Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suuri ja likainen kupla

Terrafame-yhtiön eli entisen Talvivaaran toiminta on ollut kummallista koko ajan ja yhä kummallisemmaksi käy. Kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään muuta kuin suolaista jätevettä, mutta silti sinne kaadetaan valtion rahaa 650 000 euroa päivässä ja yli 20 miljoonaa euroa kuukaudessa. Nyt rahat ovat taaas lopussa ja lisää pitää saada 200 miljoonaa, jotta saasteentuotantolaitos pystyisi jatkamaan toimintaansa.

Eilen jokaisessa uutislähetyksessä Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi, että kaivoksen alasajaminen ei maksaisikaan aiemmin kerrottua 300 miljoonaa, vaan 500 miljoonaa. Tämä kuulemma johtuu siitä, että alasajon yhteydessä joudutaan tekemään merkittäviä vedenpuhdistukseen liittyviä investointeja.

Hän tarkoitti jätevedenpuhdistamoa, joka kaivoksen lupaehtojen mukaan piti rakentaa jo ensimmäisen toimintavuoden aikana, mutta jota siellä ei vieläkään ole. Ympäristölupa vanhenee vuoden kuluttua, jolloin puhdistamo on viimeistään rakennettava.

En tiedä kuinka kauan maamme päättäjiä pystytään höynäyttämään, mutta kauan se on onnistunut. Nyt on ääneen päästetty vain yhtiön hallituksen puheenjohtaja selittämään, että kaivoksen ylösajo tulee halvemmaksi kuin alasajo. Se saattaa jossain vaiheessa jopa ruveta tuottamaan jotain myytävää.

Jotta muut eivät pääsisikään ääneen, niin viranomaiset ovat ruvenneet salaamaan itse laatimiaan kaivoksen alasajon kustannuksia koskevia selvityksiä. Yle pyysi viikko sitten työ- ja elinkeinoministeriöltä nähtäväkseen selvitykset, lausunnot tai vastaavat asiakirjat, joissa käsitellään kaivoksen mahdollista alasajoa. Ministeriön hallitusneuvos Janne Känkänen, joka on myös Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja, antoi vain listauksen asiakirjojen otsikoista. Sekään ei välttämättä ole edes kattava.

Sen listauksen perusteella Yle pyysi suoraan Kainuun ELY-keskukselta kahta asiakirjaa. Toisen otsikko oli Arvio Talvivaaran kaivoksen sulkemiskustannuksista ja toisen Terrafame Oy:n kaivosalueen ajankohtaiskatsaus: toiminnan jatkamisen ja lopettamisen vertailu valvontaviranomaisen näkökulmasta.

Niitä ei annettu, koska ELY-keskus on luokitellut asiakirjat salassa pidettäviksi. Ne ovat kuulemma sellaisia asiakirjoja, joiden antaminen voisi vaarantaa onnettomuuksiin tai poikkeusoloihin varautumisen. Kieltävä vastaus tuli ELY-keskukselta pikavauhtia, mutta perusteltu päätös tulee sitten joskus, kun se saadaan kirjoitettua.

ELY-keskus vetosi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:än, jonka 1 momentin 8-kohta määrää salassa pidettäviksi

asiakirjat, jotka koskevat onnettomuuksiin tai poikkeusoloihin varautumista, väestönsuojelua taikka turvallisuustutkintalain mukaista tutkintaa, jos tiedon antaminen niistä vahingoittaisi tai vaarantaisi turvallisuutta tai sen kehittämistä, väestönsuojelun toteuttamista tai poikkeusoloihin varautumista, vaarantaisi turvallisuustutkinnan tai sen tarkoituksen toteutumisen, vaarantaisi tiedon saantia tutkintaa varten taikka loukkaisi onnettomuuden, vaaratilanteen tai poikkeuksellisen tapahtuman uhrien oikeuksia tai heidän muistoaan tai läheisiään.

Päätöstä ei siis vielä ole kirjoitettu ja vaikeaa se tuon lainkohdan nojalla onkin. Kaivoksen alasajokustannuksia käsittelevä asiakirja ei mitenkään voi  vaarantaa tuossa luettelossa kerrottua.

Sen tietää myös ELY-keskus, koska muuten päätös olisi jo laadittu kirjalliseen muotoon. Tarkoituksena näyttää olevan pelata aikaa sen verran, että maan hallitus ennättää päättää lisärahan myöntämisestä.

Kaivos on koko toimintansa ajan ollut merkillinen pyhä lehmä, jota ruokitaan jatkuvasti, vaikka se ei koskaan tuota mitään muuta kuin saastetta. Se on alusta lähtien ollut pelkkä likainen kupla, suuri puhallus, joka perustuu mahtaviin puheisiin ja toimimattomaan teknologiaan. Sinne on ammennettu niin paljon valtion rahaa, että kukaan ei uskalla tunnustaa sen menneen hukkaan. Siksi sinne on ammennetava lisää rahaa samalla vakuutellen itselle, että kyllä siitä vielä tuottava tulee. Suuri moka on yritettävä selittää parhain päin.

Asiakirjojen salaaminen osoittaa taas todeksi vanhan viisauden: Jos jokin asia on pidettävä salassa, niin ei se päivänvaloa kestäkään.

Kommentit (27)

 1. Erkki äimistelee – Erkki kovalainen

  Hyvä kirjoitus ja totta kaikki, totean itsekkin Nuasjärven purkuputken rannalla Sotkamossa syntyneenä.

 2. Jorma Lehikoinen

  Kiertotalous on tulevaisuutta ja on myös hallitusohjelmaan kirjattu. Miten Talvivaarassa olevan veden voisi kierrättää? 500 miljoonalla rakentaa melkoisen padon luohosten ja altaiden ympärille. Siispä siirretään vesi yöllä edullisella sähköllä ”ylös” ja jauhetaan sillä Kainuulle sähköä päivällä.

  • Saku Timonen

   Aluksi mainostettiin kovasti, että kaivoksessa on täysin suljettu vesikierto eli jätevettä ei tule yhtään. Kävi ilmi, että muuta ei tulekaan kuin jätevettä.

   • jorma Lehikoinen

    http://www.talvivaara.com/files/talvivaara/muut%20liitteet/Lupamaaraysten_tarkistus_-_Liite_13_Talvivaaran_kaivoksen_sulkemissuunnitelma.pdf
    Talvivaaran kaivoksen toiminta-ajaksi on laskettu 25 vuotta. Kaivoksen pinta-ala on 65 neliökilometriä. Kipsisakka-altaat vievät 140 hehtaaria. Lisäksi avolouhokset ja sivukivikasat ”rikastavat” sadevettä. Kaivosalueella sataa keskimäärin 53 senttiä vuodessa, mikä äkkiä laskien on 5 300 m3 hehtaarille vuodessa. Alueen vuotuinen keskilämpötila on plus 2 astetta. Jäteveden puhdistamon pitää toimia niin kauan, että vedet eivät enää pilaannu. Korkeuserot alueella ovat melkoiset; avolouhoksen pohjalta sivukivikasan huipulle 160 metriä.
    Lopettamiskustannukset ovat varmuudella edessä ja valtion piikissä. Tuotannosta tulee pakkasta ja jätevettä. Mitä nopeammin Talvivaara lopetetaan, sen parempi!

  • Kennett Ylitalo

   Jos sitä vettä on riittävästi ja altaat valmiina, ei mikään hullumpi ajatus muuten.. Aurinkosähkö tarvii potentiaalin varastoimista, jopa ”hiihtohissejä” tutkitaan nykyään jossa raahataan raskas taakka ylös rinnettä kun sähköä tuotetaan liikaa ja alaspäin tullessa otetaan samalla moottori/generaattorilla sähköt talteen. Talvivaaran vesiä kun ei voi luontoon päästää, siinä kun sen pumppais ylös ja päästäis alas sais samalla sen käsiteltyä.

   Mut se 500 miljoonaa menee melkeen sen aurinkovoimalan rakennukseen jolla se homma toimii.. joka sinällään sitten olis hyvä idea pitkällä juoksulla, markkinatilanne on aika hyvä siinä osastossa.. tiiä sitten mihin semmosen vois rakentaa ja se olis valmis 2050.. Ja toisaalta, yrittää se TTIPn toinen osapuoli yrittää jo nyt katkaista Intian aurinkopaneelien valmistuksen kun tekevät liian halvalla.. Ei taida SSS ruveta toimiin jotka vaarantaa sen sopimuksen, SOTEkin laitettiin pakettiin jo valmiiks. Kaivoksethan kuuluu samaan pakettiin, jos nyt maksetaan ylösajo, se menee heti myyntiin kun se vähänkään kannattaa ja sitten viedään maata kirjaimellisesti maasta ulos ja siitä kasasta ei paljoa muruja tipu. Ja rahojamme ei takas enää sitten saa.

   Parempi se on antaa vaan pomoille karmeesti rahaa kun se kerran parantaa maailman ihan suoraan ja varmasti.. Ja poliitikoille pitää antaa yhtiöitten hallituksista paikat, eihän niillä rassukoilla oikeen hyvin mee edustajauran jälkeen.

 3. Heikki

  Yhtiöitten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, se on kirjattu oikein lakiin. Se on yhtiön ainoa ns. yhteiskuntavastuu. Mikäli voittoa ei tule, niin edessä on lapun laittaminen luukulle. Silloin tulee voimaan käänteinen yhteiskuntavastuu, eli valtio ottaa rauniot hoitaakseen. Mätetään yhteiskunnan rahaa kriisikuntiin, annetaan alueellista tukea, siivotaan mahdolliset saasteet ja muut tuhot.

  Kun Outokumpu myi Talvivaaran kaivosalueen, niin julkisuudessa kerrottiin sankaritarinaa siitä, miten yksityinen onnistuu pyörittämään kaivosta siinä, missä valtionyhtiö nostaa kädet pystyyn. Osakkeita merkittiin niin kiivaaseen tahtiin, ettei kepulainen ministeri edes tiennyt vuoden ikäisen lapsensakin ostaneen Talvivaaran osakkeita.
  Kun osingot ja bonukset on saatu jaetuksi, niin kaivoksen jätevedet kaadettiin valtion niskaan.

  Sähköverkko on myyty ja siirtomaksut pompsahtivat pilviin, yhtiöt vetoavat siihen, että jo kertaalleen rakennetun sähköverkon rakennuskustannukset pitää saada kateetua. Kun sähköverkko aikanaan rappeutuu ja romahtaa, niin valtio pääsee jälleen korjaamaan tuhot. Voitot ja bonukset on sitä ennen verosuunniteltu pois Suomesta.

  Jos tieverkkokin saadaan yksityisten yhtiöitten hoitoon, niin viimeistään muutaman vuosikymmenen kuluttua valtio pääsee jälleen rakentamaan uudelleen rapautumaan päässeen tie-, rautatie- ja väyläverkoston. Yksityisten saamat voitot ja bonukset ovat siinä vaiheessa turvassa veroparatiisissa.

  Edesmennyt vuorineuvos Tauno Matomäki lausui asian näin:
  ”- Hallitushan voi tehdä mitä tahansa, mutta sen ei kannata. Menetykset ovat liian suuria, jos valtio lähtee huseeraamaan pörssiyrityksissä.
  – Yhteiskuntavastuu ei kuulu markkinatalouteen. Yhteiskunta hoitaa seuraukset, markkinatalouden jämät. Markkinatalous on armoton järjestelmä, eikä siinä tunneta yksilöä eikä paikkakuntaa. Se on suurten yritysten taistelukenttä.”

  • Petri

   ”Yhtiöitten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, se on kirjattu oikein lakiin. ”

   Ei pidä täysin paikkaansa:

   5 §
   Toiminnan tarkoitus

   Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

   • Heikki

    Ehkäpä Terrafamen yhtiöjärjestyksessä määrätty toisin. Sehän on Talvivaaraa pyörittävä valtionyhtiö. Kun/jos se joskus saa jätevesiasiat kuntoon ja kaivostoiminnan alkuun, niin sitten kaivoksen voikin yksityistää.

  • Maija Joki

   Tauno Matomäki kk-tapaamisen vieraana 19.4.16:
   http://nakkila.senioriyhdistys.fi/tapahtumat/kuvagalleria/
   http://nakkila.senioriyhdistys.fi/@Bin/148268/IMG_3075.jpeg
   Ehkä Matomäkikin voisi todeta, että huhut hänen kuolemastaan ovat vahvasti liioiteltuja :).

 4. Päivi Tyni

  Kävin eilen katsomassa Talvivaara/Terrafamesta kertovan dokumenttielokuvan Nälkämaan Sampo. Kaiken Sakun jo kirjoittaman lisäksi ohjaaja kommentoi lopuksi, että jatkuvan rahanlappaamisen lisäksi kaivos on kuitenkin joskus ajettava alas. Eli sitäkään kustannusta ei voi toiminnan jatkamisella välttää. Suosittelen elokuvaa ehdottomasti kaikille. Esitysajat ja -paikat löytyvät Nälkämaan Sammon FB-sivulta.

 5. Raiko Karvonen

  Talvivaara ei ole tuottanut juuri yhtään mitään muuta kuin suolavettä. Tähän kaadetaan rahaa satoja miljoonia samalla kun hallitus leikkaa lähes kaikesta muusta, kuten koulutuksesta, perusturvasta, tulonsiirroista jne. ja tekee omilla päätöksillään osasta kansalaisia entistä köyhempiä.
  Näilläkin sadoilla miljoonilla olisi taatusti ollut parempaa käyttöä. Mutta kun on kyseessä kepulaisten omistajien rahat, niin nämä rahat yritetään pelastaa ja on pelastettu veronmaksajien rahoilla eli yrityksen tappiot on tiukasti sosialisoitu. Ei tämä oikein ole millään mittarilla katsottuna. Tämä hullutus pitää päättää heti ja kaivos pitää alasajaa välittömästi.

 6. Tuula Pohjola

  Sinänsä hyvä kirjoitus, mutta asia ei ole ihan noin suoraviivainen. Ja lisäksi miksi kukaan ei kysy viranomaisilta perusteluita siihen, että aloituslupa toiminnalle annettiin ilman todellisten riskien arviointia ja ilman todellista vesienhallinnan suunnitelmaa. Monta muutakin asiaa lupaviranomainen ’unohti’. Mutta ei nämäkään seikat poista sitä tosiasiaa, että pääomistaja toimi kuten teollisuus toimi 100 vuotta aiemmin. Silloin se vain oli teollisuuden tapa. Taisi unohtua, että tällä vuosituhannella yrityskulttuuri on toisenlainen ja lainsäädäntökin on kehittynyt.

 7. Tiina Peltonen

  Paljonko Suomen nykyiset sote-menot ovat vuorokaudessa? Entä paljonko maksavat turvapaikanhakijat vuorokaudessa? Entä vankilat? Nehän pitäisi nyt kaikki lopettaa tai saada nollabudjetille. Nyt tiedän miksi.

  • Saku Timonen

   Tuottamattoman kaivosteollisuuden ylläpitäminen ei kuulu valtion ydintoimintoihin, kaikki nuo mainitsemani toiminnat kuuluvat.

 8. Suuri ja likainen kupla | Suomi Tykkää

  […] Terrafame-yhtiön eli entisen Talvivaaran toiminta on ollut kummallista koko ajan ja yhä kummallisemmaksi käy. Kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään muuta kuin suolaista jätevettä, mutta silti sinn… …read more […]

 9. Mauri Pulkkinen

  Talvivaara on mitä on. Voi olla, tarkoitus on ollut tehdä hyvää aluepolitiikkaa ja samalla kaivosbisnestä.

  Amatöörit ei yleensä pysty tekemään isoja vahinkoja. Siihen tarvitaan asiantuntijoita. Voi hyvinkin olla, että teoreettiset laskelmat osoittivat homman käynnistyvän nopeasti ja yrityksen saavan kassavirtaa, jolla rahoitetaan vesienhallinta- ja puhdistusinvestoinnit.

  Eipä laskelmissa tarvita kuin muutaman yllättävän muuttujan puuttuminen, jonkun oletusarvon olevan etumerkiltään miinus plussan asemasta, kun ajaudutaankin vaikeuksiin.

  Taituruutta on osoitettu listausten yhteydessä ja pääomitettaessa yhtiötä. Moni on menettänyt paljon rahaa, mutta moni on myös saanut.

  Tietysti voisin irvailla Keskustan alue- ja teollistamispolitiikan kustannuksella, mutta jätän sen muille. Sillä on niin pitkät perinteet, että minua kyllästyttää. Onnistumisiakin on, mutta ne ovat olleet kansakunnan yhteisiä ponnistuksia.

  Tarina tai laulu on vasta alussa. Terrafamelle pitäisi säveltää komea marssilaulu korpikallioiden aarteista, joita siellä tosiasiallisesti on runsain määrin.

  Ehkä tarvitaan muutama konkurssi, jotta pesä saataisiin sen verran pudotettua arvoltaan alas, että siellä päästäisiin kituuttaen bisneksen makuun seuraavan sukupolven päiviteltäväksi tai ylistämäksi tarinaksi

 10. Rintsu

  ”Terrafamelle pitäisi säveltää komea marssilaulu korpikallioiden aarteista, joita siellä tosiasiallisesti on runsain määrin.”

  Ne runsaat määrät vaan ei auta jos niitä hoidetaan kuin Venezuelan öljyvaroja. Vaikka niitä on kuinka paljon, niin kansantalous rypee, ei öljyssä vaan suossa.
  Norjan öljyvarat ovat murto- osa Venezuelan vastaavista mutta kun asiat on hoidettu kunnolla niin niistä on ollut riemuakin.

  Talvivaaran tyylillä on onnistuttu haaskaamaan luonnonvaroja, aiheuttamaan ympäristötuhoja ja heitetty laskut ja sotkut valtion hoidettavaksi. Opintoreissu Norjaan luonnonvarojen käytöstä ei olis päättäjille pahitteeksi. Sen sijaan ovat tainneet käydä Venezuelassa.

 11. Janne Salminen

  ”Kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään muuta kuin suolaista jätevettä”

  No onhan se tuottanut ainakin joitain tonneja nikkeliä ja joitain muita metalleja ihmissivilisaatiolle, ja siinä sivussa ymmärtääkseni (ainakin lyhyellä aikavälillä) ihan merkittävästi työtä ja tuloja seutunsa joillekuille asukkaille ja näiden yhteisöille. Eivät nuo nyt sentään ihan ei-mitään ole. Ehkä se on tuottanut myös jotain oppia.

  • Saku Timonen

   Ja erityisesti se on tuottanut tappiota.

   • Janne Salminen

    Saku Timonen sanoo: ”Ja erityisesti se on tuottanut tappiota.”

    Vai että ihan erityisesti. Joka tapauksessa se on oikeasti tuottanut muutakin tulosta kuin rahataloudellista tappiota investoijilleen ja sadevettä (ja jonkinasteista ympäristövahinkoa). Kunhan huomautin, kun kirjoitus oli niin kapeakatseinen!

  • PH

   Nimenomaan LYHYELLÄ AIKAVÄLILLÄ ihan merkittävästi työta ja tuloja seutunsa JOILLEKUILLE asukkaille. Ja nyt tuhoista ja tappioista vastaavat veronmaksajat. Järkeä? Ei ole.

  • Pekka Rantamäki

   Eihän se mitään tuloja ole tuottanut, koska tappiolla pyörii. Samalla tavoin voisi sanoa, että työtön tuottaa ”tuloja”, koska saa työttömyystukea. Niitä kuuluisia veronmaksajien rahojahan siellä kaivoksessa tuhlataan, markkinatalouden ehdoilla kaivos ei ole pystynyt koskaan toimimaan. Talvivaara on alusta saakka ollut pelkkä lupauksien varassa toimiva mätä muna, joka onneksi nyt suljetaan.

   • Janne Salminen

    Pekka Rantamäki sanoo: ”Eihän se mitään tuloja ole tuottanut, koska tappiolla pyörii.”

    Höpön löpön. Se on tuottanut ja ainakin vielä tuottaa ihan merkittäviä tuloja ainakin työntekijöilleen, alihankkijoilleen, alueensa yhteisöille. Varmaan monelle muulle yhteistyötahollekin. Ja sehän nyt on yleensäkin merkittävä syy, miksi yhteiskunnat ylipäätään myöntävät lupia, jopa tukia, mm. kaivostoiminnalle, vaikka siinä on (kuten on saatu havaita) riskinsä ja ongelmansa.

    Pekka Rantamäki sanoo: ”Niitä kuuluisia veronmaksajien rahojahan siellä kaivoksessa tuhlataan, markkinatalouden ehdoilla kaivos ei ole pystynyt koskaan toimimaan.”

    Ai ihan niitä kuuluisia veronmaksajien rahoja on kulunut? No hui kauhea sentään. Onhan se valitettavaa sinänsä, kun tulee takaiskuja jne., mutta ei se nyt vaan kuitenkaan ole ihan koko kuva asiasta. Ja onneksi itse en edes palvo markkinataloutta epäjumalana, kun maailmassa on tällaista toimintaa, että valtio joskus ottaa osaa veronmaksajien rahoilla (!) taloudelliseen toimintaan, ja onneksi Suomikaan ei mene siitä konkurssiin, vaikka niin tapahtuikin.

    Pekka Rantamäki sanoo: ”Talvivaara on alusta saakka ollut pelkkä lupauksien varassa toimiva mätä muna, joka onneksi nyt suljetaan.”

    Tuskin se on suuri onni ainakaan monille työnsä asian seurauksena menettäville, kuulemma välillisesti tuhansille, ja näiden läheisille ja yhteisöille. No, suljetaan jos suljetaan, säästyypä sitten niitä kuuluisia veronmaksajien rahoja ainakin siltä osin — onhan silläkin toki jotain arvoa, kuten (toivoakseni) ympäristövahinkojen vähenemisellä.

 12. Olli-Pekka Haavisto

  Talvivaaraan voi suhtautua myös tästä näkökulmasta: Maailmalla jättipatohankkeet tuottavat hyvin niukalti sitä, mitä niiden on sanottu tuottavan (tavallisesti sähköä) – etenkin verrattuna ihmisille luvattuihin hyötyihin (toimeentulon koheneminen). Mutta rakennusbisneksenä ne ovat erittäin kannattavia ja riskittömiä vähän samaan tapaan, kuin luonnolliset monopolit, koska riskit ja rahoitus jäävät yleensä julkiselle osapuolelle.

  Talvivaara muistuttaa sitä korruption ansiosta rakennettua, kansainväliseen liikennöintiin tarkoitettua espanjalaista lentokenttää, josta yksikään kone ei ole noussut tai sinne laskeutunut.

  Terrafame = maankuulu (moka) (terra (lat.): maa; fame (engl.): kuuluisuus, maine)

 13. Kennett Ylitalo

  Harvemmin varmaan on tarttenu näin nopeesti päivittää kolumnia, tänään tuli tieto että Talvivaara lopetetaan.. Varmaan oman osansa tämäkin blogi siihen teki joten kiitoksia Saku, jatketaan hyvää työtä itse kukin samalla innolla.

  • Mauri Pulkkinen

   Oikeasti hallituksen ainoa varsinainen päätös oli rahoittaa Terrafamen kaivoksen ylösajoa reilun 140 M€ verran tämän vuoden loppuun. Sitten harkitaan jatkoa. Kaikki vaihtoehdot ovat auki.

   Olli Rehn vaikuttaa ulkoisesti ja puhetyyliltään olevan hämäläinen, mutta mikkeliläisenä hän on omaksunut savolaisuudesta sen ydinosia. Asiat voivat olla jotakin, mutta saattavat olla olemattakin.

   Lehtijutuista ja hallituksen tiedotteista kannattaa lukea muutakin kuin otsikot.

 14. Nikke A.

  Kaivos on tuottanut mineraaleja myyntiin kohtuullisesti, mutta liian vähän toki. Saasteet ovat lähinnä sulfaattia, mitä se tuottaa keskimäärin sellutehtaan veroisesti. Sitä ei ole pidetty erityisenä ”saasteena” ennen kuin mediassa niin huutoäänestettiin. Puhdistettua vettä sieltä ajetaan koko ajan järviin, mm. kuuluisaa purkuputkea pitkin, joten vedenpuhdistamo siellä on.

Kommentoi »

Comments are closed