Huonot eväät

Eilen kerroin, että eurooppalainen pidätysmääräys mahdollistaa MV:n Ilja Janitskinin saamisen tarvittaessa Suomeen oikeuden eteen. Tänään Janitskin on näköjään selannut lakikirjaa ja löytänyt mielestään lain, joka takaa hänelle koskemattomuuden.

mv kieltokanne

Kuvakaappaus MV:n sivulta

Janitskin vetoaa EU-lainsäädäntöön perustuvaan kieltokannelakiin eli lakiin rajat ylittävästä kieltomenettelystä (1189/2000). Finlexistä voitte sen halutessanne etsiä, mutta lukekaa ensin tiivistelmä täältä.

Janitskin tekee lakikirjaa selaavan maallikon tavallisen virheen eli tarttuu kiinni ensimmäiseen sopivalta näyttävään lakiin ymmärtämättä, että se ei sovellu kyseiseen tapaukseen. Kieltokannelaki sääntelee elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välistä sopimatonta kaupallista menettelyä Euroopan sisämarkkinoilla.

Sitä sovelletaan televisiotoimintaa, pakettimatkoja, lääkkeitä, kuluttajasopimuksia, lomatuotteita, etäsopimuksia, kulututustavaroita, tietoyhteiskunnan palveluja, erityisesti sähköistä kaupankäyntiä ja rahoituspalveluja koskeviin kohtuuttomiin ehtoihin. Kyse on siis kuluttajansuojasta kaupankäynnin kohtuuttomia ehtoja vastaan.

Onhan MV täyttä törkyä ja huijausta, mutta Janitskin ei markkinoi ja myy sitä kuluttajille maksua vastaan. Nettisivu on lukijalle maksuton ja julkaisija kerää siitä saatavia mainostuloja.

Poliisin aloittamassa esitutkinnassa puhutaan rikosnimikkeistä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Ne ovat selkeästi rikoslaissa yksilöityjä rikoksia, joten niihin ei sovelleta kuluttajansuojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Janitskin on aloittanut julkisen puolustautumisensa huonoin eväin ja tarrannut kiinni tapaukseen soveltumattomaan kuluttajansuojalainsäädäntöön. Tietenkin hänellä on oikeus puolustautua julkisesti jo tässä vaiheessa, mutta juristin kanssa konsultointi tekisi puolustutumisesta uskottavampaa.

Tosin MV:n lukijat eivät sitä tarvitse, koska suurin osa heistä ei ymmärrä tätäkään juttua – eikä piittaa, vaikka ymmärtäisikin. Siksi tänne kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (26)
  1. Ville Mänttäri
    6.5.2016, 21:51

    Vai Janitskin aloittanut hoinoin eväin!? Minusta poliisin facebook-sivuille oksennettu peräreiän-kahdeksikko-nuolemis-kommentti oli puolustukselta mitä loistavin avaus!

    It’s funny ‘cos it’s true.

  2. Kari Järviö
    6.5.2016, 22:45

    Hyvä. Vielä kun joku samalla tarmolla tutkisi nykyisten päättäjiemme linjaa hoitaa Suomen asioita. Aikamoista puuhastelua ja oman edun tavoittelua.

Kommentointi suljettu.