Avoimen laitonta

Eilinen Murdochin murhamysteerit -sarjan jakso sijoittui kunnalliseen köyhäintaloon. Sinne hakeutuneiden miesten piti tehdä työtä kunnalle majoitusta ja ruokaa vastaan, mutta paikallinen sahayrittäjä käytti heitä omana työvoimanaan. Toiminta oli laitonta, mutta korruptoitunut poliisimies katsoi sitä läpi sormien korvausta vastaan. Hän murhasi ilmiantoa suunnitelleen kollegansa.

Yhtäläisyydet meillä käytössä olevaan kuntouttavaan työtoimintaan ja työkokeiluun ovat ilmeiset. Kuntouttavaa työtoimintaa ei lain mukaan saa järjestää yrityksissä, mutta silti sitä järjestetään niissä avoimesti. Työkokeilijoita annetaan auliisti palkattomaksi työvoimaksi yrityksiin, mutta kenenkään ei tarvitse pelätä virkavaltaa. Työkokeilu on laillista palkattoman työn teettämistä ja kuntouttavan työtoiminnan suhteen kaikki viranomaiset sulkevat silmänsä. Työttömien hyväksikäyttäjiä kehutaan ja kiitetään onnistuneesta työllistämisestä, vaikka yhteiskunta lahjoittaa heille työvoiman ja vieläpä maksaa siitä.

Otetaanpa taas kerran esimerkiksi Mölkky-pihapelien valmistaja, joka on vaihtanut nimensä ja muuttanut omistuspohjaansa. Tämä entinen Tuoterengas ja nykyinen Lahden Työn Paikka Oy tuottaa pihapelien lisäksi teollisuuden alinhankitapalveluja, erilaisia korjaus- ja kunnostuspalveluja ja työpajoissa valmistettuja kuluttajatuotteita. Työntekijöitä on 430 ja liikevaihto kuusi miljoonaa. Työntekijät eivät saa palkkaa, vaan tuon lehtiuutisen mukaan he ”käyttävät palveluita” eli ovat kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Yritys kehuu osallistuvansa työllisyyden hoitoon 4,2 miljoonalla eurolla vuosittain.

Ei osallistu, vaan se osallistuu työttömien hyväksikäyttöön ja sille vieläpä maksetaan siitä. Se ansaitsee jokaisesta sinne ”palveluun” ohjatusta 10,09 euroa päivässä. Yrityksen omistavat kunnat nimittäin siirtävät tämän valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen suoraan yritykselle. Yritys siis saa palkattomat työntekijät ja jokaisen mukana 10,09 euroa päivässä rahaa. Työntekijät saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Yrityksen kelpaa kehua saavansa 60 % toiminnan rahoituksesta palkattomien työntekijöiden työn ja tuotteiden myynnistä. Loput 40 % tulevatkin sitten työllistämiskorvauksina valtiolta kuntien kautta.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Ei sittenkään, vaikka yritys on kokonaan kuntien omistama ja toimii sosiaalisena yrityksenä. Laki kieltää selvin sanoin toiminnan hankkimisen yrityksiltä ja STM on painottanut tätä kieltoa 31.12.2014 antamassaan ohjekirjeessä. Laitetaan vielä kuva kirjeen tästä kohdasta:

kuty stm

Ei siellä saisi olla työkokeilijoitakaan.  Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Lahden Työn Paikka Oy on selkeästi markkinoilla toimiva yritys, joka saa kilpailuetua käyttämällä palkattomia työntekijöitä.

– Oletteko kuullut sanottavan, että kala aloittaa mätänemisen päästä?

Näin kysyi Murdochin esimies korruptoituneen poliisimiehen päälliköltä, jonka epäili olleen tietoinen väärinkäytöksistä. Sitä sopii kysyä meidänkin lakia valvovilta viranomaisiltamme.

Kommentit (73)
 1. Juho Palmroos
  27.4.2016, 07:53

  Miksei näihin puututa? Olisi mielenkiintoista nähdä, johtaisiko edes rikosilmoitus asiasta yhtään mihinkään.

  Korrup… Krhm, siis ”maan tapa”.

  1. ”Miksei näihin puututa? Olisi mielenkiintoista nähdä, johtaisiko edes rikosilmoitus asiasta yhtään mihinkään.”

   Ei johda, koska suomessa tälläisten tapausten tutkinta hoidetaan seuraavaan tyyliin:

   1. Ensin tutkintaan määrätty poliisimies soittaa puhelimella asiasta vastaavalle virkamiehelle te-toimistoon ja kysyy oletteko rikkoneet lakia ja tähän te-toimiston virkamies vastaa emme ole.

   2. Tämän jälkeen tutkinta päätetään ja poliisi ilmoittaa, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

   Noita kahtakaan kohtaa ei välttämättä tehdä paitsi jos rikosilmoituksen tekijä valvoo asiaa tarkkaan. Lisäksi kuntouttavan työtoiminnan käyttämisestä korvaamaan palkkatyötä ei liene edes säädetty mitään rangaistusta rikoslakiin niin siitä ei saa mitään tuomiota kiinnijäädessäkään.

 2. Olli Väänänen
  27.4.2016, 08:16

  Olet Saku pitänyt asiaa esillä blogissasi jo pitkään. Tiedätkö onko tämmöisestä kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksestä tosiaan kertaakaan tehty rikosilmoitusta?

  1. Saku Timonen
   27.4.2016, 09:08

   Tietääkseni ei. Kyseessä ei varsinaisesti ole rikosasia, vaan hallinnollinen menettelytapavirhe.

   1. Heli Heikkinen
    27.4.2016, 09:40

    Olisiko tämä sitten kantelun paikka?

    1. Saku Timonen
     27.4.2016, 11:34

     Olisi.

Kommentointi suljettu.