Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhjä kupla ja kääntyvä takki

Eilen kirjoitin, että Brexit aiheuttaa vaikeimman tilanteen Suomessa perussuomalaisille ja erityisesti puheenjohtaja Timo Soinille. Soini joutuu istumaan kahdella tuolilla eli ulkoministerinä kannattamaan Suomen virallista EU-linjaa ja puolueensa puheenjohtajana myötäilemään vaatimuksia erota EU:sta.  Tuoleja kiskoo erilleen nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kansanäänestysaloitteellaan ja hyvin nopeasti näitä tuolien erilleen vetäjiä on löytynyt lisää.

Eilisillan A-studiossa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho antoi aika selvin sanoin ymmärtää, että tämä vaalikausi mennään näillä eväillä EU-myönteisesti, mutta ensi vaalien alla ruvetaan sitten taas vaatimaan eroa EU:sta. Tänään Timo Soini rupesi itse kokeilemaan omien persauksiensa kestämistä ja kertoo vielä selvemmin sanoin saman MTV:lle antamassaan haastattelussa. Ihan ohimennen Soini tulee kertoneeksi senkin, että hänen mielestään populistien valehtelu on median vika. Siispä median vika lienee sekin, kun viime vaalien alla Soini lupasi, että alle tuhat euroa ansaitsevilta ei saa eikä voi leikata. Vallan vahtikoiran, eli median, olisi pitänyt puhkaista tällainen kupla.

Muistan kyllä oikein hyvin sen parkumisen, joka on aina seurannut median kriittistä suhtautumista perussuomalaisten vaatimuksiin ja lupauksiin. Se on aina ollut vainoa, ajojahtia ja sananvapauden rajoittamista. Sanalla sanoen eliitin yritys vaientaa kansan ääni.

Varmaan joku uskoo vieläkin tuohon populistiseen hölynpölyyn. Populisti on populisti, pelkkä tyhjän kuplan päällä kääntyvä takki. Hänellä ei ole koskaan mitään ideologiaa tai edes periaatteita. Populisti pettää aina äänestäjiensä lisäksi myös itsensä, jonka jälkeen Soinin omien sanojen mukaan ei ole enää mitään jäljellä.

Mutta niistä tuolien erilleen kiskojistahan minun piti kirjoittaa. Kaikkien hurjimpa joutuu jo puoluetoimistokin toppuuttelemaan, kuten tässä tapauksessa kansanedustaja Jani Mäkelää.

13567205_10209809996747552_8237369294276915817_n

Sebastian Tynkkynen on elementissään. Hän rehvastelee haastattelupynnöillä ja jakaa järjestönsä nimissä kuvaa, jossa EU rinnastetaan Neuvostoliittoon. Hänelle tärkeintä on, että hänet mainitaan ja että nyt on nostetta.

sebu

Luultavasti Tynkkysellä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä hän on tekemässä. Jos on, niin hän voisi kertoa visionsa EU:sta eronneen Suomen asemasta Euroopassa.

Onko se Norjan malli, jossa maa on Eta:n jäsen, jolloin edustusta EU:n päätöksentekoelimissä ei ole, mutta valtaosa EU-sääntelystä koskee maata? Onko se tulliliitto, jolloin tavarat liikkuvat vapaasti, mutta ihmiset eivät? Onko se Sveitsin malli, jolloin maa solmii yli sata kahdenvälistä sopimusta EU:n kanssa? Onko se Kanadan malli, jolloin tavarat liikkuvat, mutta ihmiset ja rahoituspalvelut eivät? Vai mennäänkö WTO:n sääntöjen pohjalta, jotka tukevat ensisijaisesti tavaroiden liikkumista?

Ei populisti tällaisia mieti. Hänelle on tärkeintä toistaa tunteisiin vetoavia iskulauseita ja saada itselleen nostetta. Hänen aiheuttamansa sotkun saavat sitten muut selvitellä.

Kommentit (30)

 1. Erkki Snellman

  Tuosta puuttui maininta siitä, että unioniin kuulumattomat Norja ja Sveitsi maksavat EU:lle pääsystä unionin markkinoille. Suomen kohdalla luku voisi hyvinkin olla suurempi kuin mikä on Suomen nyt maksama nettomäärä, kun EU:sta saadut summat on vähennetty bruttomaksustamme.

  • Saku Timonen

   Erittäin hyvä havainto.

  • Jussi jokinen

   Tuota noin…Suomen nyt maksama nettomaksuäärähän lasketaan juurikin niin, että lasketaan unionille maksetun summan ja sieltä takaisin saadun summan erotus.

   Ihan näin välihuomiona.

 2. Vesa Sorvoja

  Jos Sebastian vetää fiksit, hän tökkää ihonsa sisälle neulan ja painaa ruiskusta huumetta tulemaan. Semmoinen termi se tämä termi on.

 3. Hannu Ala-Olla

  Jaa? Nyt median pitäisi paljastaa populistien valheet kun tähän asti se on ollut ajojahtia?

 4. Minna Ylitalo

  Miksi ylipäätään kansanäänestys? Eduskuntaan on jo äänestetty kansanedustajat päättämään asioista. Ei Suomessa ole suoraa demokratiaa.

 5. Erkki Posti

  BB-Sebulle on tärkeintä pysyä esillä. Kyllä ”joku muu” tekee ne työt, ajattelun ja muut ikävät jutskat.

 6. Jari

  Kunhan vaihdat tuohon tekstiin populisti sanan tilalle poliitikko, niin on aivan paikkansa pitävä. Noita katteettomia lupauksia tulee niin oikealta kuin vasemmalta. Aina samaa paskan puhumista oli sitten mistä puolueesta tahansa kysymys. Mutta tottakai tässä blogissa harvoin muistetaan niitä oman puolueen paskan puhumisia

 7. Jussi Salminen

  Jani Mäkelä ei ole kunnallispolitiikassa antanut itsestään vaikutelmaa mistään suuresta ajattelijasta. Nyt hän on näköjään lopettanut jopa ajattelun.

 8. Samppa Haapavaara

  Miksi soinilaiset laulavat Murcdochin lauluja? Se tässä hämmästyttää eniten.

 9. Jussi jokinen

  Voi itku ja parku sentähren…. Olisikohan nyt kuitenkin vielä pidäteltävä itkua koska tuon kansalaisaloitteen tarkoitus näyttää olevan se, että kansalaiset saisivat ilmaista halukkuutensa olla eu:ssa tai sitten olla haluamatta sitä.

  Miksi kansalaisten mielipiteen selvittäminen aiheuttaa tälläista vastustusta? Jopa demokraatteina itseään mainostavilta ihmisiltä?

  • Samppa Haapavaara

   Mitä nyt kansalaisille valehdeltiin aika roimasti äänestykseen valmitautuessa, muun muassa Murdochin lehdistön toimesta. Mutta jos valehtelu ei haittaa, kunhan tarkoitus on hyvä. Niin Jussi J, on ihan yhtä tyytyväinen, kuin Soini. Valehdella saa, kunhan tarkoitus on oikea, ja valta tulee oikealle, Murdochille. Jota hämmästelen vieläkin. Miksi.

   • Jussi jokinen

    Jaahas. Samppa se siinä sitten kätevästi laittaakin sanoja ja ajatuksia minun suuhuni.

    Kerrohan nyt sitten Samppa vielä, olenko minä eu-eron vai pysymisen puolella, kun kerran aloit puolestani esittämään mielipiteitäni?

    • Samppa Haapavaara

     1. Wiion laki
     2. Tämä ei ole keskustelupalsta, Sakun laki.

     • Jussi jokinen

      Olipahan harvinaisen nolo vastaus.

      • Jari Kähkönen

       Noloa tässä on lähinnä se, että sinä et näe omaa ennakkoluuloisuuttasi ja kiihkoiluasi, mitkä ilmaiset nyt naurettavalla uhmakkuudella kantasi ennalta tai ulkoa määrittämisen pelossa. Ne ovat osa sitä samaa kaunan ja syyttelyn kierettä, jonka voimin aina tehdään surkeimpia mahdollisia päätöksiä. Tarkoitushakuisesti. Pointti tässä keskustelussa ei edes ollut kyllä vai ei, se oli Britanniassa toteutettu alhaisimman yhteisen nimittäjän viestintästrategia sen surkeimpien mahdollisten päätösten tekemismielialan lietsomiseksi/ylläpitämiseksi. Ja osin myös samojen aatteiden leyhyttely Suomessa. Mikäs siinä, siinähän on sitä aitoa kansan tahtoa yksinkertaisimmillaan, kun ilmaisijat itse eivät edes älyä mistä oli kyse saati tulleensa vedätetyksi koko matkan vaaliuurnalle asti. Sampan inspiroimana totean, että oli naurettavaa odottaa murdochlaisuuden kukistuneen takavuosien salakuunteluskandaalissa. Päinvastoin, nyt se iski takaisin muistuttaen olevansa yhä huomioonotettava vallan muoto sielläpäin.

      • Samppa Haapavaara

       Jussi J ei tainnut vieläkään lukea sitä Wiion lakia, mutta Jarille

       Murdoch ei ole ainoa takapiru, muttä Telegraph on pääpiru kans, ja Conrad Black oli ehkä mies paikallaan, mutta näistä uusista ei nyt tahdo tietää kukaan
       https://en.wikipedia.org/wiki/David_and_Frederick_Barclay

       mutta eiköhän se ole veroparatiisi, näin valistuneena arviona suoraan stetsonista, texasin mittakaavalla.

  • Pekka Rantamäki

   Eikö halukkuus asiaan ilmaistu jo 1995?

  • susanna lehti

   Nimien keruu Tynkysellä on alkannut kyseen alaisesti. Brezhnevin kuvalla ja vertaamalla Eu:ta Neuvostoliitoon. Tynkynen ei ikävä kyllä käynnyt koskaan Neuvostoliitossa ilmeisesti. Vertaus on hyvin ontuva. Epärehellistä ja mautonta populismia puhtaimillaan.

   • Virve Valoheimo

    Ei ole Tynkkynen käynyt Neuvostoliitossa, kun T on syntynyt vasta vuonna 1989. Outoa, että tuollaisella historian tietämättömyydellä on opiskelemassa/valmistumassa joskus luokanopettajaksi.

    • Heli Heikkinen

     Ei kai taas!!! Persu luokanopettajana, voi hallelujaa. Lapsiparat. Mistä näitä tynkkysiä ja huhtasaaria siunaantuu?

     Paitsi että: Eihän tuollainen julkkistyrkky ikinä suostu päivääkään tekemään jotain niin ”vaatimatonta” kuin opettajan työ. Tuskinpa siitä saatava raha, valta ja maine riittävät Sebulle. Huh huh – lapset pelastuvat!

     Ja todellakin, se Neuvostoliittoon vertaaminen – voi poika parka! Tyhjä tynnyri kolisee jälleen.

     • Pekka Pukari

      Noh, onneksi Tynkkynen ei taida olla vielä edes kandi, joten no worries. 🙂

 10. Jari Kähkönen

  Populistisen politiikan kirous on kaksoissokotuksen onnistuminen. Valtaan päin ollaan olevinaan sorretun kansan ääni, mitä hät’hätää pystytään aloillaan pitämään, kansaan päin taas pyritään jatkuvaan odotusten nostattamisen sekä turhauman aiheuttamisen kierteeseen. Sittenhän se on piru merrassa, jos koskaan kerrankaan valtaan joutuvat. Silloin se katsottaisiin johtajuus kravaattiin asti, että onko karttalaukussa nuotti mikä vie koko sakin suon poikki kuivin jaloin vai kaulaansa myöten suon silmään. Persut Suomessa yrittävät yhä vaikka Orpo tuomitsee, ja Sipilä varmana asiana sanoo, ettei asia tule äänestykseen eduskunnassa. No, mitäs sitten tapahtuu, vallanko tulee hallituskysymys ja hajotusvaalit?Tuskinpa. Sellainen se Sorsa nelosen jälkeinen enemmistöparlamentarismin vain on ollut. Sopeutukaa ajatukseen. Toinen toistaan pahempaa rampa ankka -hallitusta koko vuosituhat.

  Niin, toden nimessä sanottakoon, että kyllähän samaa tekevät vuoron perään aivan kaikki, salonkikelpoisessa puheessa käytetään silloin hyvän vihollisen käsitettä. SDP sosialisoi, pankaa pojat polkupyörät lukkoon ja varokaa pojat porvarimeininkiä missä kallionkielekkeeltä alas heitettävät arvotaan lottopelillä. En katt är en katt är en katt, sanoo ruåttalainen verratessaan tätä siihen missä ei tunnu toimenpiteen kohteen asemaan asetetun puolesta suurtakaan eroa. Olkoon se sitten demokratian ironiaa missä ei aina tiedä miksi hitossa siihen demokratiaan pitäisi uskoa. Tai humanismia, jossa ei aina ole ihan varma miksi uskoo ihmiseen, mutta uskoo kuitenkin. Menemättä sentään kierkegaardilaiseen epätoivoon asti, totean että Sakarilla on pointtinsa, koska populismikritiikki on meidän ajassamme merkittävä poiju markkeeraamaan äärellisen ja äärettömän leikkauspistettä.

  Ilman sitä ei politiikassamme ole minkäänlaista läpinäkyvyyttä ja siellä voidaan harjoittaa niin soinilaista hillotolppataloutta, postleninistisen ajan elinkeinopolitiikkaa kuin hyvän vihollisuuden strategiaakin. Nämä piilokuvalliset elementit ovat maamme ainoa todellinen politiikka ja sitäkin tehdään salassa. Todellisuudessa vallanpitäjien kabineteissä vallitsee yhä erittäin ruma etupiirittäinen sulle-mulle -jako, jossa kansa lähinnä joutuu tapahtuneen tosiasian eteen…Jälkeenpäin…Sitten kun jo tehdyt päätöksen äärimmäisen muodollistuneen ritualistisesti julkihuudetaan. Ilman piilokuvallisia elementtejä päätöksiä ei voitaisi hyväksyä, koska vihan tuuletus ja surun pois veisaaminen jäisi tapahtumatta. Herranjestas, nehän voisivat käsittää olevansa pelkkiä nokastatalutettavia maksajia ja vallankäytön kohteita.

 11. Turo Mustakallio

  Sana fixit kuvaa todella, mitä eron jälkeen tapahtuu.

  Oikeastaan se pitäisi olla fiexit; vähän nössö.
  tai
  fin + exit = finexit (ranskaa ja englantia) = loppu ulos

  minä kyllä suosisin sanaa Sexit

  (olisko Puola sitten plexit?)

  • Minna Ylitalo

   BigBrother-formaatin jatko-osaksi Sexit olisikin se kaikkein loogisin sana.

 12. Aija Lehtoranta

  Populismi ON Demokratiaa ,,halooo…

  • susanna lehti

   Aivan oikein. Populismi toimintaa pystyy tekemään ainostaan demokratiassa. Ei esim. Vanhassa Neuvostoliitossa. Vertaus Eu:ta Neuvostoliitoon on naurettava.

 13. Heli Heikkinen

  Vastikään Suomen Kuvalehdessä (SK 25-26, 23.6.2016) Sampo Terho muotoili perussuomalaisten ideologiattomuuden ja populismin näin kauniisti: ”– Perussuomalaisilla ei ole sellaista poliittista perimää, joka häiritsee päätöksentekoa.”

  Taitaako tuon enää paremmin sanoa, kuin ehkä lisäämällä poliittisen perimän perään listalle periaatteellisuuden ja moraalin ynnä muuta turhaa painolastia.

  Tosin hän myös toivottelee hiukan myöhemmin, että vastuunkanto vähentää löysien puhumista. Sitä odotellessa. Puolueen puheenjohtaja voisi näyttää ensimmäisenä esimerkkiä!

 14. Pekka Pukari

  Olen BB-Sebun ala-asteen luokka- ja leikkikaveri. Käynyt syömässä BB:n jälkeenkin. Symppis luonne ja empatiakykyinen kaveri, mutta nuita järjettömiä kiihkonväritteisiä kannanottoja tulkitessaan on syytä muistaa, että hän on helluntailainen kiihkouskovainen, ja tällaisten ihmisten aivot nyt vaan kokemukseni mukaan ovat jonkinlaisessa kroonisessa oikosulkutilassa. BB-taloon lähtö oli hänelle Suuri Tehtävä, jonka Jumala antoi hänelle lähettämällä viestin 7 peräkkäisellä unella. Hänen omin sanoin: ”Oli tullut aika valjastaa maallinen tuotanto julistamaan ilosanomaa”. (Lue Rauhantervehdyksen artikkeli: http://bit.ly/28ZsJj9), ja oletan, että tänäkin päivänä hän näkee peilissä jonkin sortin Mooseksen (Selittäisi myös pukeutumistyyliä). En pitäisi mitenkään ihmeellisenä, vaikka Islamin lisäksi myös EU olisi potentiaalinen ilmestyskirjan peto. Populismikin on varmasti välineenä oikeutettu kun kyse on kuitenkin ilosanomasta.

  • Pekka Pukari

   Tai siis, että kyse on kuitenkin maailman pelastamisesta, piti kirjoittaa. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed