Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Inhoa yli rajojen

– Perkele, miehestä ei oo muuhun kun heittämään paskoo toisen kenkiin! 

Näin sanoi kirjan ja elokuvan Kivenpyörittäjän kylä kaivinkonekuski Mujunen halveksuen Urholle, joka oli kateuksissaan rikkonut hänen kaivinkonettaan ja polkenut koneen vierellä olleet kengätkin suohon.

Suunnilleen samoin sanoi 81-vuotias äitini, kun kerroin hänelle eilisestä rottapostista. Asiasta uutisoivat myös Ilta-Sanomat ja Helsingin Uutiset.

Niinpä niin. Ei rintamalla etulinjassa olleen isänsä puolesta lapsena pelännyt ja jälleenrakennuskaudella nuoruutensa elänyt muori yhtä rottaa ja sen lähettäjää säikähdä. Minun yöuneni eivät tapauksesta kärsi yhtään. Postin lähettäjä munasi itsensä täydellisesti. Rottapostin lähettäminen 3-vuotiaalle pojalle ja 81-vuotiaalle mummolle kertoo lähettäjän selkärangattomuudesta kaiken.

Teko oli niin halpamainen, että se poiki yllättäviä yhteydenottoja. Rajat kiinni-liikkeen useampikin aktiivi otti minuun asiallisesti yhteyttä ja kertoi, että postin lähettäjän ei kannata rehvastella teollaan missään. Jos hän paljastuu, niin kunnian kukko ei laula. Siinä samalla tuli juteltua näiden Rk-aktiivien kanssa muutenkin keskustelun yleisestä tasosta ja soveliaista toimintatavoista. Heidän sanomansa oli selkeä: lapset ja vanhukset jätetään rauhaan eikä uhkailua sallita missään muodossa.

Tässä päästiin siis oikeasti dialogiin, vaikka sillanrakennuksesta ei varsinaisesti vielä kannattane puhua. Minulle ainakin tuli selväksi, että Rk-liikkeessä tunnetaan kunniallisuus, vaikka joskus sitä on kommentoinnin perusteella vaikea uskoa. Näiden minuun yhteyttä ottaneiden kanssa tulen keskustelemaan jatkossakin, jos he niin haluavat.

Rottapostittaja teki tahtomattaan palveluksen rupeamalla eri mieltä asioista olevien yhteiseksi inhokiksi ja mahdollistamalla asiallisen keskustelun. Hän halusi lietsoa sotaa, mutta teki sen niin halpamaisin keinoin, että tuli sysätyksi syrjään yhteisen inhon saattelemana.

Tällä jutulla haluan sanoa, että rottaposti on minun osaltani käsitelty ja viranomaiset saavat jatkaa tästä. Haluan sanoa vielä toimittajille, tutkijoille ja nettikeskustelijoille senkin, että älkää koskaan taipuko uhkailun edessä. Jos taivutte kerran, niin joudutte taipumaan aina. Sananvapautenne on mennyttä ja teidät on vaiennettu ikuisiksi ajoiksi.

Jos pysytte lujina, niin teille voi aueta mahdollisuus ihan oikeaan dialogiin eri mieltä olevien kanssa. Sen tämä tapaus opetti minulle.

Se opetti myös sen, että MV:n sivuilla kokoontuvilla ei ole mitään käsitystä kunniallisuudesta. He saavat jatkossakin kilpailla paskanheitossa ihan vain keskenään.

mv

***

Kommentointiin samat ohjeet kuin eilenkin. Moderointi on tiukkaa ja banni tulee helposti. Eilinen juttu poiki kuusi kommentoinnin estoa. Jotkut eivät halua uskoa puhetta.

Kommentit (20)

 1. Teemu Laitinen

  Kai tässä täytyy alkaa tosissaan miettimään etunimen vaihtoa, kun noita Teemuja joilla viiraa päässä on aika monta.
  Mutta tosissan. Kuinka tuollaisten ihmisten kanssa voisi keskustella, tai ottaa heitä tosissaan, kun vanhusten ja lasten peloittelu on heille vai hurttia huumoria?
  Koskeeko rauhaan jättö, myös turvapaikkaa hakevia, maassa jo pakolaisina olevia, sekä muita ”väärän” värisiä lapsia ja vanhuksia.

 2. Mika Harjula

  Hyvä Saku!

  Sinunlaisiasi asiakirjoittajia tarvitaan. Varmaan paikka paikoin aika raskas posti. Isoa peukkua kuitenkin ja tsemppiä! Harvoja bloggaajia seuraan, jos oikeastaan ketään muuta. Näytä niille, ja juurikin faktojen kautta! Kirjoitukset, jotka perustuvat tosiasioihin on vaikea kumota. Näin on ollut, on ja tulee olemaan.

 3. Sanna

  Ihan kuin tuo tietty ihmisjoukko olisi löytänyt uuden kielen ja sanaston jota käyttää. Ja siihen liittyen vastaavan ajattelutavan. Mihin on hävinnyt yleinen kunnioitus? Lietsojat vievät ihmisiä kuin pässejä narussa ja porukka seuraa? Uskomatonta myrkkyä ihmisten viesteissä..

 4. Petri Sakkinen

  Dialogi rasistien ja uusnatsien kanssa on outo ajatus.

  • kimmo federley

   höpöhöpö, jos keskustelee vain samankaltaisen ajatusmaailman omaavien kanssa, mikään asia ei edisty yhtään mihinkään

   • Pirkko Ryyppö

    Petri Sarkkinen kommentoikin dialogista, mikä on täysin mahdotonta (kuten on huomanttu) rasistien ja uussnatasien kanssa. Vai oletkto ehkä itse löytänyt jonkun keinon heidän kaltaistensa kanssa keskusteluu? Olisin siitä erittäin kiinostunu etenkin naisena, joka on ainakin tähän saakka saanut asiallisiin kysymyksin tai kommentteihin vastauksia ”… huora sitä ja tätä ja toivottovasti sinut tai lapsesei raiskataan jne….” Siinäpä sitten yritätät ns. kehittää dialogia.

   • Petri Sakkinen

    On mahdotonta käydä mielekästä dialogia sellaisten kanssa, jotka aloittavat puheenvuoronsa sanoin höpö höpö tms. ja joiden kanssa ei ole mitään yhteistä käsitteellistä pohjaa.

    Katson väitteeni todistetuksi kommenttisi kautta.

 5. Samppa Haapavaara

  Voi Teemu Hirvos parkaa. Näin hyvin uutisoitu asia, kuin Johanna Tukiaisen lähettämä rottaposti kääntyy hänen kommentissaa päälaelleen. Paljoa ei taida tosiasiat painaa, kun infosotaa käydään?

 6. Mauri Pulkkinen

  Nenäkkyytteen ja näsäviisauteen olen törmännyt alle 15 v. ikäluokissa näinä päivinä. Joillakin se kuvakaappauksen perusteella jatkuu aikuisikään. Anonyymit rotanlähettäjät saattavat jossain lyödä yläfemmaa, mutta toinen ääni on kellossa, kun joku heistä ennen pitkään jää kiinni.

  Sitten voidaan anoa sääliä ja armoa.

  Vaikka meitä opetetaan antamaan anteeksi, ei seurauksitta voi jättää tuollaisia ihmisrottia. Julkinen häpeäpaalu on vähintä, mitä seurauksena langetettakoon.

  Nyt lähden polttamaan adrenaliinia harjoittamalla uuskielellä kommunismia eli polkemaan pyörällä lenkin.

  Sirppi ja vasara ajoivat aiemmin symbolin virkaa. Konevoimalla töitä tehden ei synny työssä karaistuneita miehiä vaan rääpäleitä. Olisi aivan hyvästä, jos pistolapion, kottikärryn, kaarisahan, rautakangen, kirveen yms. kanssa nuo rotanraadoilla leikkivät kuluttaisivat energiaansa. Voisi samalla saada tuntumaa, millä tavoin tämä maa on nostettu jaloilleen ja minkälaista sitkeyttä ja voimaa siihen on tarvittu.

  Voimia riitti myös lukemiseen ja itsensä sivistämiseen toisin kuin näillä anonyymeillä, raukoilla rotilla.

 7. Tommy Björklund

  Hienoa että Rk-porukka ottaa asiallisessa mielessä yhteyttä. Taitaa vaan valitettavasti olla kyse siitä hyvin pienestä fiksujen joukosta siinä porukassa. Ainakin 90% FB:ssa mouhovasta porukasta on vähintään imbesillejä. Aina kun siellä joku jäsen yrittää edes hieman hillitä sitä tolkutonta vihapuhetta, niin hän saa niskaansa ison kasan näitä imbesillejä. Hyvä tietty siinä mielessä, että tuota sakkia ei kukaan enää ota tosissaan.

  Hyvä Saku kun jaksat ja uskallat, näille ei pidä antaa tuumaakaan periksi. Noin raukkamainen tyyppi tuskin uskaltaa oikeasti edes kohdettaan lähestyä, mutta äärimmäisen ikävää tuo on. Tsemppiä myös äidille, vaikka, kuten sanoit, ei taida häntä paljoa hetkauttaa.

 8. maaria s.

  La lucha continua! Eli tsemppiä ja jaksamista. Olin pari päivää hiljaista tyttöä koska en oikein keksinyt sanoja sille, miten kuvata niin syvää tekojen alhaisuutta ja omaa halveksuntaani rottien, hiirien vai mitä niitä onkaan, lähettäjille ja vielä lapsille ja vanhuksille. (Menköön nyt monikossa…). Onneksi on Saku joka keksii sanat puolestani.

 9. Manne Laukkanen

  Petri Sakkinen: dialogi rasistien ja uusnatsien kanssa on paitsi tärkeää, etenkin mahdollisuus. Luuletko että käännynnäiset kääntyvät helpoimmin ilman että kukaan auttaa heitä pelkojensa ja kauhujensa irrationaalisuuden käsittelyssä? Mietitääns pidemmälle nyt.

  • Pirkko Ryyppö

   Käännynnäiset? Kuulostaa kommentti niinkuin puhuisi jostain uskonlahkosta.

   • Meikä Mattilainen

    Siitähän tässä on kyse, lahkosta joka omaksuu uskomuksia, jotka eivät perustu tosiasioihin. Se, että vihaat enemmistöä maailman ihmisistä, yrität selitellä syyksi siihen teot joihin~1% tai pienempi osa tästä valtavasta ihmisjoukosta on syyllistynyt, on hyvin kauakana rationaalisesta toiminnasta. Jos nämä ihmiset vihaisivat myös maailmanhistorian väkivaltaisimman uskonnon, kristinuskon, jokaista harjoittajaa lukuisen kristittyjen suorittamien hirmutekojen vuoksi ja kaikkia saksalaisia natsien toiminnan vuoksi ym. ihmisryhmiä joiden keskuudesta löytyy/on löytynyt hirvittäviin tekoihin syyllistynyt joukko yksilöitä, olisi heidän logiikkansa edes yhtenäistä vaikka perusteet olisivat edelleen yhtä huonoja. Rasistien vihaama joukko ihmisiä on yleensä valtava: Afrikkalaiset ja muut ”liian tumman” ihon omaavat,kaikki muslimit, arabit, Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän väestö sekä tietyt Aasian ja Tyynen valtameren kansat riippuen kuka rasisti on kyseessä. Tästä huolimatta, Eurooppalaiset valkoiset kristityt ovat aiheuttaneet kärsimystä muille kansoille kaikista eniten, käyttäneet taloudellisesti hyväkseen, suorittaneet kansanmurhia ja aloittaneet enemmän sotia kuin mikään muun mantereen väestö, vaikka Eurooppalaisia on vähemmän kuin monia muita ryhmiä. Kristinusko on opetuksiltaan vähintään yhtä väkivaltainen kuin islam ja käytännön teoilta 2000 vuoden ajalta paljon tuhoisampi ja useamman kuolemaksi koitunut, (vaikka ei aina ole helppoa määritellä onko uskonto oikeasti syy ihmisten toimiin, vai tekosyy.) Silti rasistit näkevät (valkoisten ja kristittyjen) eurooppalaisten teot yksilöiden toimina, yksittäistapauksina kun taas toista etnisyyttä/ uskontoa edustavien teot koko ryhmän todellisen luonteen paljastavana osoituksena tämän kulttuurin väkivaltaisuudesta/ rappiosta. Kaikki hyvät teot/asiat taas ovat eurooppalaisilla osoitus koko kulttuurin ylivertaisuudesta ja rasistin vihaamilla ryhmillä yksittäistapaus ja poikkeus joka ei kerro mitään, ehkä siitä kuuluu jopa kunnia valkoiselle ihmiselle. Rasismi ei pohjaudu järkee tai tosiasioihin, vaan vihaan ja luuloihin/ fantasiaan. Jos olet rasisti joka ei tätä ymmärrä, suosittelen maailman historian opiskelua. Et voi ymmärtää nykyhetken tilannetta oikein, jos et tunne historiaa kunnolla. Jos yrität etsiä maailman tilanteeseen selitystä nykyhetkestä tai pelkistä ihmisten ominaisuuksista, sen sijaan että tutkisit historiaa, mistä löydät syy-seuraussuhteet, jotka selittävät eroja maailman oloissa, päädyt helposti rasistien omaksumaan, virheelliseen johtopäätökseen.

 10. Panu Saarela

  Samoille tosiasioille voi perustaa monenlaisia mielipiteitä, mutta ei mitä tahansa. Näitä rotanlähettelijöitä ärsyttää suunnattomasti juuri Timosen pitäytyminen faktoihin. Niitä kun ei osaa eikä voi kumota, niin surkimuksen ainoaksi muka itsetuntoa kohottavaksi keinoksi jää rienaaminen ja uhkailu. Uhmaikäis(t)en tasolla mennään.

 11. Tuomo kerkelä

  Ehkä sääli ja suru tulevat päällimmäisenä mieleen näistä tapahtumista. Olen pystynyt välttämään pahimmat ”keskustelut” näiden onnettomien kanssa lähinnä välttelemällä lukemasta keskusteluketjuja / -palstoja. Tämä on kuitenkin jälleen kerran hieman liikaa sivustakatsojalle. On valtavan hienoa, että teitä ihmisiä riittää, jotka aktiivisesti vastustatte täällä Some-palstoilla näitä surullisia hahmoja. Toivon ja kuvittelen kuitenkin ettei näitä terhikiemunkeja ja Olli-immosia komppaajineen ole tässä maassa kovinkaan paljon. ”Dumma tunnor bursta mest! Ruotsinopettaja 90-luvulta häpeäisi..

 12. Rintsu

  Mitä on rohkeus? Miten se mitataan tai miten se punnitaan?

  Jos yhteen vaakakuppiin laittaa pisarankin oikeaa rohkeutta ja toiseen vaakakuppiin poskettoman määrän sanahelinää, mutua, tietämättömyyttä, osaamattomuutta, paskanjauhantaa, pelkoa, uhoa, rottapostia ja pahaa tahtoa… niin kummallehan puolelle se vaaka kallistuu jos punnitaan rohkeutta?
  Kun toisessa vaakakupissa sitä on ja toisessa ei.

  Ikävä kyllä tosiaankin jotkut luulevat, että lyömällä lisää uhoa tai kuolleita rottia siihen painottomaan vaakakuppiin se ikäänkuin alkaisi painaa enemmän.

  Millä otoksella ne PISA- tutkimukset tehdään?

 13. Miika

  aika paljon noissa facebook kommenteissa ollaan ilman omaa kasvokuvaa…….varsin munattomia miehiä. ei oo pokkaa esittää kommenttinsa oikealla nimellä ja kuvalla. ei nää oo ees miehiä.

 14. Antti Alfthan

  Kyllä se dialogi toisinajattelevien kanssa on kokemukseni mukaan hyvinkin mahdollista. Kun kohdataan ihminen ihmisenä, mielellään silmästä silmään, valmiina antamaan tilaa. Eikä otsa kovin rypyssä. Todennäköisesti kumpikin jää omaan uskoonsa, mutta jotain pientä on silti tapahtunut.
  Netissä ihmiset eivät kohtaa siten että sanojen vivahteita ja kasvojen ilmeitä voisi lukea. Ei vaikka miten hymiöitä viskoisi. Siinä mielessä en odota nettikeskustelulta paljoa. Ja samanmielisten kanssa on pitemmän päälle tylsää nyökkäillä.
  Jalkautukaamme!
  (Annan viisaita neuvoja ilmaiseksi, mutta se ei tarkoita että toimisin oppieni mukaan, minäkään. Pikemmin könötän.)

 15. Jussi Pelkonen

  Minä kävin viime viikonloppuna kotiovellani melkein tunnin kestäneen hyväntahtoisen keskustelun kahden 20-30-vuotiaan jehovantodistajaneidin kanssa.

  Minä en ole ihmisistä ainakaan se kaikkein suvaitsevin, jos tiettyjä asioita aletaan sorkkia. Jehovantodistajien kanssa minun ei ollut lainkaan vaikeaa keskustella, koska ilmoitin heti alussa, mikä oma vakaumukseni on, mutta sanoin myös olevani (taas kerran) valmis kuuntelemaan, mikä on jehovantodistajien käsitys maailmasta, uskonnosta ja kuolemanjälkeisistä tapahtumista.

  Keskustelimme pitkään, ja lopuksi kiitin neitejä käynnistä.

  Voisin samaan tapaan keskustella RK-ryhmäläisten, S.o.O-porukan tai rotanlähettäjien kanssa: ilman aggressiivisuutta, yltiönationalistista mesoamista tai jehovantodistajiltakin takavuosina kuulemaani ”uhkailua”: ”Jos et usko meidän tapaamme ajatella, kuolet varmasti vääränväristen ja -uskoisten lahtaamana – ja jos hyvin käy, suuhusi on vieläpä tungettu kuollut rotta!”

Kommentoi »

Comments are closed