Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tavallisen mukava natsi

Yle näkyy esittelevän tänään henkilökuvan tavallisen mukavasta rekkamiehestä, joka oikeudenkäyntiä ja mahdollista vankilatuomiota odotellessaan leikkii lapsensa kanssa, pohdiskelee asioita rekan ratissa, harrastaa ihmisten leukaluiden murskaamista ja on natsiaatteen läpitunkema. Koulussa hän ei oppinut mitään, koska oli ensin koulukiusattu ja sitten muita hakkaava koulukiusaaja. Armeijassa hän olisi halunnut poliisiksi tai sotilaaksi, mutta ei kelvannut. Natsiksi hän kelpasi niin hyvin, että perusti rasistisen katupartioliikkeen nimeltä Soldiers of Odin. Se kuuulosti komealta ja nyt hän johtaa kansainvälistä järjestöä ja jää historiaan.

Yle näkee tarpeelliseksi tehdä hänestä laajan henkilökuvan ilmeisesti tasapuolisen tiedonvälityksen nimissä. Ihmisillä on oikeus tietää mikä on Soldiers of Odin ja kuka on sen salaperäinen johtaja. Yle syö omaa uskottavuuttaan sortuessaan tähän tasapuolisuuden harhaan. Natsiaate ja yksi sen johtohahmoista nostetaan vakavasti otettavaksi ja tasavertaiseksi keskustelukumppaniksi, vaikka haastateltu on omaksunut käsityksensä historiasta ja yhteiskunnasta netin kansallissosialistisilta sivuilta. Hän haluaa kirjoittaa uusiksi koko historian, sekä omansa että kansallisosialismin. Siinä häntä auttaa avuliaasti verovaroin kustannettu Yle tekemällä hänestä ihan tavallisen, mukavan miehen, jolla nyt vain sattui lapsuus ja nuoruus menemään perseelleen ja josta tuli natsi.

Ylen toimittajalle ei tullut mieleen kysäistä miten kielitaitonsa kokonaan tietokonepeleistä oppinut ja yleissivistyksensä netin natsisivuilta saanut pystyy johtamaan kansainvälistä järjestöä. Ei tullut mieleen kysyä miten vailla kaupallista tai muutakaan koulutusta oleva ja jatkuvasti liikkeellä oleva rekkamies pystyi lyhyessä ajassa organisoimaan koko järjestön vaatemyyntiä myöten. Ei tullut mieleen kysyä onko tämä mies oikeasti johtaja vai pelkkä keulakuva. Toimittajalle ei tullut mieleen esittää yhtään kriittistä kysymystä, vaan hän vaikuttaa olevan suorastaan haastateltavansa lumoissa.

Näin on käynyt ennenkin. Natsi-Saksa ei syntynyt yhdessä yössä vallankumouksella, vaan kymmenien vuosien pohjustuksen tuloksena demokraattisin keinoin. Pohjustustyön tekivät avuliaasti auttavat tiedotusvälineet ja nyt Yle tekee ihan sitä samaa mainostamalla yhden kansallissosialistin tulevaa poliittista uraa jo etukäteen.

Kansallissosialismi on hivuttautunut yleiseen keskusteluun tämän tasapuolisuuden harhan takia niin huomaamatta, että Pertti Jarlan vitsistä on tullut täyttä totta:

13174171_10154134620235960_5532477753711207600_n

Kommnetointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos muuta ei ole sovittu. Solvauksien suoltajien on ihan turha valittaa kommenttien katoamisesta ja sananvapaudesta. Teillä ei ole mitään subjektiivista oikeutta saada törkyänne näkyville eikä minulla ole velvollisuutta edes lukea sitä.

Kommentit (84)

 1. Joni Pelkonen

  Aivan ensimmäinen kysymys, kun ”tyhjästä” ilmestyy jokin tällainen äärijärjestö: mistä se on saanut rahoituksensa? Pahoinpitelykorvauksia makseleva rekkamieskö kaiken kustansi? Ei varmasti.

  • Eetu Saarinen

   Eipä tommoseen paljoa tarvita. Facebook-ryhmä ja nettisivut mistä lähtee jäseniä värväämään. Facebook-ryhmä on ilmainen, nettisivupohjia löytyy ilmaiseksi, sivutilat on semmoset 30€/kk ja .fi-päätteinen osoite maksaa 20€/vuosi.

   Sitten kun jäseniä alkaa kertymään niin alkaa katteella niille myymään teetettyjä huppareita ja takkeja niin siitä tulee loput rahoituksesta. Palkkaahan kenellekkään ei tartte maksaa koska kyllähän nyt kaikki ”hyvän” asian eteen vapaaehtoistyötä tekee.

   • Saku Timonen

    Mitenkähän mahtaa olla verojen laita?

   • Epäilevä

    Webbisivujen pyörittämiseen ei kulu 30€/kk. Nykyään jo viidellä eurolla kuussa saa euroopasta dedikoituja neliydinpalvelimia (esim. Scaleway), jotka pyörittävät kevyttä foorumisoftaa pienelle muutaman sadan aktiiviselle yhteisölle. Ei tässä muuta pointtina kuin todeta, että oman sivuston ylläpito on hiukan vähemmän kuin mainitsemasi 380€/vuosi. Nykyään jo puolella tuosta pärjää hyvin, satasellakin osaava. Ei siis tarvitse nettisivujen ylläpitoon kehitellä mitään venäläistaustaisia salaliittoja. En silti sano, voihan siellä venäläisrahaa ja -osaamista silti olla taustalla.

 2. Pekka Forstadius

  Tätä olen pelännyt. Kaikkien aikojen pohjanoteeraus YLEltä. Ja johdonmukaista jatkoa Hesarin viikon takaisille artikkeleille sekä Grahn-Laasosen manifestille. Mefiaan ja kokoomukseen piiloutunut oikeisto ja äärioikeisto käyttää tätä logoporukkaa systemaattisesti hyväkseen. Onko tässä maassa enää oppositiota, joka uskaltaisi ottaa vastuun työstään?

 3. Tiina Jääskeläinen-Alasaari

  Olet Sakari taivaan lahja ja huutavan ääni korvessa tänä päivänä. En enää ymmärrä alkuunkaan, mihin ollaan menossa ja minne on kadonnut tavallinen maalaisjärki ja harkintakyky??!! Puhumattakaan perussivistykseen kuuluvasta historiantuntemuksesta… (Mistä ne Pisan menestyspisteet oikein tulevat, kun meidän nykypäättäjät ovat aivan pihalla???) Älä missään nimessä lopeta näistä asioista kirjoittamista!

  • Antti Kautiainen

   Nykypäättäjät ovat saaneet koulutksensa 70 – 80 luvuilla kansalaiskoulussa ja peruskoulun alkutaipaleilla sekä USA:n indoktrinaatio-ohjelmissa esim. Chicagon yliopistossa, jossa eräs MIlton Friedman vaikutti ja jota CIA tuki avokätisesti. PISA tulokset ovat 90-luvun koulutuksen ansiota.

 4. Merja Nurmi

  Kaukinen, Ranta… Mitä siellä YLE:ssä oikein tapahtuu?

 5. Jarmo Pasanen

  Jo muutaman vuoden ollut havaittavissa tämä Ylen uusi käsitys tasapuolisuudesta. Jokaista kahjoperttiä, joka vain julistautuu jonkin asian vastavoimaksi, kuuluu haastatella, jottei Yleä päästäisi syyttämään puolueellisuudesta.
  Näitä nolouden ja myötähäpeän hetkiä syntyy tuhkatiheään. Muutama vuosi sitten Yle teki parikin juttua ”Heteropriden” järjestäjistä, vaikka noin kahden minuutin etukäteisperehtyminen heppusten ajatusmaailmaan olisi riittänyt osoittamaan, ettei heihin kannata tuhlata sekuntiakaan ruutuaikaa.
  Oma lukunsa tietysti oli tämä parin toimittajan missiona ollut ilmastodenialistien hyysääminen, joka pudotti Ylen uskottavuuden ympäristöjournalismissa jonnekin amerikkalaisen Foxin tasolle.

 6. Johannes Keränen

  Ikävä kyllä ihan normijuttu YLEn nettitoimitukselta. Viime syksynä YLE uutisoi erään Rajat Kiinni -tapahtuman yhteydessä kuinka Rajat Kiinni -porukkaa vastustivat anarkistit jotka pahoinpitelivät vihapäissään aivovammaisen sivullinen ohikulkijan. Iltapäivälehdet riemastuivat ja uutisoivat samasta isosti.

  Eihän tuollaista tietenkään tapahtunut, se aivovammainen sivullinen ei ollut sivullinen eikä häntä myöskään pahoinpidelty vihapäissään, vaan kyseessä oli yksi Rajat Kiinni -johtohahmoista ja Suomen Sisun ”päällystöä” joka oli repimässä vastamielenosoittajilta huiveja kasvojen edestä. Näitä henkilöitä sitten kuvattiin ja ainakin väkivaltainen uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliike (mihin myös odinien perustanut Ranta kuuluu) julkaisi näitä kuvia ja lisäsi listoilleen ne jotka saatiin tunnistettua.
  Miehen aivovamma oli vanha aivotärähdys ja pahoinpitelyksi laskettiin se että vastamielenosoittajat repivät kyseisen uusnatsin pois erään vastamielenosoittajan päältä kun oli kaatanut hänet ja yritti repiä huivia pois.

  ”Uutista” ei missään vaiheessa oikaistu. Eli YLE julkisti uusnatsin keksimän aivovammaisen sivullisen pahoinpitelyuutisen ilman mitään taustatutkimusta, sillä siitä saatiin mukava ja myyvä otsikko. Nyt valkopestään väkivaltaista natsia kertomalla kuinka kansallissosialismi ei ole uusnatsismia ja on oikein terveellinen elämänkatsomus.

  YLEn artikkelissa on paljonkin virheellistä tekstiä, mutta eniten ihmetyttää kuinka toimittaja hyväksyi suoraan sen ettei odinien ja Vastarintaliikkeen välillä ole yhteyksiä. Viimeksi odinien marssittua Kemin keskustassa, ilmestyi kauppojen ilmoitustauluille Kansallisen Vastarinnan A4-monisteita kansanmurhasta ja puhtaasta rodusta. Hassua.

 7. Sara Rigatelli

  Hei Saku, on kysytty. On kysytty aika montakin asiaa. Tässä yksi vastaus: Rannan mielestä on naurettavaa epäillä, että heitä ”muka Putinit rahoittaa” ja miten hän ei ammattikoulupohjalta olisi voinut laittaa alulle tällaista. Jutusta piti jättää pois monta muutakin verifioimatonta asiaa, ja valintoja saa toki kritisoida. Ne tulevat sitten seuraaviin juttuihin, jos tulevat. Tämä oli henkilökuva keulakuvasta. Mutta vastakysymys: eikö ole hyvä hetki pohtia myös sitä, kuinka koherentti tämä porukka on? Ja kuinka virtuaalinen? Puhe ”kansainvälisestä järjestöstä” sataa myös tiettyyn laariin. Ystävällisin terveisin, jutun kirjoittaja

  • Juha Halmu

   Hei Sara. Miksipä ei sitten samantien tehty kunnon monipuolista journalistista juttua, eikä vain nyyhkypastissia. Vai oliko tämä ostettu mainos? Silloin olisi pitänyt ilmoittaa, että juttu sisältää tuotesijoittelua.

  • Veera Kaarela

   Hei Sara, kiitos että tulit kommentoimaan tätä blogipostausta. Kommentistasi päätellen keskustelitte Rannan kanssa Soldiers of Odinin rahoituksesta. Selvisikö keskustelussa, mistä SOO saa rahoituksensa? Tietääkö Ranta itse rahoituksen alkuperää? Entä kuka vetelee tilien naruja ”kerhon” sisällä, onko heillä jonkinlaista tiliosastoa? Julkisuuteen tulevat tiedot Odinien organisaation rakenteesta antavat lähinnä kuvan ”isojen poikien kerhoilupuuhastelusta” jossa kellään ei sinänsä ole mitään spesifioitua roolia, toiset ovat vaan kovempia luita kun toiset ja saavat avata FB-sivun, tai jotain sellaista.

   Kysyittekö enemmän Rannan maailmankatsomuksesta? Haastoitteko häntä perustelemaan näkemyksiään? Tässä kohtaa kritisoin hieman juttua. Jutusta olisi saatu huomattavasti rikkaampi tekemällä enemmän taustatutkimusta (tosin en tiedä paljonko teit, ja pyydän etukäteen anteeksi jos tunnun aliarvioivan työtäsi) ja vaatimalla Rantaa perustelemaan maailmankatsomustaan enemmän.

   Kiitos!

   • Sara Rigatelli

    Hei, tottakai haastoin. Miten sanoisin tämän lyhyesti… jos perustelut ovat onttoja, niin ne ovat onttoja. Tai niitä ei ole. Tai ne ovat ristiriitaisia. Tai ne ovat sellaisia, etteivät ansaitse enempää julkisuutta. Selvästikin olen laskenut liikaa sisälukutaidon varaan. Rahoituksesta totean tähän vain, että oletukseni superorganisoidusta toiminnasta karisivat hieman tässä prosessissa, erinäisistä syistä, ja lähentyivät hieman mainitsemaasi ”isojen poikien kerhopuuhastelua”. Huppareista ym. tuntuu tulevan voittoa, kuinka paljon ulkopuolista rahoitusta tarvitaan ja mihin (muuhun kuin kerhotilan vuokraan), on olennainen kysymys. Mutta tottakai journalistinen työ jatkuu.

    • Veera Kaarela

     Kiitos vastauksestasi Sara. Mielestäni jopa noita Rannan onttoja perusteluita olisi ehkä voinut siinä mielessä valaista laajemmin, että voi osoittaa kuinka ontto koko järjestön perusta todella on. Moni asia SOO:ssa ei ansaitse julkisuutta, mutta toisaalta sen järjettömyyden esille tuominen hyvin perusteltuna, kuten esimerkiksi perustajan maailmankatsomuksen tyhjyyden näyttäminen, ehkä jopa kannattajat itse alkaisivat pohdiskelemaan omaa suuntaumustaan?

     Huolimatta kommenteistani, tämä juttu oli tekemisen väärti, vaikka oletkin saanut paljon kritiikkiä esimerkiksi tämän blogin kommenttiosioissa. Mielestäni SOO:n kaltaisista ääriajattelijoista vaikeneminen on vaarallisempaa kuin heidän ajattelunsa järjettömyyden esille tuominen ja haastaminen.

  • jore puusa

   YLE:n organisaatiossa pääsee toimittajaksi siskoenergialla. YLE on tyypillinen sukupuolisdonnainen työpaikka, jossa substanssiosaaminen ei merkitse. Aiheesta ei toki saa puhua.

   Oli aika jolloin Esko Seppäsen tai Leif Salmenin kaltaiset vasemmistolaiset toimittajat kysyivät järisyttäviä jatkokysymyksiä. Nyt sellaisia toimittajia ei enää ole. On mielenkiintosta ajatella millaisen jutun Salmen olisi kirjoittanut tästä rikollisesta.
   Tuo mennyt aika oli vasemmistolainen ja sitä aikaa eivät oikeistolaiset voineet sietää – koska toimittaja saattoi kysyä oikeistolaiselta — niin rajun jatkokysmyksen että konsulttitoimiston treenaama poliitikko hajosi siihen paikkaan. Näitä näkyi paljon ja niistä nousi aina suuri kohu -70 ja -80 luvuilla.

   Nyt olemme toisessä ääripäässä. Oikeistolaisten toimittajien yleissivistys ei riitä enää jatkokysymysten tekoon, jolloin hyvin viestintätoimiston preppaama poliitikko tai tässä tapauksessa rikollisjoukon johtaja voi rauhassa esittää agendaansa ilman kiusallisia katkoksia. Kun yleissivistys ei riitä ja toimittaja on itse joko oikeistolainen tai korkeintaan hipsteri ovat jutut ylen sivuilla vain kertovaa materiaalia – ilman syväluotaavaa kritiikkiä. Sellaista luetaan ja katsotaan mielellään – koska katsojien ja lukijoiden kyky ottaa vastaan toiseutta on vahvasti rajoittunut ja koska ohjelmaneuvosto on tiettyjen poliittisten järjestelmiä hallussa.

   Toimittajien päälliköiden lähtökohta on, että kaikilla on oltava kivaa ja henkilö joka kertoo kurjia asioita, joko hiljennetään tai hänen ohjelmaansa ei lähtetä. Tilalla on mitäänsanomatonta puppua.
   Seuraavassa itsekehua, hyppää yli….
   Itse kohtasin mykistysyrityksen vuosi sitten Strada ohjelmassa, jossa olin haastateltavana neljän tunnin ajan kritisoiden YLE:n visuaalisia käytäntöjä ja kuvaten välillä poliitikkoja malliksi kameran edessä. Ohjelma jäi lähettämättä, kielsin sen tekemisen, koska viestini YLE:n kuvajournalismista ei läpäissyt tuottajan ja toimittajan sensuuria vaan minulle alettiin vastoin sopimusta hakemaan opponenttia, jonka tarkoituksena oli vesittää sanomani ja saada minut naurunalaiseksi. ( syväkurkku ylessä).
   Ja minä en ole ainoa. Esim miehen ja naisen palkan ( euro on 80 c) erosta kaiken tietävää asiantuntijaa ei päästetä ylessä ääneen..plus kymmenet muut. Kyse ei siis ole poliittinen enää vaan sukupuolisidonnainen.

   Näin toimitaan kaikkialla mediassa, niin ylessä kuin lehdissäkin. Hankalat asiat muutetaan mössöksi – koska siten saadaan klikkauksia. Mennään yleisön käsityskyvyn mukaan, joka laskee kokoajan. Esim rajatkiinni ja mv ovat saaneet silkkihansikkain käsittelyä ja jopa paijausta.

   Ao juttu rikollisjoukon johtajasta on pohjanoteeraus kritiikittömyydessään. Juttu on tuote-esittely. Jotta se olisi uskottava esitetään kiemurrellen pari mukakriittistä kysymystä. ”Oletko natsi”…ja annetaan jutussa tilaa selittelylle vailla vertaa.

   Luettuani tämän jutun, ihmettelen kovasti miksi MV rasistit käyvät ylen kimppuun. YLE:hän on ”mukava” ja melko kritiikitön media – joka ei juurikaan välitä esim toimittaja- ja kuvaajakollegoitten työn varastamisesta MV:hen eikä erityisesti välitä oman materiaalinsa runnomisesta MV:ssä.

   Läpinäkyvä oikestolaisuuden aalto tunkee läpi yhteiskunnan, jokainen noista ihmisistä on saanut ilmaisen terveydenhoidon – koulutuksen – työlait ja siis turvan ja sosiaalipalvelut vasemmiston ansiosta, kiitollisuutta onkin syytä osoittaa antamalla kritiikittä fasistien kertoa mukavasta turpaanvedosta, jonka seurauksena hakatulle tehtiin titaanileuka.

   ”Nyanssilla on hyvä lopettaa” sanoi Paris Matchin toimittaja Beirutissa tehdessään juttuaan Commodoren baaritiskillä. Olet varmaan katsonut 20.30 uutisten lopussa taustalla olevaa metrien kokoista sääsymbolikuvaa, jota uutisankkuri ja sääsetä tai -täti ihailee. Niiden kuvaajille ei muuten sitten makseta kuvastaan penniäkään.

   • Väinö Lilius

    Otas Jore nyt rauhallisesti, lähtee välillä se mopo sieltä jalkojen välistä.

    Vaikka työtäsi arvostankin niin sinulla ei ole kovin korkeaa pallia jolla seistä substanssin tai puolueettomuuden kanssa. Ylellä hommaa hoitaa ihmiset aivan samoin kuin kaikkialla muuallakin ja ihmisiä ohjaa poliittisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden ja faktojen lisäksi myös inhimilliset tekijät.

    Ihmisten kanssa asioiminen vaatii asioiden käsittelyn muillakin tasoilla kuin omillasi ja absoluuttisen, Lucky Luke -nopeudella esiin vedetyn tuomitsemisen ajoittaista hillitsemistä.

    Keskustelun käyminen myrkkyä tihkuvilla viisisataasanaisilla esseillä taikka jatkuva vauhkoaminen suursalaliitoista ei aja sitä eteenpäin.

    • jore puusa

     Konserttipianistia arvioidakseen ei kulttuuritoimittajan tarvitse osata soittaa flyygeliä. Olen toiminut lähellä yleä ja sen visuaalisuuden tekijöitä 40 vuotta ja tunnen sieltä useita ammattilaisia. Minulla on myös vakiovarusteena päässäni korvat.
     Kun tietää jotain kirjoittamisensa kohteesta on helpompi siitä kirjoittaa.
     Kriittisen kirjoittajan henkilöön menevästä arvostelustasi taas ei liene suurtakaan hyötyä — yleensä onkin järkevämpääarvioida kirjoittajan asiaa kuin kirjoittajaa…toki suomessa on toisin..

     Moposta puheenollen. Kävin eilen ajelulla museorekkarissa olevalla Spectrelläni, hyvin pysyi polvien välissä 🙂

     • Väinö Lilius

      Jos ongelmasi on keskustelun keskittyminen kirjoittajaan eikä kirjoitukseen, niin miksi et sitten vastaa pointteihini vaan selität omiasi?

      Kommentoin käyttäytymistäsi ja sivussa kaiketi persoonaasikin ihan oman tekstisi perusteella. Kritiikkini kohdistui aggressiivista syyttelyäsi ja vastaavaa vauhkoamista kohtaan, rakentavan keskustelun ohittavaa ekstremismiä ja huonosti kategorisoitua, keskustelun toisen osapuolen ulosjättävää saarnaa kohtaan. Tarkalleen kuinka tämä on henkilöön menevää arvostelua?

      Sitä paitsi, minua kiinnostaisi oikeasti lukea Ylen mahdollisista järjestelmällisistä ongelmista, mutta en voi ottaa sinua tosissasi kun aloitat selityksesi hyökkäämällä kirjoittajan ammattiosaamista kohtaan, väittämällä tämän saaneen työpaikkansa sukupuolensa avulla ja sen perään vielä pistämällä täysin perustelemattoman Rajat Kiinni-vikinän numero yksi: ”Asiasta ei toki saa puhua”.

      Jos tekstisi saa sinut vaikuttamaan täydeltä urpolta niin se ei ole minun vikani. Jos haluat että keskustelu keskittyy ”aiheeseen” (mikä se sitten ikinä onkaan, muutat ilmeisesti mielesi kesken lauseen) niin herranjumala keskity äläkä tunge joka väliin passiivisaggressiivista paskaa yrityksenä vaikuttaa joltain suurelta kaikkitietävältä jumalan lahjalta ihmiskunnalle. Kun paskaa viskoo niin sitä tulee takaisin.

 8. Tea Snellman

  Ei ihmisiä kannata aliarvioida tai holhota. Aluksi tarvitaan facebook- ryhmä, ei organisointiin tarvita kaupallista koulutusta. Kielitaidon voi oppia mistä tahansa , tärkeä on mihin sitä käyttää. Kuinka moni meistä ns. oikein ajattelevista kansalaisista pystyy näkemään kanssakulkijansa samanarvoisena. Haetaan yhteistä näkemystä edes pientä sellaista, ymmärretään vaikka katsotaan hieman ylhäältä. Lopputulos on että ei uskalleta tai osata olla mitään mieltä tai edes haastaa haastateltavaa näkemyksistään.

  • Markus Korpi

   Jopa Jussi Halla-aho on julkisesti arvellut, että MV-lehden äärioikeistolaisten taustalla on ruplarahoitus, eikä liene kenellekään enää uutinen, että Venäjällä ja lännen kansallissosialisteilla on aatteellinen ja taloudellinen yhteys. Miksi olettaisimme, etteivät muutkin äärioikeistolaiset organisaatiot saisi tukea, kukaties taloudellistakin, naapurimaaltamme? Minusta on syytä olettaa jokaisen ”isänmaallisen” ryhmittymän kohdalla, että ne harjoittavat maanpetoksellista toimintaa.

   Kun luin Ylen artikkelin, mykistyin sanattomaksi sen edessä, kuinka laadutonta ja kritiikitöntä Ylen uutisointi jälleen kerran on. Avasin Sakun blogin siinä toivossa, että edes joku olisi nähnyt tämän artikkelin yhtä kammottavana kuin minä. Ja taas kerran Saku sai mielen rauhoittumaan: emme ole yksin. Siitä tämä blogi on väkevä muistutus. On vielä ihmisiä, jotka ymmärtävät lukemaansa.

   Hirvittää vain päivä päivältä enemmän, kuinka vastuuttomasti ”maailman vapain media” käyttää vapauttaan.

   • Johannes Keränen

    Odinien perustaja Ranta kuuluu uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeeseen. Vastarintaliike sai viime vuonna kutsun Venäjän konservatiiviseen foorumiin, Suomesta kutsuttiin myös Suomen Sisu.

    Tarkoituksena oli kerätä yhteen eurooppalaisia ryhmiä jotka ovat myönteisiä Putinille ja Venäjän tavoitteille. Konservatiiviforumi suunnitteli esim. ase- ja kamppailulajikoulutusta näille osallistuneille ryhmille, ja sen vetäjänä oli Venäjän varapääministeri Dmitry Rogozin.

    Venäjä-yhteydet kyllä ryhmältä löytyy.

 9. Päivikki Karhula

  Näen tämän hieman eri tavalla. Henkilökuva ihmisestä, joka on ikävänkin aatteen takana antaa mahdollisuuden katsoa hanta ihmisenä ja miettiä, miksi hän on sellainen kuin on.
  En tiedä, miksi pitäisi valmiiksi asennoitua kehystämään joku henkilö omalla raivollaan, vaikka ei pitäisi hänen aatteistaan. Se on sitten eri keskustelu arvioida aatteita ja liikkeitä.

  • Salla Leinonen

   Minä luin tämän Ylen jutun monta kertaa läpi ja tulin myös siihen lopputulokseen, että kyseessä oli henkilökuva, kertomus miehestä SOO:n takana. Sellainen suht neutraali juttu tarkoituksellisesti. Yle on antanut paljon erilaisille epäsovinnaisille äänille ennenkin puheenvuoroja ja minun mielestäni ne ovat kaikki olleet aina erittäin mielenkiintoisia. Ovat kertoneet miksi joku ajattelee niin kuin ajattelee, vaikka itse olisi ihan erimieltä asioista. Kuitenkin olisin toivonut enemmän kritiikkiä toimittajalta ja terävämpää otetta kaiken kaikkiaan, sillä tämä juttu voidaan melkein mainokseksi nimittäin lukea. Toivottavasti tulevissa Ylen jutuissa tuodaan esille itse kansallissosialistista aatetta ja SOO:n kerhotoimintaa, nimen omaan siltä kannalta, että ne ovat kuitenkin järjetöntä huuhaata.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Toisaalta on aika monia muitakin, joita on kiusattu koulussa ja joilla on ollut kotona vielä huonommat (jutun mukaan Rannalla ei edes ollut) olot eikä heistä tule väkivaltarikollisia saati uusnatseja. Tällaiset helppoja kyökkipsykologiaselityksiä tarjoilevat jutut vievät huomion pois siitä, mikä on tärkeää: henkilön teot ja puheet nyt ja tässä. Se, että ihmisillä on erilaisia taustoja, ei poista heidän vastuutaan eikä natsismille saa antaa missään muodossa mahdollisuutta tulla ”normalisoituneeksi” osaksi yhteiskuntaa niin kuin YLE ja HS ja muu media tällä hetkellä tekevät. Natsismi, kansallissosialismi, fasismi ja myös stalinismi on tuomittava ilman poikkeusta. Mikään ideologia, jonka mukaan osalla ihmisistä ei ole ihmisarvoa, ei voi olla osa sivistynyttä yhteiskuntaa eikä sitä pidä hyväksyä.

   Rigatellin jutussa on myös oudon jutusteleva ote: tuli pöljäiltyä, tuli tehtyä, jne. ikään kuin ihmiselle vaan sattuisi juttuja niin kuin nyt tuli vähän hakattua kaverin leuka murskaksi. On tietysti mahdollista, että Rigatelli käyttää tätä etäännyttävänä tehokeinona, tai sitten hän ei vaan ymmärrä, minkälaisten asioiden kanssa hän on tekemisessä.

   Loppukaneettina semmoinen huomio, että kun yritän aina aika ajoin kommentoida HS:n sivujen ”natsiapologistien” kommentteja, minut aina moderoidaan, esim, viimeksi tässä jutussa: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462500765032?jako=1400613579f7dcfeb195dab1033bb9af&ref=tf_iHSnytboksi. Lukekaa nyt hyvät ihmiset millaista kuonaa sinne pääsee läpi ja kun itse totean että ei voi ”kansan syvien rivien” ajattelu ja historian taju kovin korkealla tasolla kun tällaista kirjoittavat (tätä pahempaa kieltä en käyttänyt), tulen moderoiduksi. Herättää kysymyksiä a) siitä ketkä ja minkälaisella ideologialla varustetut alipalkatut nuoret siellä moderoivat ja b) onko heillä kykyä arvioida kirjoituksia. HS:kin on kyllä viime aikoina vaikuttanut olevan samalla ”kaikkia pitää kuunnella” linjalla henkilökuvineen virolaisista Odinin sotureista partioimassa Pikku Huopalahdessa, jne.

  • Markus Korpi

   Vaikkapa siksi, että kyse on väkivaltarikollisesta, joka murskaa ihmisten leukaluita rikki ja on pahoinpidellyt ihmisiä teinivuosista saakka. Tekeekö hänen väkivallastaan jotenkin jalompaa, että hän kietoo väkivaltansa natsiaatteen homeiseen käärepaperiin?

   En ymmärrä lainkaan, miksi tällaisia lähinnä terroristeihin rinnastuvia väkivaltarikollisia pitäisi nostaa esiin massiivisen ja kädenlämpöisen artikkelin muodossa. Media nosti perussuomalaiset valtaan, ilmeisesti ymmärtämättömyyttään, ja nyt samoja virheitä toistellen normalisoidaan ja arkipäiväistetään äärioikeistolaista väkivaltaa joksikin, jota pitää yrittää ymmärtää, kukaties sietääkin.

   Kuvitelkaapa vastaavanlainen, rouhean lämminhenkinen henkilökuva jostakusta toisesta väkivaltarikollisesta – vaikkapa Jammu Siltavuoresta ja hänen ”pöljäilyistään”. Tai Isis-murhaajan ”mokailuista” äärijärjestön jäsenenä.

   En tiedä, miksi toimittajat ylimielisessä puolueettomuusharhassaan kerta toisensa jälkeen nostavat väkivaltaisia rikollisia sankareiksi. En tahdo uskoa heitä lähtökohtaisesti niin kyynisiksi, että he tukevat kansallissosialistista yhteiskuntaprojektia silkkaa opportunistisuuttaan – kenties he eivät vain liiemmin pohdi omaan valtaansa liittyviä vastuukysymyksiä toimittajakoulun etiikkaa käsittelevien luentojen jälkeen, eivätkä edes tiedosta, millaisin tavoin he rakentavat todellisuutta. Tästä aiheesta soisi näkyvän enemmänkin keskustelua mediassa, mutta pahaa pelkään, että toimittajien pahin ammattitauti ei ole alkoholismi, masennus tai selkävaivat, vaan sittenkin krooninen kyvyttömyys itsekritiikkiin.

 10. Virve Valoheimo

  Esa oli maailmassa yksin ja arvot vääristyivät. Näitä on siis muitakin.

  http://yle.fi/uutiset/valelaakari_laiho_olin_yksin_maailmassa_ja_arvot_vaaristyivat/8598630

  Siis kun Esa halusi olla parantaja. Ihan lähimmäisestä todella välittävä. Mutta kun ei kyennyt lääkäriksi opiskelemaan, niin oma-aloitteisen määrätietoisesti hankki itselleen ”muodollisen” pätevyyden. No Venäjältä tietenkin. Ilman työnäytettä toimi sitten yli 10 vuotta lääkärinä miljoonia käärien.

  Mutta sitten joku kateellinen alkoholisti paljasti hänet Valviralle. Kyllä. Epäselvästi oli Valvirankin mukaan puhunut. Alkoholisti. Kuka nyt semmoista uskoo. Yhteiskunnan pohjasakkaa. Kun vain pillereitä kinusi eettiseltä Esalta, joka ei niitä tietenkään alkoholistille kirjoittanut.

  ”Lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa syytetään kaikkiaan 22 eri rikoksesta. Syyttäjän mukaan Laiho on syyllistynyt mm. kahteen tappoon, neljään törkeään pahoinpitelyyn, kahdeksaan törkeään petokseen ja törkeään tutkintotodistuksen väärennykseen. Laiho kiistää lähes kaikki syytteet. Hän on myöntänyt poliisille vain väärennetyn tutkintotodistuksen hankkimisen.”

  http://yle.fi/uutiset/valelaakari_esa_laiholle_rankka_syytevyory_tappoja_torkeita_pahoinpitelyja_torkeita_petoksia/8537472?ref=leiki-uu

  • Petri Sakkinen

   Jaa, Suomessa kuolee ihan oikeiden lääkäreiden hoitovirheisiin THL:n arvion mukaan 700–1000 ihmistä vuosittain (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2935836-hoitovirheisiin-kuolee-enemman-ihmisia-kuin-liikenteessa), mutta syytteitä ei ole ainakaan uutisissa juurikaan näkynyt, koska lääkärimafia suojelee jäseniään Lääkäriliiton ”eettisten” ohjeiden mukaisesti.

   K: Mitä eroa on valelääkärillä ja vakuutuslääkärillä?
   V: Valelääkäri tapaa potilaan ennen diagnoosia.

   • Stunned

    Valelääkäri on huijari ja rikollinen. Vakuutuslääkäri on vain ahne ja moraaliton.

    • Petri Sakkinen

     Mutta annetaan ns. oikeiden lääkärien tappaa ihmisiä kaikessa rauhassa. Ja samoin vakuutuslääkärit saavat pilata tuhansien sairaiden ja vammaisten elämät: onhan ns. oikeilla lääkäreillä lisenssi tappaa ja vahingoittaa.

 11. Petri Kotro

  Minä puolestani pidin tätä juttua lukemisen arvoisena taustatietona. Tämä oli pieni kuvaus kaverista jolla on ollut todella heikot eväät. Täysin tietämättömäksi jäänyt mutta sisukas kasper johon erilaiset Blut und Boden – ja valkoinen rotu uber alles – höpinät uppoavat kuin toukka tattiin.
  Jos on tullut pienenä pataan ja vähän isompana lähinnä vinoa hymähtelyä, olisihan se hienoa jos joskus jotkut katsoisivat ylöspäin ja vähän ihaillen. Ja nythän ne kaverit katsovat.

  Jutun suorastaan älyttömän neutraali kirjoitustyyli oli myös mielestäni hyvä valinta. Mikan kannattajoukot eivät pääse elämöimään Ylen ilkeydestä, mutta asia -ressukan tarina- tuli hyvin ilmi.
  Mutta minä en vähättele tätä ressukkaa enkä sen alulle panemaa ilmiötä. Päin vastoin, olen huolissani koska Mikalla on paljon kohtalotovereita. Voi hitsiläinen.

  • Ihmisiä me kaikki olemme

   Olen täysin samaa mieltä. Älykkääsyi tehty henkilöjuttu, jossa faktat puhuvat puolestaan, eikä toimittaja sorru turhaan lisämorkkaamiseen. Lukija saa muodostaa oman käsityksensä taustatietojen valossa ja haastateltava säilyttää ihmisarvonsa.
   Näitä liikkeitä ei vaieta kuoliaaksi, vaan paras tapa saada jonkinlainen yhteiskuntarauha jossain vaiheessa on ymmärtää liikkeiden taustoja ja dynamiikkaa. Toki jos jutun lukee tunnekuohussa jo valmis asenne takataskussaan, niin ei ehkä näe metsää puilta. Kaikki me olemme ihmisiä, niin pakolaiset kuin Odinitkin. Jokaiselle on tarve löytää paikkansa yhteiskunnassa, tuntea olevansa tarpeellinen ja kelvollinen.

 12. Roope Saarinen

  Minne asti täytyy valittaa, että saa vapautuksen YLE-verosta? EU? YK?

  • Väinö Lilius

   On se vähän harmi että pyrkimykset puolueettomaan journalismiin johtavat aina siihen että joku vinkuu verotuksesta. Rajakit kun mamu pääsee puhumaan elämästään ja Sakun blogin lukijat kun niin tekee natsi. Puolueettomuus (tai ainakin siihen pyrkiminen) on kaksisuuntainen katu.

   • Väinö Lilius

    Lisään vielä että mielestäni artikkeli oli harmillisen heikko ja selvästi editoitu puhtaaksi henkilökuvaksi, mutta ymmärrän miksi näin on tehty enkä vaadi Yleisradioa palkille, koska se kehtasi kohdella väkivaltaisen pseudomilitanttiryhmän johtajaa henkilökuvassaan minään muuna kuin väkivaltaisen pseudomilitanttiryhmän johtajana.

 13. Raita Jauhiainen

  Artikkelista ei välittynyt minulle mielikuva millään lailla ”tavallisen mukavasta” tyypistä vaan miehestä, joka on jo nuorena tottunut pitämään väkivaltaa yhtenä viestinnänkeinona, ja joka ei vanhemmalla iällä oikein koskaan oppinut kestämään vastoinkäymisiä (nyrkkeilytappiokin sai miehen luovuttamaan ja tarttumaan pulloon). Ja kun armeijassakin koettiin epäonnistumisia, elämä alkoi hakea suuntaansa yhä enemmän. Oleellisen kertoo tämä:

  ”Silloin mietin, mitä Suomi ajattelee minusta. En koskaan edes yrittänyt vartijaksi, koska en halunnut kuulla niitä sanoja enää. Että en kelpaa.”

  Minä näen kommentista pelkoa ja huonon itsetunnon; itsensä määrittelyä ulkopuolisten kautta ja äärimmäistä epävarmuutta. Toisessa ajassa ja yhteisössä tämä hemmo olisi varmaan löytänyt elämälleen merkityksen ja suunnan jostain konservatiivisesta uskonlahkosta natsiaatteen sijaan. Henkilökuva ei mielestäni imartele tätä miestä, pikemminkin päinvastoin. Tiedä sitten, kokeeko hän itse tekstin suurena kohteliaisuutena.

  • Tiina Johanna

   Juuri näin. Artikkelin pieni poika jolla on huono itsetunto ja suuret puheet perustaa yhdessä muiden samanlaisten pienten poikien kanssa katupartokerhon. Kerhon missä pääsee näyttämään omaa miehisyyttään joka on väkivaltaan ja natsiaatteeseen kiedottu. Väkivalta, uhkailu ja pelottelu ainoana kommunikaation muotona nämä keskenkasvuiset pikkupojat ” valvovat yleistä turvallisuutta” jota nyt heidän ahtaassa maailmankatsomuksessaan maahanmuuttajat uhkaa. Tästä saakin kätevästi aina tilaisuuden tullen syyn väkivallanteoille ja vihapuheille jotka pohjimmiltaan heijastaa näiden pikkupoikien omaa pahoinvointia.
   Minä näen tässä jutussa vähintäänkin käytöshäiriöisen pienen pojan jolla on suuria ongelmia itsensä kanssa. Pieni poika joka on aikanaan jäänyt vaille rajoja ja rakkautta. Mielestäni tämä pikkupoika tarvitsisi apua ennemin kuin harhaan johtavaa julkisuuskuvaa.

 14. Teemu Laitinen

  Käsittämätöntä. Suomi 2016 ei 1935. Näin se natsismi arkipäiväistyy.
  Tosin kyllä näitä kansallissosialisteja istuu jo erään puolueen riveissä eduskunnassakin, niin siihennähden tälläisten juttujen ei pitäisi yllättää ketään, mutta YLE.

 15. Jaakko Aarniala

  Minua kiinnostaisi tietää myös mikä on Ylen kanta siihen, tapahtuiko juutalaisten joukkomurha todella ja onko siitä kunnon todisteita? Tämä asia ei varmasti jutusta selviä ainakaan lukijalle, joka ei 19-vuotiaaksi ole lukenut ainuttakaan kirjaa eikä ole ymmärtänyt koulussa kansallissosialismista ”hevon helvettiä”. Tällaisia ihmisiä on kaikesta päätellen Suomessa paljon, ja ehkä osa heistä jopa lukee Ylen uutisia.

 16. Helena Solin

  Joidenkin älykkäiden vasemmistolaistenkin piirissä – puhumattakaan oikeistosta- tätä näytään pidettävän lähinnä vain vitsikkäänä tai säälittävänä.
  Oikeisto jopa naureskellen puhuu tyyliin ” ovatpa pojat poissa pahanteosta”.
  Jos ” pojat” olisivat vasemmistolaisia,olisivat jo ”poissa pahanteosta” vankilassa.
  Se on syytä huomata.

  Vähittäinen turtumus näihin ilmiöihin ja tilan antaminen näille mediassa
  ” demokratian” nimissä,siirtää poliittista kulttuuria koko ajan natsismin suuntaan.
  Siis nimenomaan sen,ei fasismin.
  Paitsi että näillä on omat toimittaja( profeetta)nsa, he vielä koko ajan kiljuvat,kuinka heidän pitäisi saada vielä lisää tilaa mediassa ja oma totuutensa Ylen ja Hesarin ” vihervasemmistolaisen ” totuuden rinnalle .

  Jos tämä nyt oli se ” vihervasemmistolainen” totuus,odotan ,mikä se Homman lempitoimittajan kertoma objektiivinen totuus onkaan..

  Ps. Nämä aateveljet ja- sisaret oikeasti virittelevät vaihtoehtoa Ylelle.
  Tai Ylen lopettamista. Osa ilmeisesti jopa selvin päin.

 17. Petri Hallikainen

  Hyvä haastattelu. Tuli selväksi, mikä on miehiään. Hyökkäävämpi haastattelutapa olisi voinut lopettaa haastattelun tykkänään. Nyt kaveri ihan omin sanoin kertoi olevansa väkivaltainen natsi!

 18. Ilkka Tuukkanen

  On ollut surullista seurata viimeisten noin kymmenen vuoden kehitystä tiedotusvälineissä; tuntuu, että ”tasapuolisuuden” nimissä julkaistaan sellaisia juttuja kaiken maailman hulluilta, jotka ennen internetin ihmemaailmaa olisivat aivan oikeutetusti jääneet peräkammariinsa pohtimaan maailmanvalloitusta. Nykyään he saavat palstatilaa, kun täytyy tehdä vaihtoehtoinen juttu. Ei siinä mitään, mutta kuten Sakukin on maininnut, nämä tyypit pääsevät nykyään oikein juhlimaan lehtien palstoilla; kuinka heidänkin sananvapautensa on ollut uhattuna, kuinka heitä kohdellaan kaltoin. Voi uusnatsiparkoja. Hehän haluavat vain kaikkien parasta: turvallista yhteiskuntaa, jossa suurin muna määrää tahdin ja muut tanssivat parhaansa mukaan. Julkisuuden myötä nihkeä nuiva perusnatsismi hiipii…

 19. Max Frode

  Luin artikkelin journalistin silmin. Tekstillä on pituutta yli 20 000 merkkiä eli aikakauslehdessä se olisi kuvista riippuen useamman aukeaman pituinen. Käytännössä siis esimerkiksi Imagessa yksi lehden tärkeimmistä feature-jutuista. Rakenteellisesti se on lähinnä kronologinen, mikä yksi vaihtoehto. Kun puhutaan kuitenkin ajankohtaisesta aiheesta, niin pitkät tarinat heti aluksi lapsuudesta eivät tunnu oikein perustelluilta. Niillä on kuitenkin sellainen efekti, jota usein käytetään myös tarkoituksellisesti: rakennetaan emotionaalinen side jutun kohteeseen, ja tässä se on painotukseltaan myötätuntoinen. Muutamassa kohdassa on haettu juttuun joku ulkopuolinen faktatäydennys, joskin ne jäävät niukoiksi. Perusvire jutussa on selviytymistarina, kuten esimerkiksi usein naistenlehtien (tai kevyen journalismin edustajissa yleisesti) on tapana. Koko artikkelin keskeisiä aiheita on kainosti nostettu henkilön tapaamisen yhteydessä esillä, mutta on puuttunut rohkeutta konfrontoida kunnolla. Tai ainakaan sitä ei ole tekstiin päätynyt. Lopulta jää hämäräksi, mikä haastattelun ja jutun kärki oikeastaan on. Haastateltavan todetaan olevan tyypillinen hankalan lapsuuden elänyt öykkäri. Lopussa rakennetulta selviytymistarinalta vedetään pohja – onneksi – kertomalla tulossa olevasta tuomiosta. Kirjoittajana tietää, että helpoin laji tehdä juttu on jututtaa jotain henkilöä ja kirjoittaa se auki täydennettynä ilman suurta vaivaa saatavilla taustoilla. Oikea journalismi kuitenkin alkaa vasta siitä. Todetaan vielä, että toimittajan neutraalius ei ole vailla kannanottoja jäämistä.

 20. Tavallisen mukava natsi | Suomi Tykkää

  […] Yle näkyy esittelevän tänään henkilökuvan tavallisen mukavasta rekkamiehestä, joka oikeudenkäyntiä ja mahdollista vankilatuomiota odotellessaan leikkii lapsensa kanssa, pohdiskelee asioita rekan ra… …read more […]

 21. Pekka Rintamäki

  En olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut että natsiaate Suomessa muuttuisi arkipäiväiseksi ja jopa hyväksytyksi. Ja että natsijärjestön perustajasta kirjoitetaan henkilökuva leppoisana miehenä jolla on omasta mielestään hauska poikakerho. Ja kiistää olevansa natsi. Mutta jos jokin vaappuu kuin ankka ja vaakkuu kuin ankka niin se on ankka. Ei sitä ankalta tarvitse kysyä tietääkö se olevansa ankka.

 22. Mikko Tapiola

  Voi hyvänen aika. Siis kirjoittajan mielestä ammattikoulu pohjalta tulevat ihmiset ovat tyhmiä ja alempaa luokkaa eikä heillä riitä älyä esim perustaa firmaa tai hommata rahoitusta. En uskoisi että vasemmistolaisittain ajattelevalta ihmiseltä tulisi tällaista tekstiä

  Tiedoksesi vain että tiedän monta ammattikoulu ja jopa peruskoulupohjalta olevaa menestynyttä ja älykästä ihmistä. Osalla on menestyvä oma firma

 23. Maria Tapola

  Kiitos kiitos KIITOS tästä tekstistä

 24. Petteri Koskinen

  Erikoista suhtautumista tuohon Ylen juttuun. Mielestäni artikkelissa – rivien välistä luettuna varsinkin – kaveri esitettiin suhteellisen kriittisessä valossa. Mutta kuitenkin ihmisenä. Näinhän sitä pitää tehdäkin.

 25. Jouni Laukkanen

  Omasta mielestäni haastattelijan lempeä ote houkutteli haastateltavan paljastamaan tämän maailmankuvan naurettavuuden. Sankari- tai selviytymistarinaa en jutusta löydä, vaan kuvauksen reppanasta, joka ei hallitse elämäänsä, eikä edes itse ymmärrä millaisia arvoja edustaa.

  Juttu tällaisena paljastaa paljon olennaista liikkeen perustajasta ja sen arvomaailmasta. Tiedä vaikka joku SOO:n jäsenistä lukisi jutun ja näkisi asian samoin.

  • Veera Kaarela

   Olen samaa mielta kanssasi. Luin YLE:n jutun useampaan kertaan, ja vaikka se onkin turhan kritiikiton, kuva jonka Rannasta saa ei ole mitenkaan erityisen glorifioiva. Sitten taas toisaalta, kritiikin puute saattaa aiheuttaa sen, etta kritiikittomat lukijat samaistuvat tahan reppanaan ja tulkitsevat jutun arvostettavana selviytymistarinana. Olen sita mielta, etta tama juttu oli loppujenlopuksi julkaisemisen arvoinen, ja kertoo paljon millaiseen idiotismiin koko SOO perustuu.

   • Pekka Rintamäki

    Kolikolla on toinen puoli. Se on se, että esim. natsiaate tai muut idiotismit eivät eivät ansaitse palstatilaa missään mediassa.
    Mies tahtoo olla merkittävä ja jäädä historiaan, niin kas kummaa hänestä tehdään henkilökuva ja annetaan tilaisuus kertoa ajatusmaailmastaan muuallakin kuin mitävitussa.

    Ja mitä enemmän tuommoista julkaistaan niin se tekee ilmiöstä ”normaalia”. Että kas, Suomessa on natseja ja se on ihan arkipäiväinen juttu.

    • Auli Suorsa

     Vaikka yksikään media ei heistä kertoisi, niin ovat silti olemassa. Eivät he valtamedian huomiota tarvitse, liike voimistuu oikein hyvin siellä ”varjossakin” ja löytää kannattajansa. Mutta me muut kaipaamme tietoa heistä ja heidän olemassaolostaan ja tekemisistään. Ihan tällaista neutraaliakin tietoa. ”Ihan tavallisia” ihmisiähän he ovat. Poikia, isiä, elämänkumppaneita, naapureita, työkavereita, omine ongelmineen, tragedioineen ja taustoineen. Esittämällä heidät juuri sellaisina kuin ovat (ihailematta, kuten eräs toinen toimittaja tekee omille jutun kohteilleen) paljastuu koko karu inhimillinen totuus. Kyllä meissä jokaisessa sellainen on. Ei tällainen ajattelu silti tarkoita, että hyväksyisi heidän maailmannäkemyksen ja teot. Mutta se auttaa ymmärtämään tätä ilmiötä; Miksi joku tavis lähtee tällaiseen mukaan. Ja ilman analyysiä ja ymmärrystä emme kykene natsismia kitkemään. Ei se piilottamalla ja vaikenemalla katoa.
     Minusta Ylen juttu oli oikein nerokas, ehkä kuitenkin hieman liian pelkistetty, mutta toimi näinkin. HS:ssa oli pitemälle viety kuvaus jihadistista ja isisistä. Kannattaa lukea jos haluaa perspektiiviä. Jos haluaa unohtaa koko ilmiön olemassaolon, niin sitten ei kantsi.

     • Pekka Rintamäki

      Artikkelissa on luettavissa se, että Ranta itse eksyi kansallissosialistien materiaalin äärelle ja päätteli Hitlerin olleen läheisistään ja luonnosta välittävä henkilö. Siis siloteltujen henkilökuvien mukaan. Se upposi Rantaan kuin kuuma veitsi voihin.

      Mitä enemmän henkilökuvia yleisessä mediassa julkaistaan henkilöistä joista nyt ei henkilökuvaa edes kiinnostaisi tehdä niin sitä enemmän heidän on mahdollista kerätä kannatusta niiltä, jotka näkevät henkilökuvassa ihan tavallisen rekkakuskin jolla nyt vaan on nuorena mennyt vähän lujaa.
      Ja kun sitä ei tarvitse etsiä mitävitusta niin potentiaalinen lukijakunta on suurempi.

      Isiksen johtohahmoista ei olla julkaistu henkilökuvia joissa pohjimmiltaan kiltit miehet ny vaan vähän harrastelevat politiikkaa. Paitsi korkeintaan omilla sivuillaan.

      • Heidi Aho

       Suvi Auvisesta taas on julkaistu monta juttua.

 26. Harri Koikkalainen

  Jore Puusa on oikeassa .piste. Kiitos. Harri K

 27. Jyrki

  Mutta on tässä Soldiers of Odinissa kumminkin yksi ihailtavakin seikka, jota toivoisi löytyvän työttömistä ja työttömyysuhanalaisista sekä vielä tietty toistaiseksi palkkatyöpaikassa olevista ja työstään palkkaa saavista. Unohtamatta ammattiliittoja jne. Ja sitä, että TE-toimistojen sivulla ilmoitetaan vapaitia paikkoja olevan auki noin 20 000 ja työttömiä noin 300 000. Mistä jokainen matikantunneilla hereillä ollut saa aikaan mielenkiintoisen yhtälön. Niin se ihailtava seikka Soldiers of Odinissa on tuo yhden köyden veto asiassaan mitä ajetaan vaikkakin kyseenalaisin keinoin.

  Eli jos samanlainen vääntö ja julkisuus syntyisi näistä niin sanotuista 9e orjatöistä mitä ihmeellisimmillä nimikkeillä teetätetään uusimpana nimikkeenä nyt tämä työnäyte. Ja porukka yhdistyisi sitä vastustaan samanlaisena rintamana kuin Soldiers of Odinit on kyenneet omassa asiassaan.

  Niin voisihan olla, että päättäjät voi joutua siinä vaiheessa oikeasti kuunteleen työttömien oikeita asiantuntijoita eli itse työttömiä mitä tässä tälle työttömyydelle oikeasti pitäisi tehdä jos sille nyt oikeasti valtaa pitävät mitään haluaa oikeasti edes tehdäkään jostain syystä. Paitsi pyrkimällä saamaan muut työttömien kimppuun tai jopa työttömät toistensa kimppuun syyllistämällä niitä sopivilla tavoilla medioissa jne. Näistä tavoistahan on muutamia hyviä juttuja esimerkiksi tässä Timon blogissa.

  Miksei muuten näin käy työttömyyden kohdalla vaan kansa pyritään työttömyyden hoidossa saamaan toistensa kimppuun? Sitä pohtiessa voi herätä monenlaista ajatusta asiasta jos toisestakin.

 28. Susanna Lehtinen

  Häh…? Nyt on mennyt itseltä jotain ohi? Juttuhan oli hyvä eikä päähenkilöstä tehty kyllä mitään matti meikäläistä vaan päinvastoin. Kyllä Pikku-Mikan ’ansiot’ tuotiin lähinnä naureskellen esille. Juttu oli tahallisen harmiton ja jopa kepeä mutta kyllä rivien välistä pystyi aistimaan muuta. Vakava aihe joka tuotiin esille päätekijän maailmankuvaa ja ’sivistystasoa’ mukaillen. Ja kuitenkaan umpisuoraan irvailematta. Nerokas! Pointtina kai oli osoittaa että hei, tämmöinen kaveri on johdossa…mitä voi odottaa lopuilta. Täällä ainakin kaksin kappalein tulkittiin juttu näin.

  • Markku Tamminen

   Joo, mutta kaikilla ei ole välttämättä ihan yhtä hyvä medialukutaito kuin teillä. Tästä tuli mieleeni Irwin Goodmanin laulu ”Mutakuono ja lakupelle”, 99 % laulun kuuntelijoista ei ymmärrä, että Irwin tekee laulussa sarkasmia suomalaisista ja muukalaisvihasta, eli laulun sanoma ymmärretään täysin väärin.

   • Martti Reinikainen

    Vai Vexi?
    Ohessa pätkä Hardwick- ohjelmasta.

 29. Panu Höglund

  Se on jännää miten näitä toimittajia aina kiinnostaa tehdä myötäkarvaan silittäviä henkilökuvia äärioikeistolaisista, mutta ei kiinnosta tehdä yhtään juttua näiden jo kymmenen vuotta kestäneen nettiterrorin uhreista. Ei, vaikka uhrien joukossa on heidän kollegoitaan. Mutta kai se on niin että terrori ihan oikeasti toimii ja toimittajalle on luontevaa mielistellä ja nöyristellä omaa sortajaansa. Pelkureita mitä pelkureita.

 30. Tommi Salo

  Jos Yle antaa äärivasemmistolaisten pellejen pomppia ja möykätä lähetyksessä keppihevostensa kanssa, niin miksi ei äärioikeistolaisen?

  • Saku Timonen

   Johan siellä olivat Rajat kiinni-natsit Kaukisen johdolla. Ja teemailloissa ja muissa ajankohtaisohjelmissa on istunut äärioikeistoa pilvin pimein.

 31. Laura

  Minä pidin juttua hyvänä, koska se toi päivänselvästi esiin miten säälittävä joukkio nuo partiopojat on. Jos johtaja on tätä tasoa niin mitä rivijäsen? Huh.

  Olisin kyllä kaivannut huomattavasti laajempaa taustoitusta jutulle.

 32. Liisa Hämäläinen

  Anteeksi, että puutun lillukanvarsiin, mutta lause ”Näin on käynyt ennenkin. Natsi-Saksa ei syntynyt yhdessä yössä vallankumouksella, vaan KYMMENIEN vuosien pohjustuksen tuloksena demokraattisin keinoin” pistää mutkat todella suoriksi!
  1920-luvun puolivälissä natsien kannatus Saksassa oli marginaalista, muutaman prosentin luokkaa. Saksan taloudessa meni hyvin, kiitos jenkkilainojen. Saksalla oli mahdollisuutensa, näin jälkikäteen miettien. Sitten 1920-luvun lopussa iski talouslama ja massatyöttömyys. Tähän saumaan iski Hitler propagandallaan (mm. pelottelu v. 1923 hyperinflaatiolla ja hövelit lupaukset paremmasta), tunnetuin seurauksin. Puolueen nyrkki katutasolla olivat puolisotilaalliset SA-joukot, jotka iskivät yhteen äärivasemmiston kanssa, ei siis kovin demokraattista meininkiä. Yhteiskunta polarisoitui. Silloinen eliitti valitsi ”pienemmän pahan”
  – enemmän tai vähemmän itselleen valehdellen – eli natsit otettiin hallitukseen. Kauhuskenario lähti toteutumaan, siinä riittää kyllä pohdiskeltavaa tästä ikuisuuteen.

 33. Pekka Rantamäki

  Itse luin YLEn artikkelin eri silmällä. Minulle jutusta ei tullut mieleen rasistista henkilöä hyysäävä ja ymmärtävä toimittaja – asiat vain esitettiin niin kuin ne oikeasti SOO-johtajan elämässä ovat olleet. Toki jutussa jätettiin paljon rivien välistä tulkittavaa. Minä tulkitsin niin, että Ranta on yksinkertainen, amiselämää viettänyt miehenalku, jolla järki ei paljon päätä pakota. Mutta ehkäpä Rantakin on yksi heistä, jonka voi todeta myöhemmin historiaa luettaessa ollut perustamassa yhtä ihmiskohtaloa suurempaa hirviötä.

 34. Pekka

  Surullista toi kolulukiusaaminen. Kurjuus voi tehdä ihmisestä kurjan.

 35. Virve Valoheimo

  ”… amiselämää viettänyt miehenalku…”

  Voitko todellakin kertoa, millaista on ”amiselämä”? Melkoisen alentuvaa tuollainen puhe. Ei siis sivistynyttä. Hyvä, että Ranta on saanut opintonsa tehtyä loppuun. Ei siinä pitäisi olla mitään halveksivaa nyanssia.

  • Petri Puumalainen

   Itse ihmettelen kanssa vasemmistolaisiksi itseään kutsuvien halveksivaa asennetta ”amiksia” kohtaan.

   Demareita edustava Timonenkin kirjoittaa:

   ”Ei tullut mieleen kysyä miten vailla kaupallista tai muutakaan koulutusta oleva ja jatkuvasti liikkeellä oleva rekkamies pystyi lyhyessä ajassa organisoimaan koko järjestön vaatemyyntiä myöten. ”

   Uskooko Timonen, että yksikään kuljetusliike Suomessa antaisi satojatuhansia euroja maksavan rekan kouluttamattoman tyypin käsiin? Jos tuo kaveri olisi kouluttamaton, hän ei todellakaan ajaisi rekkaa.

   • Saku Timonen

    Rekkakortti pätevöittää ajamaan rekkaa.

    • Minna Ylitalo

     Ammattiautoilijoita väheksymättä… mikä siinä mm. trukin ja ajopiirturin käsittelyyn ojaavassa kurssissa on teidän mielestänne niin haastavaa, että sen pohjalta on helppo perustaa kansainvälinen järjestö ja vieläpä pysyä puikoissa päivätyön ohella?

    • Pekka Jokinen
   • jore puusa

    yksikään kuljetusliike Suomessa antaisi satojatuhansia euroja maksavan rekan kouluttamattoman tyypin käsiin?
    ————-
    Käsitteet koulutettu ja rekkakortin suorittanut tuntuvat hiukan erilaisilta.
    Minulla on A BE CE kortti ja olen ajanut V.Saarella Turussa -70 luvun alussa. Osaan peruutaa rekkaa, hiukan ajaa eteenkinpäin 😉 ja hoidella rahtikirjapuolen ja tullit varmaan vieläkin. Mutta en minä tuota nyt ihan ”koulutuksena” pitäisi. Kävin autokoulun.
    Koulutuksella käsitän 4 – 7 vuotta kestävää opiskelua, jonka aikana oppii muidenmuassa kaikkein tärkeimmän asian – jota ei autokoulussa opeteta. Oppii suhtautumaan kriittisesti omiin kirjallisiin töihinsä, ajatuksiinsa, reflektoimaan ja ennenkaikkea suhtautumaan kriittisesti vaikkapa holokaustidenialismiin tms.
    Jokainen koulutettu ihminen ymmärtää, että rekkakuskeja tarvitaan välttämättä, harva rekkakuski taas ymmärtää – että humanisteilla olisi yhtään mitään virkaa.
    Siinä yksi yhteiskuntaamme vaivaava solmu.

   • Minna Ylitalo

    Kemiläinen rekkakuski käy samantasoisen kurssin kuin maahanmuuttajataustainen bussikuski pääkaupunkiseudulla. Kansainvälisen organisaation johtamista ei sillä kurssilla opeteta.

  • Pekka Rantamäki

   Ookoo, hyvä pointti. ”Amiselämä” on omassa lähipiirissäni kiertänyt termi, joka EI tarkoita ammattikoulun suorittanutta henkilöä (olen itse sellainen), vaan tietynlaista nuoren (tyypillisesti miehen) harjoittamaa elämää, esim. jatkuvine kaljanlitkimiseen, pillurallin ajeluineen, ajokortin menettämisineen, pienine väkivallantekoineen, poliisin kanssa tekemisiin joutumisineen, ym. ym. Saitte varmaan kuvan. Ammattikoulu siis kunniaan, ja pahoittelut itsekeksimästäni termistä. Tiedättehän sentään ”amisviikset”?

 36. Petri Puumalainen

  Eniten tuossa tyypissä hämmästyin sitä, että hän on artikkelin mukaan töissä. Ilmeisesti vielä vakiduunissa. Se onkin temppu, joka ei kovin helpolla onnistu monilta tohtoriksi lukeneiltakaan tänä päivänä. Satun tietämään useita asfalttihommissa, lvi-alalla, raksoilla, rekanratissa ja jne. leipänsä ansaitsevia entisiä ja ei ihan niin entisiä linnakundeja. Eikä ne mitenkään vankilataustaa peittele. Päinvastoin pikemminkin. Vaikuttaa siltä, että ”kokemus kovasta elämästä” ei ole ollenkaan huono meriitti työnanatajien silmissä.

  ,

  • Pekka Rintamäki

   Ei tuossa ole mitään kummallista. Saattaa olla vaikka kuinka hyvä rekkakuski ja ahkera työmies. Mutta ei hänestä sen vuoksi tehty henkilökuvaa.

   Kaikki rikokset eivät mitenkään estä kaikkia töitä. Väkivaltarikos, vaikkakin vakava ei haittaa rekan ajamista, koska rekanratissa on oltava selvinpäin ja baarissa käydään vain kahvilla ja syömässä.
   Edes avoin natsismi ei haittaa, elleivät asiakkaat ilmoita, että meidän tavaramme ei natsikyydillä kulje. Ja niinkin voi käydä. Vähemmästäkin.
   Eräs kuski aikanaan keroi kun oli viemässä yhtä pakettia Pukevaan, niin jätti firman pakun firmaan ja hyppäsi henkilöautoonsa jatkaakseen kotiinsa. Lastauslaiturilla olikin vastassa Ruben itse joka sanoi, että heidän pakettejaan ei mersulla kuljetella ja diili päättyi siihen.
   Se on sitten eri asia säilyykö nykyinen työpaikka jos luvassa on pitempi kakku. Työnantajalle kumminkin mieluisampi työntekijä on semmoinen joka istuu mielummin siinä rekan ratissa kuin vankilassa.

 37. M. Korhonen

  Minusta juttu li hyvä, eikä minulle jäänyt tuollaista kuvaa. Pikemminkin toisinpäin, nyt voidaan suoraan sanoa, että Soldiers of Odin on väkivaltarikoksista tuomittujen koulukiusaaja-natsien juttu ja kansallissosialistinen järjestö.

  Samaten oppimattomuus, tietämättömyys ja typeryys tulivat hyvin esille artikkelista. Mieshän ei ole oikeastaan lukenut mitään kirjoja, vain natsipaskaa. Tietämätön koulukiusaaja.

  Kansallissosialismilla on kyllä sellainen kaiku, ettei sitä tarvitse enää erikseen alleviivata.

  • Petri Puumalainen

   ”Pikemminkin toisinpäin, nyt voidaan suoraan sanoa, että Soldiers of Odin on väkivaltarikoksista tuomittujen koulukiusaaja-natsien juttu ja kansallissosialistinen järjestö.”

   Eikös tuollainen väite vaadi sitä, että lähes jokaisen Odinin jäsenen pitäisi olla jostain väkivaltarikoksista tuomittu ja aatteeltaan kansallissosialistinen natsi? Ainakaan Odinin nettisivuilla ei lue missään, että liittymällä Odiniin kannatat samalla kansallissosialismia.

   Itse uskallan väittää, ainakin sinne saakka kunnes joku toisin todistaa, että suurimmalla osalla Odinin huppareita käyttävistä ei ole minkäänlaista rikosrekisteriä mistään rikoksista. ainakaan toistaiseksi. Ja hyvä niin.

   Juttu on niin, että mitä enemmän Odineista julkisuudessa kohkataan, sitä suositummaksi se tulee. Mikään ei vetoa tietynlaisiin nuoriin niin tehokkaasti kuin yhteiskunnan (eli vihollisen) kielto. ”Et saa olla tuollainen”. Se kaikki vahvistaa mielikuvaa, että on kapinaa olla Odin.

   Tehokkain tapa tuhota Odin olisi vaieta tyystin. Jos Odin tekee rikoksen, niin ilmoitetaan uutisissa että nuorukainen tai nuorukaiset teki rikoksen. Ehkä myös tekijän nimi, jos kyseessä on täysi-ikäinen henkilö ja rikos riittävän kova. Mutta Odinista ei sanakaan. Missään yhteydessä. Niin se vain haihtuisi pois Joensuun skinien tavoin. Alkuun niitäkin kutsuttiin televisioon ja heistä tehtiin juuri tuollaisia henkilökuvia. Kaikki julkisuus on Odineille hyvää julkisuutta.

 38. Pia Ingström

  Kiitos myös ruotsinkielisestä versiosta, laitoin jakoon. Tarjoan käännösapua jos tulevaisuudessa tarvitaan.

 39. Väinö Lilius

  Sabatonin suurena fanina voisi kuunnella Inmate 4859sin tai Final Solutionin holokaustitietonsa laajentamiseen ja siihen päälle vielä Rise of Evilin. Veitte jumalauta pilottitakin ja leijonakorut mutta tätä ette saa!

  • Petri Puumalainen

   Rohkeasti vaan pilotti päälle.

   Minäkin käytän toisinaan pilottitakkia toissä ja leijonakoru heiluu kaulassa. Ja en ole Odin. Pilottitakki MA-1 tai CWU-45 on niin pirun kätevä töissä. Lämmin, sadetta ja tuulta pitävä, kestävä, hyvät hihanresorit, kevyt, paljon taskuja. Ja lyhyenä puserona jättää lantion vapaaksi. Helppo istua autoon ja tehdä kaikkia liikkumista vaativaa duunia.

   Muta Sabatonista en tiedä mitään. Mötley Cruen Shout At The Devil on minulle rankinta musiikkia saatanan suuntaan.

 40. Minna Ylitalo

  Minusta artikkeli oli äärettömän tylsä, eikä siinä ollut mitään uutta tietoa. Tai no, sitä en tiennyt, että Ranta ajaa kuormaa Hangon satamaan, mutta hyvin olen pärjännyt ilman tätäkin uutista.

  Nämä valkoiset rotuopit ja koodit kyllä tiedetään. Ja jos Ranta pyrkii politiikkaan, niin ei hän ole niissä piireissä ainut nationalsozialist hääräilemässä, aateveljiä on jo koolla. Käsittämätöntä kuitenkin tällaisen asian arkipäiväistäminen siihen maailman aikaan, kun Saksassa vielä käydään viimeisiä Auschwitzin natsien oikeudenkäyntiä. Suomessa lähdetään jo toiselle kierrokselle ja yle uutisoi historiallista tapahtumaa tyynen rauhallisesti.

 41. Anne Alvesalo-Kuusi

  Hyvin sanottu Saku! Tuo leppeä henkilökuva ansaitsi kriittisen kommentin, todella! Kirjoita se vielä englanniksin, koska: http://www.vocativ.com/315509/soldiers-of-odin-in-us/

 42. Katja Kokko

  Kukaan maahanmuuttajalta edes näyttävä ei tahdo puhua valkoiselle lässyn-lässyn toimittajalle, koska maahanmuuttajan kokemus näistä Rannan edustamista valkoisista veljistä poikkeaa niin radikaalisti valkoisen lässyn-lässyn toimittajan kokemusmaailmasta. Lässyn-lässyn toimittajaa ei voisi vähempää kiinnostaa se mitä nämä ryhmät ovat pahimmillaan saaneet aikaan. Meillä on olemassa ihan oikeaakin tutkivaa journalismia, kiitos Halmisen nyt esimerkiksi. Sinä päivänä kun Rigatellin kotipihassa päivystää Vastarintaliikkeen partio, voi lässyn-lässyn toimittaja luopua etuliitteestä ja maistella sellaisia käsiteitä kuten esimerkiksi ”tutkiva”.

Kommentoi »

Comments are closed