En stor och smutsig bubbla

24.5.2016 Saku Timonen 

Terrafame -företagets alltså f.d. Talvivaaras aktiviteter har varit märkliga hela tiden och blir bara ännu märkligare. Gruvan har aldrig producerat något annat än salthaltigt avfallsvatten, men ändå häller man in där statens medel ca 650 000 EUR per dag och över 20 miljoner EUR per månad. Nu har medlen tagit slut och man bör få snart 200 miljoner mer, för att avfallsproduktionsanläggningen skulle kunna fortsätta med sin verksamhet.

Den 23 maj uttalade sig Terrafames nya styrelseordförande Lauri Ratia i varenda nyhetssändning att gruvans nedläggning inte skulle kosta de planerade 300 miljoner EUR utan 500 miljoner EUR. Det beror tydligen på att i samband med nedläggningen måste man göra nya betydelsefulla investeringar för vattenrening.

Han menade avfallsvattenreningsverk, som gruvan skulle bygga enligt koncessionen redan under dess första verksamhetsår, men som saknas än idag. Miljökoncessionen gäller ett år till och under den tiden måste man bygga reningsverket.

Jag vet inte hur länge man kan lura vårt lands beslutsfattare, men länge har man kunnat. Nu har man bara låtit företagets styrelseordförande uttala sig och förklara, att det blir billigare att satsa på gruvan än lägga ned den. Det kan hända att någon gång i framtiden den kan producera något som man skulle kunna sälja.

För att ingen annan skulle få höras i den här frågan har myndigheter börjat mörka rapporter, som de själva har skrivit om kostnaderna I samband med att lägga ned gruvan. YLE bad en vecka sedan om att få se utredningarna, uttalanden och motsvarande dokument som näringslivsministeriet har gjort angående nedläggningen. Statsråd vid ministeriet Janne Känkänen som är också Terrafame Groups styrelseordförande gav dem bara en lista av rubrikerna, och inte heller den var omfattande. [YLE:s nyhet om detta på finska]

Utifrån denna lista bad YLE från Kainus Närings-, Trafik och Miljöcentralen (NTM-centralen) ta del av två offentliga handlingar. Den ena heter: En bedömning av Talvivaara gruvans nedläggningskostnader och den andre: Terrafame AB:s aktuella lägessammanfattning: en jämförelse mellan att fortsätta eller lägga ned verksamheten utifrån tillsynsmyndighetens perspektiv. De lämnades inte ut eftersom NMT-centralen har hemligstämplat dem. De är tydligen sådana handlingar att de skulle kunna riskera beredskapen inför olyckor eller undantagstillstånd. Beslutet från NMT-centralen grundas på paragraf 24 av Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet, 1 moment, åttonde stycke:

handlingar som gäller beredskap för olyckor eller undantagsförhållanden, befolkningsskydd eller utredning enligt lagen om säkerhetsutredning av olyckor och vissa andra händelser, om utlämnandet av uppgifter ur en sådan handling skulle skada eller äventyra säkerheten eller förbättrande av den, befolkningsskyddet eller beredskapen inför undantagsförhållanden, äventyra säkerhetsutredning eller syftet med en säkerhetsutredning eller möjligheterna att få information för en utredning eller om ett utlämnande skulle kränka rättigheterna för offer i olyckor, tillbud eller exceptionella händelser, minnet av offer eller närstående till offer,  [Källa Finlex.fi]

Beslutet har alltså ännu inte formulerats, och svårt blir det med tanke på den där lagtexten. En handling som handlar om en gruvas stängning och kostnader kring det kan inte på något sätt hota allt det som listas i lagen.

Även NMT-center känner till detta, annars hade man redan satt beslutet på pränt. Syftet verkar vara att spela tid så pass mycket, att landets regering hinner att besluta om nya medel till gruvan.

Den här gruvan har varit under hela sin existens en märklig helig ko, som matas ständigt, även om den producerar inget annat utom avfall. Den har från början varit en stor smutsig bubbla, en blåsning, som baseras på maktfullkomliga tal och oanvändbar teknologi. Man har hällt in där så mycket statens pengar, att ingen vågar säga högt att de är bortkastade. Därför måste man hälla i mer pengar dit, och intala sig själv att tro att den blir en dag produktiv. Ett enormt misstag ska hanteras på bästa sätt.

Sekretessläggning av handlingar bevisar igen en gammal sanning: om man måste hålla något hemligt, tål den inte dagsljus.

Kommentit (4)
 1. . . . turhaa temppuilua tämä ruotsinkieli. Jää lukematta. Kiitos siitä.

  1. Saku Timonen
   30.5.2016, 16:41

   Ei se temppuilua ole, vaan seurausta tästä Ruotsin radion haastattelusta. Sen seurauksena lukijat Ruotsissa kiinnostuivat. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6424944

   Ruotsinkieliset jutut ovat vain käännöksiä aiemmin suomeksi julkaistuista ja linkki suomenkieliseen on jutun alussa päiväyksen kohdalla.

 2. Eija Viitala
  30.5.2016, 22:26

  Jättebra att texterna översätts till svenska också !

Kommentointi suljettu.