Netin itseoppineet juristit

En näin juhannusiltana viitsi vaivata päätäni millään vakavalla asialla, joten kerron minulle hyvin tutusta ilmiöstä. Varsinkin turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttoa käsitteleviä juttujani ilmestyy aina kommentoimaan niitä, joiden mielestä en ole juristi ollenkaan ja jos olenkin, niin minä vain kopioin lakitekstiä osaamatta soveltaa sitä. Tulee myös niitä, jotka luulevat kommenttiosion olevan huutoäänestys, jossa päätetään lukeeko lakikirjassa mitä olen kertonut, vai lukeeko siellä jotain muuta. Lisäksi tulee niitäkin, jotka vain sanovat minun olevan väärässä perustelematta mitenkään väitettään.

Otetaan tuore esimerkki. Toissapäivänä selitin lakipykälien nojalla, että turvapaikanhakijoita piilotteleva ei syyllisty rikokseen. Tästä innostui natsiunivormuille, fasismille, valkoiselle ylivallalle ja naisten alusasukuville pyhitetty Facebook-sivu Poliittisen Korrektiuden Parhaat PKP.

pkp

Toisen meistä täytyy tosiaankin päivittää laintuntemuksensa ja lisäksi myös sisälukutaitonsa. Sinänsä en hämmästy sukunimeni muuttumista Tuomiseksi, koska sitä tapahtuu yllättävän usein, mutta nyt meni yksi hyvä tägäys hukkaan.

Laittoman maahantulon järjestämisestä sivun ylläpitäjä sai tehtyä jatketun rikoksen. Jatkettua rikosta ei rikoslaki ole tuntenut vuoden 1992 jälkeen. Sattuhan sitä, kun laintuntemus ei ole ajan tasalla.

En maininnut laittoman maahantulon järjestämistä jutussani ollenkaan, koska sen poissulkeminen ei vaadi yhtään tulkintaa. Pelkkä sisälukutaito riittää. Siitä säädetään rikoslain 17 luvun 8 §:ssä näin:

Joka

1) tuo tai yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa matkustusasiakirjaa, viisumia, oleskelulupaa tai matkustusasiakirjaan rinnastettavaa muuta asiakirjaa,

2) tuo tai yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalaisen, jonka 1 kohdassa tarkoitettu asiakirja on väärä, väärennetty, myönnetty toiselle henkilölle taikka saatu viranomaiselta asiakirjan myöntämisen kannalta merkityksellisen totuudenvastaisen tai harhaanjohtavan tiedon avulla, lahjomalla viranomainen tai virkamiehen väkivaltaisella vastustamisella,

3) järjestää tai välittää 1 tai 2 kohdassa tarkoitetulle ulkomaalaiselle kuljetuksen Suomeen tai

4) luovuttaa toiselle 2 kohdassa tarkoitetun asiakirjan käytettäväksi maahantulon yhteydessä,

on tuomittava laittoman maahantulon järjestämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Laittoman maahantulon järjestämisenä ei pidetä tekoa, jota erityisesti huomioon ottaen tekijän humanitaariset tai läheisiin perhesuhteisiin liittyvät vaikuttimet sekä ulkomaalaisen turvallisuuteen vaikuttavat olot hänen kotimaassaan tai vakinaisessa asuinmaassaan on pidettävä kokonaisuutena ottaen hyväksyttävistä syistä tehtynä.

Tämän rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää siis Suomen rajan ylittämistä tai sen yritystä ja siinä auttamista. Turvapaikanhakijana maahan tullut on jo täällä ja kuten kerroin, niin turvapaikanhakija ei koskaan syyllisty valtionrajarikokseen. Jo täällä olevan auttaminen ei ole laittoman maahantulon järjestämistä.

Kuten näkyy, niin toisen momentin perusteella laittoman maahantulon järjestäminenkin voidaan tietyin edellytyksin katsoa hyväksyttäväksi.

Keskustelen mielelläni erilaisista laintulkinnoista, mutta edellytän mieluiten lainkohdilla perusteltuja mielipiteitä. Juristi ei tarvitse olla, mutta lain jonkinlainen tunteminen on suotavaa. Lain soveltaminen ei monien halusta huolimatta ole sitä, että lakiteksti yritetään vääntää tukemaan omia toiveita.

Tutkinnostani olen joskus kertonut sinnikkäimmille inttäjille ja pyytänyt heitä kysäisemään Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta maaliskuussa 1989 valmistuneiden nimiä. Tosin ei sieltä ketään Tuomista löydy, ei ainakaan samana päivänä todistuksensa saaneiden joukosta.

Jos joku luulee oikean juristin voivan toimia vain tuomarina, syyttäjänä tai oikeudenkäyntiavustajana, niin hän on katsonut liikaa amerikkalaisia lakisarjoja. Tai hankkinut oman lakiosaamisensa vain syytetyn penkillä istumalla.

Se siitä, jatketaan juhannusiltaa kuuntelemalla Vesa-Matti Loirin tulkitsemaa Eino Leinon runoa.

 

Kommentit (9)
 1. Venla Vanamo
  25.6.2016, 20:38

  Oikein hyvää juhannusta sinulle!

 2. Kari Antila
  25.6.2016, 21:46

  Kiitos, Saku!

  Tulkitsen tämän kolumnin myös vastaukseksi itselleni, mistä olen kovin otettu.

Kommentointi suljettu.