ole.

 10. Merja Nurmi

  Sekin täytyy huomioida, että rk-porukassa on paljon sellaisia, jotka ihan hyvin tietävät ja ymmärtävät, ovat ehkä jopa lukeneet tuonkin uutisen alusta loppuun asti, mutta kun se koulukiusaaminen vaan on niin kivaa… Ihmisyyden alennustila!

 11. jore puusa

  Muistakaa, että mitävitun kirjoittajista suurin osa ja riippuen uutisesta, jopa kaikki ovat Janitskinin noin vuosi sitten ostamia feikkejä, joiden tekstejä ahkeroivat T1 ja T2 ja T3 jne eli janitskinin trollit – joista yksi on muuten syväkurkku 🙂
  Janitskin osti siis kerralla ilmeisesti jopa 70 FB feikkiprofiilia, jotka on helppo tunnistaa.
  Se mitä tuosta seuraa on hiukan kurjempi juttu.
  Janitskinilla on 5-7 mediaa mm uberuutiset, ne levittävät Janitskinin disinformaatiota edelleen, mutta MV:n varjossa ja niitä luetaan kuten oikeaa mediaa. Disinformaatio kumuloituu ja nämä viisi tai seitsemän tuottavat Janitskinin tulot klikkauksillaan.
  Ongelma on nämä rajatkiinni eli aitosuomalaiset fasistiset ja rasistiset somemediat joiden kommenttipalstalaiset ovatkin aitoja kantiksia. Ja heidän levittämänään tieto murskautuu pipareiksi.
  Muistakaa rikkinäinen puhelin leikki. Teeti sitä usein opiskelijoillani disinformaation oivaltamisen helpottamiseksi.
  Luultavasti jokainen tuntee asian – joten en kirjoita siitä enempää.

  Liettuassa ( vai oliko se latviassa) kansalaiset alkavat itse paljastaa Venäjän propagandaa ja valheita…eilinen YLE:n uutinen. Meidän pitää tehdä samoin ( huoh..koita nyt saada suomalainen tekemään yhtään mitään)

  Deletoi julkisesti rasistinen huhu päivässä, pelastat Suomen.

  • Kennett Ylitalo

   Noita Venäjän trolleja saa katella, aika pieni osa niistä osaa kunnolla suomea. Yleensä esiintyvät työperäisinä maahanmuuttajina (harmi kun tuo pitää nykyään erikseen sanua..) tai opiskelijoina. Sillä selitetään huono tai olematon suomen kielen taito.. Just tässä par aikaa yhden tuollaisen kanssa väittelen. FB profiilit on joko ostettuja tai huonosti tehtyjä uusia, se ei vaadi valtavasti tietotaitoa huomata merkit: tyhjä profiili, voi olla vanhakin mutta postauksia ei ole ollenkaan taikka ei viimeiseen kahteen vuoteen, kunnes yhtäkkiä on taas aktiviteettia. Friends listat on sekavaa sillisalaattia jossa tuntuu olevan yksi ihminen joka maasta; nää heittää laajan kaverikutsu verkon. Trollit päinvastoin kuin spammaajat ei oo kovin monessa ryhmässä ja nämä ryhmät ovat yleensä yhden asian ryhmiä. Enemmän viihtyvät paikoissa joissa ei tarvi omaa nimeä tai joissa historiaa ei voi tarkastella, lehtien kommenttipalstat ja homma foorumin kaltaiset paikat, mv ja vauva.fi..

  • Minna Ylitalo

   Saksassa toimii hoaxmap, johon kerätään ja dokumentoidaan vääriksi todistetut trolli-huhut kartalle. http://hoaxmap.org/index.html

 12. Saku Timonen

  Tänne on sitten ihan turha linkittää yhtään MV:n juttua. Ne eivät mene moderoinnista läpi.

 13. Antti Helin

  Ilmeisesti oikaisu tulikin Migrin pyynnöstä, joka myös avasi hyvin tiedotteessaan asiaa:

  http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistotiedotteet/lehdistotiedotteet/1/0/vain_osan_ika_testataan_valtaosa_alaikaisena_turvapaikkaa_hakevista_on_alaikaisia_66998

  ”Testitulos kertoo lähinnä sen, että viranomaiset ovat onnistuneet testaamaan turvapaikanhakijoiden ikää vain perustellusti eli kalliisiin ja aikaa vieviin tutkimuksiin ei ole lähetetty turhaan.”

  Tässä mielessä 70 prosenttia on siis varsin ansiokas tulos. Kuten nimimerkki stunned yllä avasi omalla linkillään, jos se olisi 95 prosenttia, joutuisi pohtimaan tehdäänkö testejä liian vähän, jos se taas olisi alle 50 prosenttia, joutuisi pohtimaan tehdäänkö niitä suotta liikaa, ne kun eivät ole halpoja. 70 prosenttia kuulostaa siltä, että testiin ei lähetetä hatusta vetämällä. Näitä arvioita, joiden pohjalta testi tehdään, on tekemässä poliisin ja rajavartiolaitoksen asiantuntijat, joilla varmaan alkaa olla aika hyvä tatsi siihen millainen alaikäinen turvapaikanhakija on ulkonäöltään ja käytökseltään.

  • stunned

   Testataan kaikki 3000 alaikäistä, sillä sitähän nyt vaaditaan kaikkialla. Mitä siitä, että jonon purkaminen vie seuraavat kaksi vuotta. Saavathan mitä halusivat.

   Oli lopputulos testeistä mikä hyvänsä, se ei vaikuta ennakkoluuloihin. Migrin mukaan ikä ei edes vaikuta suojeluntarpeeseen, sillä se ratkaistaan muilla perusteilla.

 14. Ismo Columbo Lehmonen

  ”He tunnistavat kirjaimet ja osaavat hahmottaa yksittäisiä sanoja, mutta jo kahden lauseen muodostama kokonaisuus tuntuu olevan ylivoimainen ymmärrettäväksi.”
  Mutta jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.
  Taas kerran pyydän kaikkia seuraamaan, miten useasti isäm maallisten kommentit halveeraavat kotimaamme nimeä pienellä alkukirjaimella.

 15. Pekka

  Miksi kommenttini on poistettu täältä ja FBstä? Minusta Saku toimii alhaisesti kun syyllistää kaikki rikkaat veronkiertäjiksi. Hän arvostelee miita samanlaisesta yleistyksestä. Minusta mitään ihmisryhmää ei saa syyllistää huhujen tai jonkin tekemien rikosten vuoksi, ei maahanmuuttajia raiskauksista tai väärän iän ilmoittamisesta tai rikkaita verorikoksista. Kuten Saku itse korostaa, niin kirjoittelun pitää perustua faktoihin. Saku varmaan poistaa tämän kommentin. Sääli, blogin uskottavuus kärsii jos näin tapahtuu. Pitää etsiä kanava, tuoda esiin tämä epärehellinen puoli muuten hyvästä blogista.

  • Saku Timonen

   Poistin kommenttisi Fb:stä, koska en jaksa käydä ympyrää pyörivää keskustelua tuntikausia. Täällä olet saanut nyt sanoa sanottavasi ja se riittäköön.

 16. Janne Raitio

  Onko jotenkin sopimatonta kysyä eikö Vihdin tapaus ollutkaan keksitty, kuten ”Perimmäinen syy” -kirjoitusessa kerrottiin? Ei pitäisi olla oikeusoppineelle liian haastava kysymys.

  • Saku Timonen

   Tuota tulet siis kysymään jutun alla, jossa juuuri olen selittänyt asian. Avaa jutun linkit ja lue.

Kommentoi »

Comments are closed