Esivalta ja kerjäläiset

Monia kymmeniä on sellaisia vaivaisia, köyhiä, loppuuneläneitä, vanhoja, sokeita ja rampoja, joiden nimien kanssa Korkealla Esivallalla ei ole mitään tekemistä.

Näillä sanoilla kuittasi Ruoveden kirkkoherra kaikki seurakuntansa köyhät vuoden 1635 henkikirjan lopuksi. Hän ei pitänyt näitä ihmisiä henkikirjaan merkitsemisen arvoisina eikä halunnut olla heidän kanssaan missään tekemisissä. Nyt kolme perussuomalaista kansanedustajaa eli Olli Immonen, Rami Lehto ja Jari Ronkainen menevät vielä pitemmälle. He haluavat kieltää köyhien kerjäläisten olemassaolon ja ovat tehneet asiasta lakialoitteen.

Ei tässä ole mitäään uutta. Kerjäämiskieltoa on vaadittu vuosikausia ja se on hylätty eduskunnassa vuosina 2010 ja 2013. Aiemmin sitä ovat vaatineet lähinnä kokoomuksen kansanedustajat, mutta nyt kerjäläisiä eivät siedä silmissään köyhien puolustajaksi julistautuneen puolueen edustajat. He perustelevat aloitettaan täsmälleen samalla tavalla kuin kolme vuotta sitten hylättyä aloitetta puolusteltiin:

Kerjääminen on organisoitua toimintaa ja siihen liittyy olennaisesti ihmiskauppaa, lasten hyväksikäyttöä, prostituutiota ja muita järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä.

Tästä nähdään, että aloite on suunnattu ulkomailta tulleita kerjäläisiä vastaan. Tästä nähdään myös, että ainakaan nämä kolme eivät seuranneet käsittelyn vaiheita kolme vuotta sitten. Tai sitten he kuvittelevat, että kukaan muu ei seurannut.

Helsingin poliisi tyrmäsi vahvimman argumentin jo kesällä 2013 toteamalla, että kerjäläiset eivät ole ihmiskaupan tai järjestäytyneen rikollisuuden uhreja eivätkä myöskään itse rikollisia. Perustuslakiasiantuntijat ovat moneen kertaan todenneet, että aiotun kaltainen kerjäämiskielto on suunnattu vain tiettyä ihmisryhmää vastaan, joten se on ongelmallinen perustuslain kannalta. Perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia ja jos kerjääminen kiellettäisiin, niin kielto koskisi ihan kaikkia kotimaisesta euronpummaajasta romanialaiseen kadulla istujaan. Lisäksi häiritsevä kerjääminen on jo nyt kielletty järjestyslaissa.

Nämä kolme kansanedustajaa haluavat siis aloittaa karusellissa uuden kierroksen. Tukea he tullevat saamaan ainakin kokoouksesta, sillä kokoomuslaisen maailmankuvaan ei mahdu köyhyys. Köyhän ihmisolennon näkeminen häiritsee hänen onneaan ja muistuttaa ikävästi elämän rumasta puolesta. Perussuomalaisen nuivaan maailmankuvaan eivät mahdu ulkomaalaiset, joten ei ole mikään ihme, jos kerjäämiskieltoa haluavat löytävät taas toisensa.

Lopputulos tulee kuitenkin olemaan sama kuin ennenkin eli kerjäämistä ei voida kieltää. Valmistelumyllyä pyöritetään ihan turhaan ja vain siksi, että kolme perussuomalaista halusi saada aikaan puhetta ja näyttää kannattajilleen, että tiukkoja poikia ollaan.

Siitä he eivät puhu mitään, että heidän oma puolueensa on hallituksessa leikkaamassa kaikkein köyhimmiltä, joilta vaalikampanjan mukaan ei voinut eikä saanut leikata. Kun nyt kuitenkin leikataan, niin ainakin seuraukset halutaan raivata pois näkyvistä. Kielletään kerjääminen, kielletään leipäjonot ja kielletään köyhyys, niin ongelmaa ei ole.

Sitten voidaankin todeta entisen kirkkoherran tavoin, että  vaivaisten, köyhien, loppuuneläneiden, vanhojen, sokeiden ja rampojen kanssa ei ainakaan perussuomalaisen eliitin muodostamalla Korkealla Esivallalla ole mitään tekemistä.

Kommentit (23)
 1. Anneli Kanto
  9.6.2016, 10:58

  Ovatko ehtineet miettiä, miten käy feissareiden, jos kerjäämisen kieltävä laki tulisi? Sehän on periaatteessa häiritsevää kerjäämistä, vaikka feissarit eivät pyydäkään rahaa itselleen. Minua feissarit häiritsevät ja ärsyttävät kyllä. Kiirehtiessäni asemalta kokoukseen en tosiaankaan jaksa keskittyä Antarktiksen tilaan tai kehitysmaiden lapsiin, niin egoisti olen.

  1. Petri Sakkinen
   9.6.2016, 12:27

   Tyypillinen vastaus tähän osaa kerjäläisongelmaa, johon kuuluvat niin Punainen risti kuin sotaveteraanijärjestötkin on, että niihin on poliisin lupa. Minun häiriintymistäni luvallisuus ei kuitenkaan lainkaan vähennä.

   1. Harri Koskinen
    9.6.2016, 13:47

    Tässä on taas se ongelma, että suomalaisittain on aina ollut tapana auttaa muita tien päällä, vaikkapa ojaan ajanutta tai muuten vaan auton kanssa ongelmissa olevaa. Näissä talviolosuhteissa se on aika tärkeää.

    Entisistä itä-blokin maista tulleet “kerjäläiset” ovat ottaneet jopa maantierosvomaiset elkeet ja käyttävät aika ronskisti tätä avuliaisuutta hyväkseen. Tämä tietenkin johtaa siihen, ettei oikeasti hädässä olevia ihmisiä uskalleta enää pysähtyä auttamaan, varsinkin kun lainkuuliaisilla kansalaisilla ei ole rynnäkkökivääriä auton peräkontissa.

    1. tuo juttu nyt on jo aika vanha, täältä Pohjois-Karjalasta ilmiö katosi jopa uraanilegendoista yli 10 v sitten. Sikäli kuin sitä missään muualla koskaan olikaan, itse ainakaan en tunne ketään, joka itse olisi siihen törmännyt.
     Autokuskeja Venäjältä sen sijaan riittää nytkin, samoin sieltä haettua bensaa.

 2. Jussi Pelkonen
  9.6.2016, 11:08

  Perussuomalaiset alkavat olla samoilla linjoilla kuin konjakkia nauttineet sikariselkärankaiset Henrik Karlssonin eilen Hesarissa julkaistussa pilapiirroksessa.

  En tiedä, toimiiko linkki:

  http://www.hs.fi/karlsson/

Kommentointi suljettu.