Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Netin itseoppineet juristit

En näin juhannusiltana viitsi vaivata päätäni millään vakavalla asialla, joten kerron minulle hyvin tutusta ilmiöstä. Varsinkin turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttoa käsitteleviä juttujani ilmestyy aina kommentoimaan niitä, joiden mielestä en ole juristi ollenkaan ja jos olenkin, niin minä vain kopioin lakitekstiä osaamatta soveltaa sitä. Tulee myös niitä, jotka luulevat kommenttiosion olevan huutoäänestys, jossa päätetään lukeeko lakikirjassa mitä olen kertonut, vai lukeeko siellä jotain muuta. Lisäksi tulee niitäkin, jotka vain sanovat minun olevan väärässä perustelematta mitenkään väitettään.

Otetaan tuore esimerkki. Toissapäivänä selitin lakipykälien nojalla, että turvapaikanhakijoita piilotteleva ei syyllisty rikokseen. Tästä innostui natsiunivormuille, fasismille, valkoiselle ylivallalle ja naisten alusasukuville pyhitetty Facebook-sivu Poliittisen Korrektiuden Parhaat PKP.

pkp

Toisen meistä täytyy tosiaankin päivittää laintuntemuksensa ja lisäksi myös sisälukutaitonsa. Sinänsä en hämmästy sukunimeni muuttumista Tuomiseksi, koska sitä tapahtuu yllättävän usein, mutta nyt meni yksi hyvä tägäys hukkaan.

Laittoman maahantulon järjestämisestä sivun ylläpitäjä sai tehtyä jatketun rikoksen. Jatkettua rikosta ei rikoslaki ole tuntenut vuoden 1992 jälkeen. Sattuhan sitä, kun laintuntemus ei ole ajan tasalla.

En maininnut laittoman maahantulon järjestämistä jutussani ollenkaan, koska sen poissulkeminen ei vaadi yhtään tulkintaa. Pelkkä sisälukutaito riittää. Siitä säädetään rikoslain 17 luvun 8 §:ssä näin:

Joka

1) tuo tai yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa matkustusasiakirjaa, viisumia, oleskelulupaa tai matkustusasiakirjaan rinnastettavaa muuta asiakirjaa,

2) tuo tai yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalaisen, jonka 1 kohdassa tarkoitettu asiakirja on väärä, väärennetty, myönnetty toiselle henkilölle taikka saatu viranomaiselta asiakirjan myöntämisen kannalta merkityksellisen totuudenvastaisen tai harhaanjohtavan tiedon avulla, lahjomalla viranomainen tai virkamiehen väkivaltaisella vastustamisella,

3) järjestää tai välittää 1 tai 2 kohdassa tarkoitetulle ulkomaalaiselle kuljetuksen Suomeen tai

4) luovuttaa toiselle 2 kohdassa tarkoitetun asiakirjan käytettäväksi maahantulon yhteydessä,

on tuomittava laittoman maahantulon järjestämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Laittoman maahantulon järjestämisenä ei pidetä tekoa, jota erityisesti huomioon ottaen tekijän humanitaariset tai läheisiin perhesuhteisiin liittyvät vaikuttimet sekä ulkomaalaisen turvallisuuteen vaikuttavat olot hänen kotimaassaan tai vakinaisessa asuinmaassaan on pidettävä kokonaisuutena ottaen hyväksyttävistä syistä tehtynä.

Tämän rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää siis Suomen rajan ylittämistä tai sen yritystä ja siinä auttamista. Turvapaikanhakijana maahan tullut on jo täällä ja kuten kerroin, niin turvapaikanhakija ei koskaan syyllisty valtionrajarikokseen. Jo täällä olevan auttaminen ei ole laittoman maahantulon järjestämistä.

Kuten näkyy, niin toisen momentin perusteella laittoman maahantulon järjestäminenkin voidaan tietyin edellytyksin katsoa hyväksyttäväksi.

Keskustelen mielelläni erilaisista laintulkinnoista, mutta edellytän mieluiten lainkohdilla perusteltuja mielipiteitä. Juristi ei tarvitse olla, mutta lain jonkinlainen tunteminen on suotavaa. Lain soveltaminen ei monien halusta huolimatta ole sitä, että lakiteksti yritetään vääntää tukemaan omia toiveita.

Tutkinnostani olen joskus kertonut sinnikkäimmille inttäjille ja pyytänyt heitä kysäisemään Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta maaliskuussa 1989 valmistuneiden nimiä. Tosin ei sieltä ketään Tuomista löydy, ei ainakaan samana päivänä todistuksensa saaneiden joukosta.

Jos joku luulee oikean juristin voivan toimia vain tuomarina, syyttäjänä tai oikeudenkäyntiavustajana, niin hän on katsonut liikaa amerikkalaisia lakisarjoja. Tai hankkinut oman lakiosaamisensa vain syytetyn penkillä istumalla.

Se siitä, jatketaan juhannusiltaa kuuntelemalla Vesa-Matti Loirin tulkitsemaa Eino Leinon runoa.

Kommentit (9)

 1. Venla Vanamo

  Oikein hyvää juhannusta sinulle!

 2. Kari Antila

  Kiitos, Saku!

  Tulkitsen tämän kolumnin myös vastaukseksi itselleni, mistä olen kovin otettu.

 3. Heidi Huhtamella

  Hyvää juhannusillan jatkoa Sinulle!

 4. Jari Kähkönen

  Hahahahaaa. Kyllä nyt täytyy…sikäli kun nauramiseltani pystyn…loukkaantua kunnollisten, pikkutarkkojen ja itsetarkoituksellisesti ammattitermejä käyttävien itseoppineiden puolesta. Sekaantui moraalinen juridiseen ja eksyttiin oikeuskelpoisuudesta eli unohtui onko siinä ero VOIDAANKO HAASTAA OIKEUTEEN sekä SAAKO TOIMIA kyseisessä istunnossa AVUSTAJANA vai ei. On, ja itseasiassa aika hitonmoinen ero onkin. Jatkettuna tekona tehty tämä-tuo-se-nämä-nuo-ne jo tulikin käsitellyksi aiemmin. Kuka ikinä Sakarin bloggauksen kärjessä olevassa kuvakaappauksella lainatun aineiston sitten suolsikaan, hänellä ei ole varaa ketään mistään huomauttaa kun ei itse muuta osaa kuin googlettaa ja someen postata. Eikä kaiketi niitäkään ihan täysin.

  Siinä määrin senasakea on vielä, että tuota tahtia saattaa jo joku oikeakin Saku Tuominen suuttua(esim helsinkiläinen ent tv-tuottaja ja nykyinen inspiraationlähde). Luonnollisesti tasoa vastaava kannatusaste: peräti neljä tykkäystä, katsoin, kun tätä lähdin kirjoittamaan Toivottavasti ovat edes kaikki oikeita olemassaolevia henkilöitä, sitä kun ei saata näissä sameissa vesissä aina tietää. Tämä oli heikko provokaatio, jonka tekee vain empatiaköyhä vähemmän kuin tasapainoinen ja normaali persoona, kenen ainoa oikea tarkoitus on erehdyttää kohteeksi valittu jollekin maksimaalisesti savuja&peilejä tarjoavalle heikosti, olemattomasti tai ei kenenkään hallinnassa olevan kolmannen osapuolen moderoimalle virtuaaliselle alustalle kimppuun hyökkäämisen edeltä. Suoltaja itse tai hänen runkkurinkinsäkään on siis tuskin tosissaan noissa valejuristi -nimittelyissään.

  Miksi tämän kirjoitan? Siksi, että PERUSSUOMALAISET nuoretkaan eivät ole olleet tänä(kään) jussina nimensä mittaisia ryyppäämällä, tappelemalla, hukkumalla, nussimalla ja sikailemalla tilapäismajoituksessa sekä tulleet tajuihinsa…jos ovat tulleet…putkasta, sairaalasta tai silmien auetessa tietämättä missä ja kenen vieressä ollaan. He ovat olleet netissä pusaamassa kansalaisaloitetta Suomen EU-erosta, jota on kannatettu näemmä niin monella tuhannella, että päivän mitaan asia on ollut jo vallan uutinenkin. Samaa elämästä vieraantunutta näppäimistösoturismia tuo Sakarin nyt highlighttaama Facebook-turautuskin on. Siihen ei voi juuri muuta sanoa kuin, että johan on anonyymillä nettimönkiäisellä hyvät luulot vaikutusvallastaan(sama vanha mikä on sanottu jo ties monettako kertaa ennenkin).

  Neljän liketyksen patetian keskiössä on siis heikosti kielitajuinen ja -huollettu rimanalitus, jonka noteeraaminen on jopa tietyissä tapauksissa virhe. Näin alkaa olemaan, kun ruiskahtavan rimanalituksen kohteena on joku niin merkittävästi ruiskauttajan itsensä yläpuolella oleva, että eroa voisi kuvailla räikeäksi. Jos ollaan vertaisia, vasta pyrkimässä ylös tai asema perustuu suurimmalta osaltaan vapaasti vapaasti vertaisarvioinnin kohteena olevaan aineistoon, vastaaminen on suotavaa. Ei muuten. Näppäimistösoturismista ja muusta kauniisti sanottuna poikkeuspersoonien temmellyksestä virtuaalisessa maailmassa olemme nyt jo pääsemättömissä, tahti tulee olemaan jatkossa vielä tätäkin rankempi, jos elämän eläminen netissä edes säilyy nykyisellä tasollaan saati sitten vielä laajenee.

  Vaikka siis itse ajankohtaiseen asiaan nähden ulkopuolinen päällikkötoimittaja, toimituskokous sekä konsernihallinnon spesialistit puuttuvat jatkossa yhä useammilta, ei se sitä tarkoita etteivätkö he olisi hyötyneet niiden olemassaolosta. Olkoot siis syntynevät levottomuudet varoituksena herkille, ei se pännämiehen homma ole nettiaikanakaan kaikille. Niitäkin riittää, jotka ovat valmiit kiusaamaan toisen hengiltä vain estääkseen toista kirjoittamasta&julkaisemasta, eikä tämän tarvitse kuvitella sisältävän viittausta siihen että kiusaajalla olisi parempaa, omaa tai oikeammin ottaen yhtään mitään sanottavaa. Pahan ihmisen on parempi antaa tuhota itse itsensä tajutessaan ettei kukaan ole läsnä, seuraa, huomioi mitenkään tai provosoidukaan. Se on muuten helpommin kirjoitettu kuin tehty.

  Niin. Se on se autoritäärinen henki, ihmisviha ja suuri potentiaali niin hyvään kuin pahaankin mikä näitä poikkeuspersoonia veti 10-15 vuotta sitten noihin populistiliikkeisiin. Nyt niiden kanssa sitten joudutaan toimimaan, haluttiin eli ei. Vanha johto sortuu valtaanpääsyn, vapaudenmenetyksen tai yleisen marginalisoitumisen kautta. On sieltä muuten aika pirun vastenmielisiä hahmoja tulossa seuraavaksi, jos se pitää Sakarin bloggauksen kärjessä olevan kuvahuispauksen perusteella päättää.

 5. Kiki

  Hyvää juhannusta Sakulle! Hyvä kun jaksat vielä vängätä ihmisten kanssa, joilla on se vähäisen tiedon ja suuren luulon ongelma eli Dunning-Krugerin syndrooma. Se vaan pakkaa olemaan turhaa, kuten alkuperäinen tutkimuskin osoitti: vaikka heikommalle ryhmälle osoitettiin, miten huonosti he pärjäsivät testissä, he olivat edelleen sitä mieltä, että he pärjäsivät oikein hyvin – siis tiesivät paljon – ja että muut varmaan olivat huonompia. Onhan näitä nähty. Asia ei mene heille perille, mutta menee ehkä niille, jotka vasta seurailevat vierestä eivätkä ole valinneet kantaansa. Tai tämmöisille kuin minä, joka mielelläni tiedän jotain ennen kuin päätän mielipiteeni, mutta en osaa, ehdi tai viitsi joka asiasta hakea sitä oikeaa tietoa itse. Kiitos jälleen.

 6. Lauri Junttanen

  Sen verran haluaisin nyt tähän kommentoida, että Eino Leinon runot Vesa-Matti Loirin tulkitsemina ovat melko tylsän kuuloisia ja suorastaan masentavia. Tällä ei saada juhannustunnelmaa nousemaan. Ensi kerralla jotain iloisempaa. Kiitos.

  • timo harju

   Kuka Suomessa niitä on paremmin tulkinnut? Loiri on vienyt Leinoa niihinkin piireihin, jotka eivät kirjaa avaa.

 7. Jarno Kääriäinen

  Yritin löytää tuon postauksen noiden sivuilta mutta siellä on sellainen kuvatulva että hukkunut aikoja sitten jonnekin hämärään. Sai kyllä aikamoisen pikareissun noiden ajatus- ja tunnemaailmaan niitä kuvia eteenpäin selatessa. Kuvottavaa.

  • Jarno Kääriäinen

   Ainakin pitävät huolen siitä että kukaan muu kuin heidän rinkirunkussaan oleva ei noihin törmää.

Kommentoi »

Comments are closed