Lukemisen vaikeus

Valtaosa alaikäisiksi luulluista turvapaikanhakijoista ei olekaan alaikäisiä.

Näin mahtavalla avauslauseella aloittaa sanomalehti Kaleva alaikäisten turvapaikanhakijoiden iänmäärityksestä kertovan juttunsa. Tämä uutinen näkyy leviävän varsinkin ns. maahanmuuttokriittisten jakamana. He lukevat poikkeuksetta jutun niin, että kaikista alaikäisiksi ilmoittautuneista turvapaikanhakijoista 70 % onkin ilmoittamaansa vanhempia. Avauslause pistää epäilmään, että juttu oli tarkoitettukin ymmärrettäväksi näin.

Eihän itse jutussa niin sanota. Siinä sanotaan, että iänmäärityksiä tehtiin viime vuonna 156 henkilölle. Tänä vuonna niitä on tehty noin sadalle henkilölle ja tutkituista 70 % osoittautui ilmoittamaansa vanhemmaksi. Maahan saapui viime vuonna yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja heistä vain pieni osa on tutkittu. Kallis tutkimus tehdään tietenkin vain silloin, kun alaikäiseksi ilmoittautunut näyttää kertomaansa vanhemmalta. Kymmenvuotiaalta näyttävää kymmenvuotiaaksi ilmoittautunutta ei tarvitse tutkia.

Ei uskoisi, että tällainenkin asia pitää erikseen selittää aikuisille ihmisille. Tosin olen huomannut, että varsinkin MV:stä ja Rajat kiinni-kansanliikkeen Fb-sivulta päivittäisen adrenaliiniannoksensa hakevat kansalaiset ovat käytännössä lukutaidottomia. He tunnistavat kirjaimet ja osaavat hahmottaa yksittäisiä sanoja, mutta jo kahden lauseen muodostama kokonaisuus tuntuu olevan ylivoimainen ymmärrettäväksi.

Kirjoitustaitokin on tällä porukalla hakusessa, mutta se ei mielipiteen ilmaisemista hidasta. Kun blogini kommenttiosioon, kahdelle Fb-sivulleni ja sähköpostiini alkaa ryöpytä ihan sitä itseään, niin arvaan mistä on kysymys. Ilja Janitskin on heittänyt laumalleen lihanpalaksi jonkin minua koskevan tarinan. MV:llähän on tapana heittää päivittäin pari yksittäistä ihmistä laumansa raadeltavaksi.

Tällä kertaa kyse oli tästä Vihdin ahdistelutapauksesta, josta syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen kahta miestä vastaan. Nyt MV vaatii päitä vadille. Olemme tutkinnanjohtajan kanssa kuulemma syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen ja minä olen lisäksi vaatinut tytöille rangaistusta perättömästä ilmiannosta.

Ensimmäisen kerran kerroin tapauksesta täällä  ja myöhemmin vastasin MV:n edelliseen hyökkäykseen täällä.

Tiivistän asiani nykymuodin mukaisesti kolmeen pointtiin, koska pitempää selitystä eivät MV:n lukijat ymmärrä:

 1. Siteerasin tutkinnanjohtajan lehdelle antamaan lausuntoa ja linkitin siihen samaiseen lehtijuttuun.
 2. Siteerasin rikoslakia ja jos jonkun mielestä pelkkä lain siteeraaminen on rikos, niin siitä sitten vain tutkintapyyntöä tekemään.
 3. Opetelkaa lukemaan. Siitä on elämässä yllättävän paljon hyötyä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Juttujeni sisällöstä en keskustele Fb:n yksityisviestein enkä sähköpostitse. Jos ette uskalla sanoa sanottavaanne julkisesti, niin sitten kommentoitte suoraan roskakorin kanssa.

Päivitys 14.4. klo 15.30

Kaleva on julkaissut oikaisun ja se on luettavissa täällä http://www.kaleva.fi/oikaisut/oikaisu-uutiseen-joka-kasitteli-turvapaikanhakijoiden-ikatestausta/725199/

Asiallista toimintaa.

 

 

 

Kommentit (33)
 1. jari meriluoto
  14.4.2016, 10:50

  Hyvä tiivistelmä, mutta lukutaito ei auta noita reppanoita, koska pitäisi myös ymmärtää lukemansa. Tähän asti näyttäisi olevan luetun ymmärtämisessä jollakin ryhmällä isosti ongelmia.

  1. Jep. Luettua ei ymmärrä, koska ei suostu hyväksymään sen sisältöä. Valikoiva lukutaito, sanoisin.

 2. Aleksi Salonen
  14.4.2016, 11:07

  HS:n hyödylliset idiootit levittävät jo juttua laajemmalle yleisölle. Ainoa kysymys on, motivoiko heitä klikkien ahneus, rasismi vai onko taustalla silkka tyhmyys? Jälkimmäinenkään ei ole kovin hyvä vaihtoehto, sillä sehän merkkaa, että valheita on HS.lle jatkossakin yhtä helppo syöttää.

Kommentointi suljettu.