Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nykyajan huutolaiset

Viettävät he päivänsä joutilaisuudessa ja työttöminä, laiskoina ja välinpitämättöminä katsellen heitä ympäröivää siveetöntä alhaisuutta. He näkevät kyllä aineellisen puutteensa, vaan että itse ovat siihen syypäät, sitä harvat heistä huomaa.

Näin kirjoitti Aamulehti vuonna 1884 vaivaistalon asukkaista. Jos teksti muutettaisiin nykypäivän kirjoitusasuun, niin se voisi olla peräisin miltä tahansa verkon keskustelupalstalta tai jopa poliitikkojen suusta. Keskustelupalstoilla sanotaan, että työttömät makaavat laiskuuttaan kaiket päivät kotisohvalla syrjäytymässä ja litkimässä kaljaa veronmaksajien kustannuksella. Poliitikko sanoo saman kohteliaammin: työttömiä on aktoivoitava antamalla heille mahdollisuus osallistua työelämään.

Suuntana näyttää olevan paluu 130 vuoden takaiseen, jolloin köyhät olivat itse syyllisiä köyhyyteensä ja tarvitsivat valvontaa, kuria ja ennen kaikkea palkattoman työn moraalisesti ja siveellisesti jalostavaa vaikutusta.

Vuoden 1852 vaivaishoitoasetus vahvisti köyhille oikeuden saada seurakunnilta apua, periaatteessa kuitenkin työtä vastaan. Ensisijaisesti apua tarvitsevien oli määrä turvautua lähisukulaisiinsa. Periaatteessa jokaisella oli kuitenkin oikeus jonkinlaiseen elantoon.

Sitten tulivat 1860-luvun suuret nälkävuodet ja köyhyys lisääntyi räjähdysmäisesti. Samanaikaisesti lisääntyi kritiikki köyhäinhoitoa kohtaan. Varsinkin työkykyisen oikeus apuun vaikutti suorastaan yhteiskunnalle vaaralliselta. Vuonna 1879 annettiin uusi vaivaishoitoasetus, joka erosi hengeltään voimakkaasti vuoden 1852 asetuksesta.

Asetus korosti jokaisen työhön kykenevän miehen ja naisen velvollisuutta elättää itsensä ja perheensä. Yhteiskunnan velvollisuus ei ollut huolehtia työkykyisten toimeentulosta. Uuden ajattelun mukaan köyhyyden katsottiin olevan omaa syytä. Vaivaishoito jaettiin pakolliseen ja harkinnanvaraiseen hoitoon. Kunta oli velvollinen avustamaan vain alaikäisiä, mielenvikaisia, pitkällistä tautia sairastavia sekä vanhuudenheikkoja, jotka olivat vailla toisen huoltovelvollisuutta.

Työkykyisten avustaminen oli kuntien omassa harkinnassa. Heille apua sai antaa vain työtä vastaan. Työtä eli sen ajan sosiaaliturvaa järjestettiin vuokraamalla köyhiä ja vaivaisia yksityisille palkattomaksi työvoimaksi. Kysyntä oli kova työvoimaa vaativassa maatalousyhteiskunnassa ja palkattomat työntekijät kiinnostivat.

Käytännössä ihmiset myytiin vuosittain huutokaupalla ja kunnalta vähiten elatusrahaa pyytänyt sai itselleen huutolaisen työntekijäksi.

vaivaishoito

Kuva: Suomenmaan tilastollinen vuosikirja 1889-1890.

Emme opi historiasta yhtään mitään, vaan toistamme sitä päivitetyillä versioilla.

Palkaton työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta aloittivat uudelleen palkattoman työvoiman käytön ja nyt hallitus esittää palkatonta työnäytettä. Suuntaus on selvä ja ilmeisesti kohta velvoitetaan kaikki työttömät tekemään työtä sosiaalietuuden vastineeksi. Koska yhteiskunta elättää köyhät, niin se katsoo myös omistavansa heidät ja voivansa sijoittaa heidät minne haluaa. Ainoa ero on se, että enää ei huutolaisia myydä kunnanvirastossa yksitellen vähiten pyytävälle. Kauppa hoidetaan siististi viranomaistyönä.

Nykyajan huutolaisista maksetaan tällä hetkellä työnantajalle 10,09 euroa päivässä eikä työnantajalla ole edes elatusvelvoillisuutta. Elatuksen katsotaan hoituvan työntekijän saamalla työttömyysetuudella. Näin meille on jo syntynyt uusi kasti eli työtä tekevät työttömät, joiden niukasta elannosta vastaa yhteiskunta.

Ja nykyisin ei tietenkään puhuta huutolaisuudesta, vaan työllistämistoimenpiteistä.

***

Jos juttu vaikuttaa tutulta, niin oikein muistettu. Päivitin kahden vuoden takaisen jutun. Näin tein osaksi laiskuuttani ja osaksi siksi, että minut on eilen palkittu vuoden blogiteosta. Arvostan palkintoa ihan kuten pitääkin, mutta halusin muistuttaa itseäni ja muita siitä, että kirjoitan yhteiskuntakriittistä blogia. En halua tulla muistetuksi pelkästään valhemediakriittisenä.

Kommentit (32)

 1. kirsi reinikka

  Onneksi olkoon!!

 2. Sanna

  Kuva lienee Suomen tilastollisesta vuosikirjasta, voisi olettaa että vuodelta 1887 🙂
  Onnittelut palkitsemisista myös!!

 3. Kiki

  Paljon onnea! Tämäkin todistaa sen, että palkinto tuli ansaitusti. Jonkun pitää sanoa suorat sanat.

  On hämmästyttävää, miten nopeasti on tullut vallalle ajatus siitä, että palkka on työnantajan hyvän hyvyyttään antama pieni taskuraha, ja työnantaja pelastaa työttömät sohvaltaan makaamasta ja ostos-tv:tä katsomasta. Palkka oli ennen korvaus siitä, että ihminen antaa aikaansa – siis elämäänsä -, taitojaan ja tietojaan työnantajan käyttöön, tuotteiksi jotka työnantaja myy ja saa siitä voittoja. Se on vieläkin korvaus niille, joita pidetään korvaamattomina: johtajille, päättäjille, kalliille asiantuntijoille. Heitä voi kannustaa antamalla lisää rahaa, vaikka muita kannustaa vain keppi. Eivätkä muut ansaitse työstään mitään paitsi hyväntekeväisyysroposia, sillä tuloksenhan tekevät ne, jotka istuvat kaapin päällä käärimässä voittoja ja tekemässä päätöksiä eivätkä omilla käsillään tee tuotteita tai palveluja. Ollaan todella taas huutolaisyhteiskunnassa…

 4. Eetu Hämäläinen

  SUOMENMAAN
  TILASTOLLINEN VUOSIKIRJA
  TEHNYT
  TILASTOLLINEN PÄÄTOIMISTO.
  YHDESTOISTA VUOSIKERTA.
  1889—1890.

  • Saku Timonen

   Kiitos tiedosta, lisään juttuun.

 5. Niko-Petteri Grönholm

  Mua jää vaan mietityttämään, että millainen vaikutus tuolla lakiuudistuksella oli ennen vanhaan? Eihän ne toki ole yks-yhteen-verrattavissa, mutta silti kiinnostaisi tietää.

 6. Jyrki

  Onneksi olkoon ansaitusta voitosta täältäkin internetin kolkalta!

  • Saku Timonen

   Kiitos linkistä.

 7. Päivi Tyni

  Oikein paljon onnea erittäin ansaitun palkinnon johdosta! Blogisi ovat aina päivän kohokohta, jota odotan malttamattomana. Kiitos niistä!

  • PH

   Ihan samaa mieltä. Fb:ssä parasta seurattavaa! Asiaa hyvin taustoitettuna.

 8. jore puusa

  Hyvä!

  Ja nyt odotamme, miten Ilja Janitskin vuonna 2002 mahalaskun Absolut lehdellään tehnyt jääkiekkomaalivahti ja väkivaltarikollinen kiihdyttää joukkonsa Sakun kimppuun.
  Perussuomalaiset puolueen tarkoitus oli nostaa Soini ministeriksi ja MV lehden tarkoitus on paikata Janitskinin loppumatonta narsismia.
  Kumpikin toimii samoin, valheilla ja henkilökohtaisilla hyökkäyksillä ja uhkailulla.
  Hämmästyttävästi katkera kansanosa noihin täkyihun tarttuu.
  Apinoin samaa sanaa taas. Deindividuaatio. Siinä syy ja perin suomalainen.

 9. Kirsti Kuusisto

  Tilastosta voi päätellä, että pääkaupunkiseudulla oli jo 130-vuotta sitten paremmin töitä tarjolla ja sinne suuntasivat nuoret ja terveet.

 10. Pertti I. Ikonen

  Täytyypä taas ojentaa Sakulle virtuaalinen saunavihta tekemästään hyvästä työstä työttömiä kohtaan. Saku on ainoa Suomessa joka on tehnyt lakien aukaisua ja selventämistä työttömien puolesta. Jatketaan samalla tavalla.

 11. Mirjami Virtanen

  Onnittelut myös palkinnosta. Siitä lähtien, kun blogin sattumalta löysin, olen kaikki jutut lukenut ja vähän taannehtivastikin.

 12. Virve Valoheimo

  Onnittelut mysö minulta! Blogisi on tärkeä tässä ajassa varsinkin.

 13. Virva Itäranta

  Onnittelut! Oikeaan osoitteeseen lähti palkinto tällä kertaa. ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne”, ennusti Jeesus yli 2000 vuotta sitten. Oli valitettavasti oikeassa, köyhien puolestapuhujaa tarvitaan vieläkin.

  • jore puusa

   Vaikka olen ateisti, on pakko miettiä mitä jeesus olisi sanonut nykymenosta.
   ja toisaalta äijä putsasi myyntipöydät temppelistä kumoon ruoskalla.
   Jes..äijässä oli munaa ( tai tarinoissa, koska sama satu on kymmenissä eepoksissa maailmalla), mutta se johti ristille, tietysti. Erimieliset on aina teilattu.
   MIKSI..nykykirkko ei nouse ja sano että:” painukaa ministerit helvettiin valtiopäivien avajaisissa, olette ulkokultaisia fariseuksia…” kuten soini joka ei myöntäisi aborttia edes putkosen raiskaamalle..

   • Virve Valoheimo

    No, onhan meillä Kai Sadinmaa. Hyviä ja suoria puheenvuoroja, aamuhartauksia ja näytelmiä. Toki hän on joidenkin mielestä liikaa, mutta kyllä meidän ev.lut.kirkossa on monenlaista viisautta ja rohkeuttakin sen kaiken konservatiivisuuden lisäksi, mikä kylläkin saattaa olla jo vähemmistöä. Siis se kovaääninen konservatiivisuus.

    Kyllä minun mielestä Jeesus oli/on radikaali sanan positiivisessa merkityksessä. Vapautuksen teologian esikuva.

 14. Anssi Keskiväli

  Onnittelut, Sakari.

 15. Suvi Pelkonen

  Onneksi olkoon ja yhteiskuntakritiikkiin aamen!

 16. Merja Nurmi

  Oikein paljon onnea!

 17. Helena Koskinen

  Kyllähän ennekaikkea rikkaat pääomalla eläjät katsovat olevansa ja ovatkin oikeutettuja vastikkeettomaan rahaan, koska kyllä se on se työntekijä joka rahan tekee.

  Kaikki on suhteellista ja sopimuskysymyksiä, Justukseni. Me humanisteina ollaan sovittu ettei kaveria jätetä jos se suinkin pysyy mukana.

  Onnittelut palkinnosta. Kyllä Sinut olisi voinut tyylikkyydestäkin palkita.

 18. Saku Timonen

  Nimimerkki Justus voi kommentoida täällä sitten, kun tekee sen omalla nimellään. Katsotaan tohditko trollata omalla nimelläsi samalla tavalla kuin nimimerkillä. Ja muista, että näen sähköpostiosoitteesi ja nimesi on jo tiedossani. Ei siis kannata yrittää valenimellä ainakaan samasta osoitteesta.

  • Justus Sanoo

   Neuvostoliitossa oli käytössä diagnoosi ”yhteiskuntavastainen psykoosi / skirtsofrenia”.
   Sillä lailla. Ketjussa on useampi nimimerkillä kirjoittava. Muut ovat kanssasi pääsääntöisesti samaa mieltä.

   Minulle langetettiin diagnoosi ”trolli”, joka on nykyajan ”yhteiskuntakriittisen” vastine nähtävästi eri tavalla ajattelevalle.

   Koin muuten hieman rahvaanomaiseksi tuon kirjoittamisesi, lähentelee sinänsä uhkailua.

   • Saku Timonen

    Muut ovat sopineet nimimerkin käytöstä, sinä et. Jos koet minun uhkailevan, niin tee rikosilmoitus. Ja ymmärrä pysyä poissa valehtelemasta entisellä professuurillasi ja nykyisellä keinottelullasi. Kukaan ei usko tuollaista rehvastelua nimimerkiltä.

 19. AMK

  Onnittelut Sakulle.

 20. Juho Kaitera

  Onneksi olkoon. Pidä kynä jatkossakin terävänä.

  Näitä ”ajatuksia” hallitukset heittävät median kautta ( olen nähnyt samaa myös Ruotsissa) ja kansalaisilta odotetaan reaktioita.

 21. Jorma Lehikoinen

  Oikein ansaittu arvostus. Onnea Saku!

  Tunnet varmasti TTIP väännön pyssyn piippuun. Päättäjätkin ovat sumussa ja uskovat amerikkalaiseen ”vapauteen” ja maailman poliisiin. Me kansa emme saa mitään tietoa mihin tarkoitukseen sopimusta sorvataan ja mitä se vaikuttaisi Suomeen. Asiaa on vaikeaa kansantajuistaa. Mutta sallimmeko amerikkalaisten rahastojen tulevaisuudessa lyödä veto valtioita ja yrityksiä vastaan rahoittamalla kanteita voitto-osuutta vastaan?

 22. pjotr

  Vastaus Justukselle:

  Kyllä, katson että minulla on oikeus ”vastikkeettomaan” rahaan.

  Eikä sitä vastaanottaessani omatuntoni kolkuta:

  Valtio antaa vuosittain yli miljardia euroa tukena yrityksille. Vuosikymmenessä tuet ovat kasvaneet yli 50 %.

  Ajatuksena on, että työpaikat säilyisivät tai jopa lisääntyisivät, mutta näin ei ole käynyt. Silti samaa politiikkaa jatketaan.

  Pitäisikö minun siis työskennellä jollekin näistä yrityksistä ilmaiseksi vaikka sen lisäksi, että ne eivät verovaroista saamistaan tuista huolimatta ihmisiä työllistä, harrastavat aggressiivista verosuunnittelua ja jopa suoranaista veronkiertoa? Verohallinto on arvioinut, että suuryritysten verosuunnittelu vie Suomen valtiolta verotuloja vuosittain 320 miljoonaa euroa.

  Suomalaiset yksityishenkilöt saivat veroparatiiseista noin 8,9 miljoonan euron korkotulot vuonna 2006. Tuoreempaa lukua en tähän hätään löytänyt.

  Maataloustukia jaetaan yli 2 miljardia. Mm. Antti Herlinille ja Björn Wahlroosille. Kummallekin vuosittain monikymmenkertainen summa siihen nähdä mitä työmarkkinatuella, asumistuella ja toimeentulotuella elävä saa.

  Puoluetukia noin 35 miljoonaa vuosittain. Puoluetuen lisäksi valtio tukee puolueiden liepeillä pyöritettävää toimintaa useilla miljoonilla. Lisäksi puolueiden kunnallisjärjestöt perivät osansa luottamusmiesten palkkioista. Yleisin tapa on napata 10 - 30 prosenttia kokouspalkkiosta puolueen kunnallisjärjestölle.

  Hirvittävää rummutusta touhun moraalittomuudesta tai vaatimuksia sen lopettamiseksi ei lehtien palstoilta kuitenkaan pääse lukemaan. Sen sijaan syyllistetään työttömiä, jotka eivät yrityksistään huolimatta töitä löydä, koska kaikille niitä töitä ei yksinkertaisesti ole. Kirjoitetaan artikkeleita sosiaalitukien väärinkäytöstä, vaikka alikäyttö on huomattavasti yleisempää. Se on myös ongelma: toimeentulotuen hakematta jättäminen tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin se, että kaikki siihen oikeutetut tukea myös saisivat.

  Ihan yhteiskunnallisen kehityksenkin takia tukien vastikkeettomuus on vain hyvä asia: jos sitä vastikkeetonta rahaa ei jaeta, myös työtätekevien työehdot ja palkat huononevat. Samoin palkkatyötä tekevien määrä: kuka nyt palkkaa maksaisi kun tilalle saa jonkun tekemään saman ilmaiseksi. Pimeästi tehty työ lisääntyy. Ja jos sitä vastikkeetonta rahaa ei jaeta, hyvin moni työpaikkojen puutteessa sen rahan hankkii sitten rikollisin keinoin.

 23. mari

  Eivät ne taida edes tajuta, kuinka ahdistavaa tämä työttömyys ja sinnittely on. Vaikka kuinka yrittää, eikä tilanne parane.

 24. Erkki Posti

  Hienosti menee, Vuonna 1887 vaivaishoidon avun piirissä oli 3.7% väestöstä ja vuonna 2015 luku oli tasan 100%. Antti Herlin sai esimerkiksi maataloustukiapua yli 250 000€, mutta tuon verranhan joku entinen TJ saa jo kuukaudessa vanhuuseläkeapua.

Kommentoi »

Comments are closed