Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Väkivaltarikolliset ry.

– Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin.

Näin luonnehti pääministeri Juha Sipilä Soldiers of Odinin katupartiointia tammikuussa. Jo sitä ennen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen piti katupartiointia hyväksyttävänä toimintana. Soldiers of Odin merkittiin yhdistysrekisteriin helmikuussa ja sen toiminta laajeni nopeasti ympäri maan ja ulkomaille. Sen johtajasta tehtiin julkisuudessa koulukiusatusta katujen kingiksi kasvanut nallekarhu, joka oli ihan omin päin tutkinut historiaa ja todennut Hitlerin olevan väärinymmärretty nero ja turhaan mustamaalattu kansanjohtaja.

Näin pihalla siis olivat ylin poliittinen johto, poliisiylijohto, rekisteriviranomaiset ja media. Mukavia poikia, kelpo kansalaisaktivisteja, jotka suojelevat katurauhaa ja kantavat huolta erityisesti naisten turvallisuudesta. Nyt totuus alkaa valjeta vähitelleen muillekin kuin järjestöä seuranneille. Kyseessä on äärioikeistolaisten väkivaltarikollisten yhteenliittymä, joka partioi rasistisin motiivein ja jonka tarkoituksena on käydä sekä maahanmuuttajien että vihollisiksi katsottujen suomalaisten kimppuun. Järjestö käyttää tiedotuskanavanaan netin törkyjulkaisu MV:tä ja sillä on yhteyksiä Suomen Sisuun ja jopa eduskuntaan.

Järjestön todellisen luonteen paljasti Yle jo maaliskuussa, mutta ketään ei kiinnostanut ja järjestö jatkoi kasvamistaan. Sisäisesti se näyttää olevan hajoamassa, mutta jäljelle jäänyt ydin aikoo ruveta käyttämän suoraa väkivaltaa. Näin kertoo Yle tänään seurattuaan järjestön sisäistä viestintää sosiaalisessa mediassa. Laitetaanpa Ylen uutisotsikosta vielä kuva:

yle

Väkivaltaa on siis luvassa. Ruotsissa kuohuttaa parasta aikaa henkirikos, jossa järjestön jäsenen epäillään murhanneen naisen.

odin

Nyt minulla on muutamia kysymyksiä maamme poliittiselle johdolle, poliisiylijohdolle, rekisteriviranomaisille ja oikeastaan ihan kaikille.

Miten kauan tällainen järjestö saa olla yhdistysrekisterissä? Miksi se yleensä hyväksyttiin sinne? Milloin järjestöä ruvetaan kohtelemaan rikoslain tarkoittamana vakavia rikoksia varten järjestäytyneenä rikollisryhmänä vai pitääkö jonkun kuolla ensin? Miten kauan perussuomalaiset poliitikot saavat avoimesti ja puoluejohdon asiaan puuttumatta toimia yhteistyössä järjestön kanssa?

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovitttu.

Kommentit (28)

 1. Jari Lummejoki

  ”Miten kauan tällainen järjestö saa olla yhdistysrekisterissä?” Veikkaan, että muutaman pitää ensin kuolla. Sitten saattaa olla, että näistä asioista päättävät havahtuvat hiljaisen hyväksyjän ruususen unestaan,ja tekevät jotain,jos saavat siihen luvan. ”Miksi se yleensä hyväksyttiin sinne?” Sen tähden, että asioista päättävät eivät vaivautuneet selvittämään yhdistyksen ltodellista luo luonnetta, ja todennäköisesti vetosivat yhdistymisvapauteen, jos joku asiasta kysyi.”Milloin järjestöä ruvetaan kohtelemaan rikoslain tarkoittamana vakavia rikoksia varten järjestäytyneenä rikollisryhmänä vai pitääkö jonkun kuolla ensin?” Pitää. Ja yksi ei riitä. ”Miten kauan perussuomalaiset poliitikot saavat avoimesti ja puoluejohdon asiaan puuttumatta toimia yhteistyössä järjestön kanssa?” Niin kauan kuin perussuomalaiset ovat puolueena, ja muutenkin, olemassa. ULKOMINISTERI Soini ei uskalla kannatuksen sakatessa luopua Odinien kanssa toimivien KANSANEDUSTAJIEN tuesta.

  • Teemu Laitinen

   Persut sujelee oodineita ja hallitus suojelee persuja. Tämä ei ole enää ainoastaan persujen ongelma, vaan koko hallituksen.

  • Pekka Rantamäki

   Jotenkin tulee Odineista ja Persuista aina mieleen Helvetin Enkelit, jotka suojelivat Rolling Stonesin kiertuetta… Kun jotain näin ”jännää” tapahtuu silmien alla, niin suuri yleisö haluaisi katsoa homman kuitenkin loppuun, että kuinka siinä oikein käy – vaikka olisikin vähän laitonta. Koska se on niin ”jännää”.

 2. Ilkka Kariranta

  Olisi oikein saada pääministeri Sipilältä ja poliisiylijohtaja Kolehmaiselta vastine tällaiseen some-tietoon. Ovat kuitenkin vastuussa julkisesti annettuihin lausuntoihinsa. Taitaa vaan olla turha toivo, nyt ollaan hiljaa tai laitetaan joku muu selittelemään tai kerrotaan etten sanonut mitään.

 3. Minna Ylitalo

  Soldiers of Odin on jo kiirehtinyt julkaisemaan tiedotuksen, jonka mukaan Martin Johnsson kuuluu Odinien Support-ryhmään, joten hänellä ei ole kerrassaan mitään tekemistä Odinien kanssa.

  Soldiers of Odin Support ovat kuitenkin sisäisen hierarkian mukaan kannatusjäseniä, joilla on omat tunnukset. Support-sivustot myös kaupittelevat fb-sivustoillaan Soldiers of Odinien logolla varustettuja vaatteita ja siten keräävät rahaa pääjärjestölle. Soldiers of Odin hyväksyy ahneuksissaan Support toiminnan, rahankeruun, propagandan levityksen ja kytkökset, mutta ei kanna näistä ikävän julkisuuden tullen mitään vastuuta.

  Äärioikeistoa yhdistää se merkillinen lojaalittomuus, että jonkun sankarin saadessa ei-toivottua mediahuomiota tälle käänetään kylmästi selkä, eikä tästä olla koskaan kuultu puhuttavankaan. Sillä silmänräpäyksellä näistä entisistä parhaista kavereista tulee tuikituntemattomia yksityishenkilöitä, jotka nyt vain ovat väen väkisin fanittaneet järjestöä. Jossain vaiheessa itse pääpäsmäri jättää uppoavan laivan ja muu porukka jää nuolemaan näppejään. Vaikka kaveria ei jätetä jne.

  • Pentti Keinonen

   ”Soldiers of Odin on jo kiirehtinyt julkaisemaan tiedotuksen, jonka mukaan Martin Johnsson kuuluu Odinien Support-ryhmään, joten hänellä ei ole kerrassaan mitään tekemistä Odinien kanssa.”

   Kuulostaa hieman samalta, mitä muslimit tekevät jokaisen terrori-iskun jälkeen. Asia on tietty täysin eri, koska regressive-left logiikka.

 4. Johannes Kemppinen

  Sipilän ja poliisiylijohtajan lausunnothan olivat vain puhdasta asian kiertämistä kun eivät tienneet aiheesta eivätkä siten uskaltaneet sanoa juuta eikä jaata.

  Nostaisin PS-politiikoista esiin Laura Huhtasaaren, joka puolusti Soldiers of Odinia YLE:n ohjelmassa vielä senkin jälkeen kun väkivalta- ja uusnatsikytkökset tulivat esiin ihan julkisesti. Huhtasaaren mielestä olisi väärin ja ”orwellimaista” tuomita odinit vain siksi että johtohahmot kuuluvat väkivaltaiseen uusnatsijärjestöön mikä haluaa tuhota Suomen valtion.

  Myös PS:n poliisikansanedustaja Veera Ruoho kertoi kuinka odinien partiointi lisää turvallisuutta, ja hän myös tiesi tuon sanoessaan ryhmän luonteen sillä siitä oltiin jo silloin puhuttu julkisesti.

  On myös hyvä muistaa että odinit esiintyivät ensimmäistä kertaa Tornion Rajat Kiinni -mielenosoituksessa, mihin osallistujat kuljetettiin etelästä bussilla. Kiemungin mukaan PS-kansanedustaja Immosen johtama Suomen Sisu maksoi bussit.

  • stunned

   George Orwell oli vasemmistolainen ja sosialisti, joka vastusti juurikin persujen kaltaista totalitarismia ja kaipuuta vahvaan johtajuuteen.

  • Anselmi

   Onkohan veera Ruoho, vuonna -69 syntynyt, vielä nuoren ikäpolvevn edustaja lainkaan selvillä, puhiumattakaan, että olisi sisäistänyt mitä natsismi ja fasisimi oikeasti on. Onkohan koskaan kuullut IKL:stä ja sen tekemisistä. Epäilenpä, että historianläksy on lukematta.

 5. Mauri Pulkkinen

  Varttuneessa iässä olevana Suomen kansalaisena luotan, että poliisi ja Supo ovat jo toimineet asianmukaisella tavalla. Pitäisin ihmeenä, jollei SoO:n sisälle olisi soluttauduttu ja seurattu kaikessa hiljaisuudessa toimintaa ja luotu valmiuksia puuttua tilanteisiin ennen kuin ne pääsevät ryöpsähtämään kohtalokkaalla tavalla.

  Voin olla sinisilmäinen, mutta arvioin vedonlyöntisuhteen olevan edukseni, jos lisään joukkoon SVL:n ja joitakin anarkistiryhmiä.

  • Minna Ylital0

   Itsekin yllätyin kerran sitä, miten vakavasti erääseen julkisella paikalla ottamaani tilannekuvaan suhtauduttiin. Palautti uskon siihen, että määrätyt viranomaiset nyt vain tarvitsevat työrauhan eikä heillä ole tapana huudella työasioistaan. Minkään tahon ei tule kuvitella käskyttävänsä lehdistöä tai viranomaisia ottamaan hätiköidysti kantaa asioihin.

   • p

    Minna, poliisijohdon edustaja ja pääministeri ovat jo huudelleet työasioistaan. Hätiköintiä?

    • Minna Ylitalo

     Totta. Äärettömän noloa ja amatöörimäistä toimintaa. Puhuin tässä niistä määrätyistä viranomaisista, jotka tarkkailevat liikehdintää ja tekevät työtään. He eivät välttämättä ole poliisijohdon edustajan ja pääministerin kanssa samalla aaltopituudella eivätkä myöskään huutele tilannetiedotuksia.

 6. Eero Jalava

  Outoa ottaa Kiemungin poika esimerkiksi Perussuomalaisten ja SOO:n yhteyksistä. Mitä hänen pitäisi tehdä? Katkaista välit poikaansa? Tämä mitä Kiemunki poikansa suhteen tekee, niin kauan kuin ei itse olla SOO:n toiminnassa mukana, taitaa olla sellainen asia, että se ei ulkopuolisille kuulu. Mennään vaaralliselle linjalle, jos lähdetään pohtimaan mitä kenenkin jälkikasvu on tehnyt.

  • Mauri Pulkkinen

   Mistä kummasta löysit Kiemungin pojan? Viestiketjussa en huomannut mitään häneen viittaavaa.

   Jos olen ymmärtänyt oikein, kumpikin on täysi-ikäinen eikä kumpikaan ole holhouksen alainen eli kumpikin vastaa omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Eipä minulla ole muuta asiasta lausuttavaa.

   • Minna Ylitalo

    Blogissa on linkki tähän uutiseen kohdassa ”Järjestö käyttää tiedotuskanavanaan netin törkyjulkaisu MV:tä ja sillä on yhteyksiä Suomen Sisuun ja jopa eduskuntaan.”

    http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/398190-kohuavustaja-terhi-kiemungin-poika-on-tampereen-odin-pomo

    Kiemunki ei ole vain täysi-ikäisen poikansa täysi-ikäinen äiti, vaan hän on myös poliitikko, jolla on siten varsin läheisiä kytköksiä äärijärjestöön. Poliitikot yleensä kieltävät tuntevansa ensimmäistäkään äärijärjestöön kuuluvaa henkilöä, vaikka vieressä seisoisivat. Koskaan kuulleet puhuttavankaan. Nähtäväksi jää tunteeko Kiemunki sentään poikansa.

    • Eero Jalava

     No se on oma kysymyksensä, kieltääkö Kiemunki tuntevansa tällaisia henkilöitä. Mutta en kyllä muista että tällaisia sukulaisuussuhteita olisi kutsuttu kytköksiksi missään. Antaa jo hyvin harhaanjohtavan kuvan vähintäänkin. Menee vähän sellaiseksi Klikinsäästäjäosastoksi, jos otetaan joku satunnainen julkkis/poliitikko ja kirjoitetaan että hänellä on natsikytköksiä, sillä hän on syönyt joulupäivällistä äärioikeistolaisen serkkunsa kanssa.

     • Johannes Kemppinen

      Kiemunki ei ole ”satunnainen poliitikko” vaan on käynyt esim. YLE:n Perjantai-ohjelmassa puolustamassa SOO:n toimintaa yhdessä kansanedustaja Laura Huhtasaaren kanssa. Kiemunki oli myös mukana niissä Rajat Kiinni -tapahtumissa mistä SOO alunperin lähtikin sekä mainosti ilmaisia bussikyytejä tapahtumaan, etelästä Tornioon.

      • Eero Jalava

       Kiemunki ei toki olekaan kuka tahansa poliitikko tässä mielessä, mutta nämä ovat silti erillisiä asioita. Kiemungin todelliset äärisympatiat eivät ole syy vetää yhtäläisyysmerkkejä joka paikkaan. Jos olet usein tapellut kännissä, se ei silti tarkoita että joka kerta kun päässäsi on haava olet tapellut kännissä. Siinä vaiheessa kun syyttävä sormi nousee, pitäisi todisteiden jo olla pöydällä.

  • Taavi Horila

   Kiemungin tapauksessa kyse ei ole pelkästään pojan tekemisistä, ihan avoimesti Terhi Kiemunki itse on ilmaissut tukeaan S.O.O:lle.

   Yhteys eduskuntaan löytyy Kiemungin lisäksi Mika Raatikaisesta.

 7. Ville Mattsson

  Suomen Kannabisyhdistyksellä kesti 23 vuotta saada ry merkintä, koska sitä pidettiin ”hyvien tapojen vastaisena”. En muista ainakaan uutisista lukeneeni kenenkään yhdistyksen noin 200:sta jäsenestä olleen uhkaa muille tai tuomitun pahoinpitelystä. Ehkäpä asiaa on peitelty.

 8. yrjö perkko

  Suomi on länsimainen oikeusvaltio. Täällä saa oerustaa yhdistyksiä. Jos yhdistyksen viralliset säännöt täyttävät vastimukset, yhdistyksellä pitää olla oikeus päästä yhdistysrekisteriin. Se, miten virallisia sääntöjä noudatetaan, on eri asia. Uskon, ettei yhdistysrekisteröinnissä odinin potilaidenkaan kanssa tehty virheitä, vaan viralliset pykälät täytettiin. Pelkkien epäilyiden takia ei yhdistymisvapautta saa rikkoa. Ja ei, en puolusta odineita, puolustan yhdistymisvapautta ja oikeuskäsitystä, jonka mukaan ollaan syyttömiä kunnes toisin todistetaan sekä tasa-arvoisuutta lain edessä, mikä koskee myös oudineita. Riippumatta siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat ja luulevat. Ellemme pidä näistä periaatteista kiinni, olemme itse kuin nuo natsit jpiden ajamassa yhteiskunnassa ei ole oikeutta eikä vapautta.

  • Pekka Rantamäki

   Eivät ne SoO:n jäsenten väkivaltatuomiot mitään epäilyjä ole, vaan olemassa oleva fakta. Jos Hitler, Stalin, Idi Amin ja Osama bin Laden perustaisivat herrasmieskerhon, eivätkö epäilyksesi heräisi? Viranomaisilla olisi mahdollisuus moisten fight clubien perustaminen kieltää, mutta eivät tee niin, koska ”mitäänhän ei vielä ole tapahtunut…”. Melko järkyttävää etukäteistyhmyyttä.

 9. Jari Kähkönen

  Sama kaiku on askelten. Osin oman toimintakyvyttömyyden myöntämisen tuskan ja osin poliittisen vinoutuneisuuden vuoksi poliisi ei 1930-luvun oikeistopuhurin aikana tehnyt juuri millekään juuri yhtään mitään, mutta lopulta vain tietty vähemmistön vähemmistö teki väkivaltaa. Onneksi vai ei? Se nyt riippuu Lapualaisoopperan libreton sanojen lailla ensisijassa kiinni kummalta puolen sitä rautaa katselee. Liikkeitä oli siis jokasorttia ja vaadittiin erikoisen sadistisia ihmisenkiusaajia, että pystyi edes toimimaan esirääkkääjänä/yllyttäjänä. Tai sitten omistautuneita pienen porukan jengejä yhteisine salaisuuksineen.

  Ei meidän aikalaistemme todellisuudenkieltäminen ole siis siksi yhtään mikään ihme. Näkyvämmät poliittiset ja aatteelliset toimijat kyttäävät vain omaa etuaan sekä kansa on aivan yhtä syntipukinhakuista pelkuria täysi kuin on ollut ennenkin. Nyt ne tosin huutavat ensisijassa somessa(eikä sielläkään enää niinkuin ennen, kertoo yle) pahaa oloaan, mutta vannomati paras kun ei kerran ole keikkalappu/ruumiinavauspöytäkirja vielä kädessä. Toivottavasti ei tulekaan.

  Kiusaantuneisuus kansalaisyhteiskunnan heikkoudesta ja yksittäisten kansalaisten ajattelu- sekä tunnekyvyttömyydestä on silti läsnä yhtälailla nyt kuin oli ennenkin. Miten pelkuruus eroaa eräästä tavallaan kriisinkestävyyden muodoksi luettavasta toiminnosta, jota voisi periaatteessa sanoa passiivisen vastarinnan muodoksi? Tästä se tolkun ihmisyydeksi kutsuttu juttu lähti liikkeelle ja vailla vankempaa näyttöä pidän sitä silkkana kansallisromanttisena runoiluna, jolla ei ole sisältöä eikä vaikutusta. Osoittaa melko uhkapelimäistä henkeä uskoa maamme tulevaisuus sen varaan.

  Ei elämässä sillälailla pärjätä, että vältellään osallistumista ja toivotaan kaiken pahan menevän ohi, kun vain ollaan kärsivällisiä. Tämä on ihan silkkaa kansalaisyhteiskunnan heikkoutta, jonka syntysyy on toisen maailmansodan lopputuloksessa, josta johtui harhakuvitelma hiljaisen kestävyyden voimasta. Ei mennyt näin, silkka rauniovaiheen ja miehitysvyöhykeajan puuttumisen luoma kuvitelma se oli. Vastavallankumoukselliset protofasistit ja oikeistopuhurin AKS-edelläkävijät olivat pieni porukka, joiden kato, kuolo sekä takinkääntö eivät olleet isojakaan asioita maailmanmitalla. Ja ne 1970-luvun camp-natsit univormuineen, niitä luulin aluksi hyperpoliittiselle vuosikymmenelle kuuluvaksi antistalinistiseksi protestiksi, nyt…pidän sitä yhden karismaatikon henk. koht. ongelmien ilmauksena.

  Kuinka kauan tälläiselle Odien kaltaiselle poliittisen opportunismin kirjomalle epävarmuudentunnon, epäonnistumisen häpeän ja vihantunnon epäterveille poikaikäisten joukoille on syytä joko nyrjeksyä tai nauraa kukin omien lähtökohtiensa mukaisesti? Sen sanon, että antifasistista joukkoliikettä ei synny tuosta vain. Jos sellaisen sytytin on sisäinen ja kansasta itsestään lähtevä, lanka palaa/iskuri kimahtaa nalliin vasta ulkoisesta pakosta. Sitä ennen ne tolkun ihmiset kyyristelevät, teeskentelevät, ovat näkemättä, kuvittelevat ettei se voisi tapahtua heille/läheisilleen ja niinpoispäin. Koska sisällissodan voitonparaati hajaantui, talonpoikasmarssi ei yrittänytkään päävartioon/hallituksen rakennuksiin ja Mäntsälä nyt meni vain uskaltamattomanjuopumuksensekaisesti myttyyn.

  Kansan sietäisi valita puolensa ymmärtäen, että ei autoritäärisyys ole elämän alku vaan loppu. Se on sama kuin koko yhteisön käärisi johonkin hengittämättömään muovinkaltaiseen, joka eristää ulkomaailmasta loputtomaan teeskentelynkeskeiseen valtataistelujen kierteeseen kunnes jonain päivänä kassa on tyhjä, toimintakyky loppu eikä ulkoistakaan maailmaa pystytä enää pitämään ulkona. Sen nollavuoden totaalinen kurjuus on liian pitkälle menneen fasistileikin hyvin kallis hinta. Miten on…heh…tolkun ihmiset, pitääkö pokka ja kestääkö perse olla mitääntekemättömän passiivisena?

 10. tapani hakala

  Koko Soldiers of Odin tuntuu olevan kuin Shakespearen ”Paljon melua tyhjästä”. Jo tällä sivulla – mikä määrä vanhojen rikosrekistereiden kaiveluun, mikä määrä väkivaltaisen tulevaisuuden maalailuun – luotiin uhkakuvaa? Mitä kuitenkin ovat faktat: yhtään Soldiers of Odinin jäsentä ei ole tuomittu – eikä kai epäiltykään – väkivaltaisuudesta ketään kohtaan. Eikö ole kummallista, niin hirveän väkivaltataustan kun henkilöt omaavat. Mutta niistähän saadaan hyviä lööppejä.

 11. Panu Jansson

  Ehdottoman samaa mieltä tästä postauksesta. Hieman jäi kuitenkin epäselväksi onko YLEn Rigatelli kirjoittajan mielestä paljastuksia tekevä tähtitoimittaja vai natsista nallekarhun muovaama sympatiseeraaja? Rannan henkilökuvasta ”Tavallisen mukava natsi” kirjoitettu analyysi meni mielestäni Timoselta todella huti ja siinä missattiin pahasti tuollaisen henkilökuvan merkitys isolle yleisölle, joissa on paljonkin ”muita kuin järjestöä seuranneita”. Tapa puhua Ylestä yhtenä toimijana ja samalla nollata esimerkiksi Rigatellin asiantuntemus antaa oudon sivumaun näihin muuten asiallisiin postauksiin. Tässä kirjoituksessa puhutaan, että julkisuudessa muovataan nallekarhua ja että Yle kertoi jo maaliskuussa Odineiden todellisen luonteen, vaikka ilmeisesti viitataan saman toimittajan juttuihin.

  Enemmän juristimaista argumentoitia, vähemmän poleemista lätinää, toivoo tämä lukija maamme tärkeimmältä kansalaisjournalistilta.

 12. Pia Peltola

  Oikein naistensuojelijoita kerrakseen..

Kommentoi »

Comments are closed