Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Populismin mädät hedelmät

– Ihmiset eivät välttämättä uskalla sanoa mielipidettään ja ottaa asiallisestikaan kantaa asioihin, kun palaute alkaa olla kunnianloukkauksen tasolla. Alankin olla taipuvainen vakavasti harkitsemaan, pitäisikö somessa ja verkossa tapahtuvan törkykirjoittelun rikosoikeudellista puuttumiskynnystä madaltaa.

Näillä saatesanoilla oikeus- ja työministeri Jari Lindström poistui Facebookista. En ihmettele hänen päätöstään, sillä kenenkään ei tarvitse sietää jatkuvia solvauksia ja uhkauksia. Viime aikoina normaalista kritiikistä valovuoden päässä oleva vihapuhe on entistä enemmän kohdistunut juuri ei-populistista järjen ääntä edustaviin perussuomalaisiin ministereihin ja kansanedustajiin. Otetaan esimerkisi vaikkapa törkyjulkaisu MV:n suhtautuminen kansanedustaja Tiina Elovaaran ilmoitukseen olla mukana tämän illan Uutisvuodossa. Näin sitä arvioi MV:n Ilja Janitskin:

mv tiina e

Ja aktiivinen lukija-bloggaaja säestää näin:

tw

Tästä olen varoitellut ennenkin. Ensimmäisen kerran kirjoitin asiasta viime marraskuussa :

”Suokaa anteeksi, mutta minun on seurattava tuota roskajoukkoa. Olen heidän johtajansa.  

Populisit kohtaavat ennemmin tai myöhemmin sitaatin kaltaisen ongelman. He luulevat johtavansa joukkoa, mutta tosiasiassa se joukko menee menojaan ja johtaja joutuu juoksemaan sen perässä säilyttääkseen edes uskottavuutensa rippeet.”

Vähän yli kuukausi sitten totesin, että Lindströmiä ja muita perussuomalaisia päättäjiä ovat ruvenneet omat koirat puremaan:

”…mistä se vihaposti ministerille sitten tulee? Tuleeko se kuoliaaksihalaavilta suvakeilta? Ei tule, vaan asialla ovat ihan samat henkilöt, jotka ennen vaaleja asettivat toivonsa juuri perussuomalaisiin. Nyt puolueen ollessa kaikkea leikkaavassa hallituksessa on entisten kannattajien pettymys hirmuinen.”

Jari Lindström ei varmaan ennen oman postin saamista ollut erityisemmin tutustunut ongelmaan. Tiina Elovaaran virhe oli olla liian järkevä. Juuri hän oli ensimmäisenä vaatimassa törkykirjoittelija Terhi Kiemungin eroa kaikista luottamustoimista, mutta puolueen Tampereen paikallisosasto antoi yksimielisen tukensa Kiemungille ”sattumalta” juuri sellaisena päivänänä järjestetyssä kokouksessa, jolloin Elovaara oli ulkomailla. Näin estettiin järjen äänen kuuluminen.

Perussuomalainen puolue avasi itse tämän pullon ja päästi vapaaksi sellaisia henkiä, joiden edessä se itsekin on nyt avuton. Vuosia kestänyt ja vähitelleen paisunut törkeily alkoi vaivihkaa Jussi Halla-ahon tueksi perustelulta Hommafoorumilta, jonne kirjoiteltiin häveliäästi enimmäkseen anonyymisti. Parin jytkyn jälkeen piru on päässyt irti ja nyt suolletaan omalla nimellä sellaista tavaraa, josta vielä viitisen vuotta sitten olisi varmasti päätynyt oikeuteen.

Tähän puolue yllytti ihan avoimesti. Sinun mielipiteesi ei voi olla väärä, koska se on sinun mielipiteesi. Sananvapaus!

Ongelma on siis konkretisoinut ihan ministeri- ja kansanedustajatasolla, mutta mietitäänpä Lindströmin esittämää ratkaisua. Hän sanoo harkitsevansa rikosoikeudellisen puuttumiskynnyksen alentamista.

Tämä ongelma ei ole lainsäädännöllinen eikä siis kuulu oikeusministerin toimialaan. Meillä on jo laki, joka kriminalisoi mm. laittoman uhkauksen, kunnianloukkauksen ja kiihottamisen kansanryhmää vastaan. Ongelma on siinä, että poliisilla ei ole resursseja ruveta tutkimaan kaikkea netissä vilisevää ryönää. Oma osansa saattaa olla tehtävien priorisoinnilla, joten ongelma on enemmän sisäministerin toimialaa. Hän vastaa poliisin toiminnasta ja hänen yhdessä poliisiylijohdon kanssa pitäisi kohdentaa poliisin voimavarat uudelleen. Ensin tietysti niitä voimavaroja olisi oltava ja siinä asiassa on Lindströmilläkin hallituksen ministerinä sanottavaa.

Siihen asti saamme nauttia populismin mädistä hedelmistä ja nyt näyttää siltä, että niitä hedelmiä jaetaan tasapuolisesti. Lienee ihan turha toivoa, että ongelman aloittaneet ymmärtäisivät sen lopettaa.

Kommentit (21)

 1. saila sillanpää

  Perussuomalaisten ja Soinin noste eduskuntavaaleissa oli osaltaan median aiheuttama. Soini sai runsaasti media-aikaa verrattuna muihin ehdokkaisiin.

 2. Tuure Piittinen

  Olisi ehkä aiheellista perustaa erityinen nettiliikennettä valvova yksikkö, joko poliisin tai sisäisen turvallisuuden toiminnan alle.

  • stunned

   Nettiä ei voi valvoa noin. Kansalaisvalvonta riittää. Jokainen voi ilmoittaa laittomuuksista jo nyt. Puuttuu vain se, että ilmoituksiin reagoitaisiin ja nostettaisiin syytteitä, jotka johtavat tuomioon. Keinot on jo olemassa. Käytetään niitä.

 3. Mark Andersson

  Historialla on tapana toistaa itseään. Koska elämme aikaa jolloin historiankirjoilla pyyhitään ahtereita, toistumisen ennakointiin pystyvät vain ne, jotka vaivautuvat ottamaan selvää asioista ja tietämään – tietämättömyyshän on nykyään muotia ja siihen kannustetaan joka suunnalla.

  PS=SMP

  Toisin sanoen Persut hajoaa ja rasistit perustavat oman pikkupuolueen, jollaisena se onneksi pysyykin. Ehkä jo ensi eduskunnassa näemme kaksi pikkupuoluetta parin muun seurana: maltilliset Persut ja rasistit. Tulevaisuudessa tyytymättömyys kanavoituu muualle – ehkä Persujen raunioille joku uusi Soini perustaa oman valtakuntansa.

  • yrjö perkko

   Jos oikein muistan, Soini taisi saada kirjatuksi puoluetuesta, että jos ps hajoaa, puoluetuki tulee edelleen kokonaan emopuolueelle. Varma tästä en ole, muistikuva kuitenkin on.

   • Mako Malezer

    Aivan oikein muistat. Syynä oliko nyt SMP:n jakautuminen aikoinaan kahtia jolloin ne ketkä SMP:stä lähti ovet paukkuen otti omansa mukaan.

 4. Virva Itäranta

  Sitä saa, mitä tilaa.

 5. Rauno Toivainen

  Olen historian opettaja lukiossa ja siksi(kin) seurannut huolestuneena viime vuosien kehitystä. Pidin vuonna 2011 koko koululle aamunavauksen, jossa varoittelin lisääntyvästä vihapuheesta ja siitä, miten yleensä aina historiassa vihapuhe on muuttunut yhä hurjemmaksi ja lopulta sana on muuttunut teoiksi, ellei vihapuheeseen puututa ajoissa. Totesin myös, että kynnys vihapuheeseen madaltuu koko ajan ja sen kitkeminen pois on mahdotonta, jos annamme sen ensin vapaasti rehottaa. Pessimistinä täytyy todeta, että juuri näin on käynyt Suomessa. Erityisesti perussuomalaisten myötävaikutuksella julkinen keskustelu on muuttunut öyhötykseksi. Ikävä kyllä muutkin puolueet flirttailivat uuden jytkyn pelossa aikansa näiden öyhöttäjien kanssa. Kun vihapuheen Pandoran lipas on kerran avattu, on sen sulkeminen vaikeaa. MItä opimme historiasta? Sen, että emme opi siitä näköjään mitään.

  • Petri Sakkinen

   Kun vihapuheen Pandoran lipas on kerran avattu, on sen sulkeminen vaikeaa.

   Ensimmäisellä kerralla sulkeminen onnistui ja laatikkoon jäikin jotain: toivo. Siellä se lienee vieläkin, koska havaintoja siitä ei ole ollut.

 6. Esa Nikko

  Soini teki kyllä hyvän vaalikampanjan. Vitsaili ostokeskuksissa eläkeläisille ja sai varmasti paljon ääniä ”fiksuilla”väläytyksillään.

 7. Pekka Rintamäki

  Halla- Ahokaan kun ei suostunut mitävitun käsikassaraksi, niin tietääkseni hän on tällä hetkellä aikamoisen parjauskampanjan kohteena myös.
  Eli hän ei sen käsistä karanneen lauman mielestä ole enää tarpeeksi ”maahanmuuttovastainen” vaan on suorastaan suvakki.

 8. Pekka Rintamäki

  Mainitsin muuten joskus, että Perussuomalaiset ovat jytkynsä jälkeen pysyneet kasassa vain siksi, että puoluetukea koskeva lakimuutos ei ole vielä voimassa.
  Veikkaan, että Soini odottaa sitä kieli pitkällä, jonka jälkeen voi käynnistää puolueessaan ”harjauskampanjan”.

 9. AMK

  Entäs työttämät? he saavat jatkuvasti kuulla solvauksia ja uhkailuja vieläpä ministeritasolta,mutta kukaan ei siihen puutu???Onko tosiaan niin että heillä(työttömillä) ei ole oikeutta elää???Ainakaan sen mukaan mitä ministeriö ja ns.asiantuntijat lausuntojaan antavat,työttömien pitää tehdä työtä että saavat työttömyyskorvausta.Asia ei minulle aukea:työtön tekee työtä saadakseen työttömyyskorvauksen korvauksesta maksetaan 20% veroa,jos se olisi palkkaa veroa menisi noin 1-4% tai ei olleenkaan .Miksi työtön on työtön vaikka tekee työtä saadakseen työttömyyskorvauksen??Sama kun kysyisi oliko ennen muna vai kana??

 10. Esko Rytkönen

  Julkisista häväistyksistä ja perustelemattomista tölväisyistä alkoi tulla ”normaalia” jo siinä vaiheessa, kun Soini keksi nostaa Viikinki Halmeen poliittiselle näyttämölle. Iltapäivälehdet olivat mukana tukemassa uuden poliittisen kulttuurin nousua. Nyt osa persuista on joutunut MV- ja Rajat kiinni -porukan maalitauluksi, kun ovat ryhtyneet arvostelemaan kaikkein räävittömintä vihapuhetta. Silmittömimmän hyökkäyksen kohteeksi ovat joutuneet ne, jotka ovat tuoneet esille äärioikeiston yhteydet itänaapurin infosotaan. Soini tuntee kyllä hyvin väkensä ja hän aavisti jo hallitusohjelmaa tehdessä, että osa persujen räyhäsiivestä saattaisi olla irtoamassa omaksi puolueekseen. Niinpä puoluetukilakia rukattiin sellaiseksi, että tukirahat jäävät Perussuomalaisten kassaan, vaikka räyhäoikeisto irtoaisikin puolueesta. Suomidemokraattien suojista olisi saattanut löytyä koti monille odinisteille, Rajat Kiinni -heimolle, putinisteille, hommalaisille ja uusnatseille, mutta puheenjohtajavaalin tulos saattaa hillitä loikkauksia sen riveihin. Olavi Mäenpää on tunnettu herkkyydestä joutua törmäyskurssille omien kannattajiensa kanssa. Hommalaisten strategia on ollut tähän asti toimiva: he ovat saavuttaneet parlamentaarista menestystä ja hegemonisen aseman ilman että ovat järjestäytyneet tiukaksi liittoumaksi.

  • Pekka Rintamäki

   Näin on. Mutta nyt eduskuntaryhmästä erottamisista saattaa tulla pysyviä.

 11. Kirsi

  Minä luulen, että Perussuomalaiset osaavat taktikoida kahdella jakkaralla edelleen. Elovaaran ulkomaan matkan aikana tehty päätös säilytti molempien kasvot. Ehkäpä ajoitus ei ollutkaan sattumaa myöskään Elovaaran puolelta. Perussuomalaiset ole ollut missään vaiheessa mikään humanismin ja demokraattisten arvojen puolue. Populistinen viha on ollut sen kantava voima.

 12. Vesa Tähtinen

  Sananvapauden outo käsittäminen vapaudeksi lausua mitä tahansa joutumatta siitä vastuuseen on syntynyt nimenomaan viime vuosina. Sakari Timosen arvio taustoista ja kehityskuluista on paikalleen osuva. Pandoran lipas on avattu ja nyt sen sisältö on karkuteillään.

  Jo aiemminkin ennen sosiaalisen median esille tuloa, on poliisin, syyttäjälaitoksen ja tuomioistuinten asenne kunnianloukkausrikoskiin ollut hieman torjuva. Noilla tahoilla on katsottu, että ihmisten tulisi selvittää keskinäiset välinsä muutoin kuin oikeusjärjestelmän kautta. Se olikin varsin luonteva ajatus aikoina, jolloin tyypillisimmät kunnianloukkausrikokset olivat naapurusten välisiä sanailuja. Tällaiseen käsitykseen tulin oikeuselämää työssäni vuosikymmenet seurattuani.

  Lehdistössä ja radio-ja televisiotoiminnassa julkaisijan painovastuun toteuttaminen rajasi loukkavat äärimielipiteet niin, ettei sellaisia julkaistu, jos niitä julkaistavaksi tarjottiin. Nyttemmin on tilanne muuttunut suurelta osalta tässä sosiaalisen median hullunmyllyssä. Kontrolli on vähentynyt ja sen painopiste on muuttunut. Oikeusjärjestelmän tulisikin tiukentaa asennettaan, mutta sen esteenä ovat vähentyneet resurssit.

  Sananvapauteen kuuluu oikeus lausua mielipiteensä, josta pitää myös olla valmis kärsimään vastuu. Sanavapaus ei ole vastuuttomuutta.

  • Petri Sakkinen

   Sananvapauteen kuuluu oikeus lausua mielipiteensä, josta pitää myös olla valmis kärsimään vastuu. Sanavapaus ei ole vastuuttomuutta.

   Kansanedustaja Maria Tolppanen on juuri ryhtynyt siirtämää maalitolppia siten, että sananvapauden nimissä mediatoimijan (blogisivuston) pitäisi julkaista aivan kaikki.

   Vaikuttaa siltä, että Maalitolppasemme aikoo haaskata poliisin ja oikeuslaitoksen aikaa tekemällä rikosilmoituksen bloginsa sulkemisesta.

 13. Pekka Rintamäki
 14. Teemu Laitinen

  Kyllä tästä vihapuheen, solvauksien ja uhkailujen määrän kasvusta ja siitä, että se lähtee lapasesta, varoiteltiin politiikkoja ja etenkin erään puolueen puheenjohtajaa, että laittasi porukkansa kuriin. Ei kiinnostanut ja nyt kun ns. paska osuu omaan tuulettimeen, niin huomataan, että asialle alkaa olla myöhäistä tehdä enää mitään.
  Jokaisen mielipide on oikea ja sananvapaus antaa suoltaa mitä skeidaa tahansa. Tämähän oli sen erään puolueen perusajatus. Sitä saa mitä tilaa.

 15. Jaanap

  Mitä vittua lehti ja sen myötä sen lukijat ottavat oikeuden omiin käsiin. Julkisen sanan neuvosto ei mahda tälle lehdelle mitään. Lieksalaistaustainen toimittaja Ilja Jotakin vaikutti minusta aivan käsittämättömän asiattomasta jossakin tv-haastattelussa. Olen jo pitkään säännöllisesti alkanut boikotoimaan epäasiallista uutisointia. En avaa iltapäivälehtien, 7 päivää ja olen siirtynyt esimerkiksi pois Novan kuuntelijoita, koska sinne iltapäivä ohjelmaan soitti kaikenmaailman maahanmuuttajakriittiseksi itseään kuvaavat henkilöt päättömillä lausunnolla. (En sen puoleen jaksa kuunnella suurinta osaa tämän ajan ohjelmista, laatu on ajat sitten korvattu määrällä).
  Nettiraivo, asiaton käyttäytyminen ja ihan puhdas hörhöily lisääntyy koko ajan ja siihen ei tunnu olevan keinoja tai haluja puuttua. Tämä antaa mahdollisuuden toimia myös päättäjille päättömästi kuten Timo Soini, joka ei edes vastaa oman ryhmänsä kansanedustajien asiattomasta ja jopa rasistista käyttäytymisestä.
  Sakari Timonen on hienosti pitänyt yllä keskustelua, josta pitäisi myös vastuullisen median kirjoittaa ja puhua, kutenmyös sivistyneistön. Keskusteluohjelma ovat nykyisin enemmän ”turhiensalmistenyms.höpötyksiä”- onneksi parit poliittiset satiiri puuttuvat tähän tyhmentymiseen.

Kommentoi »

Comments are closed