Lypsävät lihoiksi

Ylen uutisen mukaan pääministeri Juha Sipilä aikoo myllertää valtion omistajapolitiikan. Suunnitteilla on Postin jakaminen kahteen osaan ja tuottavan osan myyminen sijoittajille. Harkinnassa on myös valtion omistuksen laskeminen alle 50 prosenttiin Finnairissa. Myös muiden valtionyhtiöiden ”taseet pannaan töihin” eli ne myydään ja rahat jaetaan yksityisille yrityksille valtion omistaman pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoituksen kautta. Tätä rahan lahjoittamista sanotaan sijoittamiseksi.

Kaiken tämän Sipilä on suunnitellut yhdessä Anne Bernerin, Olli Rehnin ja muutaman liikemiestuttavansa kanssa. Pari viikkoa sitten Sipilä kiisti kirkkain silmin tällaiset aikeet, mutta nyt hän lupaa antaa lisätietoja ensi viikon tiistaina. Oleellisen näistä suunnitelmista kertoo jo uutisen yksi lause:

Valtionyhtiöitä toimii myös aloilla, joissa omistuksilla on vaikea nähdä enää strategista merkitystä.

Toisin sanoen valtiolla on vielä tuottavaa omaisuutta, jonka voi myydä tai suorastaan lahjoittaa tuottamaan jollekin toiselle.

Kansalaisen mielessä herää nyt muutamia kysymyksiä. Onko jossain päätetty, että valtio saa omistaa vain strategisesti merkittäviä yhtiöitä? Jos on, niin missä ja milloin? Onko jossain päätetty, että valtio ei saa ansaita rahaa yritystoiminnalla, vaan pelkästään verottamalla ja palvelumaksuilla? Jos on, niin missä ja milloin? Onko kansa antanut vaaleissa Sipilälle, Bernerille ja Rehnille valtuudet lyödä lihoiksi koko valtion tuottava lypsykarja? Jos on, niin missä vaaleissa tämä valtuutus on annettu Sipilän liikemieskavereille?

Pentti Haanpään romaani Kolmen Töräpään tarina alkaa karmealla teurastuksella. Takatalvi yllättää isännän, joka on odotellut talven yli nälässä kituneen lypsykarjan päästämistä laitumelle. Isäntä tulee hulluksi ja lyö koko lauman lihoiksi:

Mutta yhä uusia elukoita kiskotaan esiin vitsasperistään. Joku mölähtää surkeasti, mutta nuija putoaa, puukko tekee työtään ja ei ikinä ole siitä kurkusta kuuluva enää älähdystä. Ukko itse liikkuu lehmien ja lihojen keskellä kepelänä ja sukevana kuin pieni pirun poika, kädet kyynäspätä myöten veressä, puukko ahkerassa liikkeessä irrottaen nahkaa, silpoen irti lapoja ja lihankappaleita. […] Ukko kulkee ja katsoo, että vuodat tulevat huolella levitetyiksi orsille, että lihoihin ja luunsolmuihin, joita on talon kaikki ammeet ja astiat kukkurinaan, tulee runsaasti suolaa.

Sitten isäntä tajuaa tehneensä suuren hulluuden lahtaamalla koko lypsykarjansa juuri kesän edellä. Siihen loppuivat elämisen keinot ja isäntä päättää mennä hirteen. Sekään ei onnistu, sillä paikalle sattunut renki pelastaa hänet. Keuhkokuume vie miehen kuitenkin nopeasti ja niin sortuu koko mahtitalo.

Suomi-nimisen talon isäntä Sipilä ei ole tullut hulluksi, vaan hän uskoo markkinavoimiin. Hänen tarkoituksenaan näyttää olevan tuhota koko valtion tuottava lypsykarja ja lihojen suolaamisen sijaan hän myy ne halvalla tai suorastaan lahjoittaa pois Teollisuussijoituksen kautta. Tätä sanotaan taseen panemiseksi töihin.

Vuodat järjestellyt ja lihat suolannut Töräpään isäntä alkaa hänen rinnallaan näyttää suorastaan viisaalta.
Kommentit (37)
 1. Pekka Forstadius
  10.5.2016, 09:31

  Jos omistajuus ja yksityinen voitontavoittelu on taloudellisen menestyksen tae niin miksi ei myytäisi tuottamatonta osaa Postista hieman halvemmalla, että bernerit pääsevät näyttämään kyntensä. Miksi veronmaksajien pitäisi myydä tuottava omaisuutensa bernereille? Englannissa yksityinen mefia on jakamassa BBCtä itselleen. Pidetään vääränä, että verovaroilla toimiva laitos vie markkinoita mainostuloilta. Mutta BBC, VR ja Posti ovat veronmaksajien omaisuutta. Näiden laitosten kehittämisen vaihtoehto ei ole niiden myyminen. On kumma, että kilpailu ei kelpaa bernereille. Kilpailkoot veronmaksajien omistamien yritysten kanssa. Jos siellä tuhlataan verorahoja niin toimintaa on kehitettävä eikä myytävä pois. Miksi veronmaksajien pitäisi ruokkia tätä siipiporukkaa? Siksikö, että he eivät tykkää reilusta kilpailusta vaan tavoittelevat monopoliasemaa. Siksikö heille pitäisi myydä, että he VÄITTÄVÄT osaavansa homman paremmin. Ja koska tätä todista torpparilaitoksen purkaminen. Ota ja itke. Missä ovat nyt nämä pienviljelijät? Sipilöitä ei valittu myymään Suomea. Appelsiini otti hampaisiinsa kaksi maasta poistunutta ”sivistyneistön edustaa” valehdeltuaan monipuolisesti mefian hampaisiin joutuneesta Ahosta. Häneltä ei riittänyt kommenttia sadoille, sisäiseen maanpakoon ajetuille, sivistyneistön edustajille. Mefia-puusta roikkuu outoja mutta mätiä hedelmiä.

  1. Kennett Ylitalo
   10.5.2016, 17:11

   Osuit kohilleen, kyse on juurikin siitä että yksityiset eivät pärjää joten kisaa pitää virittää heidän edukseen. TTIP:n kautta maksetaan sitten vielä tappiotkin, tavoite on ettei yritystoiminnassa ole riskejä vaan veronmaksajat paikkaavat aukot mutteivät nautio voitoista. Se on sairaalloisen maailmankuvan lopputulos jossa ahneudella ei ole rajaa ja se on pyhitettyä toimintaa.

   1. Ja tälläistähän Sipiä ajaa ,toimitusjohtaja kun on.

 2. Martti Orre
  10.5.2016, 09:38

  Amen. Eräs kreikkalainen sanoi osuvasti, kun toimittaja tiedusteli syitä kreikan talousahdinkoon: ”ongelmana ei ole se ettei olisi rahaa, on vain liikaa varkaita”.

  Kaikki TTIP:t, yksityistämiset, verohelpotukset, veronkierron armahduslait ja hallintarekisterit puhuvat karua kieltä siitä, että kapteeni on jättänyt uppoavan laivan. Tähtäimessä eivät ole enää mitkään talkoot ja yhteinen hyvä, vaan teurastus.

  Nämä roistot toimivat kuin diktaattorit ilmapommitusten alettua, eli laittavat valtion rahat omalle tilille ja lähtevät karkuun. Eräs Jyrki karkasi jo Eurooppaan ja muutama paremmin eläkettä saanut veropakolainen Portugaliin.

  Sanon roistoiksi, vaikka kaikki tehdään kuulemma ihan laillisesti. En tiedä kumpi on lohdullisempaa, tulla ihan rehellisesti puukko kurkulla ryöstetyksi vai se, että valtio vie maat, omaisuuden ja rahat ja sanoo että sori siitä.

  Kun vielä keksittäisiin miten tämä touhu saataisiin ihan yhtä laillisesti loppumaan. Talkoot lakkaavat kiinnostamasta, jos kaikki tekevät työtä ja pari kaveria vetää ne kaljat ja makkarat keskenään.

  1. Juha Kajander
   10.5.2016, 12:42

   Mikäli olen oikein ymmärtänyt, roistoksi saa aika vapaasti sanoa, jos ei mainitse rikosnimikettä. Varkaaksi tai kavaltajaksi nimittely saattaa olla vähän vaarallisempaa. Vielä vaarallisempaa on sanoa, että joku on syyllistynyt varkauteen, kavallukseen tms.

Kommentointi suljettu.