Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Totta, tärkeää ja yhdentekevää

Mikä kielletään, on aina totta. Mistä ei koskaan sanota sanakaan, on aina tärkeää. Mistä jaksetaan jauhaa loputtomasti, on yhdentekevää.

Faktabaarin Tuomas Muraja kertoi toimittaja Jarmo Mäkelän kiteyttäneen poliittisen keskustelun näin. Testataanpa tätä.

Eilen Helsingin Sanomat kertoi, että hallitus kaavailee postin jakamista kahtia tuottavaan ja tuottamattomaan osaan. Tuottava osa yksityistetään ainakin osittain ja tuottamaton jää toimimaan valtion tukemana. Valtionyhtiöitä tullaan mylläämään enemmänkin ja valtio aikoo vähentää omistustaan Finnairissa.

Tämän lypsävien lehmien teurastamisen pääministeri Juha Sipilä kiirehti jo eilen kiistämään jyrkästi. Mitään tällaista ei kuulemma ole suunnitteilla, pörssiyhtiö Finnairin asioista ei julkisuudessa puhuta ja sitä paitsi hallitus tulee kertomaan 17. toukokuuta uusista suunitelmistaan. Silloin voidaan varmaan todeta, että tämähän on jo kolme viikkoa sitten sovittu asia ja koko hallitus on sen takana.

Täsmälleen näin kävi liikenneministeri Anne Bernerin ilmoitettua tieverkoston yhtiöittämisestä ja tienkäyttömaksuista. Perussuomalaiset vastustivat aikeita, mutta sekä pääministerin että liikenneministerin mukaan asiasta oli hallituksessa sovittu yksimielisesti. Mikä kielletään, on aina totta.

TTIP:stä puhutaan hyvin vähän, joten sen on pakko olla tärkeää. Puhumattomuus johtuu tässä tapauksessa siitä, että edes kansanedustajat eivät saa siitä tietoja. Paavo Arhinmäki piruili Facebookissa tiedonsaannista kertomalla, että suuri valiokunta on valinnut noin kymmen kansanedustajaa, jotka saavat tutustua asiakirjoihin tiistaisin ja torstaisin klo 14-16 välisenä aikana. Samaan aikaan tiistaina on eduskunnan täysistunto ja torstaina ryhmäkokoukset. Aikeista on ilmoitettava kaksi päivää aiemmin ja samalla on nimettävä ne asiakirjat, joihin aikoo tutustua. Mukana ei saa olla matkapuhelinta, tietokonetta, elektronisia laitteita tai henkilökohtaisia tavaroita. Lisäksi on allekirjoitettava vaitiolositoumus, jonka mukaan tietojen paljastaminen johtaa rangaistukseen. Mistä ei koskaan sanota sanakaan, on aina tärkeää.

Näin varmistetaan, että TTIP:stä ja erityisesti sen sisältämästä investointisuojasta ei puhuta. Jos joku kansaedustaja tämän Arhinmäen antaman informaation jälkeen kannattaa sopimusta varauksetta, niin kysykää onko hän tutustunut aineistoon. Tai pyytäkää saman tien häntä vekselinne takaajaksi vakuuttaen, että kyseessä on täysin riskitön ja muodollinen toimenpide, joka ei sisällä minkäänlaista velvoitteita.

Loputtomasti jaksetaan jauhaa monista asioista, jotka siis ovat yhdentekeviä. Näitä asioita on paljon, mutta otetaan esimerkiksi perussuomalaisten pillastuminen Bernerin esittämästä taksiliikenteen vapauttamisesta kilpailulle. Ei se asia yhdentekevä ole, mutta todennäköisesti se on vain perussuomalaisille tarkoituksella annettu tilaisuus nostaa profiiliaan. Sitä ei välttämättä ole koskaaan aiottukaan toteuttaa, joten se on pontevalla vastustuksella helppo poistaa suunnitelmista.

Totta näyttää Mäkelän kiteytys olevan. Kirjailija Heikki Turusen sanoin monet poliitikkojen puheet ovat yhtä tyhjää lätinää kuin se ääni, joka syntyy hevosen sontiessa veteen. Wittgenstein sanoi saman sivistyneemmin: Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.

***

Parin viimeisimmän jutun perään en kirjoittanut kommentointirajoitusta ja se sai jotkut trollit innostumaan. Ei kannata, tänne kommentoidaan edelleenkin vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä.

Kommentit (20)

 1. Petri Sakkinen

  K: Mistä tietää, että poliitikko valehtelee puhuessaan?
  V: Hänen huulensa liikkuvat.

 2. Erkki Weurlander
  • Petri Sakkinen

   Varsinkin 19 § Viranomaisen tiedonantovelvollisuus keskeneräisissä asioissa

 3. Irmeli Niemi

  Oletko Saku huomannut säveltäjä Kalevi Ahon puheen Orkesteripäivillä Turussa? Ei ole turhaa puhetta! Suosittelen luettavaksi.
  Ter veisin entinen kollegasi Irmeli Niemi

  • Saku Timonen

   Tervehdys, Irmeli. Muistan kyllä hyvin 🙂

 4. jore puusa

  Politiikka on näytelmä ja sitä huonommat näyttelijät, mitä pöljempi yleisö.
  Juonikin täytyy suhteuttaa yleisön vastaanottokyvyn mukaan.
  Jos joku muuta luuli oli ja on väärässä.
  Seurasin vierestä liki 40 vuotta päivittäisiä kohtauksia näytelmästä, aloitin Vennamon uloskannolla istuntosalista.
  Ymmärsin, että jokainen teko on suunniteltu oman paikan jatkon varmistamista varten.
  Kukaan näistä ei ajattele sinua.
  Paitsi tampereleainen juristi Marja Stenius-Kaukonen joka teki kaikkensa äänestäjiensä eteen ja luopui lopulta itse. Ainoa poliitikko joka mielestäni oli terve, eikä vähintään sosiopaatti.

  • Hannu Hietala

   Marjatta Stenius-Kaukonen on koulutukseltaan DI, mutta ei se vaikuta kirjoittamaasi
   faktaan. Hän nautti suurta arvostusta yli puoluerajojen omistautumisestaan.

   • jore puusa

    Totta…tein ammatissa virheen. Sorry kaikille.

 5. Pekka Forstadius

  Suomessa on menossa uusberneriläinen julma saalistus, missä kilpailutalouden kriisiä ratkotaan polittiisella väkivallalla, jonka avulla kansalaisilta ryöstetään kannattava osa heidän omaisuuttaan. Tämä ääriliike lupaa kansalaisille tästä uhrauksesta taivasosuuden tulevaisuudessa, missä heidän itsensä ei tarvitse enää välittää mistään – kansalaisten elämisen ehdot on monopolisoitu eikä kilpailua tarvitse pelätä.

  • Petri Sakkinen

   KVG:
   Berner – Vain parasta!
   https://www.berner.fi/
   Berner on laadukkaiden brändien tavaratalo, joka on ollut mukana suomalaisten arjessa vuodesta jo 1883.

   • Lauri

    Ministeri Bernerin suvun firma on Vallila Interior, ja näiden Bernereiden sukujuuret ovat Sveitsissä. Kemikali-Berner on paljon vanhempi firma, jonka perustaja oli kotoisin Norjasta.

    • Petri Sakkinen

     Ok. En ole tehnyt sukututkimusta, vaan ajattelin, että joku kemikaali-Berner olisi voinut perustaa suvun rahoilla verhokaupankin. Sillä alalla kun sattuu ja tapahtuu: perinteinen kangastukkukauppa Lassila & Tikanojahan on nykyisin jäteautobisneksessä.

     • Samppa Haapavaara

      Vähän off topic, mutta toivottavasti sallitaan. Menkää google translatiin, ja laittakaa kieleksi ranska. Käännettävä sana berner.

      • Kennett Ylitalo

       Aika paha 🙂

 6. Andy

  Paavo Arhinmäen FB postaukseen oleellinen kommentti:

  ************************************
  Juho Romakkaniemi 1) Yksityiskohtainen ja julkinen neuvottelumandaatti on annettu komissiolle demokraattisesti Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston toimesta.

  2) Lähes kaikki TTIP neuvotteluihin liittyvät asiakirjat ovat julkisesti verkossa nähtävillä.

  3) Nämä ”salaiset” asiakirjat ovat taktisia neuvottelupositioita suhteessa USA:n positioihin. Ne on verrattavissa pokeripelin pelikortteihin. Niiden vaatiminen ”julkisiksi” kesken neuvotteluprosessin, on kuin vaatiminen, että Euroopan pitää pelata pokeria USA:ta vastaan oma käsi avoimesti pöydässä kun USA pitää korttejaan piilossa. Se tarkoittaisi varmaa häviötä, epäsymmetristä sopimusta – ja satojatuhansia turhaan menetettyjä työpaikkoja.

  En tiedä kumpi on huolestuttavampaa – se että Paavo ei entisenä ministerinä ymmärrä tätä, vai se että hän ymmärtää tämän, ja sumuttaa tällä tavalla teitä.

  Lopuksi voisin myös todeta, että EU tai mikään EU-jäsenmaa ei ole koskaan neuvotellut yhtään kauppasopimustaan näin avoimesti reaaliajassa.
  Unlike · 40 · April 22 at 10:34pm
  ***************************************

  Elikkä Paavolta überpopulistinen tarkoistuhakuinen potaskapostaus!

  • Pekka Rantamäki

   Pokerivertauksestasi saa sellaisen kuvan, että TTIP on sopimus, jossa toisen voittaessa toinen väistämättä häviää. Miksi siis sopimusta julkisuudessa mainostetaan jatkuvasti kaikkien win-win -tilanteiden äitinä ja isoäitinä???

  • Milja Heikkinen

   Samaa mietin, kuin Pekka Rantamäki. Sitä paitsi ”avoimin kortein pelaaminen” ei mitenkään välttämättä johtaisi varmaan häviöön ja epäsymmetriseen sopimukseen. Se voisi johtaa myös esimerkiksi siihen, että sopimusta ei solmita lainkaan.

   Ylipäätään, toimivatko nämä sopimukset muka todella niin, että ensin sovitaan ja allekirjoitellaan ja sitten katsotaan kortit, että ”hups, mitäs tuli sovittua, kumpi voitti”? Ja jos toimivat, niin pitäisiköhän homman toimia jotenkin toisin?

   Lopuksi olisi tietysti vielä kiva saada linkit niihin avoimesti netissä oleviin asiakirjoihin.

 7. Kennett Ylitalo

  EI muuta ku koko roska myyntiin ja muutetaaan kaikki veroparatiisiin, viimenen sammuttaa valot. Ai niin, vaan rikkaimmat sinne pääsee. Onhan se tietty niinkin että kun taivaspaikkaa ei oo tarjolla sen kuuluisan neulansilmän jälkeen, se on otettava kaikki nyt.

  Yks mahis on että ensin myydään kaikki, tehään vallankumous ja valtioistetaan se kaikki mikä myytiin.. Itse asiassa, se on kohta edessä joka tapauksessa, kun teitä ei voi enää käyttää eikä vettäkään saa, se on pikku pakko.

 8. Tuula Iivonen

  Totta, tärkeää ja yhdentekevää .. sekä naivia 🙂 .. ja se naivi tulee nyt!

  Mikä olisi paras tapa laittaa Suomi lihoiksi? 1. Muutaman ministerin innokkaasti ajama Suomen järvien, metsien, tiestön, postin ym. yhtiöittäminen ja sitten pohjavesien, metsänantimien, viljelysten, yhdenvertaisuuden kansalaisina, liikkumisen jne. myyminen ylikansallisille suuyrityksille pala palalta? tai 2. Puolustusministerin pakkomielteinen natokihlaus, jossa vieraalle valtiolle annetaan vapaa pääsy maillemme uhkumaan sotilasmahtia ja häiritsemään hyviä(?) naapurisuhteita ja kotirauhaa? tai 3. Liittyä Venäjään nyt heti, niin säästymme paljon puhutulta, kuuluisalta uhalta, saamme maailman suurimmat luonnonvart yhteiseen käyttöömme ja säästymme typerältä tuholta, jossa hävitetään kaikki se, minkä edestä olemme työmme tehneet ja vaalineet: rauhaa, kasvua, hyvinvointia ja tasa-arvoa? vai 4. Vaihtaa hallitus, herätellä kansa ja ruveta toimimaan niin, että jos Suomi todellakin on tarkoitus hinnoitella, niin hinnoitellaan se niin, että suomalaiset, esim. noin miljoona köyhyysrajan alapuolella elävää, saavat heille kuuluvan osan mämmistä, karjalanpaistista ja savusaunoista!

  Vaikka en ole diktatuurin ystävä, niin Urkki puhuu haudan takaakin viisaammin, kuin yksikään nykyisistä päättäjistämme! Ja mitä se Urkki sitten sanoikaan? ”Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä.”

  Noista ex-pressan sanoista tämmöinen naivi kansalainen ymmärtääkin jotain päinvastoin, kuin esim. Jesse Venturamaisten salaliittoteorialiskoihmisten höpinöistä. Eniten tällä hetkellä loukkaa nykyhallituksen keskenään sopima, jokaisen SSS-läisen ja myös apuministerin lähes jokaisessa ulostulossa toistama hokema: ”Minä ymmärrän, että tämä tekee kipeää, mutta tämä on pakko tehdä näin.” Ei ole!

 9. Esa

  kun tuo vesi tuossa mainittiin niin kehottaisin Sakua tutustumaan Vesilain uudistuksiin mitkä tehtiin vuoden 2011 tienoilla varsinkin kohtaa missä puhutaan pohjavedestä ja niitä hallinoivisen firmojen oikeudesta pyytää valtion apuja…

Kommentoi »

Comments are closed