Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lypsävät lihoiksi

Ylen uutisen mukaan pääministeri Juha Sipilä aikoo myllertää valtion omistajapolitiikan. Suunnitteilla on Postin jakaminen kahteen osaan ja tuottavan osan myyminen sijoittajille. Harkinnassa on myös valtion omistuksen laskeminen alle 50 prosenttiin Finnairissa. Myös muiden valtionyhtiöiden ”taseet pannaan töihin” eli ne myydään ja rahat jaetaan yksityisille yrityksille valtion omistaman pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoituksen kautta. Tätä rahan lahjoittamista sanotaan sijoittamiseksi.

Kaiken tämän Sipilä on suunnitellut yhdessä Anne Bernerin, Olli Rehnin ja muutaman liikemiestuttavansa kanssa. Pari viikkoa sitten Sipilä kiisti kirkkain silmin tällaiset aikeet, mutta nyt hän lupaa antaa lisätietoja ensi viikon tiistaina. Oleellisen näistä suunnitelmista kertoo jo uutisen yksi lause:

Valtionyhtiöitä toimii myös aloilla, joissa omistuksilla on vaikea nähdä enää strategista merkitystä.

Toisin sanoen valtiolla on vielä tuottavaa omaisuutta, jonka voi myydä tai suorastaan lahjoittaa tuottamaan jollekin toiselle.

Kansalaisen mielessä herää nyt muutamia kysymyksiä. Onko jossain päätetty, että valtio saa omistaa vain strategisesti merkittäviä yhtiöitä? Jos on, niin missä ja milloin? Onko jossain päätetty, että valtio ei saa ansaita rahaa yritystoiminnalla, vaan pelkästään verottamalla ja palvelumaksuilla? Jos on, niin missä ja milloin? Onko kansa antanut vaaleissa Sipilälle, Bernerille ja Rehnille valtuudet lyödä lihoiksi koko valtion tuottava lypsykarja? Jos on, niin missä vaaleissa tämä valtuutus on annettu Sipilän liikemieskavereille?

Pentti Haanpään romaani Kolmen Töräpään tarina alkaa karmealla teurastuksella. Takatalvi yllättää isännän, joka on odotellut talven yli nälässä kituneen lypsykarjan päästämistä laitumelle. Isäntä tulee hulluksi ja lyö koko lauman lihoiksi:

Mutta yhä uusia elukoita kiskotaan esiin vitsasperistään. Joku mölähtää surkeasti, mutta nuija putoaa, puukko tekee työtään ja ei ikinä ole siitä kurkusta kuuluva enää älähdystä. Ukko itse liikkuu lehmien ja lihojen keskellä kepelänä ja sukevana kuin pieni pirun poika, kädet kyynäspätä myöten veressä, puukko ahkerassa liikkeessä irrottaen nahkaa, silpoen irti lapoja ja lihankappaleita. […] Ukko kulkee ja katsoo, että vuodat tulevat huolella levitetyiksi orsille, että lihoihin ja luunsolmuihin, joita on talon kaikki ammeet ja astiat kukkurinaan, tulee runsaasti suolaa.

Sitten isäntä tajuaa tehneensä suuren hulluuden lahtaamalla koko lypsykarjansa juuri kesän edellä. Siihen loppuivat elämisen keinot ja isäntä päättää mennä hirteen. Sekään ei onnistu, sillä paikalle sattunut renki pelastaa hänet. Keuhkokuume vie miehen kuitenkin nopeasti ja niin sortuu koko mahtitalo.

Suomi-nimisen talon isäntä Sipilä ei ole tullut hulluksi, vaan hän uskoo markkinavoimiin. Hänen tarkoituksenaan näyttää olevan tuhota koko valtion tuottava lypsykarja ja lihojen suolaamisen sijaan hän myy ne halvalla tai suorastaan lahjoittaa pois Teollisuussijoituksen kautta. Tätä sanotaan taseen panemiseksi töihin.

Vuodat järjestellyt ja lihat suolannut Töräpään isäntä alkaa hänen rinnallaan näyttää suorastaan viisaalta.

Kommentit (37)

 1. Pekka Forstadius

  Jos omistajuus ja yksityinen voitontavoittelu on taloudellisen menestyksen tae niin miksi ei myytäisi tuottamatonta osaa Postista hieman halvemmalla, että bernerit pääsevät näyttämään kyntensä. Miksi veronmaksajien pitäisi myydä tuottava omaisuutensa bernereille? Englannissa yksityinen mefia on jakamassa BBCtä itselleen. Pidetään vääränä, että verovaroilla toimiva laitos vie markkinoita mainostuloilta. Mutta BBC, VR ja Posti ovat veronmaksajien omaisuutta. Näiden laitosten kehittämisen vaihtoehto ei ole niiden myyminen. On kumma, että kilpailu ei kelpaa bernereille. Kilpailkoot veronmaksajien omistamien yritysten kanssa. Jos siellä tuhlataan verorahoja niin toimintaa on kehitettävä eikä myytävä pois. Miksi veronmaksajien pitäisi ruokkia tätä siipiporukkaa? Siksikö, että he eivät tykkää reilusta kilpailusta vaan tavoittelevat monopoliasemaa. Siksikö heille pitäisi myydä, että he VÄITTÄVÄT osaavansa homman paremmin. Ja koska tätä todista torpparilaitoksen purkaminen. Ota ja itke. Missä ovat nyt nämä pienviljelijät? Sipilöitä ei valittu myymään Suomea. Appelsiini otti hampaisiinsa kaksi maasta poistunutta ”sivistyneistön edustaa” valehdeltuaan monipuolisesti mefian hampaisiin joutuneesta Ahosta. Häneltä ei riittänyt kommenttia sadoille, sisäiseen maanpakoon ajetuille, sivistyneistön edustajille. Mefia-puusta roikkuu outoja mutta mätiä hedelmiä.

  • Kennett Ylitalo

   Osuit kohilleen, kyse on juurikin siitä että yksityiset eivät pärjää joten kisaa pitää virittää heidän edukseen. TTIP:n kautta maksetaan sitten vielä tappiotkin, tavoite on ettei yritystoiminnassa ole riskejä vaan veronmaksajat paikkaavat aukot mutteivät nautio voitoista. Se on sairaalloisen maailmankuvan lopputulos jossa ahneudella ei ole rajaa ja se on pyhitettyä toimintaa.

   • AMK

    Ja tälläistähän Sipiä ajaa ,toimitusjohtaja kun on.

 2. Martti Orre

  Amen. Eräs kreikkalainen sanoi osuvasti, kun toimittaja tiedusteli syitä kreikan talousahdinkoon: ”ongelmana ei ole se ettei olisi rahaa, on vain liikaa varkaita”.

  Kaikki TTIP:t, yksityistämiset, verohelpotukset, veronkierron armahduslait ja hallintarekisterit puhuvat karua kieltä siitä, että kapteeni on jättänyt uppoavan laivan. Tähtäimessä eivät ole enää mitkään talkoot ja yhteinen hyvä, vaan teurastus.

  Nämä roistot toimivat kuin diktaattorit ilmapommitusten alettua, eli laittavat valtion rahat omalle tilille ja lähtevät karkuun. Eräs Jyrki karkasi jo Eurooppaan ja muutama paremmin eläkettä saanut veropakolainen Portugaliin.

  Sanon roistoiksi, vaikka kaikki tehdään kuulemma ihan laillisesti. En tiedä kumpi on lohdullisempaa, tulla ihan rehellisesti puukko kurkulla ryöstetyksi vai se, että valtio vie maat, omaisuuden ja rahat ja sanoo että sori siitä.

  Kun vielä keksittäisiin miten tämä touhu saataisiin ihan yhtä laillisesti loppumaan. Talkoot lakkaavat kiinnostamasta, jos kaikki tekevät työtä ja pari kaveria vetää ne kaljat ja makkarat keskenään.

  • Juha Kajander

   Mikäli olen oikein ymmärtänyt, roistoksi saa aika vapaasti sanoa, jos ei mainitse rikosnimikettä. Varkaaksi tai kavaltajaksi nimittely saattaa olla vähän vaarallisempaa. Vielä vaarallisempaa on sanoa, että joku on syyllistynyt varkauteen, kavallukseen tms.

 3. Merja Nurmi

  Kova työ tulee olemaan, jos joku tolkullinen hallitus joskus tulevaisuudessa haluaa hankkia valtiolle tai kunnille uuden, tuottavan karjan. Miten se propaganda on ylipäätään saatu läpi? Miten joku voi esimerkiksi luulla, että kannattaa mieluummin ostaa palvelut yritykseltä kuin tuottaa ne itse? Eikö ole ymmärretty ollenkaan, että työntekijän palkan lisäksi pitää maksaa myös yrityksen omistajan voitto?

  Pientä akanvirtaa on huomattavissa taloyhtiöissä, jotka ovat taas alkaneet palkata suoraan omia siivoojia. Ehkä valtiolla joku joskus viisastuu myös, mutta kieltämättä olen skeptinen.

 4. Petri Sakkinen

  Scripsit Saku

  Suomi-nimisen talon isäntä Sipilä ei ole tullut hulluksi, vaan hän uskoo markkinavoimiin.”

  Markkinavoimiin uskominen valtion ja kansakunnan asioiden hoitamisessa on nimenomaan hulluutta.

 5. jorma Lehikoinen

  Asian ytimeen osuttu Saku!
  Nyt olisi valtiolla ainutlaatuinen tilaisuus toimia businessenkelinä. Raha on enemmän kuin ilmaista. Pystyssä olevat yritykset ovat valtion kannalta strategisia. Työllistävät yritykset ovat verokertymän kannalta strategisia. Innovatiiviset yritykset ovat kilpailukyvyn kannalta strategisia. Koko maamme pysyminen asuttuna on tärkeää. Maamme ainoat ylivoimaiset resurssimme ovat osaaminen ja metsät.

  Epäilyttävää on startup-yritysten puuttuva kotimainen rahoitus. Esim. slush-tapahtumassa olivat kansainväliset businessenkelit liikkeellä ainakin 100 miljardin pääomien voimalla. Pitchejä kuunneltiin tarkkaan ja miljoonia jaettiin kymmen- tai satakertaista voitto-odotusta vastaan. Parhaat innovaatiot ja menestys valuu enkelien sijoitussalkkuihin ja odottamaan exittiä.

  EK:n asiantuntija Heidi Sabanadesan oli tänä aamuna Enbusken vieraana, kuten myös Anne Kalmari. EK:n edustaja ei usko, että Suomen puusta voisi tulla Äänekosken kaltaista pelastajaa. Biotalous on nyt 60 miljardia ja sen tarvitsemien koneiden kanssa yli 100 miljardia euroa vuodessa. Koko Suomi on 200 miljardia euroa vuodessa. Äänekoski tulee lisäämään 500 miljoonaa euroa Suomen vientiä vuodessa ja 1500 uutta työpaikkaa.

  Biotalous on erittäin tärkeä, mutta metsäteollisuudelle suuri riski Suomen Kuvalehden SK 17 mukaan. Artikkelissa ”Kyllä se kasvaa takaisin” tuodaan ilmi, että puun poltosta syntyy itseasiassa enemmän päästöjä kuin kivihiilestä -ja 30 % enemmän kuin öljyn polttamisesta ja kaksi kertaa enemmän kuin maakaasun polttamisesta. Tilastokeskuksen lukujen mukaan öljyn poltosta vapautuu 80 grammaa hiilidioksidia megajoulea kohti, puun poltosta vapautuu 110. Mutta sillä ei ole väliä, koska kasvaessaan metsät sitovat hiilidioksidia, ne ovat niinsanotusti hiilineutraaleja.
  Vaan eivät sido tarpeeksi nopeasti, jos ilmastotavoitteissa halutaan pysyä. VTT:n tukijat kirjoittivat vuonna 2013 julkaistuun tutkimukseen. Pitkällä aikavälillä ehkä, mutta kolmen kymmenen vuoden tähtäimellä puu saattaa jopa pahentaa tilannetta. EU saattaa vielä tänä vuonna muuttaa lestävyyskriteereitään niin, että puuta ei enää lasketa hiilineutraaliksi vuoden 2020 jälkeen. Nestemäisiä polttoaineita, kuten biodieseliä tiukemmat kriteerit jo koskevat. Nyt harkitaan, mitä tehdään pelletille, metsähakkeelle, sahanpurulle, kannoille ja oksille. Suomi erityisesti keskustapuolue, olivat halunneet luokitella turpeen uusiutuvaksi energialähteeksi, vaikka sen uusiutuminen kestää tuhansia vuosia. EU ei suostunut.

  EU on tuottanut toistaiseksi vain vähän hyvää Suomelle. Se on ollut myös kallis.
  EU saattaa saada Suomen biotaloudenkin polvilleen!

 6. Markku Kemppainen

  Kuka voisi sipilälle osoittaa, ettei hallituksella ole uusia eikä vanhoja vaatteita vaan munasillaan patsastelevat pöyhkeinä ja kansa heille vain nauraa.

 7. Markku Kemppainen

  Kysehän tässä poukkoilussa on siitä, ettei hallituksella ole minkäänlaista ymmärrystä poliittisesta sopimisesta ja kansantalouden dynamiikasta. Siellä ei yhtään olla huolestuneita vientikaupan syöksykierteestä ja tilausten vähenemisestä vaan laitetaan työttömät ja pienipalkkaiset kostoksi ahneudestaan tilille asiassa, johon eivät voi mitenkään vaikuttaa.

 8. Markku Kemppainen

  Se olisi hyvä veto kun sipilä puhuisi jossain niin porukka vain räjähtäisi nauramaan vähän väliä…Myydään posti hahhahahahaaaa… Tiemaksut rähähähhäääää,…. pernerillä on täysi tukeni hooohohohohohooooo…

 9. Heikki

  Muistaakseni Sipilä puhui vaalien alla siitä, että tase pitää pistää töihin. Se puhe varmaankin on antanut SSS-hallitukselle äänestäjiltä valtuudet lyödä lihoiksi kansallisomaisuutta, ainakin Sipilän oman tulkinnan mukaan.

  Äänestäjät vain eivät ymmärtäneet, mitä puhe taseen töihin laittamisesta tarkoitti. Vaalien alla Sipilä puhui ympäripyöreitä ja käytti sateenvarjokäsitteitä, ei ottanut mihinkään kantaa, eikä täsmentänyt puheitaan.

  Nyt alkaa selvitä, mitä hänen mielessään liikkui. Sekin kertoo jotakin, että Vanhanen palasi Perheyritysten liiton tj:n postista takaisin eduskuntaan ja hallitukseen nostettiin saman liiton puheenjohtajana toiminut Anne Berner. Liiton nimi hämää hieman, se antaa kuvan pienistä perheyrityksistä. Niin ei kuitenkaan ole, vaikka esim. Bernerit, Fazerit ja Pauligit ovat kieltämättä perheitä, joilla on yritystoimintaa. Myös Sipilä on onnistunut hankkimaan miljoonansa perheyrittäjänä.

  Kepu on linkitetty vahvasti Perheyritysten liittoon ja kokoomuslaisten EK-yhteydet ovat tiiviit. Veljet voivat junailla asioitaan, ajaa omia etujaan kenenkään häiritsemättä. Sekin on sanottu ääneen, että ”rakenteelliset muutokset” toteutetaan jopa sillä kustannuksella, että seuraavissa vaaleissa hallituspuolueet menettävät kannatustaan.

  Takiaispuolueena olevilta persuilta ei kysytä mitään ja heille heitetään maahanmuuttoluu kaluttavaksi palkintona historian kokoomuslaisinta politiikkaa tekevän hallituksen pönkittämisestä. Hallitus ei kaadu opposition välikysymyksiin niin kauan, kuin Soini istuu ministeriauton takapenkillä myymässä persujen persettä.

  SSS-hallitus jättää jälkeensä savuavat rauniot ja hyvinvointivaltiosta on jäljellä vain muistot, mutta kaiketi äänestäjät saivat, mitä tilasivat.

  • Anselmi

   ”Äänestäjät vain eivät ymmärtäneet, mitä puhe taseen töihin laittamisesta tarkoitti. Vaalien alla Sipilä puhui ympäripyöreitä ja käytti sateenvarjokäsitteitä, ei ottanut mihinkään kantaa, eikä täsmentänyt puheitaan.”

   Kepu pettää aina!!

 10. Heli Heikkinen

  Tase pannaan töihin – mutta kenen hyväksi?

  Taas loistava kirjoitus. Kiitos, Saku. Blogissasi on vain yksi huono puoli: kun on päivän annoksen lukenut, pitää taas odottaa vuorokausi seuraavaa! Tai joskus jopa kaksi 🙁

 11. Siru Pola

  Ja Persut nauraa mukana !

 12. Mara Jelinko

  Teimme pienen elokuvan hallituksen leikkauspolitiikasta. Se tuntuu olevan jatkuvasti vaan ajankohtaisempi: https://www.youtube.com/watch?v=3qSHwcpFLgA

  (Koska tiedän että moderoit kommentteja, pistin tämän nyt tänne, paremman yhteydenottomuodon puutteessa, mutta olisi tietenkin kunnia, jos jakaisit sen paremminkin, jos tykkäsit leffasta. Eli saa jakaa 😉 )

 13. Hannu Hietala

  Onko väärin jos valtiomisteinen yhtiö tuottaa hyvin ja voittoja tuloutetaan
  valtion budjettiin yhteiseksi hyväksi terveydenhoitoon, koulutukseen jne.
  Tätä ei SSS-hallitus tunnu haluavan vaan voitot täytyy saada tuloutettua
  joidenkin harvojen taskuun.

 14. Tiina Peltonen

  Ja kun teurastus on suoritettu loppuun, niin teurastajat muuttavat omiensa seuraan Floridaan ja Sveitsiin. Missä sitten saa rauhassa naureskella Suomen kansaa, joka kulkee kerjuulla luu kädessä.

 15. Pekka Rintamäki

  Tuossahan ei riitä edes nyt olemassa olevan omaisuuden myyminen vaan koko väyläverkkokin (maantiet, vesireitit) ollaan yhtiöittämässä. Eli kääritään jopa asfaltti rullalle myytäväksi.

  Markkinatalous my ass.

  Tuleeko valtion tehdä ”bisnestä” on kiinni siitä millä nimillä asioita kutsutaan.
  Esimerkkinä vaikkapa autokatsastus.
  Jos katsotaan, että autot on tarpeen katsastaa vuosittain, niin se ei ole bisnestä vaan liikenneturvallisuuspolitiikkaa.
  Sen jälkeen kysymys kuuluu – pitääkö auto viedä viranomaisen syynättäväksi vai riittääkö katsastukseksi huollon leima? Sekin on poliittinen valinta.
  Mutta ”bisneksentekijät” keksivät kolmannen vaihtoehdon. Myydään autokatsastus ja avataan ala kilpailulle. Eli yksityistetään viranomaistoiminta. Sillä seurauksella, että katsastusasemia syntyi kuin sieniä sateella ja hinta nousi räjähdysmäisesti.
  Kuka siinä kaupassa voitti? Valtio ei saanut juuri mitään ja joutuu nyt valvomaan (miten kuten) yksityisiä katsastusasemia ja kuluttajilla hinta nousi pilviin.

  Toinen esimerkki on vaikkapa kunnan omistamat vuokra- asunnot. Onko se asuntobisnestä vai asuntopolitiikkaa?
  Vanhassa kotokunnassani kunnan vuokra- asunnot olivat jatkuvasti tappiota tuottava riippakivi. Joten ne myytiin ”yleishyödyllisille” asuntoyhtiöille. Välittömästi kaupanteon jälkeen ne alkoivat tahkota säännöllistä 7% vuosituottoa sijoitetulle pääomalle, mutta siis uudelle omistajalle. Sitä en tiedä paljonko vuokrat nousivat ja paljonko nousivat asumistuki- ja sosiaaliturvamenot, mutta ei paljon älliä tarvitse hoksatakseen, että noista rahoistahan se tuotto revitään.

  Muistaako kukaan ainuttakaan yksityistämisvimmakauppaa jossa valtion – siis meidän asukkaiden kannalta olisi käynyt hyvin?

  Sen sijaan lista Kemiroista ja Ylen lähetysverkoista on jo niin säälittävän pitkä, että siinä voi suoraan sanoa Suomi- neidon myyneen persettä saadakseen tikkukaramellin jo kauan.
  Anteeksi ruma sana, mutta kun en kaunista keksi.

 16. Miika Meijer

  Finnairin lihoittamisesta en olisi niinkään huolissani, mutta mallina kaiken valtiollisen, sinänsä tuottavan yksityistämisestä se käyköön esimerkistä, kuten Timonen haluaa antaa ymmärtää.

  Mitä vielä Postin ja Finnairin jälkeen? on ydin kysymys. Lakkautetaanpa myös kunnat, kuntaliitot, koko valtio, ja myydään yksityisille, vaikka pilkkahintaan. Suomen valtioneuvosto tuntuu haaveilevan omituisesta pilvikukkuusta, jossa yhdistetään unelma ääriuusliberalismista Venäjän ja Baltian malliin ymmärtämättä, että ”yhteiskunnallinen” näiden maiden ja Suomen välillä on jo historiallisesti vallan toinen.

  Joka hylkää historian, ei ansaitse tulevien sukupolvien kunnioitusta.

  • Pekka Rintamäki

   Finnair on vähän semmoinen juttu, että Suomi on melko kaukana kaikesta.
   Paras tapa kontrolloida jotain on omistaa se. Omistamalla Finnairin voi varmistaa, että täältä pääsee ylipäänsä yhtään mihinkään.

   Vähän sama juttu kuin jäänmurtajat. Niitä toistaiseksi tarvitaan tossa itämerellä talvisin. Jos ne yksityistetään, niin ne menevät sinne missä maksetaan parhaiten, eli tulevaisuudessa avaamaan väyliä jäämeren öljykentille. Sinne on sit melko turha soitella perään milloin kauppalaiva merenkurkussa tarvitsisi avustusta…
   Mut johan toi jäänmurtajienkin omistus on onnistuttu tolloilemaan kun ministeliöt alkoivat keskenään kinastella, että keiden omistuksessa ne saavat olla.

   Yleensä kun lapset leikkivät hiekkalaatikolla niin joku vanhemmista puuttuu asiaan jos siellä joku alkaa tolloilemaan. Nykypäivän lehdistö vaan ikävä kyllä ei ole kykenevä nykyhallituksen hiekkalaatikkoa vahtimaan.

 17. Juho Kaitera

  Jos myyntihinta olisi muutaman vuoden verotulot. Ostaja maksaa veronsa Suomeen ja ”paremmissa käsissä” tuotto valtiolle kasvaisi verotuloina. Yksityinen on tulossa joka alalle ja eikö EU ole kieltänyt väärän kilpailun tilanteessa jossa valtio joutuu tukemaan yritystään .

  • Pekka Rintamäki

   Valtio (tai kunta) tukee jokaista yritystään maksamalla työntekijöiden palkat. Mikäli ovat suoraan valtion tai kunnan palkkalistoilla.

   Valtio (tai kunta) voi myös harjoittaa ”bisnestä” jos sitä kutsutaan politiikaksi.
   Minkä tahansa voi myös muuttaa bisnekseksi jos niin tahdotaan.
   Mutta en kaipaa yksiteistettyä poliisia. Tai sitä, että minun pitäisi pelastuslaitoksen (jonkun niistä) kanssa tehdä sopimus tai muuten ajavat ohi jos taloni palaa.

 18. Meri Laine

  minusta on todella surullista, että Sipilä riemuitsee siitä, ettei hän henkilökohtaisesti maksa veroja osingoistaan. Millainen valtiomies säilyttää rahansa veroparatiisissa?

 19. Jari Kähkönen

  Niin. Ei yksityinen osta muuten kuin antaakseen kallimmalla kuin on ottanut. Rahastuksen aika tulee aina, ennemmin tai myöhemmin. Siksi kuvitelma muun kuin pienen kertaerän ”tienaamisesta” on ihan höpö, oikeaa hintaa sieltä ei yksinkertaisesti saa koska a) aiemman julkisen ellei peräti viranomaistoiminnan goodwillin hinta on vaikeasti määriteltävissä b) todettiin jo ettei ostaja ole sellaisen määrityksestä kiinnostunut. Pahinta kaikesta on, että tämä ongelma on ollut aina, kun entistä julkisen sektorin toimintaa on myyty. Ihan joka kerta ihan kaikenlaisesta toiminnasta puhuttaessa ja ihan joka maassa.

  Ei myöskään ole mitään takuuta siitä, että mitä ostaja omaisuudellaan tekee, toivoa sopii että se olisi innostunut sen-ja-sen alan yrittäjä kuin mitä ostikin, mutta palveluiden tason kanssa voi todellisuudessa käydä ihan miten tahansa. Tai sitten ei ihan niinkään, kun ostaja yksinkertaisesti vain myy toiminnan eteenpäin. Suomalainen omista muuttuu monikansalliseksi jne. Deregulaatio ja yksityistäminen ovat sen neljättäkymmenettä vuottaan kierrossa ollutta amerikkalaista politiikkaa, jonka työmarkkina- ja sosiaalipoliittisia osioita olen aina sillointällöin sivunnut tänne kommentoidessani. Euroopassa ollaan vain aika hitaita tässä suhteessa, Iso-Britanniassakin tähän alettiin vasta 1980-luvulla thatcherismin vuosina ja Suomessa vähän nyhjättiin jotain 90-luvun lamassa.

  Sakari kysyy bloggauksessaan, että onko hallituksella valtakirja yksityistää koko Suomi ja missä sanotaan ettei valtio saisi omistaa kuin strategisesti tärkeää liiketoimintaa. Kun tämä otetaan tarkoituksellisen ja päämäärätietoisen politiikan painopisteeksi, valtakirja on katsottu olevan ja ei muuten kohta enää omista. Suunta on ollut tämä jo pitkään vaikka välillä on tullut kovan kasvun kausia, jolloin yhdellä jos toisella on ollut muuta pohdittavaa kuin synnyt syvät. Mutta kovasti kestokykyisiksi ne ovat kuitenkin osoittautuneet. Meniväthän tähän mukaan jopa ent. pälkäneläiset eli 1960-luvun vasemmistososialidemokraatit keistä tuli 1990-luvulla taas oikeistososialidemokraatteja.

  Siksen oikeastaan usko nytkään kapitalismin lopunaikaan. Pahimmat hullutukset pitää vain estää ja korjata syntyvät vahingot. Vastustetaan hallituksen politiikkaa tai tarvittaessa vaihdetaan koko höskä pois. Ajattelen näin, että jotenkin kuvitellaan luhistuvan lopun olevan miedompi vaihtoehto kuin itsensä sotiminen elävällä voimalla irti sopimuksista, valtioliitoista tai järjestöistä mitkä eivät enää vastaa tarkoitustaan. No Such Luck, reaalipolitiikka likaa ja haisee, on aina tehnyt sen kuhunkin aikakauteen sovelletulla tavalla. Luhistuminen olisi vain hollywoodiaaninen happyend tai peliteollinen gameover eikä oikea elämä toimi niin siistin selväpiirteisesti. Siksi valpaat ja voimalliset kansalaiset ovat aina loppumattomassa kysynnässä sen estämättä, että pyydettävän suorituksen laatu vaihteleekin.

 20. Pekka Rantamäki

  Älkää vaipuko epätoivoon, jäihän valtiolle vielä Talvivaara! Öhhh…

 21. T.Rimpinen

  Eiköhän se ole niin että pistetään tase töihin että saadaan tätä pulskistunutta julkkaria vielä pyöritettyä muutama vuosi ja mieluusti vielä niin että luottoluokitukset pysyisivät entisellään.
  Eikä siinä myydessä mitään jos hinta on kohdallaan tulonodotuksiin nähden.
  Tietenkään luonnollista monopolia ei pidä mennä yksityistämään.

  • Pekka Rintamäki

   Ikävä kyllä Suomineito makaa nykyään siten, että jos ostat sadantonnin auton, niin saat 500/kk tukea köyhyyteesi.
   http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016050921534947_uu.shtml

   Mutta jos elät 40% leikatulla toimeentulotuella (280/kk) niin sen eteen vielä omalla kustannuksella pitäisi lähteä risusavottaan.

   • AMK

    Luinko oikein Bernerkin hakee köyhyyteensä avustuksia auton ostoon firmalle.
    Kansalaisille sanotaan .uskotellaan kuinka verovarat on lopussa,niin rikkaille annetaan vastaavasti auton ostoon rahaa mutta vähävaraiselta viedään leipä suusta,lääkkeet yms. mutta rikkaille löytyy rahaa.Ihme juttu,päättäjillä oma lehmä ja hyvinvointi etusijalla,Ei ajatella kansalaisia.Hallitus kumoon.

 22. Kennett Ylitalo

  Joko se on hallitus vaihtoon tai saa sanoa Suomelle hyvästit, tästä ollaan tekemäsä aivan toisenlaista yhteiskuntaa kuin minkä laisena Suomea pidämme. Terveydenhoito siirtyy kokonaan yksityisille, mennään 180 astetta toiseen suuntaan ja kansa katsoo sivusta eikä tee saatana yhtään mitään. Ihan oikein, saamatonta paskaa kaikki, istuu kotona ja kattoo kauniita ja rohkeita. Pitäkää paskanne, minä en enää talkoisiin ala vaan rupian kattelemaan vain ja ainoastaan omaa napaani. Jos tulee sairaus, se on nappi ohtaan, kukaan ei tässä maassa kenestäkään muusta välitä, solidaarisuus on kuollutta.

 23. Teemu Laitinen

  Kyllä tässä poliittiset kaupat haisevat kilometrien päähän. Kun kokoomus suostui kepun maakuntamalliin, niin palkkioksi se saa yksityistää niin paljon valtionyrityksiä kuin sielu sietää,
  Persut, jotka voisivat olla asiasta eri mieltä, eivät voi mitään, sillä Soini on tykästynyt Audin takapenkin tuoksuun. Soinilla ei ole pienintäkään aikomusta olla yhtäkään hallituksen esitystä tai päätöstä vastan, vaikka hän sellaista mielikuvaa mielellään levittääkin.
  Persuja viedään, kuin läskiämpäriä ja mielenkiinnolla odotan milloin rivit alkavat todenteolla rakoilla.

  • Pekka Rintamäki

   Poliittiset lehmänkaupat ovat sitä, että ”ota tästä hyvä lehmä”.

   Kotona voi kauppaa perustella, että nyt ei enää tarvitse talikoida.

 24. Erik Samulin

  Nyt nimenomaan ei pidä antaa periksi vaan yhdistää voimat. Osa suomalaisista tuijottaa Kauniita ja Rohkeita – kyllä varmaan ja antaa heidän tehdä niin. Uskon että suurin osa suomalaisista on kuitenkin samanlaisia kuin minä: 48 vuotta työelämää ja nyt vanhuuseläkkeellä. On aikaa ajatella ja vähitellen – nimenomaan vähitellen alkaa hallituksen vallankäytön häikäilemättömyys mennä tajuntaan. Kuulun niihin tunnollisiin alamaisiin jotka ovat uskoneet vallanpitäjien humaanisuuteen vuosikymmenet. Ottaa aikansa, että alkaa tajuta nykyhallituksen häikäilemättömyys ja sadan prosentin materialismi. Iso laiva kääntyy hitaasti ja niin kääntyy tällaisen humanistin uskomuskin hitaasti vallankäyttäjien motiivien suhteen. Yksi asia nopeuttaa nykymenon häikäilemättömyyteen heräämistä: omat lapset, nuoret aikuiset, jotka haluavat mielekästä elämä ja joilla on on vuosikymmenet edessä – mistä maailmasta he joutuvat paikkansa etsimään? Jos ei itsen takia niin tulevien sukupolvien takia meidän pitää löytää toisemme ja yhdistää voimamme. Minä olen edelleen idealisti ja sellaisena tästä maailmasta aion lähteäkin. Sitä ennen täytyy tehdä se minkä ymmärtää humaanisuuden ja tulevien sukupolvien mielekkään elämän eteen.

 25. Reijo Liinamaa

  Suomalaista kansallisomaisuutta lihoiksi laittava Sipilä toimii kuin thacherilainen butcheri.

  • liisa hirvonen

   Sipilän hallitus haluaa lahjoittaa yrityksille rautatiet, maantiet, vesistöt ja metsät. Valtion omaisuus on kansalaisten omaisuutta. Valtion omaisuus on kaikkien meidän yhteistä varallisuutta.

   Ulkomainen yhtiö Caruna halusi nostaa sähkönsiirtomaksuja liki 30% viime vuonna. Yhtiö maksaa hyvin vähän veroja Suomeen ja harjoittaa ”verosuunnittelua”, eli: laillista verenkiertoa holdingyhtiöiden kautta. Näin yhteiset varamme imetään veroparatiiseihin. Julkinen raha, yhteiset rahat, lahjoitetaan yrityksille joiden voitot ja tuotot jäävät omistajille eikä palaa takaisin kansantalouteen, yhteiskunnan käyttöön.

 26. Juha Sinkko

  *Huokaus* Eikö niitä tyyppejä i h a n oikeasti saada millään jyrättyä pois sieltä hallituksesta ?

 27. Liisa Laitila

  100%:sti otan osaa talkoisiin, jos joku minua viisaampi keksii tavan, miten Suomineito pelastetaan… Tuntuu vain siltä, että keinoja ei ole! Varkaat (SSS) tuomiolle petoksistaan ja niiden suunnittelusta. Minua itkettää, kun ajattelen millaisen Suomen jätämme lapsillemme… YRITETÄÄN YHDESSÄ!

Kommentoi »

Comments are closed