Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työministeriön mannekiini

Kuusi ja puoli vuotta sitten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kauhistui nähtyään palkattomasta työstä tehdyn tv-ohjelman.

– Täyden päivän teettäminen ilmaiseksi jo ammattitaitonsa todistaneilla ihmisillä on pirullista peliä. Tällainen meno syö sekä ihmiset että heidän sielunsa.

Kun perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström nyt ilmoitti järjestävänsä työttömille lisää palkatonta työtä työnäytteen nimellä, niin puolueessa ei kukaan kauhistunut. Ei kauhistuttu muistakaan työttömyysetuuksien tiukennuksista, vaan löydettiin omista riveistä mannekiini esittelemään lokoisaa oloaan työttömänä.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi kertoi Ilta-Sanomille, että hänen ei kannata mennä töihin, koska yhteiskunnan tarjoamat etuudet ovat niin hyvät. Hän sanoo saavansa puhtaana käteen 1 600 euroa kuukaudessa ja viettävänsä mieluummin aikaa koti-isänä.

Ainahan näitä löytyy. Syksyllä 2013 löydettiin fiktiivinen Tatu kertomaan laiskottelemisestaan yhteiskunnan kustannuksella. Pakollisten kulujen lisäksi hänelle muka jäi vielä 400 euroa käyttörahaa pelkkänä toimeentulotukena.

Tatun tarina oli koottu laskemalla yhteen kaikki mahdolliset tuet maksimimääräisinä ja valehtelemalla päälle. Kuten silloin arvelinkin, niin Tatusta ei sen jälkeen ole kuultu. Hän oli tehtävänsä tehnyt ja jouti unohdukseen.

Teurajärvi on oikeasti olemassa ja hänen saamansa etuudetkin ovat oikeat. Entisenä Nokian ja Microsoftin insinöörinä hän saa ansiosidonnaista päivärahaa noin 1 350 euroa kuukaudessa nettona ja kotihoidon tukea noin 250 euroa. Hän laskee, että työnteko kannattaa vasta sitten, kun palkka on noin 2 700 euroa.

Huolimaton ja asiaa tuntematon lukija ajattelee, että kyllä kaikilla työttömillä on helppoa. Ei tarvitse muuta kuin kotona lasten kanssa leikkiä, niin rahaa tulee joka lävestä ja työstä voi kieltäytyä. Niin oli tarkoituskin. Syyllistämällä itsensä ja kaikki muut työttömät Teurajärvi antaa tukensa työttömien kyykyttämiselle.

Teurajärvi saa ansiosidonnaista päivärahaa. Sen kestoa muutetaan kohta 500 päivästä 400 päivään ja alle kolme vuotta työssä olleilla 300 päivään. Teurajärvi on ollut ansiosidonnaisella kohta kymmenen kuukautta, joten rahan tuleminen loppuu ennen pitkää. Sen jälkeen hän rupeaa saamaan Kelalta työmarkkinatukea 32,68 euroa päivässä. Siitä maksetaan ennakonpidätystä 20 %.

Aikanaan hänen huomataan olleen työttömänä niin kauan, että häneen on sovellettava lakia kuntouttavasta työtoiminnasta. Hän tarvitsee aktivointia ja hänelle laaditaan aktivointisuunnitelma. Siinä kartoitetaan hänen mahdollisuutensa työllistyä palkkatyöhön ja ne havaitaan olemattomiksi. Hän on ollut liian kauan työttömänä ja hänen osaamisensa on päivittämättä. Hänet lähetetään valmennuskurssille laatimaan ansioluetteloa ja opettelemaan tervehtimistä.

Se ei auta, joten hän tarvitsee lisää aktivointia. Kunnan osuus Kela-maksuista raksuttaa koko ajan ja siitä on päästävä eroon. Niinpä hänet laitetaan palkattomaan työkokeiluun. Siitäkään ei aukea uutta uraa, joten hänet katsotaan vaikeasti työllistyväksi ja sijoitetaan kuntouttavaan työtoimintaan. Hän päätyy risusavottaan ja haravoimaan lehtiä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Sinne hän myös jää.

Teurajärvelle ei vielä ole selvinnyt työttömän karu todellisuus. Itse asiassa ilman uutisen lopun päivitystä hän olisi todennäköisesti saanut toivomansa mahdollisimman pitkän karenssin, koska hän kertoi, että edullisempaa on olla työttömänä kuin hakea töitä. Hän käytännössä kieltäytyy työnhausta.

Tällaisilla lausunnoilla Teurajärvi kaivaa maata kaikkien työttömien jalkojen alta. Itselleen saa jokainen hallaa tehdä, mutta näin avoimen poliittisista syistä annettu lausunto tekee hallaa kaikille. Ehkä puolueen ja työministeriön mannekiinille vielä selviää, että työttömän elämän persmäki ansiosidonnaiselta päivärahalta palkattomaksi työvoimaksi on yllättävän lyhyt, mutta sitäkin jyrkempi.

Jossain vaiheessa sitten omankin puolueen puheenjohtaja taas kauhistuu työttömien hyväksikäyttöä, jota itse on parasta aikaa runnomassa läpi.

Kommentit (81)

 1. Tomi Virtanen

  Totta joka sana.

 2. Virva Itäranta

  Havaisin saman uutisoinnin Iltasanomien pääotsikkona seuraavana päivänä kun työttömien kiristykset oli julkaistu. Pidän Teurajärvi -esimerkkiä mediapelinä työttömien syyllistämisoperaatiossa, joka oikeuttaa hallituksen leikkaukset.

 3. saila sillanpää

  Laitoin tämän jo eilen. Mutta laitan uudestaan. Ryhmänjohtajista Vanhanen on valmis leikkaamaan julkisia palveluja ja sosiaaliturvaa.

 4. stunned

  Lindström vaatii työnäyttelijöitä ja Teurajärvi näyttelee työtöntä. Pershullu maailma.

 5. Markku Kemppainen

  On surullista, että Suomella on henkisesti noin köyhät johtajat. Soinikin kehuu uskollaan. Mikä uskovainen se sellainen on, että heittää yhteiskunnan heikoimmat susille ja vielä lisää näitä petojen (=yksityisten yritysten) määrää julkisten toimijoiden kustannuksella. Siinä on omenapäästä tullut vesi(meloni)pää.

  Millä oikeudella kansaa saa kohdella näin? Luulisi, että meidän johtajamme ovat meidän puolellamme. E toki, vaan he ovat suurpääoman puolella Suomen kansaa vastaan. Maanpetturit.

 6. Markku Perttula

  Nämähän ovat tilattuja juttuja. Kaivetaan esiin aina hyväosaisimmat työttömät, joita on pari prosenttia. Kuten hyvin palkatut it-insinöörit.
  Suureen yleisöön nämä tarinat menevät täydestä.

  • Teemu Huhta

   Olet Markku aivan oikeassa. On erittäin tarkoitushakuista kaivaa esiin nämä sossu-Tatut ja Nokian insinöörit. Entä miten mahtaakaan olla niiden insinöörien laita, jotka 13 vuotta valmistumisensa jälkeen ovat edelleen työttömyyskierteessä? Miksei heitä näy julkisuudessa? Itse piipahdin TV-ohjelmassa ”Vaalien välissä: pätkähallituksen kuntotesti” marraskuussa 2014 ja työttömyyttä rummutettiin mediassa kaksi päivää kunnes tasa-arvoinen avioliittolaki valtasi otsikot. Niin lakaistiin puheet työllisyyden hoidosta ja työttömyydestä.

   Valmistuin insinööriksi 05/2003 järjestykseltään neljäntenä luokaltani. Tuon jälkeen olen työttömyysurallani hakenut 1700:aa työpaikkaa, osallistunut seitsemään työnhakukoulutukseen, tehnyt töitä 4 vuotta ja ollut työttömänä seitsemän vuotta. Viime vuonna pääsin palkkatukitöihin ja sen jäljiltä ansiosidannaiseni on tuhat euroa vähemmin kuin artikkelin insinöörillä.

   Töihin lähtisin oitis, en miettisi hetkeäkään tienaisinko ansiosidannaisella paremmin.

   • keke

    ”Töihin lähtisin oitis, en miettisi hetkeäkään tienaisinko ansiosidannaisella paremmin.”

    Eiköhän kohta tännekkin kohta ilmesty viesti missä joku tuntee ihan useampia työttömiä jotka eivät tahdo töihin.

    Toki en minä ole yllättynyt että perussuomalaisten riveistä löytyy erilaisia työnvälttelijöitä kun näkeehän tuon kilometrien päähän minkäsortin porukkaa siellä pesii. En kumminkaan menisi yleistämään perussuomalaisen ajatusmaailman tai toimitatavan käsittämään koko työttömien joukkoa joka kumminkin koostuu mielestäni pääosin rehellisistä kansalaisista työmoraalinein

 7. Pertti I. Ikonen

  ”Hän päätyy risusavottaan ja haravoimaan lehtiä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Sinne hän myös jää.”

  Saattaa olla että Teurajärvi kohtaisi myöhemmin työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun jossa selvitetään seuraavia asioita :

  -ammatillinen osaaminen
  -työllistymiseen vaikuttava sosiaalinen tilanne
  -terveyden tila
  -työkyky
  -toimintakyky

  Ja jos Teurajärvestä kunta maksaisi 70% Kela maksua, niin saattaa olla, että hänet siirrettäsiin pois työmarkkinatuelta ja päätyisi sossun luukulle ruokittavaksi, jos jokin em. ominaisuuksista ei olisi kunnossa, ja jos hänellä olisi kesämökki ja säästöjä pankkitilillä, toimeentulotukea ei heruisi
  ennen kuin omaisuus olisi syöty.

  Tuo ei ole vielä Teurajärven kohdalla toteutumassa mutta on täyttä totta usealle pitkäaikaistyöttömälle joiden työura tulee päättymään sossun ruokintaluukulle.

  Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta
  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141369

 8. Anneli

  Teurajärvi tuskin on yksinhuoltaja, joten puolison tulot vaikuttavat myös hänen kokemaansa ”kannustinloukkuun”. Ei tuon kokoista perhettä (4 lasta ja 1-2 aikuista) kevyesti pyöritellä pelkällä 1600 eurolla ja lapsilisillä. Olisi jo toimeentulotukeen oikeutettu (ellei sitten ole asuminen jostakin syystä maksutonta). Elääkö Teurajärvi puolisonsa siivellä? Se tietysti vaikuttaa elämisen kepeyden tuntemuksiin ja siihen, että Teurajärvi on myös voinut vaatia lapsilisien lakkauttamista:

  http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/jari-pekka-teurajarvi/170/lapsilisa-pitaisi-poistaa/5568/

  Yritin tsekata, miten ansiosidonnainen ja kotihoidontuki toisiinsa suhteutuvat. Tässä jokin keskusteluketju eli ei tule kuin manulle illallinen sekään:

  https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=8&t=2298

 9. keke

  Laitetaan nyt linkki tuonne soinin omaan blogiin josta voi tarkastella ”miehen” kauhistumista. Jaa miksi ”miehen”? Jokainen tehkööt johtopäätökset siitä että voidaanko tällaista kaveria tituuleerata mieheksi vai pojaksi jotka erottaa siitä että pojille hyväksytään pikkuinen sekä se ettei asioiden takana seisota. Toki jos se mieli muuttuu niin sitten sanotaan se ääneen että on aijemmin ajanut ihan väärää asiaa

  http://timosoini.fi/2009/11/pirullista-pelia

  ”Pirullista peliä

  Kovat on ajat, mutta kovat on pojatkin, sanotaan.

  Katsoin eilen MOT-ohjelmaa ”palkattomasta harjoittelusta”. Tyrmistyin.

  Työharjoittelijoita on luonnollisesti eri tasoisia, mutta täyden päivän teettäminen ilmaiseksi jo

  ammattitaitonsa todistaneilla ihmisillä on pirullista peliä.

  Tällainen meno syö sekä ihmiset että heidän sielunsa.

  Maailmanlaajuinen suuri raha hokee yhden vaihtoehdon politiikkaa.

  Tiedän kokemuksesta kuinka tuskallista on esittää edes EU-tasolla kriittinen vaihtoehto.

  Demokratian ja kansallisen suvereniteetin puolustajasta yritetään väkisin leipoa impivaaralaista.

  Mies kestää, kun asia on oikea.

  Olla yksin oikeassa, on sama kuin olla väärässä. Kun olet liikaa aikaasi edellä, sinut leimataan hulluksi.

  Niin kävi George Orwellille, jonka aivan loistava kirja 1984 on ajankohtainen. Iso veli valvoo ja

  kaukovarjostimen valta ulottuu kaikkialle.

  Teoksen alkuperäinen nimi piti kaiketi olla Viimeinen eurooppalainen. Tällä menolla Eurooppa tuhoaa

  itsensä.

  Maailmanlaajuinen vapaakauppa toimii liian harvojen pussiin. Tarvitaan alueellista vapaakauppaa,

  Eurooppa olisi yksi vapaakauppa-alue. Mahdotontako? Ei, idea on vaan liikaa aikaansa edellä.

  Suomi on mahdollisuuksien maa. Meillä on iso maa ja hyvät vesivarat. Pärjäämme, kun pidämme

  väestämme ja maastamme huolta.

  Synnistä saa vain lyhytaikaista nautintoa.”

  • Väinö Lilius

   Harvinaisen paskaa tekstiä. Sanooko se yhtään mitään? Yhtäkkiä vetää tyhjästä Orwellia ja maailmanlaajuista rahaa kuin kolmetoistavuotias hesarin kommenteissa. Tuo kuulostaa jonkun Soinin lausuntoja sekoittavan SoiniBotin blogilta eikä hallituspuolueen johtajan.

 10. tyätön

  Lisäbonuksena näillä jutuilla lihavasti elävistä työttömistä saadaan kansa kätevästi unohtamaan Panama-paperit ja muut eliitille ikävät asiat. Itse olen peruspäivärahalla, ja teen silloin tällöin muutaman päivän hommia. Ei tulisi mieleenkään kieltäytyä, vaikkei tuntipalkka olekaan kuin kympin korvilla. Näissä peruspäivärahan tuloluokissa pienikin lisäraha on tervetullut piristys omaan talouteen.

  • Markku

   Jos haetaan syyllistä Suomen ongelmiin, niin se on yritysjohdossa, jotka eivät saa yrityksiä menestymään, ei työttömissä. Tämä tuli vain mieleeni kun jossakin vastineessa Elina Lepomäki syyllisti blogin ylläpitäjää, ettei hänellä ole esittää ratkaisuja Suomen ongelmiin.
   Kun tuota Ruotsia aina tuo Juhana Vartiainen ylistää, niin ei sielläkään asiat ole niin hyvällä mallilla kuin annetaan ymmärtää. Toisaalta Ruotsilla menee kuitenkin sen takia paremmin, että siellä ei ole yhtä tumpulaa yritysjohtoa kuin Suomessa. En tiedä, kuuluiko tämä nyt sitten itse aiheeseen.

 11. Tuomas Tirkkonen

  Kyseinen Ilta-Sanomien juttu oli todellinen journalistinen pohjanoteeraus. Oikeastaan se ei ollut edes journalismia, vaan puhdasta propagandaa hallituksen esitysten puolesta. Ilta-Sanomien linjaan tällainen juttu toki sopii, sillä lehdellä on muutoinkin ollut nykyisen päätoimittajan kaudella tapana syyllistää työttömiä ja repiä otsikoita milloin työttömien suurista etuuksista, milloin taas sadoista tuhansista piilotyöpaikoista, joita työttömät vain eivät viitsi hakea.

  Iltapäivälehtiä myydään paitsi matalaotsaisen moraalisen närkästyksen luomisella myös (ja ennen kaikkea) hyödyntämällä ihmisten eri asioista tuntemaa pelkoa ja ahdistusta. Varmasti tämänkin jutun viesti kelpaa joillekin sellaisille ihmisille, joilla vielä tällä hetkellä sattuu olemaan palkallinen työpaikka mutta jotka aiheellisesti pelkäävät saavansa seuraavalla yt-kierroksella lapun kouraansa. Rattailta pudonneiden tai pudotettujen syyttely saattaa lievittää tuota ahdistusta, niin kauan kuin itse saa vielä keikkua rattaiden kyydissä.

  • jore puusa

   Iltapäivälehdet ovat lukijoidensa näköisiä. Ne täyttävät lukijoiden toiveet, joita tutkitaan kokoajan. ja..ne takovat rahaa – koska ihmiset haluavat lukea pahuudesta ja kateudesta ja kuolemasta ja siitä että kaverilla menee huonosti. Ne ovat suomen kansan näköisiä.. Kehotan lukemaan muuta mediaa.

 12. stunned

  Kirjoitin tämän 24. heinäkuuta 2015:

  ”Jari-Pekka Teurajärvi on persuaktiivina kaiken perusteella menossa mukaan politiikkaan tekemään lindströmit. Juttu on pohjustusta vaalityölle ja alkufanfaari valtakunnan framille.

  Teurajärvi persumaisesti tietysti itse tahallisesti ’hyväksikäyttää’ systeemiä (ottaa tuet häpeämättömästi vastaan) osoittaakseen sen ’mädännäisyyden’ ja syyttää tästä kommunisteja ja demareita.

  Selkärankainen poliitikko haluaisi muuttaa järjestelmää näyttämällä itse esimerkkiä menemällä töihin, vaikka siitä saisikin rahallisesti hieman takkiin.

  Persut eivät ole työttömän asialla olleet ennenkään, ja tämänkin wannabe-persupoliitikon sanojen ja tekojen ristiriita on huutava. Tukien leikkaukset osuvat aina heikoimpiin.

  Tavallinen työtön ei saa eropaketteja, mikä kannattaa muistaa silloin, kun asiasta haloota nostetaan.”

  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/07/24/halutaan-palkaton-tyontekija/

  • keke

   ”Teurajärvi persumaisesti tietysti itse tahallisesti ’hyväksikäyttää’ systeemiä (ottaa tuet häpeämättömästi vastaan) osoittaakseen sen ’mädännäisyyden’ ja syyttää tästä kommunisteja ja demareita.”

   Siihen kun lisätään tämä ”kyllä työtä on jos vaan haluaa” asenne niin aika moiselta parodialta mies todellakin vaikuttaa

   http://www.uusisuomi.fi/raha/188465-nokian-yt-pommi-voi-ollakin-hyva-uutinen-tallakin-hetkella-huutava-pula

   ”Nokian ja Microsoftin Oulun yksikön entinen luottamushenkilö Jari-Pekka Teurajärvi sanoo

   snip…..

   ”- Osaajalla on mahdollisuus kilpailuttaa itseänsä useilla eri firmoilla. Tälläkin hetkellä on huutava pula web-osaajista ja kokeneista koodareista, hän sanoo.

   Teurajärvi kiittelee TE-palveluita, jotka hänen mukaansa ”ovat hoitaneet oman leiviskänsä hyvin”. Myös EGR (Euroopan globaalisaatiorahaston) rahat on Teurajärven mukaan saatu muutettua työpaikoiksi.

   –Lisäksi Oulussa toimiva yrityshautomoiden klusteri on saanut aikaan start-up yritysten paljouden. Vuonna 2014 irtisanotuista Microsoftin ja Broadcomin työntekijöistä vain aniharva on enää työttömänä työnhakijana. Joukko oli alunperin noin 1 000 hengen kokoinen, hän kertoo

   Mikäli Nokialta vapautettava osaaminen on softa-alan tekijöitä, en ole huolissani heidän tulevaisuutensa suhteen. Oulussa on valmis toimiva konsepti heidän tukemisekseen. Jos osaajat ovat muun alan ammattilaisia, niin samaa konseptia luulisi pystyvän soveltamaan myös heidän uudelleen kouluttamiseen ja työllistämiseen, Teurajärvi jatkaa.”

   Eli tämä kaveri on luottamusmies ja ei paljoa duunarien potkut huolleta kun on startuppia, työtä ja koulutusta tarjolla? Siinä saa sitten ihmetellä miten mies silti edelleen vetelee liiton kassasta rahaa siihen malliin että töihin ei kantsi mennä? Hei liittomiehet katotteko te ollenkaan ketä siellä valkataan luottamusmiehiksi?

 13. Pekka Rintamäki

  Teurajärvellä kello käy koko ajan.

  Katsotaan mitä laulua hän laulaa vuodenvaihteessa kun ansiosidonnainen on syöty.

  • keke

   ”Insinööri Jari-Pekka Teurajärvi on ollut työtön koti-isä kymmenisen kuukautta.”

   Nämä ansiosidonnaisten pituudet on aika liukuvat näissä Persupiireissä

   • Pekka Rintamäki

    No 10 kk on 300 vrk. Jos hänellä on oikeus 500 vrk niin vuodenvaihteessa se alkaa olla täynnä.

    • stunned

     Vasta vähän yli 200 päivää. Kuukaudessa on noin 22 maksupäivää.

     • Pekka Rintamäki

      I stand corrected.
      On kuitenkin jo puolessa välissä ja edelleen se kello käy koko ajan. Vuosi kuluu yllättävän nopeasti.

 14. Petteri Räty

  Pari faktojen korjausta:

  Kirjoituksesta: ”Sen jälkeen hän rupeaa saamaan Kelalta peruspäivärahaa, joka tietyn ajan kuluttua muuttuu nimetään työmarkkinatueksi. Molemmat ovat 32,68 euroa päivässä ja niistä maksetaan veroa 20 %.”

  20 % on ennakonpidätys. Jos vuoden aikana ei saa muuta kuin peruspäivärahaa, on tulot alle 10k. 10k tuloilla lopullinen verotusaste 7,7%.

  https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskurit/Palkansaajan-tuloverolaskuri-2016/

  500 päivän jakso peruspäivärahalle kuluu ansiosidonnaisen aikana, joten ansiosidonnaisen jälkeen haetaan suoraan työmarkkinatukea.

  ”Työttömyyskassa maksaa työttömyyspäivärahaa enintään 500 päivää. Kun 500 päivää täyttyy, voit hakea työmarkkinatukea Kelasta. ”

  https://ytk.fi/ansioturvan-abc/paivarahaoikeuden-kesto

  Subjektiivisempi kommentti:

  Kirjoituksesta: ”Teurajärvi on ollut ansiosidonnaisella kohta kymmenen kuukautta, joten rahan tuleminen loppuu ennen pitkää.”

  Toisaalta hän ei ole vielä edes puolessavälissä ansiosidonnaista, joten en näe suurta eroa, jos sanoittiin, että ansiosidonnainen ylipäänsä loppuu ennen pitkään.

  • Katri Baskaya

   ”20 % on ennakonpidätys. Jos vuoden aikana ei saa muuta kuin peruspäivärahaa, on tulot alle 10k. 10k tuloilla lopullinen verotusaste 7,7%.”

   Jos ko. vuodelta ei ole työtuloja vaan on pelkästään saanut tukia, veroprosentti ei suinkaan tule olemaan 7,7%, koska tulonhankkimisvähennys jää saamatta. Silloin voi saada verottajalta jopa mätkyt päälle, nimimerkillä kokemusta on. Jos vuoden aikana on hankkinut edes vähän ansiotuloja, saa tulonhankkimisvähennystä, ja tilanne on toinen.

 15. HillaR

  Lainaus Teurajärven haastattelusta: ”—Mutta tavoitteena on työllistyä. Mitä pikemmin sen parempi. Minä menen töihin vaikka huomenna, jos joku sitä tarjoaa. Olen etsinyt aktiivisesti töitä, enkä ole koskaan kieltäytynyt enkä tule kieltäytymään työstä.”

  Ainakin itse tulkitsin niin, että Teurajärvi on hakenut työtä mutta ei ole sitä saanut, mikä lienee tämän koko ongelman syy: halukkaita työntekijöitä on vaikka millä mitalla, mutta kun niitä työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole. Lisäksi Teurajärvi kasvattaa työttömänä ollessa lapsiaan, joten ei minulle ainakaan jutusta välity sellainen olo, että tässä nyt veronmaksajien rahoilla röhnötetään kotona. Tietenkin juttua varmasti tulkitaan jälleen jokaisen tahon oman edun mukaisesti ja toimittajan kysymykset ovat johdattelevia.

  Vaikka Teurajärvi mollaakin jutussa systeemiä ja ampuu itseään ja muita kaltaisiaan räikeästi jalkoihin, kokonaisuutena jää seuraava kuva: Tämä yhdestä työttömästä tehty haastattelu osoittaa kokonaistilanteen ongelman: töitä ei ole. On halua työllistyä. Toisaalta ”systeemi” mahdollistaa myös sen, että toinen vanhempi voi jäädä kotiin hoitamaan lapsia näiden ollessa pieniä, sen sijaan että lapset viedään päiväkotiin, jossa he viettävät viisi päivää viikossa 12 tuntia päivässä kun vanhemmat ovat antamassa vähän työnäytettä. Jokainen voi tahollaan miettiä kuinka tasapainoista porukkaa meillä tulevaisuudessa on, sekä ikääntyvien että nuorten joukossa.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Teurajärven tavoitteena lienee työllistyä eduskuntaan, ei juuri muualle.

   • stunned

    Teurajärvellä on turvaverkko. Muista viis. Jos ei kansa osaa Teurista valita, niin joku kummisetä ottaa sen eduskuntaan tai hallitukseen takaoven kautta. Riesa siitä tulee työttömänä tai poliitikkona.

  • Päivin Pylkkerö

   Tuolla Uuden Suomen jutussa Teurajärvi kertoo: ”Aioin hakea töitä, kuten vaativia asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtäviä.” Muuta hän ei kuulemma hae. Mahtaneeko kohta pitkäaikaistyöttömällä olla varaa olla noin ronkeli? Nyt olisi tuhannen taalan paikka tarjota Teurajärvelle työtä alle 2000/kk. Se on pakko ottaa vastaan, ammatisuoja on jo kauan aikaa sitten loppunut ja jatkossa sellaista ei ole ollenkaan. Joku siinä Ylen A2 Taloustalkoot illassa sanoi, ettei nyt sentään insinööristä siivoojaa leivota, mutta miksi ei? Varmaan täysin laillista. Harmi, etten ole TE-palveluilla töissä. Tarjoaisin Teurajärvelle tiskin alta palkkatukipaikan päiväkotiavustajaksi.

 16. Virve Valoheimo

  ”Kirjoituksesta: ”Sen jälkeen hän rupeaa saamaan Kelalta peruspäivärahaa, joka tietyn ajan kuluttua muuttuu nimetään työmarkkinatueksi. Molemmat ovat 32,68 euroa päivässä ja niistä maksetaan veroa 20 %.”

  ”20 % on ennakonpidätys. Jos vuoden aikana ei saa muuta kuin peruspäivärahaa, on tulot alle 10k. 10k tuloilla lopullinen verotusaste 7,7%.
  https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskurit/Palkansaajan-tuloverolaskuri-2016/”

  Etuuksia ei lasketa palkansaajan tuloverolaskurilla.

  ”Tuloverolaskurin ilmoittama tuloveroaste kuvaa ansiotuloista perittävää keskimääräistä verotasoa Suomessa. Verotuksen tason lisäksi laskuri kertoo myös verotuksen progressiivisuudesta. Mitä nopeammin tuloveroprosentti nousee, sitä progressiivisempaa verotus on.”

  https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskurit/Palkansaajan-tuloverolaskuri-2016/

  • Petteri Räty

   Jep väärässä olin. Kiitos korjauksesta.

 17. Pekka Rintamäki

  ”20 % on ennakonpidätys. Jos vuoden aikana ei saa muuta kuin peruspäivärahaa, on tulot alle 10k. 10k tuloilla lopullinen verotusaste 7,7%.”

  Tämä on totta. Mutta…
  Kuukausitulosta se ennakonpidätys silti peritään, eikä sitä tuossa tapauksessa saa pienennettyä. Tonnin veronpalautus jouluna ei auta lainanlyhennyksessä juhannuksena.

  • Virve Valoheimo

   Ei tule tonnin veronpalautusta etuuksien saajalle, jos etuudet tulevat Kelan työmarkkinatuella. Jos ei kuulu kirkkoon eikä ole ihmeemmin vähennyksiä, niin veronpalautus on noin 200-400 euroa. Eli ei ole 7,7% etuuksien veroaste. Palkansaajia koskevat nuo Petteri Rädyn esitykset tuolla yllä.

   • Pekka Rintamäki

    En alkanut laskemaan tarkkaa summaa. Tonni oli niinku tasaraha.
    Pointti oli kumminkin se, että kuukausituloilla on pärjättävä kuukausi, eikä kertajouluinen palautus siinä auta.

    • Toni Jääskeläinen

     Tukia varten voi myös lähettää Kelaan muutosverokortin, jossa on tuota 20% pienempi veroprosentti. En ole ihan täysin varma onko tämä mahdollista ihan jokaisen tuen kohdalla vai ei.

     Mutta vaikka ei voisikaan, niin kyllähän se ”liikaa” maksettu ennakonpidätys ensimmäisenä vuonna ottaa päähän, mutta kun jouluna saat ne takaisin niin sittenpähän sinulla on sen verran seuraavaksi vuodeksi säästössä. Eli periaatteessa pitemmän aikaa tukien varassa elävillä tuolla ennakonpidätyksen määrällä ei pitäisi olla mitään merkitystä, vaan ainoa merkitsevä asia on lopullinen verotusaste. Ongelma koskee ainoastaan tukien väliaikaista käyttäjää, joka saa tukia alle vuoden.

  • Erkki Posti

   Täysi Työmarkkinatuki on noin 8431€/vuosi. Tavallisella 20% kunnallisveroa kirkkoon kuuluva maksaa tästä veroa n. 17.5%. 20% ennakonpidätyksen veronpalautusta tulee 210€…ei tonnia.

   Työttömän kannattaa muuttaa Kauniaisiin ja erota kirkosta. Tällä yksinkertaisella tempulla vero% tippuu 14%:iin. Säästö 300€/vuosi.

   • Virve Valoheimo

    Erkki Posti, muuten hyvä idea, mutta taitaa siellä Kauniaisissa olla asuminen aika kallista.

 18. Antti Saarainen

  Mukava lukea hyvin kirjoitettua ja faktoihin pohjautuvaa, provosoimatonta tekstiä. Kiitos!

 19. Pekka Rantamäki

  J-P Teurajärvi on tarkoituksella työttömänä ja ansiosidonnaisella. Syynä ei kuitenkaan ole etuuksien korkea taso, kuten hän itse väittää, vaan se, että hän tekee palkatonta työtä tulevaisuuttaan varten – siis vaalityötä seuraavia eduskunta-/kunta-/eurovaaleja varten. Miehellä on siis tulevaisuus kutakuinkin turvattu ja helppo blogeja kirjoitella ja haastatteluja antaa.

  • Jyrki

   Juu, on aika varmaa, että aivan kuten nykyinen työministeri on ottanut kohteekseen työttömät ja niiden massiivisen syyllistämisen suomen tilasta. Niin olen aika varma siitä, että kulisseissa Lindströmmin rahallinen tulevaisuus on jo järjestelty hyvin avuvoiseksi. Riippumatta siitä miten seuraavissa vaaleissa käy tai alkaako edes ehdolle.

   Samoin kuin nyt kaikki työttömiä syyllistävään huippu massiiviseen progandaan sotkettavat henkilöt mitä ihmeellisimpine tarinoineen. Jotta typerykset saadaan lietsottua työttömien kimppuun ja kansa toistensa kurkkuun kiinni. Niin tuskinpa nämäkään henkilöt siitä mannasta osattomiksi jäävät mitä nykyinen työministerikin tulee saamaan runsain mitoin tulevaisuudessa. Kun työttömien syyllistämispropaganda uppoaa kansaan kuin tulikuumana hehkuva veitsi voihin.

 20. Konstantinus

  Tatu ei ole fiktiivinen. Tiedän miehen, koska olimme samaan aikaan yläasteella. Tatun tarinaan en puolestaan ota kantaa.

 21. Anita

  Artikkeliin oli lisätty halukkuus työhön jälkikäteen vasta sen jälkeen kun joku oli artikkelia kommentoinut, että ko hlö ei ole oikeutettu työttömyysturvaan koska on päättänyt olla koti-isä (työttömyysturva edellyttää aktiivista työnhakua ja sitä että on työmarkkinoiden käytössä ei siis päättänyt olla työn sijasta koti-isänä), artikkelin lopussa on mainittu tuo jälkikäteen lisääminen kellonaikoineen (jälkikäteen tehty lisäys lienee tämä ”Mutta tavoitteena on työllistyä. Mitä pikemmin sen parempi. Minä menen töihin vaikka huomenna, jos joku sitä tarjoaa. Olen etsinyt aktiivisesti töitä, enkä ole koskaan kieltäytynyt enkä tule kieltäytymään työstä”)
  Lisäksi ihmettelen tätä ”Minulla on mahdollisuus olla vielä melkein tuhat päivää päivärahalla kotona”, luulin että ansiosidonnainen on vielä 500pv (+päivärahattomat la/su) josta siitäkin häneltä olisi kulunut jo 10kk?? Mitä tuo 1000pv tarkoittaa??

  • liisa hirvonen

   No sitä voi kyllä ihmetellä, mutta selitys voi olla, että Teurajärvi on saanut 12 tai 18 kuukauden erorahan Nokialta, ja hän sotkee oman erorahansa työttömyyspäivärahaan.

   • Anita

    Aika paha sekaannus kun on kysymys nimenomaan tukien määrän arvostelusta. Jos Teurajärvi ei tiedä mistä rahat milloinkin tulee työnantajalta vai työttömyyskassasta niin hän on kyllä väärä henkilö kommentoimaan ja/tai arvostelemaan tukia. Toimittajaltakin olisi voinut odottaa jonkinlaista tietämystä/asioiden tarkistamista kun aiheesta jutun tekee. Tarkoitushakuiselta työttömien tukien liioittelulta ja mustamaalaamiselta vaikuttaa, jossa pyritään vaikuttamaan epärehellisin keinoin yleiseen mielipiteeseen.

   • stunned

    Ovatkohan Teurajärven liitonpäivät alkaneet vielä edes kulua. Mies saattaa hyvinkin elellä eropaketilla. Kysymykseen saattaa tulla kolmen kuukauden karenssi, jos eropaketin vastaanottajan katsotaan irtisanoutuneen itse. Microsoft tai hallitus taisi järjestää irtisanotuille ex-nokialaisille tukipaketin, jonka ehdot tulkitaan potkuiksi.

   • liisa hirvonen

    Omassa blogissaan antamien tietojen perusteella hän alkoi saada ansiosidonnaista syyskuussa 2015. Kummastuttaa ettei hän ymmärrä ottaa kannatuslaskelmissaan huomioon työttömien kovaa verotusta (ansiosidonnaisen ennakkovero on 25%). Samansuuruisesta palkkatulosta palkkatulovero on paljon pienempi ja sen lisäksi työssäkäyvä saa työtulovähennyksen ja lisäksi palkkatulosta kertyy eläke.Työssäkäyvällä on muitakin houkuttimia: työterveyshuolto, mahdollisesti edulliset lounaat, lomat ja lomarahat, sekä tietenkin säännölliset tulot jotka tukevat tilille joka kuukausi ilman eri anomuksia. Elämän ennakoiminen on paljon helpompaa, työttömänä se on koko ajan epävarmaa. Työssäkäyminen on siis monintavoin paljon kannustavampaa.

    • En Sabah Nur

     Syyskuu 2015 osuu yhteen sen ajan suhteen mitä jaksotus kestää + irtisanomisten jaksotus useammalle kuukaudelle. Tokihan se tarkoittaa myös sitä että verottaja hypisteli kätösiään jos eroraha maksettiin vielä vuoden 2014 puolella.

 22. markku

  Olen ihmetellyt, kun oikein valtiovalta pakottaa ihmisiä ilmaisiin töihin, onko Työsopimuslain 2 Luvun 10§ kumottu? Kun ihminen on töissä, hän ei ole työtön ja työstä on tuon pykälän mukaan maksettava palkka. Mahtaisiko joku tietää?

 23. Jari Kähkönen

  Politiikka on mahdollisen taidetta, jossa tarkoituksenmukainen väärinymmärtäminen ja hyvä vihollinen ovat ovat hyvin ylhäälläolevalla levyllä/hyllyllä työkalupakissa, joka voi olla niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin haitarimallia. Keskeistä sen kurissapitämisessä on todisteisiin perustuva julkinen tilanne- ja maailmankuva mitä ei voi kiistää noin vain, sekä vastuuseen ja muuttumaan vaatiminen mitä ei tuosta vain torjuta. Yksi Uuninpankkopoika Sakari Timonen ei kykene enimmillään kuin nostamaan keskusteluun jotain tai käyttämään siinä yhden puheenvuoron. Hän siis toimii julkisuudessa, mutta ei sitä vielä muokkaa.

  Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksin dominoidessa uutispäivää, on pakko muistuttaa, että maassa on sen toista sataa vuotta perustettu ja julkaistu oman arvomaailman perusteella koottua/sen kautta nähtyä sisältöä. Jos kiinnostaa mediakritiikki eli joko maailmanluokan vinoonraportoinnin ellei suoranaisen huijauksen paljastaminen tai ihmisarvoinen työvoimapolitiikka, niitäkin voidaan siellä käsitellä. Mutta ei. Jo 1960-luvun lopulla Kalevi Sorsa -vainaa naureskeli, että joka demaripiirissä oli lehti vain että päästiin sanomaan sellainen olevan. Sen oli näköistäkin tilaus- sekä ilmoituskannassa ja vuosisadan lopun lamavuosinahan ne lehdet alkoivat kuolemaan. Esimerkin puoluekantaisuuteen ei pidä tuijottaa, muistettakoon millaista lahkoontunutta hörhöpelleilyä maan vaihtoehtomediat ovat. Jotkut hiton actionmanithän esittävät juttunsa jo kuulemma oikein TEATTERINAKIN.

  Kukaan ei oikeasti seiso sanojensa takana eikä uskalla mitään tehdä, jos on niin sanotusti tavallinen ihminen. Asemanmenetyksen ja vaikeuksiin joutumisen pelko riittää, kiitos. Sen kummempia eivät ole sitä maailmankuvaa rakentavat journalistitkaan ja toisinaan jopa poliittisen eläimen kyseenalaisella kunnianimityksellä varustetut taas ovat joko kaikkien kanssa samaa mieltä tai muuttuvat kantaansa päivätyökseen. Tästä se työttömien ja köyhien halveksunta johtuu, aihe sinänsä ikuinen vaan aika kyllin ankea, että se tavanomainenkin kurjuus tulvii yli. Pisteet siitä Sakulle, että jaksaa heitä puolustaa, mutta toiminnan ilmeiset rajoitteet johtuvat ainoastaan aseiden epätasa-arvosta tai painoarvon vaihteluista. Näin ei olisi, jos äänen korottaisi julkaisu mitä mediaksikin toisinaan sanotaan.

 24. Jarkko

  Suomalaiset saavat palkkoja, osinkoja, tulonsiirtoja, pääomatuloa, eläkkeitä ja muita tuloja yhteensä noin 200 miljardia euroa vuodessa. Tuosta summasta kaikkein köyhimmät miljoona suomalaista saavat 5-6 miljardia euroa. Vaikka kaikkein köyhimmät eivät saisi mitään niin sillä ei pystyisi muille 4 miljoonalle suomalaiselle rahoittamaan kuin muutaman prosentin korotukset jos rahat jaetaan tasan eikä jonkun muutaman rikkaan veroparatiisi tilille.

  Vastaavasti kaikki kulut ja tulonsiirrot on leivottu mukaan tuotteiden hintoihin jos menot laskevat 200 miljardista 195 miljardiin siksi, että köyhimmän miljoona suomalaista jätetään kuolemaan ei sillä pysty laskemaan tuotteiden hintoja kuin prosentteja (olettaen, että rikkaat eivät vedä koko summaa välistä pitämällä hinnan ennallaan).

  Puhdas matematiikka osoittaa aika nopeasti sen, että Suomea ei voi pelastaa kaikkein köyhimpiä suomalaisia piiskaamalla. Kaikkein köyhimpien saamiin tuloihin koskeminen romuttaa bruttokansantuotetta ja verotuloja todennäköisesti enemmän kuin mikä oli saatu säästö. Siihen päälle tulee vielä kaikki sosiaaliset ongelmat.

  Kun persaukisille annetaan rahaa, se menee suurelta osin heti kiertoon ja kulutukseen.
  Mutta kun sama summa annetaan valmiiksi ökyrikkaalle, hän säästää (=pitää itsellään) joka sentin. Ehkä sitten elämänsä ehtoopuolessa ”ökykin” tajuaa, ettei saa mitään mukaansa ja että kaikki menee lopulta kumminkin kiertoon – ja tekee esim. ”Buffettmaisen” 15 miljardin euron lahjoituksen hyväntekeväisyyteen.

 25. liisa hirvonen

  Teurajärven täytyy olla työnhakijana TE-tmstossa saadakseen päivärahaa. Mikä hänen työllistämissuunnitelmansa on? Jos se on aktiivinen työnhaku, kuten yleensä, hänen on otettava vastaan mikä hyvänsä työ, ei silloin voi vemputtaa sen kanssa kannattaako se vaiko ei. Kieltäytyä ei voi, siitä tulee karenssi. Jos hänen kohdallaan työllistymissuunnitelmaan ei kuulu työnhaku tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistuminen, niin onpa outo ja epätavallinen juttu. Lisäksi hän väittää saavansa vielä tuhat päivää ansiosidonnaista, ja sehän nyt ei voi pitää paikkaansa. Ei ole kyllä kaikki muumit kanootissa Teurajärvellä.

 26. Kalle*

  Nämä ”ei kannata mennä töihin” – laskelmat noudattavat samaa kaavaa. Kaivetaan ääriesimerkki tulojen ja tukien muodostumisesta, jos ei sellaista oikeasti löydy, niin teoriassa kuitenkin.
  ”Laskelmat osoittava että…”
  Sitten esitetään -yleensä graafisesti- miten kannattamatonta on mennä töihin. Ja koko homma ikäänkuin työsuhde/työttömyys olisi vapaasti valittavissa.
  ”Ai no, meen sitten töihin kun tää loukku kerta purettiin”.

 27. Teemu Laitinen

  Taas hieman asian vierestä, mutta äärioikeistolainen populistipuolue tarvitsee aina kohteen jota syyttää maan huonosta tilasta.
  Turvapaikanhakijat olivat aluksi hyvä kohde, mutta pelottelu kamppanja ei onnistunut. Ei tullut raiskausaaltoa. Ei tullut väkivälta-aaltoa. He eivät ajaneet tätä maata konkurssiin. Moskeijoita ei noussut joka niemeen ja notkoon. Sharia-laki ei ole vieläkään voimassa. Ja mikä pahinta, osa lähtee vapaaehtoisesti pois ja tulijoiden määrä on romahtanut.
  Persujen täytyi löytää uusi kohde, sillä muuten äänestäjät saattaisivat huomata, että syyllisiä maan tilaan ja leikkauksiin ovatkin omat kyvyttömät kansanedustajat ja ministerit.
  Työttömät ovat oiva kohde kahdesta syystä: He eivät lähde maasta pois, joten ”syylliset” ovat aina paikalla. Toinen on suomalaisten armoton kateus toista kohtaan. Jos vielä saadaan uskoteltua, että joku saa jotain pikkusen enemmän kuin toinen, niin piru on irti. Pahinta on se, jos saa valtiolta rahaa ja on kotona.
  Sillä ei ole mitään väliä, että kaikille ei löydy töitä, mutta kaikkia työttömiä täytyy nyt vaan rangaista ja syyttää kestävyysvajeesta.
  Eli persut ovat kääntyneet kannattajiaan vastaan ja jännityksellä odotan seraavan gallupin tuloksia.

  • Jyrki

   Aika selkeästi asian tiivistit ei voi muuta sanoa.

  • töytön

   Kokkareiden + EK ja kekkareiden keppihevosena koitettava nyt riuhtoo :). Työtön on helppo ottaa aina tarvittaessa maalitauluksi, ei pysty puolustautumaan eikä ole mikään taho puolustamassa. Saadaan kiusalliset asiat äkkiä unohdetuksi, kun soitetaan Ilta-Sanomiin, että tehkääs tämmönen juttu nytte työttömistä.

  • Markku Tanner

   Teemu! Tosi ytimeen hyvin sanottu!

  • stunned

   Käytännössä syyllinen haetaan aina niistä, jotka ”eivät kuulu joukkoon”. Tätä varten täytyy ihmiset luokitella ensin. Helpoiten se käy jakamalla karkeasti hyödyllisiin ja hyödyttömiin — omillaan toimeen tuleviin ja sitten muihin.

   Näihin ”muihin” luetaan rikolliset, työttömät ja maahanmuuttajat. Tarpeen mukaan fokus kiinnitetään tarkemmin ryhmän alaryhmään, esimerkiksi nyt työttömiin. Tavoitteena on oikeuttaa tuilla eläjien, rikollisten ja ’asosiaalien’ ryhmän jäsenten ihmisoikeuksien kaventaminen ja itsemääräämisoikeuden lakkauttaminen.

   Jo Göring sanoi, että kansaa on helppo johdatella haluttuun suuntaan. Riittää, että poliitikko kertoo, kuinka kansaa uhkaa ulkoinen vaara. Ne, jotka eivät niele tätä, leimataan pasifisteiksi tai kommunisteiksi/yhteiskunnan vihollisiksi, jotka eivät ansaitse vapauksia. Toimii kaikissa järjestelmissä: demokratiassa, diktatuurissa, kapitalismissa ja kommunismissa.

   • Jarkko

    ”Käytännössä syyllinen haetaan aina niistä, jotka ”eivät kuulu joukkoon”.”

    Sellaista se on kun kouluttamattomat neitselliset aivot etsivät maalaisjärjellä syyllistä ilman koulutuksen ja sivistyksen luomia turhia ennakkoluuloja.

 28. Kirsti Kuusisto

  Onkohan tuo Teurajärvi ollut päätoiminen luottamusmies? Valinneet sen kun on ollut innokas eikä ehkä ihan terävin insinöörityössään. Luulisin nokialaisen huippuinsinöörin saavan parempaa ansiosidonnaista.

  • Reijo

   Faktana, että ei ollut edes luottamusmies vaan varasijalla siinäkin.

 29. Kirsti Kuusisto

  Eikä luottamusmiehenä olo yleensä ole kovin hyvä suositus työnhaussa.

 30. Jyrki

  Ongelmahan näissä Sakun blogissa on se, että se tavoittaa vain ne. Jotka tietää muutenkin asian todellisen laidan ja osaa muutenkin ajatella asioita monilta muiltakin kanteilta monipuolisesti. Ja näin ollen tämän blogin asiaa toiselta kannalta valaiseva vaikutus on olematon kansan keskuudessa.

  Kun taas eduskunnan propagandakoneisto on tällä hetkellä viritetty jauhamaan massiivisella rahan voimalla lusmu veltto työnvälttelijä työttömistä omaa työttömiä maksimaalisesti syyllistävää julistustaan ja tavoittaa hetkessä television ja vastaavien medioiden kautta monta aivotonta tolloa niin kuin pitääkin. Jotka alkaa heti rummuttaa asiaa luonnollisesti totena. Koska kokevat olevansa oikeassa asiassa, koska näin on eduskunnassa sanottu eikä heidän sitä pidä kyseenalaistaa ja voittajien puolella kannattaa olla siitä tulee hyvä mieli.

  Ja mikä heidän rummuttaessa, kun eduskunnan huippu massiivinen propagandakoneisto antaa mielellään tulitukea kaikin keinoin marssittamalla esiin näitä uusia ”Jari-Pekka Teurajärviä” liukuhihnalta.

  Ja varmaan tulemme vielä näkemään monenlaisia keinoja, joiden ainoa keino on mädättää totuus asioista ja haudata aikaisempia kupruja kuten vaikka panama ja vastaavat. Ja ennen kaikkea tehdä jostain kansanosasta vaikka työttömistä syyllisiä lopulta kaikkeen mahdolliseen.

  Voi tietysti iskee jotenkin takaisin ja jokainen voi lähettää eduskuntaan postia miten asiat oikeasti on ja tulee olemaan ja mitä tuhoa nämä uudet temput tulee tekemään ja kuinka ne lopulta repii kansaa ja työnantajia jne. Vaikka ei se niitä kiinnosta, mutta jollekin ministerille tai kansanedustajalle voi tulla pahamieli edes hetkeksi.

  Mikä on toisaalta täysin turha toivo. Eiköhän ne ole eduskunnassa jo todenneet, että mitä enemmän negatiivista palautetta tulee sitä parempi juttu. Ja sitä suuremmalla syyllä täytyy entistä massiivisemmin syyllistää työttömiä loputtomiin ja kyykyttää sen mukaan.

 31. Tiina Peltonen

  On se vaan niin hyvä, kun Saku osuu aina asiaan.

  Eniten ihmetyttää miten DI kertoo olevan kannattavaa jäädä tuilla kotiin, kun palkkaa pitäisi saada min. 2700,-/kk ? Oikeasti? Eikö inssit nykyään enempää tienaa?

  Olen kahden eläkkeellä olevan DI:n jälkeläinen, ja vanhempani saavat kumpikin vajaa 3000,-/kk eläkettä. Vai onko tämä Teurujärvi jonkinlainen opistoinssi? Tosin alhaiselta vaikuttaa kk-tulo siinäkin tapauksessa.

  • stunned

   2700 on Teurajärven mukaan enemmän kuin hän saa kotona olemisesta.

   Teurajärvi tienasi melkein viisi tonnia kuussa Microsoftilla. Suomessa on halvat insinöörit ja sovelluskehittäjät, se on totta. Siksi onkin outoa, että he eivät työllisty.

  • Da

   Mutta eikä tuo korkea ansiosidonnainen sekö työpailalta tullut tuki aiheuta melko pitkän keressin ennenkuin voi saada työmarkkinatukea?

   • Da

    Nyt ehti kommentti livahtaa ennekuin korjasin kirjoitusvirheet, pahoittelu. Eli Karessista on kys.

 32. Jaakko Nevanperä

  Kieltämättä tuo juttu herätti paljon ajatuksia. Ihan ekana tuli mieleen, ettei tämä ”kannustinloukkutyötön” ole alkuunkaan kärryillä siitä mitä työttömän arki todellisuudessa on. Tuon jutu jälkeen Te-toimiston virkailija vois lähestyä Teurajärveä vaikkapa mukavalla kirjeellä, karenssin uhalla haettavalla työtarjouksella puhelinmyyntiin! Vois ehkä hieman alkaa Teurajärvellekin valkenemaan mitä tämä arki niinku todellisuudessa on. Ellet hae työtarjouksessa mainittua paikkaa, paukahtaa karenssia 2-3kk. Siinä kohtaa Teurajärvi saakin pärjäillä sitten sillä kotihoidontuella, sillähän sitä suuri osa muistakin koti-isistä & -äideistä pärjää… ja kun tuo karenssi on lusittu, seuraavan saakin näppärästi passittamalla Pekka-poika te-toimiston puuhailukurssille, joka kestää muutamia kuukausia ja jonka ajalle on pakko ne lapsukaiset viedä sinne päivähoitoon. Kotihoidontuki loppuu ja päivähoitomaksut juoksee, kurssin ajalta saatava 9€/päivä riittää nippanappa bensoihin. Jos tuosta kieltäytyy, niin taas tulee karenssia 2-3kk… ja kohtapa se on ansiosidonnainenkin nautittu loppuun, sitten on aika siirtyä työmarkkinatuelle ja kuntouttavaan työtoimintaan, tai muihin ”aktivointeihin” – vaikkapa sitten antamaan sitä palkatonta työnäytettä kolmeksi kuukaudeksi…

 33. Virve Valoheimo

  ”Kotihoidontuki loppuu ja päivähoitomaksut juoksee..”

  Niinpä. Tavoitteena lienee kuitenkin kotirouvayhteiskunta, jota nyt lavastetaan it-miehen jopa Aristoteleen mittakaavan saavuttamalla teorialla. Teatterin teorioita on syntynyt A:n jälkeenkin. Ja onneksi Saku paljastaa näyttämön taustan ja parenteesit.

 34. Matti Niemelä

  Hienoa sun kommentointi tästä.
  Sanon vaan siitä, että tyttäreni on 18-v ja kysynyt omaehtoisesti töitä siivousfirmalta . Saanut sen ns. Nollasopimukselta jne. Ollut kaksi viikkoa töissä ja kahdeksana päivänä. Normaalit ehdot mukana ja toki voi olla saamatta lomakorvauksia. Tosi hienoa aktiivisuutta, mutta jos hän on liikaa näissä töissä niin menettää sitten kaikki tuet mitä tässä ”opiskelutilanteesa voisi saada”. Ja lisäksi vapaa-ajan menetys jne.
  Ylpeänä voin sanoa. Että jotain ollaan tehty hyvin, koska menee raskaisiin hommiin miettimättä sitä, mikä kannattaa!.
  Tiedon, että tulevaisuus on opiskelujen ja sitä kautta harjoittelun suhteen ruusuinen, koska en itse tunne sellaista työnantajaa, joka sanoisi, että onko motivaatiota tehdä töitä! Ja mitä olet tehnyt!

 35. Jere Köpsi

  Sen verran tarkennusta että kyllä se Tatu on olemassa ja elää aivan kuten Tuiman jutussa kuvattiin (Laskuvirheisiin en ota kantaa). Olen kyseisen kaverin tuntenut ala-asteen toiselta luokalta lähtien, ja voin myös vahvistaa esim. Siwassa työskentelyn ja hänen polttelunsa. Rahaakin oli kun baarissa käytiin, ei tosin koskaan tarvinnut hälle tarjota… Kateellinen olen hänen taidoilleen käyttää saamansa raha ja säännöstellä sitä.

  En epäile etteikö tämä uusin olisi poliittisen puolueen masinoima juttu, mutten myöskään epäile sen todenperäisyyttä. Näitä tapauksia kun on, ja jokaisella on omat syynsä tehdä niin. On patalaiskoja, rikollisia, ihmisiä jotka tahtovat elää rennosti, mutta sitten taas on olemassa niitä ketkä haluavat hyödyntää kaiken aikansa esimerkiksi lastensa kasvattamiseen… En sano onko se viisasta roikkua lapsen lahkeessa syntymästä kuolemaan. Mutta mitä villeimpiä tarinoita ja totuuksia on kun pitää korvansa auki. Omasta mielestäni on väärin loisia yhteiskunnan elättinä, mutta jokaisen tarkoitusperä moiseen loisimiseen tulisi katsastaa, eikä kaikkia työttömiä suoraan tuomita

  P.s: punainen lanka katosi välissä, mutta kaipa tuosta jonkun selvän saa

  • Stunned

   Tuohan on sitten helppo tarkistaa. Pistä Tatun nimi tänne ja kerro omasi sekä koulun nimi.

  • jore puusa

   Lainaus—–Omasta mielestäni on väärin loisia yhteiskunnan elättinä,
   ———-
   Tässä yhteiskunnan elätti ja loinen Jore Puusa, moi.
   Vuonna 2011 menetin työni kuvajournalismin opettajana, siitä saakka eli noin 60 vuotiaasta olen tehnyt 157 työpaikkahakemusta, yhteenkään haastatteluun en ole päässyt. Olen kuulemma liian vanha!!! Tekisin mitä tahansa osaamisalueeni työtä, koska tahansa…oikeastaan tekisin mitä vain, ettei tarvitse istua himassa.
   Olen työtön – koska amatöörikuvaajat antavat lehdille kuvat ilmaiseksi. Mitäs siihen sanot?
   Elätiksi voi joutua vaikka haluaisi miten tehdä duunia.
   En tiedä riittääkö kuntoni rakennussiivoojaksi tai betoniraudoittajaksi…muuta työtä osaamisellani..(lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja ja uusmediakouluttaja ja teatteri ad plus 5 kieltä ja suomi) ei saane.
   Kuten eräs työkkärin täti sanoi: ”Sinulla kun ei ole mitään todellista osaamista”
   Sama täti sanoi: ” En ole koskaan nähnyt tai minun kauttani järjestynyt työpaikkaa yli 60 vuotiaalle”.
   Kollegani USA:ssa painavat duunia 70 – 75 vuotiaana – jos ovat fyysisesti kondiksessa. Ja niin tekisin minäkin koska rakastan duuniani, en vain saa tehdä sitä.
   Että olen yhteiskunnan elätti ja loinen..upeaa. Olen ollut töissä 14 vuotiaasta saakka TVL:llä, raksalla, ajanut rekkaa, kantanut olutta, kuvannut 7 sotaa ja tehnyt työtä 47 maassa henkeni kaupalla – että saisit katsoa kuvia vaikka Afganistanin sodasta ja nyt minä jumalauta Jere Köpsi tai mikäs sinun oikea nimesi lieneekään – olen mielestäsi loinen maksettuani välillä jopa 7 veroa yhtaikaa (kun minulla oli yhden miehen lehtikuvausfirma.) Hyi helvetti sanon…

   • Jere Köpsi

    Olet yhteiskunnan elätti vasten tahtoasi, joten tällöin et ole loinen. Sinun kaltaisiasi työttömiä en tällä tarkoittanut, ja pahoittelen jos näin ymmärsit… Loisella tarkoitan sellaisia henkilöitä jotka käyttävät hyväksi sosiaalijärjestelmäämme väärin perustein.

   • Pekka Rintamäki

    Tuossapa se on sanottu. Ja jo viiskymppinen on auttamatta liian vanha.

    Ja työmarkkinat ovat mitä ovat. Jokseenkin tuoreessa uutisessa pari isoa siivousalan firmaa kieli pitkällä odotti pääsevänsä ”palkkaamaan” maahanmuuttajia, kun heillä on kuulemma jatkuvasti paikkoja auki.
    Eräs rouva siihen kirjoitti, että hän on hakenut näitä ”avoimia” paikkoja, mutta hakemuksiinsa ei ole vaivauduttu edes vastaamaan.
    Koska hän on
    a) ammattitaitoinen
    b) puhuu Suomea

    Itse olen nykyisin myös yhteiskunnan elätti. Mihinkään kelpaamaton kehäraakki. Mutta minä kehtaan olla sitä ihan suoraselkäisenä. Takana 30 työvuotta joista jokaisena tahkosin rahaa enemmän kuin kaikki tulevat palkkani ja eläkkeeni, joten myös työttömyyskorvaukseni, asumistukeni ja toimeentulotukeni.
    Lisäksi jos minua olisi kuunneltu, niin Hornet- kauppojen lisälasku olisi jäänyt tulematta, koska varoitin siitä jo -98. Minua ei kuunneltu vaan käskettiin pitää turpani kiinni. Itse olisin keksinyt parempaakin käyttöä 70 miljoonalle, sillä rahalla voisi nyt vaikka maksaa toimeentulotukeani. Maan hallitus ei keksinyt sille rahalle parempaa käyttöä.
    http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/09/28/hs-horneteista-suomelle-jattimainen-jalkilasku/201113790/12

    Minulla olisi vielä 15v hyvää työikää jäljellä, mutta minkäs teet kun tarjolla ei ole kuin puuhastelua 9e päiväkorvauksella.
    Ja minä kun olen sitä mieltä, että joko teen työtä tai olen reilusti työtön, mutta en taatusti ala leikkimään työntekoa, joten karenssia paukkuu ja antaa paukkua vaan.

    • No nonsense

     ”Takana 30 työvuotta.”
     Onneksi olkoon! Itse jouduin pätkätyökaruselliin laman aikana, minkä jälkeen pitkällisen kamppailun jälkeen sain työpaikan, jossa sopimusta jatkettiin useita vuosia. Nyt olen taas lähtöruudussa eikä näytä siltä, että varsinaista työuraa koskaan pääse muodostumaan. Eläkeikään melkein 15 vuotta. Eläke jää hyvin pieneksi, koska CV:ssä on enemmän aukkoja kuin ”ansioita”. Miten hallituksen leimakirves edistää pitkäaikaistyöttömien työllistymistä? Kerrottakoon vielä, ettei edelliseen työllistymiseeni liittynyt mitään erityistä kuntoutusta tai uudessa työpaikassa erityistä ohjausta; vain normaali uuden työntekijän perehdytys (vähäinen sellainen). Töihin vain ryhdyttiin eikä missään vaiheessa valitettu, että työkyky tai -taidot olisivat jotenkin kadonneet.

    • Jarkko

     ”Tuossapa se on sanottu. Ja jo viiskymppinen on auttamatta liian vanha.”

     Itse olen nelikymppinen ja tässä massatyöttömyys tilanteessa tuntuu, että sekin on jo liian vanha työelämään. Olen minä jotain pätkiä saanut ruuhkahuippujen tasaajaksi joihinkin firmoihin vuokrafirmojen kautta, sillä sitten kilpailen parikymppisten ja kolmekymppisten kanssa samoista työpätkistä vaikka niillä pätkillä ei kunnolla edes elä tai voi suunnitella elämäänsä kun palkan tulo on niin pätkittäistä.

     Muutenkin kaltaistani tunnollista ihmistä jatkuva stressaaminen jostain pätkästä ottaa sieluun sen verran, että tässä pitää varmaan kohta hakea lääkäristä jotain masennus pilleriä, että jaksaa esittää olevansa innostunut uusista pätkistä jotka voi loppua koska vain.

   • Markku Perttula

    Puusa, et tosiaankaan ole loinen. Tämä vain on yleismaailmallinen trendi, jolle yksittänen ihminen ei mahda yhtään mitään.

  • liisa hirvonen

   Jore Köpsi, Tatutarinan ongelma on juuri siinä minkä itse sanoit: sinä kerrot tarinaa toisesta ihmisestä. Tatu ei saa suunvuoroa, ei puhu mitään, ei ole olemassa. Teet tai teette hänestä täysin näkymättömän, olemattoman, sanattoman. Ihmisen, joka on elossa vain toisten kuvittamana tarinana. Siksi se on vain kuvitelmaa, toisten sepittämää tarinaa.

 36. Anssi Keskiväli

  Varmaan on joku jo sanonut, mutta sanon nyt minäkin:

  Eiköhän puheenjohtaja-persulle löydy joku suojatyöpaikka jonkin firman johtoportaasta tai vähintäänkin alemman tason esimiespaikka ettei tarvitse ihan köyhien tavoin mennä nöyryytettäväksi.

Kommentoi »

Comments are closed