Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sairas kupla

Kun mielenterveysongelmaiseksi, väkivaltaiseksi ja homofoobikoksi tiedetty muslimi murhasi Orlandossa 50 seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ja hänet itsensä surmasi poliisi, niin Rajat kiinni-porukalla ja MV:n seurakunnalla on ongelma. Sekä muslimit että homot ovat heidän maailmassaan lähtökohtaisesti maan päältä hävitettäviä vihollisia, joten miten tähän nyt pitäisi suhtautua? Ongelma näkyy selvästi joissain kommenteissa.

rk

Joillain ei ole mitään moraalisia estoja hurrata veriteolle.

mv

mv2

Maahanmuutto, islam ja homoseksuaalisuus, niiden vastustamisesta on nuiva tehty.

Miksi nuivista on sellaisia tullut? Monta vuotta tätä porukkaa seuranneena olen monien muiden tavoin pannut merkille puheiden jatkuvan raaistumisen. Nykyisin on ihan normaalia kirjoittaa omalla nimellään sellaisia uhkauksia ja solvauksia, joista vielä viitisen vuotta sitten olisi joutunut oikeuteen.

Vastauksen tarjoaa tämä Ylen artikkeli Facebookin algoritmien käyttäjälleen tekemästä kuplasta. Mitä enemmän käyttäjä viihtyy tietynlaisilla sivuilla, niin sitä enemmän samanlaisia ja koko ajan rajumpia sivuja Facebook tarjoaa. Hyvin lyhyessä ajassa koko uutisvirta muuttuu yksipuoliseksi ja käyttäjä on yleensä huomaamattaan samanmielisten kuplassa.

Tämä selittää sen, miksi jotkut ovat menettäneet työpaikkansa ja tulevaisuutensa näiden vihasivujen takia. He ovat omaksuneet täysin niiden ajatukset ja niillä käytettävän kielen. Facebookin algoritmit ovat muokanneet heistä vihapuheen levittäjiä. Oikeastaan ne ovat muokanneet heidän koko ajatusmaailmansa uusiksi. Jos nämä ihmiset katselisivat vaikka viiden vuoden takaisia Fb-päivityksiään, niin he saattaisivat löytää kissavideoita, kukkia ja huumoria. Nyt he ovat vain vihalinkoja.

Ihan samanlainen prosessi tapahtuu epäilemättä myös Isisin nimiin murhaavissa terroristeissa. Aivopesun konstit ovat monet, mutta lopputulos sama. Syntyy vihainen ja järjetön robotti, joka sylkee suustaan vihaa ja lopulta rupeaa tappamaan. Tai saa ainakin jonkun toisen tappamaan. Vanhan säännön mukaan tyhmimmän eväät syödään ensin ja sen jälkeen jokainen syö omiaan.

Siteeraan taas Raamatun Sananlaskujen viisautta:

Jos kirnuat kermaa, tulee voita, jos väännät nenää, tulee verta, jos lietsot vihaa, tulee sota (San. 30:33)

Sieluton algoritmi ei tätä ymmärrä, mutta ihminen ymmärtää.

***

Kommentoinnissa vanhat säännöt: puhukaa omana itsenänne ja puhukaa ihmisiksi.

Kommentit (23)

 1. Jouni Mikola

  Muutamama noista kommentoijista lataa noita samoja idioottimaisia mielipitöitään myös aitse avioliitto ryhmässä.

  • Kennett Ylitalo

   Pitkälti ovat samaa porukkaa, kaikki vastustavat LGBT oikeuksia, naisten tasa-arvoa, uskonnonvapautta RK etc. rasistiryhmissä. Aito avioliitto ryhmässä taasen ei taida olla yhtään joka ei olisi valkoinen suomalainen. Sama aate, kaiken vastustaminen joka ei sovi valkoisen luterilaisen rippikoulun käyneen lapsuudenkuvaan..

  • Markku Tamminen

   Ennen vanhaan Liikenneturvalla oli iskulause: ”Mikä meihin fiksuihin ihmisiin oikein menee liikenteessä”, nyt voisi kysyä mikä joihinkin menee somessa. Jos tämä RajatKiinni-porukoiden maailmankuva toteutuisi, niin voisimme heittää hyvästit kaikille länsimaisille arvoille ja vapaudelle, jos he pääsisivät valtaan, vaikka he nyt kovasti ovat esiintyvinään näiden arvojen puolustajina. Olot olisivat kohta kuin pahimmissa diktatuureissa, taikka heidän aina mainitsemissaan entisissä Itä-Euroopan maissa, joissa ihmiset elivät kuin vankilassa ja rajat olivat taatusti kiinni. En haluaisi elää heidän yhteiskunnassaan, he tavallaan jatkavat siitä mihin terroristit jäävät, eli lietsovat pelkoa ja elävät siitä. He tavallaan toimivat sillä tavalla kuin terroristit juuri haluavatkin, että meidän vapauksiamme ja ihmisoikeuksiamme kavennettaisiin, jos heidän edustamansa poliitikot nousisivat valtaan.

   • Kati Härkönen

    Hyvin tiivistetty koko juttu, itekin oon nähnyt niin paljon yhtäläisyyksiä noissa RK:n oikeuskäsityksissä verraten siihen mitä sharian lain kovimmissa tulkinnoissa seisoo. Ei näillä ihmisillä ole mitään syytä pelätä islamisaatiota, jos ovat kerta muutenkin fasistisiin hörhöilyihin kallellaan noin retoriikaltaan ainakin. Meillä muilla taas on syytä vastustaa sekä islamismia että kommunismia, putinismia ja muita lopulta fasistiseksi kääntyviä ideologioita. Jos kalifaatissa vaan saa käydä kirkossa ja raveissa ja syödä possua ja juoda olutta niin ihan hyvin suurin osa näistä RK:n henkisistä kotipatriooteista siellä viihtyisi vääräuskoisia, homoja ja suvakkihuoria lahdaten. Ihonväri ja uskonto vaan tuottaa sitä eroa ja ongelmaa vaikka ideologisesti löytyy yhtymäkohtia.

   • Hannu Ala-Olla

    ”Ennen vanhaan Liikenneturvalla oli iskulause: ’Mikä meihin fiksuihin ihmisiin oikein menee liikenteessä’, nyt voisi kysyä mikä joihinkin menee somessa”

    Somessa, ja joskus myös liikenteessä, ollaan kuplassa.

 2. seppo mahkonen

  Ihmiset ovat tappaneet toisiaan milloin minkänkin asian takia. Valloitetun kaupungin asukkaat on surmattu vain siksi, että ovat asuneet siellä. Nykyisin olisi mahdollisuus käsitellä asioita tieteen ja kulttuuritieteen valossa. Silti osaa porukasta kiehtoo primitiivinen asennoituminen asioihin. Siis viisaus on paljon vaikeammin omaksuttavaa kuin populismi. Jos diktatuurit saavat vallan, eipä aikaakaan kun joku väestönosa kerrallaan kuuluu sen uhriksi. Tämä on jo nähty.

 3. ilari lehtinen

  Jeps, harvalla on kanttia nousta ryhmää vastaan, varsinkin jos ryhmästä löytyy joku joka syyltää äärimmäisen kohteliaita uhkauksia vastapalloon. Yht äkkiä ollaankin sitten lipsuttu vahingossa rasvattua mäkeä alas jonnekin minne mikään valonsäde ei enää edes kykene oikein paistamaan ja on juututtu sellaiseen kakkasohjoon ettei siitä montusta sitten hevillä nousta. ”Kaikki tiet vievät koomaan.”
  Ryhmän huomioonottaminen on inhimillistä; tuntemattomien huomioonottaminen, ihmisistä välittäminen ja muitten kohtaaminen vaatii rohkeutta.
  Aiheesta tehtiin aikoinaan tutkimus jossa havaittiin että persoonapronomineihin ne, te, he reagoidaan eri tavalla kuin läheisiksi koettuihin: minä, sinä, hän. Ryhmän ulkopuolisia pelätään ja kohdellaan eri tavalla. Siitäkin oli joku tutkimus, en valitettavasti muista tarkkoja lähteitä, mutta lähteet ovat varmempia ja tieteellisempiä kuin eräät nimeltä mainitsemattomat lehdet ja lähteet.

  • Kati Härkönen

   Ryhmän ulkopuolisesta kategorisaatiosta on ainakin kirjoitettu kirjassa ”Kategoria, kulttuuri ja moraali”, joka toimii johdatuksena yhteiskuntatieteissä ja kulttuurintutkimuksessakin käytetyn kategoria-analyysin tekoon. Siinä on mm. stereotypisoivasta kategorisoinnista ja sitten on myös tuo me ja muut eli ryhmien sisäiset ja ulkoiset kategorisaatiot. Suosittelen tutustumaan koska se on tosi yleisteos ja siinä on hyviä esimerkkejä siitä miten kategorioita käytetään ja miten ihmisiä ja asioita laitetaan lokeroihin, nimetään ja miten heistä, niistä ja meistä puhutaan. En muista oliko siinä tuosta psykologisesta puolesta tarkemmin, mutta siinä ainakin oli tuo ryhmäkategorian sekä ulkopuolisen kategorian käsite tosi selkeästi. Että eihän esim. ohjusiskussa puhuta ihmisistä puhutaan kohteista. Ne viholliskohteet siellä kartalla. ja pakolaisista puhutaan jonain vyörynä ja tulvana, että niitä vaan tulee ja eurooppa hautautuu alle. Kyse on kuitenkin ihmisistä.

 4. Raili Pajula

  Olen ihmetellen lukenut naisten kirjoittamia raakoja kommentteja. Ehdotetaan aivan mielikuivtuksellisia kidutuskonsteja, empatiaa tai sympatiaa ei ole yhtään. Heidän kommenttinsa ovat sellaisia, etten lemmikkiä heille soisi ja lapsia vielä vähemmän. Voiko sellainen äiti olla hyvä lapselleen, joka toivoo jonkun ihmisen elävältä keittämisen tai muulla vastaavalla kamaluudella kidutuksen. Nämä henkilöt ovat sairastuneet tästä vihan lietsomisesta. Heidän maailmansa on hämärtynyt, sillä eihän kukaan selvä- tai tervejärkinen kirjoita omalla nimellään tuollasta tai edes toivo sellaista tapahtuvan.

 5. Markku T Koivisto

  Tuntuu ihan uskomattomalta, että nämä raukat esiintyvät tuolla omilla nimillään ja osa kuvillaankin. Tekisi mieli sanoa yhtä rumasti heistä, mutta en kehtaa.

 6. Pertti Sainio

  Rajat kiinni ja MV, no juu.

  Onko se pään pensaaseen laittoa, jos ei ole koskaan lukenut näiden toivottomien juttuja? En tiedä. Saan aivan tarpeeksi, jos lueskelen esimerkiksi Perussuomalaisten lehteä ja heidän blogikirjoituksiaan ja kommenttejaan.

 7. Jari Kähkönen

  Missä ennakkoluuloisuus ja ihmisviha, siellä ei todellisuustarkistusta tapaa, itsehillintä on jo kauan sitten kadonnut sekä alkeelliset ongelmanratkaisukeinot tapaavat yleensä johtaa väkivaltaan kohteeksi valikoituja kohtaan. Vain se taataan, että kohteita on useita ja sellaiseksi valikoituminen tapahtuu jotakuinkin mielivaltaisesti sekä seurauksista piittaamatta. Sateenkaarimyönteisyys oli hetkellinen poliittinen muuvi niinä aikoina, kun se engelsmannien Defence League -porukka oli pinnalla, nyt ei mahtane edes enää olla hengissäkään Suomessa. Vaikka eihän tuo mahtanut koskaan ketään hämätä, Pride-kulkueeseen eivät koskaan tunnukset päällä päässeet ja sen paremmin vähemmistöosastoa kuin ainoatakaan sellaisiin kuuluvaa profiilihahmoa ei koskaan DL-liikkeessä ollutkaan….Sen lyhyen hetken, kun koko sakista mitään julkisesti puhuttiinkaan.

  Sanovat niin kutsuttujen maahanmuuttokriitikkojen joukossa olevan seksuaalivähemmistöön kuuluvia ja liberaalejakin, kukaties onkin. Hakeeko ne sieltä turvaa ja hyväksyntää, hengaako ne jonkinnköisessä trendikkyyden tavoittelussa minkä on pitänyt älytä olla ohi jo vähintään viisi vuotta sitten vai mikä riivattu niitä sinne vetää? Luulisi nimittäin älyttävän, että on se ja sama mille ollaan ennakkoluuloisia, koska tietyn pisteen jälkeen…no höh…tolkku menee kuitenkin. Tai että on sejasama keksitäänkö ensin ali-ihmisyys vai…no sanotaan nyt vaihteeksi tällä kertaa vanha kansa. Eivät siinä eroa toisistaan kuin korkeintaan aika, katuosoite ja kuolinsyy. Ehkä. Mitään OLENNAISTA eroa niiden välillä ei ole. Lopputulos on syrjivä, mielivaltainen ja raaka. Ennen kaikkea raaka.

  Ei ennakkoluuloisuuden ja ihmisvihan parissa viihdy pidempään kukaan muu kuin joku tietty ongelmapersoonien, rähinämoottoreiden sekä ajautuvien joukko. Sekin on mahdollista, että tekee itse juuri sitä samaa minkä on toisilta kieltänyt ja mitä sitten pannut Katupartion valvomaan. Miksipä ei. Läpinäkymätön, julkisuusperiaatteeton, kansalaisyhteiskunnaton ja oikeusvaltioton paikka on mitä loistavin tila kaikenlaiseen hommailuun, olipa asialla olevalla sormet sitten pepulla, kassassa tai molemmissa sen mukaan kuinka nyt mielennoude sitten kulloinkin hyppyyttääkään. Ei pidä luulla, että kukaan muu jaksaa tuollaista maailmaa vähääkään pidempään, olkoon mistä, kuka tai millainen muuten hyvänsä. Se on kuin hiilimonoksidin sisäänhengittäminen ilman paineilmalaitetta ja täydellistä sammutusasua. Aina se pahuus jotenkin tunkeutuu läpi, kestävää tekosyytä tai piilopaikkaa ei ole.

  Sakari bloggasi hienosti muistuttaen lukijoita tästä periaatteellisesta ja kiistämättömästä pahuudesta, joka ilmeni nyt taas Yhdysvaltain Floridassa tapahtuneen joukkomurhan yhteydessä. Ollaanhan sentään niinkin kaukana kuin Suomessa ja katsellaan sellaisen porukan reaktioita, jonka olisi pikemminkin luullut olevan etenkin nyt tietyltä vaikuttavan tekijän toimintaa vastaan. Tällä on yhtymäkohta Sakarin huomautukseen työpaikkojen ja tulevaisuuksien menetyksistä, koska niin sangen sairas tarkkailun kohteiden ilmaus kuin ne karut seurauksetkin ovat tapahtuneet aloitekyvyttömyyden ja pitkittyneen odotusajan vuoksi. Aloitekyvyttömyys seuraa Rajat Kiinni -porukan kelvottomasta johdosta, joka hatkasi vaikka ilmoitti vain kesälomalle jäämisestä ja odotusaika taas vastakaiun puutteesta.

  Sitähän tässä on pelännyt itse kukin, että koska [sinun sanasi tähän]. Mikä on pohjimmiltaan pitkäpinnaisuuden, hyvänahkaisuuden ja reagoimattomuuden syy? Syy on avain siihen kuinka kauan vielä kestää. Toivottavasti [sinun sanasi tähän] ei tapahdu koskaan. Ei, koska seuraukset tulevat olemaan aivan liian kauheat niin yksilölle kuin kokonaisuudellekin. Väkivalta on välttämättömyyden taidetta, jota on harjoitettava äärimmäisellä pidättyvyydellä. Ainuttakaan tehtyä tekoa ei saa tekemättömäksi ja seuraukset lopulliset niin tekijälle kuin kohteellekin. Ja sopii myös uskoa hyvän sään aikana, että kokonaisuuskin on jo täysin päreiksi laitettuna rauniona, kun ne keillä säilyi henki alkavat heh jalkauttaa saatuja ihmisarvon, heikompien puolustamisen sekä rohkeuden hyvin karuja oppeja.

 8. Eeva-Kaisa Rossi

  Ai että minä arvostan tapaasi siteerata Raamattua. Sananlaskut onkin turhan unohdettu kokoelma. Vaikka kyllä Ut:nkin puolelta löytyy paljon matskua, joka osuu napakasti nykymaailman menoon.

 9. Markku Kuoppamäki

  Keksin kaikelle tällaiselle jo kymmenisen vuotta sitten termin ”uuspölvästi” ja siitä johdettuna aatteen nimi ”uuspölväsmi”. Ollaan käyty yhteiskunnan kustantamat koulut, mutta haistatettu pitkät kaikelle sen annille. Vihataan kaikkea jota muutkin samanmieliset vihaavat. Ketään tai mitään ei arvosteta. Tarjoan termit vapaasti arvostamani Saku Timosen tai muun täyspäisen käyttöön, olkaa hyvät.

 10. Jesse Heinonen

  Pakko kyllä myöntää, että oli miten ateisti tai uskovainen hyvänsä, Sananlaskujen kirjan lukemisella pääsee elämässä aika pitkälle.

  • Virve Valoheimo

   Hae viisaiden seuraa, niin viisastut, pahoin käy, jos lyöttäydyt typerien joukkoon. San. 13:20

 11. Virve Valoheimo

  Kaikesta vaivannäöstä on jotakin hyötyä, tyhjästä puheesta vain vahinkoa. San. 14:23

 12. Katja Kokko

  Jep! Tässä kaikille jotain ”ihan muuta”. Enjoy! Nigerialaista tubetusta. https://youtu.be/35oRa33UlYY Ja kiitos muuten Odineille jotka saitte tilini pois Facebookista perättömillä ilmiannoilla feikkiprofiilista.

 13. Tanja Takalo

  Luin samaisen tutkimuksen kuplasta, Ennen sanottiin koulussa,että seisova vesi pilaantuu ämpärissä. Sillä tarkoitettiin ihmistä joka ei ajattele,opi,eikä tutki ympäristöään.Hänen korvienvälinen ajatusmaailmasa pilaantuu seisovan veden tavoin, Virtaus pitää pään kunnossa,ja veden myös 🙂 Aikas viisaita oli nuo minun opettajani!

 14. Pekka Rantamäki

  Homoja vihaavat ja valkoista ydinperhettä ihannoivat ihmiset ovat itse yllättävän harvoin kestävässä (hetero)parisuhteessa. Näin ainakin oman havainnointini mukaan. Miksi?

 15. Puolikas elämä, osa 66 – toniautiomaa

  […] ole tavallista. Antakaa anteeksi, jos vaikutan naiivilta, mutta naiivi on hänkin, joka uskoo, ettei kukaan suomalainen kykenisi samoihin tekoihin Suomessa kuin mies Orlandossa. Mielenterveysongelmia pidetään Suomessa lähes […]

 16. Tiina Johanna

  Vierailin eilen Auswitzch-Birkenaun keskitysleirimuseossa jossa oli nähtävänä vielä osa niistä hirveyksistä ja rikoksista ihmisyyttä , rotuja, uskontoja ja ihan vaan ylipäätään kaikkea mikä ei sen valkoisen arjalaisen herrarodun mielestä oli epäarjalaista ja väärää. Se mitä kaikkea pahaa ne seinät niissä parakeissa ja rakennuksissa ovat nähneet ja kuulleet ei mitkään valokuvat ja dokumenttiaineistot edes pysty välittämään meille jälkipolville. Pystyy vain yrittämään kuvitella sitä kauhua ja kidutusta mitä kaikki ne tavalliset ihmiset erivärisine hiuksineen ja silmineen, eri uskontoineen, eri seksuaalisine suuntautumisineen ja ylipäätään kaikkine erilaisuuksineen joita he omassa elämässään tavallisina asioina pitivät joutuivat kokemaan.

  Suosittelen ihan kaikille retkeä paikkaan joka on hyvänä muistomerkkinä ihmisen pahuudesta ja suvaisemattomuudesta. Paikka missä kaikenlainen ihmismielen sairas ja ahdas ajattelutapa kulminoitui ja sai miljoonien uhrien nimet ja kasvot kuvina ja tarinoina seinilleen.

  Ihmismielen pahuuden ja suvaitsemattomuuden näyttämöitä on aina ollut ja niitä tulee varmasti aina olemaan. Kaikista niistä ei aina jää vastaavaa muistomerkkiä jälkipolvia muistuttaamaan niistä kaikista hirveyksistä mitä toinen samanlainen ihminen toiselle tekee.

  Human being- oliko se tunteva ihminen?

  • Vesa Mustonen

   Mielestäni Kestisen ihmettely on ihan aiheellista, mutta hieman hän yleistää asioita…
   pitää muistaa, että nuokin matuinvaasion kannattajat ovat vain vähemmistö vähemmistöissä – Ei ole mitään näyttöä, että mistään esim. seksuaalisesta vähemmistöstä suurin osa kannattaisi holtitonta maahanmuuttoa… valitettavasti nuo näkyvimmin esiin tunkevat ihmiset niissäkin piireissä, kuten monessa muussakin vähemmistössä, kuvittelevat edustavansa kaikkia ’ryhmänsä’ jäseniä – YLEn touhu on pitkälti samansuuntaista, jos jollakin kylällä 1% itkee matujen perään, niin YLE uutisoi: ”kyläläiset itkevät…” jne…
   Joten eipä tuomita koko sateenkaariväkeä matuinvaasion kannattajana.

Kommentoi »

Comments are closed