Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mielensäpahoittajat

Viime päivinä olen saanut poikkeuksellisen paljon postia juttujeni takia mielensä pahoittaneilta ja minua on vaadittu pyytämään anteeksi milloin keneltäkin. Olen kuulemma loukannut kaikkia Suomen rikkaita väittämällä heitä perusteettomasti veronkiertäjiksi ja olen pahoittanut monen mielen epäilemällä Oulun ekomatkailukeidasta rakennettavan palkattomalla työvoimalla kuntouttavana työtoimintana.

MV:n nostattamaan meteliin vastasin eilen ja rikkaiden puolesta närkästyneitä neuvon opettelemaan tunnistamaan sarkasmin ja faktan välisen eron. Kaikkia neuvon tunnistamaan uutisen ja blogin välisen eron. Minä en ole uutismedia, vaan analysoin jo julkaistuja uutisia. Kirjoitan blogia ja blogin määritelmään kuuluu henkilökohtaisen näkökulman painottaminen. Katsokaa vaikka täältä.

Tämän alustuksen jälkeen palaan tuohon Oulun ekomatkailukeitaan rakentamiseen. Yle uutisoi, että hanke toteutetaan kuntouttavana työtoimintana  ja minä kirjoitin siitä tuon ylemmäksi linkittämäni jutun. Sen ja Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry:n tekemän kantelun jälkeen Yle julkaisi uuden uutisen, jonka mukaan hanke toteutetaan palkkatuettuna työnä eli jokainen saa TES:n mukaista palkkaa. Palkkatuettuja tulee olemaan peräti 250 henkilöä.

Jos tämä on totta, niin kyseessä on jymyuutinen ja ihmettelen, että sitä ei ole hehkutettu valtakunnallisesti. Viime vuonna palkkatukirahat Oulussa loppuivat muistaakseni jo huhtikuussa ja yleensäkin yleishyödyllisten yhdistysten on erittäin vaikeaa saada edes yhdelle henkilölle palkkatukea. Onko nyt onnistuttu saamaan TE-viranomaisilta tukipäätös 250 henkilölle? Onko Euroopan sosiaalirahasto ESR:ltä saatu päätös hankkeen tukemisesta?

Saamieni tietojen mukaan ESR:n tukea on haettu, mutta ei vielä saatu. TE-viranomaisten myöntämään palkkatukeen 250 henkilölle uskon sitten, kun sellainen jättipotti uutisoidaan kunnolla. Se ylittää takuuvarmasti myös valtakunnallisen uutiskynnyksen. Siihen asti epäilen ikuisena skeptikkona, että nyt on erehdytty uutisoimaan visiot totena, mutta sen jälkeen lupaan kehua hanketta estoitta erinomaisena työllistämisenä.

Epäilen myös olevani ainakin osasyyllinen Maria Tolppasen blogin sulkemiseen. Ei niin, että olisin koskaan sellaista vaatinut tai edes halunnut, mutta oikaisin hänen esittämiään valheellisia tietoja. Tolppanen kyseli suvakeilta missä menee raja, kun opiskeleva maahanmuuttaja saa parempaa tukea kuin syntyperäinen suomalainen opiskelija. Minä kerroin, että Tolppanen vertaili keskenään suomalaisen saamaa opintotukea ja maahanmuuttajan saamaa työttömyysturvaa saadakseen maahanmuuttajien tuen näyttämään suuremmalta. Hän jätti kertomatta, että työtön suomalainen ja työtön maahanmuuttaja saavat saman verran työttömyysturvaa. Samoin opiskeleva suomalainen ja opiskeleva maahanmuuttaja saavat saman verran opintotukea.

Nyt Tolppanen uhkaa ruveta lain kanssa hippasille vähän samalla tavalla kuin Terhi Kiemunki. Kiemunkihan teki esitutkintapyynnön omista kirjoituksistaan todistaakseen, että ei ole rasisti. Hänelle saattoi tulla yllätyksenä, että poliisi oikeasti otti asian tutkittavakseen. Lopputulosta en rupea arvailemaan, mutta yleensä ottaen pidän esitutkintapyynnön tekemistä itsestään täysin järjettömänä. Voi saada mitä tilaa.

Tämän jutun kirjoitin kahdesta syystä. Toinen on se, että tekemäni selkeät faktavirheet minä korjaan anteeksipyynnöllä säestettynä, mutta en lähde tekemään Canossan matkaa jokaisen närkästyjän vaatimuksesta. Jos ette tunne historiaa, niin googlettakaa.

Toinen on se, että nyt linkit avautuvat omaksi välilehdeksi ja siksi tässä jutussa on niin paljon linkkejä. Uutuudenviehätystä.

***

Kommentointi taas vain omalla nimellä, jos muuta ei ole sovittu.

Kommentit (32)

 1. Pekka Forstadius

  Mitä veroparatiiseja ovat nämä ry:t tällä ekokeikalla? Urheilun parissa ”yleishyödyllisissä” veroparasiiteissa jaetaan ylisuuria palkkoja puuhastelijoille.

 2. Joni Pelkonen

  Hämmästyttävän suurelta joukolta kuulostaa 250 ihmisen palkkaaminen heti alussa jonkin viihdeprojektin henkilökunnaksi. Eikö olisi fiksumpaa aloittaa vähän pienemmällä joukolla ja katsoa lähteekö projekti liitoon? Silloin ei tarvitsisi edes hakea harkinnanvaraisia palkkatukia joita ei siis välttämättä edes saa. Jättiprojekti voi ajautua karille heti alun jälkeen, kun tuen myöntäjä päättääkin että sitä ei enää tarvitse antaa – pitäisi ryhtyä maksamaan työntekijöille ihan oikeaa palkkaa, ja se ei projektin esittelystä päätellen ole aikomuksenakaan.

 3. stunned

  Canossan matka on nappivertaus, niin hyvä, että se olisi ansainnut linkin, joten olkaa hyvät.

  Uuslukutaidottomille Saku on aarreaitta, jos vain yhtään riittää mielenkiintoa kaivaa kirjallista tai kulttuuriperintöä. Suomen lukutaito ja valistuneisuus maailmanmenosta on kohta Sakun ja Aku Ankan varassa.

  Linkki johtaa englannninkieliseen wikiin. Suomeksi ei ole kukaan tehnyt artikkelia Canossan katumusretkestä. Siispä: Walk to Canossa.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Walk_to_Canossa

  • Anssi Keskiväli

   Itse löysin kyllä suomalaisen wikimaininnan tuosta termistä.

   ”Tämän tapahtuman muistoksi puhutaan Canossan matkasta, kun tarkoitetaan vastentahtoista nöyrtymistä ylivoimaisen kilpailijan edessä, etenkin politiikassa.”

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Canossa

   Hyvä kirjoitus (jälleen) ja erittäin hyvä lisä tuo linkkien avautuminen uuteen välilehteen.

   • Stunned

    Suomen wikissä ei ole omaa artikkelia Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Henrik IV:n tekemälle matkalle Canossaan. Viittaamasi linkki kertoo Canossan kaupungista. Retki mainitaan ohimennen myös Henrikin wiki-sivulla.

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Henrik_IV_(Saksa)

  • Tapio Värjölä

   Onhan paavin Canossan-matka tuttu jo koulun historiantunnilta. Sittemmin siitä on tullut nimitys katumusmatkoille ylipäänsä.

   • Tapio Värjölä

    Siis ei paavin katumusmatka, vaan matka paavin luokse katumaan ja anteeksipyytämään.

    • Heli Heikkinen

     Nyt teen ikään kuin leikkimielisen testin, miten paljon/vähän muistan Canossan matkasta kouluajoilta!

     Muistaakseni Canossan matka liittyi kahteen paaviin, oikeaan ja valesellaiseen. Oli paavi Vatikaanissa ja toinen Ranskassa (Avignon? Joku A:lla alkava kaupunki). Ja se lopulta hävinnyt osapuoli joutui tekemään anteeksipyyntömatkan olikoseny keisarin tykö vai peräti sen toisen paavin?

     Jännittää… meneekö mulla nyt ihan historian puurot ja vellit sekaisin. Vaikka ei tuo olis ihme, kouluajoista kun on jo eräämpikin vuosikymmen. Ihan piruuttanikaan en tsekkaa Wikipediasta. Jos kaikki meni ihan piäleen, niin antakaa armoa ylikuormittuneelle kovalevylleni! 🙂

 4. Erkki Posti

  Ekokeidas -työleirin alkuperäisessä Ylen uutisessa todetaan: ”Kuntouttavan työtoiminnan perussopimus on saatu aikaan kaupungin kanssa.” Tästä Kaleva kirjoitti jo 3.2: ”Taloudenhoitaja Seppo Waaraniemen mukaan kuntouttavan työtoiminnan sekä lapinlehmien ja suomenlampaiden avulla tavoitteena on kunnostaa Hietasaaren maita virkistyskäyttöön.”

  THT ry:n hallintotutkintapyynnön jälkeen 13.4. Yritetään yhdessä ry ”täsmentää”, että kyse on palkkatuetusta työstä, eikä kuntouttavasta työtoiminnasta ole koskaan ole ollut puhettakaan kuntouttavasta työtoiminnasta.

  Ihmettelen suuresti, miksei Oulun kaupunki tai Kestävän kehityksen keskus ole vaatineet julkista korjausta Kalevan ja YLE:n aikaisempiin, täysin virheellisiin ja laittomuuksiin viittaaviin uutisiin.

  • Pekka Rantamäki

   Siellähän se Vaaraniemi YLEn korjatussakin juttuversiossa puhuu peräkkäisissä lauseissa palkkatuesta ja kuntouttavasta työtoiminnasta. Tuskin mies edes itse tiedostaa näiden käsitteiden välistä eroa. (tai vaihtoehtoisesti YLEn keskiluokkalaisuuteen tottunut toimittaja ei taas ymmärrä mistään mitään)

   ”Palkkatuella palkatut saavat työehtosopimuksen mukaisen palkan. Alkuvaiheessa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat hoitavat esimerkiksi risujen kantamista.”

 5. Heli Heikkinen

  Minua jaksaa aina vain ällistyttää, eivätkö rasistit todellakaan tunnista omaa rasismiaan. Omasta mielestään Tolppanenkaan ei ole asenteiltaan rasisti, vaikka täysin päinvastaista todistaa esimerkiksi hänen oma blogikirjoituksensa ”Mihin katosi naisten tasa-arvo?”. Se on täynnä tarkoitushakuisia virheellisyyksiä, harhaanjohtamista ja ennen muuta hävyttömän rasistista asennetta.

  Ilmeisesti nyt, kun rasismiin vihdoin ollaan reagoimassa, alkaa se koirien älähtely kalikoiden kalahdellessa. Kuinkahan kauan jokainen mielensäpahoittaja jaksaa vedota poliisiin? Oma veikkaukseni on, että niin kauan, kunnes nähdään, että rasismi on todennettavissa ihan heidän omista julkaisuistaan. Toivottavasti poliisi toimii ryhdikkäästi ja osoittaa, ettei se ole mikään rasistien naamanpesijä.

 6. Matti kanerva

  Maahanmuuttajaopiskelija ei välttämättä saa opintotukea ollenkaan. Jos kyseinen henkilö on eta-alueen ulkopuolelta ja tullut tekemään tutkintonsa Suomeen ei hän saa tukea. Tilillä tosin pitää tosin olla 7000€ ja ensi vuodesta lähtien myös lukuvuosimaksun verran eli esim 25000€ jos opiskelee Helsingin yliopistossa.

 7. Veli-Pekka Saarinen

  On tainnut kalikka osua oikeaan kohteeseen… Tämä mielensäpahoittaminen kertoo vain siitä, miten tärkeää työtä sinä ja yhä useammat blogistit teette ihmisten silmien avaamiseksi tälle suurelle vedätykseltä, jota maassamme tällä hetkellä yritetään ajaa läpi – noista rasisti/fasisti/rajakkirassukoista ja heidän puuhiensa hiljaisesta hyväksynnästä nyt puhumattakaan.

 8. Lassi Kangasluoma

  Luulen, että se hanke on hyväksytty, mutta pöytäkirjaa ei vielä ole saatavilla. Tällainen löytyy Maakunnan Yhteistyöryhmän sihteeristön kokouksesta, josta hanke lähti myönteisenä eteenpäin:

  Kiertotalouden ja uusien toimintamuotojen kehittäminen
  MYRS 23.02.2016 § 24
  Hakija: Yritetään yhdessä ry
  Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
  Toimintalinja: 3
  Toteuttamisalue: Oulu
  Haettu tuki / kokonaiskustannukset: 610 804 € (+800 000 € työvoimapoliittisiin
  toimenpiteisiin) / 763 504 € (1 563 504 €)
  Toteutusaika: 1.6.2016 – 31.5.2019
  Esitys: Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö puoltaa hanketta rahoitettavaksi
  Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.
  MYR:lle esitetään, että se antaa hankkeesta myönteisen lausunnon.
  Päätös: Hyväksyttiin.
  Liitteet 9 Kiertotalouden ja uusien toimintamuotojen kehittäminen

  http://ppohjanmaa.tjhosting.com/kokous/2016371.PDF

  Tuo 800 000 on siis ymmärtääkseni se palkkatukiosuus. Sillä ei palkata 250 työntekijää.

  • Martti Orre

   Mikäli tuo 800 000€ on jyvitetty kolmelle vuodelle, tulee siitä kuukautta kohden noin 22 200€. Jos tämä olisi tarkoitus jakaa palkkatukena 250 työntekijälle, saa kukin kuukaudessa huikeat 88€ palkkatukea. Jotenkin tuntuu että tämä ei ihan vielä vastaa tessin mukaista palkkaa.

   Sen sijaan lukema on ällistytävän lähellä esim. sellaista skenaariota, jossa pakkotyöllistetään ihminen vaikkapa kymmeneksi päiväksi kuukaudessa 9€ ateriakorvauksella, tästähän tulisi 90€/hlö/kk.

   Jos palkkatukea myönnettäisiin esim.tonni kuukaudessa per työntekijä, olisi kokonaisrahoitus 250 000€ x 36, eli 9 miljoonaa euroa.

   Onko sellainen tunne etteivät luvut täsmää? Lähteekö Oulu tukemaan roskien keräämistä 9m€:llä kolmessa vuodessa? Niinpä.

   • töytön

    Enpä ole ikinä kuullut, että jossakin paikkaa yhtä aikaa 250 palkkatuella työllistettyä henkilöä. Eiköhä vaan ilmoiteta rehdisti jo nyt suoraan, että ”palkkatukirahat loppuivat, suoritamme työt kuntouttavana työtoimintana” :). Haisee koko juttu yhtä paljon ku se elikoiden sontima rantatörmä tulevaisuudessa.

    • Jarkko

     Itse asun keski-suomessa ja käsitykseni mukaan täällä palkkatukirahat ovat loppuneet jo aikoja sitten, koska työttömien määrä on noussut niin isoksi. Ainakin itse sain sen kuvan, että palkkatukea ei myönnetä enää vaikka olisit siihen oikeutettu. Ihmettelen sitä miten oulussa rahaa riittää jopa 250 ihmisille.

   • Pekka Rantamäki

    Tuskin palkkatuettuja on tarkoitus pitää työssä kolmea vuotta, eikä kaikkia 250 kerrallaan. Talvella saattaa puutarha/maisemointiprojekteissa olla muutenkin hiljaista. Yhden kesän (3 kk) palkkatukiin 250 hengelle tuo summa ( 1 563 504 €) ymmärtääkseni kuitenkin riittäisi, mikä sekin olisi hieno juttu.

 9. Ville Västilä

  Ei, sinä et Saku todellakaan ole mikään uutismedia, mutta jonkinlaiseksi vasemmiston Jussi Halla-ahoksi sinä olet tahallasi tai tahtomattasi profiloitunut. Tiedän, että nopeasti saatu suosio imartelee ja saataa vähän kohota nuppiinkin, mutta uskon, että fiksuna ymmärrät myös vastuusi vaikka vain blogisti oletkin.

  • Saku Timonen

   Olen kirjoittanut blogia yli kuuusi vuotta ja lukijamäärät ovat olöleet juunnilleen samat viimeiset kolme vuotta. Niin että ei suosio mitenkään nopeasti saatua ole eikä mikään palaute uutta.

 10. Sampo

  Tämä Ekokeidashanke haisee kyllä niin, että toinen käsi on oltava koko ajan nenää tukkimassa. Oikein hyviä ja valaisevia komentteja täällä asiaan liittyen.

  3.2.2016 Kaleva: ”Taloudenhoitaja Seppo Waaraniemen mukaan kuntouttavan työtoiminnan sekä lapinlehmien ja suomenlampaiden avulla tavoitteena on kunnostaa Hietasaaren maita virkistyskäyttöön.”

  11.4.2016 Yle: ”Vaaraniemi kertoo, että neuvotteluyhteys Oulun kaupungin kanssa on erinomainen.
  – Hulluuttahan se on maksaa Kela-sakkoja pitkäaikaistyöttömistä ja antaa heidän olla tyhjän panttina, kun pystytään löytämään valtavat määrät järkeviä työtehtäviä. Kaupunkikin on nyt havahtunut tähän. Vaikeuksista on päästy ja meidän ajatuksiin on alettu uskoa, sanoo Vaaraniemi.
  Kuntouttavan työtoiminnan perussopimus on saatu aikaan kaupungin kanssa. Ensimmäistä kertaa pitkäaikaistyöttömät otetaan mukaan Oulun kaupungin siivoamiseen.”

  14.4.2016 Kaleva: ”– Tässä on väärinkäsitys: raivaamista ei missään tapauksessa ole tarkoitus tehdä kuntouttavana työtoimintana vaan palkkatukitöinä, joista saa työehtosopimuksen mukaisen palkan. Sen maksaa Kestävä kehitys ry, toteaa Vaaraniemi.
  Se pitää Vaaraniemen mukaan paikkansa, että kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat voivat oman valintansa ja kykyjensä mukaan joihinkin töihin osallistua, mutta vain tarkassa ohjauksessa.”

  Eli kahdessa erillisessä jutussa (huomaa päivämäärät) puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Vielä kantelun jälkeisessäkin jutussa kuntouttava työtoiminta on mukana, mutta ”ei varsinaisessa raivaustyössä”. Asia koitetaan kiertää vähättelemällä, edelleenkin on tarkoitus käyttää kuntouttavaa työtoimintaa. Miksi toimittaja(t) eivät ota tästä kiinni, eihän tämän jutun pointti ole työn vaarallisuus tai vaativuus, vaan mm. se ettei kuntouttavaa työtoimintaa saa tehdä normaalissa bisneksessä.

  Itse en näitä vuotavia selityksiä osta, nyt vain jäätiin housut kintuissa kiinni.

  • Jarkko

   ”Itse en näitä vuotavia selityksiä osta, nyt vain jäätiin housut kintuissa kiinni.”

   Ongelma vain, että että jos lainrikkomisesta ei ole säädetty mitään sanktiota se on yhtä tyhjän kanssa vaikka joku asia olisikin säädetty laittomaksi kuten kuntouttavat työtoiminnan käyttäminen tietyssä tilanteessa.

   Sama pätee suomen perustuslakiin kyllä kaikki tietävät, että monissa köyhien asioissa suomen perustuslakiin kirjattuja kohtia rikotaan räikeästi, mutta koska asiasta ei ole lakiin kirjattu ainuttakaan sanktiota pahin mitä perustuslakia toistuvasti rikkova voi saada asiasta on sormen heristys ja huomautus lappu, että elähän tee tätä toiste. Ja jos tekevä taho jatkaa perustuslain rikkomista niin siitä tulee parin vuoden päästä uusi sormen heristys ja lappu että älähän tee tätä toiste. Jos joku jaksaa käydä valitusreitit läpi uudestaan.

 11. Kirsi-Marja Putkonen

  Kiitos Uuninpankkopoika riemastuttavista teksteistäsi! Voiko näitä sellaisiksi sanoa? Eroavat kuitenkin siinä määrin muusta tekstivirrasta, että näiden kohdalle on aina paikko pysähtyä. Olet huolellinen, joten uskaltanen korjata, että TE-keskusta ei organisaationa ole ollut vuoden 2008 jälkeen, jolloin kaksi ministeriötä yhdistettiin. Alueellisia työ- ja elinkeinopalveluja tarjoaa työ- ja elinkeinotoimisto, TE-toimisto, jonka palvelutoimintaa ohjaa ELY-keskus.

 12. Saku Lehtinen

  Pyysit oikomaan mahdollisia virheitä. Kirjoituksessasi on pieni toistuva (kauneus)virhe. ”TE-keskuksiä” ei ole olemassakaan, on TE-toimistoja (tätä virhettä en muista ennen teksteissäsi havainnut). Nykyiset ELY-keskuksien edeltäjät tunnettiin TE-keskuksina.

  Kiitos hyvistä kansantajuisista juridisista analyyseistä.

 13. Heikki

  Kun rasistia kutsuu rasistiksi, niin hän pahoittaa mielensä. Sen sijaan rasisti voi aivan surutta kutsua ihmisiä suvakeiksi, hyysäreiksi, mokuttajiksi ja ties miksi. Niitä nimityksiä, joita he käyttävät maahanmuuttajista en halua tähän kirjoittaa. Jokainen vähänkin netin kirjoitteluja seurannut tietää, miten rajua tekstiä pieni, mutta äänekäs joukko suoltaa.

  Hyvin toimeentulevat ihmiset voivat huoleti kutsua työttömiä laiskoiksi ja työtä vieroksuviksi, sosiaalipummeiksi ja yhteiskunnan eläteiksi. Vaan menepä lausumaan edes puolikas sana heidän ”verosuunnittelustaan”, johan nousee älämölö.

  Rasistit kutsuvat itseään isäm maallisiksi ja rikkaatkin ovat ylpeitä suomalaisuudestaan, ainakin linnan juhlien haastatteluissa. Hekin korostavat isänmaallisuuttaan. Eikä tuossa vielä kaikki, mikä noita kahta ryhmää yhdistää. Kumpainenkin joukko kuvittelee olevansa yhteiskunnan tukipylväitä ja ylläpitäjiä.

  Historia on näyttänyt moneen kertaan, miten talouseliitti lyö kättä yhteen natsien, fasistien ja rasistien kanssa.

 14. Petri Sakkinen

  Vaikea käsittää, mitä nämä henkilöt kuvittelevat saavuttavansa: jos vaikka poliisi, syyttäjä ja raastupa olisivat kaikki sitä mieltä, että mitään rasismia ei ole, kyseessä olisi vain muutaman ihmisen henkilökohtainen mielipide. Kysykööt vaikka Mestarilta.

  Vai miten se nyt menikään: koko prosessi taisi olla farssi ihan muutama vuosi sitten.

  Jos perussuomalaisia olisi 10 tai 15 vuotta sitten tarjottu televisioon komediasarjaksi, käsikirjoitus olisi nopeasti palautettu maininnalla ”liian uskomaton ja kaukana mahdollisesta toimiakseen.”

 15. Harri Harju

  Kiitokset uuninpankolle! Näitä kirjoituksia ei voi ohittaa; pakko käväistä aina välillä lukemassa. Osoittaa todellista ammattitaitoa, ettet uuninpankkopoika kirjoittele millään mutu-tyylillä, vaan jaksat ottaa asioista selvää.

 16. Tomi Pasanen

  On todella mukavaa, että jaksat oikoa näitä mediakirjoituksia. Kiitoksia vaivannäöstäsi.

 17. Jari Kähkönen

  Ah, mikä sen hupaisempaa kuin semi-illiteraatti itsekeksityssä journalismikuvitelmassaan asettamassa rajoja toiselle, joka ei ole sellaisiin(tai tarkemmin ottaen mihinkään) julistautunut eikä sisälle asettunut. Eikä voimaton vitsi ole loukkaantumaan heittäytyvä asianosainenkaan, jolla on jotain hävittävää tekstissä(mutta sisältö ja muoto menevät silti sujuvasti sekaisin keskenään). Ehkä olisi paras odottaa, että ensin loukataan ja loukkaantua sitten vasta? Ei, ei ne tämän(kään) vitsin laatua oikein ymmärrä. Ja nyt nousevat nakkisuojistaan moraaliset pelkurit, jotka voivat tunnontuskitta ailahtaa närkästyneisyydestä kuluttamaan sanailua tai sanailun aiheuttamaa reaktiota jonkinsortin pikaruokana ellei peräti päihdyttävänä aineena/viihdehuumeena. Viimeisenä ja vähimpänä ovat orjamielistä suurimmat eli kateet sekä lannistavat, joille voisi jo nopeasti ohenevan kärsivällisyyden pontimella todeta, että jos tuntuu että päähine kiristää niin painu sinä orja komeroosi, kytkeydy kahleilla seinään ja pyydä päivystävältä avaintenkantaja-piiskurilta ennenaikainen yölukitus.

  Niin, sellainen on tiivistetyssä muodossa pännämiehen tuska ja siitä ollaan pääsemättömissä kuin kynätupesta vyössä ja kovakantisesta muistivihkosta perstaskussa/kenttälaukusta kaulalla. On siis, Sakari, osunut ja uponnut niinkuin vain se maailman kolmanneksi kuluneinen kielikuva keskilahjakkuudelle kertoo. Varansa pitää kuitenkin pitää. Mikä osa viestistä on oikeasti vääristynyt matkalla, jos kirjoitetaan toisen työn pohjalta? Olivatko kaikki keistä kirjoitettiin varmasti julkisesti vastuunalaisia toimijoita, koska tässä maailmassa ei vastuutaan pakenevaa piilovaltaa arkisempaa olekaan? Missä kulkee kulloinkin puhumattomaksi panettelemisen ja vastaamaan haastamisen raja? Ja ei se ole kaksinenkaan pännämies, joka ei puheeksiottamisen jälkeen kykene vaatimaan muutosta.

  Jaksaakseen ja pystyäkseen on näitäkin paikoin pohdittava, mutta muilta osin ei pidä alentua selittelemään eikä keskustelemaan keskustelusta. Ei, vaikka näiden ylen inhimillisten piirteiden ilmeneminen on vain yksi seuraus ilmiöstä, jonka panee laittamattomimmin sanoiksi Tapio Liinoja Sateet tulevat -lyriikassa, mitä tällä kertaa lainaan säästeliäästi vain yhden säkeenpuolen verran:”Ihminen ei liikaa tietoa kestä
  pian löydät itsesi suon silmäkkeestä”. Sellainen on pysyvin kirjainmerkein tehdyn omakielisen julkisen kirjoituksen voima, hätäisemmillä ajattelemaan joutumisen voima vie jopa perusturvallisuuden tunteen. Tsemppiä ja hyviä ylösnostoja, Sakari!

 18. Suvi Pelkonen

  Voimia sulle! Älä anna mielensäpahoittajien estää mielipiteesi ilmaisua. Sun blogikirjoitukset ovat kuin auringonsäde pilvien takaa.

 19. Papi

  Kiitokset tästä ja aiemmistakin kirjoituksista. Tottakai mielensäpahoittajat närkästyvät, kun heidän omat ”viralliset totuudet”, heidän puhumansa asiat korjataan, miten asiat oikeasti
  menee. Ehkä ennen muinoin meni läpi, ei nykyään. Onneksi tämäkin blogisti julkaisee aina
  korjaavan päivityksen, jonkun toisen kirjoittaman tahallisen tai tahattoman artikkelin jälkeen.
  Näin saadaan pidettyä itsemme ajan tasalla asioista.

  • AMK

   Nasse setä on ihan vihainen.Tyttömien pitäisi tehdä työtä että luuserit saisivat ilmatteeksi palkkioita tekemettömästä…niin mistä???

Kommentoi »

Comments are closed