Lopun alku

– Tulet saamaan sakkoa kuin lampaan rakkoa ja pääset kruunun vaskiputkeen sontia ötkistämään.

Tämä pätkä Kalle Päätalon romaanihenkilö Vikke Nilon tämmäyslorusta eli leikillisestä käräjähaasteesta tuli mieleeni heti, kun luin tämän poliisin tiedotteen.  Helsingin poliisi tutkii nyt yhteistyössä paikallispoliisien kanssa kootusti MV-lehdestä tehtyjä rikosilmoituksia ja tiivistää yhteistyötä syyttäjän kanssa. Valtakunnallisesti tutkinnan koordinoinnista vastaa Helsingin poliisilaitos.

Tutkittavaa riittää varmasti, sillä MV on kokeillut sananvapauden rajoja jo liian kauan. Sen julkaisija Ilja Janitskin ei ole suostunut ymmärtämään, että sananvapaus ei tarkoita rajatonta oikeutta valehdella, solvata, kiusata, mustamaalata ja kiihottaa kansanryhmää vastaan. Kaikkea saa julkaista kenenkään ennalta estämättä, mutta sanomisistaan on myös vastattava.

MV:n ja sen lukijoiden on ihan turha huutaa sananvapauden perään, sillä sananvapauden edistämisen sijaan MV on estänyt sitä. Sen masinoimat sanalliset viha-, solvaus- ja uhkailuhyökkäykset yksittäisiä henkilöitä vastaan ovat sulkeneet monen suun ja vielä useammalta se on yritetty sulkea. Erityisesti muutamat toimittajat ovat joutuneet tämän organisoidun vihan kohteeksi.

Poliisi ja syyttäjä eivät reagoineet yhtään liian aikaisin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. MV:stä on varmasti tehty kymmeniä rikosilmoituksia ja kun painetta tuli riittävästi, niin siihen oli pakko reagoida. Oikeuden myllyt jauhavat joskus hitaasti, mutta sitäkin varmemmin. Tämän olisi Janitskinin luullut tietävän jo ennestään.

Erityisen maininnan ansaitsee Sosialidemokraattinen Opiskelijajärjestö SONK, joka organisoi asiasta poliittisten nuorisojärjestöjen kirjelmän valtakunnansyyttäjälle. Sen allekirjoittivat SONKin lisäksi KD-nuoret, Keskustan Opiskelijaliitto, Kokoomuksen opiskelijaliitto, RKP-nuoret, Sosialidemokraattiset Nuoret, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto. Perussuomalaisia Nuoria allekirjoittaminen ei kiinnostanut.

Sen jälkeen SONK:n puheenjohtaja Hanna Huumosella ei ole ollut hetkenkään rauhaa. Hän on joutunut järjestelmällisen massahäiriköinnin uhriksi ja viimeisin tempaus taisi olla, kun joku askarteli hänen kasvonsa pornokuviin. Tällekin asialle MV:n lukijat hurrasivat estoitta.

Yksi ensimmäisiä rikosilmoituksen tekijöitä lienee ollut se tulkki, jonka tarinan kerroin viime vuoden maaliskuussa. Toivottavasti hänkin tulee saamaan oikeutta, kuten toivottavasti kaikki muutkin MV:n uhriksi joutuneet.

Koska joku kuitenkin tulee tarjoamaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa sananvapautta, niin laitetaanpa pieni kertaus:

YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa sanotaan näin:

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen. Tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Euroopan ihmisoikeussopimus sanoo asiasta näin:

Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta. Oikeutta voidaan rajoittaa kansallisella lainsäädännöllä.

EIT:n tulkinta tästä artiklasta tunnetaan myös hyvin:

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa.

Suomen perustuslain 12 §:ssä säädetään näin:

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla.

Tähän asti nämä säädökset tunnetaan melko hyvin, mutta tuo perustuslain pykälä luetaan aina huonosti. Siinä nimittäin sanotaan ihan selvästi, että sananvapautta ei kukaan estä ennakolta. Mitä tahansa saa sanoa ihan vapaasti ilman ennakkosensuuria, mutta ne seuraukset voivat tulla jälkikäteen. Niistä on säädetty ihan perustuslain kertomalla tavalla rikoslaissa.

Sieltä sitten löytyykin useita rikosnimikkeitä, joihin MV:n julkaisija päässee tutustumaan. Eikä yhtään liian aikaisin. MV:n loppu alkaa tästä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. MV:n tekijät ja lukijat älkööt vaivautuko ollenkaan.

Kommentit (54)
 1. Pauli Hyvölä
  3.5.2016, 18:14

  Pointti: Tutkinta alkoi vasta, kun MV-lehden julkaisijaa syyteltiin yhä kiivaammin Venäjän-trolliksi ja lehti kääntyi Halla-ahoa ja perussuomalaisia vastaan. Jos noin ei olisi, taitaisimme odotella tutkintaa yhäti. No, parempi myöhään.

 2. Tomi Peltonen
  3.5.2016, 18:14

  On muuten jännä että listasta puuttuu kovan linjan oikeistolaista näkemystä kantava Kokoomusnuoret, mutta tästä ei niinkään nouse samanlaista ihmetystä kuin PS-Nuorten osalta.

  Kirjelmä ei käsittääkseni ollut niin raflaava etteikö KNL olisi sitä voinut allekirjoittaa, varsinkin kun Tuhatkunta näin teki. Kai sitten katsottiin Tuhatkunnan hoitaneen Kokoomuksen osalta asian, mene ja tiedä

   1. Saku Timonen
    5.5.2016, 21:37

    Kiitos oikaisusta.

Kommentointi suljettu.