Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeudettomat

Saksa on työllistänyt maahan tulleita turvapaikanhakijoita yhden euron tuntipalkalla. Sekä Saksa että turvapaikanhakijat ovat tyytyväisiä.

Saksalaiset ovat antaneet töiksi esimerkiksi polkupyörien korjaamista, kasvien istuttamista ja katujen lakaisua. Työpaikkoja kutsutaan trampoliinityöpaikoiksi.

Tämä malli pitää kopioida heti Suomeen.

Näin hehkuttaa Talouselämä-lehdessä Henrik Muukkonen. Hän vaatii, että meillä trampoliinityö pitäisi ottaa vielä laajemmin käyttöön ja soveltaa sitä turvapaikanhakijoiden lisäksi ilman kesätöitä jääneisiin koululaisiin ja ”työelämän ulkopuolella oleviin” eli käytännössä työttömiin.

Muukkonen ei selvästikään tiedä, että meillä on jo kauan ollut vastaava järjestelmä, mutta sitä ei kutsuta trampoliinityöksi. Se on työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa. Niissä työttömät tekevät juuri niitä trampoliinitöitä, mutta eivät koskaan pomppaa normaaliin työelämään. Pomppiminen jatkuu vuosikausia ja keskeytyy vain pomppijan pudotessa trampoliinilta karenssiin.

Päiväpalkka on yhdeksän euroa eikä se vähennä työttömän etuuksia, vaan jokainen ansaittu euro jää työntekijälle. Tosin ne ansiot eivät riitä edes päivän ruokaan, mutta sehän ei näitä palkatonta työtä ihailevia häiritse.

Ihan sama pomppiminen odottaa kaikkia oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoitakin, joten eivät he mitään uutta nimitystä palkattomalle työlleen tarvitse. Paitsi ehkä siinä tapauksessa, että ruvetaan puhumaan ihan reilusti ulkomaalaisista, laadukkaista orjista jonkinlaisena eliittituotteena vastapainoksi kotimaisille orjille. Heitähän on jo kauan moitittu täysin kelvottomiksi sohvillamakaajiksi.

Palkattomalle työlle jaksetaan kehitellä koko ajan uusia nimiä. Hallitus esittteli jo työnäytteen ja nyt ujutetaan tietoisuuteen trampoliinityötä. Ihan kaikkien palkattomien töiden ainoa tarkoitus on saada ilmaista työvoimaa, jonka elämisen valtio kustantaa. Työttömät näyttävät menettäneen ihmisarvonsa jo kauan sitten ja he ovat vain pakottamalla patisteltavaa laumaa.

Heillä ei myöskään ole yksityisyyden suojaa samalla tavalla kuin muilla. Tietoja työttömistä kirjataan monialaisen yhteispalvelun rekisteriin yhden vuoden työttömyyden jälkeen. Sinne kirjataan yksityiskohtaisia tietoja työttömän sosiaalisesta tilanteesta, terveydentilasta sekä työ- ja toimintakyvystä. Rekisterin käyttöoikeudet ovat erittäin laajat eli käytännössä kuka tahansa työttömien kanssa työskentelevä sosiaali-, terveys- ja työvoimaviranomainen pääsee niitä katselemaan, vaikka kyseinen työtön ei ole edes hänen asiakkaansa. Näistä katseluista ei jää jälkiä lokitiedostoihin, joten kukaan ei tiedä kuka niitä on uteliaisuuttaan kurkkinut. Asialla voi olla entinen puoliso, utelias naapuri tai muuten vain juorukello.

Kun on kyse työttömistä, niin sellainen pikkujuttu kuin yksityisyyden suoja unohtuu.

Tästä asiasta on kansanedustaja Anna Kontula tehnyt kirjallisen kysymyksen.

Meillä on siis ihmisryhmä, jonka yksityisyyden suoja ei ole samalla tasolla kuin muiden. Tämä ihmisryhmä pakotetaan sanktioilla uhaten palkattomiin töihin, joille keksitään kilpaa uusia nimiä häivyttämään se tosiasia, että työstä ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa. Tätä ihmisryhmää ollaan koko ajan muuttamassa epäihmisiksi, joilla ei tarvitse olla samaa oikeusturvaa kuin työtä tekevillä.

Ei varmaan mene enää kauan, kun tätä oikeudetonta ihmisryhmää ruvetaan kokoamaan työleireille.

Kommentit (46)

 1. Vesa Nikula

  Ero Saksan malliin lienee juuri siinä, että siellä kyseisestä trampoliinista todellakin pomppaa johonkin työhön jossain vaiheessa. Meillä siihen pomppimaan juuttunut jää loppuiäkseen ja menettää viimeisetkin tosiasialliset työllistymismahdollisuutensa.

  • Teemu Laitinen

   Joo, hallituksen trampoliinista uupuu matto ja kolme tukipilaria alkaa olla aika ruosteessa. Turvaverkkokin on myyty ulkomaalaiselle terveysalanyritykselle ja se on kiikutettu Panamaan. Muuten menee ihan hienosti.

 2. Anniina Metsärinne

  ”Päiväpalkka on yhdeksän euroa eikä se vähennä työttömän etuuksia, vaan jokainen ansaittu euro jää työntekijälle”

  En ole mikään sosiaalietuuksien asiantuntija, mutta olen ymmärtänyt ettei systeemimme välttämättä ole kovin reilu, saati kannustava ja jäinkin pohtimaan että onko tosiaan noin. Vai vaikuttaako pieni lisä tuloissa kuitenkin erilaisiin tukiin, kuten asumistukeen tai mahdolliseen toimeentulotukeen?

  • töitön

   Alle 200 euron tulot kuukaudessa eivät leikkaa asumistukea. Toimeentulotukea ta en osaa sanoa, mutta arvelen kaikkien tulojen vaikuttavan.

 3. Poikkeuksellisesti nimimerkillä

  Pakko sanoa, että itselläni on vain hyviä kokemuksia työkokeilusta. Sellainen saattoi jopa pelastaa elämäni. Kun parikymppisenä päihdetaustaisena masennuspotilaana aloin etsiä suuntaa elämälleni, sain tietää työkokeilun mahdollisuudesta. Pääsin työkokeiluun unelma-alalleni, johon olin luullut olevani kykenemätön ikinä pääsemään, ja vielä kotiseutuni parhaaseen mahdolliseen työpaikkaan.

  Täysin vailla alan kokemusta ja osaamista minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta työllistyä alalle palkallisena. Olin silloisessa tilanteessa tyytyväinen työmarkkinatukeen ja siihen oliko 9e/kk työkokeilusta saatavaan lisään ja työpaikan tarjoamaan lounaaseen – ja siihen, että sain tehdä jotain inspiroivaa kotona angstailun ja päihteilyn sijasta. Ei tullut mieleenkään nähdä sitä riistona vaan mahdollisuutena päästä elämässä eteenpäin. Ja pääsinkin.

  Nyt, 15 vuotta myöhemmin takana on monipuolinen työkokemus unelma-alallani. Minulla on saman alan vakipaikka, tulen toimeen oikein mukavasti ja elämä on muutenkin mallillaan. Mielekäs työ on ollut tässä muutoksessa aivan elintärkeä tekijä. Minä pomppasin siitä trampoliinista sinne minne tähtäsinkin.

  En tiedä, kuinka suuri osa pääsee koskaan oikeisiin töihin harjoittelun kautta. Läheskään kaikille ei varmasti käy niin hyvin kuin minulle on käynyt.

  • Pekka Rantamäki

   ”Trolli poikkeuksellisesti nimimerkillä” luetteli taas kerran ne samat stereotypiat työttömistä, jotka aina ennenkin on lueteltu: työtön on tietysti sohvalla makoileva alkoholisti, ellei satu suosimaan muita huumausaineita, hän pelastuu VAIN palkattomalla työllä (oikealla palkkatyöllähän vastaavaa pelastavaa vaikutusta ei voi olla), juuri palkattoman työn mahdollisuus on se, joka myöhemmin käynnistää nousujohteisen uran ym. ym. Mistä ihmeestä teitä ihmisiä oikein tulee? Oletko Juhana Vartiainen valepuvussa vai miksi ihmeessä kirjoittelet ”poikkeuksellisesti nimimerkillä”?

   • Epäonnekas

    Kenties hän on vain ollut todella, todella onnekas. Onnistunut olemaan oikeaan aikaan oikean ikäisenä oikeassa paikassa oikeiden ihmisten päätösvallan alaisena.

    • Nimimerkkityyppi tässä taas

     Epäonnekas: samaa olen itsekin miettinyt. Tuurilla on ollut osuutta asioiden kulkuun. Monella sitä onnea on vastaavassa tilanteessa vähemmän kuin minulla sattui olemaan.

   • Nimimerkin suojissa vielä

    Pekka: voi hyvä tavaton mitä keskustelua. Eikö sun päähän mahdu, että työkokeilujärjestelmän karmeasta moraalittomuudesta huolimatta maailmasta voisi löytyä yksi ihminen, joka on hyötynyt siitä? En edes ole eri mieltä teidän kanssanne – työkokeilu on epäilemättä monelle työnantajalle riistämisen keino. Kerroin vain oman kokemukseni, ja ymmärrät varmaan miksi tein sen nimimerkillä. Eikun et ehkä ymmärrä, koska kysyit. No kuule siksi, että päihde- ja masennustaustani eivät mielestäni ole julkista riistaa. Julkkikset puhukoot sellaisista julkisesti, minä en halua sellaista huomiota, koska esim työkaverini lukevat Sakun blogia.

    Minua ei kuitenkaan siinä työpaikassa riistetty, sillä minusta oli varsinkin alussa luultavasti enemmän vaivaa kuin hyötyä. Onneksi heillä oli vielä silloin riittävästi henkilöstöä irrottaa aina joku sorvin äärestä paimentamaan minua. Oikealla palkkatyöllä olisi ollut vielä parempi pelastava vaikutus, mutta kun minun tapauksessani kyseessä oli sellainen koulutusta tai kokemusta vaativa ala, johon ei värvätä palkallisiksi ihmisiä ihan pystymetsästä. Jossain kaupan kassalla olisin varmaan tuottanut firmalle voittoa ja osannut homman palkkatyöläisen veroisesti ihan ekoista päivistä alkaen.

    Pitäisiköhän nyt vielä kerran korostaa, että tämä on vain minun kokemukseni. Voihan olla, että kaikille Suomen muille työkokeilijoille systeemistä on ollut vain haittaa. Tosin epäilen tätäkin. Netistä löytyy riistotarinoiden lisäksi myös joitain myönteisiä kokemuksia. Maailma ei ole niin mustavalkoinen kuin jotkut ihmiset oikeamielisyytensä lumoissa huutaessaan sen haluaisivat olevan.

    Päivi Honkakoski tuossa epäilee, mahtoiko 15 vuotta sitten olla työkokeilua. Päivi, on turha spekuloida sitä minkä voi helposti tarkastaa. Netistä löysin äkkiseltään työkokeilumainintoja vain 10 vuoden takaa, mutta soitapa te-keskukseen ja kysy kuinka vanha järjestelmä se on. Kyllä sieltä jotain dokumentteja löytyy tai joku iäkäs virkailija muistaa. Sen tiedän omasta kokemuksesta, että ainakin vuodenvaihteen 2001-2002 tienoilla se jo oli.

    Kuinka vanhaksi itse olisit työkokeilua veikannut?

    • Nimimerkin suojissa vielä

     Lisäys edelliseen kommenttiin: en todellakaan tarkoittanut leimata työttömiä alkoholisteiksi. Niitä on työttömien ja myös tuötä tekevien joukossa, kuten myös työelämässä. Ja sitten on urheilevia absolutisteja ja kaikkea siltä väliltä. MINÄ ITSE satuin olemaan päihdeongelmainen. Viina ei tosin maistunut vaan vähän muut päihteet. Tarkemmin sanottuna sohvallamakoilustakaan ei ollut pitkää kokemusta. Olin tehnyt monenlaisia *skahommia teinistä asti. Loppuunpalaessani irtisanouduin viimeisestä sellaisesta ja tein sen työkokeiludiilin työkkärin kanssa. Toimettomuuteni kesti oikeastaan vain irtisanoutumistani seuranneen karenssin ajan, muistaakseni 3kk. Mutta jos ei mielekästä tekemistä olisi löytynyt, sohvallamakoiluksi olisi voinut elämä mennä.

    • Pekka Rantamäki

     Loistavaa. Käytit siis ONNEA perusteluna palkattoman työn kannattamiselle. Samalla logiikalla voisit vaatia työttömille pakollisen lottorivin pelaamisen joka vikko – pienellä onnellahan elämäsi voi saada siitä aivan uuden suunnan. Saku Timosen blogitekstihän viittaa selvästi palkattoman työn pakollisuuteen – ja siihen, kuinka yhtä ja samaa pakollista työtä tarjotaan aina vain hieman eri nimillä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos elämässäsi on käynyt tuuri, hyvä niin. Mutta pitääkö yhteiskunnan ja työllisyyden hoidon perustua tuuriin??? Enpä usko.

     • Poikkeuksellisesti nimimerkillä

      Suotta laitat sanoja suuhuni ja mielipiteitä päähäni. Keskusteluni sinun kanssasi päättyy tähän. Kiitos ja näkemiin.

    • PM

     Itselläkin työkokeilusta hyvät kokemukset. Ensimmäisessä työkokeilupaikassa ei ollut vakituisen työllistämisen mahdollisuutta, mutta se oli tiedossa jo alkujaankin. Sieltä ohjattiin seuraavaan, josta parin kuukauden jälkeen pääsin määräaikaiseksi ja nyt olen ollut kohta neljä vuotta vakituisena.

     Meille on vuosien mittaan otettu työkokeilijoita ehkä n. 15 henkeä, tosin ei nyt ihan vähän aikaan ketään uusia. Näistä kahta lukuunottamatta kaikki ovat saaneet 1-2 kuukauden työkokeilun jälkeen vähintäänkin määräaikaisen työsopimuksen (näistä toinen lopetti työkokeilun parin viikon jälkeen ja toisen kokeilun päätyttyä työtilanne oli heikko). Vakituisia työntekijöitä on itseni mukaan lukien tullut ainakin neljästä.

  • Päivi Honkakoski

   Mahtoiko 15 vuotta sitten olla sellaista palvelua kuin työkokeilu? Epäilen.

   Työkokeilu on kuitenkin joillekin työttömille ihan passeli palvelu, jos on vaikka alaa vaihtamassa ja haluaa ensin kokeilla uutta alaa. Käsittääkseni työkokeilu on yleensä lyhytkestoinen juttu, 1-3kk. Mistään työnäytteestä ei myöskään ole kyse, joten palkallisesta työsuhteesta on kai turha haaveilla. Jos joku kuitenkin haluaa vapaaehtoisesti kokeilla jotakin alaa, niin se hänelle suotakoon. Ei kaikki palkaton työ ole paholaisesta.

   En myöskään ymmärrä, miksi jotkut marmattavat myös korkeakoulujen työharjotteluista. Niistä yleensä saa pientä palkkaa ja saatu työkokemus on kultaakin kalliimpi sitten kun vastavalmistuneena yrittää työllistyä jonnekin.

   • keke

    ”Työkokeilu on kuitenkin joillekin työttömille ihan passeli palvelu”

    Kantsii varmaan jotain lukuja laittaa pöytään ”onnistuneista” niin päästään arvioimaan tätä passelia palvelua sekä kuinka monta on ”joillekkin”. Muutoin sanon että paskapuhetta eikä nämä ketään palvele paitsi työnantajaa joka saa ilmaista työvoimaa

    ”Ei kaikki palkaton työ ole paholaisesta. ”

    On

    • Päivi Honkakoski

     Tulee vähän myöhässä tämä vastaus, mutta sanonpa kuitenkin.

     Ei minulla mitään lukuja ole iskeä pöytään. Olen siinä käsityksessä, ettei työkokeilun ole tarkoituskaan olla mikään suora väylä työllistymiseen. Itse olen alaa vaihtamassa ja harkinnut työkokeilua uudelta alalta. Syystä että: uudella alalla on ensiarvoisen tärkeää, että on alan työkokemusta. En ole myöskään täysin varma, sopiiko ala minulle. Ala on erittäin epäkiitollinen, pienehköä palkkaa vastaan saa tehdä erittäin vaativaa asiantuntijatyötä. Ja palkaksi saa vaan haukut kaikenmaailman mielipidepalstoilla. Mutta silti olen kiinnostunut alasta ja haluaisin käydä tutustumassa työhön kuukauden tai pari verran. En odota, että minulle maksettaisiin tästä kokeilusta palkkaa. Jos pystyisin antamaan samanlaisen työpanoksen kuin työtoverini, niin silloin todellakin olisin sitä palkkaa vailla.

   • Pekka Rantamäki

    Olet oikeassa, työkokeilu on tietysti hyvä juttu, kun se perustuu vapaaehtoisuuteen työntekijän puolelta. Mutta jos aletaan puhua työkokeilusta/kuntouttavasta/työnäytteestä/tai millä naurettavalla nimellä palkaton työ nyt milloinkin kulkeekin vastauksena työttömän työttömyyteen, niin silloin seilataan valitettavan syvillä vesillä.

 4. Marko Lappalainen

  ”Saksalaiset ovat antaneet töiksi esimerkiksi polkupyörien korjaamista, kasvien istuttamista ja katujen lakaisua. Työpaikkoja kutsutaan trampoliinityöpaikoiksi.”

  Entä mitähän Taloussanomien toimittajan mielestä pitäisi tehdä niille ihmisille, jotka näitä trampoliinitöiksi kaavailtuja hommia jo tekevät? Meillä lienee jo ennestään iso kasa pyöräkorjaajia, kaupungin puutarhureita sekä kadunlakaisijoita. Pudotetaanko näidenkin palkka siihen euroon tunnilta?

  • Liisa Heinze

   Saksan oloistakin omin silmin ja korvin kuultuna:

   Ainakin meidän kylän ”yhteismajoituksessa” (Gemeinschaftsunterkunft) on annettu 1 euron hommiksi oman talon porraskäytävän siivous ja oman talon polkupyörien korjausta. Siis sellaisille turvapikan hakijoille, joilla ei ole vielä työlupaa. Kunta on trjonnut myös katujen siivousta ja risutalkoita kyselijöille. Olen auttanut joitakin turvapaikanhakijoita tuollaisen paikan hakemisessa. Ihan omasta tahdostaan halusivat jotain mielekätä tekmistä työlupaa odotellessa.

   Kummiperheeni vanhemmat ovat nyt saanet työluvan kumpikin. Jos ja kun työpaikka löytyy, työsopimus tarkistetaan, ja palkan pitää olla vähintään 8,50 /tunti (Saksan lakisääteinen minimipalkka) ja työehtojen on noudatettava Saksan lakia.

   Nämä kokemukset ovat Baden-Württenbergistä Karlsruhen piirikunnassa sijaitsevasta pikkukukunnasta. Saksa on suuri maa ja kaikenlisäksi liittovaltio, jossa jokainen osavaltio tulkitsee asioita omalla tavallaan. Ja piirikunnilla ja kunnilla on myös oma tapa hoitaa asioita. Joten muualla asiat voivat olla toisin.

 5. Juha Sinkko

  Noiden työ/oikeusministeriön aivoitusten jälkeen olen vaan noin yleisesti pohdiskellut, että miksi ihmeessä noihin ministerivirkoihin ei voida liittää jotain pätevyysvaatimuksia (muuta kuin oikean puolueen jäsen kirja) ? Eikö pitäisi vähän vilkaista tuossa vaiheessa CV:täkin ja miettiä, onko henkilöllä mitään edellytyksiä hommaan ?

  • Erkki Weurlander

   Valtakirja uusitaan määrävälein. Pätevyysvaatimuksia ei ole. Saamme juuri sellaisen yhteiskunnan (ja päättäjät) kuin haluamme.
   Tai sitten ei… Tilaus ja toimitus voivat epäonnistua.
   Eduskunnassa kirjallisiin kysymyksiin kokemukseni mukaan vastaillaan nykytyyliin. Jos mitäänsanomattomasta sanahelinästä, siis ”vastauksesta” jää ns kiinni riittänee anteeksipyyntö.
   Vrt ”sen saa minkä tilaa”

   • Juha Sinkko

    Aivan, mutta hallituspuolueet voisi velvoittaa laittamaan ministeriposteihinsa sellaiset hemmot, joilla on edes jonkinlainen muodollinen pätevyys (koulutus ym. hoitaa kyseistä pestiä). Ei tyyliin laborantti työ- ja oikeusministeriksi. Eikö tuossa olisi esim. juristi- tai valtiotieteilijätaustasta enemmän hyötyä ? Onhan julkisiin virkoihin muutenkin prinmoiset muodelliset pätevyysvaatimukset. Ihmettelen vaan.

 6. Raiko Karvonen

  On tämä niin s….tanan väärin.

  Palktatonta työtä ei yksinkertaisesti pitäisi olla olemassakaan. Ei Suomessa eikä missään muussakaan maassa.
  Työvoimaviranomaisilta voi näköjään odottaa melkein mitä tahansa ja poliitikot keksivät mitä ihmeellisempiä juttuja kyykyttääkseen työttömiä. Eihän tässä touhussa yhtään mitään järkeä ole.

  • Erkki Weurlander

   Taannoin, vuosikymmeniä sitten pankinjohtaja antoi poikansa korvauksetta ns kesätöihin silloinen kasvatusmetodi). Ongelmaksi muodostui työturvallisuus eli vakuutukset. Poika sai töitä ja palkan…. Työpaikan vakuutuksetkin astiuvat voimaan.
   En tiedä miten nykyään vakuutuspykälät tulkitaan?

 7. Pertti I. Ikonen

  Kävin muutama vuorokausi sitten MOPAn terveyssiskon juttusilla ja hänellä näytti olevan kova halu kirjata terveydestäni arvioita. Sitten mittasi verenpaineeni ja kauhisteli lukemia. Lopulta totesi, että kukaan ei ota työhön tuollaisilla lukemilla. No vielä ei ole tiedossani, että kirjasiko epäviralliset verenpaineen lukemat tietoihini. Sanalla sanoen MOPA rekisteri (kaiketi URA rekisterin osarekisteri? mutta rekisteriselostetta en saanut) on itse asiassa syrjintärekiseri, mitä ei tulisi tasapuolisuuden nimessä olla olemassa. Tosin terveyssisko totesi, että heidän (MOPA virkailijoiden) toimiaa tarkkaillaan tietokonejärjestelmän avulla.

 8. Lumi Tuira

  Tämä näyttää entistä pahemmalta.

  Olen ollut kaksi ja puoli vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa ja olen saanut joka kesä ja joka talvi melkein standardin muotoisen karenssin. Aloitin viime vuoden alkupuolella freelancerin työt, ja sain neuvoteltua itselleni osa-aikaisen työpaikankin että saisin työllistymisehdon täyteen ja voisin jatkossa saada kuntouttavassa korotettua työmarkkinatukea – Paitsi että Työvoiman Palvelukeskus piti hanakasti huolta siitä, etten alkuun saanut tarvittavaa työtuntimäärää viikossa (18h, tein kaksi kahdeksan tunnin päivää koska kuntouttavasta työtoiminnasta ei voitu vähentää yhtä päivää pois saadakseni kolme kuuden tunnin päivää) ja minulle painostettiin etten saa tienata yli 300 euroa kuukaudessa tai tuet katkaistaan. Kolme kuukautta myöhemmin sain yhden päivän pois kuntouttavasta saadakseni täydet tunnit, mutta samaa 300 euron rajaa jankattiin kivenkovaan ja varmistettiin että sopimuksessa näin myös seisoo, ja vasta viimeisen kolmen kuukauden sopimuksen aikana kerrottiin että itseasiassa sinun pitää tehdä TES:n mukaisella palkalla töitä että työllistymisehto täyttyy, elikä puolen vuoden töistä kertyi tasan tarkkaa 0 tuntia töitä työvoimatoimiston mielestä, eikä freelancer – töitäkään laskettu työllistymisehdoksi. Tämän lisäksi he sopivat jatkuvasti tapaamisia näille osa-aikaisille työpäiville ja vaativat tapaamisia kasvotusten, ja toisen esteytyneen kerran jälkeen langettivat minulle karenssin.

  Kirsikkana jäätelön päällä viimeisen jakson aikana he hyvin hanakasti painottivat että minun pitäisi siirtyä kuntouttavaan aktiivisemmin, sillä osa-aikainen työ saati freelancer – työt (teen tilaustöiste grafiikkaa pienille yrityksille ja järjestöille) ole työllisyyttä edistävää toimintaa, ja painottivat että jos nämä heidän mielestään ”väärät” oikeat työt tulevat kuntouttavan työtoiminnan edelle, he joutuvat ryhtymään karenssitoimenpiteisiin. Lopetin siis freelancer – työt enkä enää sopinut uutta työsopimusta kyseiselle firmalle, ja tämän jälkeen he koittivat pistää minut töihin postiin kiireapulaiseksi, vaikka tämä rekrytöinti olikin ns. laiton ja se kerettiinkin jo mediasolkkauksen jälkeen perumaan – mutta koska en ollut hakenut tähän työhön, sain siitäkin sitten karenssin. Ja myöhemmin kun hain itseni sairaslomalle, sain vielä senkin aikana karenssin, koska en saapunut sairaana tapaamiseen, jonka sisältö oli jo käsitelty puhelimitse, sähköpostilla ja papereitse.

  Minulla on nyt sairaslomaa kesäkuuhun loppuun saakka, talous ihan kurilla, sähköt poikki ja työvoimatoimisto ja sosiaalitoimisto hengittämässä niskaan, koska heidän ”kuntouttava” työtoiminta aiheutti minulle vakavan burnoutin, keskiraskaan masennuksen, syömishäiriön, vatsahaavan ja unettomuuden, ja nähtävästi näitä pitäisi hoitaa tekemällä lisää laittomia paskahommia.

  Ei kiitos. Minulle kävi hyvin selkeäksi että työtoimintaan ei kannusteta, vaan siitä rangaistaan, ja kuntouttavassa työtoiminnassa ainoastaan työttömyystilastojen ja kuntien työttömyyssakkojen välttelyllä on väliä työttömän henkisestä ja fyysisestä terveydestä niinkään välittämättä. Olen tarkoituksella hakemassa itselleni työkyvyttömyyseläkettä siksi etten joutuisi tähän ihmistä polkevaan ja itsearvon runtelevaan oravanpyörään takaisin, ja voisin sen sijasta keskittyä hoitamaan itseäni ja talouttani kuntoon ja hankkimaan niitä oikeita töitä – näitä mitä työvoimatoimisto ei työttömille halua nähtävästi tarjota.

 9. keke

  Itsehän ottaisin 1€/h minä tahansa aikana vastaan mieluummin kuin 9€/päivä tukia, koska silloin ainakin tietäisi ansainneensa osuutensa eikä kukaan pääsisi jeesustelemaan sillä että olevinaan ”auttaisi tällaista ressukka rassukkaa joka muutoin ei kykenisi olemaan syrjäytymättä”.

  • Rintsu

   Minä en.
   Jos minut komennetaan tekemään työsuoritus, niin vaadin siitä oikean palkan.

   Työkokeilujen ja ”ns. ”kuntouttavan työtoiminnan” alkuperäinen idea on se, että siinä selvitetään henkilön työkyky ja se millaisia töitä hän on kykenevä tekemään/hakemaan tai millaisia töitä hänelle voisi tarjota. Jos niitä olisi.

   ”Verot valtion maksettavaksi” on ikivanha vitsi.
   ”Palkat valtion maksettavaksi” ei valitettavasti ole vitsi vaan olemassa olevaa työvoimapolitiikkaa.

   • keke

    ” Jos minut komennetaan tekemään työsuoritus, niin vaadin siitä oikean palkan.”

    Aivan. Tosin jos palataan takaisin tähän todellisuuteen niin sitä palkkaa sinä et saa ja sosiaavustuksen maksaja sekä hyväntekijät jeesustelevat päälle hyväntahtoisuudellaan kun sinä saat tehdä työtä palkatta. Joten edelleenkin ennemmin otan palkana olkoonkin että se olisi 1€/h huomattavasti mieluummin kuin minkään sosiaaliavustuksen samasta hommasta.

    Älä välitä vaikka hieman näkemykseni eroaa sinun pintistasi pohjimmiltaan olen kuitenkin sitä mieltä että työstä pitäisi maksaa ”oikea palkka”. Valitettavasti emme elä yhteiskunnassa jossa tällainen olisi mahdollista. Oikeastaan päin vastoin ilman orjatyötä järjestelmä ei toimisi. Siitä sitten orjien kantsii vetää johtopäätökset että miten asiat muutetaan ja voidaanko rattaat pysäyttää tarvittaessa jos alamme vaatimaan esmes palkkaa sun muita ihmisoikeuksia

    • Tupu

     Ymmärrän pointisi. Minäkään en ymmärrä, miksi korvataan palkan maksaminen sosiaaliturvalla. Mikäli maksettaisiin aina tehdystä työstä palkkaa, niin työntekijän kohtelu ja oikeusturva olisi heti parempi – puhumattakaan siitä, että siinä kertyisi myös työkokemus ja eläke.

     Tuo 1 euron tuntipalkka olisi myös sellainen korvaus työstä, että voisi helposti vetää päätelmiä kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä… ja kunnon palkka maksuun oikeusteitse.

     Nyt kun termikikkailulla muutetaan pakkotyö yhteiskunnan työttömälle antamaksi palveluksi, niin työttömän on hieman vaikeampi syytellä kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä – varsinkin kun se muodollinen suostumus pakkotyöhön on usein annettu oman allekirjoituksen muodossa.

     Mielestäni ne henkilöt, jotka kannattavat ja edistävät palkatonta työntekoa voisivat itse tehdä oman työnsä palkatta ja toimeentulotukea hakien. Kun ollaan valmiita joustamaan toisen työntekijän palkanmaksusta, niin eikö pitäisi luopua myös omasta kuukausipalkasta – ihan samoilla perusteilla?

 10. Ismo Liukko

  Vaikka keppi ja porkkana ajattelussa keppi joskus korostuu, on kuitenkin aika vakuuttaavaa näyttöä lähinnä USA:sta, että maahanmuuttajien työllistyminen onnistuu, kun siihen liittyy vahvasti tuo työhön työntäminen. Suomessa ongelmaksi muodostuu toki ihmisten yhdenvertaisen kohtelun vaatimus. Saattaa olla, että erilaiset keinot eri ryhmille voi olla tehokkaita. Esimerkiksi työn tekeminen aina kannattavaksi. Kannustinloukkuja ei voi kiistää ja niiden korjaaminen ei ole yksinkertaista. Toistaiseksi niitä on siirretty toiseen paikkaan.

  • keke

   ”Esimerkiksi työn tekeminen aina kannattavaksi.”

   Itse ehdottaisin sellaista radikaalia ideaa että työstä maksetaan palkkaa niin se työntekijä tulee siitä palkasta tyytyväiseksi että ihan mielellään saapuu sinne työpaikalle. Silloin ei tartte myöskään miettiä mitään kannustinloukkuja ja sun muita juttuja mitkä vaikuttaa tukiin koska niiden saamiselle ei ole mitään tarvetta

  • töitön

   Ismo Liukolle tekisi hyvää perehtyä suomalaiseen sosiaaliturvaan, ja sen kiemuroihin. Ongelma ei ole työttömien laiskottelun halu tai legendaarinen olohuoneen sohva, josta noustaan vain kepittämällä. Eikä myöskään hyvät etuudet. Sosiaaliturvamme on jo niin heikko, että olemme kansainvälisellä tarkkailulistalla sen asian suhteen.

   Työ ei ole parasta sosiaaliturvaa vaan palkka, jonka työnteosta saa. Nykyinen työministerimme keksii ainoastaan uusia nimiä toiminnalle, joka on jo olemassa. Työkokeilu tai kuntouttava työtominta ovat työntekoa ilman palkkaa ja ilman työsuhdetta. Työnäyte tai trampoliinityö ovat uusionimet samalle asialle. Palkatonta työtä tekevät myös opiskelijat työharjoitteluna.

   Radikaali idea, toden totta, olisikin että työnteosta maksettaisiin normaali palkka. Näitä palkanmaksuhaluisia tai -kykyisiä ei ole riittävästi. Työpaikkoja ei ole riittävästi.

   Vuosittain täysin palkatonta työtä tekevät jo kymmenet tuhannet suomalaiset. Heistä vain pieni osa (pari kolme prosenttia, muistaakseni) saa normaalin työpaikan. Näin muukalaisvihamielisessä maassa kuin mitä Suomi tällä hetkellä on, maahanmuuttajien on vielä hankalampaa työllistyä.

  • Lumi J.

   ”Suomessa ongelmaksi muodostuu toki ihmisten yhdenvertaisen kohtelun vaatimus.”
   Ja tuohon kun lisätään lain noudattamisen vaatimus, niin vaikeaksi menee.

  • Antti Helin

   Yhdysvaltain käyttäminen verrokkina on tässä kyllä vähän kaukaa haettua. Yhdysvalloissa ei ole edes turvapaikanhakijoita (ellei lasketa kuubalaisia venepakolaisia ammoisilta ajoilta), vaan heillä on jättimäinen kiintiöpakolaisjärjestelmä. Suomessakin kiintiöpakolaisten tilanne on vähän parempi, mutta heitä otetaan vuosittain vaivaiset 500 henkeä. Lisäksi Yhdysvalloissa ei ole erityistä turvaverkkoa, joten ihmisten on kirjaimellisesti tultava toimeen tai elettävä kadulla – tämä tuskin on meillä Suomessa kovin toivottavaa, varsinkin kun talvella kadulle voi kuolla, ja ihmisten kurjuudesta syntyy rikollisuutta, jota sitäkin Yhdysvalloissa riittää. Kaiken lisäksi Yhdysvalloissa suhtautuminen jokaisella tasolla eri kulttuureista ja etnisistä taustoista tulevaan ihmisiin on hiukan erilaista kuin Suomessa. Maahanmuuttajan päätyminen töihin on luultavasti hiukan helpompaa siellä kuin täällä, koska Faisalit ja Saidot eivät pistä CV-pinosta silmään. Muistan HS-artikkelin viime vuoden lopulta, missä amerikkalainen kahden tutkinnon mies valitti sitä, että suomalaiset työnantajat eivät halua palkata ketään ulkomaalaista piste, ja hän nyt sentään on varmaan sellainen maahanmuuttaja, jota edes Rajat kiinni -porukka ei vastusta.

  • töitön

   Yhdysvalloissa köyhyys ja kodittomuus on suurta, maahantulijoistakin aika iso osa joutuu elämään kaduilla. Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvaltoihin otetaan pakolaisia ja muita maahanmuuttajia huomattavasti vähemmän kuin meille. Siellä on massatyöttömyys, joka ei näy tilastoissa kuten meillä, ja pitkään jatkuneesta syrjäytyneisyydestä juontuvaa rikollisuutta, koska sosiaaliturva on täysin olematon. Kovasti meille kaipaillaan amerikanmeinikiä, hyvin vääristyneiden mielikuvien vallassa. Luullaan, että amerikkalainen yhteiskuntamuoto on parempi kuin meillä. Meillä rikkaatkin ovat oikeutettuja saamaan lapsilleen maksuttoman koulutuksen ja lapsilisät & muita sosiaalietuuksia yhteisestä kukkarosta.

 11. Rintsu

  Jos Henrik muukkonen on sitä mieltä, että Euron tuntipalkka on loistokeksintö, niin miksi hän vaatii sitä muille?
  Voisi kokeilla keksinnön loistavuutta ihan itse.

 12. Ari Vehkanen

  Tässä lisää ja vuodelta 2012

  Saksan malli työllistää, mutta lisää köyhyyttä
  Nuoret töihin euron tuntipalkalla

  Työttömät nuoret patistetaan Saksassa töihin euron tuntipalkalla. Tämä euro jobs -malli on laajentunut nopeasti myös muihin työntekijäryhmiin ja ulkomaiseen työhön.

  Saksassa nuoren on otettava työ vastaan, jotta hän voisi edelleen saada sosiaaliturvan mukaista perustukea. Työnantaja maksaa työntekijälle 1-1,50 euroa tunnilta.

  Alun perin eurotyöt kehitettiin, jotta vähän koulutetuille ihmisille ja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille saataisiin luotua uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille.

  Tässä lisää ja vuodelta 2012

  http://m.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2752737/nuoret-toihin-euron-tuntipalkalla

 13. Kimmo Klemola

  Nürnbergissä jaettiin tuomioita ns. IG Farben -oikeudenkäynnissä orjatyön teettämisestä. Onko Saksa unohtanut lähihistoriansa?

 14. Toni Etelä

  Turvapaikanhakijoiden ollessa kyseessä pitäisi tuota työmahdollisuutta ajatella, esimerkiksi kotitalouksia avustamaan, enemmän terapeuttisena toimintana ja kotouttamisena kuin varsinaisena työnä. Tulijat saisivat mahdollisuuden tutustua kantaväestöön ja heidän tapoihinsa ja myös kantaväestö pääsisi tutustumaan näihin ihmisiin henkilötasolla.
  Euron palkka ei ole välttämättä kohtuullinen, mutta vaikkapa tapauskohtaisesti sovittavalla korvauksella voisi antaa mahdollisuus tienata vähän lisää avustuksien jatkoksi, tuntea itsensä hieman hyödyllisemmäksi ja antaa sosiaalisia virikkeitä kattoon syljeskelyn lisäksi.
  Meillähän on jo olemassa palkkaapakolainen.fi, mutta se vaikuttaa liian byrokraattiselta ja kömpelöltä jotta viitsisi sitä kautta pikkuhommiin apua kysellä.
  Ja niin kauan kun toiminta on molemmin puolin vapaaehtoista niin tuskinpa siitä kovin suurta haittaakaan olisi kenellekään.
  Monella turvapaikanhakijalla olisi kuitenkin motivaatiota ja halua tehdä, mutta tällä hetkellä siihen on tarjolla liian rajalliset mahdollisuudet ja nämä ihmiset turhautuvat keskuksissa tekemisen puutteessa.
  Ajatus ei ole mielestäni ihan pystyyn kuollut, mutta vaatisi kehittämistä ja organisaation johon voisivat halukkaat työntekijät ilmoittautua ja kertoa vaikka osaamistaan ja mistä saisi luotua kontakteja. Ja vastaavasti työn tarjoaja voisi ilmoittaa tarjolla olevia työtehtäviä ja niistä maksettavia palkkioita. Tämä organisoiva taho voisi hoitaisi myös työtekijöille tarvittavat vakuutukset ym.

  • keke

   ”Turvapaikanhakijoiden ollessa kyseessä pitäisi tuota työmahdollisuutta ajatella, esimerkiksi kotitalouksia avustamaan, enemmän terapeuttisena toimintana ja kotouttamisena kuin varsinaisena työnä”

   Ei pidä. Työ on työtä ja terapia on terapiaa sekä kotouttaminen mitä ikinä se tarkoittakkaan on kotouttamista. Toki jos on näitä Arbeit Macht Frei tyyppejä niin sitten kantsii perustella sitä palkattoman työn vapauttavaa vaikutusta

   ”Euron palkka ei ole välttämättä kohtuullinen, mutta vaikkapa tapauskohtaisesti sovittavalla korvauksella”

   Eli paikallista sopimista? Ei sillä 1 euro on hyvä lähtökohta eikä esmes 50c.

   ”voisi antaa mahdollisuus tienata vähän lisää avustuksien jatkoksi”

   Tässä olis hyvä mahdollisuus myös halpatyövoimaan palvelemaan suomalaisia yrityksiä myöskin.

   ”Monella turvapaikanhakijalla olisi kuitenkin motivaatiota ”

   Onko meillä velvollisuus kertoa palkkatasomme sekä normaali korvaus tänne tuleville pakolaisille sekä millä tavalla työmarkkinat toimivat pakolaisille vai ajaako motivaatio tämän ohi?

   ”Ja niin kauan kun toiminta on molemmin puolin vapaaehtoista niin tuskinpa siitä kovin suurta haittaakaan olisi kenellekään.”

   Toki. Lisäksi tässä on mahdollisuus suuriin säästöihin työvoimakustannuksiin työnantajapuolelle.

 15. Jari Koskelainen

  Omassa elämässäni olen pari kertaameinannut nälkääni lähteä rikoksen polulle, varsikin kun ympäristössä on paljon kärsiviä myös joilla ei ehkä samanlainen ”moraali” Sitkeästi sitkutan mopotus kulttuurin almuja. yritän olla valittamatta. tyydyn todella vähään. Syyt rampautumiseeni työyhteisöistä yms. ovat henk koht mutta Pelle miljoonaa lainaten: Särkyä voi meistä jokainen, niin hauras on kuori ihmisen….. Ja se piru näis jutuis on ku sie oot ulkona ni mitenkä helvetissä sie lunastat ”ihmisarvos” kapitaistin silmissä. vai onko sitä tuomittu paitsioon. Ikuisesti.? ”What does this country do for the doomed? -Fuck the doomed.

  • keke

   ”Omassa elämässäni olen pari kertaameinannut nälkääni lähteä rikoksen polulle”

   Itsehän olen sitä mieltä että mikäli et nälkääsi ole rikosta tehnyt niin sinulla ei ole mitään oikeutta puhua köyyydestä

 16. Elämäntapaintiaaniko?

  Minun talouteni ”kuntouttava” työtoiminta tuhosi, jouduin ostamaan katsastetun auton että pääsen syrjäkyliltä 50 kilometrin päähän ”kuntoutumaan” kerran viikossa, eihän se auto itsessään maksanut ku 400€, ylläpitokuluineen toisen mokoman. Köyhälle joka on kroppansa jo tuhonnut kapitalismin rattaita voidellessaan se on toki iso raha, tämän kun otin puheeksi TE-toimistolla niin pakottivat karenssin uhalla ottamaan yhteyttä sosiaalitoimistoon. Ja avasin elämäni tilitietoineen reposteltavaksi, vain kuullakseni että mulla jää kuukausittain säästöön 110€, tyhjän saa kysymättäkin.

  Olen siis viiskymppinen ukonrutjake, töihin heti peruskoulusta, ysärilaman aikaan kävin ammattikoulussa linjan jossa työnäkymät olivat hyvät mutta teknologia kehittyi ja valmistuin ammattiin jota ei enää ole. Sekatyömiehenä tein niitä töitä jotka olivat liian raskaita tai paskaisia muille, en valittanut. Kulutin ja yritin olla kuin muutkin.
  Viitisen vuotta sitten, sen JYTKYN jälkeen, totesin ettei tämä teidän yhteiskunta ole se mihin haluan aktiivisesti kuulua; möin taloni, maksoin velkani ja ostin metsän keskeltä talon josta on paettu 70-luvun alussa. Olen ollut tyytyväinen ratkaisuuni ja siihen 520€ jolla makselen yhteiskunnan vaatimat maksut olemassaolostani ja jäljelle jääneet kolikot olen laittanut viihdykkeisiin kuten syöminen ja muut turhuudet.

  Onneksi saan tämän kesän olla leikkausjonossa ja sairauslomalla, ei kestäisi talous enää enempää aktivointia. Raajarikkona, mutta vielä sinnitellen. Kai tässä odotellaan että kun tarpeeksi potkitaan jo valmiiksi maassa makaavaa että se tajuaisi päätyä omiin ratkaisuihinsa; kuolisi pois ja lopettaisi siipeilyn. Itse toivoisin radikalisoitumista, potkitaan takaisin eikä jäädä odottamaan seuraavaa potkua.

 17. Pasi Koivula

  Oikeinko talkoohengellä nyt pitäisi pankkiirien ja finanssikapitalismin eduksi töitä paiskia?
  http://www.studio55.fi/vapaalla/article/aulis-84-kuuluttaa-suomeen-tekemisen-meininkia-olen-aina-tarttunut-kaikenlaiseen-tyohon/5859724
  Palkattomana tietenkin, kysehän on velkatalkoista.

  Kuka täysin vieras rakentaisi minullekkin talon talkoilla juuri nyt ? En muuten maksa mitään palkkaa, mutta lupaan tulla tunaroimaan sinun rakennustyömaallesi sitten kun kaipaat apua.

  Tuo 1940-50-lukujen talkoohenki toimi siis täysin eri reunaehdoilla. Silloin oli vielä kyläyhteisöjä yms., eikä oltu niin syvällä velkaperusteisessa rahassa, kaikkea ei mitattu rahassa. Nyt melkein kaikki yhteiskunnassa tehty työ mitataan rahassa joka ei kuitenkaan ole edes meidän omaa rahaa. Se raha joka meillä on, on vain velkaa, joka pitää maksaa pois.

  Pyydän jokaista, etenkin yhteiskunnallisissa päätöksentekotehtävissä olevaa henkilöä perehtymään EDES tähän dokumenttiin. Dokumentin nimi on ”Mitä raha on ?”
  https://youtu.be/U4taDve_Wyg

  Ei siis auta talkoohenki ja ahkeruus enää. Valtio on valinnut myös verot maksettavaksi tällä velkaperusteisella rahalla, jota ei kokonaisuutena katsoen edes ansaita työllä, vaan velanotolla. Sillä, myös verot maksetaan siitä rahasta, jonka joku tässä yhteiskunnassa tai naapurimaassa on pankista ulos lainannut. Yhtään ainoaa killinkiä ei tänne tule lisää työtä tekemällä. Sillä velatonta rahaa tässä järjestelmässä ei ole olemassa yhteiskuntien käytössä.

  ”Raha” joka tuossa 1940-50-lukujen taloudessa tavallaan oli käytössä voidaan kuvata sanalla ”olet palveluksen velkaa” tai naapuriapu. Nythän näin ei voi olla, vaan kaikkea pitää saada verottaa. Myös aikapankkeja halutaan verottaa. Ja talkoisiin osallistunut työtön tulee samaan karenssin, koska ei tällöin ollut työmarkkinoiden käytettävissä.

  Tämä on kansan itse valitsema tie, eli ns. miehen tie. Kansa on itse välinpitämättömyyttään sallinut tälläisen rahajärjestelmän käyttöönoton. Arvostelijat vaiennettiin.

  Siispä, kansan tahto onkin tähän asti toteutunut sataprosenttisesti, koska kansa on maan ylimmän lain määräyksellä maan yksinvaltias, jopa hirmutyranni: ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle” (perustuslaki 2§). Kansa itse siis yksin on vastuussa maan tilasta – nykytilanteen aiheuttaja. Valtiovaltaahan hoidetaan kahdella tavalla: a) aktiivisesti, säätämällä lakeja, rakentamalla yhteiskunnan puitteet, säätämällä rahajärjestelmä, hallintorakenteet, kontrollirakenteet, oikeuslaitos jne, ja b) passiivisesti, olemalla puuttumatta asioihin, sallimalla asioiden tapahtua. Molemmissa tapauksissa vastuu on yksin kansalla. Kansa myös on muodostanut aikojen saatossa poliittisia puolueita edustajikseen ja äänestää niitä.

  Mutta, Ei kansaa kiinnosta rahajärjestelmät. Kansa kyttää vain himojaan, viinaa, leipää, sukupuolielintään ja viihdettä.
  On myös väärin luulla, että kansa välittäisi mistään yhteiskunnallisista asioista sikäli kuin vastuuseen tulee. Kansa välittää vain sirkushuveista ja leivästä, ja kun niitä riittää, muusta ei ole väliä. Ja jos ei riitä, silloinkin vain huudetaan ja herjataan, ei muuta.

  Kun kansa on kuvatunkaltainen, kansalle ei missään tapauksessa saisi antaa valtiovaltaa tai minkäänlaista yhteiskunnallista vastuuta. Kansa on täydellisen kyvytön, täysin pihalla, täysin vailla ymmärrystä yhteiskunnallisissa asioissa.

  Jos siis kansa nousisi esivaltaa vastaan, se nousisi itseään vastaan (perustuslaki 2§). Kansa on yhtä kuin esivalta perustuslain määräyksellä (valtiovalta = kansa). Jos kansa on kyvytön hoitamaan laillista tyranniaansa, se on elinkyvytön ja joutuu oikeutetusti vihamielisten tahojen orjuuteen tai jopa näiden tuhoamaksi.

 18. Liisa Heinze

  Oliskohan jollakulla antaa linkkiä alkuperäiseen Saksalaiseen menettyyn?
  Tarmplin tai Sprungbrett tai mikään sen tapainekaan ei anna mitään turvapaikanhakijoihin tai turvapaikan saaneisiin liittyvää.

  Olen asunut 30 vuotta Saksassa ja seuraan uutisia päivittäin. Lisäksi teen vapaaehtoisyötä oman kylän vastaanottokekuksessa. Misään ei ole tullut mitään ”trampoliineja” vastaan.
  Mistä tuo tieto Saksan trampoliinitöistä on peräisin?

  1-euron töitä on ainakin meidän kylän vastaanottokekuksessa tarjottu oman vaastanostokeskuksen yhteisten tilojen siivoamiseen ja turvapaikanhakijoille lahjoitettujen käytettyjen pyörien korjaamiseen. Lisäksi kunta on tarjonnut työtä katujen siivouksessa ja risutalkoissa odotteluvaiheessa oelville turvapiakanhakijoille (siis sellaisille joilla ei vielä ole työlupaa). Tuo 1 euro tulee siis vastaanottorahan päälle.

  Tällä hetkellä meidän vastanottokekuksessa on tietääkseni vain muutama 1 euron työntekijää (1 x rappujen ja saniteetitilojen siivous omassa vastanottokekuksessa, 1-2 x vastanottokekuksen polkupyörien kunnostus, 1 x omatoimisesti hankittu paikka 4 tuntia viikossa avustamista vanhusten päivätoiminnassa läheisessä vanhainkodissa. Kunnalla ei taida olla tällä hetkellä ketään).
  Kaikki ne vastaanottokekuksessa asuvat aikuiset, joilla on suuri todennäköisyys saada turvapaikka, ovat saksankursseilla naapurikaupungissa 4 tuntia päivässä 5 päivää viikossa ja lapset ja nuoret ovat koulussa tai päiväkodissa. Pari vauvan äitiä ei ole tällä hetkellä misään ”äitiysloma?” kondin ulkopuolella.

  Työluvan saaneet turvapaikanhakijat ja turvapaikan saaneet hakevat työtä ihan tavallisilta työmarkkinoilta. Ja luvan työpaikan vastanottamiseen saa viain, jos työstä maksetan vähintään Saksan minimipalkka 8,50 ja työehdot ovat Saksan lain mukaiset.

  Näin ainakin Lounais-Saksassa (Baden-Württembergin osavaltio, Karlsruhen piirikunta, Walzbachtalin kunta, Wössingenin vastaanottokeskus ”Gemeinschaftsunterkunft”)

Kommentoi »

Comments are closed