Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Emmehän me tienneet…

Järjestö kuitenkin työskentelee määrätietoisesti yhdistääkseen Suomen äärioikeistolaiset, nationalistiset ja rasistiset ryhmittymät. Yksi esimerkki tästä on itsenäisyyspäivänä pidettävä kansallismielinen soihtukulkue 612. Holapan mukaan SVL oli aloitteellinen soihtukulkueen järjestämisessä ja ensimmäisessä kulkueessa SVL:n aktivistit toimivat järjestysmiehinä.

SVL-aktivistit myös loivat ja ylläpitivät tapahtuman nettisivua. Lähes kaikki jäsenet ja tukijäsenet osallistuivat kulkueeseen, mutta matalalla profiililla. Pitkän tähtäimen suunnitelmana oli, että SVL:stä tulisi koko suomalaisen äärioikeiston näkymätön kattojärjestö. Holappa sanoo, ettei liike halunnut karkottaa mahdollisia osallistujia sillä, että Suomen Vastarintaliike toimisi avoimesti järjestäjänä. Siksi virallinen versio oli, että soihtukulkue on epäpoliittinen tapahtuma.

Ylen toimittajat Jessikka Aro ja Marko Hietikko ovat koonneet muhkean lukupaketin kansallissosialismin nimeen vannovan Suomen Vastarintaliikkeen toimintavatoistasen perustajasta ja kansainvälisistä verkostoista. Myös keskeiset toimijat esitellään. Tämän jälkeen ette voi tulla sanomaan, että ette tienneet.

Onhan tätä yritetty kertoa ennenkin, mutta ihan turhaan. Muutama natsihullu löytyy aina. 612-marssi oli epäpoliittinen, isänmaallinen tapahtuma. Näinhän näitä asioita yleensä vähätellään.

Minähän menen pyydettäessä puhumaan mihin tahansa isänmaalliseen tapahtumaan, kommentoi  kansanedustaja Laura Huhtasaari omaa osallistumistaan viime itsenäisyyspäivän 612-marssia edeltävään tilaisuuteen. Kansanedustaja ja Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen päätyi viime kesänä ”sattumalta” samaan kuvaan natsien kanssa tilaisuudessa, jota itse oli järjestämässä yhdessä heidän kanssaan.

Hyödyntääkseen tilannetta ja houkutellakseen uusia jäseniä SVL on pyrkinyt hieman pehmentämään kovaa natsi-imagoaan. Järjestön jäsenet kutsuvatkin itseään usein kansallismielisiksi ja isänmaallisiksi, kuten SVL:n perustaja Esa Henrik Holappa haastattelussa sanoo.

Koko tämä tutkivien journalistien nyt paljastama totuus on koko ajan ollut silmienne edessä, mutta ette ole halunneet nähdä sitä. Ilmiselvästi aatteen innoittama terrori-iskukin kuitataan yksittäisen tekijän sooloiluksi. Olli Immonen ”harjattiin huolella” eli käytännössä hänen toimintansa hyväksyttiin. Laura Huhtasaaren toimintaa ei kritisoitu millään tavalla. Isänmaan asialla ollaan, yhteisellä hyvällä. Mitäpä siitä, jos yhteistyökumppanit sattuvat olemaan yhteispohjoismaisen natsivaltion kannattajia ja demokratian tuhoamiseen tähtääviä ääriaineksia.

Saman hakaristilipun alla toimivat osin tietämättään kaikki ne, jotka Rajat kiinni-kansanliikkeessä huutavat hysteeristä pelkoaan turvapaikanhakijoita kohtaan. Heitä ruokkii netin roskajulkaisu MV, jonka pyörittäjä toimii pelkästään rahan takia. Heille Yle on varovaroilla toimiva valhemedia, joka syöttää suvakkien sanomaa. He tekevät ehkä ymmärtämättään likaista työtä natsipropagandan palveluksessa ja heidän joukostaan natsit saavat helposti uusia rekrytoitavia. Värvääjät ovat jo paikalla liikkeen jokaisessa tilaisuudessa ja Facebook-sivulla. Kukaan ei ole niin otollinen värvättävä kuin valmiiksi peloissaan oleva ja päänsä jatkuvalla vihapropagandalla sekoittanut netissä roikkuva tyhjäntoimittaja. Vaikka he eivät kelpaisikaan liikkeen aktivisteiksi, niin he kuitenkin tekevät koko ajan työtä sen hyväksi.

Mitähän seuraavaksi tapahtuu? Se nyt ainakin on selvää, että sekä Yle että erityisesti Jessikka Aro ja Marko Hietikko joutuvat massiivisen vihakampanjan kohteiksi. Myös suoranainen väkivalta on mahdollista, sillä SVL on ennenkin tehnyt ”kotikäyntejä.” Poliisi vaikenee, poliitikot hymistelevät ja tolkun ihmiset puhuvat ääripäiden välisestä rähinästä, johon ei pidä sekaantua muuten kuin korkeintaan siltoja rakentamalla.

Ja samaan aikaan jossain tervehditään hakaristilippua ja suunnitellaan terrori-iskuja. Katunyrkkinä partioi jo Suomen Vastarintarintaliikkeeltä luvan toimintaansa pyytänyt ja saanut Soldiers of Odin-järjestö.

Kyllä te tiesitte. Miten olisi, jos rupeaisitte piittaamaan?

***

Kommmentointi sallittu vain omalla etu- ja sukunimellä.

Kommentit (49)

 1. Simo Jokinen

  Tähänkään ei kuitenkaa uskalleta mainita että tämä kaikki tapahtuu poliisin suojeluksessa! Miksi, mitä pelätään? Miksei myönnetä että tätä kaikkea kannattaa pelätä

  • Petri Puumalainen

   Ei poliisin suojeluksessa vaan lain suojeluksessa perustuslain yhdenvertaisuuspykälien mukaisesti. Poliisi toimii lain puitteissa.

   Suomessa on täysin laillista olla natsi tai äärikommunisti ja aatteen nimissä julkisesti kokoontua ja järjestää mielenosoituskulkueita. Poliisi puuttuu toimintaan, jos jotain lakia rikotaan.

   Ja sitä ennen poliisi voi seurata jotain ryhmittymää, jos on todennäköistä, että ryhmittymä tai osa ryhmittymästä valmistelee jotain rikosta. Siksi poliisi seuraa aktiivisesti esim. motskarijengejä ja isis-kannattajia. Mutta pidätykseen perusteet ei riitä, jos mitään laitonta ei ole tapahtunut.

   • Kennett Ylitalo

    Ei pidä paikkaansa, kohtelu ei ole tasa-arvoista SVL ja heidän vastustajien suhteen . Vastamielenosoitukset puretaan ja papitkin viedään putkaan jos kehtaat olla poliisin kanssa eri mieltä maahanmuuttpolitiikasta. Ei se ole ikään yllätys että poliisin keskuudessa on paha rasismiongelma, onneks suomen pliisit osaa suurimman osan aikaa ottaa vastuun ammatistan ja jättää henk kohta fiilikset asiasta taka-alalle. Mutta kun on kyse SVL:tä, asiat muuttuu. Kyseessä on silloin poliisijohdon antamat ohjeistukset. Ite ettisin sitä kytköstä, se ei välttämättä edes ole kovinkaan ison työn takana 😉

 2. Helena A

  Mitä pieni yksittäinen ihminen voi tehdä käytännössä? Kun kaikki sanomiset ja tekemiset leimataan punavihreän suvakkihuoran propagandaksi.

  • yrjö perkko

   Yksittäinen ihminen voi kasvattaa lapsensa suvaitsevaiseksi, osoittaa julkisesti paheksuntansa, paljastaa vääristellyt tiedot. Yksittäinen ihminen voi kertoa ympöristölleen olevansa ihmisyyden ja vapauden puolella, totalitarismia vastaan, huolimatta siitä mitä muut sanovat tai luulevat.

 3. Merja Nurmi

  Seuraavaksi aikovat kuulemma jalkautua kaduille koulujen päättäjäispäivänä. Ikävää, että tavalliset lapset ja nuoret (ruskean ihon sävystä riippumatta – meillä kaikillahan on eri sävyinen ruskea iho) joutuvat pelkäämään noita katujamme valtaavia hupparipartioita.

  • Mirjami Virtanen

   On hyvä, jos on aikuisia esim, puistoissa ja rannoilla, jossa nuoriso juhlii alkoholin ja huumeiden kanssa, olipa koulujen päättymispäivä tai muu kesäinen viikonloppuilta. Huolehtia nuoret hoitoon tai kotiin, katsoa vähän järjestyksen perään soittamalla poliisit, jos alkaa yleinen riekkuminen.

   Mutta jos tarkoitusperä on rasistinen, ei huolehdita nuorista, vaan hakataan vaikkapa porukassa oleva somalipoika tms. etnistä alkuperää oleva porukasta periaatteella, kohta kuitenkin raiskaat jonkun, sitä suunnitelmaa en hyväksy, vaikka se juuri sellainen on.

   Kun tapaus Vihti oli uusi, siellä asian toimekseen ottanut Huuhtanen sanoi lehtihaastattelussa, että kun kevät tulee, teinitytöt pienissä hameissa ja huppelissa liikkuvat kylällä, täytyy olla vahtimassa mamumiehiä, siksi Vihdin katupartio. Ei hänenkään (liekö lapsia, liekö perheellinen vai miksi teinitytöt huolena) mieleensä kuitenkaan tullut, että näitä nuoria ensimmäisissä humaloissaan on syytä valvoa nuorten itsensä takia, ei siksi, että välttämättä aikuinen sivullinen olisi se pahin vaara.

 4. Juha Sinkko

  Meneekö pahimmillaan sellaiseksi, että SVL ottaa kovat aseet käyttöön ja vastapuoli alkaa käyttämään samoja keinoja ?

  • Veli-Pekka Saarinen

   Ei ole muuta vastapuolta kuin valtio, jonka pitää kantaa vastuunsa yhteiskuntarauhan ja lakien turvaamisesta asioiden vähättelyn sijasta. Poliitikot äänien menettämisen pelossaan eivät uskalla ottaa kovaa asennetta ääriliikkeisiin, mikä lopulta on omaan jalkaan ampumista, sillä natseja kiinnostaa vain demokratian alasajo ja fasistisen diktatuurin perustaminen. Luulisi meidän demokratiaan jatkuvasti vetoavia poliitikkoja ja nakkimukimiehiä hiljalleen alkavan kiinnostaa, mitä myyräntyötä heidän vierellään ja kanssaan tehdään. Tuntuu vain olevan niin, että kaikki kapasiteetti menee kavereiden liiketoimintaedellytysten parantamiseen ja pikavoittojen lahjoittamiseen tukijoille.

   Mutta viimeinen mitä tässä tilanteessa tarvitaan on se, että natseja vastustajat vastaavat tähän haasteeseen väkivallalla ja antavat SVL:lle ja muille syöpäläisille mahdollisen marttyyrin. Järjestyksen ja lain ylläpito kuuluu valtiovallalle ja viimeistään nyt olisi valtiovallan aika toimia, …kele!

   • Veli-Pekka Saarinen

    Ja vielä sen verran, että jos poliisissa havaitaan olevan ääriainesten kanssa leikkivää porukkaa, ei heillä pidä olla roolia valtiollisessa järjestyksenvalvonnassa. Poliisin pitää olla korruptoitumaton ja puolueeton.

    • Simo Jokinen

     Sopii odotella koska kovan luokan anarkistit kyllästyvät siihen että uusnatsitmellastavat poliisin ja median suojeluksessa!? Voi olla että kun nuoria tyttöjä ja poikia ammutaan, hakataan teleskooppi pampuilla ja sähkötetään. Ja media kommentoi kuinka anarkistit hyökkäävät rauhallisen 612 kulkueen kimppuun ja ”vaarallisten” maalipallojen kanssa Jouha joukkojen kimppuun! Voi olla että jos ääni ei median kellossa muutu jonkun muun ryhmittymän kellot alkaa soida??

     • Veli-Pekka Saarinen

      Ymmärrän vihan erittäin hyvin. Pelkään vaan, että se pelaa suoraan uusnatsien pussiin.

     • Petri Puumalainen

      ”Ja media kommentoi kuinka anarkistit hyökkäävät rauhallisen 612 kulkueen kimppuun ja ”vaarallisten” maalipallojen kanssa Jouha joukkojen kimppuun! Voi olla että jos ääni ei median kellossa muutu jonkun muun ryhmittymän kellot alkaa soida??”

      Mitä median olisi pitänyt sitten mielestäsi kirjoittaa? Että 612 kulkue ei ollut rauhallinen ja soihtumiehet hyökkäsivät anarkistien kimppuun?

      Totuus vain nyt sattui olemaan se, että ainoa väkivalta tuli sieltä kulkueen ulkopuolelta vastamielenosoittajien taholta. Soihtukulkueen osanottajat eivät syyllistyneet mihinkään laittomaan.

      Ja lain mukaan poliisi estää kaikki laittomat toimet laillista kulkuetta tai mielenosoitusta vastaan. Tarvittaessa voimatoimin. Eikö pitäisi?

      • liisa hirvonen

       Seurasin ulkomaisista lehdistä kuinka Saksassa poliisi toimii, kun natsit marssivat ja heitä vastassa oli iso joukko vastamielenosoittajia. Saksalainen poliisi suojeli vastamielenosoittajia natsien väkivallalta ja antoi ihmisten ilmaista mitä ajattelevat natseista. Sitä on sananvapaus. Poliisi suojasi mielenosoittajia ja esti väkivallan. Meillä ei poliisi vielä osaa toimia niin hyvin.

    • liisa hirvonen

     Ja ajatelkaapa, ensi vuosi on Suomen satavuotisjuhlavuosi. Ja uusfasistit marssivat pitkin katuja, Hitleriä heilaten. Lietsoen vihaa ja väkivaltaa. Saavatko aikaan sisällissodan juhlavuoden kunniaksi? Vai mitä nämä natsukat ja heidän taustavoimansa oikein aikovat?

    • Petri Puumalainen

     Suomen poliisi on puolueeton.

     Poliisi suojelee kaikkia laillisia kulkueita tai mielenosoituksia hyökkäyksiltä. Myös natsien kulkueita.

   • Petri Puumalainen

    ”Järjestyksen ja lain ylläpito kuuluu valtiovallalle ja viimeistään nyt olisi valtiovallan aika toimia, …kele!”

    Valtiovalta on toiminutkin. Kaikki natsit, jotka ovat tehneet jotain laitonta on pidätetty ja tuomittu oikeudessa. Vaaditko jotain muuta pidätysten ja oikeustuomioiden lisäksi?

    • J. M. Nordman

     Ei muuten ole toiminut. Pari hassua polttopullopuuhastelijaa on pidätetty, valtaosa tekijöistä jäänyt, tai jätetty, kateisiin. Tapanilan Erän toimintaakin saa häiriköidä päivittäin aivan vapaasti, uhkailla asiakkaita ja työntekijöitä ja tehdä ilkivaltaa, eikä poliisi tee mitään, vedoten irvokkaasti ”kokoontumisvapauteen.”

     Poliisi suojelee natseja ja vainoaa heidän vastustajiaan. Todisteita kaipaavat katselkoot ympärilleen.

  • Juha Sinkko

   Lukaisin nuo YLEn kirjoitukset ja tarkennan kommenttia: On mennyt jo väkivallan puolelle…

 5. Matti Tunkkari

  Kiitos että demokratian ja kansanvallan puolesta tehdään tällaista perstyötä kirjoittamalla ja avaamalla asioita. Tulee mieleen 1930 luku ja sen tapahtumat niin Euroopassa yleisemmin kun Suomessa. Niin ja Urho Kekkosen Demokratia itsepuolustus

 6. Emmehän me tienneet… | Suomi Tykkää

  […] Järjestö kuitenkin työskentelee määrätietoisesti yhdistääkseen Suomen äärioikeistolaiset, nationalistiset ja rasistiset ryhmittymät. Yksi esimerkki tästä on itsenäisyyspäivänä pidettävä kansallismi… …read more […]

 7. Jari Vaara

  Olisiko liikkeen kasvualusta siinä, että yhteiskunta ei piittaa kansalaisistaan. Siis niistä heikoimmista. Jos ei ole turvaverkkoa tai tarkoitusta, syntyy pelko, joka on sama kuin aikanaan KKK:n ja muiden liikkeiden tarvitsema polttoaine.

  Yksilön vastuu ei poistu, mutta on tässä piru vie päättäjilläkin roolinsa. Sen vielä tajuaisi, jos eläisimme jotenkin poikkeuksellisessa kriisissä, mutta kun olemme yhteiskuntana varakkaampi kuin koskaan.

 8. Mirja Kynsijärvi

  Ykskaks ajatuksissa yhdistyi kaksi toisistaan näennäisesti riippumatonta asiaa. Olisi mielenkiintoista tietää, minkälainen suhde dosentti Bäckmanilla on SVL:een.

 9. Teemu Laitinen

  Periaatteessa olisi hyvin helppo kieltää kaikkien äärijärjestöjen toiminta vetoamalla siihen, että ne uhkaavat demokratiaa ja maan kansalaisia. Mutta on olemassa kokoontumis- ja järjestäytymisvapaus ja sen varjolla nämäkin liikkeet toimivat. Vetoavat demokraattisiin oikeuksiin, mutta haluavat käyttää niitä demokratiaa vastaan.
  Jos olisi mahdollisuus hypätä ajassa taaksepäin ja tiedettäisiin tulevaisuus, niin tuskin kansallissosialistit olisivat nousseet valtaan Saksassa. Meillä on mahdollisuus katsella historiaa taaksepäin ja en ymmärrä sitä, että päättäjät eivät muka huomaa yhtäläisyyksiä 30-luvun Saksaan. Samat merkit ovat ilmassa ympäri eurooppaa. Huolestuttavaa.

  • liisa hirvonen

   ”en ymmärrä, että päättäjät eivät huomaa”
   Ehkä he huomaavat. Ehkä tämä kaikki palvelee heitä. Jospa maamme ylimmällä johdolla on omat sidoksensa näihin ryhmiin? Matti Putkonen (Ps) kertoi viime vuonna Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Suomen Sisun (kansallismielinen järjestö jonka puheenjohtaja on kansanedustaja Immonen,Ps) jäseninä on muitakin kuin vain perussuomalaisten kannattajia. Myös kokoomuslaisia ja kepulaisia on jäseninä, sanoi Putkonen.

  • Minna Ylitalo

   Näin Saksa toimii nykyisin. Oheisessa linkissä on Wikipedian lista äärioikeistolaisista järjestöistä, jotka on Saksassa kielletty välillä 1952-2016. Tämän vuoden puolella on kielletty Espanjasta käsin toimitetun MV-lehden sisarjulkaisu Altermedia ja uusnatsijärjestö Weisse Wölfe Terrorcrew.

   Suomalaiset usein kommentoivat, että Saksa ottaa pienet natsituulettelut liian vakavasti. Saksassa kylläkin käydään edelleen viimeisien elossa olevien Auschwitzin natsien oikeudenkäyntejä, samalla on vuorossa jo toinen kierros eli NSU-oikeudenkäynti. Ja nyt on lähdetty kolmannelle kierrokselle. Tämän natsihistorian toiston Saksa tulee estämään. Suomessa sisäministeriö ei näköjään ota Suomessa kehittyvään tilanteeseeen mitään kantaa.

   https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_in_Deutschland_verbotener_rechtsextremer_Organisationen#Verbote_auf_Bundesebene

  • Petri Puumalainen

   Teemu Laitinen: – ”Mutta on olemassa kokoontumis- ja järjestäytymisvapaus ja sen varjolla nämäkin liikkeet toimivat. Vetoavat demokraattisiin oikeuksiin, mutta haluavat käyttää niitä demokratiaa vastaan.”

   Ja lisäksi on olemassa mielipiteen vapaus ja vapaus poliittisen mielipiteeseen ja sen julkiseen ilmaisuun.

   Tämä on asian ydin. Suomessa on täysin laillista järjestää mielenosoitus, jossa vaaditaan demokraattisen valtion lakkauttamista ja Suomen muuttamista Pohjois-Koreaksi. Ja poliisi on velvollinen suojelemaan tuota mielenosoitusta hyökkäyksiltä.

   Ja mielestäni näin on hyvä. Siitäkin huolimatta, että onkin absurdia, että demokratian vastustaja vaatii demokratian kunnioittamista saadakseen vaatia demokratian kaatamista.

 10. Ilkeä ongelma – Valokartio

  […] Timonen kirjoittaa blogissaan, tässä , aiheesta välittääkö kukaan ja tietääkö kukaan. Sakun tavoin olen ihmetellyt yhteiskunnan […]

 11. Reijo Huhtakangas

  Mitäs konkreettista pahaa nämä hupparipartiot ovat tähän mennessä tehneet ? Onko heitä viety putkaan tai otettu kiinni kesken partioinnin ?

  Miten on asia Loldiers of Odinin kohdalla, tai Anarkistien kulkueilla ja mielenosoituksilla, siellä tietääkseni on tapahtunut kiinniottoja ja myös syytteitä on nostettu, eläinten hakkamisesta, paikkojen särkemisestä ja yleisiestä häiriköinnistä johtuen.

  Kiva olisi jos Sakari myös julkaisisi tämän, ettei homma mene pelkäksi yhteen ääneen hyminäksi.

  • liisa hirvonen

   Mitä Loldiersit ovat muka tehneet? Mistä heitä on rangaistu? Klovnit, jotka ovat vain huvittaneet ihmisiä. Älä nyt viitsi, iso poika. Kykenetkö erottamaan nuorison ilkivallan aikuisten väkivaltarikollisten väkivaltateoista, jotka kohdistuvat toisiin ihmisiin? En puolusta paikkojen sotkemista enkä ilkivaltaa, mutta kyllä näillä asioilla on todella suuri ero.

  • Katja Kokko

   Voin kertoa vain Jyväskylän seudun tilanteesta. Petäjäveden vastaanottokeskukseen tehty polttopulloisku. Jyväskylän kirjastopuukotus ja sen jälkeen kotietsinnöistä poikineet muut tuomiot vahingontekojen suunnitteluineen, laittomat aseet. SVL:n marssi Jyväskylässä ja siinä harjoitettu väkivalta, useampi tuomio. Ihmisten seurailu ja vainoaminen, pahoinpitelyt. Törkeät pahoinpitelyt. Väkivallanteot ja niiden yritykset turvapaikahakijoita kohtaan vastaanottokeskusten alueilla. Hyvää mainosta ryhmälle. Hyvä pojat ja tytöt!

  • Jari Kähkönen

   Sanohan Reijo Huhtakangas, että oletko jo tilannut jäsenkirjan, mustan paidan, sinisen kravatin ja käsivarsinauhan? Vai oletko sittenkin liikkeellä ihan pelkän perähikiäläisen mieskuvan, etelän kaupunkilaisuuden nyrjeksynnän ja henkilökohtaisen voitontavoittelun takia? Mutta tärkeintä kaikesta, siksi että sinulla on joku luolamiesvaistoinen sisäinen pakko tulla sinne minkä koet ajan yleisen kohkauksen keskukseksi sekä toitottaa juuri tasantarkkaan se päinvastainen ”mielipide”, mielenilmauksen ilmeisestä sisäisestä kaheliudestaan huolimatta? Tai mikäli pyrky estyisi, olkoon syystä tai sattumasta, niin sitten meni muuten viittomakieleksi&nenähommiksi…Tai ehkä kuitenkin vielä teilläpäin painiksi. Aikuinen mies, munat ja kaikki, mutta kehtaa vielä argumentoida sen puolesta ettei Suomen Vastarintaliikkeen kelvottomuus yhteiskunnalliseksi toimijaksi ole muka todistettu.

  • Ritva Mikkonen

   Pelolla, suomalaisten naisten tuntemalla pelolla perustellaan näiden miesten partiointia. Tunsin pelkoa ja väistin, kun vappuaattona Jyväskylässä leveästi kulkien tuli hupparijengi vastaan. Tunsin myös ärtymystä, pettymystä, kiukkua. Heitä en omaksi tuntemaani kaupunkiin halua. Tämä oli minulle konkreettinen paha. Yhtään sen konkreettisempaa kontaktia en heihin halua.

 12. Ismo Columbo Lehmonen

  ”Pitkän tähtäimen suunnitelmana”.
  Eräs tykistökouluksen saanut ystäväni pitää tätä erittäin epäsuotavana.
  Pitkä tähtäin ei ole käytössä, vielä!!!

 13. jore puusa

  Pelko.
  Me pelkäämme.
  Sinä pelkäät.
  Pelko halvaannuttaa ihmiset. Jos tässä maassa taphtuu jotain – menee suurin osa ihmisiä viidenteen kolonnaan ja alkaa ilmiantaa naapureitaan. Osa taistelee vastaan, mutta heitä on hyvin vähän, koska tämän maan ihmiset pelkäävät verbaalia avointa kohtaamista. Se on monelle pahempi asia kuin tappaa joku asiansa puolesta.
  Kouluissa ja työpaikoilla kiusataan.
  Yhteiskunnassa kiusataan heikompia.
  Jokainen – joka ei käsitä mitä juuri nyt on tapahtumassa tai käsittää – mutta pelon takia ei tee mitään, joutuu jatkossa joka tapauksessa valitsemaan puolensa.
  Olen kuvannut 8500 haastattelua tässä maassa vuosikymmenien ajan ja kuunnellut senlisäksi valtavan määrän keskusteluja vihasta ja rakkauden puutteesta.
  Tämä maa ja kansa romahtaa sisäiseen konfliktiin hetkessä, vaikka ulkopuolista konfliktia vastaan noustaisiinkin.
  Jo pelkästään siksi että poliisimme ja armeijamme menee fasistien ja rasistien puolelle
  sisäisen kriisin sattuessa.
  Miten pääsisit pelosta eroon?
  Faija sanoi..on parempi kuolla seisaaltaan kuin elää polvillaan.
  Itse olen täysin toivoton siitä, että kansa elää kuin strutsi pää kuopassa..nyt voisi vielä tehdä jotain.

 14. Petri Puumalainen

  Niin? Miksi poliisi suojelee natsien kulkueita? Siksi koska meillä on perustuslaki yhdenvertaisuuspykälinneen. Suomessa ei ole laitonta olla natsi, stalinisti, äärikommunisti, ääri-islamisti tai Cannonballin jäsen. Suomessa kaikilla näillä on oikeus kokoontua ja järjestää mielenosoituskulkueita, jos lakia ei rikota. Ihan kaikilla. Ääri-islamisteillakin. Ja poliisi on velvollinen noita kulkueita suojelemaan ulkopuolisten hyökkäyksiltä.

  Nyt rikollinen motskarijengi Bandidos viettää 25-vuotis suomessaolojuhliaan prätkäkulkuineen ja poliisi ei voi muuta kuin valvoa tapahtumia niin pitkään kun mitään lakia ei rikota. Poliisi on ilmoittanut, että suomessa on pari sataa isisin-kannattajaa ja heitä valvotaan. Näin siksi, koska isisiin kannattaminen ei ole laitonta ja valvontaa kummempaa ei voida tehdä, jos isisin kannattaja ei riko mitään lakia.

  Näin on mielestäni hyvä. On oikein, että vapaassa demokraattisessa valtiossa äärikommunistillakin on vapaa oikeus osallistua vappukulkueeseen ja kantaa kylttiä jossa ihaillaan Kim Jong Illiä ja vaaditaan Suomen muuttamista Pohjois-Koreaksi. Ja on oikein, että poliisi suojaa tuon kommunistin oikeuta kannattaa Kim Jong Illiä ja Pohjois Koreaa. Poliisi puuttuu tilanteeseen vasta sitten jos tuo kommunisti alkaa tehdä jotain lain vastaista tavoitettaan saavuttaakseen. Silloin kommunisti pannaan rautoihin kuten nuo natsit pantiin jyväskylässä.

  Ja siksi en ymmärrä tuon varisverkoston toimintaa. Mitä ne luulevat saavuttavansa alentuessaan laittomaan toimintaan natseja vastaan? Poliisi estäköön natsien puuhat jos he jotain laitonta tekevät. Ja niin poliisi on estänytkin. Kirjastopuukottaja sai tuomionsa ja jyväskylän pahoinpitelijät pidätettiin saivat oikeuden määräämän rangaistuksen myös.

  Joten mihin perustuu väite,että poliisi on natsien puolella? Siihenkö, että poliisi estää vastamielenosoittajien hyökkäykset natsien kulkuiden kimppuun? Lain mukaan näin poliisin pitääkin tehdä. Eikö pitäisi? Poliisi suojellee kaikkia laillisia mielenosoituksia olipa niiden järjestäjä kuka tahansa. Samoin poliisi suojelee sateenkaariväen Gay-Pride kulkuetta. Hyökkääjät sitä vastaan pidätetään.

  Tuo varisverkosto anarkisteineen saa aikaan vain sympatiaa natseja kohtaan. Natsit voivat oikeuttaa väkivaltansa anarkistien väkivallalla ja päinvastoin. Vain itsepuolustusta. Ääripäiden välistä taistelua. Ja natsien vastustaja voidaan leimata varisverkostolaiseksi ja varisverkoston vastustaja voidaan leimata natsiksi.

  ,

  • jore puusa

   Joten mihin perustuu väite,että poliisi on natsien puolella?

   Miten monessa mielenosoituksessa olet ollut mukana seuraamassa poliisin väkivaltaa vasemmistolaisia ja muita yhteiskuntakriittisiä kohtaan.
   Olitko Smash Asemissa, entä Shaahin vastaisissa mellakoissa?
   Onko sinulla käsitystä miten monta sataa tehtyä rikosilmoitusta MV lehteä ja muita fasistisia ja rasistisia organisaatioita vastaan poliisi on jättänyt käsittelemättä?
   Tiedätkö mitä JOUHA tarkoittaa, oletko nähnyt kun he hakkaavat erimieltä olevia?
   Tiedätkö mitä poliisi teki -70 luvulla opiskelijoiden vasemmistolaisissa kokoontumisissa?
   Tiedätkö mitä poliisi teki putkaan viedyille virheiden mielensoittajille Koijärven yhteydessä?
   Ketä poliisi ampui silmään paineaseella talvella 2015, oikeistolaista henkilöäkö.
   Mitä poliisi teki kun fasistit repivät vasemmistolaisilta -30 luvulla paidat yltä?
   Miksi poliisi katkoi vasemmistojärjestöjen lippujen varret ja vei ne pois 2015?
   Tiedätkö mitä poliisi teki, kun fasistit hakkasivat Pohjanmaalla vasemmistolaisten lehtien painokoneet muussiksi 30 luvulla?
   Miten monta muiluttajaa poliisi sai oikeuteen saakka?
   Mitä poliisi teki Kemin mielenosoituksissa taskuaseillaan?
   Miten poliisi suhtautui rauhanoppositioon -40 luvulla?
   Mitä poliisi teki hevosillaan yleislakon aikana?
   Miten poliisi toimi Mikkelin kaappauksen loppunäytöksessä?
   Onko poliisi koskaan kuulustellut sinua kuuluessasi vasemmistolaiseen järjestöön?
   Miten monta ei fasistista tai ei rasistista tai vasemmistolaista poliisia luulet olevan Suomessa.
   Jne…kymmeniä ja kymmeniä caseja..
   Meillä on niin rankkoja (henkilökohtaisia) kokemuksia poliisin väkivallasta tai muista toimista erimieltä olevia kohtaan, että jos me journalistit tekisimme niistä kirjan niin…..mutta me emme tee. Miksi. Koska se on turhaa.
   Kukaan ei uskoisi sanaakaan.
   Tässä maassa poliisi on toiminut minun kriteereitteni mukaan ns. hyviä ihmisiä vastaan ja antanut äärioikeiston vapaasti räyhätä ja harjoittaa toimiaan yhteiskuntaa vastaan.
   Perustan sanomani omiin kokemuksiini tai kollegoitteni vastaaviin tai vanhojen journojen kertomuksiin. Kannattaa muistaa – että minäkin olin hyväuskoinen 25 vuotias tullessani ammattiini.

   PS: tiesitkö miksi poliisi laittoi takavuosina saippuapalan sukkaan sillä hakatessaan väärinajattelevia putkassa?

   • jore puusa

    Ja..muistelen historiasta, että Pariisin rauhansopimuksen? perusteella Suomen pitää kieltää ja estää fasistiset järjestöt. Kun en tiedä laista tuon taivaallista mietin onko olemassa enää/vielä lakia, jonka perustella ao järjestö voidaan kieltää???
    Jos on — niin miksei poliisi tutki ja vie asiaa eteenpäin ja toimivaltainen elin kiellä. Jos taas lakia tms ei enäää ole —- I rest my case.
    Ehkä Saku vastaa???

    • Petri Puumalainen

     Pariisin rauhansopimuksen poliittiset ja aseteknologiset pykälät kaatuivat 1991 Neuvostoliiton hajotessa. Silloin sopimus ratifioitiin uudestaan. Vain ydinasekielto Suomelle jäi. Sukellusveneistä en muista.

     Eli Suomessa ei ole lakia, jolla voitaisiin kieltää fasistinen järjestö, jos se ei syyllisty järjestönä mihinkään laittomaan. Rikollisia moottoripyöräjengejäkään ja niihin kuulumista ei voida kieltää samasta syystä. Mutta jengiin kuuluminen on rangaistusta koventava tekijä, jos rikollinen on todistettavasti sellaisen jäsen. Jengiliivi riittää todisteeksi jäsenyydestä.

   • Petri Puumalainen

    Puusa: -”Miten monessa mielenosoituksessa olet ollut mukana seuraamassa poliisin väkivaltaa vasemmistolaisia ja muita yhteiskuntakriittisiä kohtaan.”

    Poliisi käyttää vakivaltaa kaikkia mieneosoittajia kohtaan, jotka rikkovat lakia tai käyttäytyvät uhkaavasti tai alkavat mellakoida. Poliisin pysähtymiskäskyn noudattamatta jättäminen riittää. Rauhallista mielenosoitusta kohtaan poliisi ei käytä väkivaltaa. Kuten esim Gay-pride.

    Puusa: -”Olitko Smash Asemissa, entä Shaahin vastaisissa mellakoissa?”

    Poliisin tehtävä on pysäyttää mellakka. Mellakka on laitonta toimintaa. Jos Shaanin vastustajat tai Smash Assemilaiset olisivat osoittaneet mieltä rauhallisesti mellakoimatta, poliisi ei olisi pamputtanut.

    Puusa: ”Onko sinulla käsitystä miten monta sataa tehtyä rikosilmoitusta MV lehteä ja muita fasistisia ja rasistisia organisaatioita vastaan poliisi on jättänyt käsittelemättä?”

    Ei ole. Mutta oletan, että kyse on osittain resurssipulasta. siis rahasta. Vain räikeimpiin tapauksiin puututaan. Ja syynä voi olla sekin, että sinänsä rasitisessa tekstissä rikosken kynnys ei ole ylittynyt. Rasismi itsessään ei ole rikos.

    Puusa: ”Tiedätkö mitä JOUHA tarkoittaa, oletko nähnyt kun he hakkaavat erimieltä olevia?”

    En tiedä. Enkä ole nähnyt.

    Puusa:- Tiedätkö mitä poliisi teki -70 luvulla opiskelijoiden vasemmistolaisissa kokoontumisissa?”

    Synnyin 1980. Eli en ollut paikalla. Mutta uskallan arvata, että poliisi aloitti väkivallan vasta, kun mellakka oli alkanut ja poliisin suullista komentoa ei enää toteltu.

    Puusa: – ”Tiedätkö mitä poliisi teki putkaan viedyille virheiden mielensoittajille Koijärven yhteydessä?”

    En tiedä. Mutta miksi vihreät mielenosoittajat ylipäätään vietiin putkaan? Mitä he tekivät? Todennäköisesti mielenosoituksessa rikottiin jotain lakia.

    Puusa: -”Ketä poliisi ampui silmään paineaseella talvella 2015, oikeistolaista henkilöäkö.”

    Poliisi turvautuu väkivaltaan, jos puhetta ei totella. Väkivallan kovuutta kasvatetaan tilanteen mukaan kevyimmästä aloittaen. Eli toiminta alkaa suullisella komennolla seis. Viimeinen keino tuliase. Poliisi ei olisi ampunut paineaseella, jos silmään ammuttu ei olisi yrittänyt hyökätä poliisin ketjun läpi soihtukulkueen kimppuun vaan olisi vastamielenosoittanut rauhallisesti. Samoin , jos natsi aikoo hyökätä vasemmistokulkueen kimpuunn ja ei noudata poliisin käskyä natsi saa samalla tavalla paineaseesta.

    Puusa: – ”Mitä poliisi teki kun fasistit repivät vasemmistolaisilta -30 luvulla paidat yltä?”

    Todennäköisesti repi paitoja fasistien kanssa. 30-luvulla oli vielä rikos olla vsemmistolainen. Kommunistinen toiminta oli laissa kielletty. Poliisi noudattaa aina voimassa olevaa lakia.

    Puusa: ”Miksi poliisi katkoi vasemmistojärjestöjen lippujen varret ja vei ne pois 2015?”

    Varmaan siksi koska osassa niiden päät oli teroitettu ja osa lipun varsista oli riittävän järeitä toimimaan lyömäaseena.

    ”Tiedätkö mitä poliisi teki, kun fasistit hakkasivat Pohjanmaalla vasemmistolaisten lehtien painokoneet muussiksi 30 luvulla?

    Todennäköisesti tuhosi painokoneet lopullisesti. Vasemmistotoiminta oli 30-luvun suomessa laissa kielletty. Poliisi noudattaa voimassa olevaa lakia.

    Puusa: ”Miten monta muiluttajaa poliisi sai oikeuteen saakka?”

    Mikä on muiluttaja?

    Puusa: ”Mitä poliisi teki Kemin mielenosoituksissa taskuaseillaan?”

    Milloin?

    Puusa: ”Miten poliisi suhtautui rauhanoppositioon -40 luvulla?”

    Todennäköisesti toimitti seinää vasten ammuttavaksi maanpetturuudesta. Aivan kuten sotalaissa oli kirjoitettu.

    Puusa: ”Mitä poliisi teki hevosillaan yleislakon aikana?”

    Minkä yleislakon? Todennäköisesti sitä samaa kuin presidentinlinnnan lähellä jouluna 2014. Torjui mellakkaa.

    Puusa: ”Miten poliisi toimi Mikkelin kaappauksen loppunäytöksessä?”

    Minkä Mikkelin kaappauksen?

    Puusa: ”Onko poliisi koskaan kuulustellut sinua kuuluessasi vasemmistolaiseen järjestöön?”

    Ei ole. En ole koskaan ollut poliisin kuulusteltavana, jos ylinopeussakkoa poliisiauton takapenkillä ei lasketa.

    Puusa: ”Miten monta ei fasistista tai ei rasistista tai vasemmistolaista poliisia luulet olevan Suomessa.”

    En tiedä. Jokaisella ihmisellä on oikeus poliittiseen mielipiteeseen. Myös poliisilla.

    Puusa: -”Meillä on niin rankkoja (henkilökohtaisia) kokemuksia poliisin väkivallasta tai muista toimista erimieltä olevia kohtaan, että jos me journalistit tekisimme niistä kirjan niin…..mutta me emme tee. Miksi. Koska se on turhaa.
    Kukaan ei uskoisi sanaakaan.”

    En kiistä, etteikö yksittäinen poliisi voisi syyllistyä ylilyönteihin voimankäytössä, mutta pääsääntöisesti poliisi turvautuu väkivaltaan estääksen laittoman toiminnan. kuten esim. mellakan tai vastaavan. Ja silloinkin vasta toisena keinona. Ensiksi tulee suullinen komento. Lain mukaan virantoimituksessa olevan poliisin komentoa on aina noudatettava. Jos poliisi sanoo seis, silloin pysähdytään. Jos et pysähdy, poliisi käyttää voimaa pysäyttääkseen sinut väkisin.

    Puusa: – ”Tässä maassa poliisi on toiminut minun kriteereitteni mukaan ns. hyviä ihmisiä vastaan ja antanut äärioikeiston vapaasti räyhätä ja harjoittaa toimiaan yhteiskuntaa vastaan.Perustan sanomani omiin kokemuksiini tai kollegoitteni vastaaviin tai vanhojen journojen kertomuksiin. Kannattaa muistaa – että minäkin olin hyväuskoinen 25 vuotias tullessani ammattiini.”

    Pyydän anteeksi etukäteen seuraavaa tekstiä, mutta minulla on jotenkin kuva, että sinä jaat ihmiset hyviin ja huonoihin poliittisen kannan mukaan. Vasemmistolta sallit toimintaa jota et salli oikeistolta. Koet vääränä että poliisi estää tarvittaessa väkivalloin vasemmistolaisen mellakan, mutta natsien mellakan estämien on mielestäsi oikein.

    Poliisi sallii äärioikeiston räyhäämisen Suomen lain puitteissa. Samoin kuin vasemmistoanarkistien toiminnan. Poliisi estää äärioikeiston toiminnan, jos he rikkovat jotain lakia. Jyväskylän pahoinpitelijät pidätettiin ja tuomittiin. Jos äärioikeistolainen käyttäytyy uhkaavasti Gay-Pride kulkuetta kohtaan ja ei noudata poliisin pysähtymiskäskyä, saa natsi paineaseesta.

    Puusa: – ”PS: tiesitkö miksi poliisi laittoi takavuosina saippuapalan sukkaan sillä hakatessaan väärinajattelevia putkassa?”

    En tiennyt. Onko tapauksista näyttöä? Vai kaatuiko oikeudessa näytön puuteeseen?

    • Jari Kähkönen

     Olin kirjoittaa, että kuinka ihmeessä sitten kehtaat noin totaalisen tietämättömän hyväuskoisuuden takaa suusikaan avata? Mutta sittemmin lauhduin ja totesin, että ettehän te Kemin verisunnuntaita seuranneen 60 vuoden turvallisuudenTUNTUISEN hyvinvointivaltion asukkaat todellakaan pysty Puusan tarkoittamalla tavalla käsittelemään sitä sisäistä rumuutta minkä varaan kaikki on rakennettu. Joko se vähätellään sosiologian alaan kuuluvaksi vieroksuttavaksi epäolennaiseksi älykkötieteilyksi, sitten syyllistetään uhri(no, kyllä siellä jotain oli, koska eihän nyt poliisi syyttömi+relevantit ivalliset nonverbaaliset viestinnät päälle) tai haukotaan henkeä suuta aukoen naama harmaana kuin äkkiarvaamatta rantautunut kala. Kuinka vain, tässäkin oli vain kolme karrikoiden esitettyä denialismin perusmallia. Lopputulos: juttu kaadetaan takaisin, vaietaan, aletaan esittää tekijänsä henkilökohtaisena ongelmana tai hukutetaan oikeudellisiin vastatoimiin. Tätä nykyä jo yksin viimemainitun pelko riittää torppaamaan useimmat työt, koska julkaisijat ovat…no, jätänpä sanomatta. Jokatapauksessa, kiitos hyvästä todellisuusdenialismia harjoittavan henkilön demonstraatiosta, Petri Puumalainen.

    • timo harju

     Vastauksesi Puusalle kertoo tavattomasta tietämättömyydestä. Et tiedä mikä on muiluttaja, et tunne Kemin veritorstaita, et Mikkelin torin tapahtumia ja 40-luvun rauhanoppositio on tietenkin tuntematon käsite jne. jne. Oletat, että Työn Äänen kirjapainon hävittäminen Vaasassa oli laillinen teko, jota poliisi olisi voinut vielä täydentää. Varmaan halulla olisikin, mutta ns. kommunistilait, joihin tunnut viittaavan, säädettiin vasta myöhemmin. Kirjapainon moukaroineet joutuivat käräjille, mutta sitähän ei ole tarpeellista tietää. Eikä oikein mitään muutakaan. Riittää kun tarpeellinen määrä terveitä ennakkoluuloja ja uskomuksia, joita mikään perustelu ei pysty horjuttamaan. Kuka se sanoikaan, että usko ei petä kun uskoo.

     Siitä vuoden takaisesta vasemmistonuorten lipputankojen katkomisesta. Rauhanaikaisessa maassa poliittisen puolueen tunnuslippujen särkeminen oli sen verran tolkuton toimi, että poliisi tajusi menneensä yli rajan. Seuraavana päivänä poliisi korvasi katkotut tangot ja myönsi tehneensä virheen. Mutta tätähän sinun ei tietystikään tarvitse tietää.

 15. jore puusa

  Pyydän anteeksi etukäteen seuraavaa tekstiä, mutta minulla on jotenkin kuva, että sinä jaat ihmiset hyviin ja huonoihin poliittisen kannan mukaan.
  —————-
  Minä jaan ihmiset erityisesti poliittisen kannan mukaan hyviin ja huonoihin. En ole koskaan tavannut hyvää (ääri)oikeistolaista ihmistä. Kuulemme sellainen on nähty -80 luvun alussa Rauman torilla?
  Kysymyssarjalla ja vastauksillasi sain tietää sen, mitä halusin tietää.
  Toisaalta sain yhä toivottomamman olon tämän maan tulevaisuudesta.
  Ehkä kohtaan sinut hiekkakuopan laidalla, kun odotan side silmillä teloitusta ja luet minulle teloituskomppanien johtajana, että olen syyllistynyt laittomaan ja todeksi näytettyyn inhimillisyyteen.
  Over and out.

 16. Jari Kähkönen

  Olipa hieno skuuppi. Melkein kymmenestä nettijutusta ehkä yksi oli siltä osin originaali, että johtaja Holapan asema, yksinäisyys ja eroamisen syy paljastettiin sekä tuotiin valtavirran julkisuuteen. Muuhan on ollut jo vuosikausia netissä antifasistien sivuilla minne ne olivat sen kopioineet kohteeksi otetun itsetilityksestä…netissä. Heh, toivottavasti tv-ohjelmat tulevalla viikolla ovat parempia eivätkä nämä pelkkää niiden pikkuisen jutuksi muokatumpia käsikirjoituksia. Sakari bloggaa hyvän kysymyksen, mitä sitten kun järjestäytynyt, johdettu, päämäärätietoinen ja vaikuttava fasistinen toiminta Suomessa on tosiasia? Ei-performanssinen, ei-punkkinen sekä tärkeintä kaikesta ilmeisen selvinpäin ja ei-vitsillä tehty sellainen toiminta. Tulipa pitkästi negaatiota, mutta ne puoltavat paikkansa listauksena niistä tavanomaisista kieltämisen ja olemattomiin vähättelyn muotoina, jolla nyt esiinotetun teeman julkinen käsittely on estynyt. Noin siitä lähtien, kun Harri Nykänen kirjoitti Joku pelkää kirjettäsi -kirjaansa aikanaan Kostajana tunnetun tapauksen innoittamana fiktionaalisesti erään natsiensuuntaisen hutijäljen, jonka kotietsintäkohtauksessa poliisi kysyy uusnatsipomon järjestön jäsenmäärää ja nauraa ivallisesti ylhäältäpäin kuulemalleen. Olisiko jo hiljalleen aika lakata nauramasta ja pohtia Sakarin bloggaamalla tavalla olennaisia kysymyksiä siitä kuinka jatketaan tästä eteenpäin?

 17. Petri Sakkinen

  Nähtävästi jutussa mainitut YLEn ovat menneet liian pitkälle: eilisessä TV1:n klo 20.30 uutislähetyksessä näitä ryhmiä kuvattiin termillä ”äärioikeistolaiset tai ääri-isänmaalliset.”

  Mitään isänmaallista en ole havainnut, mutta ehkäpä uutistoimitus on.

  • Petri Sakkinen

   YLEN toimittajat, siis.

 18. Markku Kemppainen

  Jos eivät viranomaiset puutu niin minua ei voisi vähempää kiinnostaa. Minä en lähde elämääni pilaamaan rähjäämällä typeryksille, koska he ovat siinä parempia.

 19. jore puusa

  Katsot, että minua saa ja pitää kutsua harhaiseksi ja tekstejäni puusatasoisiksi?
  Ymmärrätkö, että feikkinimesi takaa kirjoitetut solvauksesi minusta – jäävät netiin ikuisesti.
  Minulle riitti.

 20. Marko Turunen

  Jotenkin tulee mieleen, että jos joltakin näitä asioita kysyy on vastaus ”En kommentoi yksittäistapauksia”. Ei siinä mitään, ei tarvitsekaan. Logiikan itsemurha se kuitenkin on, ettei ole olemassa mitään muuta kuin yksittäistapauksia, jolloin korrekti kommentti olisi ”En kommentoi”.

Kommentoi »

Comments are closed