Höpsistit vallassa

Klassisessa Carl Barksin Aku Ankka-tarinassa Aku hurahti höpsismiin.

höpsism

Höpsismihän on sitä, että kaikki tärkeät ratkaisut tehdään heittämällä kolikolla kruunaa ja klaavaa. Tämän päivän uutisten perusteella näyttää siltä, että hallitukseen ja eduskuntaan on pesiytynyt paljon höpsistejä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on vaikeuksissa estettyään omistajaohjauksella vahingonkorvauskanteen nostamisen Finavian entistä hallitusta vastaan. Höpsistinä hän heitti kolikkoa kahden vaihtoehdon välillä. Toinen oli myöntää virhe ja kantaa seuraukset, toinen vastahyökkäykseen käyminen. Kolikko näytti vastahyökkäystä, joten Berner päätti syyttää edellisiä omistajaohjausministereitä Merja Kyllöstä ja Paula Risikkoa. Berner itse on viattomana vain saanut kätensä likaisiksi yrittäessään selvittää heidän aiheuttamaansa sotkua.

Toinen päivän höpsisti on työ- oikeusministeri Jari Lindström. Jokin aika sitten hän esitteli uuden palkattoman työn eli työnäytteen antamisen. Ilmeisesti hänelle on saatu kerrottua, että työnäytettä vastaava työkokeilu on ollut jo kauan olemassa eikä työnäyte toisi mitään uutta. Lisäksi monet palkansaajajärjestöt asettivat Lindströmin perääntymisen kilpailukykysopimuksen ehdoksi.

Aitona höpsistinä Lindström heitti kolikkoa kahden vaihtoehdon välillä. Toinen oli erehdyksen myöntäminen ja toinen hölmöilyn selittäminen suureksi voitoksi. Kolikko näytti, että asia pitää selittää ratkaisevaksi voitoksi ja työnäyte sisällytetään työkokeiluun. Mitään uutta ei tule, vaan palkaton työ on edelleen palkatonta työtä, jota työkokeilun jossain vaiheessa ruvetaan sanomaan työnäytteeksi. Sitten palkaton työntekijä potkaistaan ulos ja otetaan uusi tilalle, mutta ministeri on pelastanut kasvonsa.

Kolmas höpsisti on kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka jostain käsittämättömästä syystä valittiin Ylen tulevaisuutta pohtivaan parlamentaariseen työryhmään. Hän on julkisesti sanonut, että ei lue lehtiä eikä katso televisiota ja kehunut netin roskajulkaisu MV:tä. Hän on siis täydellinen höpsisti, joka ei tiedä mistään mitään, vaan luottaa sokeasti kolikon heittämiseen.

Tosin hän ei heitä kolikkoa, vaan arpakuutiota. Sen sivuihin on kirjoitettu vaihtoehdoiksi monikulttuurisuus, vihervasemmisto, suvakkihuorat, maahanmuuttajat, ruotsinkieliset ja SPR:n vapaaehtoishuorat. Ylen rahoituksen leikkaushalujaan perustellakseen hän heitti kuutiota kaksi kertaa ja sai vastaukseksi monikulttuurisuuden ja ruotsinkieliset. Sitten hän ryntäsi antamaan lausunnon höpsisimin antaman erehtymättömän neuvon pohjalta.

höpsismi

Näin tapahtuisi, jos eläisimme Aku Ankka-todellisuutta. Ikävä kyllä elämme Pahkasika-todellisuutta, jossa vallanpitäjiä on mahdotonta parodioida, koska he tekevät sen itse paljon paremmin. Siinä todellisuudessa Berner on oikeasti häikäilemätön toisten syyttelijä ja Lindström palkattomien työmarkkinoiden nykytilasta tietämätön. Hakkarainen on oikeasti mistään mitään tietämätön.

Siinä todellisuudessa Strömsö korvattaneen Sahurin tarinatunnilla, jossa Hakkarainen sahustauolla tarinoi vaikkapa tällaisia:

t-hakkarainen-mv

Kommentit (17)
 1. Petri Sakkinen
  31.5.2016, 17:53

  Höpsismitarinan viimeisessä kuvassa kapealla tiellä vastaantuleva kuorma-auto työntää Aku Ankan auton jokeen, vaikka kolikonheiton mukaan sen olisi pitänyt peruuttaa. Mistähän saisimme poliittisen kuorma-auton?

  1. Se poliittinen kuorma-auto on toivottavasti vaalit, mutta seuraavat sellaiset ovat kyllä ikävän pitkän ajan päässä.

   1. Meinaatko että äänestämäälä maa muuttuu. Kansa äänestää sitä joka huutaa koviten tai sitä jolla kauneimmat hampaat tai sitä joka on juossut pitkän matkan kovaa. Sitten ihmetellään että mitäs nyt kävi.

 2. Teemu Laitinen
  31.5.2016, 18:31

  Paljon kuvaavaa on se, että hallituksen parhaimmat päätökset ovat jo päättettyjen asioiden perumista.

  Hakkarainen ei ole ilmeisesti huomannut venäjän- ja saamenkielisiä Yle:n ohjelmia. Ai niin, ne ovatkin pitkälti uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Niitä pitää välttää, sillä persukin saattaisi oppia jotain ja saada tartunnan sivistyksestä.

  Uskomatonta mikä valta edellisellä hallituksella yhä on. Kaikki on sen syytä. Ainakin persujen mielestä edellinen hallitus pakottaa heidät tekemään huonoja päätöksiä.

Kommentointi suljettu.