Sairas kupla

Kun mielenterveysongelmaiseksi, väkivaltaiseksi ja homofoobikoksi tiedetty muslimi murhasi Orlandossa 50 seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ja hänet itsensä surmasi poliisi, niin Rajat kiinni-porukalla ja MV:n seurakunnalla on ongelma. Sekä muslimit että homot ovat heidän maailmassaan lähtökohtaisesti maan päältä hävitettäviä vihollisia, joten miten tähän nyt pitäisi suhtautua? Ongelma näkyy selvästi joissain kommenteissa.

rk

Joillain ei ole mitään moraalisia estoja hurrata veriteolle.

mv

mv2

Maahanmuutto, islam ja homoseksuaalisuus, niiden vastustamisesta on nuiva tehty.

Miksi nuivista on sellaisia tullut? Monta vuotta tätä porukkaa seuranneena olen monien muiden tavoin pannut merkille puheiden jatkuvan raaistumisen. Nykyisin on ihan normaalia kirjoittaa omalla nimellään sellaisia uhkauksia ja solvauksia, joista vielä viitisen vuotta sitten olisi joutunut oikeuteen.

Vastauksen tarjoaa tämä Ylen artikkeli Facebookin algoritmien käyttäjälleen tekemästä kuplasta. Mitä enemmän käyttäjä viihtyy tietynlaisilla sivuilla, niin sitä enemmän samanlaisia ja koko ajan rajumpia sivuja Facebook tarjoaa. Hyvin lyhyessä ajassa koko uutisvirta muuttuu yksipuoliseksi ja käyttäjä on yleensä huomaamattaan samanmielisten kuplassa.

Tämä selittää sen, miksi jotkut ovat menettäneet työpaikkansa ja tulevaisuutensa näiden vihasivujen takia. He ovat omaksuneet täysin niiden ajatukset ja niillä käytettävän kielen. Facebookin algoritmit ovat muokanneet heistä vihapuheen levittäjiä. Oikeastaan ne ovat muokanneet heidän koko ajatusmaailmansa uusiksi. Jos nämä ihmiset katselisivat vaikka viiden vuoden takaisia Fb-päivityksiään, niin he saattaisivat löytää kissavideoita, kukkia ja huumoria. Nyt he ovat vain vihalinkoja.

Ihan samanlainen prosessi tapahtuu epäilemättä myös Isisin nimiin murhaavissa terroristeissa. Aivopesun konstit ovat monet, mutta lopputulos sama. Syntyy vihainen ja järjetön robotti, joka sylkee suustaan vihaa ja lopulta rupeaa tappamaan. Tai saa ainakin jonkun toisen tappamaan. Vanhan säännön mukaan tyhmimmän eväät syödään ensin ja sen jälkeen jokainen syö omiaan.

Siteeraan taas Raamatun Sananlaskujen viisautta:

Jos kirnuat kermaa, tulee voita, jos väännät nenää, tulee verta, jos lietsot vihaa, tulee sota (San. 30:33)

Sieluton algoritmi ei tätä ymmärrä, mutta ihminen ymmärtää.

***

Kommentoinnissa vanhat säännöt: puhukaa omana itsenänne ja puhukaa ihmisiksi.

 

 

 

Kommentit (23)
 1. Jouni Mikola
  13.6.2016, 13:50

  Muutamama noista kommentoijista lataa noita samoja idioottimaisia mielipitöitään myös aitse avioliitto ryhmässä.

  1. Kennett Ylitalo
   13.6.2016, 14:50

   Pitkälti ovat samaa porukkaa, kaikki vastustavat LGBT oikeuksia, naisten tasa-arvoa, uskonnonvapautta RK etc. rasistiryhmissä. Aito avioliitto ryhmässä taasen ei taida olla yhtään joka ei olisi valkoinen suomalainen. Sama aate, kaiken vastustaminen joka ei sovi valkoisen luterilaisen rippikoulun käyneen lapsuudenkuvaan..

  2. Markku Tamminen
   13.6.2016, 17:24

   Ennen vanhaan Liikenneturvalla oli iskulause: “Mikä meihin fiksuihin ihmisiin oikein menee liikenteessä”, nyt voisi kysyä mikä joihinkin menee somessa. Jos tämä RajatKiinni-porukoiden maailmankuva toteutuisi, niin voisimme heittää hyvästit kaikille länsimaisille arvoille ja vapaudelle, jos he pääsisivät valtaan, vaikka he nyt kovasti ovat esiintyvinään näiden arvojen puolustajina. Olot olisivat kohta kuin pahimmissa diktatuureissa, taikka heidän aina mainitsemissaan entisissä Itä-Euroopan maissa, joissa ihmiset elivät kuin vankilassa ja rajat olivat taatusti kiinni. En haluaisi elää heidän yhteiskunnassaan, he tavallaan jatkavat siitä mihin terroristit jäävät, eli lietsovat pelkoa ja elävät siitä. He tavallaan toimivat sillä tavalla kuin terroristit juuri haluavatkin, että meidän vapauksiamme ja ihmisoikeuksiamme kavennettaisiin, jos heidän edustamansa poliitikot nousisivat valtaan.

   1. Kati Härkönen
    13.6.2016, 20:36

    Hyvin tiivistetty koko juttu, itekin oon nähnyt niin paljon yhtäläisyyksiä noissa RK:n oikeuskäsityksissä verraten siihen mitä sharian lain kovimmissa tulkinnoissa seisoo. Ei näillä ihmisillä ole mitään syytä pelätä islamisaatiota, jos ovat kerta muutenkin fasistisiin hörhöilyihin kallellaan noin retoriikaltaan ainakin. Meillä muilla taas on syytä vastustaa sekä islamismia että kommunismia, putinismia ja muita lopulta fasistiseksi kääntyviä ideologioita. Jos kalifaatissa vaan saa käydä kirkossa ja raveissa ja syödä possua ja juoda olutta niin ihan hyvin suurin osa näistä RK:n henkisistä kotipatriooteista siellä viihtyisi vääräuskoisia, homoja ja suvakkihuoria lahdaten. Ihonväri ja uskonto vaan tuottaa sitä eroa ja ongelmaa vaikka ideologisesti löytyy yhtymäkohtia.

   2. Hannu Ala-Olla
    13.6.2016, 21:42

    “Ennen vanhaan Liikenneturvalla oli iskulause: ‘Mikä meihin fiksuihin ihmisiin oikein menee liikenteessä’, nyt voisi kysyä mikä joihinkin menee somessa”

    Somessa, ja joskus myös liikenteessä, ollaan kuplassa.

 2. seppo mahkonen
  13.6.2016, 14:02

  Ihmiset ovat tappaneet toisiaan milloin minkänkin asian takia. Valloitetun kaupungin asukkaat on surmattu vain siksi, että ovat asuneet siellä. Nykyisin olisi mahdollisuus käsitellä asioita tieteen ja kulttuuritieteen valossa. Silti osaa porukasta kiehtoo primitiivinen asennoituminen asioihin. Siis viisaus on paljon vaikeammin omaksuttavaa kuin populismi. Jos diktatuurit saavat vallan, eipä aikaakaan kun joku väestönosa kerrallaan kuuluu sen uhriksi. Tämä on jo nähty.

Kommentointi suljettu.