Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vähäisiksi katsottavat tulot

Viime päivinä kansalaisia näkyy puhuttaneen tapaus, jossa muutaman sadan euron lahja toimeentulotuen varassa elävälle meni suoraan kaupungin kassaan. Virkakielellä sanottuna rahalahja otettiin toimeentulotukea myönnettäessä huomioon täysimääräisenä.

Monille tämä tuntuu olevan uusi tieto ja yleinen hämmästys kertoo aika paljon omillaan pärjäävien tietämyksen vähyydestä. Toimeentulotukea saaville tai joskus saaneille sekä yleensä asiaan vähänkään perehtyneille tämä ei kuitenkaan ole mikään uutinen.

Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto ja se tarkoittaa sitä, että ennen sen myöntämistä tutkitaan kaikki muut tulot. Pääsääntöisesti ihan kaikki tulot niiden lähteestä riippumatta otetaan laskelmassa huomioon toimeentulotukea alentavina.

Lakiin on kuitenkin kirjattu harkinnan mahdollisuus. Lain 2 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan tuloina ei oteta huomioon vähäisiksi katsottavia ansiotuloja ja avustuksia. Laki ei kuitenkaan kerro kuinka paljon on vähän, joten se jää tuen myöntävän kunnan harkintaan. Käytännössä huomiotta jätettävä lahja voi olla kunnasta riippuen ihan mitä tahansa. Jossain kunnassa jokainen saatu euro alentaa toimeentulotukea ja jossain toisessa voi ottaa vastaan 150 euroa sen vaikuttamatta tukeen.

Jonkinlaista osviittaa saa saman pykälän 3 momentista. Sen mukaan vähintään 20 prosenttia tulonsaajan ansiotuloista jätetään ottamatta huomioon tulona. Huomioimatta jätetään kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa.

Tämä koskee kuitenkin vain ansiotuloja ja harkinta on ulotettu siihenkin. Tuen saaja voi ansaita enintään 150 euroa ja saada silti täysimääräisen toimeentulotuen. Monissa kunnissa myös lahjoitusten määrä on ihan järkevästi rajattu samaan 150 euroon.

Kansalaiset ovat siis eriarvoisia asuinkunnasta riippuen, mutta tähän ei ole erityisemmin kiinnitetty huomiota. Lakiin on ihan tarkoituksella kirjattu mahdollisus ottaa harkinnassa huomioon henkilökohtaiset ja paikalliset olosuhteet.

Näin on nyt, mutta mitä tapahtuu sitten, kun toimeentulotuki siirtyy Kelan myönnettäväksi? Jos lain sanamuotoja ei muuteta, niin periaatteessa harkinta säilyy edelleen ja pienet lahjat voidaan jättää huomiotta. Itse en kuitenkaan usko näin tapahtuvan. Kun Kelan kasvoton virkailija tekee päätöksiä jossain etätyönä, niin hän ei tiedä asiakkaasta mitään eikä varmaan paljon piittaakaan. Hän ei voikaan piitata, koska hän ei ole sosiaalityöntekijä. Hän noudattaa laskentakaavaa ja ottaa mukaan jokaisen saadun euron tukea alentavana.

Ihan samoin käy vähäisten ansiotulojen suhteen ja kaikkiin noudatetaan samaa laskentakaavaa. Tukea saavat ovat asuinkunnasta riippumatta yhdenvertaisia, mutta lain edellyttämä harkinta on kadonnut.

En tiedä onko lakia tarkoitus muttaa, mutta kyllä pitäisi. On ihan turha pitää laissa harkinnan mahdollisutta, kun sitä ei kuitenkaan käytännössä voi noudattaa. Samalla lakiin pitäisi säätää tarkka summa, jonka alle jäävät vähäiset lahjat ja ansiotulot eivät vaikuta toimeentulotukeen. Lahjaa koskeva summa olisi pitänyt säätää jo kauan sitten, jotta hyvää tarkoittavat auttajat ja heidän autettavansa eivät kokisi ikävää ylläytystä.

Näitä muutoksia odoteltaessa on edelleenkin viisainta antaa ne muutamat kympit suoraan autettavan käteen.

Kommentit (53)

 1. Raija Havulinna

  Paljonko muuten on virkamiehen saaman ”lahjan” sallittu enimmäisraja?

 2. Tarja Tamminen

  Olen samaa mieltä, että lakia pitäisi muuttaa ja poistaa harkinnanvaraisuus. Mutta uskoisin Kelan yhtenäistävän käytäntöjä muutenkin. Ei kunnassa tai Kelassa yksittäinen virkailija linjaa näitä asioita, vaan kyllä kunnat kin ovat ohjeistaneet, miten harkinnanvaraisuus toimii. Senhän näkee siitä, että miten eri tavalla kunnat suhtautuvat asiaan. Toivoisi Kelan tulkitsevan asiakkaan eduksi.

  • Susak

   Jatkossa kunnat myöntäväöt edelleen harkinnanvaraiset. Jos niiden poistoa haluat, jäisi moni perhe asunnottomaksi vuokravelkojen takia ja moni invalidi ilman pesukonetta. Myöskään pitkäaikaisasiakkaiden lapset eivät saisi enää harrastaa, eikä terveydenhuollon kuluja voisi myöntää kriisitilanteissa asiakkaille ym. Jos vaatii tällaista lakimuutosta tulee ymmärtä mitä se tarkoittaa.

  • töitön

   Kelassa tulkinnan kyllä tekee ihan yksittäinen etuuskäsittelijä, joka ei edes koskaan tapaa sitä ihmistä jonka toimeentuloturvasta hän tekee päätöksen. Ne ovat täysin mekaanisia päätöksiä. Samankaltaista kylmää totalitarismia toteuttivat natsisaksan virkamiehet tuhoamisleireillä.

 3. Pekka Pehkonen

  Raiskatulle oikeuden päätöksellä annetusta korvauksesta on otettu harkinnanvaraisesti melkoinen osa kunnalle vaikka kuntaa ei raiskattu. Tämä tuntuu ajatuksenakin täysin epäeettiseltä ja moraalittomalta – ennenkaikkea epäoikeudenmukaiselta. Mahtaako tällaiseen edes olla valitusoikeutta. Vaikka olisikin, valittaminen jatkaa jo muutenkin inhoittavan asian vatkaamista – sensijaan että pahan saisi lopulta mielestään pois…

 4. pentti ristioja

  Tästä tulee mielenkiintoista! Kunnan sosiaalityöntekijä jopa tuntee joidenki asikkaiden tilanteen. Veikkaan että kela ei tunne ja aikarajat paukkuu. Jos tämä systeemi pelaisi eli kunnan sosiaalityöntekijä voisi vieläkin auttaa vaikeuksissa olevaa… epäilen kovasti et harkinnan varaiset tuet painetaan nollaan, ihanku ne olisi ollu tähän asti ees kovin isoja. Hyvää kelan harkintaa sain kokea ihan just, piti olla aikaa 26.4 asti toimittaa lekuritoikka, menin pöljä ilmottaan viime viikon maanantaina etten välttämättä saa toimitettua ajoissa. Sain kirjeen joos pyydettiin ilmottaa jos en saa ajoissa. Kelalle viesti netissä ja seuraavana päivänä oli sairauspäiväraha hylätty! 🙂 ELi sellanen kela, pyytää selvityksen ja antaa takapäivämäärän ja päättää silti ennen aikojaan.

 5. Oiva Varjos

  Kun ei ole edes koulutettu näitä ihmisiä, jotka tästä yrittävät selvitä.

 6. keke

  On vissiin kova paikka päättäjille todeta että toimeentulotuki on tullut pääasialliseksi tuloksi suurelle joukolle ihmisiä ja säätää se työttömyyskorvaus sellaiselle tasolle että tästä kannustinloukusta päästäisiin eroon.

  Tämänpäivän hesarissa oli uusi mielipidekirjoitus aiheen ympärillä. Kommenteissa joku ehdotti perustuloa asiaa korjaamaan. Niin sehän 550€ perustulo tosiaan korjaisi olevinaan eräille tämänkin epäkohdan. Itsehän sanon että tämä summa ei vielä poista toimeentulotuen tarvetta mutta varmaan tällä mantralla päästään puhumaan kätevästi kokonaan toisesta aiheesta.

  • töitön

   Olet oikeassa, Keke. Nämä jotka riemuitsevat 550 euron perustulosta eivät ole kiinnostuneita köyhyysloukkoon juuttuneista ihmisistä. Toimeentulotuelle keksitään ehkä jokin uusionimi ja köyhät saavat pysyä edelleen leipäjonoissa, elää hallintomielivallan alaisina, ja ehkä tehdä orjatyötä palkattomissa töissä. Pää saattaa pysyä 550€:n kellukkeella veden pinnan yläpuolella, jos sen lisäksi saa palkkatuloja tai muita tuloja, mutta palkkatyötä vailla olevat kyllä hukkuvat.

   • töytön

    Eikös Risukko jo väläytellyt siihen perustuloon sitä vastiikkellisuutta. Eli nykynen paska vaihtuu nimeltään perustuloksi, mutta työvelvoite ym kepitys lisääntyy entisestään.

    • Mikko Rintasaari

     Tämä on mitä minäkin pelkään. ”Perustulo” olisi taas esimerkki Sipilän suosimasta Uuspuheesta, ja oikeasti tarkoittaisi sitä minimirahaa joka maksetaan ihmiselle jonka on pakko tehdä ilmaiseksi paskaduunia.

 7. Tuomas Ojajärvi

  Kaikista suurin ongelma tässä on etenkin, kun toimeentulotukea saavan perheen alaikäinen lapsi tienaa esim. kesätöistä omaa rahaa, niin tämä vaikuttaa perheen toimeentulotukeen.
  Köyhän perheessä alaikäisen lapsen on siis osallistuttava perheen elättämiseen. Minkälaisen viestin tämä antaa nuorelle, joka yrittää perheen köyhyydestä huolimatta parantaa edes omaa taloudellista asemaansa ja saada joskus jotain ylimääräistä?

 8. Kuolemansairas sosiaalipummi

  Ja sitten ovat ne vähäiseksi katsottavat menot: olin hyvin sairas – minun odotettiin kuolevan ja lähellä se olikin – ja sairauspäivärahalla. Rahani eivät enää riittäneet kaikkiin tuhansien eurojen lääkkeisiin ja hain toimeentulotukea suorastaan henkeni hädässä. Tein ensi kertaa liput ja laput ja liitin mukaan tiliotteen edeltävältä kolmelta kuukaudelta, siis ajalta, jolloin en vielä ollut toimeentulotuen varassa ja jolta en tukea hakenut.

  Sairaalassa ollessani sosiaalivirkailija soitti minulle ja peräsi aggressiiviseen sävyyn, että mihin olen käyttänyt tiliotteella näkyvän erään n. 7 euroa yli kaksi kuukautta sitten.

  Sanoin, että olen nyt sairaalassa ja en pääse tippapulloista eroon ja kotiini penkomaan kuitteja ja voi heti toimittaa kuittia ostoksesta, jota en edes kunnolla muistanut. Koska noin oli, toimeentulotukeni käsittely uhkasi viivastyä ja arvasin, että jos menee inttämiseksi, se viivästyy sitä varmemmin. Yritin pyydellä, että voisinko, jos en tähän henkeäni uhkaavaan komplikaatioon nyt kuole ja pääsen vielä kotiini, toimittaa tarvittavat laput sähköisesti. En nimittäin toistuvien verensyöksyjen pelossa olisi uskaltautunut bussiin tai auton rattiin.

  Virkailija – nuorehko mies, jonka nimen muistan yhä – tuohtui mokomasta sosiaalipummin röyhkeydestä ja huusi minulle, että ”Tehdään nyt sitten Helsingin sosiaalitoimen historiaa ja saat nyt lähettää asiakirjat sähköpostilla!”

  Siis ne laput, joita minun ei olisi tarvinnut edes lähettää. Olin muuten ostanut tuolla 7 eurolla kaksi tupakansytytintä. En ollut aiemmin hakenut toimeentulotukea ja koskaan tavannut kyseistä tai muutakaan virkailijaa, joten huonon käytökseni tmv. seikkojen piikkiin ei kohteluani voi laittaa.

  • Jarno Kääriäinen

   Tietenkään et tiennyt tätä silloin, mutta olisit voinut vaatia että päätös tehdään niillä tiedoilla jotka heillä nyt on. 7 euroa? Jo on saanut olla aika narsisti töissä. Mutta näinhän se välillä on, sieltä virkailijoista löytyy ties mitä hiihtäjää. Itselläni on taas onni ja mukava ja ”ammattimainen”sosiaalityöntekijä, mutta kaikilla ei ole asia näin ja tämä laittaa jo itsessään ihmiset eriarvioiseen asemaan sosiaalituessa. Pärstäkertoinkin tietenkin merkitsee paljon, itselläni se on ilmeisesti ollut yleensä ”oikea”.

 9. Jani

  Itselleni sattui myös hauska tapaus muutama vuosi takaperin kun aiemman opiskelupaikan takia opintotukikuukauteni tulivat yllättäen täyteen. Tämä selvisi kun tiedustelin miksi opintotukea ei ole maksettu. Tietenkin minun olisi itse pitänyt olla kartalla siitä montako opintotukikuukautta minulla on. Jouduin tiputtautumaan toimeentulotuen varaan, jolloin täysipäiväisen opiskelun lisäksi osa-aikatyöni, jota opintojen ohella tein, muuttui kannattamattomaksi ja jouduin päättämään työsuhteen. Tuohon aikaan jouduin laskujen maksamiseen ottamaan muutaman satasen kulutusluottoa, joka olikin se viimeinen erhe siinä vaiheessa nimittäin sosiaalityöntekijä katsoi ottamani lainan tuloiksi, katsoi minulla olevan riittävästi tuloja, ja eväsi toimeentulotukihakemuksen. No maksuhäiriömerkintähän siitä tuli.

  • Jarno Kääriäinen

   Tuollaisissa tilanteissa ei pitäisi luovuttaa. Sähköpostia, soittelua, asian selvittelyä, paikan päälle menoa. Etuuskäsittelijä on yleensä eri henkilö kuin oma sosiaalityöntekijä, ja se sosiaalityöntekijä voi puhua asiakkaan puolesta saatuaan selville tilanteen ja saada aikaan muutoksen päätöksessä.

 10. Pekka Myller

  Hommahan menee niin, että sos.työntekijä voi ja mielestäni hänen pitäisikin kirjoittaa kustakin asiakkaastaan etuuskäsittelyohje asiakkaan tilanteen (toivottavasti edes jotenkuten) tuntien. Velvoite tehdä niin tulisi mielestäni kirjata lakiin, eikä mikään sama 150 euroa huomiottajätettäviä tuloja kuussa asennetyöttömälle joutilaalle ja asunnottomalle Kurvin Reiskalle. Toisille se on iso ja hyvin tarpeellinen raha, toisille lähes yhdentekevää mutta hyötyvät siitä koska voivat.

  Kohtaan työssäni molempia lastensuojelun jälkihuollon ohjaajana.

  • Kennett Ylitalo

   Jokanen joka soskun luukulla käy omaa samat tulot. Se mihin soskun rahat käytetään, ei kuulu sulle. Tää on sitä tasan samaa köyhän kyykyttämistä; jos oot sossun asiakas, niin juoppo nyt sentään et saa olla, ostat ruokaa ja vaatteita tai et ansaitse rahoja.. Alkoholismi on sairaus ja kuuluu hoitaa. Ei laittamalla omaan ihmisoikeusyksikköön jossa on eri säännöt sen mukaan miltä naama näyttää. Tuskin oot kieltämässä mun joka kuukautista vinkkupulloa? Soskun asiakas samalla tavalla ku Kurvin Reiska.

   • Pekka MYLLER

    Ymmärsitköhän oikein mun pointtia? Ei mua edes kiinnosta mihin käytät sossun tukes. Tarviit sitä varmasti enemmän kuin moni tuntemani. Moikataan ehkä joskus Skolen nurkilla.

  • Jarno Kääriäinen

   Hetkinen, miksi ”asunnoton Kurvin Reiska” olisi eriarvoisessa asemassa? Väittäisin että asunnottomalle tuo raha vasta tarpeeseen onkin.

 11. Pekka Myller

  Kävipä kerran itsellenikin hassu juttu toimeentulotuen kanssa. Ei mitenkään huono juttu mun kannalta, mutta perin ihmeellinen. Jouduin reilu vuosi sitten työttömäksi jäätyäni hakemaan toimeentulotukea, koska työkkärissä oli n. 7vk jono työvoimapoliittisten lausuntojen kanssa (enkä siten saanut ko. aikana ansiosidonnaista). Ei siinä mitään, vähän vajaa tonni tuli sossusta 2vk sisään ja pian ukaasi perään, että kaupunki saattaa periä työttömyysetuuteni kerta sellasta tulen saamaan. No eihän siinä mitään, toki ymmärrän etten voi kahta päällekkäistä etuutta saada. Kuluu jokunen viikko ja eikö sieltä pärähdä yli kuukauden ansiosidonnaisetkin tilille. Mie sitten rehtinä kansalaisena soittamaan sossuun että ”voisin maksella tukia takas kerta sain liitoltakin rahaa”. Sossu siinä ihmettelee että kuinkas nyt näin kävi, ja soitto liittoon paljastaa etteivät olleet ehtineet saada kaupungilta perintäkirjettä ajoissa. Toisella soitolla sossuun kerron liiton terveiset ja tarjoan yhä liiton rahoja…joita eivät ota vastaan (koska en nyt oikein ymmärtänyt miksi). OK, voinhan mie nekin pitääkin. Kelle maksetaan liikaa, keltä viedään vahingossa tilille maksetutkin ”ylimääräiset” lahjarahat. Huvittavaa tässä on se, että mikäli jostain syystä olisin pysynyt sossun asiakkaana tasan varmasti olisivat perineet joko ropon takasin jonka muualta sain. Olen kuullut noita omani ja lahjarahatapauksen kaltaisia tilanteita molempia useamman, joten olenkin päätynyt ajattelemaan että oishan tuo perustulo ihan kokeilemisen arvoinen juttu.

  • Jarno Kääriäinen

   Se on niin työntekijästä kiinni. Aikoinaan helsingissä asuessani kämppiksen kanssa joka ei mikään maailman rehellisimpiä ihmisiä ole sai vahingossa sossusta 2 kertaan kuukauden toimeentulotuet. Siinä se sitten ihmetteli että mitä ihmettä, wau, nyt kyllä kävi tsäkä. Huomautin että ne kyllä näkevät tuon viimeistään ensi kuussa ja et saa yhtään rahaa sitten, joten ilo muuttui huoleksi että miten hän nyt säästää kun vähän päihteisiin menevä on. Ehdotin yksinkertaista ratkaisua: soittaa sinne sossuun työntekijälleen ja kertoo asiasta. No ei siinä mitään, hän soitti, ja sitten muuttui taas iloksi. Työntekijä oli ihmetellyt mogaa ja myöntänyt että heidän moga, ja muutti siitä ison osan harkinnanvaraiseksi tueksi johonkin kalusteisiin tms. mitä nyt keksikään. Ei hän seuraavana kuukautena täysiä tukia saanut, mutta eivät vieneet läheskään kaikkia.

   Joskus rehellisyys kannattaa sossun kanssa. Joskus ei. Tosin tiesin kyseisen sosiaalityöntekijän erittäin mukavaksi henkilöksi jonka kanssa tulee toimeen. Tärkeää tuo että tuntee oman työntekijänsä.

 12. AMK

  Kelan käyttämä laskentakaava onkin sitten eriasia niikuin tämä 300 euron suojaosa minkä työttömät saavat mukamas tienata kuukaudessa, he laskevat summasta laskennallisen kuukausipalkan esim olet ollut kuukaudessa 2 päivää töissä ja saanut 300 e,
  kuukaudessa on 22 työpäivää 150x 22 täten laskennallinen kuukausi palkkasi on 3300 tästä pois 300 euron suojaosuus ei taida työttömyyskorvausta enää saada.

  • Matti Koskinen

   Ei muuten pidä paikkansa. Sen sijaan toteavat, että neljän viikon tarkkailujaksolla saa tienätä vain noin 280€, joten vähentävät ylimenevästä 20 eurosta kympin pois.

  • tyätön

   Ja höpöhöpö. Kyllä Kela laskee sovitellut päivärahat ihan oikeiden ansioiden mukaan, eikä millään kertomallasi mielikuvituskaavalla.

  • AMK

   Annan tähän lisäselvityksiä:kyse oli osaaikatyöstä jossa työtön meni töihin kuun puolessa välissä,omien laskelmien mukaan (niin myös kelan virkailijan mukaan) kuukausipalkka oli väärin laskettu,kuukausi palkka oli suurempi kuin ,mitä työsopimuksessa luki joten takkiin tuli,työttömille ja pienipalkkaiselle jo 50 eurookin on iso raha.Summat vain ei ollut samoja,minähän kirjoitin esimerkiksi 300 ekee.Valituksen teki,mutta laskennallinen kuukausipalkka pysyi suurempana kuin työehtosopimuksessa luki toki se muuttui kun oli koko kuukauden töissä ja silloin oli oikea laskentatapa,älkää koskaan menkö osaaikatyöhön kuin aina kuukauden ensimmäinen päivä.

 13. töytön

  Aika monella sosiaalityöntekijällä on erittäin kielteinen asenne siihen asiakkaaseen. Paikallisessa oli virkailija ehdottanut kuntouttavaa työtoimintaa lääkkeeksi, johon kaverini oli vastannut ettei ilmaistöihin lähde. Tähän oli virkailija tokaissut ivalliseen sävyyn, että ”taitaa olla asenneongelmia”. Kummallako lie sitten..

  • Pauli Hyvölä

   Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden asenteet kohdallaan:

   ”Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden asenteet köyhiä kohtaan ovat tutkimuksen mukaan Pohjoismaiden tylyimmät. He syyttävät köyhyydestä asiakkaita itseään monin verroin yleisemmin kuin muiden maiden sosiaalityöntekijät, ilmenee Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.”

   http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomen-sosiaalitoimisto-pohjoismaiden-tylyin/1844824

 14. Anna Metsäpelto

  Muistan kyllä hyvin, kun toimeentulotukea sain, että mitään ylimääräistä rahaa ei tilille saanut tulla. Koska harrastin nettikirppistelyä lasten ylimääräisillä tavaroilla, piti jutut laittaa maksettaviksi äitini tilille, ja sitten sain ne häneltä käteisenä. Muuten ei olisi ollut mitään mieltä myydä mitään, kun sama summa olisi ollut toimeentulotuesta pois. Oli kyllä välillä sellainen olo, että turha yrittää tehdä mitään oman tilanteen edistämiseksi, kun kaikki paitsi kunnollinen työpaikka olisi vain mutkistanut kaikkea. Onneksi se kunnollinen työpaikka löytyi sentään joksikin aikaa. Toivottavasti löytyy seuraavakin.

  Mutta on se silti aika surullista, että ikään kuin ei voi pitää yhtään lahjarahaa tai muutakaan. Toisaalta ymmärrän, että toimeentulotuen on tarkoitus olla se viimeinen oljenkorsi, jolla turvata eläminen, mutta varsinkin jos sille on jämähtänyt pidemmäksi, tuntuu kohtuuttomalta, että mikään ei sitä rajaa saa nousemaan paitsi kunnon muutos elämäntilanteessa ja pienet helpotukset joutuu hoitamaan kiertoteitse kuten käteisellä.

 15. Sergey

  Tukien varassa elävän ihmisen suurin virhe on se, että käyttää pankkeja. Mitään ei saa käyttää pankkitilin kautta, paitsi ne rahat mitkä tulee virallisia teitä. Ja laskuja tietysti maksaa myös, meluiten velaksi.

  Itse tein virheen että talletin vuoden aikana kertyneet kolikot kolikkoautomaatilla tililleni. Se kaikki laskettiin pois tuista, koska se lasketiin tuloiksi.

  Koskaan ikinä ei saa tuilla elävän käyttää muuta kuin käteistä jos myy esim. television, auton tms. arvokaampaa pois. Oman auton ylläpito uppoaa nykyään harkinnanvaraisuudella niin että liikennevakuutuksen ja verojen summia ei lasketa pois, toki oman auton myntiä kannustetaan. Kun tämä automatisoituu, ei ole mitään toivoa työttömänä omistaa esim. autoa jos haluaa tukia. Täällä 40km kaupungista se on katastrofi

  mutta uson että systeemi muuttuukin sen takia samanlaiseksi kuin ruotsissa, että joku työtä tekevä omistaa autoja useita (kymmeniä), jotka todellisuudessa on tuen piirissä olevan ihmisen käytössä. Tästä palvelusta auton omistajalle maksetaan muutama euro kuukaudssa palkkaa.

 16. Petri Sakkinen

  ”Pääsääntöisesti ihan kaikki tulot niiden lähteestä riippumatta otetaan laskelmassa huomioon toimeentulotukea alentavina.”

  Jotta kukaan yritteliäs ei pääsisi pois sossun mielivallan alta, myös ammatinharjoittajan perimä arvonlisävero on tuloa. Sillä, että se on lähetettävä herra Valtiolle, ei ole mitään merkitystä.

 17. Toni Jääskeläinen

  Kyllähän tuollainen aina pistää ketuttamaan. Itselleni kävi tässä useampi vuosi sitten niin, että unohdin alkuvuodesta viedä uuden verokortin vanhaan firmaan työpaikanvaihdon yhteydessä ja viimeisestä palkasta menikin sitten 60% ennakonpidätystä. Siinä vaiheessa pettymys oli vielä kutakuinkin käsiteltävissä kun ajattelin että nou hätä, seuraavan vuoden jouluna ne tulevat sitten palautuksina.

  Siinä sattuikin sitten väliin pieni elämäntilanteen muutos ja tuon seuraavan vuoden jouluna olinkin sosiaalitoimiston asiakkaana nostamassa toimeentulotukea. Voin kertoa että se ketutus oli tällä kertaa huomattavasti suurempi kun ne lähes parin vuoden takaiset saamatta jääneet palkkarahat vähennettiin sitten toimeentulotuesta. Jos olisin muistanut silloin aikanaan sen verokortin toimittaa, niin noilla rahoilla olisi joko aikaa sitten ostettu jotain kivaa tai sitten ne olisivat olleet jossain rahastossa kasvamassa korkoa.

  Mutta hieman kyllä pistää huvittamaan logiikka tuon ilmaisun ”kunta vei rahat” tai ”rahat menivät suoraan kaupungin kassaan”. Tokihan kaupunki tuossa säästi, mutta kyllä ne rahat itse asiassa päätyivät tismalleen siihen osoitteeseen, mihin ne oli tarkoitettukin. Tuolla logiikallahan nimittäin entinen toimeentulotukiasiakas voisi työllistymisensä jälkeen manata joka kuukausi kuinka kaupunki häneltä nyt taas vei 480,20€

  • Jeppe

   Olisithan sinä Toni voinut tuon veroprosenttisi laskea uusiksi ja näin saada veroprosentin alemmas. Ei olisi jäänyt veronpalautuksiin. Mutta ketutti kyllä varmasti. Tuossakin voi hieman fiksumpi/kierompi kikkailla työttömyysrahojensa+veroprosentin kanssa ja jättää tuon vuosittaisen(jatkuva asiakas) palautuksen alle 150e. Pieneltä tuntuu, vaan joillekin tuo on todella iso raha.

   • Toni Jääskeläinen

    Jep. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi kyllä kannattanut teettää muutosverokortti, jossa tuo ylimääräinen ennakonpidätys olisi huomioitu. Siihen aikaan katsoin kuitenkin että ei maksaa vaivaa, sillä olin ehtinyt uuteen työpaikkaan jo toimittaa verokortin ja nettopalkan lisäys olisi ollut vain muutaman kympin kuussa. Ajattelin sitten naivisti että kun kerta meni jo, niin antaa olla siellä ja tuleepahan sitten jouluksi mukavasti rahaa. Eikä ollut vielä tuossa vaiheessa tiedossa että päädyn olemaan vajaan kahden vuoden päästä toimeentulotuen piirissä. Pääsi laiskuus kuitenkin sitten kostautumaan.

    Tuo ylimääräinen ennakonpidätys oli siis jotain muutamien satasten luokkaa, sillä ihan kokonaisesta kuukausipalkasta ei ollut siis kyse (Firma siis maksoi osan palkasta parin kuukauden viiveellä). Taisi itse asiassa mennä aikalalla yhteen sen toimeentulotuen kanssa, mitä olisin saanut. Tuo parin kuukauden viive itse asiassa oli pääosin syynä siihen että unohdin sen verokortin toimittaa. Tammikuussa kun lopetin työt niin en tajunnut ettei se edellisen vuoden verokortti enää kelpaakkaan tuota myöhemmin tulevaa osuutta varten vaikka itse työsuoritus oli siis tehty tammikuun puolella.

   • AMK

    Ei muuten kaikkialla onnistu,jotkut kunnat eivät katso tuloksi veronpautuksia jos on alle 150 jotkut taas ottavat kaikki veronpalautukset tulona huomioon.

    • keke

     Niin itsellenihän otetaan tuloiksi edelleen marraskuussa 2 kertaan maksettu työttömyyskorvaus. Titämättömille tiedoksi että koska työttömyyskorvaus tulee 21,5 perusteella tarpeeksi kun sitä saa käy niin että yhtenä kuukautena sen saa 2 kertaan takaisin.

     Tosin keke epäilee että kyseessä on tilanne jossa sossuntädit rankaisevat kekeä joka ei suostunut marraskuussa allekirjoittamaan paperia joka antaisi paikalliselle työvoimanaktivointitoimistolle luvan hänen tervyestietojen antamiseen paikalliselle aktivointikeskukselle olkoonkin että aktivointisuunnitelma oli allekirjoitettu (lue allekirjoita tai karenssi). No onneksi oikeus vielä toimii eikä aktivointisuunnitelman osaksi ei tuota terveystietojen luovutusta ole ohjeistettu jolla keke olisi varmaan pakotettu kuntouttavaan työtoimintaan kunhan vaan lahjottu lääkäri olisi niiden terveystietojen perusteella todennut keken sairaaksi esmes työttömäksi, olkoonkin että terveydessä ei mitään vikaa ole.

     Olisi varmaan pitänyt valittaa mutta kun ei oikein luonteelle sovi kun muutenkin tää rukoilu perustoimeentulolle on niin perseestä

     BTW kyllä olen nauhoittanut kaiken ja varmaan pitäisi julkaista jossakin välissä kaikki että ihmiset oikeasti ymmärtäisivät että mitä meille työttömille tehdään sekä millaisia papereita käytännössä pistetään allekirjoittamaan sekä miten niitä allekirjoituksia kiristetään

 18. Olli Kettunen

  Tuttua huttua. Muutamia vuosia sitten jouduin elämään toimeentulotuen varassa ja jouduin pahoinpitelyn uhriksi. Tapaus meni oikeuteen ja sain n.2000 euroa vahingonkorvausta hakatusta ja potkitusta naamasta sekä rikotuista vaatteista. Ja kuten arvata saattaa, toimeentulotuet lähti useammaksi kuukaudeksi, sillä turpaanottaminen oli täten pääasiallinen tulonlähteeni. Jotenkin se vaan ei tuntunut reilulta.

 19. Pertti I. Ikonen

  Vantaan sossu lopetti työmarkkinatuen määrän huomioimisen kertoimella 21,5 (työmarkkinatuki maksetaan 20 vrk jaksoissa) ja kun Kela käyttää kuukausitulon laskennassa aina kerrointa 21,5, toimeentulotuen määrä tulee laskemaan. Näin Suomi taas säästää.

 20. Antero

  Tuosta 300 € suojaosuudesta voisin kertoa omasta kokemuksesta sen verran, että tein taannoin yhden soittokeikan työttömänä työnhakijana ollessani (työmarkinatuella), josta Suomen Palkkiopalvelun kautta sain tilitettynä keikkapalkkion, eli he laskuttavat työnantajaa, maksavat verot+muut sivukulut ja perivät tietysti pienen palkkion toiminnastaan.

  Koska summa alitti reilusti sen työttömyysturvan 300 € suojarajan, ajattelin ettei hommassa pitäisi olla mitään sen ihmeempää epäselvyyttä. Laitoin Kelan ilmoitukseen, että olen ollut yhtenä päivänä töissä. Selvitin vielä kirjallisesti millaisesta työstä oli ollut kyse jne. No, ilmoitus tuosta tulosta aiheutti reilun viikon viiveen työttömyyskorvauksen maksuun ja helvetillisen soittorumban Kelalle ja TE-keskukseen, jossa sitten selviteltiin onko tämä ollut yritystoimintaa vai palkkasuhteessa oloa johonkin instanssiin yms.

  Lopulta asia saatiin selvitettyä, työmarkkinatuki tuli vähentämättömänä tilille tosiaan reilun viikon myöhässä. Onneksi Kelassa hyväksyivät arviolaskelman palkkiosta,koska keikkapalkkiokin tuli sitten aikanaan, ehkä n. 1,5 kk päästä siitä keikasta ja silloin tietysti vasta oli mahdollista saada siitä varsinainen palkkatodistus, joka noihin kelan anomuksiin pitää liittää. Aikaisemmin ansiosidonnaisella ollessani ei liiton kassan kanssa vastaavia ongelmia ollut. Ei tällainen systeemi nyt kuitenkaan varsinaisesti kannusta ainakaan tuollaiseen satunnaiseen keikkailuun.

 21. Jari Kähkönen

  Niin, siunaa ja varjele tietämätöntä, ajattelematonta ja samaistumiskyvytöntä niin sanottua normaalia ihmistä, joka kaikessa kummajaismaisuudessaan vielä loukkaantuukin toisen puolesta. Niistähän ne kaikkein pahimmat vain määräyksiään tai lakia noudattavat virkahenkilötkin tulevat. Tai no, eihän siinä määräyksessä eikä laissa ihan noin sanottu ja ainakaan ei tarkoitettu, mutta kun virkahenkilön mielestä sanottiin, tarkoitettiin, sekä virkamiesoikeudellisesti on selvitetty ettei tämä kuitenkaan seurauksiin katsomattakaan ollut silti ilmeisen lainvastainen teko. Kaikkein kurjinta kohtelua saavat ne keillä ei ole kykyä vaatia oikaisua, tehdä valitusta tai mikäli mahdollista hakea täytäntöönpanon keskeytystä/täytäntöönpanokieltoa. Toimeentulotukiasiakkaat ovat eräitä näistä monista.

  Hänen riesansa eivät totisesti vähät olekaan. Kiitos työmarkkinatukea koskevan verohallinnon ohjeen, käytännössä joka verovuosi syntyy tahattomasti veronpalautusta, joka yleensä menee voudille koska päällä on jo pitkään kestäneiden taloudellisten vaikeuksien huipentumana alkanut ulosotto. Tästä huolimatta ulosmittauspäätös on toimitettava sosiaalitoimistoon joka vuosi, mikä on vähänkään isommassa kaupungissa varmuuden vuoksi jo marraskuussa evännyt asiakkaan joulukuun toimeentulotuen. Kuka muuten estää toimeentulotukiasiakasta joutumasta perintöverovaikeuksiin, jos päättää ettei ota kuolinpesän rahoja tai muuta varallisuutta? Entäpä jos hän joutuu rikoksen uhriksi, onko varattoman kipu, kärsimys, ajanhukka sekä muut vaikeudet mistä korvauksia tuomitaan jotenkin toisia vähempiä? Muut saavat korvaukset tulojensa päälle, varattomalta se on tuloista pois.

  Niinpä. Suomalaisten niin sanottujen normaalien ihmisten ihmiskäsityksessä ja maailmankuvasa on paha vika, koska laillisuusperiaate ymmärretään jotenkin ihan kummallisesti. Ei niin, että kaikki olisivat lain alaisia, jolloin esimerkiksi varattoman vahingonkorvaukset toimeentulotuesta vähentävä etuuskäsittelijä ja sosiaalityöntekijä voitaisiin tuomita ehdottomaan vankeuteen oikeuden halventamisesta. Näkökulman kääntö ylhäältäpäin tapahtuvaan vallankäyttöön havainnollistuu minusta osuvimmin siinä, kuinka muuan piruuttaa nimettä jäävän ruotsinvallan kunkun tunnuslausekin piti suomennettaessa vääntää vinoon. Mies itse sanoi, että lailla on maata rakennettava, mutta täälläpäin sanotaan lailla on maata hallittava.

  Ei ne vallankäyttäjät itse katso olevansa lain alaisia, mutta voivansa silti jakaa lakia muille. No, ainakin sen mukaan mikä oma käsityksensä laista nyt sattuu olemaan. Ne kiivailevat virkavastuulla, joka on tyhjää lörinää, koska vastuu ei juuri koskaan mistään laukea ja pystyvät jopa käsittämään asiakkaan tietojen salassapitovelvollisuudenkin oman nolostumisensa suojaksi. Ne niin sanotut normaalit ihmiset eivät ikinä joudu itse omassa elämässään tämän hyvin ruman todellisuuden kanssa kasvotusten, siksi ne loukkaantuvat toisten puolesta vaan eivät kuitenkaan ole halukkaita tekemään mitään varsinaisen epäkohdan korjaamiseksi. Pärinässään onkin siten kyse heistä itsestään ja omasta turvallisuudentunteestaan. Folk-Fredi lainalla loppuun:”Vaikka yhdenvertaisemmaks kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan”

 22. Pauli Hyvölä

  Vähän tilastotietoa siitä, miten työttömiä, niitä, jotka ovat enemmistönä toimeentulotuen saajissa, on yhteiskunnassamme kohdeltu. Taulukossa oleva luku on kerroin, joka näyttää kuinka kunkin tulonsaajaryhmän ansiot ovat kehittyneen vv. 1987-2013.

  Kaikki kotitaloudet 1,54 -kertaisiksi vuodesta 1987
  Maatalousyrittäjät 1,84
  Muut yrittäjät 2,04
  Palkansaajat 1,81
  Työntekijät 1,59
  Opiskelijat 0,70
  Eläkeläiset 1,32
  Työttömät 0,79

  Lähde: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tul__tjt/020_tjt_tau_101.px/?rxid=28660cf9-be01-4fa9-8b9e-3ffaf54481a8

 23. Tanja Takalo

  Harkinnanvaraista tosiaan. Paikalliset olosuhteet otettiin kohdallani huomioon siten,että hakessani toimeentulotukea,minulta vaadittiin K-kaupan +pistetietoja. Siis sitä kaupan lähettämää paperilappusta. +-pisteitä ei edes saa rahana tilille,vaan kauppa myöntää 5 eken alennuksen ostoksista. En tänäkään päivänä tajua,miten +pisteet ovat tuloa minulle.

  • AMK

   Googleta: KK 1118/2001 vp-Esa Lahtela

   • Tanja Takalo

    Kiitos linkistä. Minä kysyin asiaa aikoinaan oikeusaputms:ta ja sain samanlaisen vastauksen. Sossusta kerrottiin,että näin meillä tehdään,ja sillä selvä. Olen myös kuullut ko.kunnan eri toimistoissa seuraavan perusteen:” ei sitä lakia tartte noudattaa”. Minun ratkaisu oli muuttaa paikkakuntaa.

 24. Kalle*

  Pikku vinkkinä, jos rahat riittää esimerkiksi lottoamiseen, niin älä käytä veikkauksen verkkopalvelua. Toki jos kunnolla jysähtää niin mikä ettei. Mutta pienemmät voitot maksetaan pankkitilille ja no, se kaikki huomioidaan tukien maksussa. Näin kävi kaverille jolle napsahti tonni kenossa.

  Tosin kohtuulliset voitot voi muistaakseni lunastaa käteisenä jos ehtii ja tietää mistä.

 25. Tauno Virtanen

  1. Jo vääryys vallan saapi
  se huutaa taivaaseen,
  se turmaa ennustaapi
  vie kansat kurjuuteen.
  Ken Herran oikeutta
  nyt täällä julistaa,
  ja ken vanhurskautta
  nyt tahtois puolustaa?

  2. Nyt viekas vilppi täällä
  on noussut kunniaan,
  on valhe vallan päällä
  ja vääryys voimissaan.
  Ei kuulla kurjan ääntä
  ja köyhää sorretaan,
  ja lainkin rikkaat vääntää
  vääryyttä puoltamaan.

  3. Kas, köyhän leivän syövät
  nuo jumalattomat.
  He viatonta lyövät
  ja häntä vainoovat.
  He kurjaa ahdistaapi
  kuin käärme kiukussa,
  korvansa tukkeaapi
  tuon raukan huudoilta.

  4. He armotonna veivät
  osuudet orpojen.
  He söivät lesken leivät,
  on Herra nähnyt sen.
  Hän vanhurskaasti kostaa
  vääryydentekijät,
  rankaisee ansiosta
  nuo viekkaat ryöstäjät.

  5. Vaan voitonpäivän kerran
  vaivaiset näkevät,
  vanhurskaus kun Herran
  lyö väärät, väkevät.
  Oi Herra, voimas näytä,
  kansaasi armahda
  ja hurskaan pyynnöt täytä
  ja päästä vaivasta.

 26. Maija

  ”…vähintään 20 prosenttia tulonsaajan ansiotuloista jätetään ottamatta huomioon tulona. Huomioimatta jätetään kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa.

  Tämä koskee kuitenkin vain ansiotuloja ja harkinta on ulotettu siihenkin. Tuen saaja voi ansaita enintään 150 euroa ja saada silti täysimääräisen toimeentulotuen. Monissa kunnissa myös lahjoitusten määrä on ihan järkevästi rajattu samaan 150 euroon.”

  Tämä on ehkä vähän epäselvästi ilmaistu. Voi tietysti olla että joissain kunnissa henkilö voi ansaita 150 euroa sen vaikuttamatta toimeentulotukeen, mutta yleisenä käytäntönä kuitenkin on, että jokainen ansaittu euro vähentää tukea. Jos ansaitsee 150 euroa, huomioimatta jätetään 30 euroa (jonka saa siis pitää itse). Jos ansaitsee 750 huomioimatta jätetään 150 euroa. Kaikki yli 750 euron yli menevä ansaittu tulo otetaan täysimääräisenä huomioon ja se vähentää toimeentulotukea.

 27. Tiina Peltonen

  Kerrankin on sellainen juttu, jossa ihmettelen kansalaisen toimintaa, en päättäjän!

  Eli suoraan sanottunan: mikä hinku on laittaa synttärilahjaraha sinne tilille, eikä antaa sivistyneesti onnittelukortin välissä? Tai lahjakorttina? Joka kulkee kirjeessä kauempaakin. Ei, posti ei hukkaa lähetyksiä.

  Jokin itsetehostuksen tarve? Oman itsen glorifiointi? Että niin kuin kova haloo: ”yhmsröh….annappa nyt tilinumerosi, jotta voin muistaa sinua pienellä lahjalla?”. Sitten pitää kaivaa omat pankkitunnarit esiin ja saaja vahtaa muutaman päivän tiliään, tuleeko euro vai kaksi….Ei todellakaan hyvä!

  Ihan oikein, jos tuollaisen typeryksen lahjan siirtää sossu ttt:ksi. Oppiipa harkitsemaan paremmin oman elvistelynsä ja antamaan lahjat järkevästi.

  • Maija

   Öö… Toivottavasti tämä oli huumoria. Tai jotain sen yritystä. Että pankkitilin käyttö rahan siirtämiseen olisi jonkinlaista itsetehostuksen tarvetta?! Siis häh? Tervetuloa nykyaikaan, pankkisiirtoja käyttävät kaikki normaalit ihmiset. Paitsi ei toimeentulotukea saavat.

 28. Anne

  Mielenkiintoinen ja ajankohtainen artikkeli. Itsekin tällä hetkellä (työttömyys)tuen varassa elelen, (tosin toivon sen päättyvän lyhyeen, sillä samalla kun joutuu tukien varaan, menettää myös itsemääräämisoikeuden omiin asioihinsa ja tietoihinsa). Yllättävien terveydenhoitomenojen tähden jouduin hakemaan toimeentulotukea. Tukea haettaessa pitää toimittaa kahden viimeisen kuukauden tiliotteet ja nippu muitakin asiakirjoja. Toisen kuukauden tiliotteella on lainaraha, joka meni heti käyttöön, sille tarkoitettuun kohteeseen. Nyt sitten odottelen päätöstä hakemukseen jännittyneenä ja tämän jutun luettua, vieläkin jännittyneempänä. Tuleeko apua vai keppiä kelvottomalle.

 29. Tiina Siren

  Kaikkein surkeinta tässä sossutoiminnassa on se että asiakaskunta on muodostunut suurelta osin vakiintuneeksi. On työkyvyttömiä tai vaikeasti työllistettäviä ym. Elämä pelkän toimeentulotuen varassa ilman pienintäkään mahdollisuutta tilanteen kohentamiseksi, ei ole elämää. Se on kituuttamista. Ei varaa harrastaa, muuta kuin kävelyä. Ei juurikaan mahdollisuuksia sosiaalisiin kontakteihin, kun ei ole varaa mennä minnekään.Päivä kerrallaan mietitään miten saadaan raha riittämään ruokaan. Ja auta armias jos joku menee rikki, esim. pesukone. Jos ei ole taloyhtiön konetta monenkin sairaseläkeläisen pyykkääminen käsin on melkoista hommaa. Ja tämä koskee ihmisiä jotka ovat joutuneet esim. työkyvyttömyyseläkkeelle jo nuorella iällä. Näkyy varmaan myös mielenterveystoimiston käytön lisääntymisenä, ajatus koko loppuelämästä pelkkkänä kituutuksena ahdistaa. Varmaan moni harkitsee itsensä lopettamista, mutta sitä tuo valtio kai toivookin….

 30. Venla Penttinen

  Nykyinen hallitushan ajaa nimnomaan harkinnanvaraisuuden tukemista. Uudet työvoimapoliittiset linjaukset suorastaan raikuvat ”järjen käytön” sallimista, etenkin ammattisuojan, työmatkojen, sekä palkkatason arvioinnin yhteydessä. Käytännössä järki vain jää näissä tilanteissa uupumaan, sillä kokemuksesta voin sanoa, että ”yksilölliset ratkaisut, joita yhdessä mietitään”, realisoituvat vahvemman osapuolen eduksi.

  Tästä siis on kyse. Laissa on nimenomaan tulkinnanvaraisuuksia siksi, että viranomaiset / yhtiöt / pätevät lakimiehet, joita ei halvalla saa, pääsevät tulkitsemaan asioita mieleisekseen.
  Tähän ei tule muutosta, niin kauan kuin pääoma hyötyy tulkinnanvaraisuudesta.

Kommentoi »

Comments are closed