Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Asennemuokkausta

Viime päivinä on ruvennut pahasti näyttämään siltä, että Suomea ei suinkaan vaivaa suurtyöttömyys, vaan huutava työvoimapula. Työministeriö on esitellyt useita tiukennuksia työttömyysturvaan, jotta kotisohvilla lojuvat työttömät saataisiin patistettua töihin. Heitä on laskutavasta riippuen 350 000 – 500 000 ja avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä 17 435, mutta se ei propagandakoneistoa kiinnosta. Työttömät on kerta kaikkiaan päätetty syyllistää ja media auttaa siinä auliisti.

Ilta-Sanomat esitteli entisen Nokian insinöörin, joka jättäytyi mieluummin ansiosidonnaisen työttömyysturvan varaan kuin hakeutui töihin. Jossain on ilmeisesti päätetty, että syyllistämällä kaikki työttömät laiskoiksi työnvieroksujiksi saadaan asenteet muokattua hyväksymään hallituksen kaavailemat työttömyysturvan heikennykset.

Ilta-Sanomat onkin ottanut aktiivisen roolin tässä asennemuokkauksessa. Tänään lehti julkaisi näyttävän jutun, johon oli koottu esimerkkejä kannustinloukuista. Siteeraan Pressiklubia, joka analysoi Facebookissa lehden juttua näin:

Ilta-Sanomat teki viikko sitten jutun VATTin viime elokuussa julkaisemasta raportista. Tänään IS teki vielä uuden jutun samasta raportista ja lisäsi mukaan EK:n viime vuoden helmikuussa tekemiä laskelmia.

Jollain tapaa minusta tässä nyt haisee tavoite pitää vaikka väkisin esillä ajatusta siitä, että työttömät Suomessa eivät halua mennä töihin.

Juuri tästä on kysymys. Työministeriön suunnitelmat ovat kohdanneet niin kovaa vastustusta, että nyt on pakko rummuttaa työttömien laiskuutta. Joihinkin se näkyy uppoavan ja sekin nostetaan uutisiin.  Ilta-Sanomat julkaisi tänään uuden jutun tästä työministeriön mannekiinista ja nosti siinä esille aiemman jutun kommenteista mm. tämän:

 – Tämä on se Suomen ongelma. Sosiaaliturva on parempi kuin nettopalkka, ihmiset jäävät tukien varaan, sosiaalimenot ja verot nousevat, nettopalkka sen kuin laskee, luettelee eräs kommentoija.

Tämä kommentoija on uskonut kaiken ajattelematta. Hän ei tajunnut, että kyseinen Nokian ja Microsoftin entinen insinööri ei saa yhteiskunnan kustantamaa minimiturvaa, vaan entisen työnantajan maksamaa erorahaa ja asiosidonnaista päivärahaa. Itse asiassa hän olisi ansainnut karenssin jo viime heinäkuussa, jolloin hän julkisesti ilmoitti kieltäytyvänsä työnhausta.

Nyt Ilta-Sanomat antaa sellaisen kuvan, että näin tässä maassa yleisesti eletään.

Kyllä kannustinloukkuja oikeasti on, mutta ne eivät toimi kuten asiaa tuntemattomat luulevat. Kannustinloukku ei tarkoita sitä, että työtön elää ylellisesti tukien varassa. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen euron laskemaan joutuvan on tarkkaan harkittava voiko hän ottaa vastaan osa-aikaisen pätkätyön, joka romauttaa hänen taloutensa.

13007108_1011214192299527_5569320717962418755_n

Kuva: Facebook/Memla

Kommentit (74)

 1. Eino Korppi

  Samaa mieltä, syyllistämisprosessi on ollu käynnissä jo pitkään. Olin pari vuotta enempi ja vähempi lomautettuna ja työttömänä. En tavannut yhtään ihmistä joka ei olisi lähtenyyt töihin vaikka siltä istumalta, jos niitä olisi ollut. Siivous- ja muuta hommaa on, mutta tunteja niin vähnän että niillä ei yksinertaisesti elä kukaan.

 2. Justus

  Nälkä on paras ruuan kyytipoika. Työhalut viriävät kummasti nälän kasvaessa. Innovaatioiden ja tuottavuuden paras kyytipoika ovat vaikeudet. Ja samalla vähäinen yhteiskunnan säätely.

  Nyt kaikki nuo tekijät estävät työllisyyden ja vaurauden kehitystä.

  Suomi ei koskaan ole ollut niin vapaa kuin oli 1993-1995. Tuolloin oli leivän löytämiseksi innovaatiota jos jonkinlaista. Nykyään halutaan kovasti määritellä ennalta, millainen on hyvä innovaatio.

  Se on mahdottomuus. Innovaatio on yllättävää, aiemmasta poikkeavaa. Jos innovaatiopolitiikka määrittee toivotut innovaatiot, on se Neuvostoliiton aikaista suunnittelua.

  Yhtä hyvää innovaatiota kohden on 30 sortuvaa. Mutta tuo sortuvien massa tarvitaan, jotta edes yksi hyvä saavutettaisiin. Esimerkki: Kehä 3:n varrella oli 1993 useampi ”tissibaari”. Markalla tai kahdella rahtari sai aamupuuron, kahvin ja katsella tisuja!

  Kieltämättä innovaatio. Ja taisi käydä kaupaksi. Nykyään nutturaliisat ja muu säätelyporukka ryntäisi heti kieltämään vastaavat uudet innovaatiot. Vakavasti yhteiskunta estää palveluiden kehittymistä nykyään.

  Ruohonjuuri-tason innovaatiot ovat mitä ovat. Mutta ihmiselle pitäisi olla tilaa toteuttaa innovaatioitaan kuten oli 1990 -luvun Suomessa. Nyt ihmisen tila on ”ystävällismielisen säätelyn” avulla puristettu niin pieneksi, että ei ole tilaa työllistyä.

  KYLLÄ: me kaikki vastaamme suomalaisessa yhteiskunnassa siitä, että tästä on tullut säätelyhelvetti. Työnteon ja ”nälän”, myös innovaationälän, sijasta asetumme syöttöporsaiden asemaan.

  • Olli Väänänen

   Viittaako tisunkatseluinnovaation kieltävä nutturaliisa kenties feministiin? Innovaatiomantra ainakin on mennyt täydestä.

  • Kaija Laine

   Ja tämä kirjoituksesi liittyi Sakun esille nostamaan aiheeseen… miten??
   Paitsi mitä nyt kahdessa ensimmäisessä lauseessa mainitsit että nälkä lisää työhaluja.
   Omalla kohdallani, matalapalkka-alalla toimivana ja aina hyvin työllistyneenä, voisin kuvitella että nykyisin paljon rummutettu yhteiskunnan säätelyn vähentäminen ei tekisi minusta innovatiivista yrittäjää.
   Lähinnä se ehkä vapauttaisi minut vielä pienemmälle tuntipalkalle (tällä hetkellä, koulutettuna ja kaikkine kokemuslisineen 13 e). Toki se voisi vapauttaa minut työaikalaistakin ja saisin tehdä henkeni pitimiksi kolmea työtä nykyisen kahden asemasta.
   Paljonkohan se tissibaarin työntekijän tuntipalkka on uudessa, uljaassa ja vapaassa Suomessa??

  • Kennett Ylitalo

   Oltiko elossa 1993-95? Mitä kuvailet on kaukana todellisuudesta, onnovaatio, tutmimus, kaikki ylimääräinen karisi pois ja palasi vasta laman jälkeen. Meillä oli yksi innovaation mitä varmaan lasket sen lamasta syntyneeksi ja se oli Nokia joka menestyi kun teknologia taloudesta rippumatta oli siinä tilanteessa jossa innovaatio sillä alalla oli nousemassa.. Suurimmat innovaatiot kuitenkin joka alueella tuli vasta elpuymisen jälkeen. Itse kun satun olemaan juuri sitä sukupolvea joka 92 asti sai töitä, 16 vuotiaana lähin työmaailmaan ja 93 se loppui kuin seinään. EI paikan paikkaa yhtäkkiä.. Se ei ollu innovaatiota vaan selviytymistä..

   Vaan haistan tässä takana darwnistisen ideologian: kun on tarpeeks vaikeaa, siinä huiput nousee pintaan.. Jeps.. Tämä on niin typerä väite kuin olla ja voi. Ne samat huiput nousee pintaan ilman vaikeuksiakin. Kyseessä pitää olla sota ennenkuin voidaan sanoa että innovaatio kasvaa pakon edessä ja silloin se pitää paikkansa: silloin se on valtio joka maksaa 100% viuluista ja hallintomuoto ei ole enää demokratia.. Koko WWII huippuloikkaus teknologiassa oli valtioitten veronkannosta ja obligaatioista rahoitettu.

   Varsinkin kun on arvioitu että voimme menettää yli 50% nykyisestä työvoimasta jos käyttäisimme resurrsit kunnolla. Se on lähinnä ihmisen joka pitää itseään älykkäänä ja ajattelee että omaa keskiarvoa paremmat lahjat jolle tulee mieleen että ”hei, jos poitsetaan noita keskivertoja tuosta edestä, meikä rulaa”… Omaa napaa ajatteleva tai muuten vaan emaptiavajeesta kärsivä objektivisti, Atlas takataskussa ja Greenspanin kuva seinällä..

   • Justus sanoo

    Ihan oikeassa olet. Kannatan darwinistista ideologiaa. Työttömäksi joudutaan sattuman (mikä ikäluokka), huonon tuurin (heikosti menestyvä työnantaja) sekä tietysti työsuorituksen huonouden vuoksi. Viimeisen määrittää aina tietysti työnantaja tai hänen edustajansa eli yleensä lähipomo.

    Kannatan myös yhteiskuntaa, jossa asiat sanotaan selkeästi. Pitkä-aikaistyöttömät ja erityisesti syrjäytyneet ovat rasite yhteiskunnalle.

    Työttömyydestä on syytä syntyä häpeiltävä olotila, josta kaikin keinoin pyristellään pois. Toisaalta, yhteiskunnassa pitää olla ja sieltä pitää näkyä kurjuutta. Lasten kasvattaminen moraaliseen ryhdikkyyteen, kunniallisiksi kansalaisiksi on kaikille helpompaa, jos voi todeta kadulla: ”katso tuotakin ryysyläistä, tuollainen sinustakin tulee jos et kunnioita rehellisyyttä ja työteliäisyyttä elämässäsi, käy opin tiellä eteenpäin älälä tavoittele välittömiä palkintoja”.

    Työttömät siis ovat ja heidän tulee olla toisen luokan kansalaisia. Sen ääneen sanominen ja aika ajoin siitä myös selvästi muistuttaminen on koko yhteiskunnan etu.

    • Saku Timonen

     Oletan, että sinulla on myös esittää lopullinen ratkaisu työttömien olemassaoloon. Kerro sekin meille.

     • Justus Sanoo

      Talousteorioista tiedämme, että työttämiä tulee aina olemaan ellei vallitse täydellinen anarkia tai totaalinen diktatuuri. Kummassakin työn käsite muuttuu niin paljon, että vertailu on todella vaikeaa.

      Yksi ratkaisu työttömyyden ongelmaan on kuitenkin yhteiskunnallisen perherakenteen kehittyminen. Justus kannattaa kiinteiden, laajennettujen perheiden muodostamaa turvaverkostoa. Sellaista löytyi Suomestakin vielä 1800-1900 -lukujen taitteesta, raja-Karjalan syviltä selkosilta.

      Sellainen toki löytyy kaakkois-Aasian maista, sekä keskisen Aasian ”Staneista”. Luultavasti myös eteläisestä Amerikasta.

      Miten nuo sitten työttömyyden ongelman ratkaisivat? Työttömällä olisi kuitenkin aina paikkansa laajennetun perheen muodostamassa sosiaalisessa rakenteessa. Hänen perheyhteisöllinen statuksensa määräytyisi ”sijainnista” perheen verkostossa; ikä, aviollinen asema, lasten lukumäärä jne.

      Näköalattomuus vaivaa nykyistä yhteiskunnallista keskustelua. Tosi asiassa jo vuosikymmen ellei kaksikin on kyetty keskustelemaan lähinnä eurooppa-viritteisesti.

      Tämä sama ilmiö, jota ihmiset niin kovasti haluavat, elintaso ja lisääntyvä vapaus. Hieno asia, sen kääntöpuolena on vain aina yksinäisyys ja totaalinen suojattomuus sitten kun ”yksilöllinen kilvoittelu maailman turuilla ei onnistu”.

      Ehkäpä joskus kannattaisi katso asioita paradoksaalisten vastakohtiensa avulla tai vain kurkistaa peilin taakse. Nyky-suomalainen haluaa vapauden. Mutta vapauden hinta on aina riski. Ja riski osuu joskus kohdalle. Silloin se on kannettava kunnialla.

      Elämästä katoaa myös mieli, jos riski vesitetään. Silloin kaikki muuttuu tahmeaki pullamössöksi. Ja jos mitään riskiä ei ole, kannattaako mitään tavoitellakaan.

      • Justus Sanoo

       Katsotaanpa Blogistin ”lopullinen ratkaisu työttömyyden ongelmaan” -kysymyksen virittämänä miten turvapaikanhakijat saataisiin työllistettyä!

       Alkuun pari määrittelyä: Kyse on poikkeustilanteesta ja tärkein on integroida kaverit aidosti yhteiskuntaan heidät työllistäen. Sekä tarjota heille mahdollisuus arvostaa omaa kunniaansa.

       Tällöin prosessi olisi seuraava. Näin työllistyisi 10 000 turvapaikanhakijaa?

       1. Renkien Huutolaismarkkinat, kuten vielä 1920 -luvulla lapsia kaupattiin Suomessa.
       2. Isännät ostaisivat Kaverin töihin 3 -vuodeksi. Palkkana ylöspito sekä aluksi euro tunnissa.
       3. Jos kaveri olisi ”noheva” eli pätevä ja aikaansaava, hän oppisi sepän ja talon ylläpitoon liittyviä töitä. Muut isännät kyselisivät häntä pikku hommiin, aina silloin tällöin.
       4. Muutaman vuoden päästä ”noheva” kaveri olisi luonut itselleen sosiaaliseen rakenteeseen avaruuden, jossa hän on ”kylä-yhteisön palkattu” avustaja.

       Homma onnistuisi niin pitkälle, että viiden vuoden päästä Hilma sanoisi Kauko -vaarille: Kuule, miten meidän kylällä oikein pärjättiiin ennen kuin Mohammed tuli tänne?

       LOPPUTULOS: Mohammed asustelisi huonokuntoisessa rintamamiestalossaan perheensä ja lastensa kanssa. Elämä olisi auttavaa ja tulotaso heikko. Mutta Mohammed voisi olla ylpeä lastensa edessä: ”tänne tulin sotaa pakoon. Ja huutolaisen aloitin mutta itse olen itseni elättänyt ja kunnialla on selvitty”!

       Kunnian kulttuurissa kasvaneille kunnian säilyminen on elämään verrattava kysymys. Kuten olemme havainneet. Ja suomalaisessa yhteiskunnassa sosiaalialan naiset määräävät kunnian kulttuurin miehen tulotason. Ja elättävät kuin elättiä. Ei siinä todellisuudessa kunnian mies voi kasvaa kunnialliseksi vaan hänen on luovuttava syvimmästään – arvokkuudestaan ja kunniastaan.

       OPETUS: Hyviä ratkaisuita löytyy joka tilanteeseen, mutta meidän on kyettävä muuttamaan ajatuksiamme
       a) riskistä,
       b) ihmisen identiteetistä sekä
       c) turvan lähteestä.

    • Olli Väänänen

     Ei tommosta ookkaan. Justus on oikeasti trolli.

    • töytön

     Justus, tuo entinen koulukiusaaja. Onneks nämäkin ”viisaat” aivoit voi toukat ja matoset käyttää aikonaan ravinnokseen.

    • töitön

     Justus ei ymmärrä sitä, että taloussysteemimme tai nykyinen hallitseva talousaate nimenomaan tarvitsee työttömyyttä, tämä taloustotuus on jo myönnetty ääneen talousasiantuntijoiden taholta. Työttömyys hillitsee mm palkkavaatimuksia, pitää kansan kurissa (tavalla jonka Justus kuvasi hyvin) ja Herrojen nuhteen alaisina. Nöyrää ja Herranpelkoista kansaa voi kepittää ja orjuuttaa mielinmäärin. Kun hyödylliset idiootit – justukset – saa vielä asennoitumaan kanssaihmisiin Justuksen tavoin, halveksumalla köyhiä ja osattomia, niin Herrat voivat tehdä ihan mitä vaan.

     • Jarkko

      Justuksen mielipiteistä paistaa läpi narsistiset, psykopaattiset ja sadistiset persoonallisuuden piirteet. Sellaisten kanssa on ihan turha sovitella saati sopia yhtään mistään, koska sovittelu ja sopiminen noita synnyinäisiäpiirteitä omaavien kanssa ei ikinä pitemmän päälle johda mihinkään hyvään.

    • En voi laittaa nimeäni, koska darwinisti tulee tappamaan.

     Koska darwinistit eivät juuri ymmärrä omien tavoitteidensa seurauksia, kysytään Justuksen mielipidettä kuvitteelliseen tapahtumaan:

     Huumeveikko murtautuu darwinistin asuntoon ja varastettavaa etsiessään päätyy nukkuvan darwinistin makuuhuoneeseen – darwinistin havahtuessa huumeveikko iskee puukon darwinistin kurkkuun ja darwinisti hyvillä mielin luopuu elämästään – onhan voimakkaampi hänet voittanut, joten darwinisti on tyytyväinen, eikö niin?

 3. Joni Pelkonen

  Oikeisto on aina pitänyt kansaa laiskana ja moraalittomana laumana, jonka johtamiseksi tulee käyttää tukevasti keppiä. Itseensä oikeisto kyllä luottaa.

  Itsensä oikeistolaiset näkevät syntyperäisenä luonnollisena auktoriteettina, jonka pönkittämiseksi voi vaikkapa teeskennellä moraalista: kiillotetaan omaa kuvaa ja kauniiden kehysten takana sikaillaan aivan entiseen tapaan. Perinteisesti oikeistolainen auktoriteetti on kummunnut omistamisesta, siis rikkailla on auktoriteetti koska he päättävät minne ja miten rahaa käytetään.

  Eikä asia ole mihinkään muuttunut, paitsi propagandassa: oikeistopuolueet muuttuvat aina juuri ennen vaaleja väliaikaisesti ”työväenpuolueiksi”. Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset ja RKP kun eivät mitenkään olisi merkittäviä puolueita jos niitä äänestäisivät vain ne jotka hyötyvät oikeistolaisesta politiikasta.

  Sanonta kuuluu: kyllä sika sian tunnistaa ja tervehtivät aina toisiaan.

  Kannattaa muistaa että todelliseen sikailuun ja ihmisten hyväksikäyttöön kykenevät vain ne, joilla on rahaa ja valtaa. Ei köyhällä ja vallattomalla ole sellaiseen mahdollisuuksia.

  Todellinen sikailu ja hyväksikäyttö tapahtuvat siellä mihin valvonta ei ulotu: vallalla sikaillaan ja kähmitään kabineteissa ja rahalla sikaillaan veroparatiiseissa.

  Köyhä, varsinkin henkilö joka vastaanottaa tulonsiirtoja, on jatkuvan erittäin tarkan valvonnan kohteena. Sosiaaliturvaa nostavan täytyy ilmoittaa kaikki tulonsa ja menonsa sentin tarkkuudella. Samoin työtön joutuu ilmoittamaan kaikki tulonsa ja tekemisensä joka ikiseltä päivältä. Työttömyysturvahakemus on nimittäin allekirjoitettu asiakirja jossa pienikin virhe voi viedä työttömyysturvan, pahimmillaan jopa leivättömän pöydän ääreen.

  Veroparatiisissa sikaileva taas saa heittää tilille vaikka miljoonan, ilman valvontaa siitä ei kukaan tiedä.

 4. Petri Sakkinen

  Bertolt Brecht, DDR-aikanaan, lausahti kerran suunnilleen näin:

  Voi olla, että kaikki asiat maassamme eivät ole kovin hyvin, mutta kukaan ei voi väittää, että propaganda ei olisi erinomaista.

  Tuossa juuri kyselytuntia seuratessani ihailin SSS-hallituksen propagandataitoja, jotka olivat suorastaan hämmästyttävät: ministerit antoivat vaikutelman rehellisestä asiaansa uskomisesta – silmää räpäyttämättä, ääntään menettämättä ja eleiden horjumatta.

  • töytön

   Samaa itsekkin naureskelin. On kyllä oltava tietyntyyppinen ihminen, kun voi valehdella ilmeenkään värähtämättä.

 5. Toni Jääskeläinen

  ”Heitä on laskutavasta riippuen 350 000 – 500 000 ja avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä 17 435, mutta se ei propagandakoneistoa kiinnosta. Työttömät on kerta kaikkiaan päätetty syyllistää ja media auttaa siinä auliisti.”

  Tuo 17 435 on mol.fi palveluun ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä. Sillä ei ole mitään tekemistä todellisten avoimien työpaikkojen määrän kanssa saati sitten todellisen työvoiman tarpeen kanssa (tarve työvoimalle voi myös olla vaikka sitä missään ei olisi julkistettu tai edes tuleva työnantaja ei tästä vielä itse tietäisi)

  Todellista työvoiman tarvetta kukaan ei pysty tarkkaan sanomaan, mutta joidenkin arvioiden mukaan yli 90% työpaikoista ei missään vaiheessa ole haussa kyseisen palvelun kautta. Omat empiiriset havaintoni tukevat hyvin pitkälle suhteen olevan kutakuinkin tuo.

  • Tiina Laine

   Piilotyöpaikat on hyvä nostaa esiin aina kun tarve vaatii ja lukuja on kiva heitellä, kun oikeita arvioita ei ole. Samalla voisi kuitenkin myös avata sitä tosiasiaa, että nämä piilotyöpaikata eivät pahemmin työllisyystilastoja paranna, koska niihin rekrytään useimmiten jo töissä oleva henkilö tai sitten mahdollisesti yksi niistä työllisyystoimenpiteiden alaisista, jos säkä käy. Siihen piilotyöpaikoilla ei ole vaikutusta, että noita noin 350 000 ihmistä kohti on tällä hetkellä tarjolla tuo 17 435 työpaikkaa, josta vain maksimissaan 1/3 on kokopäiväisiä töitä.

   Eli vaikka kuinka paljon horisisi piilotyöpaikoista, niin totuus on, että työtöntä saa hakata kepillä vaikka seuraavat viisi vuotta eivätkä he silti pysty muuttamaan 17 435 työpaikkaa 350 000 työpaikaksi.

   • Toni Jääskeläinen

    Väittäisin että noihin mol.fi:n 17435 työpaikkaan työllistyneistä suuri(n?) osa on myös työpaikan vaihtajia. Aktiivisisesti työelämässä olleiden ihmisten työllistyminen kun nyt vain on tutkitusti helpompaa kuin pidempään työttömänä olleiden. Sitä en vain ymmärrä että miksi ihmeessä se avoin työpaikka tulisi jättää pois laskuista jos siihen työllistyy henkilö suoraan toisesta työpaikasta? Kyllähän tuo periaatteessa joko vapauttaa sen edellisen työpaikan seuraavalle henkilölle tai vaihtoehtoisesti ehkäisee uuden henkilön jäämistä työttömäksi.

    Ja mitä tulee noihin piilotyöpaikkoihin, niin ne ovat vain osa niitä olemassa olevia työpaikkoja, jotka eivät mol.fi palvelussa näy. Runsaasti on ilmoituksia esim. vuokratyönvälitysfirmojen omilla sivuilla sekä ihan suoraan yritysten omilla kotisivuilla. Nämä eivät sanan varsinaisessa merkityksessä ole piilotyöpaikkoja, sillä ne ovat kyllä julkisessa haussa. Eivät vain satu olemaan tässä nimenomaisessa palvelussa ilmoitettuna.

    Mielestäni on epärehellistä tai ainakin tarkoitushakuista vääristelyä puhua mol.fi palveluun ilmoitetuista avoimista työpaikoista niinkuin ne olisivat jokin mittari kaikelle työvoiman tarpeelle Suomessa.

    • töytön

     Minne skaalaan sijoittaisit ne avoimet työpaikat 10 000/ 100 000/ 1 000 000 asteikolla Suomessa?

     • töytön

      Kun puhutaan palkkatyöstä.

  • J-P

   > Tuo 17 435 on mol.fi palveluun ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä. Sillä ei ole mitään tekemistä todellisten avoimien työpaikkojen määrän kanssa

   Totta – varmasti suuri osa noista on jotain työharjoitteluja / kuntouttavaa työtoimintaa (eikä siis todellisia työpaikkoja.)

 6. Sakari Lahti

  Toinen oikeiston sylkykuppi on opiskelija, joka vain bilettää päivät pitkät opintotukirahoilla ja on muutenkin ihan pullamössöä. Ennen vanhaan sentään otettiin opintolainaa, käytiin talvisotimassa ja hiihdettiin Suomi maailmankartalle!

 7. Hilkka Vepsä

  Talvisodan aikaan ei ollut tietoakaan, ei edes kenenkään unissa, opintolainoista eikä opintotuista. Ymmärrän sarkastiset kärjistykset, mutta eivät kaikki opiskelijat elä nälkärajalla. Jotkut edelleenkin sijoittavat opintotukiaan vastaisen hyödyn saamiseksi. Köyhien jälkikasvu joutuu ainataistelemaan enemmän saavuttaakseen aseman, joka toisille on tasoitettu.

  • tatu Itkonen

   Ne ovat ihan oikeasti hyvin pienessä marginaalissa, jotka sijoittavat opintorahojaan. Kaikilla muilla se menee kädestä suuhun. Käytännössä vain rikkaiden pennut voivat tukia sijoittaa, ja aiheellista olisikin kysyä miksi sellaisille ihmisille maksetaan tukia, jotka sitä eivät selvästikkään tarvitse. Mutta elämme toistaiseksi vielä Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa on samat edut kaikilla kansalaisilla.

   • Toni Jääskeläinen

    Höpö höpö.. Aina on ollut suurehko määrä opiskelijoita, jotka eivät nosta opintolainaa ollenkaan vaan rahoittavat elämisensä opintorahalla ja käymällä töissä. Jo pelkästään opintolainan alhaisen koron vuoksi lainan ottaminen puhtaasti sijoitustarkoituksiin on tässä tilanteessa kannattavaa

    Erityisesti nyt kun 1.8.2014 jälkeen opintonsa aloittaneilla on käytössä opintolainahyvitys, kannattaa jokaikisen opiskelijan se laina sieltä nostaa vaikka ei sitä varsinaisesti elämiseensä tarvitsisi. Ja kyllähän ne saadut tuotot sitten auttavat nostamaan hieman sitä elintasoa sen opiskelun aikana.

    Tätä opintolainan sijoittamista harrastaa iso joukko opiskelijoita ihan täysin vanhempien tulotasoon katsomatta.

    • Veli-Pekka Saarinen

     Höpö höpö itsellesi. Voisitko kertoa, mikä on tämä suurehko osa opiskelijoita? Mitä tarkoittaa suurehko? Enemmän kuin puolet? Sinä itse ja satunnaiset ystäväsi? Mihin perustat arvioisi? Hankeniin, kauppikseen vai oikeustieteelliseen? Samalla perusteella voisin itse sanoa, että suurehko osa opiskelijoista elää kädestä suuhun ja syö riisiä ja tonnikalaa (tosin sekin on nykyään aika tyyristä). Heillä ei tule mieleenkään ”sijoittaa” opintotukiaan tai -lainaansa, koska heillä ei yksinkertaisesti jää asumiskustannusten ja ruoan jälkeen käteen mitään sijoitettavaksi. Kaikilla ei myöskään ole rikkaita tai edes keskituloisia vanhempia, jotka voivat ostaa kullannupulleen opiskelijakämpän tai auttaa muuten rahallisesti.

     Tyypillistä kultalusikkapuhetta, jossa ei nähdä omaa napaa ja elinpiiriä kauemmas.

     • Toni Jääskeläinen

      Suurehko osa opiskelijoita on tässä tapauksessa nimenomaan useampaakin opiskelevista ystävistäni. Lisäksi vastaavia ”kokemuksia” on tullut vastaan erinäisillä opiskeluun liittyvillä foorumeilla. Mitään tarkempaa tilastotietoa minulla ei ole, mutta jos tässäkin suppeassa, joskin suhteellisen laajasti eri oppilaitosten ja tiedekuntien/koulutusohjelmien yli ulottuvassa otannassa tuota harrastaa lähestulkoon joka toinen, niin en usko suhteen mitenkään mahdottomasti poikkeavan kaikkien opiskelijoiden joukossa.

      Varmasti sielläkin osalla on ollut vanhempia rahoittamassa muuta elämistä, mutta omien kokemuksieni mukaan tämä on suhteellisen harvinainen poikkeus. Korkeakouluopiskelijat alkavat olla jo siinä iässä että sen rahan ottaminen vanhemmilta koetaan epämieluisaksi vaikka sitä mahdollisesti löytyisikin.

      Se toki näillä kaikilla sijoitustoimintaa harrastavilla on yhteistä, että he käyvät töissä opintojen ohella. Itselläni esimerkiksi oli se tilanne, että silloiset tuloni (n. 2000€/kk) riittivät täysin hyvin itseni elättämiseen opiskellessa, eikä minulla itse asiassa ollut edes tulorajojen vuoksi oikeutta opintorahaan tai asumislisään. Opintolainaa ei kuitenkaan ole sidottu tuloihin, joten juurikin alhaisen koron ja erityisesti vähennyksen vuoksi se ehdottomasti kannattaa sieltä nostaa vaikka sitä ei tarvitsisikaan.

      • töytön

       Missä välissä opiskelit? Tavan duunari saa jo hiki hatussa paiskia töitä 8-9 tuntia päivässä noihinki tuloihin.

      • töytön

       Taidat olla näitä ”menestyjiä” 😀 Onnee vaan.

      • liisa hirvonen

       Jos saa pääoma- ja sijoitustuloja esim. 15 000€/vuosi ja ansiotuloja 5000€ niin tuloraja ylittyy. Saa tuloja noin 2000€ kuukaudessa. Hyvin se riittää. Ei tarvitse noudattaa minimi opintopistemäärää, joka on opintorahan saamisen edellytys. Mutta voi nostaa hyvin edullista opintolaina, josta valtio (kela) kustantaa/maksaa opintolainahyvityksenä 40% – mikäli suorittaa opintonsa määräajassa loppuun.

      • Olli Väänänen

       Kultalusikka suussa syntyneet taitavat usein seurustella toisten kultalusikka suussa syntyneiden kanssa. Oma itse ja oman viiteryhmän tapa nähdään kovin helposti keskivertona. Niinpä sitten ”tuota harrastaa lähestulkoon joka toinen”. Tässä pelittää sama näköharha kuin entisellä sosiaaliministerillä, joka ei ollut alkuunkaan toietoinen sen kansanosan suuruudesta, joka tienaa alle 2000 e kuukaudessa.

      • Toni Jääskeläinen

       töytön, opiskelut tuli hoidettua arkipäivinä. Työt puolestaan viikonloppuina ja arkiöinä/iltoina. Hyvin lähellä sitä 40 viikotyötuntia tuli itsekin liikuttua. Välillä

       Olli Väänänen, En nyt missään vaiheessa väittänyt että kaikista opiskelijoista 50% tuota harrastaisi. Mutta fakta on erittäin moni opiskelija, jonka kanssa asiasta on ollut puhetta, on tuota harrastanut. Eli mistään marginaali-ilmiöstä ei voida puhua.

       Tilanne kun on se, että opintotuen ollessa niinkin pieni kuin mitä se nykyään on, erittäin moni opiskelija päätyy käymään töissä opiskelun ohella. Suuressa viisaudessaan joku on puolestaan päättänyt että opiskelijan ei tule parantaa elintasoaan työtä tekemälläkään, joten opintotuen tulorajat on säädetty niin naurettavan alhaisiksi että käytännössä jo työpaikan ovesta sisälle astumalla menetät oikeutesi opintorahaan ja asumislisään. Tämä puolestaan pakottaa opiskelijan käymään lähestulkoon kokopäivätöissä, joista rahaa sitten tulee kutakuinkin sen verran että et enää tarvitse lisäksi velkarahaa elämiseesi. Tässä kuitenkin avautuu oiva tilaisuus käyttää hyödyksi tuo ”halpa raha”, jonka valtio opiskelijoille tarjoaa.

 8. Ossi Saresoja

  Saku: ”Kannustinloukku ei tarkoita sitä, että työtön elää ylellisesti tukien varassa. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen euron laskemaan joutuvan on tarkkaan harkittava voiko hän ottaa vastaan osa-aikaisen pätkätyön, joka romauttaa hänen taloutensa.”

  Noita edellisiäkin on jonkin verran (esim Teurajärvi). Ylellisyys on toki vain suhteessa jälkimmäisten tilanteeseen, eikä yleensä millään absoluuttisella mittarilla.

 9. Kari Pärkkä

  Olen samaa mieltä siitä, että tyhjästä on paha nyhjästä. Jos työpaikkoja ei ole, niin mitäpä se kurittaminen auttaa. Siksi nyt innovoitiin palkaton työ koskemaan myös työkuntoisia.

  Jos rahaa halutaan lisää yhteiskunnan kiertoon olisi syytä panostaa esimerkiksi harmaan talouden kitkemiseen, veronkiertoon ja siihen miten saadaan se 10% joukko joka kuluttaa 80% sosiaali ja terveysmenoista mahdollisimman tehokkaaseen hoitoon.

  Jos ministeriöt tekisivät tai tiedottaisivat yhtä ahkerasti siitä, mitä kaikkea on tehty ja suunniteltu, että miljoonat veroparatiiseista saadaan takaisin yhteiskuntaan niin luulisi hallituksen suosion olevan nykyistä parempi. Sikäli, kun sillä on jotain merkitystä.

 10. Martti Orre

  Tämä propagandasota johtuu melko todennäköisesti siitä, että nykyhallitus on ottanut agendalistalleen mitä uskomattomimpia temppuja ilmaisen työvoiman määrän lisäämiseksi. Koska metodit eivät kestä päivänvaloa, tarvitaan aivopesua – jonka tarkoitus on saada orjatyöluokan synnytysponnistukset näyttämään tärkeältä työltä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

  Kukaan ministeri ei ainakaan julkisesti vaivaa hetkeäkään päätään sillä mitä orjatyön teettämisestä seuraa paitsi ruohonjuuritasolla (orjan omassa elämässä), myöskään kokonaisuutena ajatellen, kun ostovoiman nollautuminen tappaa myös paikalliset pienyritykset ja saa aikaan lisää massatyöttömyyttä. Herää kysymys onko tämäkin tarkoitushakuista – lisää hallittavia nollatuloisia rikastuttamaan niitä jotka ovat tämän koneiston toisessa päässä rikastumassa. Lisää valtaa isoille kauppaketjuille jotka voivat entisestään kasvattaa monopoliasemansa suomaa mahdollisuutta tahkota järjettömän kovaa tulosta?

  Jotenkin tuntuu että näinkin uskomattomien ehdotusten kuin työnäytteen a’la Lindström tuominen julkisuuteen palvelee vain sitä tarkoitusta, että niiden aiheuttaman mölyn ja parkumisen suojassa voidaan taas kaikessa hiljaisuudessa suhmuroida lisää pakkolakeja ja jakaa Oy Suomi Ab:n omaisuutta itselle ja kavereille.

  Tähän touhuun on saatava jotain järkeä ja mielellään aika pian.

  http://pastorip.blogspot.fi/2016/04/rakkaudesta-lajiin.html

 11. Matti Korhonen (rakennusmestari)

  Samalla ihmetellään miten esim. pieniä töitä kuten talon pienet remontit, siivouskeikat, korjaamotoimintaa yms. tehdään täyttä häkää. Itsekin olen ns. loukussa ja teen rakennus ja autokorjaushommia kuukaudessa n 500-1000 eurolla, eli n 40-80 tuntia. Enemppää ei saa töitä vaikka kuinka yrittää, ja yrittänyt olen jo toista vuotta. Jos tätä yrittäisin toiminimellä tehdä, en voisi sitä edes tehdä koska se ei vain kannata.

  Tunnen kymmeniä samanlaisessa tilanteessa olevia. Pieniä töitä on siellä täällä, muttei vakituiseksi asti riitä millään. Näiden tyyppien kans sitten piiri pyörii, ja jokainen tietää jonkun, joka tietää jonkun, joka tietää jonkun, joka tekee homman kyllä edullisesti ja hyvin.

  Parasta täs piiris on ollu se että takuu pelaa nätisti ja ei kukaan kuseta keneltäkään mitään.

 12. liisa hirvonen

  Missä on kulttuurinen toimintatapa, suomalaisiin koviin ja armottomiin asenteisiin? Yksin pärjäämisen eetokseen ja heikompien potkimiseen. Tämä kannattaa lukea, ajatuksella.

  http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/suomalaisissa-edelleen-sodan-arpia-armottomuus-heikkoutta-kohtaan/228384

  • liisa hirvonen

   Ja lisään: jos milteipä sadomasokistinen ja väkivaltainen asennoituminen avuntarvetta/avuttomuutta kohtaan saadaan muuttumaan, niin vanhustemmekin olot kohentuvat heti.

 13. töytön

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001163634.html

  Niin se vaan kokkarillekkin kelpaa.

  • Jarkko

   ”Niin se vaan kokkarillekkin kelpaa.”

   Kelpaahan se kun kukaan ei estä kelpaamastakaan. Puheet on aina puheita ilman tekoja puheilla saa ääniä lisää. Nyt ei enää tarvitse ääniä kalastella niin voi ottaa rahat vastaan.

 14. Juha Aaltonen

  Tuo kuva on kyllä TODELLA osuva.

 15. Antti Helin

  Joskus ennen vanhaan työttömyyttä pidettiin paitsi kansallisena häpeänä, niin myös nimenomaan taloudellisena ongelmana. Jos tekijöitä riitti mutta ei töitä, niin sitten piti saada työpaikkoja lisää.

  Nyt elämmekin maailmassa, jossa työttömyys on moraalista rappiota, jota pitää hallita. Työvoimapolitiikalla ei ole mitään tekemistä työpaikkojen luomisen kanssa, vaan sen tarkoituksena on kontrolloida työtöntä ihmismassaa, joka on itse yhteiskunnallinen ongelma.

  Työttömyys ei siis ole enää taloudellinen ilmiö, vaan se onkin sosiaalinen ja psykologinen ilmiö: ihminen ei haluakaan tehdä työtä, ja ihminen joka ei tee työtä, ei ole yhteiskunnan silmissä arvokas.

  Mielenkiintoista tästä tulee siinä kohtaa, kun talous BKT:lla mitattuna ja työpaikkojen määrä eivät ole enää kytköksissä toisiinsa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tapahtunut näin: ns. jobless recovery, jossa yksityinen sektori on saanut kasvunsa teknologiasta ja jo palkatun työväen tehokkuuden puristamisesta viimeiseen pisaraan. Veikkaan, että sama on Suomessakin edessä, sitten kun vihdoin talous jälleen lähtee kasvuun.

  Kokonaan oma ilmiönsä on sekin, että työpaikkoja on tarjolla, mutta niistä ei haluta maksaa riittävää palkkaa. Sitten valitetaan lehdissä, kun ihmiset eivät halua nollapalkalla tehdä työtä, tai esimerkiksi telemarkkinoinnin kohdalla tehdä erittäin vaativaa ja psykologisesti rasittavaa työtä (muiden ihmisten kiusaamista ja tavaran tuputtamista) mitättömällä peruspalkalla plus provikoilla. Puhelinmyyntisektorillakin kyse ei ole oikeastaan siitä, että tekijöitä ei ole, vaan siitä että alalla on mielettömän suuri liikkuvuus sitä mukaa kun ihmiset palavat loppuun tai löytävät parempaa työtä. Sitä miettii miten suuret tehokkuustappiot telemarkkinointiyritykset tekevät sillä, että ovat koko ajan rekrytoimassa ja kouluttamassa työvoimaa.

 16. Jeremias Tampio

  Kun Sipilän hallitus muodostettiin, syntyi historiallinen tilanne murskata ammattiyhdistysliike ja tehdä Suomesta halpatyövoiman EU-departementti ajamalla sosiaaliturva niin minimiin kuin mahdollista. Tämä oli ja on EK:n märkä uni. Vastaava tilanne Suomessa on ollut 1930-luvulla, kun pappissuvun suuren visionäärin fasisti Martti Pihkalan Vientirauha hääri lakkoja lopettelemassa.

  Jotta tämä suuri hanke onnistuisi tarvitaan yhteiskunnallisen ilmapiirin muokkaamista. Tarvitaan joukko typeryksiä, jotka iltapäivälehtien suosiollisella avustuksella ryhtyvät likaamaan omaa pesäänsä. Tähän J.-P. Teurajärven kaltaiset agitaattorit, elävää ihmislihaa syövät raatokärpäset sopivat hyvin. Pitäähän sitä finanssikapitalismin kriisiin jokin syyllinen löytää.

  Perussuomalaiset on vain yhden asian liike, jonka kielenkantojen värinän voi kiteyttää kolmeen sanaan:” kansalliskiihko, rasismi, muukalaisviha”.

 17. JaanaS

  Olen 52 vuotias nainen. 20 vuotta työkokemusta kirjanpidosta ja palkanlaskennasta kunnes tuli isoon firmaan yt:eet ja potkut persuksille. Hain ja pääsin henkilöstövuokrafirman kautta grillikioskille töihin. Perehdyttäjä 27 v. nuori nainen. Hänellä työkokemusta vajaa vuosi em. yrityksessä. Itku silmässä taapersin kotio yöllä töistä kun perehdyttäjä pilkkasi ja väitti vajaa-älyiseksi asiakkaitten kuulen. Siinäpä siiten työllistyt ja olet tuottava.

  • Anne

   Tästä juuri oli puhetta yhtenä päivänä. Jopa usean kymmenen vuoden työkokemuksen omaava ”työtön”, joutuu harjoittelijan asemaan ja häntä saa kohdella mielivaltaisesti. Suomalainen työkulttuuri on kuin onkin työn läpi ihmistä arvioiva kulttuuri. Työttömäksi joutuminen on häpeä ja muut ihmiset kohtelevat sen mukaan, vaikka saisi työtäkin. Työttömäksi jouduttua ikään kuin syntyy uuteen rotuun, jolla ei ole juuri minkäänlaisia ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta. Valitettavasti on sellaisia ihmisiä, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen ja kaatavat oman elämän täyttymättä jääneistä toiveista nousevat pettymykset, toisten niskaan. Tällä hetkellä syntipukiksi kelpaavat työttömät, työllistyneetkin. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Voimia elämääsi.

   • JaanaS

    Kiitos. tänään tuli soitto ettei mua tarvita enää. Syö itsetuntua. Siivosin kiskan eilen väärin.

    • töytön

     Tsemppiä! Käy tilaamassa purilainen joku ilta asiakkaana. 🙂

     • JaanaS

      Ei ole varaa, Ootan nyt kutsua 9 egen ”töihin”.

 18. Mirjami Virtanen

  Niin erilaiset näkökulmat tässä blogissa kuin Pauli Vahteralla, joka on eilen kirjoittanut Iltalehteen blogin työelämästä ja työttömistä ja työntekijöistä, joista ei näytä paljon hyvää löytävän.

  Kiitos Saku Timoselle, näissä blogeissa eletään työntekijän ja työttömän todellisuudessa, ei tilimiehen ”työntekijä on turhin kuluerä” – maailmassa.

  • Virve Valoheimo

   Vastapainoksi löytyy hurmaavaa materiaalia. Tässä Jari Tamminen kertoo ja esittää:

   “Tiistaina 19.4. 2016 on kulunut tasan vuosi eduskunta¬vaaleista, joissa Suomen kansa äänesti valtaan nykyiset poliittiset päättäjät. Mikä on Suomen henkinen ja yhteiskunnallinen tila huhti¬kuussa 2016?

   Miten tätä tilannetta voi kuvata?

   Poliittisen valokuvan festivaali kutsui joukon valokuvaajia ja taiteilijoita ideoimaan ja toteuttamaan kuvan, joka heidän mielestään kertoo Suomen tilasta ja siitä, missä nyt mennään Suomi.”

   http://hairikot.voima.fi/blogi/suomi-epakuntoon/

 19. Tommi *Robot Overlord*

  Se mitä Suomessa ja muualla ei olla vielä oikein tajuttu on tämä mielenkiintoinen artikkeli:

  A Silicon Valley entrepreneur says basic income would work even if 90% of people smoked weed instead of working
  http://www.techinsider.io/sam-altman-praises-basic-income-on-freakonomics-podcast-2016-4

  Olen sitä mieltä, että työttömyys pitäisi pikku hiljaa hyväksyä normiksi. Automaatio lisääntyy ja työttömyys vaan kasvaa, niin me ei voida enää ajatella työttömistä näin mitenkä valtamedia meidän haluaisi ajatella. Meidän pitäisikin hyväksyä työttömyys ja alkaa voimakkaasti kannustamaan automaatiota. Automaatio on se joka luo valtiolle sekä yrityksille vaurautta. Samalla työttömyydestä pitäisi saada agenda. Automaation avulla olisi tarkoitus saada mahdollisimman moni vapautettua työnorjuudesta! Tämmöinen muutos vaatii tosin aikamoista asennemuutosta protestanttiseen kasvatukseen jossa ollaan opittu, että ilman työtä ei leipääkään saa.

 20. Anne

  ” Tämä on se Suomen ongelma. Sosiaaliturva on parempi kuin nettopalkka”.

  Sosiaaliturva on todellakin parempi, jos kokeilu ”Työnäytteitä ilman palkkaa” tulee todeksi ja muissakin tapauksissa, joita ei ”suunnitelmissa” edes haluta ottaa huomioon.

  Pieni laskelma: Työmarkkinatuki (neljän viikon jakso) 20×32,68 – 20% vero + asumistuki 328,00 – vuokra 570,00 – sähkö 20,00 – vesi 20,00 – puh.netti (mikä on lähes pakollista) 50,00 – keskimääräiset ”vanhan” auton pitämisestä muodostuvat kulut (mikä sekin lähes pakollista, kun ottaa huomioon ”suunnitelmat”) 55,00/kk – keskimääräiset terveydenhoitokulut 25,00/kk (joka on liikaa, jos lasku tulee yhdelle neljän viikon jaksolle, joten pitää sairastaa kuukaudessa vain 25,00 euron verran) = 110,88 euroa. Tuolla ostetaan ruoka, hygieniatarvikkeet, vaatteet ja ajetaan autolla, auringon laskuun.

  Kun työvoimaa tarvitaan, pitäisi turvautua niin sanottuun pois sulkevaan menetelmään. Annetaan töitä niille, jotka eniten sitä haluavat ja sen jälkeen mietitään minkälaisia toimenpiteitä jäljelle jäävään joukkoon sovelletaan. Nythän työttömiä käsitellään massana ja se pitäisi saada sullotua liian pieneen tilaan 360000/20000. Tarvitaanko tuon ymmärtämiseen korkeaa matematiikkaa vai suhteellisuusteoriaa?

  • Jyrki


   Kun työvoimaa tarvitaan, pitäisi turvautua niin sanottuun pois sulkevaan menetelmään. Annetaan töitä niille, jotka eniten sitä haluavat ja sen jälkeen mietitään minkälaisia toimenpiteitä jäljelle jäävään joukkoon sovelletaan.

   Niin, nyt pyritään antamaan väkisin töitä niillekin, joita haettava työ ei kiinnosta. Tämä johtaa siihen, että jos aikaisemmin työnantaja joutui valitsemaan työntekijänsä vaikka 50 potentiaalisen hakijan joukosta. Kaikki oli siis valmiita ottamaan paikan vastaan jos sen saisi. Ja tarvittaessa muuttamaan lähemmäksi työpaikkaa, koska ovat siihen motivoituneita jne.

   Niin nyt tulevaisuudessa työnantajat joutuu valitsemaan vaikkapa 500 hakijan joukosta. Josta se 450 hakee paikkaa, jotta ei tarvitse nähdä nälkää, koska tuet katkeaa kun ei hae. Ne ei siis hae paikkaa, koska ne haluaa paikan, ne hakee sitä pelon voimalla. Ja kun työnantajat takuuvarmasti tekevät sitten tulevaisuudessa näitä virherekrytointeja. Niin uskoisin, että jälki on pahan näköistä katseltavaa. Niin firmojen tulevaisuuden suhteen kuin niidenkin, jotka olisi oikeasti halunneet paikan tai ketkä sai vaikka ei halunneet. Mutta onhan se liikaa vaadittu eduskunnalta ja hallitukselta ajatella näinkin monimutkaisesti asioita.

   Sitä paitsi nyt eduskunnalla ja hallituksella on menossa potki työtöntä päähän kaikissa tilanteissa kampanja. Ja toimet on sen mukaisia. Ja lisää päähän potkintaa on varmasti tulossa tulevaisuudessa.


   Nythän työttömiä käsitellään massana ja se pitäisi saada sullotua liian pieneen tilaan 360000/20000. Tarvitaanko tuon ymmärtämiseen korkeaa matematiikkaa vai suhteellisuusteoriaa?

   Ehkä tosiaan ei tässä ole nyt tarkoitus todellakaan ratkaista työttömyysongelmaa niin kuin jakolasku 360000/20000 kertoo sen tylysti ja armotta.

   Vaan löytää ihmisryhmä massa, joka ei ihan heti vähene tai liukene pois. Josta pitää sitten massiivisella päähän potkinnalla ja syyllistämisellä tehdä syntipukki nykyisen ja edellisten hallitusten ja eduskuntien kyvyttömyydelle tajuta, miten työttömyys pitäisi ratkaista ja vähän moni muukin asia.

   Se alkaisi niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kysytään oikeasti kansalta, jota myös työttömät on. Mutta nyt kun kansa painaa päälle niin ne pyritään hiljentää tekemällä työttömistä syyllisiä kaikkeen. Kansahan tykkää moisesta onhan se nähty kaiken maailman heikoin lenkki viihdeohjelmistakin.

   Tämä työttömistä syyllinen kaikkeen on vain eduskunnan itse kehittämä oma heikoin lenkki viihde kansalle eikä ne taida sitä itse edes ymmärtää. Olisi tietty voitu valita jonkun muunkin ryhmän, mutta esimerkiksi eläkeläiset, sairaat jne. Ei olisi uponnut kansaan vaan silloin eduskuntaa olisi pidetty mielenvikaisena heti.

   Mutta kun valitaan työtön, niin sehän voidaan nähdä helposti isoilla työttömyyskorvauksilla kaljaa sohvalla lipittävänä terveenä työttömänä jota työ ei kiinnosta niin kuin asia nyt pyritään esittämään. Joten hommat menee nyt sen mukaan ja eduskunnan oma suosio on taattu eikä tarvitse edes oikeasti pohtia miksi sitä työttömyyttä on. Näin voidaan jatkaa varmasti vielä pitkään kun nyt on vauhtiin sitten päästy…

   • töytön

    Mielenkiinnolla odottelen kyselytuntia, jos ees tulossa. Ketäänhän ei sillee siellä joukossa työttömän asema kiinnosta, pari lämpimikseen puheenvuoroa toki tulossa vasemmistoliitolta ja ehkä vihreiltä. Suurimmalla mielenkiinnolla odotan porvari Ben Zyskowiczin saarnaa laiskoista loisita. Kelpasi hänen sielunkumppanilleen Sasille toki tuo sopeuttamiseläke sittenkin hitsi vie, voipi kasan päälle viskata rahnat korkoa kasvamaan.

    • Jyrki

     Kyllä, tuo Sasin puheet ja teot on kyllä ylivertainen esimerkki ja kertoo kaiken oleellisen politikoista ne kaikki aivan kaikki on täsmälleen samanlaisia kieroja oman edun kyttääjiä. Eikä ne häpeä yhtään, että puhuvat ensin toista ja sitten hetken päästä toista.

     Häpeä ei näy yhdenkään politikon naamalla eikä puheissa eikä missään muussakaan. Röyhkeästi vain niin kansa vaikenee osaansa tai laitetaan vaikenemaan. Se näyttäisi olevan yksi toiminnan kulmakivi politikoilla.

   • AMK

    Miksi työkyvyttömiä ei päästetä eläkkeelle,vaan heitä kiusataan nimikkeellä työtön??No tai no hehät ovat työttömiä joten ilmaisiin työnteko hommiin vain.Suomessahan on työvoimapula…ilmaisista työtekijöistä???Mitä Sipilästi innahoi EK:n kätyrinä,Olispa itse tätä ihannoiti tilaa purkamassa..miksei??suomi tarvitsee ilmaisia työntekijöitä,itsehän sitä hallituksen kannatuksella toitottaa,mutta mutta ei hänen vaan sitä itse tarvi tehdä vaan ne jotkut muut,hänellä löytyy kyllä pötyä pöytään,ei sillä väliä mitä muilla oli tai on nykyään.Itsellä hyvin niin kaikilla hyvin.Sanoko muuten les…Amen. Se että en koskaan toisten uskollista suuntautumista aliarvioi…siinäkin tulee mutta mutta eteen,tai ehkä se onkinahneus mikä on nykyäänn kaiken a ja o,varsinkin herroilla jotka saavat ylisuuria palkkioita ja optioita yms sellaisia mitä pienipalkalaiset eivät missään tapauksessakaan tule ikinä saamaan. Toivottavasti joku herra tämän lukee ja tajuaa taitaa olla kyllä turha luulo.Sipilä=EK,entinen joka on myynyt firmansa,nyt myyt suomea=todellinen yritysjohtaja vaikkei omista edes yritystä…ja köyhät kyykkyyn että oma etu tulee käytäntöön.Suomessako saa pääministeri tehdä mitä päähänpälkästään???Tuskin työttömällä on sananvaltaa onko muilla???

    • AMK

     Ihmettelen suuresti miksei jotkut älykkäät tähän puutu,älykkäät taitavt ollakkin älykääpiöitä.siellä mennään mistä omaa elintasoa vain nostetaan toisten kustannuksella ja huudetaan hallelujaa.

 21. Pauli Hyvölä

  Tommi Uschanovilta hyvä ja kirjoitushetkeäänkin ajankohtaisempi kolumni: ”Keskustelu työttömyyskorvausta saavien työvelvollisuudesta ei tänä syksynä tunnu laantuvan. Kukaan ei silti ole vieläkään tuonut mukaan näkökohtaa, jonka itse miellän olennaisimmaksi. Sille on antanut muotoilun kanadalainen filosofi Brian Zamulinski.

  Hänen mukaansa työttömät ansaitsevat syvää kiitollisuutta, koska koko yhteiskunnan kitkaton toiminta nojaa heidän työttömyyteensä.”

  http://www.hs.fi/sunnuntai/a1380945599429

 22. AMK

  Miksi herroille myönnetään sopeutumiseläke mutta minä en sitä saanut?Minulla on paprut etten pysty (vakuutusoikeus) tekemään työtä mitä olen viimmeksi tehnyt (13 vuotta sitten) mutta pystyn tekemään työtä tai sitä vastaa työtä mitä tein 30 vuuotta sitten ???

 23. AMK

  Alkuun pääsin miksen myös sitä lopettaisi.Työttömät työkyvyttömät ovat herroille kauhistus hehän vievät kevalta rahat mikä heille kuuluu.ei ole työkyvyttömiä olemassakaan vaan työkyvyttömät ovat työkykyisiä (työharjoittelu yms. ilman palkkaa),jos herroista puhutaan heille täytyy maksaa ylisuurta korvausta siitä että ovat irtisanottuja tai potkut saaneita,heille kyllä löytyy ymmärrystä(sopusuhtainen korvaus nimeltään sopeuttamiseläke),niin mitä muut eivät saa jos eivät ole hyväveliverkostossa.

 24. AMK

  Muuten mitä tapahtuuu toimeentulotukiaisiin,kelahan ottaa huomioimaan vain bruttotulon,sitä vastoin sossu ottaa huomioon käytettävissä olon tulon.Eli köyhä köyhtyy entisestään.Mahtavaa kehitystä???

  • AMK

   Nasse-setä hyvin vihainen

 25. AMK

  Voin komentoida vielä tätä ns.kuinka työttömien kannattaa tehdä työtä 300 euroo,jos menet töihin ä lasketaan ns.laskenallinen palkka.jotkut retkahtaa mahtava homma,mutta kuka sen kokee ei ole hihoja nostamassa.Laskellanin palkka lasketaan yksi päiväpalkka kertaa (siinäkin on eri laskentatapoja joko 21.5 tai mitä kuukaudessa on päiviä)Eli tämä kaikki on vain pluffia että saat 300 euroa tienata ,ilman että vaikkuitaisi kaikkien ihannoimaan työmarkkinatukeen.Yksinkertaisesti työttömät halutaan ilmatteeksi töihin että heroilla menee hyvin.Laskennalline palkka ei tarkoita sitä mitä palkkaa olet saanut vaan sitä mitä herrat ovat omissa visioissaan päättäneet ja lisääkö on tulossa

  • Katri Baskaya

   AMK, nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kyllä se niin menee, että 300 euroon asti (brutto) työtulot eivät vaikuta työmarkkinatukeen. Sen yli menevät tulot vaikuttavat niin, että jokainen ansiotuloeuro vähentää työmarkkinatukea puolella eurolla. Minä teen jatkuvasti pieniä keikkahommia sovitellun työttömyyskorvauksen kera. Taloudellisesti siitä jää siis aina plussan puolelle. Miinuspuolena on, että työttömyyskorvaus laahaa aina monta kuukautta perässä. Ensin minun pitää saada palkkani työnantajilta – laskutuspalvelun kautta on ensin saatava maksut kaikilta asiakkailta, joista osa maksaa kun jaksaa. Sitten vasta voin hakea työttömyyskorvausta, kun pystyn laittamaan palkka- ja työtuntitodistukset liitteeksi. Onneksi en elä ihan kädestä suuhun.

 26. AMK

  Hyvivointivaltio=herrat saavat ja köyhät kyykytetään

 27. AMK

  ehkä oon saanut liikaa ,mitänyt ei työtön olisi saanut…ihmettyttää herrrojen en haluja kait siellä rouviakin on saada työttömät töihin ilman palkkaa ,mutta eivät itse tee tuottavaa työtä,heidän mielestään työttömät tekevät työtä mistä pitäisi kaiken järjen mukaan maksaa palkkaa mutta palkkaa ei saa vaan kaikki pitäisi tehdä ilmatteeksi että hallitus olisi tyytäväinen,että herratoimitusjohtajalla menee hyvin ja hyväveljillä=EK
  Olen jo sekaisin tuottavuusloikauksesta,mikä tietenkin tarkoittaa joillekin palkan-alennuksia joillekin mahtavia tulonsiirtoja.Ala atria sipilä tietää keinot EK:avustukset (muuten miksein on kerrottu että he saavat avustuksia eikä tartte maksaa veroja)
  se luin kirjoitukseni,no jaa sekasotkuistahan se on mutta mitä hallitukselta saa….
  ja silti työttömiä syyllistetään.vaikka on syy on heidän.

 28. Pertti I. Ikonen

  Muistaakseni Soininvaara aikoinaan oli laskeskellut, että jos kaikki työttömät saataisiin puuhastelemaan jotakin, niin bruttokansantuote kasvaisi 0,5%. Tuolla rahalla kaiketi nyt työllistetään pitkäaikaistyöttömiä puuhastelemaan linnunpönttöjä ja kalan pyydyksiä (=nuo ovat kylläkin hyviä asioita vapaa-ajalla harrastettuna) , ja samalla hän totesti, että työttömiltä halutaan varastaa vapaa-aika teettämällä palkatonta työtä. Tuo em. kuuluu varmaankin samaan sarjaan kuin Portugaliin muuttaneiden suomalaisten uusi verotussopimus.

  • Petri Sakkinen

   Soininvaaran matemaattisten taitojen esittelyn huipentuma oli, kun hän väitti Suomen kännykkälatureiden tarvitsevan kokonaisen ydinvoimalayksikön. Eihän siinä ollut kai kuin miljoonakertainen laskuvirhe (saattoi olla suurempikin, 20 vuoden takainen Excelini on hävinnyt), kun watit, megawatit ja megawattitunnit per vuosi oli perusteellisesti ja iloisen vihreästi sekoitettu.

 29. AMK

  Jos asennemuokkausta tehdään eikähän sen pitäisi alkaa sieltä missä se on.työkykyiset immeiset saavat jonninjoutavia sopeutusrahaa vaikka pysstyisivat tekemään tuottavaa työtä millä suomi nousee,sitä vastoin palkattomien pitää se tehdä että edellämainuittejen elintaso nousee.Haloo onko kukaan kotona????Sipälä stuppi soini yms risusavottaan vaan suomi nousee ja rohinalla kun herratkin siihen osaa ottavat…?Ai ei kuulu heidän työehtosopimukseen?Miksei??Jos kerran halutaan että työtön tekee työtä ollakseen työtön että saa työttömyyskorvauksen mikä ei me kohdilleen työtön tekee työtä mutta saa silti työttömyyskorvausta,onko politiikka tätä,herrat jotka tekevät näennäisesti jotain (kahvia ja viinereitä veronmaksajien piikkiin)hekö ovat…niinpä niin rasitus veronmaksajille,siksi verot nousee koska heille ei enää kelpaa aamupöydässä pelkkä (mitä tulottemille tarjotaan tai ei ole tarjollakaan)hyvää huomenta juttu???

 30. AMK

  Jos herrojen mielestä työpaikkoja ihmellisesti ilmestyy sillä että työttömyyskorvausta pienennetään,ihmisiä ahdistellaan ahdistuksen keskellä,mikä nähtävästi on nykyajan politiikkaa,kirjootellaan (tilattuja juttuja) iltapäivälehdissä kuinka työttömät ovat työhaluttomia,jne,mitäs jos tehtäisiinki niin että herrat saisivat n.400(toimeentulotuki millä myös maksat netin) ekee kuukaudessa kyllä työpaikkoja tulisi ja satetelisi taivaan täydeltä.Kukaan ei ole vielä keksinyt tätä kaikki samalle viivalle niin ei se pohjaton kirstunpohjakaan pilkäistäisi,kun ei olisi ahneita hyeenoja minulle minulle että itse saan yltäkylläisyydessä elää mutta otetaan pari euroo siltä pois joka jo nälässä elää.

 31. AMK

  Kirstun pohja ei heille näy,kun on rahaa avustajille auliilla kädellä jaella,autoja ostella eikä unohdeta torkkupeittoja mitkä otettiin vanhuksilta pois että suurituloiset saavat senkin hyvän.Hyviä päiväunia eikös työtä tehdäkkään työttömänkin pitää tehdä työtä että saa työttömyyskorvauksen,nähtävästi se nyt on niin että joka saa työstä palkan tai korvauksen ei tarvitse tehdä mitään kaikki tulee kuin manuillallenin.Öpaut kuinka moni työtön saisi kaurapuuron ministerinpalkalla.

 32. Ostat halvalla ja myyt kalliilla, ei se sen kummallisempaa ole – Image-blogit

  […] mielikuvaa ”laiskoista työttömistä” toistetaan jatkuvasti, se muuttuu todeksi. Paljon vähemmän palstatilaa saa se, että avoimia työpaikkoja on vajaa parikymmentätuhatta, kun työttömiä on satoja […]

Kommentoi »

Comments are closed