Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Maksullista keppiä

Jos hallituksen osaamista mitataan sen pitämien tiedotustilaisuuksien määrällä, niin meillä on varmasti kaikkien aikojen paras hallitus. Tänäänkin uusia innovaatioita esiteltiin peräti kahdessa tiedotustilaisuudessa. Niiden anti tiivistettynä on, että hallitus antaa työttömille lisää keppiä ja panee heidät vielä maksamaan siitä.

Ensin oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoi, että työttömän on otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä ja lisäksi työttömän on käytettävä omaa autoa työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Heti perään liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoi, että tiet yhtiöitetään ja niiden käyttämisestä peritään maksu.

Tulevaisuudessa työtön siis joutuu ottamaan minkä tahansa ja millä palkalla tahansa tarjotun työn vastaan mistä tahansa päivittäisen kolmen tunnin työmatkan sisältä, ajamaan sinne omalla autolla ja maksamaan tien käyttämisestä. Tähän kun yhdistetään nykyinen palkattomien töiden käytäntö ja viime viikolla ilmoitettu palkattoman työnäytteen antaminen, niin  palkattoman työn tekeminen tulee niin kalliiksi, ettei köyhillä ole siihen varaa.

Ministeri Berner esitteli myös toisen vaihtoehdon sanomalla, että tulevaisuudessa jokainen voi päättää itse millä hinnalla osallistuu teiden ylläpidon rahoittamiseen. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että rahattomat pysykööt kotonaan. Sitä en osaa sanoa millä ja miten elää se, jolla ei ole varaa lähteä palkattomiin töihin maantietä myöten. Ministerit varmaan järjestävät aikanaan tiedotustilaisuuden tästäkin.

Tämä nyt oli ensireaktio näihin kahteen perättäiseen tiedotustilaisuuteen, mutta palataanpa vielä tuohon ammattitaitosuojan poistamiseen. Käytännössä ajatuksen arvo on pyöreä nolla, mutta se esiteltiin hyvänä ratkaisuna muka polttavaankin ongelmaan. Tosiasiassa se ei ole ollut ongelma tähänkään asti.

Työttömän on aina pitänyt ottaa vastaan kaikkea työtä. Ammattitaitosuoja kestää vain kolme kuukautta ja se tarkoittaa sitä, että työttömyyden alkuvaiheessa kolmeen kuukauteen ei tarvitse ottaa vastaan sellaista työtä, joka ei vastaa omaa koulutusta tai työkokemusta.

Ministeri Lindström otti esimerkiksi oman työttömyytensä. Hän sanoi saaneensa työttömyyskorvausta  enemmän kuin moni saa palkkaa eli yli 1 500 euroa puhtaana käteen. Tästä hän ei onneksi lannistunut, vaan haki rohkeasti töitä oman ammattiosaamisensa ulkopuolelta ja menestyi loistavasti.

12998592_1288192371208540_8076436595205090208_n

Hänelle kävi poikkeuksellisen hyvin, mutta yleensä asia menee ihan toisin. Käytännössä työttömyyden alkamisen jälkeen kolmessa kuukaudessa TE-toimistossa ei tapahdu mitään. Työtön korkeintaan tavataan kerran ja hänelle laaditaan työllistymissuunnitelma. Sen jälkeen sovitaan työvoimatoimenpiteistä, jotka voivat olla esimerkiksi koulutusta tai työnhakua. Käytännössä niitä työtarjouksiksi naamioituja paikanhakuilmoituksia lähetetään vasta kuukausien kuluttua työttömyyden alkamisesta. Nopeasti työllistyvät työllistyvät sinä aikana jo muutenkin ja vaikeasti työllistyvät eivät työllisty koskaan. Heille on luvassa palkattomia työkokeiluja ja työnäytteitä.

Mikään ei muutu, mutta uutisoinnilla ja ministerin puheilla saadaan luotua kansalaisille sellainen kuva, että hallitus on tarttunut jämäkästi isoon ongelmaan.

Liikenneväylien yhtiöittäminen ja maksullinen käyttäminen on samojen teiden maksattamista uudelleen. Ne on jo kertaalleen rakennettu verovaroin ja verovaroin niitä on myös ylläpidetty. Maksullisuus tarkoittaa paluuta siihen aikaan, jolloin köyhät kävelivät kinttupolkuja myöten ja rikkaat röhnöttivät maantiellä reessä.

Kommentit (57)

 1. Jorma Hiekkanen

  Ja missähän vaiheessa nämä ”tieyhtiöt” siirtyvät Carunan tapaan veroparatiisiyhtiöiden haltuun ja sitten taas kerätään veronmaksajilta pitkien etäisyyksien Suomessa pakollisen infran käytöstä

  • Pertti Lepistö

   Asiaa. ”Tuossa mökin Miina kulkee kirkolle. Taavetti ja Tiina, nouskaa kannoille!”

  • Markku T.

   No, jos Anne Bernerin suunnitelmat toteutuvat, niin kohta kuka tahansa voi sitten ajaa öisin pimeää taksia tai kuljettaa tavaraa traktorilla, kun alle 10.000 euron ansioilla kuljetustoiminnasta ei vaadittaisi mitään lupia. Verottajalle ilmoitettaisiin jos huvitettaisiin.

   Hallitus on näemmä tehnyt linjakäännöksen, eli kohta saa tavallinenkin pulliainen tehdä pimeää työtä vastapainoksi sille että eliitti voi piilotta varallisuutensa verottajalta hallintarekistereihin ja veroparatiiseihin. On tämä sekopäähallitus kun vielä viime syksynä jahdattiin 6 euron pizzoja poliisien kanssa.

   http://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/j%C3%A4ttimuutos-taksiliikenteeseen-taksiliitto-mahdollistaa-veronkierron-ja-harmaan-talouden-1.2034153

  • Jarkko

   Joka tien varteen tulee tulliasema ja se 100 kilsan työmatka venyy 3 tunnista 6 tuntiin ja maksaa aikaisempaan verrattuna viisinkertaisesti.

 2. Anniina Metsärinne

  Listalla ollut aikaraja osa-aikatyön työmatkaan 2 h on vitsi, esimerkiksi kotikaupungistani Lahdesta junalla Helsinkiin töihin matkustaminen, maksaa noin 300 eur/kk (halvimmalla junalla, bussi saattaisi tarjousmatkoilla olla edullisempi, mutta aikaraja tulee sen käytössä vastaan). Kyllähän sen verran kannattaa maksaa jos vaikka pariksi tunniksi päivässä olisi pienipalkkaista duunia tarjolla.

 3. Irma

  Työttömät myös velvoitetaan raportoimaan tekemisistään kahden viikon välein. Näin ne normienpurkutalkoot etenevät.

  • Liisa

   Missä tästä ilmoittamisvelvollisuudesta kerrotaan? Kuka niitä ilmoituksia valvoo (siis, kenen aika niihin riittää?)?

    • Liisa

     Kiitos. Esim. Ilta-Sanomien jutussa ei tästä kerrottu enkä ole koskaan kuullutkaan, että TE on jo sopinut joidenkin työnhakijoiden kanssa ilmoittamisvelvollisuudesta. Tietokoneohjelma tietenkin ”valvoo” näitä ilmoituksia ja ihminen satunnaisin pistokokein. Tässä olisi hakkereille sitten töitä!

     ”Tarkoitusta varten on valmisteilla nettipohjainen järjestelmä, jossa työttömät kävisivät määräajoin, esimerkiksi kahden viikon välein, kertomassa, mitä töitä ovat hakeneet. Järjestelmän on tarkoitus tulla käyttöön kesällä 2017.”/Kauppalehti

     • Jarkko

      Sipilän KEPU – KOK – PERSU normien purkua : Tuhat virkatanttaa nostaa täyttä palkkaa siitä sitten että kyykyttää sua työkseen netissä.

  • sisko

   Hain viime vuonna erästä työpaikkaa, jota haki 187 muutakin ihmistä. En voi tietää kuinka monen oli ollut pakko hakea, mutta minun ei ollut. Hain koska ajattelin että työpaikka olisi kiva olla olemassa. En saanut paikkaa, varmaankin siksi että olin reippaasti ylikoulutettu. Mutta ei siinä mitään, en ottanut asiaa henkilökohtaisesti. En kertonut TE-keskukselle tästä hakemuksesta, koska minulla ei ole siihen velvollisuutta. Nyt jos sellainen velvollisuus lyödään, niin mitenköhän se edistää asiaa? Miten ilmoitusvelvollisuus olisi auttanut minua saamaan paikan muiden 187 joukossa? Olisiko ilmoitusvelvollisuus esim. taianomaisesti saanut työnantajan palkkaamaankin 10 henkilöä yhden sijaan?

   Eikä tämä nyt ole edes ainoa aukkopaikka viime aikojen suunnitelmissa. Ihan järkyttävää.

  • töitön

   Tuo velvollisuus on jo, työttömän pitää todistaa pitävästi että on hakenut töitä. Aina ei saa kuittausta työnantajalta, kun ei ole tullut valituksi ja todistaminen onkin aika vaikeaa. TE-tmston väkeä on vähennetty viime vuosina, yhdellä virkailijalla voi olla jopa tuhat asiakasta. He eivät pysty millään valvomaan jokaisen työttömän liikkeitä. Toisekseen, avoimet työpaikat löytyvät parhaiten muilta työpaikkasivustoilta kuin mollin sivustot tai jopa niiden ulkopuolelta, työttömän omien suhteiden kautta. Jos edellytetään kahden viikon välein tapahtuvaa virtuaalista raportointia haetuista työpaikoista, TE-tmstojen pitäisi tietää työpaikoista. Sitä tietoa ei TE-tmstoissa ole. Mahdottoman tehtävän on työministeriö jälleen kerran antanut. Sekä työttömille että te-toimistojen virkailijoille. Viimeksi mainituilla se etu, että heillä on työpaikka ja voivat tulkita työministeriön ohjeita kuten haluavat. Työttömien kohtelu muuttuu entistä julmemmaksi.

   • Pertti I Ikonen

    ”Tuo velvollisuus on jo, työttömän pitää todistaa pitävästi että on hakenut töitä. Aina ei saa kuittausta työnantajalta, kun ei ole tullut valituksi ja todistaminen onkin aika vaikeaa. TE-tmston väkeä on vähennetty viime vuosina, yhdellä virkailijalla voi olla jopa tuhat asiakasta. He eivät pysty millään valvomaan jokaisen työttömän liikkeitä. ”

    Tuohon valvontaan tarvitaan palvelin, tietokanta ja tietojen syöttölomakkeet. Työpaikat ovat ns. käräytystyöpaikkoja (=eivät oikeita työpaikkoja tai sitten jonkun työantajan kanssa on sovittu tällaisesta toiminnasta), joilla ainoastaan seurataan vastaako työnhakija hänelle lähetettyyn kehoitteesseen hakea työpaikkaa. Siis virkailija syöttää tietokantaan työpaikan tiedot ja tiedot kenelle on lähetetty hakukehoitus työpaikkaan. Työnhakija puolestaan jättää omat tietonsa haettuaan työpaikkaa. Sitten ajastetusti ajetaan raportit missä verrataan niitä nimiä joille on lähetty kehoitus hakea työtä ja niitä jotka ovat vastanneet hakukehoitteeseen. Tuossa ei oikeastaan ole muuta ongelmaa, kuinka sujuvasti TE-toimiston tietokannoista voidaan siirtää työttömän tiedot toiseen tietokantaan ohjelmallisesti, mutta aluksi voidaan siirtää tiedot manuaalisesti. Siis tuo on puhtaasti ohjelmistotekninen asia, joka on ratkaistavissa melkoisen helposti ja vähäisilla ohjelmoija resurseilla.

  • Teresa

   Yritän hakea asioista aina myönteisiä pullia, ja löytyihän se tästäkin: Yrityksiin on palkattava työntekijä seulomaan työhakemuksia. Kun jokaisen työttömän täytyy alkaa lähettämään x-määrä hakemuksia per kaksi viikkoa, päästäkseen raportoimaan siitä TE-keskukselle, voin vaan kuvitella sen hakemusmäärän, joka yrityksille tulee tulemaan. Kuka niitä viitsii jatkossa edes perata? Kenellä työnantajalla riittää haluja ylläpitää rekisteriä ihmisistä, jotka ovat lähettäneet avoimen työhakemuksen, jos niitä hakijoita on viikottain satoja? Ja jos minä selviän kirjanpidosta, niin kai tässä voi hakea noita muutamaa avoinna olevaa erikoislääkärin paikkaakin.

   Jäin työttömäksi 1,5v sitten. Ilmoittauduin työkkäriin ohjeiden mukaan netin kautta ja parin viikon päästä sieltä soitettiin ja sovittiin jatkosta. Heidän piti soittaa puolen vuoden päästä. Eivät soittaneet, mutta vaihtoivat nettipalvelussa seuraavan soittopäivän puolen vuoden päähän. Eivät soittaneet silloinkaan, vaan antoivat taas uuden päivämäärän. Yhden työpaikkailmoituksen ovat tässä välissä laittaneet, siinä kaikki yhteydenotot. Seuraavaa ”yhteydenottoa” odotellessa.
   Varsinaiset purkutalkoot menossa.

 4. seppo mahkonen

  Goebbels oli ammatiltaan kanafarmari. Lindström on sentäs laborantti. Ihan kiva, mutta valtakunn an tasolla oikeusministeri ja työvoimaministeri, ei jumalauta. Onhan meillä ollut työvoimaministerinä Arvo Salo Ilkka Kanerva ja Anni Sinnenmäki yms. Mutta oikeusministerinä joku pyykkäriä vastaava, vailla pyykkärin kokemusta oleva ”tyyppi”. Odotan persuilta, että sosiaaliministeriksi asetetaan pultsari.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Ottaisitko sinä esim. Teuvo Hakkaraisen yhtään mihinkään töihin? Vaalidemokratiaan pitäisi saada sellainen uudistus, että ensin äänestetään ja sitten puolueiden asettamille ehdokkaille pidetään normaalit työhaastattelut. Tällä hetkellä eduskunta vaikuttaa yhdeltä harvoista, jollei ainoalta, työpaikalta, jonne pääsee sisään – ja vieläpä hyville palkoille – ilman mitään relevanttia osaamista.

   • Servitus

    Ehdotan hallitukselle palkatonta työnäytettä.

   • Jarkko

    Jos Suomeen saataisiin laki, että kansanedustajaksi vaaditaan vähintään peruskoulun loppuun asti käyminen Teuvo ei voisi enää asettua ehdolle. Teuvolle tuo peruskoulu ei ollut elämän parasta aikaa.

    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000396936.html

   • Petri Puumalainen

    Käsittääkseni Teuvo Hakkarainen on menestyvä rehellinen yrittäjä ja antaa omistamassaan firmassa työpaikan ja toimeentulon useille viitasaarelaisille perheille.

    Pystytkö sinä samaan?

 5. AMK

  Uutuutena on tulossa myös 30 päivän aktiivisen katumisen jakso .Mitähän tämä pitää sisällään oliskohan jalkapuuhun kahlitsemista ja sylkykuppina olemista työttömälle?

 6. Tommy Björklund

  Kuinka käy ajan kanssa niiden tuhansien tuottamattomien tienpätkien, joiden varrella asuu vähänlaisesti väkeä, mutta joiden tarve ja oikeus liikkua on ihan yhtä suuri kuin kaupunkien väestölläkin? Jyvitetäänkö tienhoidon kustannukset tien varrella asuvien kesken, jolloin on toivottavaa että ko. tien varrella asuu varakasta väkeä. Kun useimmiten ei asu, niin jätetäänkö esim. talvisin tie auraamatta ja asukkaat hankien saartamiksi, kun kerran rahaa ei riittävästi ole.

 7. Teemu Laitinen

  Eikö kenelläkään hallituksessa riitä munaa sanoa, että ongelma on se, että töitä ei ole tarpeeksi kaikille. Horistaan jotain sekavaa jatkuvasta talouskasvusta, mikä korjaa kaiken.
  Tosia-asia on se, että talous on enemmän ja vähemmän kasvanut toisen maailmansodan päättymisestä asti, eikä se ole tarjonnut kaikille töitä ja ei ole mitään syytä uskoa, että se tarjoaisi tulevaisuudessakaan, sillä töiden määrä vähenee, kun automatisaatio ja robotisaatio etenee.
  Työllisyystilanetta ei myöskään paranna rangaistukset, paitsi jos ne kohdennettaisiin yrityksiin, jotka irtisanovat väkeä kasvattaakseen voittoaan. Vaikka kaikki työttömät vietäisiin torille ja piiskattaisiin julkisesti, niin se ei luo yhtään uutta työpaikkaa.
  Nyt pitäisi oikeasti miettiä sitä, että miten kaikki yhteiskunnan jäsenet voisivat elää ihmisen arvoista elämää, vaikkei saisikaan töitä. Eli miten muuten voisi tuntea itsensä hyödylliseksi yhteiskunnan jäseneksi.

  • Heikki

   ”Nyt pitäisi oikeasti miettiä sitä, että miten kaikki yhteiskunnan jäsenet voisivat elää ihmisen arvoista elämää,…”
   No tuota noin. Eikö ole jo itsestään selvää, että tarkoitus on ajaa alemman luokan elintaso ja oikeudet alas.

 8. keke

  Voisikohan joku nyt valaista että millä tavalla tuo 3kk ammattisuojan poisto luo lisää työpaikkoja saatikka helpottaa työllistymistä?

  • Veli-Pekka Saarinen

   Ei kukaan sitä tietenkään tee, koska sillä ei ole mitään positiivista vaikutusta. Kunhan ollaan tekevinään jotain, kun ei oikeasti tiedetä mitä tehdä.

  • Teemu Laitinen

   Ei mitenkään. Se on keino kuvitteelliseen ongelmaan siitä, että työttömät eivät haluaisi tehdä töitä.
   Persujen ja hallituksen työllisyyspolitiikka perustuu persujen maahanmuuttopolitiikalle, eli valehteluun, huhupuheisiin ja yleistämiseen siitä, että muutaman henkilön toiminta vastaa automaattisesti kaikkia. Siksi hallituksen mielestä kaikki työttömät haluavat vain makoilla kotona ja juoda keskikaljaa.

   • keke

    No varmaankin juurikin näin. Sitten ihmetellään kun mikään ei muutu kun päättäjät ratkovat ongelmia mitä oikeasti ei ole ja ne oikeasti työllisyyttä edistävät sekä työpaikkoja luovat uudistukset jäävät toteuttamatta.

    Sitä saa mitä tilaa kai

  • stunned

   Työttömyysministeri-laborantti sanoo sen itse.

   http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110122-tyoministeri-sanoo-sen-itsekin-ei-se-tuo-tyopaikkoja-yhtaan

   ”Lindström myöntää myös, ettei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja.

   – Kun hallitusohjelma on kokonaisuus, niin varsin usein annetaan sellainen kuva, että jokin yksi keino olisi kaiken ratkaiseva. Ei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja yhtään. Ei tietenkään. Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin ja toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan. Pakkohan sekin on myöntää, Lindström kirjoittaa.”

   • keke

    ”Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin”

    OK

    ”toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan.”

    Joo onhan se kynnys ottaa työtä vastaan tunnetusti melkoinen meillä työttömillä. Mitenkähän tässä nyt oikein selvitään kun työ ei vaan kelpaa työttömälle.

 9. Tanja

  Apua..tässä unohdetaan nyt ihan kokonaan se, että sille palkkaavalle osapuolelle(ai mutta senhän ei tarvinnut enää kohta mitään maksaakaan)ei yleensä ole ihan sama, minkä alan ihminen niitä töitä tulee tekemnään. On se hienoa, että joku voi päättää vanhustenhoitajan olevan oikeasti sisustusarkkitehti, suurtalouskokin automekaanikko ja tavan postinjakajan vaikka lakimies..ja nämä kaikki toki osaavat sen uuden ammattinsa mukisematta, saatikka että olisi oikea halu tehdä sitä työtä johon pakolla työnnetään. . ? Nimim.”5 vuotta työttömänä ilman julkisia”

 10. Saara Reiman

  Minun logiikallani ammattitaitosuojan heikentämisessä olisi järkeä, jos meillä olisi valtava työvoimapula johon yhdistyisi rakennemuutos jonka johdosta joiltakin aloilta vapautuisi työvoimaa joka valtiovallan pitäisi ohjata nopeasti työvoimapulasta kärsiville aloille.
  Nyt meillä on vain suurtyöttömyys, mikä käsittääkseni tarkoittaa jotakin sen tapaista kuin että useimmilla aloilla on avautuviin työpaikkoihin hakijoita jonoksi asti. Millä tavalla työttömyys helpottuu jos jonoihin lisätään vielä epäpätevät työnhakijat?
  Millä tavalla uusi systeemi edes motivoi yrityksiä ilmoittamaan avoimista työpaikoista työkkäriin jos se tarkoittaa vain että seurauksena on hukkuminen epäpätevien, hakemaan pakotettujen ihmisten hakemuksiin?
  Kyllä tässä pakosti alkaa ihmettelemään, koska tuo hallitus kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

 11. Jyrki

  Itse näkisin tässä myös kateellisuuden siemenen suoraan eduskunnan ministeriaitiosta, koska jos työttömällä on auto olkoonkin mitä hyvänsä tuliterä tai pääsääntöisesti halpa pieni enemmän tai vähemmän romu. Niin on hänen sitä käytettävä myös yli työnhakurajojen ajelemiseen näillä bensan hinnoilla jäi siitä palkan jälkeen juuri mitään taskuun jos sitä palkkaa tosiaan edes saa kiitos työnäyte innovaation jne.

  Ja toisaalta todetaan jos ei ole autoa ei ole pakko ostaakaan. Aivan kuin tällä kerrottaisi ja tehtäisi erittäin selväksi rivien välistä se, että työttömillä ei pidäkään olla autoa, koska on työtön. Mutta jos siitä huolimatta on. Se luonnollisesti kostetaan kovimman mukaan, kun ei muuta keksitä.

  No joka tapauksessa ne työttömien autot menee A joko paaliin tai sitten vaihtoehto B myyntiin jos niistä jotain saa. Ja kaikki tämä viimeistään siinä vaiheessa, kun pitää alkaa maksaa tietulleja veroparasiitti firmoille. Harvalla köyhällä ja työttömällä enää persaus kestää siinä vaiheessa autolla ajelua. Eikä mihinkään halpaan romuun kannata varmaan asentaa kallista takuuvarmasti tulevaa GPS-vahti/tietulli laskutus-järjestelmääkään vaikka nyt muuta väitetäänkin.

  Sitten mitä tulee noihin pitkiin työmatkoihin. Niin itse pelkäänpä pahoin, että työttömien pahoinvoinnin kasvaessa rajusti kaikkien näiden kepitystoimenpiteiden seurauksena tulevaisuudessa ja jo nyt. Kasvaa myös itsemurhatilastojen lukemat yhtä rajusti tulevaisuudessa ja vieläpä liikenteessä. Jo varmaan pelkästään siksi, että joku työtön jos toinen nukahtaa vaan rattiin palatessaan kotia jostain ties kuinka kaukaa raskaan työvuoron jälkeen nälkäisenä (ei ole varaa ruokaan, kun ne menee tiemaksuihin ja bensaan ja auton ylläpitoon) ja väsyneenä. Loppu tulema raatoja siellä raatoja täällä. Mutta toisaalta työttömyystilastot kaunistuu ja huonokuntoisia autoja poistuu paaleihin teiltä.

  Jollei sitten työnäytettä ehkä antava kerkeä päätyä loppuun palaneena sairaslomalle, mikä kallista sekin ja ei ollenkaan toivottavaa. Meillä tulee olemaan siis oikein hieno tulevaisuus vai mitä?

  Onneksi kumminkin meidän työministeri tosiaan voi taittaa vielä toistaiseksi työmatkansa mukavasti Audin takapenkillä istuen. Ja eiköhän hänen loppuelämäkin ole jo mukavasti järjestelty siihen malliin kumarrellu EK:n suuntaan mitä juttuja tänään kuunteli. EK:lle ollut suorastaan lottovoitto saada moinen työ ja oikeusministeri. Ja kyllä he varmaan tämän myös palkitsevat tulevaisuudessa. Pettynyt olisin jos eivät palkitsisi.

 12. töytön

  30 päivän aktiivisen katumisen jaksokin, mitähä tämäkin tarkoittaa :D? Soo soo saamarin työtön..Samassa veneessä ollaan talkoissa tosiaan. Jotkut loistoristeilijällä, yhdellä sakilla kumivene mitä ammuskellaan risteilijän kannelta naureskellen. Aika surkuhupaisaa menoa.

 13. Johannes Keränen

  Työttömien pitää ilmoittautua kahden viikon välein, turvapaikanhakijoiden neljä kertaa päivässä. Työnäytemallissa työntekijä kirjoittaisi omalla nimellään kokemuksistaan ilmaistyössä ja työnantajilla olisi täysi pääsy lukemaan näitä tekstejä miettiessään kannattaako ihmistä ottaa töihin.

  Eikö näiden pitänyt purkaa byrokratiaa eikä lisätä sitä kiusaamalla yhteiskunnan heikko-osaisia?

 14. Pekka Rintamäki

  ”Sitä en osaa sanoa millä ja miten elää se, jolla ei ole varaa lähteä palkattomiin töihin maantietä myöten. Ministerit varmaan järjestävät aikanaan tiedotustilaisuuden tästäkin.”

  Minä osaan vastata tuohon. Otetaan käyttöön takavuosien humpansoittokeikkakäytäntö, jossa keikkapalkka saatiin kilsakorvauksina ja päivärahoina. Palkkoihin siitä keikkapalkasta ei sitten jäänytkään.
  Ikävä kyllä verottaja on sitä mieltä, että kilsakorvaukset maksetaan palkan päälle ja ”työn tunnistaa siitä, että siitä saa palkkaa”. Tuosta on moni musikantti, kiinteistönvälittäjä ja muu keikkatyöläinen narahtanut.

  Mutta nyt kun hallitus on sitä mieltä, että työ voi olla myös palkatonta, niin verottaja muuttakoon kantaansa.
  Sovitaan vaan, että jokainen työpäivä on uusi keikka, neljä työtöntä kimppakyytiin (joista jokainen kuittaa ne kilsat), niin sitten passaa ajella maatietä pitempikin matka jos auto vaan kestää.
  Hyvät puolet on siinä, että työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa, pelkät kilsat + päivärahat, työttömän ei tarvitse maksaa veroja ja hänelle jää työpäivästä jotain käteenkin.
  Huono puoli on se, että eläkemaksut tuossa eivät kerry, mutta eivätpä ne työttömällä kerry muutenkaan.

 15. Mikä maa?

  Turhaa pipertelyä! Viedään suoraan työttömiltä kansalaisuus. Kyllä pitää saada valita Suomen kansalaiset.

 16. Erkki

  Minulla ei ole autoa, traktoria eikä palkkatöitä. En siis voi taksikuskiksi tai tavarankuljettajaksikaan ryhtyä. Koulutukseni perusteella pääsisin varmaan museoon restauroijaksi. Paikkoja ei kuitenkaan ole jaossa. Valtioneuvoston, tuttavallisesti hallituksen, toimet eivät minua työllistä kuin ehkä blogikommentaattorina.
  Sääennusteen mukaan huomennakin sata.

 17. töitön

  Tämä jäi mieleen Lindströmin puheista: palkkatukea aletaan käyttää ennaltaehkäisevästi.
  Tällä hetkellä se on ollut pitkäaikaistyöttömien miltei ainoa oljenkorsi saada edes joskus palkkatyötä. Tuo ennaltaehkäisy haiskahtaa pahasti siltä, että konkurssikypsiä yrityksiä tekohengitetään valtion palkatuella. Pitkäaikaistyöttömät pannaan palkattomiin töihin.

 18. Risto Sinervo

  Ei ole käytännössä tietenkään mitään mahdollisuuksia työllistää kaikkia sille alalle jatkuvasti, johon on koulutus tai muulla tavoin hankittu ammattitaito. Vuosittain katoaa lähes 200.000 työpaikkaa ja syntyy uusia noin 150.000 eikä tietenkään aina samoihin työnkuviin. Olemme keskellä aivan pirullista murrosta, joka vaatii aivan poikkeuksellisia konsteja. Minun puolestani nämäkin konstit kelpaavat rikkana rokassa. Pääkonsti on kuitenkin oltava jatkuva koulutus uusiin työnkuviin.
  Toki kulkuväylät on joskus rakennettu budjetoiduin verovaroin, mutta kunnossapitorahat pitää kerätä jatkuvasti. Mitä vikaa siinä olisi aiheuttamisperiaatteesta ainakin pääväylillä?

  • töitön

   Tämä murros työelämässä on poikeuksellinen. Työnteosta ei tarvitse enää maksaa palkkaa ollenkaan ja täysin työsopimuksettomiin töihin voidaan myös pakottaa. Mutta näemmä se tuntuu sopivan ihmisille, jotka luulevat olevansa turvassa. Jotka kuvittelevat, että juuri heidän ammattitaitonsa tai työpaikkansa ovat tämän murroksen ulkopuolella, että tämä ei koske heitä lainkaan. Siitä harhasta on hyvä herätä, ajoissa. Koska, tämä ei koske vain työttömiä vaan myös työssäkäyviä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

 19. Pertti I. Ikonen

  Tuosta työministerin tiedoitustilaisuudesta koskien ammattisuojaa välittyi kyllä ajatus, että työnhakijalla on ollut ja on nytkin muka oikeus kieltäytyä työstä mikä ei vastaa hänen omaa alaansa. Niin ja ikään kuin tuo ammattisuoja olisi jotenkin iso asia. Siis kuka tahansa saa hakea mitä työpaikkaa haluaa. Että tuossakin ikään kuin viitataan siihen, että työhakija ei itse viitsisi hakea työtä vaan joku kummallinen taho syöttäisi työpaikkoja haettavaksi. Siis voiko tuollainen tv-esiintyminen olla ihan harkittua progandaa.

  • töytön

   Jep. Puoliysin uutisissakin uutisoitiin näyttävästi, että jatkossa otettava myös muuta kuin oman alansa töitä vastaan. Velvollisuus on ollut koko ajan ottaa työtä kuin työtä vastaan sen ensimmäisen 3kk jälkeen. Ihan tietoista harhauttamista, saadaan muokattua mielipiteitä otollisemaan suuntaan.

 20. Jyrki

  Mietitäänpä tätä uusinta työttömien pakkohakua jne. Seuraavaksi työnantajan näkökulmasta.

  Kuvittelen itseni työnantajaksi ja olen havainnut, että firmassani olisi nyt tarvetta yhdelle pätevälle motivoituneelle ja työstä kiinnostuneelle työntekijälle. No päätän aloittaa rekrytointiprosessini yhteydenotolla TE-toimistoon. Kerron työntekijä tarpeestani, työajoista palkoista ja tietty työhön tarvittavista tiedoista ja taidoista.

  TE-toimisto laatiikin kanssani hienon työnhakijaa kalastelevan hakemuksen järjestelmäänsä. Joka laitetaankin saman tien julkiseksi. Käyn tutkimassa ilmoituksen ja hyvältähän se näyttää kaikkine tarvittavine tietoineen työstä jne.. Puhelinnumerokin löytyy ja pyyntö lähettää CV:t haluamaani sähköpostiin tai tavan postina jos haluaa.

  Jään innokkaana odottamaan pätevien ja motivoituneiden työntekijä kanditaattien yhteenottoja. Eikä menekään kuin noin viikko ja sähköpostiini ja tavan postiini alkaa tulvia uskomattomia määriä nyt jo yli 250 kpl työnhakijoita. Olen tyytyväinen ja pohdin, että pitäisikö ilmoitus vetää jo pois, kun hakuprosessi ollut todellinen menestys. Mutta annan olla vielä loppu ajankin eli vielä viikon seuraten hakijamäärän massiivista kasvua sähköpostissani sekä tavan postin mukana.

  Lopulta työpaikka ilmoitukseni poistuu TE-toimiston järjestelmästä ja huokaisen helpotuksesta. Kerään pöydälleni kertyneet 404 kpl CV-luetteloita ja sähköpostista toiset pitkälti yli 700 kpl. Ja päätän alkaa tutkiin niitä toiveikkaana löytäväni jotain sopivaa työntekijää läheltä firmaani.

  Selattuani ekat 100 hakemusta tajuan, joutuneeni hullunmyllyyn. Hakemuksista näkee selvästi, että suurin osa ei tule ikinä soveltumaan tarjoamaani työhön. Siellä on monenlaista osaajaa, joista harvalla sitä osaamista mitä tarvitsen. Sitten luettuani seuraavat 300 hakemusta tajuan, että suurin osa on hakenut työtä pakosta karenssiuhalla ja sen takia, että voisi sanoa hakeneensa jotain.

  Alan olla epätoivoinen, päätän pitää tauon. Ja sen jälkeen päätän vain lukea joka kolmannen hakemuksen. Homma ei edisty päätän jatkaa ja lukea vain joka kymmenen hakemuksen. Lopulta olen hermostunut ja katson epäluuloisena pöydällä olevaa 5 CV-luetteloa, joista uskoisin saavani ehkä jostain itselleni työntekijän.

  Otan heihin yhteyttä ja pyydän haastatteluun. Näistä jo 2 kieltäytyy saman tien, koska heidän fyysinen kunto ei kestäisi työtä, mutta heidän on ollut pakko hakea vaikka ovat olleet viimeiset 5 vuotta sairaslomalla ja nyt kokeiltu jos pystyisivät töihin, mutta eivät pysty. Viimeset kolme suostuu tulemaan ja sovin kaikille tapaamisen yhdeksi samaksi päiväksi.

  Tuon päivän koittaessa paikalle saapuu vain kaksi. Kolmannen ilmoittaessa, ettei tule syytä ei kertonut ehkä ei kiinnostanut ja parempi niin säästyypä muiden ja itseni aikaa. Mutta näistä kahdesta toivon saavani sen työtekijän. Mutta työhaastattelujen edetessä joudumme yhteisymmärryksessä toteamaan, että toisella ei ole keinoja eikä varaa kulkea töissä asti sieltä asti mistä tulossa. Ja toiselta taas työkokemus ja osaaminen ei ole riittävä työhön.

  Katson illalla typertyneenä tullutta hakemuspinkkaa, josta ohitinkin ison läjän hakemuksia kun ei niitä kaikkia jaksa tutkia läpi. Päätän, että tämä saa nyt olla ja nukun yön. Ja aamulla soitan ja ilmoitan TE-toimistoon, että mitään hyvää ei löytynyt. Ja ihmettelen samalla, miten tuollainen määrä työnhakijoita joita A) Ei kiinnosta työt hyvin pieni osa kumminkin B) Ne ei oikeasti pysty sitä tekemään. C) Ne ei pysty oikeasti kulkemaan työmatkojen takia koska se veisi kaikki rahat. D) Niillä ei ole osaamista riittävästi jne. Niin miksi nämä henkilöt hakee tätä työtä, vaikka tietävät että homma toimi?

  Saan TE-toimistosta selitykseksi jostain tehostetuista työttömien ohjauksesta, jonka takia mahdollisimman moni laitetaan hakemaan mitä tahansa työpaikkaa jne. Kerron joo hieno juttu, mutta ei tämä minua työnantajana palvele mitenkään. Tämä aiheuttaa minulle valtavasti turhaa työtä samoin työttömille, jotka tietää tasan tarkkaan, että homma ei kiinnosta tai ne ei kykene siihen syystä tai toisesta. Saan vastaukseksi lisää jotain tehostamistoimenpiteistä. Kerron heille, että kiitos ei etsin työntekijäni toista kautta. Ja lyön luurin kiinni.

  Päätän tuhota saamani hakemukset tänä päivänä saunan pesässä. Ja loput tuhoutuu kätevästi tietokoneella delete napilla. Soitan tämän päätöksen jälkeen yhdelle yrittäjä tutulleni, joka kertoo samasta hullunmyllystä ja kertoo kuinka typeräksi touhu on mennyt.
  Nykyään hän hakeekin työntekijänsä kaikessa hiljaisuudessa ja varoo visusti kertomasta työpaikoistaan julkisuuteen. Vain näin hän säästyy kaikelta siltä järjettömyydeltä, mitä nykyinen entistä hullummaksi menevä systeemi tekee työntekijän etsimiseksi.

  Ja päätän itsekin tiedustella nykyisiltä työntekijöiltäni mahdollisista uusista työntekijöistä. Ja noin 3kk jälkeen kuulenkin yhdestä mahdollisesta työntekijästä, jonka kanssa sovimme tapaamisen. Hän kertoo itse joutuneensa lähettelemään työhakemuksiaan joka paikkaan pakon edessä. Yksikään haku ei ole tuottanut yhtään mitään. En ihmettele yhtään. Sovimme, että hän tulisi minulle töihin TES-palkalla ensin 6kk ja 2kk työajalla. Ja nyt 3 vuoden päästä hän on minulla edelleen töissä.

  Mitä luulette päädytäänkö tähän vielä tällä menolla?

 21. Esa Lyttinen

  haluaisimpa tietää millä rahalla muutaman kerran korvauksen alentamisen kokenut siellä töissä enään käy
  voisin myös kysyä millä rahalla käydään töissä jos palkka on pienempi kuin
  kelan myöntämä korvaus ainakin omalla kodalla se oli suuri ongelma kerätä rahat
  jopa niihin harvoihin työhaastatteluihin missä aikanaan kävin
  jos niitä sattui enemmän kuin 5kpl kuukauden sisään alkoi olemaan
  melko kusessa elämisen kanssa
  pahin tilanne olisi ollut jos se viimeinen olisi tärpännyt
  niin ei olisi enään ollut rahaa käydä siellä töissä
  puhutammataan siitä että kela katkaisee tuet samana päivänä kun
  olet ilmotautunut pääseesi töihin (jos asiat tekee kelan ohjeiden mukaan)

 22. Tanja Takalo

  Peruspäiväraha on minimi jonka ihminen tarvitsee Suomen hintatasossa perustarpeiden tyydyttämiseen. Jos nyt lähdetään siitä, että vähemmälläkin tulee toimeen,niin toimeentulotukien kulut räjähtävät käteen kunnilla.Kauppiaat eivät yhä edelleenkään anna ruokaa ilmaiseksi,eikä bussit kuljeta piletittä. Vaatteita tarvitaan näillä leveysasteilla,ruokohameissa palelee. Olemme tiellä,joka johtaa keskiajalle. Rikkaat ja hyvinvoivat mässäävät,köyhät syövät heidän jätteet. Toivottavasti kirkot ottavat takaisin armon annokset köyhille-kupillisen puuroa,jonka kirkko tarjosi kerran päivässä. Ai niin, köyhällä ei ollut keskiajalla asiaa kulkea rikkaiden teillä maksutta,eikä kohta nyky- Suomessakaan. Taannumme takaisin hyvää vauhtia.Ainolakin rakennettiin aikoinaan ruokapalkalla, ja se on tullut takaisin yhdeksän euron muodossa. Maaseudulla viljelijöillä menee huonosti,joten torpparit tulevat nekin pian jossain muodossa. Suomella ei mene hyvin,ja olettekos huomanneet ettei Venäjä pakotteet ole olleet pitkään aikaan uutinen. Kuitenkin juuri Suomi oli yksi suurimmista kärsijöistä.En ole kuullut yhdenkään poliitikon kertovan hallituksen selvittäneen pakotteiden pitkän ajan vaikutuksia. Äimistelen kuinka tätä kansaa pystyy vetämään kuin pässiä narusta teuraaksi,niin käsittämättömän helposti. Työleirit ovat varmaan seuraava menneisyyden ”pakote” joka tuodaan takaisin. Sittenpä voimmekin sanoa hyvästit demokratialle, pohjoismaiselle tasa-arvolle ja hyvinvoinnille.

  • töytön

   Ainakin Pohjois- ja Etelä-Karjalassa, sekä Kymenlaaksossa on moni pulju laittanu lapun luukulle turistien vähenemisen seurauksena. Lisää kepitettäviä roimasti.

   Valehtelun määrä on ollut uskomatonta viime aikoina. Eilen seurasin A-talkkia, ja siellä heitettiin taas se summa 2400€ mikä ei muka vielä kannusta työntekoon, ku tuet on niin ”helvetin kovat” :D. Jumalauta, jos tuommosta liksaa ois oikeesti tarjolla, niin ois kilpajuoksu niihin työpaikkoihin. Paikalta puuttui taas kerran se asianomainen, elikkäs työtön, tosin kuka kehtaa mennä naamaansa julkisesti näyttämään. Niin ja aamulla MTV3-ohjelmassa tuo summa oli jo 2600€ ja avoimien työpaikkojen määräksikin oli saatu 27 000 työpaikkaa.

   Päivän sana on työllistäminen. Siihen toki lasketaan, kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, työharjoittelu ja tuleva työnäyte, eli kaikki palkaton työ. Näin sitä Suomessa työllistetään jatkossakin. Missä ihmeessä on se yrityksen vastuu oikeasti työllistää työsuhteeseen ja maksaa oikeaa palkkaa, olisi kiva kuulla. Tuntuu vaan tuota keppiä tulevan työttömälle joka suunnasta.

   • Tanja Takalo

    Menetetyt yritykset ja työpaikat,sekä viennin hyytyminen talouspakotteiden takia,on tehnyt melkoisen tappion Suomelle; enpä vaan ole nähnyt valtiovallan iskevän lukuja pöytään paljonko pakotteet tulivat meille maksamaan.
    Noita parin tonnin lukuja näkee mediassa muttei koskaan peruspäivärahaa,sitä ei ole ilmeisesti virallisesti olemassa.
    Muutenkin meille syötetään muunneltua ja peiteltyä totuutta niin paljon etten ole aikoihin uskonut vapaaseen lehdistöön. Mediasta,valtiovallan vahtikoirasta, on tullut pullamössöä mussuttava sylikoira,joka suoltaa sitä ihteään kansalle.
    Yrityksillä ei ole vastuuta työllistää. Se on pelkkää kannusten kiillotusta. Yrityksen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Jos yritys saa työntekijän ilmaiseksi, niin aina parempi. Historia on osoittanut,että hyvinvoiva eliitti on valmis viemään viimeisetkin elinmahdollisuudet heikoimilta ihmisiltä varmistaakseen oman hyvinvointinsa jatkumisen.
    Jokainen eliitti tarvitsee oman uhrilampaansa joka heitetään kepitykseen kyllästyneen kansan revittäväksi. Suomessa urhrilampaita ovat työttömät. ”Muistakaa että kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia,toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”; sitaatti on George Orwellin romaanista Eläinten vallankumous,suosittelen sen lukemista. Meillä on meneillään vallankumous,ja siat ovat ottaneet vallan.

 23. Kaija Laine

  Arvoisa ministeri Lindström ei tuntene olevansa olemassa, ellei ole ainakin joka toinen päivä otsikoissa. Niin vähän asiaa on tällä kertaa hänen innovaationsa takana.
  Yllä onkin jo ammuttu alas tuo, että muun kun oman ammattialan töiden vastaanottamisessa olisi mitään uutta.
  Lisäksi tämä ongelma että työttömyyskorvaus olisi suurempi kuin palkka, koskettaa varmasti erittäin pientä osaa työttömistä ja heitäkin varmasti vain ansiosidonnaisen korvauksen ajan.
  Ja mikä muu on ansiosidonnaisen korvauksen tarkoitus, kuin antaa irtisanotulle aikaa järjestää asiansa uudelleen ja pyrkiä hakeutumaan oman osaamisensa mukaiseen työhön? En usko että tämän puskuriajan junailemisesta olemattomiin muodostuvat säästöt ovat tarpeeksi mittavia kansantaloudellisesti, kun ajatellaan toisella puolella vaakakupissa olevaa tavallisen ihmisen mahdollisuutta järjestää elämänsä uusille raiteille työpaikan menettämisen jälkeen, ilman kohtuutonta henkistä tai taloudellista taakkaa.

  Mitä tulee sitten tähän tieverkon yksityistämiseen, pelkään pahoin että itsellenikin saattaa sen myötä koittaa aika, jolloin on taloudellisesti järkevämpää myydä asunto ja auto ja alkaa nauttia näistä ruhtinaallisista tuista joita kaikille pummeille maksetaan, kuin jatkaa nykyisessä kahdessa työssä ja ajaa 80-140 km:n päivässä pienen palkan eteen.
  Mites muuten on? Kun vastuu teiden kunnosta siirtyy pois valtiolta, niin varmaan autoilun verotuskin keventyy? (tämä oli ns. loppukevennys)

  • stunned

   ”…on taloudellisesti järkevämpää myydä asunto ja auto ja alkaa nauttia näistä ruhtinaallisista tuista joita kaikille pummeille maksetaan…”

   Kaikki eivät ymmärrä sarkasmia. Vaarallista kirjoittaa edes huvikseen tällaista ilman /s-tagia. Sataa helposti Lindströmin ja persujen laariin.

   Auton osto- tai omistamisvero saattaa laskea, mutta verot kerätään sitten jotakin muuta ”tietä”. Siinä se.

 24. Pauli Hyvölä

  Nyt kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkiutua HR-hommiin johonkin suorahakemuksia välittävään henkilöstövuokraus- tai rekryfirmaan. Nimittäin raportointivelvollisuus ja muu persuministerin keppi lisää hakemusten määrää niille firmoille, jotka erehtyvät kokemattomuuttaan ilmoittamaan avoimesta työpaikasta julkisesti ja etenkin mol:n sivuilla.

  Yhtä avointa paikkaa kohti ryöpsähtää satamäärin hakemuksia. Jonkun pitää käsitellä ne (tai jättää käsittelemättä silkkaa mahdottomuuttaan).

  Kunhan firmat hoksaavat, että avoin ja varsinkin mol:n kautta tehtävä työpaikkailmoittelu on niille työlästä ja kallista pakollisten hakemusten vuoksi, ne siirtyvät HR-firmojen asiakkaiksi. Ne vähät, jotka eivät siirry, saavat 200 pakkohakemuksen sijaan 300 hakemusta ja siirtyvät sitten.

  Näin TEM pelkästään nostaa piilotyöpaikkojen määrää, firmojen välittömiä rekrytointikustannuksia ja viivästyttää sopivien työntekijöiden palkkaamista, joka vasta kallista onkin mm. menetettyjen tulojen, ylitöiden ja virherekrytointien kautta.

  (Suuri työpaikkahakemusten määrä voisi äkkiä tuntua mairittelevalta. Voi seuloa isosta joukosta parhaat, sopivimmat tai mitä arvostaakin. Mutta kun sähköpostiin tulee 200 hakemusta liitteineen ja puhelin soi kolme päivää yhteen menoon, huomaa, että paikat pitää laittaa hakuun muulla tavalla.)

 25. Kennett Ylitalo

  AI työttömällä on nykyään varaa pitää autoa? Kun vakuutuksiin menee yhden kuun tulot ja bensaa on varaa ostaa parilla kympillä kuussa? Siihen vielä tietullit päälle? minkä helvetin takia me annetaan tän hallituksen mellestää, eikö nyt saatana olis aika lähtiä barrikadeille? Kuin paljon pitää tapahtua että kansa herää?

  Järjettömän munatonta kansaa.

 26. Pekka Laaksonen

  Valmistuttuani insinööriksi 70-luvun lopulla työtilanne oli huono, alan töitä ei ollut. Menin maatilalle töihin ”rengiksi”. En tiedä mikä oli senaikainen käytäntö työttömyyskorvaksen suhteen. Ei tullut mieleenkään olla tekemättä mitä tahansa työtä. Kyllä jokaiselle työn, minkä tahansa, pitäisi aina olla parempi vaihtoehto kuin työttömyys.

 27. Seppo

  A) Ihmettelen tätä halua suojalla takseja. Miksi?
  Kuka tahansa osaa nykyään ajaa navigaattorin avulla. Ja jos kuljettaisin rahasta ihmisiä, ei mitenkään lisää varaa verrattuna, että vaikka perhe olisi kyydissä.
  Apteekit ymmärtää, lääkkeitä ei voi kuka tahansa myydä.
  Miksi yleensä pitää olla 10000 € raja? Palvelusta pitää saada kuitti ja jos epäilee, ilmoitus verottajan vilppiepäilyyn.

  B) Kuinkahan moni oikeasti työllistyy TE-toimiston kautta? Ehkä alemmilla koulutus asteilla, mutta muuten omatoimisuuden kautta. Ja sitä, että itse hakee aktiivisesti, pyritään nopeuttamaan. Minulla on useampiakin kavereita, jotka ovat kokeneet hetkellistä työttömyyttä, ihan kiire ei ole ollut hakea, jokainen on sanonut pitävänsä hetken lomaa.

  C) Onko toisiaan niin, että työllistämis koeaikana et saa työttömyyskorvausta? Olet täysin ilman palkkaa ja työttömyyskorvausta?

  JOS noin on, se on täysin väärin.

  MUTTA jos saat työttömyyskorvausta, onhan mainio mahdollisuus opiskella uutta.

  Toki mahdollistaa jonkun työnantajapuolen väärinkäytöksen, mutta ei yrittäjä, joka varsinkin myy palveluja, tee vastahakoisella työntekijällä mitään

  • Mikael Nerve

   ”MUTTA jos saat työttömyyskorvausta, onhan mainio mahdollisuus opiskella uutta.”

   Olisi, mutta ei työtön saa opiskella. Hallintoalamaisen roolissa kuuluu tyhmentyä ja laiskistua, jotta annettu keppikin maistuu porkkanalta. Korkeintaan kansanopistossa iltalinjalla pitsinnypläystä tai kalligrafiaa saa tehdä, eikä sitäkään vakavasti, mutta ei mitään työelämässä tarvittavaa, saati sitten mennä oikeasti avoimeen yliopistoon tai vastaavaan. Se vasta olisikin, jos saisi työttömyyskorvauksella kehittää ammattitaitoaan, tai edes ylläpitää sitä.
   Ei saa, täytyy vain istua kotona ja olla jatkuvasti valmiudessa vastaamaan puheluun jos sieltä vaikka tuleekin soitto, että töihin haluaisi joku sinut. Ei kelpaa, että olisit valmis keskeyttämään opinnot vaikka heti, vaan sinun pitää kotonasi istuman ja irvistelemän.

 28. Markku Perttula

  Lindströmin mukaan Suomessa on 350000 työtöntä ja 500000 työpaikkaa. Hehe.

 29. elm

  Ihmettelen miksei perustuslakivaliokunta tartu näihin velvoitetyöllistämisiin jo nyt, ottaen huomioon, että perustuslain 18 pykälä selkeäsanaisesti sanoo:

  ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

  (perustuslaki luettavissa http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731)

  • AMK

   KOska herrojen mielestä perustulaki ei koske työttömiä,eikä perustuslakivaliokunta välitä paskaakaan työttömistä.

Kommentoi »

Comments are closed