Aattelepa ite

Aattelepa ite omalle kohalle!

Minäpä noudatan tätä Jope Ruonansuun neuvoa ja ajattelen Brexitiä, kuten niin monet muutkin ovat viime päivinä tehneet. En tiedä pitäisikö, mutta teen sen siitä huolimatta. Niin näkyy tekevän muukin Eurooppa.

Näin EU:n peräkyliltä katsoen näyttää pahasti siltä, että Brexitin puuhaajille kävi tavallista pahempi vahinko. Kansalliskiihkossaan he onnistuivat romuttamaan Britannian talouden, hajottamaan kuningaskunnan ja päästämään irti tunkkaisen nationalismin ja suoranaisen muukalaisvihan. Eroa voimakkaimmin ajaneet Nigel Farage ja Boris Johnson ovat olleet oudon vaisuja ja vaikuttaneet suorastaan säikähtäneiltä. Että voi jukoliste, se meni sittenkin läpi, mitäs nyt tehdään?

Talous syöksyi ennätysajassa, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti saattavat erota kuningaskunnasta ja ulkomaalaisten vainot näyttävät alkavan millä hetkellä tahansa, jos eivät jo ole alkaneet. Tämä alhainen reaktio tuo mieleen ensimmäisen jytkyn, jonka jälkeen osa suomalaista kuvitteli vallankumouksen ja toisinajattelijoiden vainojen alkavan välittömästi ja ihan kansan luvalla.

Suomessa jokainen puolue ajattelee asiaa omalta näkökannaltaan, mutta yleensä ollaan sitä mieltä, että Suomessa ei tarvita vastaavaa kansanäänestystä. Kaikki myöntävät, että Brexit on opetus EU:lle ja teki selväksi sen, että EU ei ole eikä siitä tule liittovaltiota, vaan se on itsenäisten valtioiden liitto.

Tästä olen samaa mieltä. EU on näyttäytynyt tavalliselle kansalaiselle sisäänlämpiävänä byrokratian linnakkeena, jossa tärkeät herrat ja rouvat nousevat mustista autoista, tervehtivät toisiaan ja menevät tekemään tärkeitä päätöksiä milloin mistäkin asiasta. Tiedotusvälineille on sitten kerrottu, että integraatio syvenee ja kohti liittovaltiota ollaan menossa.

Vaikein tilanne on perussuomalaisilla ja erityisesti Timo Soinilla. EU-kriittisen puolueen puheenjohtajana ja Suomen ulkoministerinä Soini joutuu istumaan tasapersein kahdella tuolilla, joiden välimatka kasvaa. Pitäisi miellyttää EU:n vastustajia ja toimia samalla uskottavasti hallituksen EU-myönteisen linjan mukaisesti. Tuoleja vetää erilleen oman puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka kerää nimiä kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseksi myös meillä.

On Soinin, Suomen ja EU:n onni, että kansalaisaloitteen nokkamiehenä on juuri Tynkkynen, tuo ikuinen julkisuustyrkky ja populismin aalloilla ratsastaja. Hänellä ei koskaan ole ollut mitään poliittista agendaa, vaan hän on aina edustanut vain itseään ja omaa julkisuuttaan. Jos hän on jonkun mielestä oikea mies johtamaan Suomen ulos EU:sta, niin siitäpä sitten vaan. Saahan sitä seurata ihan ketä tahansa.

Tynkkysen aloite saattaa hyvinkin saada tarvittavan määrän allekirjoituksia ja päätyä eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta sitten päättää järjestetäänkö äänestys vai ei. Samoin myös Britannian parlamentti päättää, miten siellä suhtaudutaan äänestystulokseen. Ero ei ole kirkossa kuulutettu, sillä siihen on sanansa sanottavana myös Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin parlamenteilla. Lisäksi tulossa saattaa olla uusi kansanäänestys.

Suomi on järjestänyt kansanäänestyksen Euroopan Unioniin liittymisestä vuonna 1994. Nyt varsinkin nuorempi polvi sanoo, että he eivät saaneet silloin äänestää. En minäkään osallistunut kansanäänestykseen kieltolaista vuonna 1931, mutta hyvin olen tuloksen kanssa pärjännyt.

Miltä Brexit sitten näyttää minun kohdaltani? Ei miltään. Kaikki näkyy olevan entisellään ja luultavasti pysyykin. Meidän oma hallituksemme hoitaa kyllä asiat niin, että ei pienen ihmisen olo kohene. Pahimmassa tapauksessa Brexit antaa uuden syyn leikata lisää, kun talousvaikeudet pahenevat.

Eurooppa selviää, Suomi selviää ja maapallo mennä humputtelee omalla radallaan. Lopuksi siteeraan vielä Kalle Päätalon setää Kummun Kallea, joka tuumasi isojen asioiden edessä:

-Noh, näkkyypähän. Tuurissa se on, kelle iso k***ä kasvaa. Ei nämä asiat niin mene, etteikö ne jotenkin mene.

Yhden varoituksen vielä kuitenkin annan. Älkää uskoko populisteja. Koskaan.

1897680_738580312909713_8202912709145706633_n

Kommentit (41)
 1. Teemu Hietala
  27.6.2016, 10:50

  Pahintahan tässä Brexitissä on juuri tuo vihamielisen ilmapiirin yleistyminen Britanniassa, ainakin mikäli siihen ei sitten puututa niiden taholta, jotka eivät siitä ole innoissaan. Brexitin kannattajista löytyy niitä ei-rasistisia henkilöitä, joiden nyt pitäisi yhdistää voimansa Remain leirin kanssa tätä kehitystä vastaan.

 2. Pekka Lampela
  27.6.2016, 11:37

  Samalla tavalla kuin jotkut suhtautuvat pakolaisiin niputtamalla heidät yhdeksi ryhmäksi, lehdistö näyttää niputtavan myös Brexitin kannattajat. Kuitenkin meillä ihmisillä on mitä erilaisimpia syitä käyttäytymisellemme eivätkä sitä sanele sen enempää soinit kuin muutkaan.

  Yksi asia näyttää totaalisesti unohtuneen. EU:n liittymissopimus sisältää valtioiden setelirahoituksen täyskiellon. Kaikki valtioiden käyttämä raha täytyy tulla pankkien luomana verojen kautta. (www.euro.fi) vain markkinat voivat määritellä mihin pankkien luoma raha käytetään ja vasta sitten, verojen keräämisen jälkeen demokratialla saattaa olla siihen jotain sanomista.

  Se on johtanut ennen näkemättömään taloudelliseen eriarvoisuuteen joka koskee niin suurta osaa eurooppalaisista että ei ole mikään ihme että muutosta halutaan. Ei kuitenkaan ole heikossa asemassa olevien ihmisten syytä että populistiset liikkeet keräävät tästä ansaitsematonta ansioita.

  Jos EU toimisi edes hivenen demokraattisemmin, kritiikin määrä ei olisi näin suurta.

  1. Minna Ylitalo
   27.6.2016, 12:40

   Brexitin kannattajat voi aika selkeästi niputtaa. Tilaston mukaan lähinnä maaseudun ikääntyvä väestö on äänestänyt eroa ja se näkyy linkin kartassa. Joku Nottingham taitaa olla kaupunkina poikkeus, mutta sekään ei sinänsä yllätä, jos on yhtään aluetuntemusta. Mitä olen brittiystävieni fb-keskusteluja seurannut, niin tyypillinen Brexit-kommentoija on useimmiten myös muukalaiskammoinen ja kielenkäytöltään rahvaanomainen.

   Toki mukana oli myös protestiäänen antajia, jotka nyt sitten säikähtivät, että tarkoitus oli vain näpäyttää EU:ta, ei niinkään erota siitä.

   http://www.theguardian.com/politics/ng-interactive/2016/jun/23/eu-referendum-live-results-and-analysis

   1. Näillämennään
    27.6.2016, 12:52

    Ja euro valuuttanahan perustuu luottamukseen.
    Ja niin tuo taitaa toimia dollarilla, ja punnallakin.
    Eli mitä talouden romahtaminen tarkoittaa?

    Oli nuo ristiretkien ritarit vaan viksuja kun kultakuitin keksivät, ja siitä tämä luotto lähti, ja mihin tuo luotto päättyy… Ja mitä sen jälkeen.

   2. Pekka Lampela
    28.6.2016, 17:07

    Ja millähän oikeudella voi niputtaa? Kenellä on muuta tietoa jokaisesta äänestäneestä kuin se miten ovat äänestäneet?

    Kannattaa lukea mihin Suomi on sitoutunut eikä antaa minkään lajin populistien omia äänestystulosta mihinkään suuntaan.

    ”Kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus

    Hyväksytty YK:n yleiskokouksessa: 21.12.1965 Kansainvälinen voimaantulo: 4.1.1969 Voimaan Suomen osalta: 13.8.1970

    Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot,

    ottaen huomioon, että Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja nojautuu kaikkien ihmisten synnynnäisen arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin ja että kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet yhdessä ja erikseen yhteistyössä Järjestön kanssa ryhtymään toimiin sen Yhdistyneiden Kansakuntien tavoitteen toteuttamiseksi, jonka tarkoituksena on edistää ja rohkaista yleismaailmallista ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista ja soveltamista kaikkien osalta rotuun, sukupuoleen, kieleen tai uskontoon katsomatta.

    1 artikla

    1. Tässä yleissopimuksessa tarkoittaa käsite ”rotusyrjintä” kaikkea rotuun, ihonväriin syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.”

Kommentointi suljettu.