Työministeriön mannekiini

Kuusi ja puoli vuotta sitten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kauhistui nähtyään palkattomasta työstä tehdyn tv-ohjelman.

– Täyden päivän teettäminen ilmaiseksi jo ammattitaitonsa todistaneilla ihmisillä on pirullista peliä. Tällainen meno syö sekä ihmiset että heidän sielunsa.

Kun perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström nyt ilmoitti järjestävänsä työttömille lisää palkatonta työtä työnäytteen nimellä, niin puolueessa ei kukaan kauhistunut. Ei kauhistuttu muistakaan työttömyysetuuksien tiukennuksista, vaan löydettiin omista riveistä mannekiini esittelemään lokoisaa oloaan työttömänä.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi kertoi Ilta-Sanomille, että hänen ei kannata mennä töihin, koska yhteiskunnan tarjoamat etuudet ovat niin hyvät. Hän sanoo saavansa puhtaana käteen 1 600 euroa kuukaudessa ja viettävänsä mieluummin aikaa koti-isänä.

Ainahan näitä löytyy. Syksyllä 2013 löydettiin fiktiivinen Tatu kertomaan laiskottelemisestaan yhteiskunnan kustannuksella. Pakollisten kulujen lisäksi hänelle muka jäi vielä 400 euroa käyttörahaa pelkkänä toimeentulotukena.

Tatun tarina oli koottu laskemalla yhteen kaikki mahdolliset tuet maksimimääräisinä ja valehtelemalla päälle. Kuten silloin arvelinkin, niin Tatusta ei sen jälkeen ole kuultu. Hän oli tehtävänsä tehnyt ja jouti unohdukseen.

Teurajärvi on oikeasti olemassa ja hänen saamansa etuudetkin ovat oikeat. Entisenä Nokian ja Microsoftin insinöörinä hän saa ansiosidonnaista päivärahaa noin 1 350 euroa kuukaudessa nettona ja kotihoidon tukea noin 250 euroa. Hän laskee, että työnteko kannattaa vasta sitten, kun palkka on noin 2 700 euroa.

Huolimaton ja asiaa tuntematon lukija ajattelee, että kyllä kaikilla työttömillä on helppoa. Ei tarvitse muuta kuin kotona lasten kanssa leikkiä, niin rahaa tulee joka lävestä ja työstä voi kieltäytyä. Niin oli tarkoituskin. Syyllistämällä itsensä ja kaikki muut työttömät Teurajärvi antaa tukensa työttömien kyykyttämiselle.

Teurajärvi saa ansiosidonnaista päivärahaa. Sen kestoa muutetaan kohta 500 päivästä 400 päivään ja alle kolme vuotta työssä olleilla 300 päivään. Teurajärvi on ollut ansiosidonnaisella kohta kymmenen kuukautta, joten rahan tuleminen loppuu ennen pitkää. Sen jälkeen hän rupeaa saamaan Kelalta työmarkkinatukea 32,68 euroa päivässä. Siitä maksetaan ennakonpidätystä 20 %.

Aikanaan hänen huomataan olleen työttömänä niin kauan, että häneen on sovellettava lakia kuntouttavasta työtoiminnasta. Hän tarvitsee aktivointia ja hänelle laaditaan aktivointisuunnitelma. Siinä kartoitetaan hänen mahdollisuutensa työllistyä palkkatyöhön ja ne havaitaan olemattomiksi. Hän on ollut liian kauan työttömänä ja hänen osaamisensa on päivittämättä. Hänet lähetetään valmennuskurssille laatimaan ansioluetteloa ja opettelemaan tervehtimistä.

Se ei auta, joten hän tarvitsee lisää aktivointia. Kunnan osuus Kela-maksuista raksuttaa koko ajan ja siitä on päästävä eroon. Niinpä hänet laitetaan palkattomaan työkokeiluun. Siitäkään ei aukea uutta uraa, joten hänet katsotaan vaikeasti työllistyväksi ja sijoitetaan kuntouttavaan työtoimintaan. Hän päätyy risusavottaan ja haravoimaan lehtiä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Sinne hän myös jää.

Teurajärvelle ei vielä ole selvinnyt työttömän karu todellisuus. Itse asiassa ilman uutisen lopun päivitystä hän olisi todennäköisesti saanut toivomansa mahdollisimman pitkän karenssin, koska hän kertoi, että edullisempaa on olla työttömänä kuin hakea töitä. Hän käytännössä kieltäytyy työnhausta.

Tällaisilla lausunnoilla Teurajärvi kaivaa maata kaikkien työttömien jalkojen alta. Itselleen saa jokainen hallaa tehdä, mutta näin avoimen poliittisista syistä annettu lausunto tekee hallaa kaikille. Ehkä puolueen ja työministeriön mannekiinille vielä selviää, että työttömän elämän persmäki ansiosidonnaiselta päivärahalta palkattomaksi työvoimaksi on yllättävän lyhyt, mutta sitäkin jyrkempi.

Jossain vaiheessa sitten omankin puolueen puheenjohtaja taas kauhistuu työttömien hyväksikäyttöä, jota itse on parasta aikaa runnomassa läpi.

Kommentit (81)
 1. Tomi Virtanen
  20.4.2016, 12:18

  Totta joka sana.

 2. Virva Itäranta
  20.4.2016, 12:26

  Havaisin saman uutisoinnin Iltasanomien pääotsikkona seuraavana päivänä kun työttömien kiristykset oli julkaistu. Pidän Teurajärvi -esimerkkiä mediapelinä työttömien syyllistämisoperaatiossa, joka oikeuttaa hallituksen leikkaukset.

  1. Kyllä nämä pelit osaa pelata. On valjastettu kaikki arsenaali nyt käyttöön orjalauman suitsimiseen ja mielipiteiden muokkaamiseen.

Kommentointi suljettu.