Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Opportunistin loikka

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen loikkaa SDP:n riveihin ja SDP toivottaa hänet lämpimästi tervetulleeksi. Onhan työväen tyttö palannut juurilleen ja loikan ansiosta hallituspuolueet menettävät yhden edustajan. Perussuomalaisilla ja kokoomuksella on nyt molemmilla 37 kansanedustajaa ja SDP:llä 35. Poliittisen matematiikan kannalta loikka on edullinen SDP:lle ja muulle oppositiolle, mutta ikävä kyllä asiat tuppaavat olemaan sitä, miltä ne näyttävät.

Rividemarina minä en osaa erityisemmin iloita asiasta. Liian tuoreessa muistissa ovat Tolppasen aiemmat rasistiset ulostulot, joista mainittakoon vaikkapa toive, että Vaasan torilla olisi vähemmän mamuja ja enemmän ihmisiä. Viime huhtikuussa Tolppasen blogi suljettiin rasistisen kirjoittelun takia. Tolppanen oli myös ensimmäisiä Soldiers of Odinin katupartioinnin julkisia kannattajia ja keväällä hän väitti maahamuuttajataustaisen opiskelijan saavan enemmän tukia kuin syntyperäisen suomalaisen opiskelijan. Tosiasiassa Tolppanen vertaili ammattiin opiskelevan suomalaisen ja työvoimapoliittista kurssia käyvän työttömän maahanmuuttajan tukia. Virhettään hän ei ole koskaan myöntänyt, vaan yritti sen huomattuaan todistella vähemmän onnistuneesti olleensa sittenkin oikeassa.

Tolppanen on joskus aiemmin ollut SDP:n jäsen, mutta työskennellessään toimittajana katsoi parhaaksi olla sitoutumaton. Vuonna 2011 hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan perussuomalaisten edustajana. Hän tuli jytkyn imussa valituksi toisenkin kerran vuonna 2015. SDP:n ehdokkaana hänellä tuskin olisi ollut riittävästi kannatusta, mutta perussuomalaisena oli. Opportunisti osaa haistaa tuulet ja nyt perussuomalaisilla ei ole enää kannatusta. Tuli taas aika vaihtaa puoluetta.

Haluaisin uskoa, että Tolppasen rasistiset kirjoitukset ja lausunnot olivat vain osa populistista opportunismia, mutta vaikeaa uskominen on. Tuskin kukaan osaa puhua niin sydämensä kyllyydestä tulevan tuntuisesti vain omaa puoluettaan ja kannattajiaan miellyttääkseen. Jos osaa, niin sellaiseen ihmiseen ei voi luottaa tippaakaan, koska silloin hänellä ei ole omia ajatuksia eikä periaatteita. Tulevaisuus sitten näyttää millaisia puheita Tolppaselta tulee demareiden kansanedustajana.

Ratkaisu ei varmasti ollut helppo Tolppaselle eikä ehkä myöskään SDP:lle. Toivottavasti Tolppasen kanssa on vakavasti keskusteltu puolueen linjauksista maahanmuuton, ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden suhteen.

Ei Tolppasen ratkaisu helppo ollut perussuomalaisillekaan. Sampo Terhon mukaan Tolppanen oli  se heikoin lenkki, joka katkesi. Näin siis palkittiin puolueen linjaa myötäilleet rasistiset puheet. Loikkarin osa on aina vaikea. Kaikki rakastavat itseä hyödyttävää petosta, mutta pohjimmiltaan kaikki myös halveksivat petturia.

Toivon mukaan SDP ei Tolppasen tervetulleeksi toivottamalla ole kosiskelemassa kodittomiksi jäämässä olevia perussuomalaisten rasistisia äänestäjiä. En halua olla sellaisessa puoleessa, joka flirttailee rasismin kanssa.

Tai ehkä sittenkin ollaan perussuomalaisten hetkeksi aiheuttaman hämmingin jälkeen palaamassa vanhaan normaaliin, kuten historioitsija Jussi Jalonen Facebookissa arveli:

Perussuomalaisten romahduksen myötä ollaan palaamassa vanhaan normaaliin, jossa suomalaisen populismin pimeän puolen edustajat on siroteltu tasaisesti sosialidemokraatteihin ja keskustaan. Toivon mukaan molemmat puolueet ottavat valistus- ja kasvatukselliset velvollisuutensa vakavasti.

PS. Maria Tolppanen on juuri äsken julkaissut Facebookissa seuraavan tekstin:

Kiitos siitä, että olen saanut tulla mukaan Sosialidemokraattiseen puolueeseen. Olen täysin sitoutunut sosialidemokraattisen liikkeen arvopohjaan. Äänestän tänään SDP:n ryhmän mukana perheenyhdistämisen tiukennuksia vastaan. Kunnioitan jakamatonta ihmisarvoa. Odotan innolla työskentelyä kanssanne.

Aika sitten näyttää onko äänessä taas opportunisti vai ovatko ajatukset oikeasti muuttuneet.

Kommentit (15)

 1. Vesku Nikula

  Pakko uskoa kuitenkin, että demareissa ylilyönnit ”harjataan” oikeasti. Eli toleranssi=0.

 2. Minna Ylitalo

  Perussuomalaisten kansanedustaja loikkaa hippiliikkeeseen? Kaikkea sitä näkee kun elää.

  ”Terrorismi tuhoaa lintukodon
  Perussuomalaiset ovat varoittaneet tästä jo vuosia, mutta meidät leimattiin populisteiksi, rasisteiksi ja muukalaispelkoisiksi. Varsinkin sosialidemokraatit pitivät ja pitävät yllä avoimien ovien politiikkaa ja kaikenkattavaa yhdenvertaisuutta. Heidän toimintansa tässä asiassa muistuttaa jo hippiliikettä.” Maria Tolppanen 14.11.2015.

  http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/terrorismi-tuhoaa-lintukodon-1.1944545

 3. Miika Meijer

  Jälleen osoitus siitä, että politiikka tänään, ja varsinkin tänään on tendenssipolitiikkaa. Se sallittakoon demokraattisessa järjestelmässä. Se, onko se rakentavaa, on yhä kysymys erikseen. Jo Rooman tasavallassa ja tasavallan ajan jälkeen, itse asiassa Länsi-Rooman keisarivallan loppuun saakka poliittiset konjunktuurit määräytyivät sen mukaan, mihin pyrkyryyden tuuliviiri osoitti.

  Parhaiten pärjäsit, kun laskelmoit, kähmit, nuolit milloin mitäkin ja vaihdoit puolta aina tarvittaessa, mutta varoit, ettet tulisi selkään puukotetuksi, kun entisestä liittolaisesta tulee vastustaja ja vihollinen.

  Tunnustan, minulla on henkilönä helpompaa. Olen jäärä vasemmistolainen – monen mielestä ilmeinen häviäjä siis – enkä edes häpeä.

 4. Pertti I. Ikonen

  Kun Suomessa yhä enenevässä määrin halutaan käydä työttömien ja maahanmuuttajien kimppuun, niin tarvitaanhan demareissakin vastaavia kykyjä. Että pakko on iskenyt demaripuolueeseenkin hankkia ammattilaisia morkkaamaan em. ryhmiä. Tosin tuo toteamus on täysin minun omaa päättelyä.

 5. Markku Tahvanainen

  Kun on katto korkealla ja seinät leveällä, ni mahtuu hankkia mukaan yksi rasisti (lisää).

 6. yrjö perkko

  Kepu on mielessäni enemmän kuin muut puolueet ollut niiden poliitikkojen koti, jotka hakevat puolueensa sen mukaan missä on helpoin edetä urallaan eivätkä sen mukaan, mitä asiaa he haluavat ajaa. Toki muisakin joukoissa näitä on. Niinpä tällainen loikkaus sdp-rivistöön hieman yllättää. Toisaalta, hallitus toivotavasti kaatuu pian ja loikkaus demareihin oli kenties pako uppoavasta laivasta.

 7. Pekka Forstadius

  Asiaa puhut. Ihan helpolla ei jaksa rinnastaa uskoon karahtamista poliittisen liivin vaihtoon.

 8. Pauli Räsänen

  Entäpäs, jos uskottaisiin vaihteeksi mitä Tolppanen itse sanoo, on pettynyt, kun Soinin puheet työväenpuolueesta ilman sosialismiä, jäivät pelkiksi veietteleviksi lauseiksi.
  Oikeisto nationalistinen fraktio on vallannut persut, eikä Marialle enää löytynyt sijaa siitä majatalosta.

  Muutenkin en usko,että kaikki väittämänne rasistit olisivat oikeita rasisteja, vaan suurin osa ilmeisesti heistä on xenofobikkoja.
  Maailman ja ennenkaikkea sen talouden myllerrys on ajamassa ahtaalle varsinkin työväenluokkaisia ihmisiä, aika on yksinkertaisesti ajamassa meidän yli.

  • jore puusa

   Poliitikon rasismi on rooli, jota hän näyttelee tarvittaessa. Ei heistä kenelläkään ole minää, joka sitoutuu ajattelumalliin. Kumma – että ihmiset uskovat kansanedustajiensa todella olevan järkkymättömiä aatteen naisia ja miehiä. Voin vakuttaa – että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta he ovat kaikki opportunisteja.

  • Minna Ylitalo

   Tolppanen on kylläkin alunperin ollut peruspersujen halla-aholaisia ja toitottanut oppi-isänsä teesejä ulkolukuna. Kukaan ei varsinaisesti edes tiedä, mitä mieltä Tolppanen itse mistäkin asiasta on. Esimerkiksi maahanmuuttajien syyttäminen suvivirren boikotoinnista ei ole Tolppasen oma mielipide, vaan tahallaan lanseeratulla huhulla mässäilyä.

   Voi toki olla, että nykyinen peruspersujen rajakki- ja odikkisymptiat sun muu kiemulointi ja immoslaisuus on jo liikaa. Ehkä sama vanha lässytys on alkanut muutenkin tympiä ja puuduttaaa. Viimeistään Soinin plokin seuraaminen täytyy olla toimittajalle silkkaa kärsimystä.

  • Pekka Rantamäki

   Kukaan ei kiellä henkilöä olemasta xenofoobikko, mutta jos kansanedustajana suoltaa liukuhihnalta rasistisiksi luokiteltuja lausuntoja interwebbiin elämään, niin silloin ON rasisti. Kiltti xenofobisti voisi jättää ajatuksensa julkaisemattomaan muotoon ja pelätä päänsä sisällä. En minäkään joka yhteydessä kirjoita korkean paikan pelostani.

   • jore puusa

    jos kansanedustajana suoltaa liukuhihnalta rasistisiksi luokiteltuja lausuntoja interwebbiin elämään, niin silloin ON rasisti.
    ————
    En usko. Eivät nämä ole mitään erityistä ja pysyvää..he ovat sitä mitä pitää ja tarvitsee olla. Ei heill
    ä ole sellaisia ajatusmaailmoja kuin rasismi tai nationalismi..heidän ajatusmaailmansa on he itse ja sen yksikön eteenpäinvienti. He kirjoittavat ja sanovat mitä pitää, mikä sopii tilanteeseen ja millä pääsee eteenpäin.
    Ja me äänestämme nämä yhä uudestaan valtaan. Me tässä pöljiä ollaan.

 9. Pekka Vantanen

  Niin, SDP:hän ei ole rasistinen kun se kohdistaa vastaavat letkautukset vain maanviljelijöihin ja sehän ei heidän mielestään ole rasismia. Jaan puolueista ehkä eniten SDP:n ajamikseen sanomia aatteita mutta pienviljelijän poikana en voi hyväksyä sitä mollausta jota niin SDP:n johtajat – mm. Heinäluoma – kuin rivijäsenetkin ovat maanviljelijöihin kohdistaneet. Vanhempani kasvattivat minut ja siskoni 7 hehtaarin pelloilla ja viidellä lehmällä. Maitokin meni E-liikkeen meijeriin. Äitini kuoli yön ääreen 42-vuotiaana ja eikä isänikään saanut elää edes 60-vuotiaaksi. Tuon kokeneena on todella ikävää kuulla letkautuksia kuten ”Mitä enemmän rahaa me syydämme heidän savisiin peltoihinsa, sitä suurempia öykkäreitä heistä tulee”. SDP on opportunistille juuri oikea paikka.

 10. Jyrki Tossavainen

  Ai SDP ei suvaitse rasisimia, SDP ei muka flirttaile rasismin kanssa. Viimeinen pari vuotta ehkä näin. Kun perussuomalaiset alkoivat saada mölisijät ääneen ja demarit pelkäsivät menettävänsä kannatusta, alkoi mahdoton flirttailu muukalaisvihamielisten kantojen kanssa. Väitän että demarit etunenässä nostivat nämä aiheet vakavasti keskusteltavien aiheiden joukkoon. Ennen ihmisoikeuksien perustan vastaisiin huutoihin ei lähdetty mukaan. Mutta demarit lähtivät, jopa Urpilainen.
  Ja demarit synnyttivät Jytkyn.

 11. Tapio Osala

  Mitenkähän on, hyväksyvätkö demarit Tolppasen kansanedustajaehdokkaaksi? Ainakin aluksi kuntavaaliehdokkaaksi varmaankin? Onhan se tietysti ennakoitavissa, että Tolppasta varmasti äänestää hänen rasistisista lausunnoista pitäneet…
  On kuntavaaleissa myös mahdollista että Tolppanen saisi niinkin paljon ääniä, että pääsisi niillä kaupunginhallitukseen demareiden periaatteiden mukaisesti. Mielenkiintoista. Ehkä tuosta asiasta on jo kulisseissa sovittu ”loikkausehdoissa”?

Kommentoi »

Comments are closed