Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Höpsistit vallassa

Klassisessa Carl Barksin Aku Ankka-tarinassa Aku hurahti höpsismiin.

höpsism

Höpsismihän on sitä, että kaikki tärkeät ratkaisut tehdään heittämällä kolikolla kruunaa ja klaavaa. Tämän päivän uutisten perusteella näyttää siltä, että hallitukseen ja eduskuntaan on pesiytynyt paljon höpsistejä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on vaikeuksissa estettyään omistajaohjauksella vahingonkorvauskanteen nostamisen Finavian entistä hallitusta vastaan. Höpsistinä hän heitti kolikkoa kahden vaihtoehdon välillä. Toinen oli myöntää virhe ja kantaa seuraukset, toinen vastahyökkäykseen käyminen. Kolikko näytti vastahyökkäystä, joten Berner päätti syyttää edellisiä omistajaohjausministereitä Merja Kyllöstä ja Paula Risikkoa. Berner itse on viattomana vain saanut kätensä likaisiksi yrittäessään selvittää heidän aiheuttamaansa sotkua.

Toinen päivän höpsisti on työ- oikeusministeri Jari Lindström. Jokin aika sitten hän esitteli uuden palkattoman työn eli työnäytteen antamisen. Ilmeisesti hänelle on saatu kerrottua, että työnäytettä vastaava työkokeilu on ollut jo kauan olemassa eikä työnäyte toisi mitään uutta. Lisäksi monet palkansaajajärjestöt asettivat Lindströmin perääntymisen kilpailukykysopimuksen ehdoksi.

Aitona höpsistinä Lindström heitti kolikkoa kahden vaihtoehdon välillä. Toinen oli erehdyksen myöntäminen ja toinen hölmöilyn selittäminen suureksi voitoksi. Kolikko näytti, että asia pitää selittää ratkaisevaksi voitoksi ja työnäyte sisällytetään työkokeiluun. Mitään uutta ei tule, vaan palkaton työ on edelleen palkatonta työtä, jota työkokeilun jossain vaiheessa ruvetaan sanomaan työnäytteeksi. Sitten palkaton työntekijä potkaistaan ulos ja otetaan uusi tilalle, mutta ministeri on pelastanut kasvonsa.

Kolmas höpsisti on kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka jostain käsittämättömästä syystä valittiin Ylen tulevaisuutta pohtivaan parlamentaariseen työryhmään. Hän on julkisesti sanonut, että ei lue lehtiä eikä katso televisiota ja kehunut netin roskajulkaisu MV:tä. Hän on siis täydellinen höpsisti, joka ei tiedä mistään mitään, vaan luottaa sokeasti kolikon heittämiseen.

Tosin hän ei heitä kolikkoa, vaan arpakuutiota. Sen sivuihin on kirjoitettu vaihtoehdoiksi monikulttuurisuus, vihervasemmisto, suvakkihuorat, maahanmuuttajat, ruotsinkieliset ja SPR:n vapaaehtoishuorat. Ylen rahoituksen leikkaushalujaan perustellakseen hän heitti kuutiota kaksi kertaa ja sai vastaukseksi monikulttuurisuuden ja ruotsinkieliset. Sitten hän ryntäsi antamaan lausunnon höpsisimin antaman erehtymättömän neuvon pohjalta.

höpsismi

Näin tapahtuisi, jos eläisimme Aku Ankka-todellisuutta. Ikävä kyllä elämme Pahkasika-todellisuutta, jossa vallanpitäjiä on mahdotonta parodioida, koska he tekevät sen itse paljon paremmin. Siinä todellisuudessa Berner on oikeasti häikäilemätön toisten syyttelijä ja Lindström palkattomien työmarkkinoiden nykytilasta tietämätön. Hakkarainen on oikeasti mistään mitään tietämätön.

Siinä todellisuudessa Strömsö korvattaneen Sahurin tarinatunnilla, jossa Hakkarainen sahustauolla tarinoi vaikkapa tällaisia:

t-hakkarainen-mv

Kommentit (17)

 1. Petri Sakkinen

  Höpsismitarinan viimeisessä kuvassa kapealla tiellä vastaantuleva kuorma-auto työntää Aku Ankan auton jokeen, vaikka kolikonheiton mukaan sen olisi pitänyt peruuttaa. Mistähän saisimme poliittisen kuorma-auton?

  • Harri M

   Se poliittinen kuorma-auto on toivottavasti vaalit, mutta seuraavat sellaiset ovat kyllä ikävän pitkän ajan päässä.

   • jore puusa

    Meinaatko että äänestämäälä maa muuttuu. Kansa äänestää sitä joka huutaa koviten tai sitä jolla kauneimmat hampaat tai sitä joka on juossut pitkän matkan kovaa. Sitten ihmetellään että mitäs nyt kävi.

 2. Teemu Laitinen

  Paljon kuvaavaa on se, että hallituksen parhaimmat päätökset ovat jo päättettyjen asioiden perumista.

  Hakkarainen ei ole ilmeisesti huomannut venäjän- ja saamenkielisiä Yle:n ohjelmia. Ai niin, ne ovatkin pitkälti uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Niitä pitää välttää, sillä persukin saattaisi oppia jotain ja saada tartunnan sivistyksestä.

  Uskomatonta mikä valta edellisellä hallituksella yhä on. Kaikki on sen syytä. Ainakin persujen mielestä edellinen hallitus pakottaa heidät tekemään huonoja päätöksiä.

 3. Heikki

  Berner noudattaa SSS-hallituksen omaksumaa ja vakioksi muodostunutta kaavaa: nykyisen hallituksen ministerien tekemät mokat ja typerät päätökset ovat edellisen hallituksen syytä.

  Niinpä myös Bernerin tekemä päätös estää vahingonkorvauskanteen nostaminen on sekin edellisen hallituksen syytä.

  Edellisen hallituksen syyttämisessä ovat tähän asti kunnostautuneet pääasiassa persut, mutta nyt siihen tarttui kepulainenkin ministeri. Saa nähdä, miten kauan kokoomuslaiset sietävät Kataisen/Stubbin hallituksen syyttelyn nykyisiltä hallituskumppaneiltaan.

 4. Juha Halmu

  Nyt on täsmä. Tosin kyse taitaa olla myös näennäishöpsismistä, joka tarkoittaa että tehdään kaksi haitallista päätöstä, perutaan yksi juhlallisesti – ja se yksi jää. Täysin yleistä suunnitelmakapitalismia. Tulee mieleen kirja Aapo Heiskasen viikatetanssi.

 5. mikko k

  Pahkasika lehti oli hyvä. En silti uskonut siitä tulevan todellisuutta. Pelkään tulevaisuutta kun nämä kojakit ovat päätöksensä tehneet niin miten niitä aletaan perumaan…

 6. Erkki Weurlander

  Kirotusvihreitähän satuu. Se on hupsis (pitipäs sattua) eikä höpsis (kuitataan naurulla).
  Yhdesä laluamme siten Money money… (cabaret-money)

 7. Mauri Pulkkinen

  Yhtäältä on hyvä ottaa kesäpäivä kevyesti satiirisoiden. Hyvä myös on, että jutun viimeinen kappale kiinnittää asiat todellisuuteen kiitettävästi.

  Valitettavasti Teuvo Hakkarainen on entinen sahuri. Sillä saralla hän on varmasti mies paikallaan. YLE:n tulevaisuutta pohtivan työryhmän jäsenenä hän on kuin eskimo päiväntasaajalla. Kike Elomaa ymmärtää sentään olla lausumatta mitään keskeneräisistä asioista.

  Minua on oikeasti hirvittänyt meno ”Stalinin hampaan” varjossa Varsovassa Puolassa. Siellä Laki ja oikeus -puolue on valtaan päästyään ”puhdistanut” mediaa, virkakoneistoa ja puuttunut oikeuslaitoksen toimintaan.

  PS on pitkälti aatteellinen vastine Laki ja oikeus -puolueelle Suomessa. Monet asiat yhdistävät näitä oikeistopopulisteja: EU-vastaisuus, maahanmuuttovastaisuus, näennäinen arvokonservatismi ym.

  Monen persun suusta on kuultu vähintäänkin peiteltyä uhkailua YLE:ä ja muita medioita kohtaan, kun uutisointi ei ole sattunut miellyttämään.

  Erittäin vakavaa olisi, jos rahoituksen vähentämisen, lisäkontrollin tms. muodossa ryhdyttäisiin murentamaan YLE:n asemaa ja toimittajien sananvapautta.

 8. Kiki

  Tuli ilkeä ajatus Teuvosta mieleen: Kun alkaa näyttää siltä, että todellisuus ei muistutakaan MV-lehden otsikoita tai pikku pään synnyttämää vihakuplaa, pannaan todellisuus muistuttamaan niitä muuttamalla valtakunnallista mediaa. Kun poistetaan televisiosta homot, hurrit, liian fiksuja puhuvat, liian monimutkaiset asiat, vierasmaalaisen näköiset ja naiset, jotka puhuvat liikaa eivätkä ole tarpeeksi nättejä ja uutisten lopussa luetellaan viikon suvakkihuorat, punavihreät ja mamut, joita pitää osoitella sormella kaupungilla ja kieltäytyä palvelemasta, vähennetään kaiken maailman ajankohtaishöpinöitä ja taideohjelmia, lisätään urheilua ja Uuno Turhapuroja, niin ollaan varmaan aika lähellä teuvojen kosteaa unta.

  • Virve Valoheimo

   ”Perussuomalaisten keskeinen tavoite Yle-työryhmässä on Ylen tehtävien tarkentaminen ja osin uudelleen määritteleminen. Tässä yhteydessä Yle-lakia on muutettava. Laki säätää nykyisellään Ylen tehtäviin kuuluvaksi myös monikulttuurisuuden tukemisen.
   – Monikulttuurisuuden tukeminen on poistettava Yle-laista. Tässä asiassa emme nyt aio antaa periksi, linjaus on täysin tarpeeton, Hakkarainen sanoo.
   – Ruotsinkielistä ohjelmistoa pitää myös karsia. Ruotsinkielisten tuotantojen osuus Ylen budjetista ja tuotannosta on suhteettoman suuri verrattuna ruotsinkielisen väestön määrään.”
   https://www.suomenuutiset.fi/rahoitus-ja-tehtavat-hiertavat-yle-tyoryhmaa-hakkarainen-monikulttuurisuus-ja-homppa-pois/?utm_campaign=persut&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

   Hakkarainen kaipailee jotain 40-luvun Neuvostoliiton meininkiä. Ylen kanavat ovat todella hyviä; saadaan asiallisia dokkareitakin. Hakkarainen tykännee MV:sta, kun on niin simppeliä ja mutkat oikaistaan vääriksi kylläkin.

   Kunpa saataisiin hömppä pois eduskunnasta. Hakkarainenkin.

 9. Jorma lehikoinen

  Anne Berner on pätkähöpsisti. Hän on vain yhden kauden kansanedustaja ja toivottavasti pitää lupauksensa. Jos oikein muistan, niin Elina Lepomäki oli myyjän puolella, kun Finnavian johto osti myrkkypillereitä, jotka maksavat 34 000 000 euroa. Lepomäki näyttäis olevan kaikkien asioiden erikoisasiantuntija.
  Teuvo Hakkarainen ja Jari Lindström häipyvät höpölään Timo Soinin tappion mukana. TH saanee nimensä kommentaattorin paikalle MV:ssä Yle-taustansa ansiosta. Toivottavasti muut höpönassut eivät näe monta joulua.

 10. Höpsistit vallassa | Suomi Tykkää

  […] Klassisessa Carl Barkisin Aku Ankka-tarinassa Aku hurahti höpsismiin. Höpsisimihän on sitä, että kaikki tärkeät ratkaisut tehdään heittämällä kolikolla kruunaa ja klaavaa. Tämän päivän uutisten per… …read more […]

 11. stunned

  Hautala joutui eroamaan juurikin omistajaohjauksen käytöstä nousseen kohun vuoksi. Mutta Heidi olikin Greenpeacen aktivistien puolella suurpääomaa vastaan.

  https://www.vihreat.fi/artikkeli/2013/10/valtion-omistajaohjauksesta-vastaava-kehitysministeri-heidi-hautala-eroaa-tehtavastaan

  – Olen vakaasti sitä mieltä, että on yritysten etu käydä vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa. Tämä on yritysvastuun perusajatus, ja vastuullinen toiminta on kulmakivi taloudelliselle menestykselle nykymaailmassa.

 12. Pauli Räsänen

  Höpsismin, juuret on agloamerikkalaisen ,Locelaisen liberalismin tuotoksissa. Locelaiseen ihmiskäsitykseen kuuluu yksilön olemuksen lajentuminen hänen hankkimansa varallisuuden mittaiseksi.
  Tuon maailmankatsomuksen populistisen sanoman levittäjä on juuri Aku Ankka ja juuri roope edustaa tuon aarvojärjestelmän ihanteen ydintä, siksi ei ihme, että taloutemme erääksi pää ogelmaksi on kaikessa hiljaisuudessa nousemassa rahavarojen holvaantuminen , roope sedän sielunmaiseman omaaviien kanssakulkioiden pankkitileille.

  Aku puolestaan edustaa tuota onnetonta luuseria, jonka voi hvin todeta juuri todeta tuon mainitsemasi populismin kohteeksi, hän edustaa selvästi yksinkertaista enemmistöä.

  Kuten muistamme aku saa joskus päähän potkinnasta tarpeekseen, silloin tämä yleensä tekee jotain epätoivoista, nyt nämä akun hegeenheimolaiset ja kohtalotoverit ovat saaneet pientä valoa paremmasta, ovathan he löytäneet Soinin ja mikä vielläparempaa Trumpin.

 13. tapani hakala

  Ei liity höpsismiin mitenkään, mutta Hakkkaraisen mielipide sai minut kirjoittamaan.. Meille tavallisille – ei PS- valtamedia esittää aika näkemyksillistä kantaa, valikoiden tarkkaan julkaisemansa. Kuka luki Aamulehdestä tai Hesarista tapahtumista, joista on kerrottu MV-lehdessä? Ja jotka ovat totta – kuten Calaisin mellakat, pienemmistä puhumattakaan.

  • Mauri Pulkkinen

   Silloin jos lukee pelkästään MV-lehteä, voi syntyä käsitys, että ”valtamedia” ei uutisoi esim. Calais’n mellakoista tms. Niistä on uutisoitu näkyvästi mm. tv-uutisissa ja myös taustoittavia juttuja on näkynyt mediassa.

   Nettilehtien ilmaisversioissa on myös aivan kiitettävästi ja monipuolisesti käsitelty eri aihealueita ml. pakolaisvirrat. Ainoa ongelma on, että kommenttipalstat ovat täyttyneet asiattomasta törystä ja kommentointia joihinkin aihealueisiin on jouduttu rajoittamaan.

Kommentoi »

Comments are closed