Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Myöntämisen vaikeus

Jos joku ei vielä ole lukenut tänä aamuna julkaistua Ylen uutista Soldiers of Odinin sisäpiirin suunnittelemista väkivaltarikoksista, niin se kannattaa lukea. Kannattaa lukea myös tämän aamun juttuni aiheesta. Sen lopuksi kysyn, miten kauan perussuomalaiset poliitikot saavat avoimesti ja puoluejohdon asiaan puuttumatta toimia yhteistyössä järjestön kanssa.

Vastaus taisikin tulla nopeammin kuin osasin arvata ja se on hyvin selkeä. Ainakin järjestön puolusteleminen onnistuu ilmeisesti loputtomiin.

Puolueen kansanedustaja ja siviiliammatiltaan poliisi Mika Raatikainen kiiruhti ensimmäisenä puolustamaan järjestöä ja pyysipä vielä jakamaan tietoa. Jaetaan sitten:

13346652_659399834234165_5394565855083991654_n

Ylen julkaisemissa ja salaiseksi tarkoitetuissa Facebook-viesteissä korostetaan, että järjestön julkisuuskuva halutaan pitää tahrattomana. Juuri siksi suositellaan katupartioihin tunnuksettomia sotureita, jotka voivat pahoinpidellä vastaan tulevia vasemmalle nojaavia, vittuilijoita ja tummanahkaisia. Yksi päällystön jäsen on saanut sellaisen kuvan, että poliisi on jonkinasteisessa yhteistyössä heidän kanssaan.

En tiedä onko, mutta ainakin Raatikainen puolustelee kovasti järjestöä. Hän asettaa Ylen puolueettomuuden kyseenalaiseksi ja nimittelee toimittajia pipertäjiksi. Hän korostaa juuri sitä, mitä järjestön päällystö haluaa korostettavan eli järjestön rikoksista puhdasta toimintaa järjestönä. Vakavien rikosten suunnittelusta tai yksittäisten jäsenten kovista tuomioista hän ei sano mitään.

Toinen Soldiers of Odineita puolustanut kansanedustaja on Laura Huhtasaari. Hän on korostanut, että jokaisella on oikeus kulkea kaduilla ideologiasta riippumatta. Ihan samaa hän sanoo nytkin.
lh

Tapansa mukaan Huhtasaari tuomitsee kyllä suoran väkivallan, mutta ei puhu mitään sen suunnittelusta. Lisäksi hän ottaa tietysti mukaan anarkistit, joilla ei ainakaan minun tietääkseni ole rekisteröityä yhdistystä eikä nimettyä johtoa ja organisaatiota. Mutta tärkeintä Huhtasaarelle on mainita heidät ikään kuin järjestäytyneen rikollisjengin vastapuoleksi.

Mielenkiintoiseksi Huhtasaaren selittely menee sitten, kun tulee puhe vapaasta liikkumisoikeudesta. Se on hänelle itsestään selvä asia, paitsi jos on kyse turvapaikanhakijoista. Heidän liikkumistaan pitää voida rajoittaa myös ilman mitään rikosepäilyä.

lh 2

Eli rikollisia tekoja suunnitteleva väkivaltainen natsijärjestö saa toimia ja liikkua vapaasti, mutta turvapaikanhakijat eivät. Soldiers of Odin on rikosten suhteen viaton järjestönä, mutta kaikki yksittäiset turvapaikanhakijat on varmuuden vuoksi pidettävä lukkojen takana.

On näköjään uskomattoman vaikeaa myöntää olevansa samoilla linjoilla äärioikeistolaisen natsijärjestön kanssa.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu muuta.

Kommentit (18)

 1. jore puusa

  Teksti lienee sellainen, että tukea yleensä antaneet kommentoijat ovat alkaneet pelätä. Entä jos NE näkee mun nimen ja mitä sitten…
  Luin juuri Antony Beevorin/Artemis Cooperin ”Pariisi – miehityksen jälkeen” kirjan.
  Siinä ranskalaiset joutuvat katsomaan lähimenneisyyteensä ja löytävät itsestään joko kieron sakasalaismielisen petturin tai aidon natsismia vastustavan taistelijan. Harmaan asteita oli hyvin vähän.
  Miten kävisi Suomessa?
  Miten kansa jakautuisi?
  Esitän hatustani temmatun väitteen.
  Puolet kansaa menisi saman tien vihollisen ja miehittäjän sylikoiriksi ja alkaisi antaa ilmi.
  40% koettaisi olla muina miehinä
  ..ja se 10% nousisi vastarintaan.
  Luulen – että tännekin kirjoittavista osa antaisi ilmi lähimpänsä- jos voisi säästää henkensä tai saavuttaisi aseman.
  Ihminen nä’yttää itsensä alastomimpana vasta kriisin hyökyessä päälle.
  Mielestäni enemmistö suomalaisista on raukkamaista kansaa. Onneksi meissä on myös rohkeita ja tinkimättömiä.

 2. Petri Sakkinen

  Eikös väkivaltarikosten valmistelu kriminalisoitu muutama vuosi sitten, mm. aseistautuminen ja rikoksesta sopiminen? Rikokseen yllyttäminen on myös rikos, mutta perussuomalaisten uskollisimmat kannattajat (=poliisit) eivät tee mitään.

  • jore puusa

   Eivät tee juuri mitään nyt.
   Mutta tekevät, jos vaikkapa puoli miljoonaa suomalaista kokoontuu päiväksi Helsingin keskustaan – vain yhden viestin kanssa.
   Eli fasismin ja rasismin vastustaminen poliisin- ja laillisuuden keinoin.
   Mitään – ei yhtään mitään tapahdu- jos kansa ei nouse vaatimaan tapahtumista.
   Me olemme kuin harakka tervatulla sillalla, kun kumarramme pelolle – jää nokka kiinni ja kun nousemme ylös vastustamaan fasisteja – jää pyrstö kiinni todellisen tuen puutteeseen.

   • Antero Kunnari

    Ei. Väkivaltarikosten suunnittelu sellaisenaan ei ole kriminalisoitu. Tälläinen uudistus rikoslaista on kyllä tullut voimaan:

    ”RL 21:6 a § (14.6.2013/435) Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.”

    Mikäli ymmärtää oikeuskäytännöstä ja rikoslaista perusasiat, tietää myös ettei tuo kuvauksen mukainen viestiketju täytä tunnusmerkistöä millään tavalla.

    Eniten tässä ihmetyttää kuitenkin tuo poliisin parjaaminen kaikilta osapuolilta. Anarkistit valittavat että poliisi ei salli minkäänlaista mielenosoittamista, ja rajakit taas sitä että poliisi peittelee vasemmiston ja turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia. Kuka muuten ne SOO:n johdon rikokset selvitti ja toimitti esitutkinnan? Täysin puolueellinen poliisi vai joku muu?

 3. Erkki Posti

  Nyt Sipilä se pää pois kankkujen välistä ja Soini tilille puolueensa paskanatsiosaston toiminnasta. Suomen hallituksessa ei ole sijaa natseille.

 4. Mauri Pulkkinen

  Laura Huhtasaari ja Olli Immonen ja muutama muu PS:n edustaja ovat turhan usein julkisuudessa perustuslain kannalta kyseenalaisilla lausunnoillaan. Perustuslakia ei joko ole luettu tai on luettu selektiivisesti.

  Raatikaisen postauksesta tulee mieleeni lapsuuteni aikaiset asetelmat. Korttelin pahimmat ilkimykset sattuivat olemaan hieman ”paremman” perheen lapsia. Ei tullut kyseeseenkään, että noille äidinkullille olisi voinut kuria pitää ja vähintäänkin oli muiden vika, kun he jäivät kiinni jostain kolttosesta.

  Minulla on kohtuullisen pitkä perspektiivi poliisin toimintaan ja yksittäistapauksia lukuun ottamatta kehitys on ollut positiivista. Olin aikoinani kesätöissä palokunnassa. Samassa pihapiirissä oli myös poliisilaitos. Joskus täytyi mennä väliin, kun poliiseilta paloi pinna vakiojuoppoja linja-autoasemalta retuuttaessaan ja mätkiminen alkoi porttikäytävän suojiin päästyä.

  Nykyään palvelu on ystävällistä ja opastavaa eikä virkavaltaisuuden huonoja puolia näe oikeastaan missään tilanteessa. En kylläkään asioi poliisin kanssa kuin satunnaisesti, mutta osaan lukea tilanteita ja asenteita runsaan sosiaalisen vuorovaikutuksen tuomalla varmuudella.

  Kiusaus on suuri ja annan sille vallan toteamalla ulkoasiainhallinnon terminologiaan tukeutuen, että poliisin tehtäviin sopimattomat ovat disponibiliteetissa kansanedustajina.

 5. Jarkko

  ”Minulla on kohtuullisen pitkä perspektiivi poliisin toimintaan ja yksittäistapauksia lukuun ottamatta kehitys on ollut positiivista. Olin aikoinani kesätöissä palokunnassa. Samassa pihapiirissä oli myös poliisilaitos. Joskus täytyi mennä väliin, kun poliiseilta paloi pinna vakiojuoppoja linja-autoasemalta retuuttaessaan ja mätkiminen alkoi porttikäytävän suojiin päästyä.

  Nykyään palvelu on ystävällistä ja opastavaa eikä virkavaltaisuuden huonoja puolia näe oikeastaan missään tilanteessa. En kylläkään asioi poliisin kanssa kuin satunnaisesti, mutta osaan lukea tilanteita ja asenteita runsaan sosiaalisen vuorovaikutuksen tuomalla varmuudella.”

  Kyllähän se niin on, että asiallisella kohtelulla poliisi vain helpottaa omaa työtään, koska mulkkuilemalla ja pätemällä saa tappelun aikaseksi kenen kanssa tahansa. Lisäksi jos poliisi alkaisi viemään ihmisiä takahuoneisiin mätkittäväksi niin nopeasti se kostautuisi lähioiden asukkaat lopettaisivat yhteistyön poliisin kanssa kun lähiöissä usein jo muutenkin suhtaudutaan poliisiin epäluuloisemmin kuin keskiluokkaisemmissa asuinpaikoissa.

  • Mauri Pulkkinen

   Korostettakoon, että tapahtumat, joihin viittaan ovat vuosien 1963 – 1967 väliltä eli viisi vuosikymmentä ovat hioneet särmiä poliisin toiminnassa jos kohta monessa muussakin asiassa.

 6. iris ritola

  Kiitos taas kerran, Saku, hyvästä kirjoituksesta! Ihanaa, että joku jaksaa ja uskaltaa sanoa asiat niinkuin ne ovat, olet kyllä varsinainen ”huutavan ääni korvessa”, sillä mielestäni enemmistö suomalaisia on Jore Puusan sanoin raukkamaisia…hänen analyysinsä suomalaisten jakautumisesta on kyllä ikävän oikea…hymistellään vaan ja katsotaan muualle ajatellen, että ei nuo asiat mulle kuulu…..mutta jos tämä meno jatkuu, niin ennen pitkää ne valitettavasti alkavat koskea kaikkia meitä!!!

 7. Kalervo Krekula

  Oletteko Te Hyvät Kanssaeläjät miettineet sitä asiaa, että MIKSI sellaiset Äärikansalliset eli Äärimmäisen oikeiston etujärjestöt kuten esimerkiksi Perussuomalaiset ja Vastaavat saavat niin paljon kannatusta Suomen kansalaisten keskuudessa kuin tapahtuu?

  Miksi esimerkiksi Vasemmistoliitto ja Vastaavat menevät sellaiseen hallitustoimintaan mukaan, joka leikkaa todella paljon pieneläjien sosiaaliturvaetuuksia varsinkin, kun elämämme kovan todella kovan tason työttömyysaikoja? Miksi myös Vasemmistoliitto ja Vastaavat ovat kannattamassa sellaista talous- ja yhteiskuntapolitiikka, joka perustuu Odotuksella Täydennetty Klassikkomalli eli Uusklassinen Talousoppi rs:ään, niin MIKSI todella?

  Ainakin eräs kulkuri ja katunarri on sitä mieltä, että VALTAVIRTATALOUSOPPI eli Uusklassinen talousoppi perustuu tasan tarkkaan Klassikkomallin oletuksiin, ja jotka ovat seuraavat: Yritykset ovat täysin Identtisiä C:n ja Q:n suhteen, Yritykset ovat pieniä kuin pisara meressä, joten NE ottavat markkinahinnat annettuina, Eri yritysten valmistamat tuotteet kullakin alalla ovat keskenään homogeenisia eli yhteneviä, Vallitsee täystöllisyystasapaino, joten kaikki, jotka haluavat tehdä työtä, niin saavat sitä. Niin ja nyt C tarkoittaa kustannuksia jotain aikayksikköä kohden ja Q valmistusmäärää jotain aikayksikköä kohden.

  Niin ja nyt kysyn, että kuinka moni Klassikkomallin Oletuksista on todella reaalisia. Jos vastaan siten, että ei yksikään, niin olenko oikeassa? Jos olen, niin MIKSI, ja jos en ole niin MIKSI?

  Nyt toin nämä Klassikkomallin oletukset kehiin siitä syystä, kun väitän siten, että VALTAVIRTATALOUSOPPI eli Uusklassinen Talousteoria eli Odotuksilla Täydennetty Klassikkomalli on se talousoppi, jonka pohjalta kehitellään Suomen Valtion Taloussuunnittelu eli Budjettipolitiikka ja että ihan sama Talousoppi on myös EU:n ja vastaavien taloustoimenpiteiden pohjana siis todella jokaisessa TELLUS-planeetan valtiossa ja Yrityksissä ja yritysryppäissä. Nyt me voimme vielä kysyä sitä asiaa, että onko todella Uusklassinen Talousoppi koko TELLUS-planeetan sekä myös Suomen Talousongelmien perustana ja pohjana.

  Onhan ollut esimerkiksi sellainen käsityskanta olemassa, että jos annamme elinkeinoelämän yritysten toimia mahdollisimman vapaasti, niin elinkeinoelämän ongelmat korjaantuvat ihan itsestään. Voimme kai todeta sen asian, että jos todella Klassikkomallin oletusten mukainen tilanne vallitsisi elinkeinoelämässä niin todella, jos annamme elinkeinoelämän yritysten toimia mahdollisimman vapaasti, niin säästymme ongelmilta. Onkohan todella IDENTTISYYSOLETUS voimassa elinkeinoelämässä? Onhan myös niinkin sanottu, että tuskin edes torikauppiaidenkaan keskuudesta löytyy kahta sellaista yritystä, joissa C ja Q olisivat edes suurin piirteinkään yhtä suuria.

  Nyt Klassikkomallin oletusten joukossa on myös sellainen väite, joka kertoo siten, että vallitsee TÄYSTYÖLLISYYSTASAPAINO, joten kaikki, jotka haluavat tehdä työtä, niin saavat sitä. Me voimme vielä kysyä sitä asiaa, että oletetaanko nyt myös SUOMI-valtion päättäjien ja yrittäjäkunnan keskuudessa siten, että TYÖTTÖMYYS johtuu vain ja ainoastaan Työttömien laiskuudesta ja saamattomuudesta, sillä KYLLÄ työtä haluavalle aina työtä löytyy.

  Voin näin lopuksi todeta sen asian, että jos TELLUS-planeetan Talous- ja Yhteiskuntapolitiikka perustuu VALTAVIRTATALOUSOPPI rs:ään, niin tuskin me voimme päästä pahoista talousongelmista eroon kuin korkeintaan hetkellisesti ja että aina kulman takana kohtaamme enemmän tai vähemmän kovan laman ja enemmän tai vähemmän kovan Äärimmäisen Oikeiston kannatuksen ja toiminnan kasvamisen ja voimistumisen.

  • jarkko

   ”Oletteko Te Hyvät Kanssaeläjät miettineet sitä asiaa, että MIKSI sellaiset Äärikansalliset eli Äärimmäisen oikeiston etujärjestöt kuten esimerkiksi Perussuomalaiset ja Vastaavat saavat niin paljon kannatusta Suomen kansalaisten keskuudessa kuin tapahtuu?”

   Siksi koska Suomi ei ole länsimaa ei ole koskaan ollut yhtä varakas kuin länsimaat eikä koskaan näillä näkymin tule olemaankaan ja johonkinhan se aleemmuuskompleksi sitten pitää purkaa mieluiten vielä heikommassa asemassa oleviin, koska heitä on helpointa kiusata milloin milläkin veruukkeella. Vaikka heikommilla olevilla ei ole suomen ongelmiin osaa eikä arpaa, mutta heitä on helppo kiusata ja se riittää.

   ”Onhan ollut esimerkiksi sellainen käsityskanta olemassa, että jos annamme elinkeinoelämän yritysten toimia mahdollisimman vapaasti, niin elinkeinoelämän ongelmat korjaantuvat ihan itsestään.”

   Eivät korjaudu itsestään, koska markkinoilla ei ole paljon ostajia ja myyjiä läheskään kaikilla aloilla usein myyjiä on vain yksi tai muutama tai ostajia yksi.

   Myyjien tarjoamat tuotteet ja palvelut eivät ole oikeasti keskenään täysin identtisiä jo se häiritsee markkinoiden itsestään korjautuvuutta kun ei voi tietää mitä sikaa säkissä ostaa. Piilottamalla tuotteen tai palvelunsa todelliset ominaisuudet voi lypsää rahat pois vaikka kilpailijoilla olisi paremmat tuotteet tai palvelut.

   Lisäksi kaikilla ei ole myytävistä tuotteista ja palveluista täydellistä tietoa yleensä myyjä tietää paremmin mitä on myymässä kuin ostaja, jolloin myyjä voi piilottelemalla tietoa vaikuttaa kilpailuun.

   Myöskään kaikilla ei ole markkinoille vapaata pääsyä erilaisten vaatimusten ja hintamuurien takia, koska jollekin alalle pääsemiseksi pitää olla rahaa jopa miljoonien eurojen laitteisiin jo tämä häiritsee kilpailua.

   Vapaakilpailu onkin aika pitkälle satupuhetta ja sellaisena pysyy.

   • jarkko

    Markkinoiden itsekorjautuvuus toteutuun hyvin vaikkapa Talvivaarissa omistajat luikkivat karkuun ja jättävät valtiolle puolen miljardin euron laskun vahinkojen korjaamisesta ja vetoavat siiten, että firma konkkaan vastuu loppui siihen. Valtio ei voi lopettaa maksamista jotta ei aiheudu vielä jo ennestään syntyneitä ympäristötuhoja suurempia ympäristötuhoja.

    Toinen hyvä esimerkki on yhdysvaltojen suuren laman aikaan työttömät pakotettiin ruoka palkalla korjailemaan maaomistajien aiheuttamat massiiviset eroosio ongelmat, jotka johtuivat liiallisista avohakkuista ja uhkasivat muuttaa USA viljavimmat alueet viljelykelvottomiksi. Työttämät pakotettiin korjaamaan tuhot vaikka he eivät olleet saaneet omistaa maata tai yksityistää niistä tulevia tuloja kun ongelmat kasvoivat.

    Kolmas hyvä esimerkki on Fukusiman ydinvoima onnettomuus köyhät Japanilaiset pistettiin korjaamaan pahimmin ydinsaastuneet alueet terveytensä kaupalla vaikka he hyötyivät sähkönkäyttötilastojen perusteella kaikkein vähiten ydinvoimalan tuottamasta sähköstä ja ne ketkä käyttivät sähköä eniten elintasonsa kasvattamiseen vetivät vain koktaileja auronkorannoilla samaan aikaan, koska iso omaisuus helpottaa vastuun välttämista ja pakenemista maasta kun ongelmat kasvavat isoiksi ja jättää niiden korjaaminen syyttömille henkensä kaupalla.

 8. Jari Kähkönen

  Myöntämisen vaikeus on hyväksikäytettyjen häpeä hyväksikäytetyksi tulemisesta(avuttomuus) ja hyväksikäyttäjien häpeä hyväksikäytöstä(kaikki esteet tieltään kumoava täysin häikäilemätön ja armoton oman edun tavoittelu). Ei se lähtökohtaisesti johda yhtään mihinkään. Antifasistinen liike vaatii syttyäkseen niin sisäistä kuin ulkoistakin voimaa, jollaista meillä ei täällä ole ollut koskaan. Ei, mitääntekemättömän passiivisen tolkun ihmisyyden hengessä kaikki on unohdettu ja oltu joku vuosikymmen tai sukupolvi nolona hiljaa, siksi tämä aina sillointällöin säännöllisen epäsäännöllisin välein toistuukin. Heh, laitettakoon siis Ylen Helsingin Pasilan toimitiloissa väki etsimään sitä oman kehunsa mukaan jo toiminnassa olevaa ratkaisukeskeistä journalismiä. On vasta nähty jonkinlainen kyky paljastaa, mutta ei minkäänlaista kykyä vastuuttaa ja vaatia muuttumaan, siitä alettakoon että hyödynsaajat vedetään tilille. Muuten ei myöntämistä näy ei kuulu, sen voin lähes taata, vaikken nyt tällä erää sanokaan itseni päälle mitään sietämättömän syömiseen/itsenihäpäisyyn liittyvää penalttia.

 9. Jukka Timonen

  Hallituspuolueen kansanedustaja ei tuomitse kirjoituksessaan ryhmää, joka selkeästi sanoo suunnittelevansa väkivaltaa. Hän tuomitsee vain Yleisradion sen paljastettua, että tämä ryhmä suunnittelee väkivaltaa.

  Saman puolueen edustajat ovat aiemmin tuominneet mm. Yleisradion siitä, että se on arvioinut puolueen toimintaa liian kriittisesti. Jopa sen puheenjohtaja on ilmoittanut, ettei Yleisradion uutisiin kannata uskoa. Nyt puolue yrittää käyttää valtaansa Yleisradion toiminnan rajoittamiseen. Asiassa aktiivinen kansanedustaja jakaa itse MV-lehden linkkejä osana omaa tiedonvälitystään. Mielestäni kansalaisella on oikeus kysyä, haluaako Puolue heikentää ja kontrolloida mediaa, joka on kriittinen sitä kohtaan. Naapurimaassammehan tällainen kehitys on jo pitkällä, ja samanlainen muutos Suomessakin hyödyttäisi sen hallintoa.

  Tässä tapauksessa suurempi paha oli asiasta uutisoinut Yleisradio eikä itse asia.

  • Virve Valoheimo

   Tosi hyvä kommentti sulla, Jukka Timonen. Mulla on kokemusta poliiseista myös työn kautta, ja kyllä, valitettavasti, totta on poliisien väkivalta ja ns. oikeistolaiset kovat arvot. Että vaimoa ammuttiin päin naamaa ja fiksua komisariota kutsuttiin ”neidiksi”. En kestänyt vuotta pitempään tuollaisessa työyhteisössä, vaikka ihan komissario ois niin toivonut ja jopa perään soittelivat myöhemmin.

   Että aika rankkaa on myös päällystöllä. Tääll päin just paikallinen (jo edesmennyt) komissario teki todella hyvää työtä juurikin nuorien poikien kanssa. Kukas ikinä on välittäny tytöistä ja heidän ongelmistaan…

 10. Tanja Takalo

  Hohhooo,jopa on taas persut paukauttaneet ihan sitä ihteään someen. Hävetköön tuo persupoliisi puheitaan. Laillisen esivallan edustaja,mokomakin! Mitenkähän noi pahimmat tapaukset saataisiin pois hallituksesta aiemmin, kuin vasta seuraavissa vaaleissa.

 11. ilari lehtinen

  Politiikasta on kyllä Suomessa tullut sellainen omituinen arpinen sisällissodan selvittämättömien katkeruuksien temmellyskenttä että välillä todellakin hävettää asua Suomessa ja kokea edes jotain kultturaalista ylpeytta 🙁

  • jarkko

   Pääasia on se, että niillä Suvuilla jotka tekivät diilejä ruotsin kuninkaan ja venäjän tsaarin aikana ja tekivät orjatyötä irtolaisia ja mäkitupalaisia käyttämällä miljardiomaisuudet menee hyvin. Eikä kukaan huomaa miten omaisuudet laillistettiin suomen itsenäistyessä sellaisenaan ja muut saadaan syyttelemään suomen ongelmista mieluiten kaikkein köyhimpiä suomalaisia.

   Suomen politiikan perusta ei koskaan ole ollut miten köyhätkin saataisiin menestymään vaan se, että kukaan ei ikinä kiistä rikkaiden oikeutta omistaa kaikki ja tienata lisää niin että voi omistaa loputkin tästä maapallosta viimeistä senttiä myöten. Syntyiväthän maapallon luonnonvarat miljoonien vuosien aikana maaperään rikkaiden omalla työllä joten niiden tuototkin kuuluvat vain rikkaille.

Kommentoi »

Comments are closed