Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Avoimen laitonta

Eilinen Murdochin murhamysteerit -sarjan jakso sijoittui kunnalliseen köyhäintaloon. Sinne hakeutuneiden miesten piti tehdä työtä kunnalle majoitusta ja ruokaa vastaan, mutta paikallinen sahayrittäjä käytti heitä omana työvoimanaan. Toiminta oli laitonta, mutta korruptoitunut poliisimies katsoi sitä läpi sormien korvausta vastaan. Hän murhasi ilmiantoa suunnitelleen kollegansa.

Yhtäläisyydet meillä käytössä olevaan kuntouttavaan työtoimintaan ja työkokeiluun ovat ilmeiset. Kuntouttavaa työtoimintaa ei lain mukaan saa järjestää yrityksissä, mutta silti sitä järjestetään niissä avoimesti. Työkokeilijoita annetaan auliisti palkattomaksi työvoimaksi yrityksiin, mutta kenenkään ei tarvitse pelätä virkavaltaa. Työkokeilu on laillista palkattoman työn teettämistä ja kuntouttavan työtoiminnan suhteen kaikki viranomaiset sulkevat silmänsä. Työttömien hyväksikäyttäjiä kehutaan ja kiitetään onnistuneesta työllistämisestä, vaikka yhteiskunta lahjoittaa heille työvoiman ja vieläpä maksaa siitä.

Otetaanpa taas kerran esimerkiksi Mölkky-pihapelien valmistaja, joka on vaihtanut nimensä ja muuttanut omistuspohjaansa. Tämä entinen Tuoterengas ja nykyinen Lahden Työn Paikka Oy tuottaa pihapelien lisäksi teollisuuden alinhankitapalveluja, erilaisia korjaus- ja kunnostuspalveluja ja työpajoissa valmistettuja kuluttajatuotteita. Työntekijöitä on 430 ja liikevaihto kuusi miljoonaa. Työntekijät eivät saa palkkaa, vaan tuon lehtiuutisen mukaan he ”käyttävät palveluita” eli ovat kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Yritys kehuu osallistuvansa työllisyyden hoitoon 4,2 miljoonalla eurolla vuosittain.

Ei osallistu, vaan se osallistuu työttömien hyväksikäyttöön ja sille vieläpä maksetaan siitä. Se ansaitsee jokaisesta sinne ”palveluun” ohjatusta 10,09 euroa päivässä. Yrityksen omistavat kunnat nimittäin siirtävät tämän valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen suoraan yritykselle. Yritys siis saa palkattomat työntekijät ja jokaisen mukana 10,09 euroa päivässä rahaa. Työntekijät saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Yrityksen kelpaa kehua saavansa 60 % toiminnan rahoituksesta palkattomien työntekijöiden työn ja tuotteiden myynnistä. Loput 40 % tulevatkin sitten työllistämiskorvauksina valtiolta kuntien kautta.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Ei sittenkään, vaikka yritys on kokonaan kuntien omistama ja toimii sosiaalisena yrityksenä. Laki kieltää selvin sanoin toiminnan hankkimisen yrityksiltä ja STM on painottanut tätä kieltoa 31.12.2014 antamassaan ohjekirjeessä. Laitetaan vielä kuva kirjeen tästä kohdasta:

kuty stm

Ei siellä saisi olla työkokeilijoitakaan.  Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Lahden Työn Paikka Oy on selkeästi markkinoilla toimiva yritys, joka saa kilpailuetua käyttämällä palkattomia työntekijöitä.

– Oletteko kuullut sanottavan, että kala aloittaa mätänemisen päästä?

Näin kysyi Murdochin esimies korruptoituneen poliisimiehen päälliköltä, jonka epäili olleen tietoinen väärinkäytöksistä. Sitä sopii kysyä meidänkin lakia valvovilta viranomaisiltamme.

Kommentit (73)

 1. Juho Palmroos

  Miksei näihin puututa? Olisi mielenkiintoista nähdä, johtaisiko edes rikosilmoitus asiasta yhtään mihinkään.

  Korrup… Krhm, siis ”maan tapa”.

  • Jarkko

   ”Miksei näihin puututa? Olisi mielenkiintoista nähdä, johtaisiko edes rikosilmoitus asiasta yhtään mihinkään.”

   Ei johda, koska suomessa tälläisten tapausten tutkinta hoidetaan seuraavaan tyyliin:

   1. Ensin tutkintaan määrätty poliisimies soittaa puhelimella asiasta vastaavalle virkamiehelle te-toimistoon ja kysyy oletteko rikkoneet lakia ja tähän te-toimiston virkamies vastaa emme ole.

   2. Tämän jälkeen tutkinta päätetään ja poliisi ilmoittaa, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

   Noita kahtakaan kohtaa ei välttämättä tehdä paitsi jos rikosilmoituksen tekijä valvoo asiaa tarkkaan. Lisäksi kuntouttavan työtoiminnan käyttämisestä korvaamaan palkkatyötä ei liene edes säädetty mitään rangaistusta rikoslakiin niin siitä ei saa mitään tuomiota kiinnijäädessäkään.

 2. Olli Väänänen

  Olet Saku pitänyt asiaa esillä blogissasi jo pitkään. Tiedätkö onko tämmöisestä kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksestä tosiaan kertaakaan tehty rikosilmoitusta?

  • Saku Timonen

   Tietääkseni ei. Kyseessä ei varsinaisesti ole rikosasia, vaan hallinnollinen menettelytapavirhe.

   • Heli Heikkinen

    Olisiko tämä sitten kantelun paikka?

    • Saku Timonen

     Olisi.

 3. Minna Ylitalo

  Työtön ei työttömyysturvalain mukaan saa tehdä vapaaehtoistyönä sellaista työtä, joka vie joko hänen tai jonkun toisen työpaikan. Käytännössä lakia voi siis kiertää, kunhan kutsuu vapaaehtoistyötä kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Koskahan joku keksii rangaista työttömiä näistä laittomista talkoista?

 4. Törnin Lasse

  Suomessa on olemassa 1) ns. yleisen syytteen alaisia rikoksia ja 2) asianomistajarikoksia. Jälkimmäinen tarkoittaa että rikos voi tapahtua ilman mitään seuraamuksia ellei joku tee rikosilmoitusta. Nyt tuosta ”kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä” – säännöstä ei käy ilmi onko sen rikkominen yleisen syytteen alainen vai asianomistajarikos.

  Ei muuta kuin ne jotka kokevat tulleensa rötöksen uhriksi osallistuessaan kuntouttavaan työtoimintaan yrityksessä, tai ko yrityksen kilpailijat, tekemään rikosilmoituksia. Kyllä se siitä.

  • Saku Timonen

   Se ei välttämättä ole rikos ollenkaan, vaan hallinnollinen menettelytapavirhe. En sitten tiedä miten kävisi, jos joku asianomistaja tekisi rikosilmoituksen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

   • Jarno Kääriäinen

    Kuka olisi asianomistaja siis tuollaisessa? ”Työtoiminnassa” oleva? Voisiko joku esim. työtön työnhakija joka on alan ammattilainen tehdä myös?

    • Saku Timonen

     Jos rikosnimikeenä olisi vaikkapa kiskonnantapainen työsyrjintä, niin asianomistajan lisäksi muutkin voivat tehdä ilmoituksen.

  • Joonas Kantonen

   Miksei kukaan julkaise mitään tilastoja siitä, että kuinka hyödyllistä tällainen kuntouttava työ on työllistymisen kannalta? Ei kai ne työkkäreissä nyt näitä asioita perstuntumalla tee?

   • AMK

    On siitä tilastoja olemassa,muistaakseni 1% työllistyy kuntouttavasta.Että silleen.

 5. Riitta Karjalainen

  Tämän yrityksen voisi lisätä Orjafirmat-sivuston listalle. Lista yrityksistä, jotka käyttävät ilmaista työvoimaa.

  • Juha S.

   Ja sen jälkeen valitettavasti Orjafirmat-sivusto voisi olla ns. kusessa. Nuo kuntien sponssaamat firmat osaavat varmaan pitää juridisesti puolensa. Ei korppi toisen silmää noki.

 6. asdf asdf

  Tehkää kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle korruptiosta.

  Jättäkää rikosilmoitus. Ilmiantakaa ja vinkatkaa poliisille.

  Virkamies ja poliisi eivät voi toimia ilman kanteluita, vaikka ne eivät johtaisikaan mihinkään. Kantelu ja rikosilmoitus antavat poliisille ja virkamiehille mahdollisuuden toimia, mutta vain jos joku asian tunteva ne tekee ja jättää.

 7. Sisko

  Tämä kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttö on varmastikin suurin syy sille, miksi RAY on kieltänyt yhdistyksiltä kuntoutusrahan maksamisen avustuksistaan. Monet järjestöt ovat aiemmin voineet korvata aktiivisen osallistumisen työtoimintarahalla, joka on suurelta osin jopa ollut mahdollistamassa osallisuutta vapaaehtoistoimintaan, jota vähävaraisten ei kuulu tehdä omalla kustannuksellaan. Käytännössä sillä on korvattu ateria- ja matkakulut, sekä omaa arvokasta, palkatonta aikaansa ja osaamistaan yhdistyksessä toimiville. Korvattu toiminta ei ole vastannut palkkatyötä, mutta nykyiselläänkin jonkun on tehtävä samoja asioita ilmaiseksi, samalla kun monet jäävät kotiin, koska se tulee halvemmaksi kuin mielekkään vapaaehtoistyön tekeminen ja sosiaalinen osallistuminen.
  Ne, jotka ovat lakia noudattaneet, eivät saa enää toimia lain edellyttämällä tavalla, koska rahaa ei ole. Eläkeläisethän jäävät tuon ”työllistämiskorvauksen” ulkopuolelle.

 8. Hilkka Vepsä

  Kuntouttavassa työtoiminnassa on paljon ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti kykene tavalliseen palkkatyöhön. Monille tämä toiminta on henkireikä kämpässä oleilu. sijaan. He eivät todellakaan kaikki ole reippaita j kykeneviä työttömiä.
  Miten heitä mielestäsi pitäisi auttaa, Saku?

  • stunned

   Jospa työllistetään ne reippaat työkykyiset ensin. Onnistuu heiluttelemalla setelinippua. Palkkaa vastaan.

  • Matelot

   Voiton tekeminen yritykselle palkattomalla työllä on siis hyväksyttävää,
   jos se toimii ”henkireikänä”. Entäpä ne, jotka ovat reippaita ja työkykyisiä.
   Miten heitä pitäisi auttaa? Muutoin, kuin hyväksikäyttämällä heidän työpanostaan?

  • Tomi Halonen

   Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan paljon ihmisiä, jotka kykenevät tavalliseen palkkatyöhön. Päätöksen kuntoutuksesta tekee pikaoikeudenkäynnillä yleensä kaksi ihmistä. Jos kieltäydyt, saat karenssin. Kysymys kuuluu mitä tehdään monelle sadalle tuhannelle työttömälle, josta suurin osa kykenee tavalliseen palkkatyöhön?

  • Ilona Asp

   Kuntouttavaan passitetaan myös terveitä ja työkykyisiä. Ja koska määräystä tehostetaan karenssin uhalla, ei heillä ole vaihtoehtoja. Ainoa pelastus palkattomasta puuhastelusta olisi oikea työpaikka. Mutta pelkkä ikä ja pitkäaikaistyöttömyys estävät senkin saamisen.

  • Ilona Asp

   Jatkoa: kuntouttavassa toimiminen ei tosiaankaan ole edes terveille mikään ”polku takaisin työelämään”. Sitä kautta ei työllisty. Mutta pikkukylässä voi mennä maine sen jälkeen, kun on kuntouttavaan joutunut: pidetään työkyvyttömänä mielenterveysongelmaisena tai juoppona.

   • Joonas Kantonen

    Tilastoja! Tilastoja Tilastoja! Jos työkkärit (tai kuka näitä hoiteleekaan) tuhlaavat rahaa passittamalla ihmisiä ”töihin”, josta ei todistetusti ole mitään hyötyä lopputavoitteen (vakituinen työpaikka) kannalta, niin miksei kukaan tee siitä isoa uutista ja vaadi virkamiesten päitä pölkylle?

    Tai jos työkkäreissä hommat hoidetaan ihan perstuntumalla niin siinä vasta uutisenaihetta olisikin!

    Sama juttu kuin vaikkapa asunnottomien tai muiden valtion luukulle tulevien ihmisten kanssa: varmasti kaikki tarvittava tieto on olemassa, joista virkamies heti ”asiakkaan” kuvauksen syötettyään näkisi, että:”50v ylioppilas, 25vuotta myyntikokemusta” -> ”kun seuraat tätä polkua ja teet nämä asiat, niin 6kk päästä sinulla on 50% todennäköisyydellä uusi duuni”. Sitten sitä polkua(tai ”prosessia”) edetessä arviot paranisi koko ajan, ja virkamies pystyisi suosittelemaan eri toimenpiteäitä datan ja tutkimustiedon perusteella.

    Olen lähes 99% varma, että Suomen virastoissa KUKAAN ei nää koko prosessia, vaan ainoastaan oman pikku irtonaisen saarensa josta sitten pers tuntumalla lähettelee ihmisiä tuhlaamaan aikaansa. TÄMÄ on paljon isompi rikos, kuin se että joku yritys hyötykäyttää tätä surkeasti toimivaa härdelliä, jonka nimi on ”Julkinen sektori”.

  • Saku Timonen

   Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu juuri heille, mutta ei muille.

  • Jarno Kääriäinen

   Ei ainakaan teettämällä heillä voittoa tuottavaa työtä josta kuuluisi maksaa palkkaa. Erilaista kevyttä toimintaa voi olla ja onkin, esimerkiksi käsityöpajoja joissa *ei* tehdä tavaraa myyntiin vaan ”harrastusmaisesti”.

 9. Tuula Motzi

  Olen samaa mieltä kuin Hilkka Vepsä. Reippaat ja kykynevät hakeutuvat pois tuollaisista paikoista muihin hommiin, mutta monelle se on hyvä vaihtoehto sohvalla makaamiseen verrattuna. Sillä yritetään estää erakoitumista. Tämä on voimassa myös Ruotsissa.

  • Ilona Asp

   Ikääntyvä pitkäaikaistyötön Ei Kelpaa Oikeisiin töihin – vaikka olisi kuinka reipas, kykenevä ja terve tahansa. Kuntouttava ei kuitenkaan ole mitään vapaaehtoistyötä.

  • Tom Pesch

   Tarkoitat varmaan että hakeutuISIvat, jos avoimia työpaikkoja olisi edes lähellekään saman verran kuin työttömiä.
   Ruotsi ei ole euromaa, ja siksi siellä työttömyys on Suomea paljon alhaisempi.

  • liisa hirvonen

   Tuula Motzi, palkattoman työn teettäminen on kiellettyä Suomessa, lisäksi elämme valtiossa joka on sitoutunut noudattamaan kaikkia kansainvälisiä sopimuksia työhön liittyen. Sairaille työkyvyttömille kuuluvat asianmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, terveille työttömille on maksettava palkka tehdystä työstä. Ruotsiin vertaamisen voisit kertoa faktoina, jotta niihin voisi uskoa, siihen asti niitä voi pitää fantasioina.

  • Jarno Kääriäinen

   Hakeutuvat minne? Kun töitä ei ole

  • Jarno Kääriäinen

   Ja mitä merkitystä sillä on mitä ruotsissa tehdään?

  • töytön

   Stana ku väsyttäs taas, pitänee sohvalle mennä makoilemaan yöksi. Eiköhän svenkskit oo ihan ajan tasalla ja toki edellä näissäki hommissa. Ihan mielenkiintosta sillee, miten siellä työttömiä vedätetään?

 10. Eino Korppi

  Melkoista yritys- vai oliko se orjautustoimintaa?

 11. Jussi Juurilainen

  Nostaisin esiin kaksi asiaa, joista toinen liittyy kuntouttavaan työtoimintaan,
  toinen nk. itsensä työllistäjiin.
  Tiedämme, että kuntouttavaan työtoimintaan joutuu sanktioiden uhalla yhä useampi sellainen,
  joka on työkykyinen.
  Vähemmän on puhuttu sellaisten asemasta ja oikeuksista, jotka ovat ns. vajaatyökykyisiä.
  Yhtä lailla heitä voidaan käyttää hyväksi tässä toiminnassa.
  Eikä heillä yksilöinä eikä joukkona ole ehkä sitä vähääkään voimaa vastustaa hyväksikäyttöä
  kuin vahvemmilla ja oikeuksistaan tietoisilla työkykyisillä.
  Miten näkisimme heidän tilanteensa näissä mahdollisissa väärinkäytöksissä?

  Toinen asia on itsensätyöllistäjien, freelancereiden, taiteilijoiden ja muiden vastaavien asema.
  Heistähän hallitus, työministeriö, pyrkii tekemään yrittäjiä yrittäjän oikeuksin.
  Mielestäni esim. freelancereiden asemaan se tuo merkittäviä heikennyksiä.
  Tuntuu välillä siltä, ettei esim. työvoimaviranomaisillakaan ole vielä selvää käsitystä uusista muutoksista,
  Pyytäisin, jos suinkin vain mahdollista, että kirjoittaisit tästä asiasta.

 12. Helena Koskinen

  Näin Murdochin äsken aamu-uusinnassa enkä uskonut silmiäni: miten voi olla näin Suomi-ajankohtainen aihe kanadalaisessa dekkarisarjassa, joka on tehty jo pari vuotta sitten? Avasin koneen tehdäkseni twitterpäivityksen asiasta, mutta sehän siis oli jo pöydällä.

  Tämä ongelma lienee siis tuttu kautta maailman, ei ihme että Trudeau on niin suosittu pääministeri.

  Murdochissa myös puolusteltiin tämän työvoiman käyttöä esim sillä että nämä miehet saavat sentään ruokansa tällä tavoin. Siihen totesi komisaario Crabbtree, että ’niinhän sai orjatkin’. Voisikohan ajatella, että näille Hilkka Vepsän mainitsemille ihmisille järjestettäisiin tuolla tuella todellista aktiivista virkistystoimintaa ja mölkkyjen valmistuksesta heille maksettaisiin oikeaa palkkaa, jolloin varmistettaisiin heillekin tämä niin autuaaksi tekevä elintärkeä valinnan vapaus.

 13. Helena Koskinen

  Kuinka paljon meillä on lainsäädäntöä, jota ei tarvitse noudattaa, koska siitä ei varsinaista seuraamusta tule tai sitä on helpompi katsoa läpi sormien?
  Tullaanko meidän julkisten palvelujen yhtiöittäminen ja siihen liittyvät säännökset ja rajoitukset hoitamaan tällaisilla laeilla? Sanotaanko silloin ihan todella goodbye kaikelle demokratialle?

 14. Marko Koponen

  ”Lahden Työn Paikka on Lahden kaupungin omistama voittoa tavoittelematon yritys”
  Osin samat periaatteet pätevät yhteiskunnallisiin yrityksiin.
  Katsomossa voi istua ja etsiä pilkkuvirheitä tästä yhteiskunnasta, arvokkaampaa on kuitenkin tehdä.

  • Saku Timonen

   Voittoa tavoittelemattomat yritykset toimivat samoilla markkinoilla kuin voittoa tavoittelevat, joten ne syövät markkinoita muilta edullisilla ja palkatta teetetyillä tuotteillaan.

   • Juha Sinkko

    Niin, onko loppujen lopuksi olemassakaan sellaista, kuin voittoa tavoittelematon yritys. Joku nuokin ”yritykset” omistaa ja joku taho loppujen lopuksi kerää voitot.

 15. Pertti I. Ikonen

  Kuntouttavissa työtoiminnoissa voi olla monia sellaisia jotka ovat menettäneet työttömyysturvansa ja kun heillä on vaikeasti rahaksi muutettavaa omaisuutta, niin eivät saa toimeentulotukeakaan. Näin ainoaksi mahdollisuudeksi saada jotain tuloa jää kuntouttava työtoiminta. Ja kuinkahan moni on saanut perinnöksi selvää rahaa, eivätkä halua syödä rahojaan, niin kuntouttava työtoiminta pelastaa. Kysymys on myös siitä, että pääseekö takaisin työttömyysturvalle kun kuntouttava päättyy.

  • Ilona Asp

   Eihän työssäoloehto täyty toimenpiteessä? Pitää olla palkkatyötä.

   • Pertti I. Ikonen

    Karenssin aikana voi tehdä kuntouttavaa työtoimintaa ja saada siitä tuloa kun toimeentulotukea ei myönnetä varallisuudesta johtuen.

    • Stunned

     Kuntouttavan 9 euroa menee työmatkakuluihin ja ateriaan. Kotona tulee elämä halvemmaksi.

 16. töytön

  Kohta on varmaan taas erittäin posiitivinen lehtijuttu mölkkytehtaalta tulossa. Asiansa ”osaava” toimittaja nyökyttelee innoissaan ja aivot narikassa kirjoittaa jutun.

  Pitänee Vinkata Anna Kontulalle asiasta. Ainut kansanedustaja kuka on edes yrittänyt tehdä asialle jotain.

  • töitön

   Anna Kontula on tosiaankin kiinnittänyt asiaan vakavaa huomiota! Työkyvyttömät monisairaat ja vammaiset ihmiset eivät saisi olla tämänkaltaisen hyväksikäytön kohteena. Sosiaalisen kuntoutustoiminnan tulee perustua sosiaali- ja/tai terveyspalveluja tarvitsevan omiin yksilöllisiin hoito- ja kuntoutustarpeisiin. Työkykyisten työttömien tuuppaaminen tämänkaltaisiin palkattomiin töihin on yksiselitteisesti väärin.

   • töytön

    Eipä ollut suurempaa mielenkiintoo vastauksen perusteella hänelläkään asiaan. Näillä mennään näköjään ,,/. Ei kait siinä muutaku orjatyöleirii pystyyn yritysideana, valtio kuskaa jokaisesta 10+€/päivä kotia päin. Ei vaan löydy narsistin/psykopaatin ominaisuuksia itellä ainakaa..

 17. Raiko Karvonen

  Näin. Palkatonta työtä ei kenenkään pitäisi joutua tekemään. Tämä on teoriassa näin mutta käytännöt vaihtelevat rajusti koko Suomessa. Olen itsekin joutunut tekemään lähes palkatonta työtä vuosikausia eikä siitä uran kannalta ollut juurikaan mitään hyötyä. Poliitikkoja asia ei kiinnosta, koska heille aina palkka tai kokouspalkka juoksee jatkuvasti.

  Kukaan ei ole tästä epäkohdasta kiinnostunut eikä kukaan halua tehdä asialle yhtään mitään.

  • vaillatöitä

   No sitten varmaan jos sinne kuntouttavaan työtoimintaan pakotetaan niin kannattaa olla pitämättä kiirettä.

   Yksi on se, että Suomessa ei arvosteta enää työtä. Mitä järkeä on tehdä työtä, jos ei edes saa työhön käytettyä energiaa (kilokalorit) katettua työllään? Ruokakin vain kuitenkin on arvokkaampaa joka päivä.

 18. AMK

  Niinhän joku sanoi:että Sipilä hallituksineen on kiinnostunut vain (posti) firmoista ja niiden toimeentulosta ja unohtaa tyystin kansalaiset ja heidän hyvinvointinsa ja toimeentulonsa.

 19. Tanja

  Tämän jokseenkin fiktiivisen tarinan kirjoittamiseen innoitti paikkakunnallani tapahtunut virastotilojen uudelleen järjestely.

  -Jaa että polliisiasemalla sitä nykyään. Juu tuttu paikka on. Tuun tuun, kahelta sitten, Kuulemiin.

  -Irma, se on nyt sitten laitokselle mänö. Pittää tehä joku aktivistisuunnitelma. Oon tuota eläkettä ootellu liian lepsuna. Kyllä ny työttömän puntti tutisoo ku ovat viraston vyöttänä sinivuokkojen jenkiin. On on, on männy pahaks. Ovat vähentäny polliisejaki viitteen ja puoleen. Siitä kuuvennestaki tais jäähä se perspuoli, notta hyvä nii. Se on se Järvinen.
  Laitaha vielä kuppo kahveeta.

  -Seppo Hänninen, metsuri, työtön.
  -Päivää päivää. Kyllähän me jo tunnetaankin. Istukaa siihen vaan. Tässä odotellaa vielä Jarkkoa, kuntouttavan työtoiminnan ohjaajaa. Mutta aloitellaan me jo. Niin mitenkäs se on työnhaku edistynyt? Kävitte siellä työnhaku kurssillakin?
  -Vetreempiä näkkyy ottavan työmaille. Vuan hyvä oli kurssi. Sattu nuapurin Taunoki sammaan porukkaan. Sillä tulihi palajo hianompi CeeVee. On kerinnä näillä kurssiloilla juosta jo puolen sivvuu.
  -No sepä kiva, opitte uuttaa ja voitte nyt sitten kotona itse päivitellä hakemusta tarpeen mukaan. Mutta kun tässä on jo kulunut aikaa. Ja teitä ei tuo uudellleen koulutuskaan tunnu kiinnostavan.
  -Ei tunnu ei.
  -Palkkatukeenhan teillä olisi vielä mahdollisuus se kaksi kuukautta. Jätitte viimeksi kesken.
  -Viittiny ennään. Tuli niitä pönttölöitä sev verran sorvattua jotta vois hotelliketjun lintuloille…
  -Niin pitäisi nyt sitten ihan uusia avauksia teille miettiä. Kas siinähän Jarkko jo tuleekin.
  -Päivää!
  -Päivää päivää!
  -Eli nyt olisi mahdollisuus tähän kuntouttavaan työtoimintaan. Meillä onkin kunnassa hyvä valikoima erilaisia tehtäviä. Jarkko, voisit esitellä vähän Sepolle.
  -Kyllä vain. Tässä muutama esite. Laitoin noita verkkosivuja tuohon paperille, että voitte rauhassa kotonakin tutkia. Ihan on laidasta laitaan kaikenlaista mistä valita. Voidaan sitä yhdessä katsoa mikä sitten parhaalta tuntuu. Löytyy puualan teollisuuden tehtäviä, mikä voisikin teidän taustaan sopia. Sitten on myös kumi-, metalli- ja elektroniikkateollisuuden kokoonpanotehtäviä, löytyy autonpesua ja puhdistusta sekä siivoustyötä.  Tässä ihan vain pienenä esimerkkinä.
  -Johan se pirun lykkäs, jotta ihan pirssin pessuun pääsis.
  -No no, täytellään nämä paperit nyt ensin alta pois. Katsotaanpa näitä tavoitteita. Laitatte rastin vaan, voi niitä useammankin laittaa.

  Mielekäs päivän sisältö
  Vuorovaikutustaitojen harjaannuttaminen
  Päivärytmin vakiinnuttaminen
  Sitoutuminen omien asioiden hoitoon
  Päihteettömyyden tukeminen
  Työmotivaatio, asenne työntekoa kohtaan
  Työkokemuksen kartuttaminen
  Ammatinvalinnan selkiinnyttäminen
  työ-ja toimintakyvyn arviointi
  työelämään kuuluvien taitojen harjaannuttaminen
  työllistymis- ja tai koulutusmahdollisuuksien selventäminen
  muu________________

  -Perskules jolppi. Oun elämäni kuuvelta noussuna ja selekä vääränä perreelle ruuan pöytään kantana. Jos ei ala ny ääni kellossa muuttumaan ni voi hyvinnii ilimetä vuorovaikutustaijoissa puutteita. Se o kiitos ja näkemiin.

  -Irma, laitaha kahveeta. Tuli siltä aktivistilta kirje. Ne on keksinä mulle sittenni hommia. Sain jonnii karanteenin.

 20. Joonas Kantonen

  Työkkärillä ja/tai Kelalla pitäisi olla tehtynä kaaviot siitä mikä on tehokkain polku työttömästä työelämään. Oletettavasti myös rahat käytetään kaikkein tehokkaimpiin toimiin.

  Miksei kukaan julkaise näitä tietoja? Olisi hiukan parempi pohja arvostelulle, jos tietäisi kuinka hyvä keino tällainen työkokeilu on. Jos tämä työkokeilu lisää työllistymis mahdollisuuksia 100% niin se ei silloin ole läheskään yhtä paha asia, kuin jos tämä on työllistymisen kannalta lähes merkityksetöntä.

  • Saku Timonen

   Kuntouttavasta työtoiminnasta työllistyy palkkatöihin 1-2 %. Työkokeilun prosentti lienee vain vähän korkeampi. Ehkä siinä on syy miksi niistä ei paljon puhuta.

   • J-P

    > Kuntouttavasta työtoiminnasta työllistyy palkkatöihin 1-2 %

    Eikös tämä ole vieläpä ”Kuntouttavan työtoiminnan jakson aikana / jälkeen työllistyy…”, eikä (välttämättä) ”Kuntouttavan työtoiminnan ANSIOSTA työllistyy…”

    Itse veikkaisin, että nimenomaan kuntouttavan työtoiminnan ansiosta työllistyneiden prosenttiluku on vieläkin pienempi.

  • töytön

   Mun mielestä tehokkainta ois ku sais opiskella tykkäämäänsä alaa sillä työttömyyskorvauksella. Nykysin sen päättää TE-toimiston väki, että saako opiskella vai ei. Mitkä lie prosentit noissa sitte… Veikkaanpa, että harvempi saa opiskella.

 21. Satu

  Menee vähän sivuun kuntouttavasta työtoiminnasta, mutta väitteitä on kuulunut, ettei ilmais- ja tukityöllistämisellä synnytetä kilpailuetua. Vuoden 2011 lopulla, siirtyi työpaja Mikemet yksityisomistukseen. Tämän seurauksena liikevaihto lähti hienoiseen kasvuun, työntekijämäärä kääntyi hienoiseen laskuun. Tilikauden tulos kasvoi merkittävästi. (finder yritystieto: Mikemet Oy, Mikemet Holding Oy). Etelä-Savon kasvupolku voittaja 2015.
  ”Kuntoutuspalvelujen ymppääminen tekniikan rinnalle on Suomessa uutta ja Kokkonen sanoo olevansa sen eräänlainen ladunaukaisija. Toimintatavan etu on yrityksen kilpailukykyä tukeva kevyt kustannusrakenne ja mahdollisuus käyttää joustavasti palkkatuettua työvoimaa.” http://www.fredko.com/ajankohtaista/191-mikemetille-suomen-ensimm%C3%A4inen-p4l-taivutusautomaatti.html
  Ja tätä yrityksen kevyttä ja joustavaa kustannusrakennetta kutsutaan yhteiskuntavastuuksi.

  • Pekka Rantamäki

   ”Toimintatavan etu on yrityksen kilpailukykyä tukeva kevyt kustannusrakenne…”

   Eikös se sanota tuossa ihan selvällä savolla, että kilpailuetua saadaan. Laitetaanpa lukutaidottomille vielä lihavoituna: KILPAILUKYKYÄ TUKEVA. Noin.

 22. Johanna Korhola

  Mitä -ttua? Mä haluun ehdottomasti kuntouttavaks työtoiminnaks mun työkokeilun! Ihan peffasta tehdä kolmea 8 tunnin päivää ja tienata pelkän toimeentuotuen verran, opiskelutki pitäis alottaa elokussa ja säästää ettei tuu ihan järkyttävät lainat. Mistä näitä saa??

  • Saku Timonen

   Ihan yhtä vähän rahaa saa kuntouttavasta työtoiminnastakin.

  • töytön

   Eikös työkokeilu ole enää 5pv/viikko? Ite vois vissii maksaa jotain, kun vaan pääsis ihanaan kuntoututtavaan kuntoututtamaan kunnan taloutta. Jos kuitenki jättäs väliin.

 23. Venla Penttinen

  Huomaan että kanssaihmisillä on sama kysymys mielessä.

  ”Mitä voimme tehdä?”

  Saku. Olisiko aika aloittaa kamppanja palkatonta työtä vastaan?
  Laatia selkeät ohjeet sille, mitä tavallinen ihminen voi tehdä, jos hän huomaa väärinkäytöksiä.

  Levittää näitä ohjeita netissä niin paljon kuin sielu sietää.

  Ohjeistaa kanssaimisiä pitämään silmät auki, ja raportoida viranomaisille AINA, kun on epäilys tai selkeää näyttöä siitä, että työkokeilussa tai kuntuttavassa työtominnassa olevan henkilön työpanosta voidaan pitää yrittäjälle tai kunnalle taloudellisena hyötynä.

  Yksityishenkilöt voivat myös tarjoutua tekemään tätä kuntoutettavien puolesta. Eli ilmoittaa itsensä vapaaehtoiseksi valittajaksi! Kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa oleva henkilöhän ei käytännössä pysty tätä tekemään. Siinä on ilmeinen karenssin uhka, tai ainakin pelko kaikein toiveikkainten ääliöiden mielessä siitä, että se luvattu työpaikka menee, jos ryhtyy purnaamaan. Heillä on usein mös vaitiolovelvollisuus, johon on hyvä vedota vastapuolen taholta.

  Ennenkaikkea toivon selkeitä käytännön ohjeita siitä, kuinka toimia. Seuraavaksi lähtisin vetoamaan ihmisiin, että he toimisivat väärikäytösten ilmaantuessa!

  Lisäksi olisi hyvä rakentaa IHMISTEN OMA lista kaikista lähetetyistä valitusista/tai mitä ne nyt on, jotta epäiltyjen väärinkäytösten määrä pysyy JULKISENA. Muutenhan niistä tulee ”yksittäistapauksia”.

 24. Venla Penttinen

  Niin. Tämän selvityksen ja käytännön esimerkkien listan voisi lähettää suoraan Brysseliin, sekä vetoomuksen siitä, että kuntoutettava työtoiminta laillistettaisiin vain niiden ihmisten osalta, joilla on esim. diagnosoitu vammaisuus. Senhän tietää, että jos se käsitellään maan sisäillä, se ohitetaaan olankohautuksella. Mutta jos EU tasolla ärähdetään, silloin voi ollakin jotain toivoa.

  • Petri Sakkinen

   En ole varma, halutaanko vakuutuslääkärityyppisille kallispalkkaisille konsulenteille lisää valtaa ja toimeksiantoja. Vammaisuusdiagnoseista käräjöidään korkeimpaan oikeuteen saakka koko ajan ja enimmäkseen vain lausuvat lääkärit ja lakimiehet hyötyvät.

 25. Katja Aalto

  Hei Saku,
  on hienoa, että joku jaksaa tehdä työtä yhteiskunnan epäkohtien korjaamiseksi. Olisi kuitenkin hyvä tarkistaa faktat, joita jakaa edelleen. Työskentelen Lahden Työn Paikka Oy:ssä ja tässä muutama korjaus tekstissäsi oleviin asiavirheisiin;

  ”Otetaanpa taas kerran esimerkiksi Mölkky-pihapelien valmistaja, joka on omistuspohjaansa. Tämä entinen Tuoterengas Oy ja nykyinen Lahden Työn Paikka Oy tuottaa pihapelien lisäksi teollisuuden alihankintapalveluja, erilaisia korjaus- ja kunnostuspalveluja ja työpajoissa valmistettuja kuluttajatuotteita.”

  Tuoterengas ei ole koskaan ollut Oy. Omistuspohjamme supistui siirtyessämme vuoden 2015 alusta alkaen Lahden kaupungin omistukseen. Aikaisemmin omistajina oli kahdeksan kuntaa.

  ”Työntekijöitä on 430 ja liikevaihto kuusi miljoonaa. Työntekijät eivät saa palkkaa, vaan tuon lehtiuutisen mukaan he ”käyttävät palveluita” eli ovat kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. ”

  Kuntien ostopalvelusopimusten puitteissa toteutettiin vuonna 2015 yhteensä 303 valmennusjaksoa, joista 160 toteutettiin palkallisena. Työkokeilujaksoja oli 143 ja näistä valtaosa johti palkkatukijaksoon. Näiden ostopalvelusopimusten mukaisten valmennusjaksojen lisäksi meillä oli sijoitettuna kuntien velvoitetyöllistettyjä (palkallisena) sekä oppilaitosten opiskelijoita työssäoppimisjaksoilla. Myös muutamia henkilöitä oli suorittamassa rangaistustaan (yhdyskuntapalvelu).

  ”Yritys kehuu osallistuvansa työllisyyden hoitoon 4,2 miljoonalla eurolla vuosittain. Se ansaitsee jokaisesta sinne ”palveluun” ohjatusta 10,09 euroa päivässä. Yrityksen omistavat kunnat nimittäin siirtävät tämän valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen suoraan yritykselle. Yritys siis saa palkattomat työntekijät ja jokaisen mukana 10,09 euroa päivässä rahaa. Työntekijät saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Yrityksen kelpaa kehua saavansa 60 % toiminnan rahoituksesta palkattomien työntekijöiden työn ja tuotteiden myynnistä. Loput 40 % tulevatkin sitten työllistämiskorvauksina valtiolta kuntien kautta.”

  Yhteiskunnan tukena saamme palkkatuet, jotka mikä tahansa yritys saisi palkatessaan vastaavat henkilöt työsuhteeseen. Kunnat eivät siirrä meille mitään työllistämiskorvauksia, vaan ostavat meiltä em. valmennuspalveluita, jotka toteutetaan henkilön tilanteesta riippuen työkokeiluna tai palkkatukena. Kun valmennusjakso toteutetaan työsuhteisena, maksetaan henkilöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Myymme myös muita valmennuspalveluita, kuten Työhönvalmentajan palvelua. Nämä palvelut on tilaajan toimesta kilpailutettu ja millä tahansa yrityksellä on ko. kilpailutuksiin mahdollisuus osallistua.

  Kerromme mielellämme toiminnastamme ja meille voi myös tulla tutustumaan.

  Katja Aalto
  044 708 0181
  katja.aalto@lahdenpaikka.fi

  • Saku Timonen

   Kiitos kommentista. Pahoittelen tuota erehdystäni yhtiömuodon ja omistuspohjan suhteen. Korjaan tekstiä siltä osin.

   Arvostan sitä, että järjestätte noinkin paljon palkkatuettua työtä, mutta antamasi luvut mietityttävät vähän. 303 valmennusjaksosta siis 160 toteutettiin palkallisena. Oletan, että loput olivat palkattomia. Lisäksi järjestitte 143 työkokeilua, joista valtaosa johti palkkatukijaksoon. Palkkatukea edeltävä jakso on luonnollisesti palkatonta. Kuntouttavan työtoiminnan osalta et kerro mitään lukuja, mutta oletan teidän kuitenkin sitäkin järjestävän.

   Useimmat kunnat siirtävät saamansa työllistämistuen 10,09 euroa suoraan toiminnan järjestäjälle. Teillä on näköjään toinen menettely ja te myytte kunnille valmennuspalveluja. Hinta lienee liikesalaisuus, mutta käytännössä kunnat ostavat teiltä palveluja juuri niillä saamillaan työllistämiskorvauksilla sekä säästämillään kelan sakkomaksuilla. Menettely on siis periaatteessa sama kuin jos rahat siirrettäsiin teille suoraan.

   Jatkakaa edelleen palkkatuetun työn tarjoamista. Siitä en ole koskaan arvostellut ketään enkä tule sitä tekemäänkään.

   • Katja Aalto

    Kiitos kommentistasi. Nuo työkokeilujaksot ovat palkattomia, niitä käytetään mm. ammatinvalintaa pohtivien nuorten kohdalla ja osatyökykyisten tai erityisen pitkään työelämästä poissaolleiden työkyvyn/työssäjaksamisen testaamiseen. Lahden Työn Paikka Oy ei ole ollut kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottaja yhtiöittämisen jälkeen.

  • liisa hirvonen

   Lahden Työn Paikka Oy kertoo verkkosivuillaan olevansa ”voittoa tavoittelematon Lahden kaupungin omistama osakeyhtiö”.

   Kun yhtiömuoto on osakeyhtiö, niin kyllä kai se useimmiten tarkoittaa, että voittoa on tarkoitus tehdä ja sitä, että tuotto ei tule työntekijöille. On kyse yrityksestä, jolle siirretään julkisia rahoja ostopalvelujen muodossa ja ilmeisesti myös muilla tavoin (mm palkkatuki).

   Hyvä esimerkki siitä miten julkinen palvelu yhtiöitetään. Kuinka kuntien palveluista tehdään yritystoimintaa. Kuinka kaupunki ” säästää” työttömien kustannuksella. Ja kuinka muut paikalliset yritykset jäävät nuolemaan näppejään, kun palkkatuki- ja muut työllistämismäärärahat ohjataan vain yhdelle toimijalle, kaupungin omalle osakeyhtiölle.

   • Antero

    ”Lahden Työn Paikka Oy kertoo verkkosivuillaan olevansa ”voittoa tavoittelematon Lahden kaupungin omistama osakeyhtiö”.

    Kun yhtiömuoto on osakeyhtiö, niin kyllä kai se useimmiten tarkoittaa, että voittoa on tarkoitus tehdä ja sitä, että tuotto ei tule työntekijöille. On kyse yrityksestä, jolle siirretään julkisia rahoja ostopalvelujen muodossa ja ilmeisesti myös muilla tavoin (mm palkkatuki).

    Hyvä esimerkki siitä miten julkinen palvelu yhtiöitetään. Kuinka kuntien palveluista tehdään yritystoimintaa. Kuinka kaupunki ” säästää” työttömien kustannuksella. Ja kuinka muut paikalliset yritykset jäävät nuolemaan näppejään, kun palkkatuki- ja muut työllistämismäärärahat ohjataan vain yhdelle toimijalle, kaupungin omalle osakeyhtiölle.”

    Käsittääkseni tämä Työn Paikka Oy teki 452 000 euroa tappiota vuonna 2015. No varmaan johdon palkkaus kuitenkin on kohdallaan.

    • liisa hirvonen

     Kuuden miljoonan liikevaihdolla noin puolen miljoonan tappiot? Vaikea ymmärtää tätä kuviota …

 26. Pertti I. Ikonen

  Vantaalainen Maija Hurri (kd) 27.4.2016 kirjoittaa Vantaan Sanomissa (Pitkäaikaistyöttömiä vanhusten kotihoitoon), että ikääntyneiden kotihoitoon tulisi palkata/sijoittaa/ 15 palkkatuella työllistettyjä ja 15 kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa.

  Siis tuolla tavalla ilmeisesti kunta voi ihan laillisesti järjestää aputyövoimaa vanhusten kotihoitoon,
  ilman mitään vastuuta kuka sitten avaimineen vanhuksen kotiin saapuu, kunhan vaan hoitotyöhön määrätty
  täyttää kuntouttavaan työtoimintaan valitun määreet.

  Linkki lehden juttuun pdf-formaatissa :

  http://www.filedropper.com/vantaansanomat-27-04-2016

 27. Pentti Toivanen

  Tuo mainitsemasi television sarja ”Murdochin murhamysteerit” on tuon minun rakkaan avovaimoni suosikkisarja….:)
  Eikä tämä kyseinen naishenkilö enkä minäkään koskaan tule hyväksymään mitään orjatyötä:)
  Työllä on arvonsa ja se määritetään noissa TES-neuvotteluissa ja missäpä noita sopimuksia nykyisin tehdäänkin… Jos työnantaja ei halua maksaa sovittua palkkaa työstä niin tällä on oikeus purkaa työsuhde. Näinhän se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Työnantajalla on oikeus valita työntekijänsä ja näinhän se tulee aina olemaan. Ei kai tuota väitettäni kukaan edes aseta kyseenalaiseksi?
  Kun tämä kouluajan luokkakaverini Saku kirjoittaa tästä nykyajan orjatyövoiman käytöstä niin hänen näkemyksiinsä on minun helppo yhtyä. Kuntouttava työtoiminta, tai millä nimellä tuota nyt kutsutaankin, ei ehkä täytä lakipykäliä? Toimivatko vaikkapa Juuka ja monet muut maamme kunnat lakiemme vastaisesti? On helvetin tärkeää, että joukostamme löytyy ihmisiä, jotka ottavat esille nämä tälläiset toimet.
  Saku on mielestäni omalla aktiivisuudellaan tuonut noita tärkeitä esille ja siitä hänelle 5/5….:)

 28. Ilona Asp

  Muutama minuutti sitten huomasin te-hallinnon työpaikkalistalla ilmoituksen, jossa Mäntsälän kunta (keski-Uudellamaalla) hakee ohjaajaa kuntouttavaan työtoimintaan. Ilmoituksesta käy selvästi ilmi, että työttömyys on se ainoa syy, miksi ihminen joutuu kuntouttavaan: ”Kuntouttava työtoiminta on lakisääteistä sosiaalipalvelua, jonka tavoitteena on ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn ja vahvistaa asiakkaan elämäntaitoja ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä.” Ja vielä pitkä litania muita kaunisteltuja ilmauksia.

  • Jarkko

   Jos tarkoitus on kuntouttaa työttömiä niin miksi valtio ei maksa työttömille vaikka uimahalli korttia tai jotain urheiluharrastusta?

   Ainoa syy lienee se, että vielä työelämässä mukana olevat täytyy pitää pelossa, että noin teillekin käy jos joudutte työttömäksi sen takia työttömyyden pitää vaikuttaa rangaistukselta. Eikä miltään kuntoutumiselta työelämää varten.

Kommentoi »

Comments are closed