Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ilmiö vai yksittäistapaus?

Eilen Yle uutisoi, että Hennalan vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat joutuneet useiden pahoinpitelyiden kohteeksi Lahdessa.  Vastaanottokeskuksen tietoon on tullut viidestä kymmeneen pahoinpitelyä. Asukkaiden kertoman mukaan heidän kimppuunsa on käyty nyrkein, potkimalla ja jopa pesäpallomailoin aseistautuneina. Poliisi lupasi katsoa onko kyseessä yksittäistapaus vai ilmiö ja jos tapauksia tulee lisää, niin sitten niihin puututaan tomerasti.

Tänään poliisi kertoi, että turvapaikanhakijoita häiriköivä joukko ei näytä olevan järjestäytynyt. Tähän mennessä on tehty vain yksi rikosilmoitus ja poliisi aikoo selvittää onko tapauksia enemmänkin.

Kyseessä on yksittäistapauksista muodostuva ilmiö. Tapaukset ovat yksittäisiä sikäli, että on turha etsiä mitään järjestäytynyttä, yhtenäisesti pukeutunutta ja suunnitelman mukaan toimivaa jengiä. Järjestäytynyttä toiminta on siinä mielessä, että kaikki yksittäiset tekijät ovat saaneet virikkeitä sosiaalisessa mediassa vellovasta mölinästä. Sen luoman harhakuvan innoittamina yksittäiset henkilöt innostuvat toimimaan.

Keskitetysti sitä mölinää löytyy Rajat kiinni-liikkeen Facebook-sivulta. Siellä Lahden tapahtumia tervehdittiin suurella ilolla ja erityisesti vahingonilolla. Siitäs saivat, mitäs tulivat tänne, nyt näytetään niille. Itse lietsomaansa valheeseen tarrautuvat todellisuuskriittiset näkevät lietsomansa vainon olevan oikeutettua taistelua.

Ilkeys ja suoranainen pahuus ovat kouriintuntuvia. Jos paikalle satuttaisiin, niin mitään ei nähtäisi eikä poliisille ainakaan kerrottaisi.

lajnkuuliaiset

Koko talvi on valehdeltu itselle ja muille kaikkien turvapaikanhakijoiden olevan varkaita, murhamiehiä ja raiskaajia, joten nyt saadaan viimeinkin omankädenoikeutta. Tekijät luvataan palkita saunaillalla juomineen.

rk empatia

Ja tietenkään mitään ei ole edes tapahtunut, vaan turvapaikanhakijat ovat sepittäneet koko jutun. Ja vaikka olisikin totta, niin ihan oikein niille.

rk lainkuulaisiet

Koko talvi on maalattu uhkakuvia kesällä tulossa olevasta raiskausaallosta ja kun sitä ei tullutkaan, niin sillä ei ole enää mitään merkitystä. Nyt ollaan valmiita menemään äärimmäisyyksiin, koska tämä porukka on tarrautunut itse luomaansa todellisuuteen. Tämä joukko on päätynyt ajatus- ja käyttäytymismalliinsa viime syksynä alkaneella ja jatkuvasti kiihtyneellä itsepetoksella. Ajatukset ovat radikalisoituneet nopeasti ja ääriajattelusta on tullut pysyvä malli.

Miksi minä tongin taas tätä tunkiota? Siksi, että tekin näkisitte mitä tässä maassa tapahtuu. Osa kansalaisistamme on muuttunut vaistojensa vietävissä olevaksi, soihduin ja talikoin aseistautuneeksi laumaksi. On vain ajan kysymys milloin se lauma tai joku sen yllyttämä tappaa. Siinä vaiheessa sitten johtajia ei enää näykään missään, vaan tekijät kantavat yksin seuraamukset. Hölmöimmän eväät syödään aina ensin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (24)

 1. Merja Nurmi

  Rk-sivuja on ehkä jopa vähän siivottu. Puuroonsylkijänaisen ilmoitettiin olevan vähän aikaa matkoilla ja siksi kommentoimatta, mutta omalla sivullaan hänen mielikuvituksensa laukkaa kuten ennenkin, tosin ei ihan yötä päivää. SoO ryhmien omilla ja support-sivuilla tekstit ylittävät ajoittain jopa Rk-tason ”kansanomaisessa rosoisuudessaan”. Herätys, väckning, hyvät ihmiset, katsokaa mitä tässä maassa oikein tapahtuu!

  • Minna Ylitalo

   Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen fb-sivu kuuluu sisältönsä puolesta tähän samaan sarjaan. Solvauksia ja huorittelua. Puuroonsylkijä sentään menetti työpaikkansa, mutta Hakkaraista ei olla edes ”harjattu”.

 2. Joni Pelkonen

  Kiitos taas tästäkin, Timo Soini.

 3. Aki S.

  Asiaa. Minua kiinnostaisi tietää kuinka moni noista möyhääjistä on oikeita ihmisiä, kuinka moni ressukka keskusteleekin luultavasti trollin feikkiprofiilin kanssa.. onkohan tästä tutkimusta?

  • jore puusa

   Esimerkiksi Linda Ellilä on yksi Janitskinin ostamasta 70:stä feikistä-
   Muutamasta asiasta päätellen lisäksi mies.

 4. Toni Rajala

  On se kova paikka näille ”suomalaisuuden puolustajille” (jotka eivät edes nimeään voineet millään tavalla liittää Suomeen, vaan piti sekin ryöstää germaanisesta mytologiasta), kun puolisen vuotta on hehkutettu, että kohka saadaan oikea syy riehua ja sitten sitä ei tuukkaan 🙁

  Yksisarvisia, glitteriä ja kissanpentuja sisältäviä SOO-kangasmerkkejä odotellessa.

 5. Juha Halonen

  ”Poliisi lupasi katsoa onko kyseessä yksittäistapaus vai ilmiö ja jos tapauksia tulee lisää, niin sitten niihin puututaan tomerasti”.

  Tähän voisi lisätä myös kysymyksen, onko poliisin toiminnassa olla yleensä edes tutkimatta väkivaltatapauksia yksittäistapauksesta, vai onko poliisin välinpitämättömyydessä kysymys ilmiöstä.

 6. Erkki Weurlander

  Serkunpojan kumminkaima kertoi… ja sitten me (uskottiin) mentiin ja tapeltiin. Tyhmyys melkolailla näyttää ns tiivistyvän.
  Saku, ennustuksestasi puuttuu yhteenotossa pahiten turpiinsa saaneen, tapettavan status. ”Mailapojat” todennäköisimmin täällä Lahessakin saavat turpiinsa, jolleivät ylivoimapeliä pelaa. Ja sitten taas somessa itketään.
  Parhaimpana älykkyyden määritelmänä pidän: Älykkyys on kyky selvitä hengissä ennalta arvaamattomissa tilanteissa. Vain tosityhmä hakeutuu jopa ennalta-arvattaviin tilanteisiin.

  • Petri Sakkinen

   ”Älykkyys on kyky selvitä hengissä ennalta arvaamattomissa tilanteissa. ”

   Viisaus on kyky olla joutumatta tilanteisiin.

 7. Jari Kähkönen

  Sitäkö se ”tolkun ihmisyys” on, että katsellaan vierestä kun yhdet hakkaa toisia ja ollaan hyvillään kun saa itse olla rauhassa ulkopuolisena? Eli ennakkoluuloja, heikkoa ihmisarvon kunnioitusta, moraalista pelkuruutta ja alistavaa normittamista, josta ei ole pitkääkään matkaa rasistiseen käyttäytymiseen+vallankäyttöön. Ajatellaan, että kyllä toisen on täytynyt jotain yhdelle tehdä, kun se nyt noin. Tulla Suomeen, olla Lahdessa, ei pokkuroi/matele eikä levittele yksityisasioitaan. Todella mielenkiintoista on, että kuinka Sakarin bloggaamat väkivallanteot ovat voineet tapahtua täysin kenenkään näkemättömissä tai edes jälkikäteen havaitsematta. Siinä on melko moni asia täytynyt epäonnistua yksi kerrallaan peräjälkeen.

  Vaikka nyt kaupunki vaihtuu, tulee sen inspiroimana mieleen että minkä ihmeen takia esimerkiksi Joensuun poliisi tarvitsi sen kenttäkomisarion vuosikymmeniä ennen nykyistä modernia johtojärjestelmää? Sinä vuonna niitä ei ollut yleensä vielä Helsingissäkään ja tovi tämän jälkeen Espoossakin komisariokiesi muuttui virka-autosta siviiliksi, kahdesta jäsenestä se päällystöön kuuluva pukeutui kenttävaatteiden sijasta virkapukuun ja hyvä mikäli suoja- sekä voimankäyttövälineet olivat ajan tasalla vaikken minä sitä silmämääräisesti pystynytkään toteamaan. Oltiinko siis Lahdessa näiden tekojen aikaan yhtä pihalla, voimavarattomia ja johtajuus kateissa kuin ne historialliset ”kaupungin poliisit” olivat tuona Joensuun aikana? Pelkkä sininen valokyltti ja yksi äijä vastaamassa puhelimeen sekä painamassa sähkölukon avausnappia.

  Kokonaisturvallisuuden säilyttämisen kannalta on tärkeää, että kaikki ovat mukana. Silloin kukaan ei voi katsella mitääntekemättömänä vierestä väkivaltaa tai antisosiaalista käyttäytymistä. Täytyy olla halukkuutta niin puuttua kuin ilmoittaakin, mutta ammattilaistenkin on oltava valppaana. Ei tuoretta väkivaltarikoksen uhria päästetä tuosta vain käsistä, olipa sitten ohjaaja tai järjestystä ylläpitävä henkilö, ei, vaikka tilanteen hallinta ja kommunikaatio tulee olemaan ainutlaatuisen vaikeaa. Tämä lähtee ihan ruohonjuuritasolta ylöspäin, kukaan ei saa olla näkemättä, kuulematta eikä katsella sormiensa läpi tuollaista käytöstä. Eikä päästää irti mikäli käsiin tulee ensimmäisenä uhri suoraan koettelemuksensa jälkeen.

  Varsinaisten väkivallan virkamiesten taas ei parane mennä tekemään sen paremmin varsinaista kuin seremoniallistakaan ”selänkääntöä”. Sanotaanko näin vertauksella: jos sä ja sun jouharyhmä seisotte Florence and Normandyn risteyksessä, oikea seuraava käsky ei ole ajoneuvoihin nouse, koska siitä se mellakka vasta alkaa. Ja jottei olla yksipuolisia, niin Harppi-Saksan viime hetkellä kyllin moni stasi offizier ei pystynyt enää edes lipastamaan koska kädet tärisivät liikaa, pelätyt Volkspolizein hälytysmuodostelmat eivät ikinä päässeet edes portista ulos ja jopa Zentralenin vartioinnista vastaavat sisäministeriön varusmiehet pitivät tuvissa sotamiesneuvostoa pohtien ”miks me ollaan täällä”. Ja sen ne kansanjoukot kaduilla tiesivät kuka vaistonvaraisesti tai kuka enemmän perilläoleva tarkemmin.

  Esimerkkien suhteettomuus ja eriävyys aiheuttanee tikkuja yhden jos toisenkin makustelijan kieleen, mutta pointti on juuri se että vain yksi kurista irtipäästäminen/selänkääntö riittää, jotta syntyy tilanne missä niitä rumihia tulee. Ei ole puolta eikä vähä niinku ihmisarvoa, ei saa uskoa satuja koska silloin ei tulla todellisuuskriittisiksi vaan todellisuuspakoisiksi. Ja viha on syytä kyetä hillitsemään, koska vallan saadessaan se on kuin käsistä karannut avotuli eikä silloin kysytä ollaanko ryteikön reunassa vai kaapunnissa.

 8. Ilmiö vai yksittäistapaus? | Suomi Tykkää

  […] Eilen Yle uutisoi, että Hennalan vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat joutuneet useiden pahoinpitelyiden kohteeksi Lahdessa. Vastaanottokeskuksen tietoon on tullut viidestä kymmen… …read more […]

 9. Petteri Pihkola

  Kehitysmaiden massamaahanmuuton vastustamisen keskeisin pointti on se, että se saattaa aiheuttaa yhteiskunnallista levottomuutta. Se on aivan sama kuka mätkii ja ketä mätkii.

  Mutta tässä tapauksessa uutisointi on ollut täysin ylimitoitettua. Ihmisiä hakataan ympäri Suomea jatkuvasti aivan niinkuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Kuten raiskaustapauksissa joissa syyllisinä oli turvapaikanhakijoita, tästäkään ei olisi hiiskuttu mitään, jos kyse olisi ollut vain suomalaisista. Korkeintaan sivumaininta paikallislehdessä. Eikä tapaus/tapaukset välttämättä liittyneet mitenkään heidän tph statukseen. Kyse voi olla aivan muista erimielisyyksistä. Lahden yössä sattuu ja tapahtuu.

 10. Mauri Pulkkinen

  Oman käsitykseni mukaan nykyiset tapahtumat liittyvät ihmisen primitiivisiin ominaisuuksiin; ahneus, vallanhimo, tuntemattoman pelko, alistamisen tarve jne. Kautta historian ne ovat vaikuttaneet yhteiskunnissa ympäri ihmisen asuttaman maailman. Joskus ne tunkevat esiin voimallisemmin, joskus niitä on suitsittu näkymättömiin, mutta silti ne ovat olleet olemassa.

  Omasta lapsuudestani muistan oikein hyvin, kuinka isätöntä poikaa jotkut haukkuivat äpäräksi, mutta oli ihmisiä, jotka lohduttivat ja kannustivat. Äpäräksi haukkuminen loppui siihen, kun pelko riittävästi voimia saaneen pojan tulistumisesta hillitsi kielenkantoja. Ilkeitä ihmisiä oli kummassakin sukupuolessa samoin niissä, joilta sai tukea.

  Tämän päivän ilkiöt ovat taas olleet äänessä jo vuosien ajan pidäkkeettömästi ja estottomasti. Some ja muu media antavat alustan räävittömille purkauksille, keskinäiselle kiihottamiselle ja arvostelukyvyttömien yllyttämiselle konkreettisiin tekoihin.

  Yksittäistapauksina ei enää voida tilannetta kuvailla, vaan kyse on ilmiöstä.

  Miksi ilmiö on päässyt syntymään ja miksi pidäkkeet puuttuvat? Siihen voi olla monia syitä, joita toivoisin sosiologien analysoivan.

  Ainakaan kaikki yhteiskuntamme johtajat eivät ole selvin sanoin tuominneet ilmiötä ja osa ei ole edes näkevinään ongelmaa.

  P.S. Hieman ihmettelen poliisin lausumaa. Mahtaako käsikirjassa olla myös, että perheväkivaltaan puututaan vasta sitten, kun kyse ei ole yksittäistapauksesta vaan todennetusta ilmiöstä?

  • Mauri Pulkkinen

   Videossa oli monta hyvää pointtia. Sitä ainakin osataan hävetä, kun joku osoittaa oman käyttäytymismallin naurettavaksi. Hiukka ironiaa oli kaiken parantavassa lääkityksessä. Pillerillä hoidetaan asiat kuntoon.

   Saattaa olla, että halaamalla ihmiset talttuvat parhaiten, mutta en usko oman tenhovoimani riittävän. Vuosilustoja on liikaa.

 11. P. Hirvonen

  Koska poliisi ei toimi, eikö todellakaan ole olemassa mitään pykälää jonka nojalla EU voisi puuttua asioihin – jopa Suomessakin? Maallikkona haiskahtaa kuin Suomi saisi heittäytyä ihan huoletta pahimman luokan barbariaan, ilman että EU puuttuisi sen enempää jälkijättöisempien kansalaisten kuin SSS-hallituksenkaan rasistiseen meuhkaamiseen.
  Nykyään hävettää ihan helvetisti lähteä ulkosalle. Oma kansallisuus nolottaa niin saatanasti…(anteeksi tuhmat sanat)

 12. Kaija Lipponen

  Minunkin mielestäni tämä puhe on ylimitoitettua. Tätä tapahtuu kaikkialla. Poliisilla on varmaan muutakin työtä, ihan näiden samanlaisten tyyppien kotona ja kaduilla aiheuttaman väkivallan setvimisissä. Tämä on vähän kuin uutisvuotokirjailijan uhoamista: ”kuinka hävettää olla suomalainen”. Näissä maissa, mistä turvapaikanhakijat lähtevät, on sotia heimojen, uskontokuntien ja ties minkä erilaisuuden välillä. Siksi he pakenevat. Näille konflikteille ei mikään instanssi tunnu voivan rauhaa saada. Eurooppa ei voi miljoonia asuttaa ja kotouttaa. Ja loppua ei näy. Ei kai ihan tavatonta ole, että Suomessa ei sallita yhtä äkkiä maahan tulleita, joista osaa nyt lennätetään kotimaihinsa takaisin. Et sinä Saku, eikä kukaan meistä voi omassa taloudessaan elää yli varojensa, ei syömävelkaa oteta. Eletään sillä mitä ansaitaan. Kun lukee ja kuulee mm. vanhusten ja lastenhuollon tilasta, se on kasvualustaa muukalaisvihalle.

  • Antero

   YLE esitti äskettäin melko hyytävän sarjan ”NSU Saksan uusnatsimurhat.” Löytyy Areenasta vielä. Jotenkin tuntuu, kun lukee noita RK-ryhmän juttuja, että samanlaista kasvualustaa väkivaltaan on myös suomessa. On vain ajan kysymys on koska teot alkaa muuttua todella radikaaleiksi. Hallituksen puolelta varsinkin Persujen toiminta tuntuu enemmänkin kannustavan tähän

   • Pirkko Ryyppö

    Katsoin sarjan ja veti kyllä hiljaiseksi ja samalla mielessä kasvoi hyytävä ajatus, että tätäkö se tulee olemaan. Toivon että ei ja pelkään pahinta.

   • Minna Ylitalo

    Saksan ja Suomen välinen ero on siinä, että Saksassa ei epämääräisesti mumisten hyssytellä, vaan puhutaan tämän kaltaisista ”ilmiöistä” hyvin selkein ja suorin sanoin. Tarpeen tulleen sisäministeriö kieltää äärioikeistolaisen järjestön toiminnan ja kokoontumisen. Viimeksi eilen Saksan presidentti Gauck sanoi katolisilla kirkkopäivillä, että oikeistopopulistien lietsoman hysterian ja muukalaiskammon on loputtava. Jääkäämme odottelemaan pöyristyneen Timo Soinin kommenttia.

  • Pirkko Ryyppö

   Kommenttisi luettua tuli sellainen olo, että hyväksyt väkivallan ” yhtä äkkiä maahan tulleita” kohtaan?

  • Mauri Pulkkinen

   Yli sukupolven ajan Lähi-Idässä on länsimaiden ylivoimainen sotakoneisto murskannut yhteiskuntia ja niiden rakenteita. Ihmisiltä on viety toivo paremmasta ja vaihtoehtoja ihmisarvoiseen elämään ei ole nähty enää olevan.

   Jos yhdistät Suomessa retuperälle jätetyt asiat turvapaikanhakijoihin ja syyllistät heitä täällä vallitsevaan tilanteeseen, olet pahasti hakoteillä. Tuollainen ajattelumalli on aiemmin johtanut äärimmillään rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

   Niistä rikoksista etsitään vielä n. 10 henkeä, vaikka he ovat jo iältään (jos hengissä) lähes sata vuotta.

   Politiikka on valintojen tekoa. Täällä kotimaassa on valintoja tehty aivan itse ja jos näet puutteita lasten ja vanhusten huollossa, niistä vastaavat suomalaiset päättäjät.

   Rahaa riittää vaikka Talvivaaran/Terrafamen pelastusoperaatioihin, viinaralliristeilyaluksien toiminnan tukemiseen eikä silloin olla köyhiä eikä kipeitä.

 13. Raiko Karvonen

  Mistä tämä ilmiö kertoo?

  Osa suomalaisista ei osaa eikä kykene ajattelemaan enää edes sitä, että mihin omankädenoikeus pahimmillaan johtaa. Se johtaa usean vuoden vankilatuomioon aina, kun ja jos joku vielä tappaa internet-mölinän seurauksena jonkun turvapaikanhakijan. Järkihän näiltä on päästään kadonnut jo aikaa sitten.
  Nuoret turhautuneet ja joutilaat miehet alkavat olemaan jo jonkinlainen uhka yhteiskuntarauhalle.
  Jotain tartteis asialle tehdä, mutta mitä kaikkea vielä nähdäänkään maahanmuuttokriitikoiden toimesta. Osa ihmisistä on jo menettänyt kaiken toivon elämässään ja osa tästä porukasta aina valitettavasti ajautuu rikolliselle.
  Toivon, että netin vihanlietsonta lopetetaan eikä sitä jatketa kenenkään toimesta. Se kun saattaa johtaa joidenkin kohdalla jopa äärimmäisiin tekoihin.
  Nyt tarvitaan jäitä hattuun ja maalaisjärki on nostettava kunniaan.

 14. Jari Lummejoki

  Eikös jossain SOO-postauksessa uhottukin, että ” kevät on meidän aikaa”? Olisko tämä nyt sitä? Mahdollista provosointiaspektia ei myöskään sovi unohtaa l. jos mamut ”erehtyvät” puolustautumaan, niin mitäs sitten…ruumiita toden näköisesti. Toivon olevani väärässä.

Kommentoi »

Comments are closed