Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jalkapuu ja häpeäpaalu

Eilen kerroin työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin esittelemästä työttömien ammattitaitosuojan poistamisesta. Vilkaistaan nyt muita työttömille tulevia rangaistuksia. Rangaistuksista voidaan hyvin puhua, koska äänenpainot jo kauan ovat olleet työttömiä syyllistäviä ja eilen kansanedustaja Juho Eerola (ps) ensimmäisenä kiiruhti taas kerran nostamaan esille ne legendaariset kotisohvat, joilla työttömät syrjäytyvät.

Työttömien työnhakua ruvetaan seuraamaan netissä. Määräajoin, esimerkiksi kahden viikon välein, on jokaisen työttömän raportoitava TE-viranomaisille hakemistaan työpaikoista. Jos raportti jää puuttumaan, niin järjestelmä antaa hälytyksen. Jo tämä kertoo, että raportteja ei ole tarkoituskaan lukea. Vain raportin puuttuminen kertoo työttömän laiskottelevan sohvalla ja soittaa hälytyskelloja. En rupea arvailemaan paljonko tämän turhan järjestelmän rakentaminen tulee maksamaan, mutta se tuo mieleen entisaikojen jalkapuun tai nykyajan jalkapantarangaistuksen ja sen seurannan.

Tämä on ihan puhdasta simputusta ja lisäksi sen avulla saadaan raivattua pois tilastoista kaikki ne, joilta puuttuu tietokone ja nettiyhteys, taito käyttää niitä tai vain pankkitunnukset. Jostain syystä kuvitellaan ihan yleisesti, että kaikilla kansalaisilla on nettiyhteys ja pankkitunnukset käytössään. Ihan sama ajatusvirhe on myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kaavailemissa mobiilipohjaisissa tienkäyttömaksuissa.

Raportointi edellyttää nettiyhteyden hankkimista ja koulutuksen järjestämistä aika monelle vanhemman ikäluokan työttömälle. Tai sitten heidät velvoitetaan laatimaan raportti paperille ja postittamaan se TE-toimistoon. Siellä virkailija joutuisi sen lukemaan ja siirtämään tiedot tietokantaan käsin. Tästä ylimääräisestä työstä TE-toimistoissa varmasti ilahdutaan ja reagoidaan sysäämällä raportit suoraan roskakoriin.

Raportointivelvollisuus lisää varmasti työnhakua, mutta hävittää loputkin julkisesti avoimina olevat työpaikat. Siinä käy niin, että työnantajat tulevat tukehtumaan muodon vuoksi ja pakosta tehtyihin hakemuksiin ja hakevat työntekijänsä muuta kautta. Raportointivelvollisuuden laiminlyöjät päätyvät ensimmäisinä häpeäpaaluun rinnastettavaan tilastoon, jota eilen myös esiteltiin todisteena työttömien laiskuudesta.

nayttokuva_2016-04-18_kello_10.56.00

Kuva: Uusi Suomi

TEM pitää tällaista tilastoa, johon muutaman nimikkeen alle on listattu kelvottomien työttömien synnit. Tilasto ei ota huomioon mitään yksilöllisiä olosuhteita eikä viranomaisten mahdollista yli-innokkuutta määrätä karensseja. Kun työtön on kerran tehnyt jotain työvoimapoliittisesti moitittavaksi tulkittavaa, niin hän päätyy rumentamaan tätä tilastoa. Ja kuten sanottu, niin tähän tilastoon tulevat ensimmäisinä päätymään vailla tietokonetta, nettiyhteyttä ja pankkitunnuksia olevat.

Puuttuu vain nimien ja valokuvien julkistaminen, niin häpeäpaalurangaistus on täydellinen ja talousvaikeuksiin syylliset on nimetty veromaksajien syljettäviksi.

Kun nyt rupesin vertaamaan työttömien sanktioita vanhan ajan häpeärangaistuksiin, niin lisätään vielä selkänahka. Kieltäytymisestä annettava karenssi nousee kuukaudella eli tulee olemaan 90 päivää. Näin valtio säästää omia kustannuksiaan ja sysää työttömät toimeentulotukijonoon yhdeksi lisäkuukaudeksi. Kunnat alentavat toimeentulotukea lisärangaistuksena 20 %.

Eilisen jälkeen ei kenellekään ole epäselvää ketkä ovat syyllisiä ihan kaikkeen. Niitä työpaikkoja ei edelleenkään ole, mutta totuus häivytetään tehokkaasti nimeämällä työttömät laiskoiksi työnvieroksujiksi. Ihan samalla tavalla noidat ja muut synnintekijät olivat ennen syyllisiä kulkutauteihin ja katovuosiin.

Kommentit (155)

 1. saila sillanpää

  Ryhmänjohtajista Vanhanen on valmis leikkaamaan julkisia palveluja ja sosiaaliturvaa.

 2. stunned

  Nettipankkitunnukset tai tunnistautuminen voi olla ongelma, mutta nettipääte ei. Tietokoneeton joutuu hakeutumaan kirjastoon tai TE-toimistoon, joissa on käytössä nettiyhteys.

  Muita tunnistautumistapoja ovat mobiilivarmenne ja varmennekortti. Kaikki vaativat investointia tietokoneeseen, jollainen älypuhelinkin, on ja nettiyhteyteen (vähintään prepaid), jollei käytä julkista avointa wifiä. Avoimia verkkoja voi olla kauppakeskuksissa, kahviloissa, toreilla tai juna- tai bussiasemilla.

  • Mari Haukiniemi

   Isäni on työtön. Lähin kirjasto on 50km päässä, ei julkisia kulkuyhteyksiä, koska puhumme itäisen Suomen maaseutualueesta. Lähin TE-toimisto siirtyy kuntayhtymien seurauksena todennäköisesti 100km päähän suurelle kylälle – lähin julkinen kulkuyhteys sinne lähtee myös 50km päästä ja operoi 3 kertaa päivässä koulujen alkamis- ja päättymisaikoihin. Myös lähin kahvila/wifipääte on sielä 100km päässä. Lapin seudun välimatkoista emme puhu nyt lainkaan.

   Isäni, vanha mies, ei osaa käyttää internetiä. Ei edes lähettää sähköpostia. Ei tietokoneella saati kännykällä.

   Yllättävää kyllä, tällaisia henkilöitä ja asuintiloja on edelleen olemassa, paljonkin.

   • stunned

    Hallitus vastaa:

    ”Jokaisen on omalla kustannuksellaan hakeuduttava kirjastoon tai TE-toimistoon tekemään työnhaustaan ilmoitus.”

   • dakari

    Millaiseen työhön näet isäsi olevan mahdollisesti työllistymässä pitkällä aikavälillä, mikäli asuinpaikalta on oikeasti noin surkeat yhteydet mihinkään? Tai toisaalta missä työssä hän ennen työttömyyttään oli? Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun vaikuttaa siltä ettei työttömänä ole mahdollisuutta liikkua mihinkään, mutta mitkä ne mahdollisuudet työssäkäyvänä ovat? Onko isäsi oikeasti työmarkkinoiden käytettävissä nykyisten olosuhteiden vallitessa.

    • Kennett Ylitalo

     Riippumatta siitä missä asut, sinulla on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin. Johan tytär tuossa sanoi että juna kulkee kolmesti päivässä, eiköhän se työmatka hoidu. Mutta nyt on kyseessä tapaus jonka tulee käydä kaksi kertaa kuussa työkkärissä koska järjestelmä on luotu lähinnä pääkapunkilaisille. Jossain Rovaniemiellä esim tuo työmatkojen pidentyminen tarkoittaa ihan herran oikeasti mahdottomia yhtälöitä, työmatkojen kasvaessa yli sadan kilometrin päivässä. Pystyt Lahdesta käymään töissä Hesassa pikkasen helpommin kuin sama matka Lapissa tai Kainuussa…

     Ihmisen oikeus asua siellä missä haluaa on suurempi kuin ne mahdolliset kulut niistä. Kuitenkin muistettava että puhutaan hyvin marginaalisesta ryhmästä, vaikka jätetään kaikki tällaiset tapukset pois, tilastot kaunistuu prosentin kymmenyksen verran, rahasta tää ei jää kiinni. Vaan lakia laadittaessa tällaiset periaatteet ovat tärkeitä sillä kyse on loppujen lopuksi asumisen ja liikkumisen vapaudesta: jos pakotetaan kaupunkiin asumaan, onko kyseessä vapauden rajoitus? Minun mielestäni kyllä.

     • dakari

      Niin eli kolmasti päivässä kulkeva juna riittää päivittäiseen työssäkäyntiin, mutta on riittämätön kaksi kertaa kuukaudessa tapahtuvaan työkkärissä pyörähtämiseen? Mites se nyt niin?

      • anti-dakari

       Niin että se työ nyt on väkisin sielä missä lähin julkinen netti tai TE-tomisto? Lähempämä on mahdotonta olla työtä? Sitäpaitsi jos aikaisemmin on ollut auto, mutta autosta on joutunut luopumaan työttömänä kun ei rahat riitä sen ylläpitoon? Kauhean kapeakatseista porukkaa ja hirveä himo syyllistää ja alentaa toisia.

      • Jarno Kääriäinen

       Tajuatko minkä hintaiseksi tuo kaksi kertaa kuussa tapahtuva turha työkkärissä pyörähtäminen tulee? Varsinkin työttömälle?

  • Vesa Sorvoja

   Kauppakeskus tai vaikka kirjasto lienee monella maalla asuvalla matkan päässä, joten tietokoneeton saattaa olla asuinpaikan myötä erilaisissa vaikeuksissa kuin vastaavat kaupunkilaiset.

   • stunned

    Näinhän se on, mutta näin hallitus varmaan vastaa niille, joilla ei ole nettiä kotona.

    Työnhaun ilmoittamisvelvollisuus vie sekin ajassa taaksepäin. Työtön sidotaan turpeeseen kuten ennen. Matkustaminen muuttuu jälleen likipitäen mahdottomaksi, jos hausta pitää olla muuta näyttöä kuin sähköinen ilmoitus ja oma sana.

   • töitön

    Ilmoittautumisvelvollisuus poistui edelleen hallituksen aikana. Vuoden 2013 alusta muistaakseni. Siihen asti työttömän piti käydä TE-tmstossa 3-4 kuukauden välein.

    Työtunneiksi pitäisi voida myös laskea hallintotyöhön ja asioimiseen käytetty aika. Se on kaikki pois työnhausta tai työssäkäynnistä.

 3. Jarno Laivola

  Sikäli mikäli tämä nyt toteutukseen asti etenee (en yllättyisi yhtään, jos joku perustuslaillinen ristiriita tai muu pikku juttu olisi ”unohtunut”), käytännön järjettömyyden alleviivaamiseksi varmasti riittäisi, jos työttömät toimittaisivat esimerkiksi vuoden ajan ilmoituksensa paperilla suoraan TE-keskuksiin.

  • Liisa

   Hyvä idea! Palataan paperikantaan. Siellä sitten arkistoivat. Tästä pitää kehittää kansanliike.

  • elm

   Perustuslakivaliokunta voisi tarttua näihin velvoitetyöllistämisiin jo nyt, ottaen huomioon, että perustuslain 18 pykälä selkeäsanaisesti sanoo:

   ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

   Voiko räikeämpää perustuslainvastaisuutta olla kuin tämä nykyinen työttömien kohtelu?

   (perustuslaki luettavissa http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731)

 4. vesa saarinen

  Eihän tässä voi kehittää mitään uusia mobiilipalveluita jos aina vedotaan siihen että jollain pienellä osalla ei ole internettiä tai älypuhelinta. Ja tällä logiikalla sekään tilanne ei koskaan muuttuisi. Eihän me voida ajatella että valtio ei voi ottaa mobiilipalveluita käyttöön ennen kuin 100% kansasta on älypuhelimen ja internetin piirissä?

  • stunned

   Suomessa netti on onneksi edullinen. Kaikkialla asia ei ole näin.

   Ratkaisu on tietysti tukea tietotekniikkaa ja tietoliikenneyhteyksiä, jotta jokainen saadaan mukaan. Lopuille jää mahdollisuus käyttää yhteiskäytössä olevia nettipisteitä. Kierrätyskeskukset ovat täynnänsä vanhoja laitteita, joihin voi asentaa GNU/Linuxin ja jakaa työttömille ilmaiseksi.

   Hallitus tai sen agendaa myötäilevät piirit eivät tietenkään turhaan laskeneet liikkeelle uutista, jonka mukaan työttömistä suuri osa ei ole antanut puhelinnumeroaan tai lupaa jakaa tietojaan työnantajille. En nyt löydä sitä uutista tähän hätään.

   • Maarit L

    Edullisia koneita ja varmaan nettiyhteyksiäkin on, ja nettiä voi tosiaan käyttää myös kirjastossa tms. (jos sinne nyt pääsee, kun joukkoliikenneyhteydet on lakkautettu), mutta tuo tunnistautuminen voi olla osalle työttömistä ongelma. Jos on menettänyt luottotietonsa, ei saa pankkitunnuksia, eikä myöskään postpaid-liittymää miltään operaattorilta. Prepaid-liittymistä en ole varma saako niihin avattua mobiilivarmenteen, esim. yhdessä kohtaa Elisan sivulla luki, että ”Saunalahti (ei prepaid)”, mutta ei ehkä koske kaikkia operaattoreita. Joka tapauksessa mobiilivarmenteen voi avata itse vain -yllätys yllätys- pankkitunnuksilla, tai sitten pitää käydä oman operaattorin liikkeessä henkilöpaperien kanssa. Ja jos prepaideihin ei saa varmetta ollenkaan, se sulkee jo ison määrän työttömiä palvelun ulkopuolelle.

    • stunned

     Mobiilivarmenne on maksullinen. KELA saisi jakaa asiakkailleen tunnistautumiseen vaadittavat tunnusluvut, jos kerran palvelun käyttö sellaista vaatii.

    • dakari

     Laki kuitenkin määrää että peruspankkipalvelut on tarjottava luottotiedottomalle, kuten esimerkiksi juuri verkkopankkitunnukset. Onhan niitä herranjumala lapsillakin, ei ne ole mitenkään sidottu luottotietoihin! Juuri tämän tunnistautumisen takia osittain.

     • Maarit L

      No hyvä, jos se on muuttunut. Muistan vain kohun julkisuudessa muutaman vuoden takaa, kun pankki ei niitä luottotiedottomille antanut. Hyvä jos kohu auttoi korjaamaan asian.

  • Tuomas Tirkkonen

   Tässä on nyt kyse sellaisesta teknisestä järjestelmästä, jota jokaisen työttömän työnhakijan olisi viranomaisten määräyksestä pakko käyttää, muuten voi tulla (ja tulee) sanktioita. Tähän asiaan on turha sekoittaa mitään sellaisia teknisiä sovelluksia ja palveluita, joita ihmiset voivat ihan vapaaehtoisesti, ilman mitään velvoitetta, oman harkintansa ja kykynsä mukaan ottaa käyttöön, jos niin haluavat.

   Tietenkään suurimmalle osalle työttömistä ei tietokoneen eikä nettiyhteyden käyttö ole nykyaikana ongelma. Se on ongelma, että niitä haettavia työpaikkoja ei edelleenkään ole läheskään kaikille.

   • stunned

    Sitä pitää kutsua oikealla nimellä: urkintajärjestelmä.

  • Esa Nikko

   Olet oikeassa Vesa Saarinen. Aina löytyy joku väliinputoaja, mutta emme me voi pysäyttää kehitystä sen takia.
   Yleensä palveluissa otetaan tämä huomioon ja asia voidaan hoitaa myös postitse, paperein.
   Ensimmäiseen rekisteröintiin pitää varmasti mennä itse henkilökohtaisesti. Jos on kerran töitä vailla, niin kyllä luulisi että siitä selviää.

   • Elviira

    Minulla Internet-ilmoituksen jälkeen pyysivät kymään toimistossa ja verkkopalveluun tuli päivämäärä milloin tulee viimeistään käydä siellä. No, menin Kokkolan TE-toimistoon, niin aulan tyttö isoon ääneen kertoi sotuni, nimeni ja osoitteeni. En ole herkkänahkainen ihminen, mutta jonkinkinlaista yksityisyydensuojaa pitäisi nykyään olla. Tämän moukkamaisen palvelun jälkeen vaadin tapaamista henkilökohtaisesti, niin taas vaadittiin puhelinta tai sähköpostia, jotta voivat ilmoittaa ajankohdan mikä heille sopii. Tämä ei valitettavasti ole ainut kertaista tässä toimistossa.

  • Jarno Kääriäinen

   Mobiilipalveluita voi kehittää toki, ja onkin kehitetty. Ainakin pääkaupunkiseudulla esim. kunnilla on aika mainiot sähköiset palvelut nykyään. Mutta ne ovat normaalien palvelujen LISÄKSI, eivät ainoa keino. Saati sitten että nämä ”palvelut” olisivat jotain tämän kaltaisia älyttömiä pakollisuuksia.

 5. Artti Niemelä

  Mitenkä me saataisiin tähän maahan oikein täysipäisiä päättäjiä?

  En nyt tarkoita päättäjiä, joiden pään täyttää täysin sellainen kellertävä neste, vaan tarvitsisimme sellaisia, joiden päähän mahtuisi edes yksikin järkevä ajatus tuon nesteen lisäksi!

 6. seppo mahkonen

  Pitäiskö pitkäaikaistyöttömien hankkiutua vankilaan? Vankiloissa on paremmat olot, kuin alemmissa sosiaaliryhmissä.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Sinne juuri päätyvät näiden kovennettujen kuritoimenpiteiden uhrit, kun heidän vähäisistäkin rahoistaan leikataan eikä heillä enää riitä rahaa ruokaan, vaatteisiin, tms. ja ne pitää hankkia varastamalla. Muutenkin tällainen ihmisten hädän ylenkatsominen on omiaan ruokkimaan yhteiskunnanvastaista asennetta, joka johtaa siihen että ainakin osa näin kohdelluista ihmisistä alkaa vähät välittämään yhteiskunnan ”säännöistä” ja alkaa rikkoa niitä tavan mukaan. Ja oikeuslaitoksen kuormittaminenhan se vasta tuo säästöjä yhteiskunnalle.

   ”Raportointivelvollisuus lisää varmasti työnhakua, mutta hävittää loputkin julkisesti avoimina olevat työpaikat. Siinä käy niin, että työnantajat tulevat tukehtumaan muodon vuoksi ja pakosta tehtyihin hakemuksiin ja hakevat työntekijänsä muuta kautta.”
   Tämä on muuten niin totta, ja jälleen osoitus siitä kuinka päättäjät (en sano ”meidän päättäjämme”, koska en ole hallitustamme äänestänyt enkä kuuna päivänä äänestäisi) eivät osaa arvioida päätöstensä vaikutuksia omaa napaansa kauemmas, ja kuinka heillä ei ole ymmärrystä edes siitä miten yhteiskunta ja yritykset toimivat, mikä on sinänsä yllättävää, sillä eikös meillä ole hallituksessa parikin yritysjohtamisen ammattilaista. No, suomalaisia johtajia katsoessa aika harvalla on ymmärrystä siitä, miten ihmisiä johdetaan siten että heidät sitoutetaan yhteisiin päämääriin ja heistä saadaan paras irti. Yleensä johtaminen on juuri samaa mitä hallitus toteuttaa; keppiä ja lisää kyttäystä. Tämä tyyli lisää vaan vastarintaa ja heikentää tulosta – tästä on tutkimustietoa hyllykilometrikaupalla – mutta hallitustahan ei kaiken maailman dosenttien tutkimukset hetkauta. Pohjanmaallahan on aina ennenkin tiedetty paremmin kuin muut.

  • stunned

   Tätäkin on jo ajateltu. Eerola ehdottaa pitkäaikaisvankien loppusijoitusta papuaan tai jonnekin pääsiäisssaarille perustettaviin rangaistussiirtoloihin.

   http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/04/15/turha-aloite/

  • Teemu Laitinen

   Totta. Varteenotettava vaihtoehto.

 7. Jorma Lehikoinen

  Jos nämä lääkkeet eivät auta, niin seuraavaksi tulevat pakkotoimet. Ne mahdollistavat rikokseen käytettyjen välineiden tuomitsemisen valtiolle. Nyt sohvat, tietsikat ja autot vain varmaan piiloon!

  Uusia työpaikkoja syntyisi työttömien henkilökohtaisista avustajista. Määräraha heti valtion budjettiin. Pätevyysvaatimuksina ehdottomasti oma auto, ylempi korkeakoulututkinto ja pitkäaikaistyöttömyys.

 8. Tari Palmroth

  Suomi on liukumassa diktaduuriin aivan vaivihkaa ja kansalaisten huomaamatta.

 9. Tuomas Tirkkonen

  Saa nähdä, kuinka paljon tällaisen kyttäysjärjestelmän toteuttaminen tulee maksamaan ja kuinka paljon se sitoo TE-toimistojen resursseja, joita ei nytkään ole riittävästi työ- ja elinkeinopalvelujen varsinaisiin päätehtäviin kuuluvan työn hoitamiseen eli siihen, että ihmisiä autettaisiin työllistymään.

  Tuskin tällä muutenkaan valtion menoja saadaan säästetyksi, sillä vaikka tällainen järjestelmä varmasti tulee tarjoamaan verukkeen rätkäistä karenssi useille tuhansillekin työttömille, niin moni heistä siirtyy tämän seurauksena toimeentulotuen hakijoiksi, ensi vuonna siis Kelan perustoimeentulotukiasiakkaiksi.

  Tällaisesta kyttäys- ja käräytysjärjestelmästä ei siis ole mitään sellaista hyötyä, jota hallitus väittää sillä olevan. Uusia työpaikkoja tällä ei synny yhtään, mutta kiusaa toki saadaan tehtyä monille.

  • Antti Helin

   Jo pelkästään tämän seurantapalvelun, jossa ihmisten on syötettävä selvityksensä työnhausta ja lähetettävä ne TE-toimistoon, tulee maksamaan useita satoja tuhansia euroja ellei jopa miljoonan pari. Lisäksi jos sitä vasta nyt aletaan kehittää, ei se ole käytössä ainakaan vuoteen ellei haluta maksaa moninkertaista hintaa. Ja kuten Sakukin mainitsi, ilmoituksia ei kukaan varmasti lue, jos lukee, siihen tarvitaan valtava määrä lisää työntekijöitä, ja sitähän hallitus tuskin haluaa. Turhiin tietojärjestelmiin rahaa kyllä löytyy, muttei ihmisten palkkaamiseen tai tukien pitämiseen edes nykyisellä tasolla.

 10. Niko Mikkanen

  Tuo sanktioluettelo näyttää muuten vähintäänkin epäilyttävältä: Se luettelee _tapauksia_, ei ihmisiä. Yksi ihminen on helposti voinut ”syyllistyä” kahteen tai useampaakin sanktion aiheuttavaan tekoon, ja siksi _sanktioita_ voi hyvinkin olla jaettu tuo 122 000, mutta sanktion _saaneita_ voi olla huomattavastikin vähemmän. Viitsisiköhän TEM selventää tilastoa tuon osalta, vai tulisiko sieltä kysyttäessä vaan jotain yksityisyydensuoja-hyminää?

 11. Tari Palmroth

  Korjaan edellistä. Suomea ollaan liuttamassa…. Ei Suomi itsestään mihinkää ….

 12. töytön

  No eipä ollut yllätys tämä SSS-valehtelijalauman pääkohde. Tänään varmaankin työpaikoilla käy melkoinen porina laiskoista työttömistä, saivat tämän lamankin aikaan prkeleet. Kun vaan poloiset ymmärtäisivät, että kenen taskuja nämä konnat ovat seuraavaksi putsaamassa. Ehkäpä sitten ymmärtävät, kun tekevät sitä työnäytettä entisessä työssään työmarkkinatuella + 9€ leipärahalla.

 13. Päivi Tyni

  Kiinnostavaa on myös mahdollisuus käyttää työmarkkinatukea starttirahana. Tarkistin verottajan sivuilta, miten starttirahaa verotetaan. Sitä ei merkitä yrityksen tulokseen vaan se verotetaan erikseen samalla tavalla, kuin työttömänä ollessa. Kun työmarkkinatukea saadessa saa yleensä asumistukea ja toimeentulotukea, yrittäjäksi ryhtyminen varmaankin vie ainakin toimeentulotuen. Minkälaista yritystä mahtaa voida pyörittää noin viidensadan euron budjetilla, kun sillä pitäisi samalla voida syödäkin? Entä mitä tapahtuu uusyrittäjälle puolen vuoden kuluttua? Yrittäjillä kun ei tietääkseni ole työttömyysturvaa eikä ainakaan sosiaaliturvaa.

  • Antti Kautiainen

   Tämähän on koko idea tässä starttirahassa. Annetaan ihmisille mielikuva, että saavat enemmän rahaa mutta todellisuudessa vuoden työttömyyskorvauksilla ihminen siirretään pysyvästi ulos järjestelmästä. TE-keskukset ovat jo vuosia tehneet lain vastaisia tulkintoja ihmisten täysipäiväisestä yrittäjyydestä. Nämä tulkinnat perustuvat työssäoloehdon puuttumiseen ja ”mahdottomuuteen ottaa vastaan täysipäiväistä työtä”. Lain kohta, joka määrittää sivutoimisen yrittäjyyden liikevaihdon mukaan ohitetaan täysin, jos henkilöllä ei ole työssäoloehto täyttynyt. Eli siis logiikka on seuraava: et voi ottaa täysipäiväistä työtä vastaan, koska et ole ollut täysipäiväisessä työssä 6 kuukautta.

   Samoin tuo 2 kuukauden työttömyysturva korvauksena työmatkakuluista on täysin naurettavaa, koska se ei mitenkään huomioi matkakuluja. Samalla kauniisti rakennetaan malli, joka pakottaa työttömän hankkiutumaan eroon omasta autosta. Jos sinulla on oma auto, sinulla ei ole työmatkakuluja – omavastuu on niin iso, että matkakulut syövät suurimman osan työttömyyskorvauksestasi.

   • Anselmi Epätoivoinen

    Älkää nyt vaan hyvät ihmiset mihinkään, edes sivutoimiseen , yrittäjyyteen haksahtako! Silloin olette täysin lain suojattomia elämänne suhteen!

    Nuo TE-toimistot pitää saada ensin pois sekaamasta, vasta sen jälkeen saattaisi olla mahdollista harkita jopa sitä pienimuotoista yrittäjyyttäkin!

 14. Pertti I. Ikonen

  ””Samalla saamme arvokasta tietoa hakemusprosessista. Jos työtön lähettää paljon hakemuksia, muttei saa töitä, hänellä voi olla puutteita työnhakutaidoissa tai osaamisessa”, Kerminen sanoo.”

  Hoh-hoijaa. No nyt aktiivinen työnhakijakin voi joutua työnhakukurssille ilmoittamiensa työhakemusten määrään perustuen. Toivottavasti melingit ja kermiset ovat vielä työkykyisiä.

 15. stunned

  Sähköinen ilmoittautuminen on uusi versio työttömän KELA-rannekkeesta tai sirusta, jolla työtöntä ja hänen edesottamuksiaan pidetään silmällä. Työtön = ehdonalaisvanki.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000974685.html

  ”…perussuomalaisia edustava kaupunginvaltuutettu Pasi Mäenranta esittää kovaa ratkaisua Kelan etuuksien seuraamiseen ulkomailla. Hän ehdottaa vaihtoehdoksi siruttamista.”

  • Veli-Pekka Saarinen

   Eipä kyllä paljon yllätä, että PS:n edustajien ratkaisumallit ovat lähinnä 30-luvun Saksasta.

 16. Esa Nikko

  Hmm.. En ole aivan varma kannattaako tuosta nyt niin huolestua, yllä oleva nimittäin on käytössä Ruotsissa ja se tuo myös positiivisia juttuja tullessaan.

  Hän, joka voi hoitaa asiansa tietokoneen avulla, voi toimia itsenäisesti kotoa käsin. Hänen ei tarvitse juosta toimistossa. Itse raportin täyttämiseen kotona menee minuutti pari.

  Jos ei osaa, halua, tai ei omista konetta, niin raportin voi täyttää toimistossa, koneella itse, tai käsin paperille. Virkailija tarkistaa sen ja laittaa ruksin ruutuun ja työnhakija on silloin oikeutettu työttömyyskorvaukseen.
  Jos ei hae töitä Ruotsissa, eikä täytä raporttia, ei saa myöskään korvauksia.

  Raportin tarkoitus on se että hakija kertoo mitä hän on tehnyt kuukauden aikana itse omalle tilanteelleen. Hän ilmoittaa, mistä on hakenut töitä, onko hän opiskellut, tai ollut peräti töissä.
  Siis periaatteessa, jos hakee korvauksia, on myös osoitettava, että työskentelee itse aktiivisesti oman tilanteensa kanssa.

  Tämä sähköinen tapa vapauttaa virkailijoita muihin tehtäviin.

  • stunned

   Niin tai vapauttaa virkailijan työsuhteestaan. Itsepalvelu ja automaatio vähentävät työvoiman tarvetta.

  • töitön

   Koneet tekevät jo päivärahapäätöksiä. Se on entistäkin mielivaltaisempaa. Tietohallintojärjestelmän päätöksestä ei ole valitusoikeutta.

  • Irma

   Työsuhteiset työt jo ilmoitetaan nykyisellään sähköisesti. Aktiivisuus kuten opiskelu johtaa käytännössä työttömyysturvan menetykseen. Samaten laskutuspalvelun käyttö satunnaisten töiden laskuttamiseen johtaa usein työttömyysturvan menettämiseen. Tuota tulkintaa on kiristetty tämänkin hallitusen aikana, vaikka se olisi työntekijääkin rahallisesti hyödyttävä keino. Ja tulkinnan muuttamiseen riittäisi te-toimistoille annettava ohjeistus. Mutta ei, kaikenlaiseen työttömien pomputteluun kyllä intoa riittää.

   • keke

    ”Aktiivisuus kuten opiskelu johtaa käytännössä työttömyysturvan menetykseen.”

    Tämä on kyllä sen luokan järjettömyys että eipä tyhmemmin voisi oikeasti voisi asioita hoitaa. Jos joku päättäjä näitä lukee niin voisi kysellä hallitukselta tämän perustuslain pykälän toteutumista työttömän kohdalla

    ”16 §
    Sivistykselliset oikeudet

    Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla.

    Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.”

 17. Mamushka

  Anteeksi, jos olen väärässä, mutta mulla on semmoinen käsitys, että osa pankeista ei anna verkkopankkitunnuksia luottotiedottomille, eikä ainakaan ulkomaalaistaustaisille ilman reunaehtoja.

  Tämän koko homman todellinen tarkoitushan on karenssi. Ideana on keksiä koko ajan uusia syitä, millä työttömyyskorvauksen maksu voidaan keskeyttää. Aivan kohta varmastikin tulee takaisin se järjestelmä, jossa puolison tulot syynätään ja työkkäriä ei enää saakaan, jos perheen nettotulot ovat edes jollain muotoa toimeentulotukea isommat tai siinä tiimoilla.

 18. Eino Korppi

  Ei minusta ihmistä voida pakottaa hommaamaan tietokonetta tai edes älypuhelinta.
  Ei kaikki halua eikä kaikilla ole edes rahaa , taitoa tai kiinnostusta opetella käyttämään niitä.
  Kohta varmaan tulee torille tai viinakaupan aulaan Ilmoittautumiskoppi jossa on kamera
  ja sille kerrotaan mikä on tilanne….
  Ei kyllä naurata.

  • Lauri E

   Niin. Pakko ei ole tehdä paljon mitään, mutta miksi yhteiskunnan on pakko sopeuttaa järjestelmä niiden poikkeuksen mukaan jotka eivät edes tahdo yrittää?

   Nyt täällä tartutaan vain ison ongelman ratkaisuun tähtäävän keinon käytön kritiikkiin. Pitäisi oikeasti miettiä koko ongelman ydintä. Tai ytimiä. Niitä on siis kaksi. Toinen on se, että työtä ei ole ja toinen se, että koko keino työllistää työttömiä on ihan väärä ja vanhentunut – tai ehkä itse itsensä mahdottomaksi rakentanut.

   Jos sitä työtä olisi tarjolla, ei meillä työttömyys olisi ongelma, mutta nyt kun se on, niin pitää miettiä keinoja.

   Faktaa (rahalukuja) mulla ei ole, mutta kokemusta sitäkin enemmän aiheeseen liittyen. Harva työtön kokee Te-palveluista olevan mitään hyötyä itselle. Sitä käytetään kun on pakko. Vielä vähemmin yritykset ja työnantajat tästä palvelusta kokevat hyötyä olevan – kaikkine koulutuksineen. Kuka siis kokee tämän palvelun hyödylliseksi? Poliitikot ”tietämättömyyttään” ja itse se virasto ehkä.

   Työmarkkinat ja mm. kunnat ovat jo kehittäneet rinnakkaispalveluja tälle viralliselle toimijalle. Rinnakkaispalvelut toimivat paremmin ja kustannustehokkaammin.

   TE-keskuksen tempputyöllistämiset, kyttäämiset ja virkamiesarmadan toimintojen itse itseään ruokkivat malli tässä tulisi ihan totaalisesti uudistaa. En oikein ymmärrä miksi tähän ei poliitikot puutu tai näe tätä ongelmaa.

   • Lauri E

    Vielä näistä ”hain koska piti kun käskettiin” hakijoista ei ole kelleen mitään hyötyä. Aktiivisesti työllistymään tahtovat työtön osaa hakea kyllä työtä ilman käskemistäkin.

    Työkokeilut tai työnäyttö ym. ovat ihan turhaa resurssien tuhlausta ja pahimmillaan työllistymistä estävää, kun on mahdollisuus (näennäisesti) edullisemmin ottaa ilmainen tekijä johonkin tarpeeseen. Mä sanoisin, että tällaisen kokeilijan motivaatio pakotettu tehdä juuri sitä kokeilua ei ole kovin korkea.

    Miksi muuten työkokeiluun tai mitä niitä nyt onkaan kaavailtu ei voisi mennä ilman TE-keskuksen määräystä? Jos itse tietäisin, että 4 kk ilmaiseksi (siis työttömyyskorvausta nauttimalla) työskentelemällä työllistyisin hakemaan työhön, niin varmasti käyttäisin tämän keinon. Enkä siihen mitään käskyä tarvisi!

   • Jarkko

    ”Niin. Pakko ei ole tehdä paljon mitään, mutta miksi yhteiskunnan on pakko sopeuttaa järjestelmä niiden poikkeuksen mukaan jotka eivät edes tahdo yrittää?”

    Siksi koska sillä yritetään epätoivon vimmalla korjata niita valuvikoja jotka syntyivät siitä kun pieni joukko rikkaita anasti maapallon parhaat luonnonvarat ja niistä tulevat tuotot omistukseensa tekemällä sopimuksia tyrannien kanssa. Piilossa linnoitusten sisällä katseilta salassa. Paino sanalla anasti.

    Anastamisesta syntyy aina kasa ongelmia maapallolla jossa luonnonvaroja on rajallinen määrä, joku jää aina ilman.

 19. Ilona Asp

  Tämä sitaatti nauratti kyllä eilen, vaikka tässä ei todellisuudessa ole mitään nauramisen aihetta:
  ”– Ei tässä ole kyse siitä, että insinööreistä tehdään siivoojia. Meidän työnantajasuhteemme menevät aika huonoiksi, jos lähetämme työnantajille työntekijöitä, jotka eivät heille kelpaa, sanoi hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.”
  Eikös tämä ole jo totisinta totta?

 20. töitön

  ”Ei hae kokoaikatyötä” on syynä täysin mieletön, koska kokoaikatyötä ei ole riittävästi. Monet työttömät tekevät osa-aika tai silpputöitä, määräaikaisia satunnaistöitä. Jopa kolmannes ansiosidonnaista saavista tekee sovitelulla päivärahalla töitä. Tein puolipäivätyötä vuoden ajan sovitelulla. Raportoin kerran kuukaudessa työttömyyskassaan joka päivältä mitä olen tehnyt. Nettohyöty oli parisataa euroa per kuukausi (verotuksessa hyödyin ja eläke karttui).

  Olen tehnyt 9 euron työtä kolme kuukautta, työharjoitteluna. Silloin raportoin Kelaan kerran kuukaudessa sekä myös TE- tmstoon 2 viikon välein joka päivältä mitä olen tehnyt. Tuo 2 viikon välein tehtävä raportti piti vahvistaa kahdella allekirjoituksella: omalla ja työkaverin. Hallintotyö oli aika suurta suhteessa saamaani 9 euron kulukorvaukseen. Työmatkani oli yhteensä noin 120km/pvä, kulukorvaus ei kattanut sitä, jäin miinukselle. Ellei olisi ollut varaa, olisin joutunut kieltäytymään. Jouduin lainaamaan rahaa.

  Sain palkkatukityön. TE-tmsto edellytti, että haen työnteon ohessa samalla kokopäivätöitä. Työllistymissuunnitelmaan myös kirjattiin niin. Siitä kysyttiin palkkatukityön päätyttyä, pelkkä suullinen selostus onneksi riitti tällä kertaa.

  Hallintotyön ja kontrollin määrä on työtöntä kohtaan samankaltainen kuin pantavangilla. Jokaikinen liikahdus on raportoitava viranomaisille, ja joskus jopa moneen kertaan ja eti viranomaisille. Sähköiseen kontrolliin ja yhteydenpitoon käytetään tällä hetkellä puhelinta, sähköpostia ja TE-tmston omia asiointisivuja. Sekä tapaamisia. Eikö se riitä? Eikö mikään riitä?

  • Esa Nikko

   Kontrollin määrästä saamme kiittää heitä, jotka ovat käyttäneet järjestelmää väärin ja ovat saaneet korvauksia väärin perustein. Olisihan se tietenkin hienoa jos voisi vain täyttää yhden lomakkeen ja pankkitiedot mukaan, mutta tänä päivänä on niin paljon sellaisia, jotka haluavat yhteisestä kassasta rahaa, ilman omaa panosta.
   Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka eivät ole, eivätkä ole koskaan olleet valmiita ottamaan vastaan työtä. Mutta korvauksia kyllä.

   • Antti Helin

    Järjestelmän väärinkäyttö on aivan mitättömän pientä suhteutettuna sen kokoon tai siihen, miten paljon ihmiset jättävät byrokratian takia tukia käyttämättä.

    Esimerkiksi vaikeasta masennuksesta kärsivälle järjestelmän kanssa painiminen voi olla aivan ylivoimaista, ja hänelle kuuluvat pienet tukirahat jäävät valtion voitoksi.

   • keke

    ”Kontrollin määrästä saamme kiittää heitä, jotka ovat käyttäneet järjestelmää väärin ja ovat saaneet korvauksia väärin perustein.”

    Miten järjestelmää on käytetty väärin ja miten väärin perustein korvausten myöntäminen loppuu tällaisella järjestelmällä?

    ”Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka eivät ole, eivätkä ole koskaan olleet valmiita ottamaan vastaan työtä. Mutta korvauksia kyllä.”

    Kenen kanssa sinä oikein hengaat? Ei sillä en minä tiennytkään että on laitonta olla haluamatta tehdä työtä tai se olisi peruste työttömyyskorvauksen myöntämiselle. Sinällään voidaanhan siitä ”työhaluttomuudesta” tehdä vaikka peruste työttömyyskorvauksen myöntämiselle mutta ei se mitään säästöjä tuo kun samat massit haetaan sitten sossunluukulta.

   • stunned

    Ei vaan kaikesta saamme kiittää talousliberalismia.

   • töitön

    Esa Niikko, kerrohan kun olet noin tietäväinen, miksi 1980-luvulla ei ollut jättityöttömyyttä vaan käytännössä täystyöllisyys joitain vuosia? Sosiaaliturva ja myös työttömien etuudet olivat silloin oikeasti hyvät. Miten, noihin aikoihin verrattuna, paljon paljon huonompi ja heikompi sosiaaliturva muka houkuttelee nyt työnvieroksuntaan? Oisko sittenkin niin, että työpaikkoja ei vaan ole riittävästi?

    Puheet siitä, että työttömyysetuudet olisivat parempi vaihtoehto kuin palkkatyö on aivan höpöpuheita. Työhön kannattaa aina mennä, verotuksellisesti ja eläkekertymän vuoksi.

    • Esa Nikko

     Syihin en paneudu, jokaisella on varmasti oma kuvansa siitä, miksi 80-luvulla oli paljon vähemmän työttömyyttä. Miksi minun pitäisi? En ole edes esittänyt muuta.

     • keke

      Olisi hienoa jos itsekkin pystyisin ratkomaan pulmia ilman että tietäisin syitä niiden taustalla

   • Teemu Laitinen

    Syyllisiä pitää rangaista jos siihen on tarvetta, mutta kollektiiviset rangaistukset kaikille työttömille joidenkin yksilöiden toiminnan mukaan on vastoin oikeustajua.
    Miltä tuntuisi, jos tätä käytäntöä laajennettaisiin sakkoihin? Eli, jos yksi autoilija ajaa ylinopeutta, niin annetaan kaikille sitä tieosuutta käyttäneille autoilijoille myös sakot, koska todennäköisesti joku muukin on ajanut ylinopeutta.

    • töitön

     Työttömyysturva on vain eräs osa sosiaaliturvasta. Mitään sosiaaliturvaan liittyvää etuutta ei oteta pois toisilta samaa etuutta saavilta, jos joku käyttää jotain etuutta väärinperustein tai toisten mielestä väärin.

 21. Arne Mäenpää

  Ministeri ei ole vielä keksinyt esittää 70-luvun alussa suljettujen siirtotyömainen ja parakkien uudelleen avaamista…

 22. AMK

  Oliskahan TEM:llä myös tilastoa näistä 5 kuukauden työssäolokarensilla olevista (ikuisuuskarenssi),kuinka paljon niitä on liukuhihnalta jaeltu?
  Ja mitähän heille tapahtuu kun pääsevät 2017 karenssilta pois,vai oliko tämä 30 päivän aktiivinen katumisen jakso heille tarkoitettu?

 23. Virva Itäranta

  Eihän työllistymisen edistämisyrityksissä ja -toimissa ole sinänsä mitään pahaa, jos niistä on aidosti jotain hyötyä työttömän tilanteelle. Kovin harva kun oikeasti haluaa tutkimusten mukaan olla työtön.

  Tässäkin tapauksessa asenne ratkaisee. Eli, nähdäänkö työtön asiakkaana, jonka työnhakua tuetaan vai työtä vieroksuvana loisena, jonka työn hakuun liittyvät rikokset täytyy paljastaa ja tuomita julkisesti rangaistaviksi. Ensin mainittu asenne tuottaa uskoa, toivoa ja intoa etsiä työpaikkaa, jälkimmäinen tuhoaa sen.

  Näyttää siltä, ettei tässä ole tarkoituskaan onnistua työllistämään ketään. Eihän työpaikkojakaan ole. Australialaisen talousgurun mukaan työttömien määrä on täysin valtion hallittavissa eli poistettavissa oikealla politiikalla. Se, että näin ei tehdä, on uusliberalistinen tekniikka: 1 luodaan työttömyys 2 huudetaan lamaa 3 syyllistetään työttömät julkisesti 4 näin perustellaan hyvinvointivaltion leikkaukset 5 ajetaan ay-liike alas 6 saadaan työttömät, ja valitettavasti myös työlliset, halpapalkkatöihin 7 yksityistetään Oy Suomi Ab 8 kääritään voitot verojen ulottumattomiin 9 lopetetaan valtio tarpeettomana

  Nyt prosessi on minusta ay-liikkeen ja kansanliikkeiden käsissä. Vauhti on nopeaa. Alkaa olla kiirus.

  • töytön

   Eipä tuohon kyllä lisättävää 🙂

  • stunned

   Työllisyydellä ei ole mitään merkitystä suuren tavoitteen rinnalla. Valtion ja demokratian täydellinen haltuunotto. Oligarkia, harvainvalta ja työläisten nujertaminen.

 24. töitön

  Koska hallituksella on näin huima idea kontrollin lisäämisestä niin senhän voi laajentaa koskemaan kaikkia sosiaalietuuksia: lapsilisää saavat raportoivat joka kuukausi mihin ovat etuudet käyttäneet, vanhempainrahan ja kotihoidontuen saajat raportoivat missä ovat olleet ja ovatko olleet lapsen kanssa vai lorvivatko kahviloissa lattea litkimässä, eläkeläiset raportoivat tekemisistään etteivät vaan tekisi työhön verrattavaa pimeätä työtä, sairaslomalla olevat raportoivat sairaudestaan etteivät vaan vietä päiväänsä muualla kuin peiton alla kotona.

  • töytön

   Rosted ja Liski lupasivat illalla olla ottamatta lapsilisiä jatkossa, kun kysyttiin miten aikovat osallistua ”talkoisiin”. Nyt on parilla julkkiksen lupauksella kuitattu hyvintoimeentulevien talkoohenki..heh. Samassa veneessä..

   • Pekka Rantamäki

    Lapsilisästähän on helppo kieltäytyä – ei vain hae sitä KELAlta (etuuksiahan ei kai ole pakko hakea). Ymmärrän tämän niin, että Jethro on kuitenkin lapsilisiä tähän saakka hakenut, ja nyt hän ”kieltäytyykin” niistä (mutta vain ajatuksen tasolla). Hohhoijjaa, mitä hyvätuloisen ihmisen naurettavaa pelleilyä jälleen kerran.

 25. Heikki

  Kun se velvoite tulee voimaan, että työhakemusten lähettämisestä pitää raportoida, niin eipä muuta, kuin hakemaan.

  Lähetetään työhakemuksia kokkareitten, kepiulaisten ja persujen puoluetoimistoihin. Haetaan työmiehen paikkaa puolueitten keskus- ja piiritoimistoista isolla porukalla ja raportoidaan työnhaku työkkäriin. On haettu töitä, haalittu jopa niitä kuuluisia piilotyöpaikkoja, joita ei työkkärin listoilla ole.

  Työhakemuksia voi lähetellä myös EK:n ja Perheyritysten liittoon, niissäkin saattaa olla avoinna työmiehen paikkoja, joita ei ole ilmoitettu julkisuudessa. Työkkäri saakoon raporttiensa lisäksi myös työhakemuksia, niissä on liian vähän väkeä töissä työvoimaneuvojina.

  Digiaikana hakemusten lähettely käy helposti. Riittää, kun tekee hakemuksen pohjan, tallentaa sen ja muuttelee päiväyksen ja työpaikan nimen hakemukseensa. Missään ei ole kielletty lähettämästä hakemuksia samoihin paikkoihin moneen kertaan.

  Jos kerralla ei tärppää haku vaikkapa puolueen työmiehen toimeen, niin ei pidä lannistua, vaan muistaa, että yrittänyttä ei laiteta. Kymmenes hakemus on selkeä osoitus työpaikan hakemisen palavasta innosta.

  Tuon lisäksi voi toki lähettää hakemuksia myös avoimiksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joskus saisi oikean työpaikankin. Kyllähän sitä lototaankin, vaikka päävoiton saamisen mahdollisuus on mitättömän pieni.

  • tyätön

   Ehdotus valtakunnalliseksi kampanjaksi sitten kun tuo pakkohakusysteemi tulee voimaan: Jokainen, siis ihan jokainen työtön lähettää avoimen työhakemuksen suoraan työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin sähköpostiin, ja hakee poliittisen valtiosihteerin paikkaa. Perusteluna tietenkin se, että muitakin kuin oman alan töitä pitää hakea.

  • Esa Nikko

   Minun mielestäni työttömyys on niin ikävä ja vakava asia, että kaikkea pelleilyä tulisi välttää ja keskittää ne omat panokset työnhakuun.

   • Veli-Pekka Saarinen

    Miksi? Eihän hallituskaan lakkaa pelleilemästä.

   • töitön

    Työnhakua kontrolloimalla ei synny yhtä ainutta työpaikkaa lisää. Eikö paukut kannattaisi yhteiskunnassa laittaa työpaikkojen määrän kasvattamiseen sen sijaan, että työttömiä kiusataan?

 26. Eija Niskanen

  Eilinen A2-ilta oli raivostuttava, kun ruudun alalaidassa vierii katsojien twiittejä, joissa tiedustellaan mm. että mistä 50 vuotta täyttänyt saa enää töitä, tai että missä niitä työpaikkoja ylipäätään on. Kukaan päättäjistä ei ohjelmassa käsitellyt tätä, vaikka ammattiliittojen ja vasemmiston edustajat yrittivät päästä tähän keskeiseen keskustelunaiheeseen. Luulin nimittäin ohjelman ennakkomainonnan perusteella, että ohjelmassa keskusteltaisiin nimenomaan siitä, että mistä niitä työpaikkoja kehiteltäisiin lisää.

  Noilla keppirangaistuksilla voisi olla jotain paikkaa, jos mol.fi:ssä olisi 400 000 avointa työpaikkaa, mutta siellä on vajaa 20 000 avointa paikkaa.

 27. Mikael Teljä

  Joku näppärä koodari toki automatisoi raporttien lähettämisen.

 28. Teemu Laitinen

  Vähemmälle huomiolle on jäänyt hallituksen esitys siitä, että työpaikka on otettava vastaan,vaikka siitä saatava palkka olisi pienenpi kuin työttömyyskorvaukset ja sosiaalituet.
  Eli, jos on naimisissa, oma asunto, puoliso töissä ja saa työmarkkinatukea, niin silloinhan olisi mentävä kokopäivätöihin josta saa palkkaa esim. 300 e kuussa.
  Yritetäänkö tässä ehkä polkea työehtoja?

  • töytön

   Sehän tässä takana on. EK-herrojen + kätyrit suunnitelma pelaa, kuin rasvattu.

 29. töytön

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001161690.html?utm_campaign=tf-IS&utm_medium=tf-desktop&utm_term=1&utm_source=huuto.net&utm_content=site

  Ja siellä lisää vettä myllyyn. On ihan etsimällä etsitty hyvää ansiosidonnaista saava persu. Nyt alkaa kyllä pannu keittää siihen malliin, että jos lähtis raikkaaseen ulkoilmaan täältä sohvalta syrjäytymästä.

 30. keke

  Eikö tätä CV:n lähetystä sekä työhakemuksen täyttämistä voisi automatisoida? Kumminkin kun noissa kysytään aina ne samat asiat niin ehdottaisin tällaisen tarkkailusysteemin sijaan järjestelmää johon työtön antaa suostumuksensa ja aina kun järjestelmään tulee tieto avoimesta työpaikasta niin järjestelmä lähettää työhakemuksen sekä CV:n työnantajalle. Varmuuden vuoksi vielä peperisena versiona postin kautta.

  On harvinaisen typerää kun teknologia on tällaisella tasolla niin me teemme käsin näitä toistoa vaativia asioita. Olisi varmasti kaikille järkevintä työnhakukin automatisoitaisiin.

  • Esa Nikko

   En jaksa uskoa, että kysymys olisi jostain toistosta.
   Sinähän raportoit kerran kuukaudessa, kerrot mistä olet hakenut töitä, oletko opiskellut, tai ollut kenties töissä.
   Jos olet vailla toiston kaltaista, automaattista työnhakua, ilman omaa aktiivisuutta, voimme kysyä, miten palava halu sinulla on oikeastaan löytää työpaikka?

   Raporteista voidaan tehdä sitten yhteenveto ja hakemasi työpaikat viittaavat mille alalle pyrit. Silloin saattaa olla helpompaa saada esim koulutusta juuri sille alalle.

   Käsi ylös, kuinka moni on haettu kotoa töihin?

   • stunned

    Kysy vielä: ”Kuinka moni on haettu keskikaljabaarista töihin?”

    Noin, stereotypia on täydellinen.

   • keke

    ”Sinähän raportoit kerran kuukaudessa, kerrot mistä olet hakenut töitä, oletko opiskellut, tai ollut kenties töissä.”

    Ei minulla mitään raportointia vastaan ole. Kunhan vain ajattelin että jos se ongelma on se että työttömät eivät olevinaan lähetä tarpeeksi työhakemuksia niin minusta mennään perse-edellä puuhun jos ratkaisuksi tähän keksitään kyttääminen automatisoinnin sijaan. Minulle kumminkin ongelman ratkaisu on tärkeämpi kuin kontrolli.

    Automatisoinnin tehtävän luulisi oleva kumminkin se elämän helpottaminen ja asioiden kuntoon laittaminen.

    ”Jos olet vailla toiston kaltaista, automaattista työnhakua, ilman omaa aktiivisuutta”

    En kaipaa työnhakua tai aktiivisuutta vaan työtä.

    ”voimme kysyä, miten palava halu sinulla on oikeastaan löytää työpaikka?”

    Mitä veikkaisit? Millä tavalla se työnhaun automatisoimisen ehdottaminen olevinaan kielii siitä että en työtä haluaisi? Pitää kyllä aika sfääreissä olla jos onnistuu tuollaisen yhteenlaskun tekemään. Oletko sinä niitä ihmisiä jotka ovat sitä mieltä että jos jokin asia automatisoidaan niin se tarkoittaa että tuotantoteho laskee? Itsehän olen sitä mieltä että robotti tekee asiat nopeammin ja suuremmalla volyymillä kuin käsin voi asioita tehdä. Esimerkiksi väitän että automatisoito järjestelmä lähettää niitä työhakemuksia huomattavasti enemmän ja useammalle työnantajalle sekunneissa kuin työtön koko vuoden aikana. Eikä tämä olisi hyvä asia?

    ”Raporteista voidaan tehdä sitten yhteenveto ja hakemasi työpaikat viittaavat mille alalle pyrit.”

    Toki ja järjestelmän voi rakentaa myös niin että sinne raksitaan ne alat minne järjestelmä lähettää ne hakemukset.

    ”Käsi ylös, kuinka moni on haettu kotoa töihin?”

    HEP!!!!!! Tosin palkanmaksua ei yhdessäkään paikassa ole onnistunut vaan palkkioksi on saanut aktivointia sekä niitä tuiki tärkeitä elämänrytmin oppimisia.

    • Esa Nikko

     Jos on periaatteesta vastaan kaikkia uudistuksia, niin miten suuri valmius itsellä on silloin niihin töihin?
     On helppoa kritisoida jokaista uudistusta systemaattisesti, jo ennen kuin ne on viety läpi.
     Tässäkin tapauksessa näyttää siltä, että ollaan apinoimassa Ruotsin järjestelmää, joka palvelee käyttäjiään hyvin. Mutta aukkonsa on siinäkin. Jokaiselle ei voida tehdä omaa järjestelmää.

     Itse työpaikat ovat sitten eri asia. Työnvälittäjät, eikä itse systeemi niitä ei luo.

     • keke

      ”Jos on periaatteesta vastaan kaikkia uudistuksia, niin miten suuri valmius itsellä on silloin niihin töihin?”

      Jos meillä on ongelma x) eli työttömät eivät lähetä tarpeeksi työhakemuksia onko ratkaisu tähän

      a) Luodaan automatisoitu järjestelmä joka kyttää että työtön lähettää y hakemusta tiettynä aikana sanktion uhalla.

      b) Automatisoidaan työnhaku jossa robotti lähettää työttömän puolesta >y hakemusta automaattisesti työnantajille aina kun työpaikka tulee järjestelmään jonka jälkeen työnantaja kuittaa halukkaat josta saapuu ilmoitus työttömälle saapua työhaastatteluun.

      Kumpi näistä vaihtoehdoista on parempi, toimivampi sekä tehokkaampi? Sekä kumpi näistä järjestelmistä on halvempi sekä ratkaisee ongelman paremmin?

      Ei minulla mitään uudistuksia vastaan ole kunhan vain haluaisin että se havaittu ongelma korjataan tehokkaasti sekä järkevästi.

      Olen tosin sitä mieltä että ei taida työnantajalle se työnhakijoiden määrä olla se varsinainen ongelma tosin hallituksessa taidetaan olla erimieltä

     • Veli-Pekka Saarinen

      Uudistusten kritisoiminen sen jälkeen, kun ne on viety läpi on tosiaan vaikeampaa kuin niiden kritisoiminen ennen kuin ne on viety läpi. Jos siis olen eri mieltä uudistuksen toimivuudesta/oikeudenmukaisuudesta/tms. saan kritisoida sitä vasta kun toimimaton/epäoikeudenmukainen/tms. järjestelmä on käytössä. Selvä. Näinhän se tietysti kansalaiskeskustelu ja demokratia toimii.

      • keke

       Niin onhan se kieltämättä hauskaa ettei saisi sanoa mitään kun itselleni nämä hallituksen toimet vaikuttavat vähän samalta kuin korjattaisiin työttömyyttä karkoittamalla menninkäisiä ja muita mystisia olentoja pois koska ne aiheuttavat työttömyyttä.

   • töitön

    Käsi ylös, kuinka monet ovat saaneet kenkää duunista viimeisen viiden vuoden aikana ? Viimeisen 10 vuoden aikana? Ylipäätään: kuinka monen työpaikalla on ollut yyteet?

    • töytön

     Kahiste viimesen 5 vuoden aikana yteiden jälkee.

     • Veli-Pekka Saarinen

      Aivan loistava klippi :-). Kuulostaa pelottavasti meidän nykyhallitukselta. No siellähän haikaillaan Thatcherin aikoihin, joten tuo sopii kuin nyrkki työttömän silmään.

   • Teemu Heinola

    Mua ei ole haettu, mutta olin kerran sillä kuuluisalla sohvalla makoilemassa kun soitettiin ja sain 3kk määräaikaisen paikan, vaikka en ollut edes hakenut paikkaa. Eli tässä tapauksessa minut ikäänkuin haettiin sohvanpohjalta töihin.

 31. Mauri Pulkkinen

  Tämän vuosituhannen alkupuolella toistettu väittämä kuului: politiikka on hävinnyt politiikasta. Syynä lienee ollut, että laman jälkiä korjailtiin eikä siinä mietitty toimenpidepäätösten sopivuutta aatteelliseen viitekehykseen.

  Nyt on toisin. Ideologinen vimma ajaa Bernerin liikennekaari-nimiseen hankkeeseen ja perussuomalaisten myyttisiin mittoihin nousseet tarinat työttömistä sivuuttavat Lindströmin päässä todellisuuden.

  Ajalle tyypillistä on myös, että johtotehtävissä olevat käynnistävät ”uudistushankkeita” sinänsä vanhasta Eskon puumerkin jättämisen tarpeesta. Johdon rotaatio on kova sekä yksityisellä että julkisella puolella. Huolta ei kanneta yksityiskohdista ja siitä, että uudistukset viedään maaliin saakka. Maali on usein vuosien päässä ja sitä ennen on taas uusia johtajia käynnistämässä uudistusten uudistuksia.

  Anne Bernerin päällimmäisen huolen pitäisi olla käsiin rapautuvan infran kunnostaminen ja toimivan liikenteen eri muodoissaan turvaaminen koko Suomen alueella.

  Jari Lindströmin päällimmäinen huoli pitäisi olla työpaikkojen lisäämiseen eikä työttömien kyykyttäminen ja byrokratian lisääminen ps-narratiivin innoittamana.

  Ainoa hyvä puoli tässä surkeudessa on, että empatian ja sympatian välinen ero tulee näkyväksi.

 32. Petri Sakkinen

  Pelkään pahoin, että porvarihallitus ei suinkaan aio ryhtyä lepäämään, ennen kuin se on onnistunut muodostamaan todellisen ryysyköyhälistön; (i)koska se voi ja (ii) koska se haluaa: Marxin ja Engelsin mukaanhan Lumpenproletariat on porvaristolle hyödyllinen, koska se ei kehity luokkatietoiseksi, vaan on pikemminkin taipuvainen liittymään taantumuksellisiin vehkeilyhin.

  Näinä esivallankumouksellisina aikoina se on lähes välttämätön, joten se on synnytettävä; sen alkuna ja ytimenä on tietenkin perussuomalainen liike, unohdettu kansa.

 33. Mia Seeve-Vestbø

  En ole aivan perillä kaikesta mitä Suomessa tapahtuu, kun olen asunut 8 vuotta Kööpenhaminassa. Nokiatyöttömänä olen ollut jo vuosia ja païväraha loppuu 4 kk kuluttua. Ei hajuakaan mitä sen jälkeen. No asiaan. Olen yllättynyt, ettei Suomessa ole mitään seurantajärjestelmää olemassa, niin käsitin tästä tekstistä. Meillä on täällä velvoite viikottain ’kuitata’ työvoimatoimiston ehdottamat työpaikat nähdyiksi (verkossa). Jos 3 kertaa unohtaa, niin työttömyys katkeaa automaattisesti (minulla jo kaksi unohdusta). Sen lisäksi liiton sivuille pitää joka viikko raportoida joblogiin kaikki haetut työpaikat, vähintään 2 per viikko. Ja 4 viikon välein pitää liittää hakemus ja CV. Tässä ei ole mitään kummallista, kaikilla on sama velvoite, olipa kotona kone tai ei. Sen lisäksi on loputtomasti pakollisia työvoimakursseja. aloitin taas uuden jakson tänään. Enkä siltikään ole saanut töitä. En osaa edes kuvitella millaista Suomessa olisi, kun töitä ei ole senkään vertaa. Mutta minuja ei sinne varmaan enää edes huolittaisi, joten pakko yrittää täällä. Viestini kai lähinnä on, että ei raportointi mitenkään tavatonta ole muuallakaan, kyllä siitä suomalaisetkin selviää.

  • keke

   ”Olen yllättynyt, ettei Suomessa ole mitään seurantajärjestelmää olemassa, niin käsitin tästä tekstistä. Meillä on täällä velvoite viikottain ’kuitata’ työvoimatoimiston ehdottamat työpaikat nähdyiksi (verkossa).”

   Sama järjestelmä se täälläkin on. Eli työvoimatoimisto lähettää työpaikkaosoituksen joka sitten pitää kuitata sinne järjestelmään kun on hakenut tai viedä paperisena kuittauksena TE-keskukseen. Näitä työosoituksia itselleni 15 vuoden työttömyyteni aikana on tullut muistaakseni 6.

   • töitön

    Ja CV:n pitää olla esillä TE-tmston CVnetissä. Se pitää uusia sinne säännöllisin väliajoin. Tanskassa on vissiin työpaikkoja tarjolla, täällä ei ole. Tai TE-tmston tietohallintojärjestelmässä ei ole, mutta muissa ”työtä tarjolla” -verkkopalveluissa kyllä on, selaan niitä säännöllisesti. Meillä TE-tmsto ei ole välittänyt työpaikkoja vuosikausiin enää. Kurssitarjontaa on.

  • töytön

   Onkohan Tanskassa myös enemmän sitä palkanmaksuhalukkuutta..? Vai pyöriikö sielläkin kaikenmaailman työttömyyskorvausta vastaan työt?

  • Jyrki

   Eli järjestelmä ei siis toimi kuten toteat oltuasi vuosia työttömänä. Miksi siis toimimattomia systeemejä pitää kopioida taiedes ylläpitää?

   Ja toki suomalaiset sopeutuu niin kuin ruotsalaisetkin. Aika varmasti löytyy lopulta yhteinen sävel työttömien ja työnantajien kanssa. Jossa fiksut työnantajat saa sellaiset epämotivivoituneiden ja motivoituneiden työhakemuksen, joista helppo seuloa epämotivoituneet motivoituneiden joukosta ja toista päin. Ja näin säästyy fiksun työnantajan ja epämotivoituneen aikaa turhalta byrokraattiselta pelleilyltä.

   Ja toisaalta varmaan myös sen vuoksi myös näitä oikeasti motivoituneita ei tulla ottamaan töihin, koska saattavat vain yksinkertaisesti epämotivoituneet/motivoituneet seulassa tippua roskaa koriin, kun firma hakee sitä oikeaa työntekijää riveihinsä. Näin ehkä sinullekin jo käynyt ja tulee vielä käymään. Oletko ajatellut tätä asiaa näin? Järjestelmää ylläpitävät ovat ehkä näin tehneet sulkeneet kumminkin tiukasti silmänsä. Koska onhan kyseessä heidän työpaikka.

   • Lauri E

    Juurikin näin!

 34. Tasa-arvoisuus utopiaaa

  Kansanedustajan tehtävät jättänyt saa suurta sopeuttamisrahaa. Työttömälle myös samat edut edellisestä työpaikasta!
  Miten tässä aiotaan toimia kielitaidottomien pakolaisten/ maahanmuuttajien kanssa?

 35. Markku Tahvanainen

  Natsien aikana ali-ihmiset velvoitettiin merkitsemään itsensä tunnuksella. Näin digiaikaan se pitää tehdä verkossa. Toivoisi tosiaan, että hallitus selittäisi mitä päätökset merkitsevät käytännössä. Nyt sen sijaan saadaan aikaiseksi lähinnä sekasotkua.

  • Markku Tahvanainen

   Väärin käsitysten välttämiseksi. Tarkoitan, että natsien ali-ihmisiksi luokittelemat ihmiset.

  • Jyrki

   Tuo oli aika hyvä huomio. Nykyaikana on luonnollisesti nykyaikaiset merkkaus menetelmät.

 36. Terppa

  Kaippa sitä vastikkeettoman työttömyyskorvauksen maksun vastikkeeksi edes jotain velvollisuuksia korvauksen saajalta valtio saa edellyttää. Luulisi asian kiinnostavan myös työttömyyskassoja.
  On jotenkin surullista, että se jos ”joutuu” raportoimaan työnhakemiseen suorittamistaan toimenpiteistä koetaan häpeäpaaluun joutumiseksi. Jos itse joutuisin työttömäksi, kokisin että työnhaku on minun työtä, josta saan korvauksen.
  Kun noita TEMmin tilastoja lukee, niin varsin moni taitaa mieluummin olla kotona kuin töissä. Toki emmehän me tiedä sitä, että millaisia ihmiskohtaloita noiden lukujen takaa löytyy.

  • Pekka Rantamäki

   Ratkaise kuitenkin ensin yhtälö:

   muutama hassu kymmenentuhatta työpaikkaa / puoli miljoonaa työtöntä

   Mikä on lopputulos? Ymmärtääkseni autuaaksi tekevä asia tässä tilanteessa ei ole työn hakeminen, vaan sen tekeminen. Mutta kuinkas teet, jos sitä työtä ei vaan ole tarpeeksi tarjolla.

   • Terppa

    10.000 työpaikkaa… Se on siinä mielessä paljon, että jos joutuisin työnhakijaksi, minulle riittäisi niistä yksi. Aivan varmasti jonkun niistä saisin. Olen ollut 3 kk työttömänä, silloin kun 90- luvun alussa Suomi lamaantui. Silloin perustin firman, joka parhaimmillaan jopa työllisti 10 vierasta. Ei mikään kultakaivos mutta justjajust pärjättiin. Nyt tosin olen itse 7 vuotta vieraalla hommissa, kun iso kilpailija halusi palkata minut.

    • teeterppakoe

     No teepäs, Terppa testi.
     Lähetä työhakemuksia, mutta älä kerro niissä olevasi nyt töissä.
     Palataan asiaan, kun löytyy työnantaja joka sinut olisi palkannut ja millä ehdoilla?

    • töytön

     Kelpaisko provikkapalkkanen puhelinmyynti? Aika suuri osa on tommosia.

 37. Liisa

  Suomessahan ei ole korruptiota. Ha ha (no, ei naurata). Valtion alasajoa on rauhassa saatu toteuttaa tämän savuverhon takana sekä harhauttamalla yksinkertaiset uskomaan työttömien yleiseen mädännäisyyteen. Ne mädät löytyvät kyllä ihan muualta ja kauhistuttaa ajatellakin, mitä Nordean tapauksen jälkeen vielä paljastuukaan eri puolilla pankkimaailmaa ja ylärakenteita. Olemmeko jo kuilun reunalla? Jo astuneet reunan yli? Hetki vielä kestää huimaa lentoa ennen kuin rysähtää? Ja arvatkaa ketkä jäävät alimmaisiksi?

  • töytön

   Vähiten korruptoitunut maahan Suomi on.. 🙂

 38. Jari Kähkönen

  Sitä voisi noin niinkuin normaaliällinen ihmetellä, että jos ei ole mitään mihin pakottaa, niin mikä on silloin harjoituksen tarkoitus? Ehkä hulluus, ehkä tyhjännyhjääminen tai tiedäpä häntä. Jos tuntee maailmallista työmarkkinamenoa, sopii ajatella niinkin ettei naurettava tarkoitukseton pakko ole sellainen kauaa. Puuttuva elementti on nälkäpalkkatyö. Siihen tullaan ajallaan pakottamaan, sitä tällä oikeasti ajetaan takaa. Samalla testataan, että kuinka hyväksikäytettäviä hölmöjä suomalaiset ovat niin sanottuine laillisuusperiaatteineen tai sopimus on pidettävä -latinismeineen. Ehkäpä kiireellä, pimeässä, huonosta pula-ajan betonista ja lentopommituksen uhkan alla rakennetut, vaan noin 70 vuotta kestäneet, työmarkkinaKULISSIT ovat saaneet jotkut tosissaan luulemaan, että ei se toisin voisi ollakaan.

  Kirjoitan kaksikärkisestä yhteiskuntapolitiikasta, jonka työmarkkinamoukari tärvelee työehtosopimuksen yleissitovuuden kokonaan sekä saa normaalisitovatkin mahdollisimman hankaliksi tehdä ja valvoa. Vahvat saavat talo-, maakunta- tai ehkä vielä Suomessa perinteiden vuoksi alakohtaisia kirjoja aikaan, muut eivät saa yhtään mitään ellei lakitasoista tekstissä numeroin määriteltyä minimipalkkaa säädetä. Jos tes-shoppailu veetutti aikanaan, ette ole nähnyt yhtään mitään. Kyllin hullut tai luonnevikaiset alkavat tietoisesti rakentamaan lähtökohtaisesti villejä yrityksi/toimialoja, joita mainostetaan ei-liitto- tai liittovapaiksi sellaisiksi. Se on niiden toimintatapa ja kilpailuetu, omistajat ovat välinpitämättömiä ja palkkaamansa valttarit taitavia torjumaan, välttämään sekä olemaan tavoittamattomissa. Katsokaa netistä amerikkalaisia yritysvierailu- tai järjestämisvideoita, siinä sen jo edessänne näette ellette kirjoitettua varoituksen sanaa usko.

  Samaan aikaan sosiaali- ja työvoimapalveluissa kyttääminen, vastikkeellisuus ellei hahhaa suorastaan osallistaminen nousee täysin toisiin sfääreihin. Tämä on monikärkiohjuksen toinen tuhoava peitsenkärki. Olette tällä viikolla kuulleet laulun alkutahdit virallisesti vastuullisen sektoriministerin suusta, enää tämä ei ole edes silkkaa kuvitelmaa eikä mikään dystopian alaan kuuluva lyhytproosa. Niinkuin sanottiin, tässä oli se pakko millä ihmiset runnataan työmarkkinapuolelle pystyyn saatuihin uusiin ehtoihin. Ainoa oikea kysymys on, että menevätkö ammattiliitot kasaan vai tekevätkö ne kaupan missä jäljelle jääneestä palkkatyöväestä tulee uusi herrallinen eli ala-aatelinen rälssin muoto, kun muut alennetaan niihin nälkäpalkkatöihin? Vapaalla assosiaatiolla voisin hahmotella, että tekotapoja olisi ainakin seuraavat ”ei sovelleta pitkäaikaistyöttömään”, ”ei sovelleta nuorisotyöttömään” tai jos titulatuurin sisältävä palkanmääritysliite on niin nälkäpalkkatyöläistä ei siellä mainita. Muitakin voi olla, sen näkee sitten kun ne tekevät tämän käytännössä.

  Tätä työmarkkinamuljausta ne yrittivät jo 1990-luvulla, mutta valitettavasti lama oli ohi ennen kuin ay-liike saatiin polvilleen. Köyhien halveksunta on aina ollut sekin keskuudessamme, mutta tuolloin parikymmentä vuotta sitten sellainen oli vielä voimissaan sellainen, OIKEAN yhteiskuntasopimuksen eikä palkanalennuspaperin muoto, eli ajattelu että sosiaaliturvan tarkoitus on tuottavuuden ylläpito. Kyseenalaistettuna kyllä, mutta hengiltä sitä ei silti vielä saatu. Pilkkasin asevelisosialistien ja patruunoiden perintöä, mutta siihen minulla on jälkipolven oikeus katsottuani sitä kehityspositiivista, vastapuoleen luottavaa ja kasvu-uskoista naiiviutta mihin käsite kääriytyy. Ehkä työrauha oli 1950-luvulla niin kallis, että liitoilla ja sopimusalamääritteillä ei ollut tarvetta puljata, mutta tämäkin kääntyi kvartaalikapitalismin aikana päälaelleen.

  Niin. Rahasta ja vallasta tässä on kysymys. Eivät patruunoiden perilliset, kauppakamarinulikat, suopein silmin katsele ansiosidonnaista työttömyysetuutta, jota joutuvat osin rahoittamaan. Tietyssä tilanteessa se mahdollistaa epäsuorasti työläisrukalle työnantajien kilpailuttamisen keskenään ja etuutta hoitavat, no, ainakin näennäisesti puolueettomat toimi- sekä virkahenkilöt ketkä eivät ole kuuliaisia rahavallalle. Eivätkä työehtosopimuksiakaan, jotka luovat sen määräysvallassa olemattomia ehtoja. Hekö eivät muka tekisi kannattavuuslaskelmia verraten maksettua hintaa työrauhan laatuun ja määrään? Niinpäniin. Eihän niiden pankkipalveluidenkaan pitänyt koskaan maksullisiksi muuttua, mutta joka bisneksessä tulee aina lopulta rahastushetki. Tai muuten se ei bisnestä olisikaan.

  Mitä taas tulee sosiaalietuuksiin tai laajemmin ymmärrettynä hyvinvointivaltioon, eikö jo käsitetä että se oli tietyn yhteiskunnallisen, taloudellisen ja poliittisen tilanteen summa? Jo muutamassa vuosikymmenessä se otettiin yksityiseen omistukseen, kaukaa viisaat rakentajat sysittiin syrjään vallanpidosta ja toiset alkoivat sylkeä koko hyvinvointivaltion käsitteen päälle. Sekä katsokaa nettivihaa ellette sitä muusta älyä, että sivistysvaltiota ei koskaan tullutkaan. Tottakai tämä hyvinvointivaltio tai se mitä siitä on enää jäljellä, arvioidaan nyt uudelleen, kun pellepopulisteille aukesi kabinetin ovet ja kaikki politiikan paradigmaa muuttavat odotteet, olkoonpa lausuttuja tai kuulijan kuvittelemia, putosivat maahan jalkoihin tallattavaksi. Pälkäneläiset leikkasivat sosiaaliturvan ja nyt persut pakottavat nälkäpalkkatöihin. Politiikan suunta ei muutu, vanhat pellet vain oppivat uudet laulut.

 39. Timo A Heikkilä

  100% samaa mieltä blogistin kanssa. Rehellisesti ja kerrankin..!
  Alkaa usko hiipua. Epäilys kalvaa jo mieltä, riittävätkö Lindströmin rahkeet sittenkään ministeriksi. Vaikuttaa jo Leppäsen Urpolta koko touhu. – Suomen kielikään ei suju. Kehtaavat vielä puhua kannustamisesta, kun kyse on pakottamisesta.

 40. Pekka Rintamäki

  Jos työttömät pakotetaan hakemaan kuvitteellisia töitä niin eikö siinä voisi käyttää kuvitteellisia hakemuksia?

  • Päivin Pylkkerö

   Kuvitteellisia tai mielikuvituksellisia! ”Olen toimissani oma-aloitteinen. Järjestän mielelläni taukohuoneen kahvimotit värijärjestykseen. Olen myös tarkka ja täsmällinen. Huomautan heti, jos joku rikkoo kahvimottien järjestystä.”, ”Perjantaina minulla on suuren maailman malliin ’casual friday’ ja tulen töihin ilman housuja.” Siinähän palkkaatte.

   • töitön

    😀 😀

 41. Jyrki

  Rasismi ja vihapuhe on kiellettyä jos se liittyy ihon väriin, etniseen taustaan, uskontoon, ulkomailta suomeen tulleeseen pakolaiseen/maahanmuuttajaan mikä on oikein ja niin pitääkin olla.

  Mutta rasismi ja vihapuhe on täysin sallittua jos se kohdistuu työttömiin tulevaisuudessa. Niistä voidaan laatia eduskunnan suosiollisella avustukselle tulevaisuudessa mitä tahansa lipuketta ja lapuketta niin kuin nyt jo annettu esimakua. Millä voidaan naulata työttömät yhteiseen häpeäpaaluun. Ja sen perusteella työttömiä voidaan alkaa vainoamaan mitä kekseliäimmillä toimilla. Alkaen nyt 3 tunnin ja varmasti tulevaisuudessa yli 3 tunnin työmatkoilla jos työtön onnistunut pitämään jotenkin jonkun oman auton vaikka jonkun harrastuksen takia. Sen lisäksi että työt tullaan tekemään ensin 6kk työnäytesuhteessa vapaaehtoisesti toki näin sisäänajo vaiheessa.

  Mutta tämä ei riitä työttömiä pitää vainota nyt näin ensin 2 viikon ilmoittautumispakolla internetin kautta, jota ei edes kaikilla ole. Ilmoittautumispakko on sitä varten, että voitaisi kontrolloida työttömien työnhakuintoa lukuisiin työpaikkoihin joihin hänelle ei ole motivaatiota ja jota ei saada aikaiseksi rangaistusmenetelmillä.

  Niin että kun joku työnantaja ilmoittaa työpaikan hän saa siihen vaikkapa 200-500 hakijaa. Kun ennen sai vaikka 20-50 hakemusta. Ja kaikki ne 20-50 hakemusta oli varteenotettavia motivoituneita työttömiä, jotka haluaa paikan ja joku saikin. Nyt työnantaja seuloo epätoivoisesti 200-500 epämotivoituneiden joukosta ne 20-50 ja tuskin edes löytää. Ja epäonnistuu näin rekrytoinnissa ja pettyy tulevaisuudessa pahoin.

  Ja työnantaja/antajat alkaa näin myös vihaamaan ja syyttämään työttömiä niin kuin pitääkin. Ei siis järjestelmää, joka tuon hakijaryöpyn aiheuttaa, koska nyt luotu järjestelmä rummuttaa tarmokkaasti medioissa ja eduskunnan suulla työttömien tympeää ja työstä kieltäytymisasennette ja ties mitä, mikä onkin tämän koko idean ydin. Oikeanlaisen vihan aikaan saamiseksi työttömiä kohtaan.

  Työttömiä pitää siis vihata ja vihata ja vihata sydämen kyllyydestä, niitä pitää vainota niitä pitää rangaista ja lyödä ja lujaa. Tulemme aika varmasti myös näkemään itsemurha tilastoissa nousua 1-3 vuoden sisään, kuin myös syrjäytyminen tulee myös lisääntymään ja järjestelmien ulkopuolelle lopullisesti jäämistä monissa ikäluokissa. Tämä järjestelmistä tippuminen taas tietää tulevaisuudessa rikollisuuden nousua. Kaiken lisäksi tälle järjestelmän ulkopuolelle tippumista voidaan enää hallita keräämällä kaikki tippuneet vankilan tyyppisiin sijoituspaikkoihin tulevaisuudessa. Se johtaa takuuvarmasti jengiytymiseen ja maan alle painumiseen.

  Ja kaikki tämä kertoo vain siitä, että työttömiin eduskunnasta nyt suunnattu vihapuhe ja omanlaisensa peitelty rasismi toimii ja työttömyys vähenee. Tästä voimme kiittää nykyistä eduskuntaa lämpimästi kädestä pitäen vielä vuosikymmenien päästä.

  No eihän toki näin välttämättä tapahdu tämä on vain skenaario. Mutta sen sijaan voi mennä myös vielä paljon huonomminkin.

  • töitön

   Itsemurhat kolminkertaistuivat edellisen suurtyöttömyyden aikana, jonka seurauksista maksetaan yhä kallista laskua, vaikka siitä ajasta on yli 20 vuotta. Pelkään pahoin, että näiden, nyt syntyvien, jälkien korjaamiseen menee kauemmin.

 42. Pekka Rintamäki

  Koska kommenttia ei voi muokata niin jatkoa edelliseen…

  Kuvitteellisilla hakemuksilla siis tarkoitan sitä, että jos ilmoitan hakeneeni työpaikkaa firmassa x, niin mistä työvoimaviranomainen voi tietää sen pitävän paikkansa?
  Olenhan voinut hakea firman verkkosivuilla, sähköpostitse tai kirjeitse.
  Jolloin ainoa tapa varmistaa väitteeni paikkansapitävyys on se, että työvoimaviranomainen kysyy firmasta x, että löytyykö sieltä Pekka Rintamäen hakemusta.
  En jaksa uskoa, että firma x on kovin kiinnostunut raportoimaan työvoimaviranomaisille heille saapuneista hakemuksista.

  Joten ainoa tapa on se, että ”pakkohaut” on pakko tehdä TE- keskuksen palvelimen kautta.
  Ja jos firma x olisi minun firmani, niin TE- toimisto merkittäisiin silmänräpäyksessä roskapostittajaksi.

  • Jyrki

   Voin kuvitella sitä, kun työnantaja kirjoittaa kaikille vaikkapa 150 hakemuksen lähettäneelle todistuksen hakemisestaan tai no oikea luku on 149, koska yksi sai töitä.

   Jotta työtön voi todistaa hakeneensa paikkaa. Toinen vaihtoehto joku virkailija soittaa ja kysyy kaikkien 149 nimeä yksi kerrallaan, että onko hakenut. Sillä jos näin ei toimita järjestelmä on turha ja ei täyty muuta kuin simputuksen merkit. Ja tässä simputetaan sitten työttömiä kuin myös työnantajia aivan kuin ne asiasta tykkäisi.

   Joten ehkä tulee olemaan jotain tuollaista kuin kerroit. Ja työnantaja hylkää automaattisesti TE-toimiston spämminä tulleet työttömien hakemukset turhina. Ja ehkä poimii haastatteluun työnhakijat jollain muulla keinolla. Ne tulee olemaan varmaan puskaradio sisäpiirit jne. Joista tieto tulee. Josta nouseekin enää kysymys, miksi työnantajat käyttäisi tämmöistä sontajärjestelmää rekrytointiin?

 43. Liisa

  Kun kävin koulua, luimme hölmöläisten peiton jatkamisesta ja sitten joskus ylemmällä luokalla Kafkan Oikeusjutun. Mutta ei kai semmosta vanhentunutta kirjallisuutta enää missään edes säilytetä (kuka enää lukee?), koska ei mitään suhdetta sillä nykyaikaan. Muutenki, ihan turhaa koko kirjallisuus. Pääasia, että tehdään paljon rahaa tietokonepeleillä. Ja mahdollisimman nopeasti myydään uudet yritykset hyvään hintaan ulkomaille.

 44. Pekka Rintamäki

  Minulla on bisnesidea. Loistava sellainen.

  Perustan Pekan ”kuittauspalvelun”. Siis firman josta saa hakea töitä niimmaamperusteellisesti. Ja vastaan kauniisti, että valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut juuri teihin mutta onnea jatkossa.
  Koska olen kiltti, niin pitäisin laskutuksen erittäin kohtuullisena.

  Ja jos hakemuksia tulisi niin paljon, että en ehtisi itse käsittelemään, niin sitten palkkaisin jonkun avukseni… tai siis tarjoaisin kuntouttavan työtoiminnan paikkaa jollekin jolla on näppärät sormet.

  Saisinkohan tämän yrityksen perustamiseen tuota uutta työttömille tarjottua starttirahaa?

  • Samppa Haapavaara

   Miksi tyytyä muutaman kuukauden starttirahaan, kun voi saada 5k€ innovointisetelin?

   • Jyrki

    Miten tälläistä 5K€ innovointiseteliä voi hakea? Ja missä moinen mainittu? Tässähän alkaa jo innostuu…

    • Samppa Haapavaara

     Tuossahan se uutisssa jossain mainittiin, että Start Up yrittäjiä yritetään innovoida kasvuun setelillä.

     En googlaa, mutta heitän nyt hatusta, että Sitra ko niitä myöntää tulevaisuudessa vai mikä?

  • stunned

   Työttömät voisivat laittaa nettiin sivuston, joka julkaisee avoimien työpaikkojen listoja wiki-tyyliin. Jokainen työtön voisi laittaa kuukausittain työhakemuksen sivulla näkyviin firmoihin tai täyttää ja päivittää työpaikkalistoja. ”Bongaa duuni ja hoida Lindströmin pihvi.” Pihvi on siis se pakollinen työnhakuilmoituspaikka, jonka sitten ylpeänä lähettää työkkäriin sähköisenä lomakkeena. Eniten hakuja saanut yritys saa näkyvimmän listasijoituksen rankingissa.

  • J-P

   Aiemminhan joku taho yritti sellaista, että jotta voi hakea firmaan töihin, täytyy osallistua (maksulliseen) ”kykykartoitukseen” tms. – onneksi tämä todettiin pikaisesti laittomaksi.

 45. Kennett Ylitalo

  Jos internet-yhteys on pakollinen, valtion tulee silloin taata perustoimivuus: periaatteessa siis vähintään 3G luuri joka jannulle valtion toimesta ja ilmanen verkko jolla nää asiat saa justiinsa hoidettua (yhteys valtion ja kunnan internetpalveuihin tulee olla ILMAISTA kaikille…).

  Itse olen sitä mieltä että internetyhteys on ihmisoikeus. Ei sen takia että se on elämälle välttämätöntä vaan sen takia että ne joilla sitä ei ole, päätyvät yhteiskunnan ulkopuolelle. Et voi hoitaa asioita enää mitenkään järkevästi ilman tätä yhteyttä ja sen lisäksi sosiaalinen elämä on siirtynyt suurelta osin nettiin; ollaan siis luomassa toisen luokan kansalaisia jotka eivät saa edes tietoa siitä mitä tapahtuu enää, täysin ulkona koko hommasta, syrjätyminen lähes takuuvarmaa.

  • stunned

   Jenkeissä on vähävaraisille valtion sponssaama Lifeline Internet. Ei ilmainen, mutta hintasäännöstelty ja tuettu.

   http://www.ibtimes.com/lifeline-internet-fcc-expected-offer-subsidized-internet-millions-low-income-2345457

  • jore puusa

   Jos sosiaalinen elämä on netissä – ei sillä elämällä ole mitään tekemistä ihmisten kanssa. SOME on näytelmä. Ihmissuhde on kosketeltava ja tunnettava ja fyysisesti läsnä oleva..kaikki muu on harhaa. Omasta kokemuksestani väitän että parhaat ihmissuhteet ovat kaukana internetistä.

   • töytön

    Niin totta.

    • Veli-Pekka Saarinen

     Älkää nyt viitsikö olla ikäviä ja haitatko kehitystä. Millä tässä nyt sitten kehittelet itsestään mustetta tilaavia printtereitä tai nettiin yhteydessä olevia pesukoneita, kun teidän asenne on tuollainen. 😀

    • töitön

     On aivan eri asia puhua nettiin yhteydessä olevasta pesukoneesta kuin inhimillisestä todellisuudesta, teoista jotka kohdistuvat ihmisiin. Kone ei tee moraalisia valintoja, vain ihminen tekee.

     Työttömät täyttelevät nyt ristikoita päivätoiminnassa johon heidät on pakotettu. Koneiden avulla heidät pakotetaan kotiin, neljän seinän sisälle, kirjoittamaan raportteja viranomaisille tai täyttelemään lomakkeita.

     Mikä tässä on muka edistystä? Eikö todellista edistystä olisi se, että työttömyyteen alettaisiin suhtautua toisin? Eikö mullistavin muutos olisi se, että työttömiä kohdeltaisiin hyvin? Että työttömiin ei kohdistettaisi enää jatkuvaa vainoa tai kontrollinhalua, kiusaamista?

     • Veli-Pekka Saarinen

      En viitsinyt liittää tuohon sarkasmihuomautusta (hymiön nyt kuitenkin), kun ajattelin että se on aika itsestäänselvää, mutta kun se ei näemmä sitä ole, niin sanotaan nyt sitten vielä kerran että ylläoleva kommenttini oli sarkastinen läppä (nythän tässä kuulostaa selittelyssään ihan persulta) ja se liittyi tähän sairaalloiseen teknologiauskoon (ja esineiden internetti -sontaan, mitä viime päivät on jauhettu) ja olen ihan samaa mieltä nimimerkin Töitön kanssa.

  • stunned

   Nettiyhteys ja tietoliikennekulut lasketaan toimeentulotuen perusosaan.

   Ongelma on kuitenkin tunnistautumisessa. KELA:lta pitäisi edellyttää ilmaista tunnistautumismahdollisuutta, jossa ei vaadita luottokelpoisuutta.

 46. AMK

  Onko työttömien kohtelu inhimillistä?

 47. Risto Sinervo

  Viime aikoinakin on syntynyt vuosittain noin 150.000 työpaikkaa, valitettavasti 40.000-50.000 vähemmän kuin on loppunut Myllerrys taitaa vaan kiihtyä. Joillakin aloilla on selvä työvoimapula, valtaosa täyttyy julkisen välityksen ulkopuolella. Puhe siitä, että ”niitä työpaikkoja ei ole”, on lähes kokonaan puppua. Uusia syntyy koko ajan, mutta myös uusilla työnkuvilla ja ammattitaitovaatimuksilla. Nämä faktat täytyy näköjään takoa kalloihin, lopettaa ruikutus ja tehdä itse realistiset suunnitelmat tulevaisuudelle ja toteuttaa ne. No, kaikista ei tähän ole, mutta apuakin on sentään tarjolla. Kotiin sitä saa netin kautta. Miksi sen muuten pitäisi olla ”ilmainen”, eihän jääkaappikaan ja sähköverkko ole

  • töitön

   Kerro missä ne ovat, ne viime aikoina syntyneet avoimet 150.000 työpaikkaa? Meillä ei ole riittävästi työpaikkoja, onko se noin vaikeata myöntää?

   Meillä on työvoimaa, ja paljon. Ellei siitä pidetä nyt hyvää huolta, seuraukset ovat niin kammottavat ettet sinäkään todellisuudessa halua niin tapahtuvan. Puolen miljoonan ihmisen elämien tuhoutumisesta ei seuraa kenellekään mitään hyvää.

  • AMK

   Missä ne työpaikat ovat??Vai tarkoitatko näitä mahtavia palkattomia ”työpaikkoja” kuntouttavaa työtoimintaa risusavottahommia yms.,työkokeilupaikkoja, provisopalkkaisia ovelta ovelle myyjiä,puhelinmyyntityötä,0-sopimuspaikkoja, tarvittaessa töihin kutsuttavia,ja nyt uutuutena tulossa(toivottavasti ei) olevaa työnäyte työpaikkoja?Mikä näitä yhdistää,palkasta ei tietoakaan,ehkä niitä uusia työpaikkoja on syntynytkin niinkuin sieniä sateella mutta missäs palkka on millä elää???Miksi työttömän työpanos pitäisi olla ilmainen,eiväthän herratkaan työtä tee ilmaiseksi eivätkä nälkäpalkalla!!???

  • töytön

   Nyt on Ristolla kova meno 😀

   • töitön

    Riston pitäisi päästä kokemaan työttömän tosielämää. Pari kolme vuotta voisi muuttaa ajatusmaailman. Todellisemmiksi.

 48. töytön

  Jos ei kenelle ole tuttu kasarileffa ”They live (1987)”, niin suosittelen lämpimästi katsomaan. Kunnon toimintakomediaparodia, minkä viesti sopii niin täydellisesti tähän päivään, mitä Suomessakin nyt meneillään. Kaverin kanssa viikonloppuna virkistykseks naureskeltiin touhuja :D. Huippu leffa.

 49. J-P

  Ja eiköhän tämä ylimääräinen simputus (2 viikon välein raportointi) tule koskemaan myös osa-aikaisesti työllistettyjä (kuten kuntouttavan työtoiminnankin aiemmin todettiin koskevan)

 50. Riitta Ruuskanen

  Miksi ei keskitytä niihin avoimien työpaikkojen julkaisuun?
  Nytkin on paljon ns. piilotyöpaikkoja auki.
  Odottaisin työantajapuolellekin laadittavan sellaisen velvoitteen, että avoinna oleva työpaikka on julkistettava valtakunnalisessa mol.fi -palvelussa.
  Minimissään tällainen velvoite on annettava niille yrityksille jotka saavat esim. TEKES -rahoitusta tai muuta valtion tai kunnan tukea.

  • töitön

   Tämä on todellinen ongelma! Olet asian ytimessä. Avoimet työpaikat on haussa vain organisaatioiden ja yritysten sisällä eikä avoimesti, ja osa työpaikoista jaetaan nepotistisesti – sukulais- , tuttava- ja sisäpiirien kesken. Siksi puhutaan piilotyöpaikoista.

   • Lauri E

    Eihän tuo ole ongelma jos työtä on tarjolla!

 51. Hiiri

  35–50-vuotiaiden naisten joukko yllätti ex-työministerin: ”Ihmiset vetäytyvät työmarkkinoilta.” Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) on huolissaan piilotyöttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrän kasvusta.
  – Vaikka virta työttömyyteen tyrehtyisi, sieltä ei päästä pois ja se [työttömyys] alkaa pitkittyä. Sen takia pitkäaikaistyöttömyyden osuus kasvaa huolestuttavan paljon.

  http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/35%E2%80%9350-vuotiaiden-naisten-joukko-yll%C3%A4tti-ex-ty%C3%B6ministerin-%E2%80%9Dihmiset-vet%C3%A4ytyv%C3%A4t-ty%C3%B6markkinoilta%E2%80%9D/ar-BBrHLwq

 52. Jarkko

  Täytyy kyllä sanoa, että Saku Timonen teet tärkeää työtä tuodessasi esiin työttömien epäkohtia. Jos joskus aiot kansanedustajaksi niin saat kyllä ääneni. Vaikke en usko, että yksin kovinkaan paljon saat aikaan, mutta vaikka palkintona tästä blogista.

 53. Anne Heinonen

  Karenssien junailusta : Tein lähihoitajatutkinnon perusosan valmiiksi 2010. Virallisen välitutkintotodistuksen saamiseen menee 2-6kk, mutta minulla oli koulun päästötodistus arvosanoineen ja maininnalla ” valmistunut”. Tämä ei kelvannut tietenkään työkkärille, koska se ei ollut SE virallinen todistus. ( Jota kukaan ei voi samantien saada ja he työkkärissä tietävät sen ), Ei edes opettajan sähköposti & puhelu auttanut , todistamaan että olen oikeasti valmistunut, joten karenssia tuli syyllä ” ei ole esittänyt päästötodistustaan ”.
  Seuraavaksi piti tehdä työllistymissuunnitelma. Aika oli kirjoitettu hutaisten ja epäselvästi ajanvarauskorttiin, joten erehdyin luulemaan ykköstä kakkoseksi. Menin tekemään työllistymissuunnitelmaa klo 12 , kun piti olla klo 11. Selitin tilanteen , mutta sain pahimman mahdollisen karenssin , koska olin toistuvasti toiminut moitittavasti ja ”kieltäytynyt tekemästä” työllistymisssuunnitelmaa enkä ollut ”esittänyt todistustani pyynnöstä huolimatta”. Sain saman tien uuden ajan suunnitelman tekoon. Karenssipäätös annettiin sitten 3 viikkoa sen jälkeen, kun olin jo uudella ajalla tehnyt työllistymissuunnitelman , syyllä että olen kieltäytynyt tekemästä työllistymissuunnitelmaa. Näin tämä homma kuulemma aina toimii. Koska ” meillä on nämä säännöt ”.

Kommentoi »

Comments are closed