Sanningen gör ont

23.5.2016 Saku Timonen

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne sade nyligen i tidningen Kaleva att Sannfinländarna är ett parti, som skyddar människor som tänker och handlar rasistiskt:

-Även om de säger offentligt att de inte accepterar hatpropaganda, är de enskilda uttalanden i samband med invandring något helt annat. Man kan inte undvika att tro, att det pågår ett fenomen, som handlar om att de offentligt förkastar rasismen, men att man har inget emot att få alla rösterna.

Detta föranledde förstås till att sannfinländarnas ordförande och Finlands utrikesminister Timo Soini blev rasande:

– Rinne menar alltså att de 524 000 finländare som röstade på Sannfinländarna i förra valet röstade alltså på dem som skyddar rasister. Påståendet är makalöst och ogrundat.

– Att vifta med rasiststämpelyxan är inget nytt för de rödgröna i vårt land, men när det största oppositionspartiets ordförande och tillika opinionsundersökningsälsklingen uttalar sig så, då är det allvarligt och sårar hundratusentals väljare.

Förstås blev Soini rasande, för Rinne säger sanningen som Soini inte vill höra. Partiets de s.k. invandringskritiska element är mestadels rasister, som förskönar sina riktiga motiv genom att kalla sig för invandringskritiska och genom att tala om kostnader som de nyanlända skapar.

Bland deras väljare finns det gott om rasister. Taloustutkimus Oy opinionsundersökningsinstitut har konstaterat detta i en undersökning som partiet självt beställde i augusti 2015.

Vad anser du om följande påståenden?

Håller helt med / Håller med till en del / Jag vet inte / Jag håller inte med helt / Jag håller inte alls med

taloustutkimus elo 2015

Påstående 1) De svarta afrikanernas förmågor är lägre än den vita rasens som bor i väst

Påstående 2) Den ljusare europeiska människorasen ska inte blandas med mörkare raser, eftersom annars hotas grunderna för dess existen

Påstående 3) Alla människor har samma värde oavsett hudfärgen

Källa för ovan: Suomen Kuvalehti 28.8.2015

[Översättarens anmärkning: I Sverige hade motsvarande frågor om raser hade betraktats som rasistiska i sig]

VAS = Vänster

VIHREÄT = Miljöpartiet de gröna

KD = Kristendemokrater

RKP = Svenska Folkpartiet

KOK = Samlingspartiet (moderater)

KESK = Centerpartiet

SDP = Socialdemokratiska partiet

PS = Sannfinländarna

Lägg därtill att en fjärdedel av de som stödjer Sannfinländarna anser att de svarta afrikaners förmågor är sämre än den västliga vita rasens. Knappt fjärdedel anser att den ljusa europeiska rasen inte ska blandas med mörkare raser.

Till råge på allt anser bara mindre än hälften av de som stödjer Sannfinländarna att alla människor har samma värde oavsett hudfärg eller etnicitet. Över hälften av alla som röstade anser alltså att alla människor har inte samma värde. Det blir alltså över 260 000 som är öppet rasistiska.

Det blev faktiskt en nyhet men Soini verkar ha glömt det.

Det är Sannfinländarnas väljare som har de mest rasistiska och negativa uppfattningar om invandringen. Sannfinländarnas supportrar har väldigt tydliga attityder, och det är många som är negativa.” Suomen Kuvalehti 28.8. 2015

Det finns alltså många rasister bland dem som röstar på Sannfinländarna. Varför gav de sin röst till partiet, om de inte hade någon som helst anledning att tro att partiet tycker som de? Har man lurat dem?

Jag vet inte. Men jag minns att Sannfinländarnas ”fortsättningsexplosion” skedde först under valdagen. Det såg ut i valundersökningar att de skulle förlora mycket av sitt stöd men under valdagen såg vi många skinnskallar och lejonsmycken i vallokalerna. Kvällen innan hade skräptidningen MV basunerat ut lögner om att det skulle ha skett en gruppvåldtäkt med nyanlända som skyldiga, och sannfinländare spred aktivt den här ”nyheten”.

Man kan inte undvika att tro, att det pågår ett fenomen, som handlar om att de offentligt förkastar rasismen, men att man har inget emot att få alla rösterna.

Sanningen gör ont. Inte lika mycket som en cykel utan sadel, men gör ont i alla fall, som filmkommissarie Frank Drebin konstaterade.

 

Kommentit (1)
  1. Marianne Kuokkanen
    27.5.2016, 16:21

    Tidningen heter Kaleva.

Kommentointi suljettu.