Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ulkokullatut

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saarnasi ja rukoili eilen omien sanojensa mukaan epäpoliittisesti lähinnä metodistien ja helluntailaisten järjestämässä vapputapahtumassa. Hän lausui kolme rukousta, joista yksi oli presidentti Kyösti Kallion rukous Suomen puolesta vuodelta 1939. Hän saarnasi myös anteeksiannosta, mikä ei tietenkään ole ollenkaan huono asia.

Ei maan puolesta rukoilemisestakaan mitään haittaa liene. Vähän oudolta se kuitenkin tuntuu silloin, kun rukoilijana on hallituspuolueen puheenjohtaja ja ministeri. Korkeampia voimia pyytää apuun juuri sellainen henkilö, jolla itsellään on tilaisuus tehdä oikeita päätöksiä vaikkapa veronkierron estämiseksi, työpaikkojen luomiseksi ja vihapuheen suitsimiseksi.  Luulisi olevan viisaampaa rukoilla itselle järkeä tehdä oikeita päätöksiä kuin pyytää varjelusta pimeyden voimia vastaan.

Soini vastusti myös vihapuhetta ja kaikkea valheellista leimaamista, jota saman puoleen puhujat harjoittivat vain muutaman korttelin päässä vastustamalla oppositiopuolueiden punaviherhumppaa ja varoittamalla monikulttuurisuuden turmiollisista vaikutuksista kansalliselle yhtenäisyydelle.

Pääpuhuja Olli Immosen mukaan kulttuurillisesti liian monimuotoinen yhteiskunta on heikko ja kestämätön. Muun muassa hyvät käytöstavat, suvaitsevuus ja onnellisuus toimivat yhtenäiskulttuurissa, mutta eivät monikulttuurissa.

Tällaista siis puhui monikulttuurisessa avioliitossa oleva Immonen ruotsinkielisen J.V.Snellmanin patsaalla ja lopuksi laulettiin saksalaisen Fredrik Paciuksen ruotsinkielisen J.L.Runebergin runoon Vårt land säveltämä Maamme-laulu.

Immosen puheet suomalaisesta yhtenäiskulttuurista ovat täyttä pötyä, kuten jokainen historiasta vähänkään tietävä ymmärtää. Sellaista ei koskaan ole ollut missään muualla kuin haihattelijoiden haaveissa. Immosen ajatusmaailma kumpuaa 1930-luvun sinimustasta fasismista ja on peräisin Elias Simojoen tunkkaisista ja vihaa uhkuvista teksteistä. Viime kesänä Immonen teki avointa yhteistyötä pohjoismaista natsivaltiota haluavan kansallisosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen kanssa.

Sanoipa Soini mitä hyvänsä, niin hänen esiintymisensä oli poliittinen ihan samalla tavalla kuin Immosenkin. Tällä ”työväenpuolueella” näyttää nyt menevän niin huonosti, että kannattajakuntaa on haalittava uskonnollisista liikkeistä ja äärinkansallismielisistä fasisteista. Kun saarnaamaan ruvettiin, niin saarnataan sitten:

He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa. Kaiken minkä tekevät he tekevät vain siksi, että heidät huomattaisiin. He käyttävät leveitä raamatunlausekoteloita ja panevat viittaansa isot tupsut, he istuvat pidoissa mielellään kunniapaikalla ja synagogassa etumaisilla istuimilla  ja ovat hyvillään, kun ihmiset toreilla tervehtivät heitä ja kutsuvat heitä rabbiksi. (Matt. 23:4-7)

Lopuksi veisaamme virren:

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (31)

 1. seppo mahkonen

  Tyhjät tynnörit kolisee eniten.

  • Ulla Suominen

   Persuilla ne ovat kolisseet aika pahasti viime aikoina, niin paljon persuilta on tullut rasistisia kommentteja. Soini sanoo persujen olevan suurin työväenpuolue, miksi hän osallistui Jeesus-marssiin eikä työläisten vappumarssiin? Tekopyhyys on huipussaan!

 2. Juha Halonen

  Nykyisin aloitan päivän Sakun terävällä blogilla. Siitä saa enemmän uskoa siihen, että maassa on vielä ihmisiä, jotka käyttävät edelleen järkeä. Valtamediaa seuraamalla, voisi luulla, ettei näin ole. Ylekin on osottautunut aamutv:tä myöten lähinnä hallituksen; Sipilän, Soinin ja Stubbin viestintäosastoksi, joka pesee mustan valkoiseksi. Vaikka Saku on blogisti, on hänessä enemmän journalistia kuin Ylen, Maikkarin ja roskalehtien uutistoimittajissa.

  • liisa hirvonen

   Samoin. Sydämellistä järjen ääntä vastaanottaa näinä aikoina todella mielellään.

  • jore puusa

   enemmän journalistia kuin Ylen, Maikkarin ja roskalehtien uutistoimittajissa.
   ——————-
   Olen journalisti. Olen ollut sitä 35 vuotta. Tunnen kymmeniä alalla olevia.
   Olen erimieltä Halosen yleistyksestä.
   Medianlukutaito on heikkoa ja median rakenteen tuntemus olematonta suomessa.
   Se että YLE tai muu media ei kerro jotain, johtuu siitä ettei asiaa ole voitu varmistaa vähintään kahdelta taholta aukottomasti, mieluummin kolmasta toisistaan riippumattomasta tahosta. Yle ei voi — senparemmin kuin mikään media — toimia kuin MV lehti.

   Blogi on mielipidekirjoitus. Saku tekee hyvää jälkeä mielipidebloggaajana, kolumnistina.

   Toimittajan agenda on suljetumpi, hyvin valvottu ja hyvin tarkkailtu ja sidottu lehden linjaan, joka joka lehdellä on ERILAINEN..
   Minusta on kohtuutonta yleistää uutistoimittajat nippuun.
   Mikä edes on uutistoimittaja.
   Toimittajia on useita alalahkoja..monet tekevät uutisia ajoittain – paitsi ne jotka kirjoittavat staattisesta aiheista kuten autoista – matkailusta ym.
   Medianlukutaito merkitse sitä että oma mielipide muodostuu vaikkapa neljän – viiden lehden lukemisesta ja aineiston vertailusta ja sen oivaltamisesta – että jos kenkäkauppa myy kenkiä, niin oikeistolehti myy oikeistolaisuutta. Ei ole olemassa 100% neutraalia mediaa.
   Kummasti tuntuu että yklsiö luulee jokaisen lehden tms olevan 100% oikeassa ja neutraali..Niin ei ole koskaan ollut……mutta valitettavan harva käsittää sen ja valitettavan usea keuhkoaa roskamediasta kun niiden viesti ei ole sama kuin oma ajatusmaailma. Siis kipinkapin kirjastoon. Tuo pitää ensin tajuta ennenkuin alkaa syytella kaikki roskantekijöiksi.
   Tuolla asenteella saadaan mainiot aseet valhemedialle kuten MV:lle.
   Varovaisuutta sanoissa ettei itse näyttäytäydy tyhmyrinä.

   • Hilkka Vepsä

    Juuri näin!

  • Jari Kähkönen

   Sakarin toiminnassa on enemmän yleistä etua, ajankohtaisten kysymysten analyysikykyä ja tärkeimpänä kaikesta foorumi sekä taito käyttää sitä. Tämä ei vielä tee toiminnasta journalismia, mutta ei journalistisen valtavirran palkkatyön ja myytävien tuotteiden tulisi niidenkään olla täysin noista kolmesta käsitteistä vapaata aluetta. Osaan minä kipakamminkin toki suuttua holtittoman j-sanan heittelystä, koska aikana milloin jokaisella jolla on nettiyhteys+päätelaite ja obiska+tallennin tätä tapahtuu aivan liian usein, sekä sen se sitten muuten on näköistäkin seuraustensa puolesta.

 3. Taina Helander

  Kiinnostava juttu! Ja tottahan tänään on, että totuus tulee julki……onko tynnyrissä sisältöä vai ei! 🙂

 4. Virva Itäranta

  Tuo Maamme -laulu viritys on kyllä sanan säilän iloittelun huipentuma! Nauroin vääränä vartin verran. On tämä melkoista kirjallista stand uppia. Älyä ja huumoria. Kiitos.Taas.

 5. Osku Alajoki

  Ajatteletko Saku, ettei yhteiskunta voi koskaan voi olla liian monimuotoinen, vai että Immosen huoli ei ole vielä ajankohtainen? Kyllähän esimerkiksi Jugoslavian hajoaminen oli pitkälti seurausta juuri tällaisesta kulttuurien epäonnistuneesta rinnakkainelosta, vaikka nationalistipoliitikot tämän eron kärjistivätkin.

  • Heli Heikkinen

   Jugoslavian hajoaminen vastasi suunnilleen sitä, että Suomessa savolaiset ja hämäläiset alkaisivat keskenään kränätä ja pohjalaiset sortaa molempia. Ei näkyvissä oleva skenaario sen paremmin Suomen heimojen kuin maahanmuuttajienkaan moottoroimana. Se, mikä meillä uhkaa yhteiskuntarauhaa, on hallituksen harjoittama yhteiskuntaluokkien eriyttäminen ja hyvinvointivaltion (tai -yhteiskunnan, jos niin haluat) ja yhteisten instituutioidemme kuten yliopiston alasajo.

   • Virve Valoheimo

    Kyösti Kallio piti radiopuheen kansallemme itsenäisyyspäivänä 6.12.1939. Neuvostoliiton hyökkäyksestä Suomeen oli kulunut viikko.

    Mihin ajankohtaiseen saatanalliseen eksytykseen viittaa rukous ministeri Soinin lukemana? Vaalilupaukset ja hallitusohjelman ulkopuolelta tulleet yllätykset?

    • jore puusa

     Soini petaa jatkoaan, ei kai kukaan luule että sanakaan hänen sanomastaan olisi sydämestä tai ns. ”totta”

    • liisa hirvonen

     Voisiko olla vaaralliset sotafantasiat joista saattaa tulla yhteistä todellisuutta? Sota ei ole koskaan kaunis, se on aina suuri tragedia. Immonen kirjoitti noin vuosi sitten sodanjulistuksensa, joka ei ollut isänmaallinen teko vaan väkivaltaisiin tekoihin kiihottamista: sodan romantisointia, sotahurmosta. Lisäksi Suomella on yhteistä rajaa 1400 kilometriä Venäjän kanssa, se on samalla EU:n ulkoraja. Sotilasliitto Natoon liittymisestä puhutaan, natoselvityksiä tehdään. Naton joukot tulevat harjoittelemaan Suomen itärajalle. Harjoittelemaan. Mitä? Tarvitsevatko, haluavatko jotkut sotaa: väkivaltaa ja tuhoa? Kuka hyötyy sodista, joita yhä käydään maailman eri kolkissa? Ketkä joutuvat kärsimään eniten sodissa?

  • timo harju

   Jaaha. Immonenkin on ryöminyt päivänvaloon. Mitenköhän ne oikeat natseja vastaan taistelleet vastarintaliikkeiden miehet ja naiset olisivat näihin Odinin soldaatteihin ja Suomen Vastarinliikkeen Aatua ihaileviin ja Mein Kampfia kailottaviin uusnatseihin asennoituneet?

 6. Petri Sakkinen

  Aikanaan Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Nykyisin aasit ratsastavat Jeesuksella parlamenttiin.

 7. Raili Pajula

  Minusta on rintamakarkuruutta, että hallituspuolueiden johtajat eivät pitäneet vappupuheita. Timo Soinilla oli paras tekosyy olla puhumatta vapputapahtumassa. Hän puhui uskonnollisessa tilaisuudessa. Soini lienee ollut helpottunut, että pääsi luistamaan vihaisen kansan kohtaamiselta. Samalla hän keräsi pisteitä kristillisten keskuudessa, vaikka minä koin lähes jumalanpilkaksi Soinin esittämän rukouksen. Minusta vain tuntui pahalle. Missä piilossa luimustelivat Stubb ja Sipilä? Molemmat laittoivat sijaisia kentälle kansan pariin. Tällainen luikertelu on juuri tämän ajan politiikkaa. Ollaan kimpassa vahvoja. Tehdään nyrkkitervehdyksiä ja hymyillään leveästi, mutta yksinään kansan pariin ei uskalleta. Minun muistini mukaan ennen jokainen puoluejohtaja on pyrkinyt pitämään vahvan vappupuheen kansalle. SSS-miehet ja hallitus on vitsi.

  • Anselmi

   Rintamakarkuruutta ehkä, vai olisiko sittenkin työväestön ja opiskelijoiden ja muun tavallisen kansan ylenkatsomista ja vähättelyä. Luulisin että pysyminen poissa kansan parista juuri tällaisena päivänä on takoin harkittu manööveri juuri tässä tarkoituksessa.

   • Raili Pajula

    Juuri sitä ylenkatsomista ja vähättelyä se on. Kansaa pidetään pilkkana. Mitä sitä ala-arvoista sakkia huomioimaan, paitsi Soini yrittää hankkia uusia kannattajia uskonnon varjolla. SSS rules, nyrkkitervehdys ja hymy.

 8. Unto Kiiskinen Jokioinen

  Kuka kuuluu tähän joukkoon: ”Tämän jälkeen näin suuren kansanjoukon, niin suuren, ettei kukaan kyennyt sitä laskemaan. Siinä oli ihmisiä kaikista maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja he puhuivat kaikkia kieliä. He seisoivat valtaistuimen ja Karitsan edessä yllään valkeat vaatteet ja kädessään palmunoksa ..”. Ilmestyskirja 7:9

  Siinäpä vasta monikulttuurinen joukko!

 9. Markku Kemppainen

  Persupuolue painukoon valheellisuutensa kanssa historian loputtomaan suohon. Ei tule ikävä.

 10. Jorma Lehikoinen

  Ehdollinen anteeksipyyntöni etukäteen, jos kokee tämän rukoussunnuntain jälkeen rienaukseksi.

  • Raili Pajula

   Tämä on hyvä pätkä. Katselin sen muutama viikko sitten ja yhä se vain naurattaa. 😀

 11. Heikki

  Kun nyt päätetyt leikkaukset ja työntekijöiltä yrityksille tehtävä tulonsiirto astuvat voimaan ensi vuoden alusta, niin Soinin pitää rukoilla anteeksiantoa entistä lujemmin.

 12. Hannu Hietala

  Kaikkea täytyy yrittää kun on lerpahtanut. Kannatus.

 13. Pekka Pehkonen

  Pankonpoika osoitti selkeästi – melkeinpä hauskalla tavalla maahanmuuttajavastaisen vihaliikehdinnän olevan todella hataralla jalustalla julistuksineen. Perustukset puuttuvat täysin. He puhuvat itsensä pussiin mennen tullen. Uskon näiden hölösuiden jossain vaiheessa näivettyvän uskonpuutteeseen.

 14. Joni Pelkonen

  Immosen höpinät ovat peräisin osin 30-luvun lapualaisilta fasisteilta, osin ihan moderneilta ulkomaisilta ns. maahanmuuttokriitikoilta. Siinä onkin syy miksi ”maahanmuuttokritiikki” on Suomessa niin omituisen kuuloista: kun ideat on maahantuotu ulkomailta (monikulttuurisesta ideologiasta siis on kyse!) ne Suomen oloissa kuulostavat vähän samalla tavalla oudoilta kuin vaikka aikoinaan italialaisen fasismin kopioimien Suomeen – ei oikein löydy sitä vihollista jonka kanssa haluttaisiin sotia.

  Ei sitä sen puoleen löydy siellä ulkomaillakaan, mutta siellä sentään on maahanmuuttajia joita syyttää ongelmista. Väitteet siis näyttävät edes jossain määrin uskottavilta. Suomessa maahanmuuttajien määrä on edelleen niin häviävän pieni että jos ongelmia näkee, niiden syyt ovat aivan ilmiselvästi ihan meissä suomalaisissa ja suomalaisessa yhteiskunnassa.

  Esimerkkejä:

  – jos kotipaikkakunnallasi ei ole työtä, asut todennäköisesti väärällä paikkakunnalla. Se ei ole maahanmuuttajien syytä.

  – jos kotipaikkakunnaltasi ei löydy tyttöystävää, ikäisesi naiset ovat luultavasti muuttaneet paikkakunnaltasi etelään. Se ei ole maahanmuuttajien syytä.

  – jos työttömyyskorvauksella ei elä, se on hallitusten vika jotka ovat viimeisen 20 vuoden aikana antaneet sen reaalisen arvon pudota noin kolmanneksella. On siis maksettu samaa summaa vaikka elinkustannukset ovat kohonneet kymmeniä prosentteja. Se ei ole maahanmuuttajien syytä.

 15. Anne Tuomivaara

  Loistava analyysi. Juuri samoin miettein kuuntelin eilen Soinin hurskastelevia kommentteja. Ja kehaisipa hän rivien välissä ehkäpä juuri Immosen porukoita kun sanoi katsastelleensa etukäteen joidenkin perussuomalaisten vappupuheet ja ”hyviä olivat”. Kun ihminen vajoaa vallanhimossaan tarpeeksi alas, ei osaa hävetä enää mitään.

 16. Jari Kähkönen

  Keskeistä kaiken Sakarin bloggauksessaan käsittelemän oikeinymmärrykselle on seuraava. Suomalaisen fasistisen liikkeen tila, mikä on status ja mikä on prognoosi? Menikö momentum, kun ensimmäisestä jytkystä ei seurannut juuri mitään ja valovoimaisin johtajuus on tällä hetkellä marginalisoitunut, ujopiimäytynyt ja groteskeinta kaikesta karannut maasta? Laajasti määritelty antiliberaali ihmisvihaideologia on hämmästyttävän elinkelpoinen ja aikaa vastustava. Mitä yhteistä näillä epämääräisillä nynnyilevillä numisijoilla on nyttemmin häveläästi filosofian alan perusteosten kirjoittajiksi määriteltyjen tai heitä seuranneiden vieraantuneiden ensimmäisen maailmanrähinän veteraanien kanssa?

  Ne ovat joutuneet keksimään itsensä uudestaan, vai kuinka muuten on selitettävissä SVL-porukka yhtään mitenkään. Ei siitä niin kauaa ole, kun suomalaiset olivat vielä hävettävä puolimongoleiden alirotu, koska Itämaa menetettiin häpeässä hävityssä sodassa ja kiusallinen totuus piti jotenkin kirjoittaa olemattomiin. Niin juuri, siksi syntyivät äärisveesit tai -svekomaanit, joita on nyt tapana nimitellä freudenthalilaisiksi tietyissä kirjojen lukemista juuri harrastamattomissa piireissä. Ja sieltä ne hitlerisläisetkin sen suomalaiskuvansa sekä -luokituksensa saivat kunnes reaalipolitiikka hetken päästä toiseen pakotti. Näin kuuluu ruotsalaisen rotuopin…anteeksi tieteellisen eugeniikan ruma historia.

  Voisiko olla, että yhteiskunnassamme valtaapitävät katselevat hävytöntä nettikäyttäytymistä ja reaalisen elämän ihmisvihaa ihan tarkoituksella? Että kuvitellaan toiseuden syrjimisen ja kyykyttämisen kanavoivan pois tarvetta…kröhöm…nyt tulee ladattu sana…puhdistaa se yhteiskunnasta. Kunhan vain ei koskaan synny tilannetta, jossa toiseuden piirissä tehdään rikos tai muu paheksuttava teko, jonka jälkeen sitä olisi tarvetta kontrolloida kovasti, oikeasti tai molempi parempi. Ja että suomalaisen fasistiliikkeen riskianalyysi näyttää aika vaatimatonta lukemaa, jolloin useimmat siihen kuuluvat ovat oikeasti sosiaalityöntekijän tai järjestyspoliisin profiloimia henkilöitä, joista on lähinnä vähän näkö-/kuulo-/hajuhaittaa hieman sen mukaan vaihdellen mikä oli tarkkailupaikkana. Eikä sitten juuri muuta?

  Otetaan välivitsi. Miksi kommunistit ja fasistit vihaavat toisiaan? No, koska ne kilpailevat samoista äänestäjistä. Jos hakee asiaa, tuli ymmärtää autoritäärisen persoonallisuuden perusluonne, joka nyt valitettavasti vain on tarpeeksi pitkässä historiallisessa jatkumossa osoittautunut selviytymisstrategiaksi ja pakoreaktioksi. Jos harrastaisi itsereflektiota, voisi kysyä itseltään ’mitä ne siitä toiseudesta enää kohkaavat, kyllin suuri hätähän fasisteilla on itsestään ja aatetovereistaan?’. Eivät ne välttämättä siis tietäisi, että mitä vallalla tekisivät jahka olisivat saaneet/tulisivat saamaan. Tai mitä siitä sitten tapahtuisi. Eestinmallin valtiokaappaus 1930-luvulla tai sama homma sodastairroittautumisen yhteydessä tehtynä vuonna 1944 olisivat vain tehneet Suomesta neuvostotasavallan 50 vuodeksi.

  Ei suomalainen fasistinen liikekään nykyisine kulttuuris-uskonnollisine painotuksineen ole tyhjästä eikä sattumalta syntynyt. Voimaa antava oikeutus tosin saattoi ehkä olla olemassa viimeksi 20 vuotta sitten yhtenä kevättalvena yhdessä Vantaan Hakunilan vuokrakerrostalossa. Historiallisessa jälkiviisaudessa on helppo olla oikeassa, kun tietää jo. Erityisen helppo on harjoittaa historiapolitiikkaa valkopesten, rajaten ja puhumattomuuteen käärien. Se siinä kyllä on, että kohtapa on tunnelmat kuin Sveamamman alapään jommassakummassa isossa kaupungissa museon vintillä minkä nimi ei nyt johdu mieleen. Sieltä löytyi useamman kymmenen suisiidin tehneen luuranko tellinkiin laitettuna, valkoisella pressuhupulla peitettynä ja alkuperän osoittavine nimilappuine kaikkineen.

  • Markku Tamminen

   Suomalaisessa fasismissa 30-luvulla oli kai se erikoinen piirre, ettei se edes halunnut saada kannatusta työväen- tai pineviljelijäväestön keskuudessa, joita tuolloin oli suurin osa suomalaisista. Ainoa Lapuan Liikkeen neuvo tälle väestölle oli kai se, että kun olet nöyrä ja vähään tyytyväinen, rukoilet ja käyt joka sunnuntai kirkossa, niin kärsimyksesi palkitaan sitten tuonpuoleisessa. Liikkeen tarkoituksena oli tuoda Suomeen etelä-amerikklaistyyppinen sotilasjunttahallitus, joka olisi palvellut pienen eliitin etua.

 17. Pekka Rintamäki

  Rukouksessa ei sinänsä ole mitään pahaa.
  Elämme maassa jossa vielä lainsäädännönkin tasolla on olemassa ns. valtionkirkko joten suurin osa Suomalaisista on ainakin muodollisesti uskovia.
  Lisäksi täällä on lakisääteinen uskonvapaus. Joka on hirmuisen tärkeä asia. Joka käytännössä tarkoittaa sitä, että valtionkirkosta huolimatta esim. katolinen voidaan nimittää vaikkapa ministeriksi.
  Tuommoisen henkilön luulisi puolustavan sitä uskonvapautta viimeiseen sydämenlyöntiin asti.

  Miksi silti mieleeni tulee vanha vitsi tulvan saartamasta miehestä ja paikalle tuli kumivene. Mies sanoi: ”Kiitos ei, Jumala huolehtii minusta”. Seuraavana päivänä vesi oli noussut ja paikalle tuli rannikkolaivaston vene. Mies sanoi: ”Kiitos ei, Jumala huolehtii minusta”.
  Kolmantena päivänä mies istui talonsa katolla, niin paikalle tuli helikopteri. Mies sanoi: ”Kiitos ei, Jumala huolehtii minusta”.
  Hukuttuaan mies kysyi Jumalalta, että miksi et huolehtinut minusta?
  Johon Jumala vastasi, että: ”Lähetin kumiveneen, rannikkolaivan ja helikopterin. Ihmeitäkö minun olisi pitänyt tehdä?”

Kommentoi »

Comments are closed