Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhjää jauhava mylly

Palkattomien töiden eli työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan puolesta puhuvat innokkaimmin siitä itse hyötyvät niille, jotka eivät siitä mitään tiedä. Tämä kävi selkeästi ilmi seuratessani eilen sosiaalisessa mediassa tästä Kauppalehden artikkelista  käytyä keskustelua. Juttu on yhtä yksityiskohtaa lukuunottamatta täyttä totta ja tiivistää hyvin ne asiat, joista itse olen pitänyt ääntä vuosikausia.

Se jutun pieni virhe on kuntouttavan työtominnan viikottainen kesto, jonka maksimi on nykyisin neljä päivää viikossa. Sen sijaan ihan totta on, että laki määrää päivittäiselle työajalle vain alarajan, joka on neljä tuntia. Ylärajaa ei ole, vaan sen suhteen noudatetaan työaikalainsäädäntöä. Älkää siis tulko enää väittämään, että päivittäinen maksimityöaika on 4-6 tuntia.

Keskusteluissa nousi tänäkin kesänä esille kovasti suosittu Mölkky-peli, joita sorvaa lahtelainen Lahden Työn Paikka Oy. Aiemmin se toimi nimellä Tuoterengas ja tästä puupalikkasorvaamosta olen kirjoittanut monta juttua.

Mölkyt menevät hyvin kaupaksi ja niitä tekevät työttömät ilman palkkaa. Tällä hetkellä niitä tekemässä on 150 työtöntä ja heitä ohjaa 50 palkattua työntekijää, kuten Suomalaisen Työn Liitto kertoo tästä palkitsemastaan yrityksestä.

Suomalaisen Työn Liitto ei näköjään itsekään tiedä tämän yrityksen työntekijöiden asemaa eikä tunnu Lahden Työn Paikkakaan tietävän. Juttu puhuu työvalmennuksesta, vaikka sellaista ei ole ollut olemassakaan 1.1.2013 lähtien. Silloin työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin työkokeiluksi. Lahden Työn Paikassa ei siis voi olla ainakaan virallisesti yhtään työvalmennettavaa, vaan he ovat joko työkokeilijoita tai kuntouttavassa työtoiminnassa olevia. Palkkaa he eivät saa, vaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kuitenkin he tuottavat työllään yritykselle tuloa neljä miljoonaa euroa vuodessa. Se käytetään työllisyyden hoitoon eli pyörittämään samaa myllyä tyhjänä. Rahalla palkataan valmennettaville tukipalveluja tuottavia työntekijöitä, mutta varsinaisia tuotteita valmistavat edelleen palkattomasti työskentelevät työttömät.

En tiedä mitä heille tapahtuu sen jälkeen, kun heidän 6-12 kuukautta kestävä jaksonsa päättyy. Ehkä kyvykkäimmät heistä palkataan pyörittämään tätä tyhjää myllyä työvalmentajina ja loput sysätään takaisin työttömyyteen. Jonkin ajan kuluttua heidän katsotaan taas menettäneen työkuntonsa ja heidät otetaan takaisin puupalikoita sorvaamaan ja hankkimaan lisää työllisyydenhoitorahaa yritykselle.

Tai ehkä osa heistä pääsee tekemään palkatonta työtä saman yrityksen perustamaan kierrätyskeskukseen. KierrätysPaikka on osa Euroopan aluekehitysrahaston tukemaa Kiertoliike-projektia. Kiertoliike – Päijät-Hämeen kiertotalousmalli ja uudet liiketoimintamahdollisuudet –projektin tavoitteena on tukea alueen liiketoiminnan kehittymistä kiertotalouden suuntaan.

Tässäpä alkaakin näkyä koko palkattoman työn kieroutuneisuus. Palkattomat työntekijät valmistavat myyntiin menevää ja voittoa tuottavaa tuotetta. Voitoilla palkataan uusia valmentajia ja ohjaajia, jolloin voidaan laajentaa tuotantoa ja toimintaa. Ilmaistyövoimaa riittää, heille tarvitaan vain palkattuja työnohjaajia.

Voitto mahdollistaa myös toiminnan laajentamisen uusille osa-alueille eli hyvinkin tärkeään kierrätystomintaan, jota vielä julkisella rahoituksella tuetaan. Sekään työ ei kuitenkaan ole niin tärkeää, että sen varsinaisille tekijöille kannattaisi mitään maksaa. He saavat olla onnellisia, että pääsevät tekemään palkatonta työtä eli virallisesti kuntoutumaan pitkäaikaistyöttömyyden taudista.

Nämä tyhjän myllyn pyörittäjät vaikuttavat vilpittömiltä omasta toiminnastaan puhuessaan. He puhuvat kuitenkin opitun tuntisesti työttömien profiilista ja pitäaikaistyöttömyydestä parantamisesta. Mikäs on puhuessa, kun itsellä palkka juoksee.

Miettikääpä joskus ihan vakavissanne tätä suuntausta. Meillä on kohta sellaiset ”työmarkkinat”, joilla tavaroita ja palveluja tuottaa ilman palkkaa 75 % työvoimasta. Heitä ohjaa, opastaa ja valmentaa 25 % työvoimasta. Tai ehkä vähemmän. Pitäähän meidän jättää pari prosenttia toiminnasta oikeasti hyötyvää johtoporrastakin varten.

Kommentit (52)

 1. Mikko

  Palkaton työntekijä on myös samalla kuluttaja. Missäköhän kohtaa kulkee raja jolloin valimistetut tuotteet eivät enää mene kaupaksi kun potenttiaalinen asiakas lakkaa olemasta potentiaalinen koska ei saa työstään palkkaa.

  Väitän että jo nyt iso osa taaantumasta (tai eihän me taantumassa oltukaan vaan matalan ja hitaan kasvun suhdanteessa 😉 johtuu siitä että palkat eivät kasva elinkustannusten mukaan.

  Ajettaessa palkan ja muitten etuuksien heikennyksiä sahataan samalla omaa oksaa poikki. Harva yritys pärjää ilman maksukykyisiä asiakkaita.

  • Niko Mikkanen

   Mölkkyähän myydään Japania myöten. Eli Suomesta on tulossa hyvää vauhtia halpatuotantomaa, jossa vienti vetää, ja sehän on tärkeintä. Kaikki kansa työkokeiluun, tavarat vientiin ja rahat osakkaille.

 2. Päivi Pellikka

  Kiitokset taas jälleen hienosta blogikirjoituksesta. Onko kukaan tähän myllyyn joutunut ts. kuntouttavaan työtoimintaan haastanut esim. TE-toimistoa tai ohjaavaa tahoa oikeuteeen? Jos siis pitkäaikaistyötön pystyisi tekemään normaalia palkkatyötä ja tukien menetyksen pelossa joutuisi tekemään orjatyötä? Onko edes olemassa perusteita, joiden perusteella voi kieltäytyä kuntouttavast työtoiminnasta ja jos on, millaiseen myllyyn silloin joutuu? Onko TE-toimiston päätöksistä yleensäkään mitään mahdollisuutta valittaa tai haastaa sitä oikeuteen? Vai ovatko työvoimaviranomaiset koskemattomia?

  • Saku Timonen

   Kyseessä ei ole rikosasia. Rikosilmoitus kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä jätettäisiin tutkimatta, koska palkattomista töistä on säädetty laissa. Lain rikkomuksista voi tehdä kanteluun Aluehallintovirastolle tai Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

 3. Nina

  Mitä kuntouttavan työtoiminnan jälkeen?

  Kun työtön on kuntoutettu, alkaa työkokeilu samassa yrityksessä. Jossain vaiheessa työministerimne ideoima työnäytekin lienee mahdollista. Kun on kokeiltu työtä, pitäähän siitä antaa vielä näyte.

  Sitten, jos on tuommoiset pari vuotta ollut tuossa myllyssä, niin voidaan EHKÄ palkita paikallisella työllä myllyttämään uusia tulokkaita.

 4. liisa hirvonen

  Taloussanomien kommenttiketjun lukeminen paljastaa suuren tietämättömyyden, jonka vallassa ihmiset esiintyvät sosiaalisessa mediassa asiantuntijoina. Hesarin mielipide- lukijatutkimus halpatyöstä paljastaa myös saman, liki täydellisen tietämättömyyden. Jos toimittaja olisi tehnyt työnsä hyvin, niin Hesarin tekemän ”halpatyötutkimuksen” uutisotsikko olisi ollut ihan toinen.

  • Jyrki

   Kyllä, ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Kun lukee ”asiantuntijoiden” oikaisuja vaikkapa kuntouttavan työn työaikoihin tai siihen, mitä kuntouttavassa työssä voidaan teetättää ja mitä ei. Ja vaikka sitä, että kuntouttava työ ei vie oikeita palkkatyöpaikkoja.

   Välillä näiden ”asiantuntijoiden” tittelinä lukee joka vakuuttavalta vaikuttava päällikkö tai vastaava vakanssi milloin mistäkin alalta naamakuvan kera. Se kyllä laittaa miettimään…

  • Parviainen Juha-Pekka

   Niin! Se ”tietämättömyys” on se parempi vaihtoehto! Se toinen on tahallinen harhaanjohtaminen!

 5. Tiku Orava

  Minä haluaisin boikotoida yrityksiä, jotka käyttävät kuvatunlaista orjatyövoimaa liikevoiton tuottamiseen. Onko jossakin olemassa luetteloa niistä?

  • Servitus

   Täydellistä luetteloa ei tuskin ole olemassa, mutta fb:n Orjafirmat-yhteisö kerää yrityksiä, jotka käyttävät työkokeilijoita ja kuntoutujia työntekijöinä. Se antanee jotain osviittaa.

 6. Henrik Lindblom

  Pieni tarkennus: Lahden Työn Paikka Oy:n liikevaihto oli n. 5 miljoonaa euroa vuonna 2015, mutta tulosta (ts. liikevoittoa) yritys ei ole tehnyt yhtenäkään vuonna. Palkaton työ on toki ongelmallista yrityksen liikevoitosta riippumatta.

  https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/lahden-tyon-paikka-oy/24840960/taloustiedot

  • liisa hirvonen

   Se on Lahden kaupungin omistama yritys. Toimialana: työhönvalmennus-, työhönkuntoutus- ja työllistämispalvelut sekä työvoiman vuokraus, sosiaali – ja terveydenhuollon hyvinvointipalvelut ja niihin liittyvä konsultointi-, koulutus- ja tutkimustoiminta, irtaimen ja kiinteän omaisuuden hallinta ja kauppa, tilojen vuokraus, osakkeiden ja sijoitusten hallinta ja kauppa sekä muu laillinen liiketoiminta. (Lähde: Kauppalehti)

   Lahti on siis yhtiöittänyt työvoimapalvelunsa, sote-palvelunsa ja sama yhtiö voi myös harjoittaa osakekauppaa ja muuta sijoitustoimintaa sekä vuokrata työvoimaa eteenpäin.

 7. Maaria

  Jos tämän hallituksen tavoitteena on (kuten leikkauksista päätellen on) vähentää julkista rahankäyttöä, en näe miten tällainen kuntouttava- vai mikä ihme palkaton työ tavoitetta edistäisi. Siinähän julkinen valta työllisyys- yms maksuilla rahoittaa koko ajan sitä, että työnantajat saavat ilmaista työvoimaa. Eikö kukaan valvo? Tee tarkastuksia?

  • Jyrki

   Tietääkseni valvotaan lähettelemällä paimenkirjeitä kuntiin joiden teho on kaikkien nähtävissä. Mutta tarkastuksia… No en ole kuullut, että joku tarkastaja olisi saapunut yllättäen paikalle ilmoittamatta kenellekään tulostaan. Ja sen jälkeen alkanut jututtaa saman tien kuntouttavassa työssä olevia ilman minkään valvojan valvonnan alla, että mitä ovat tehneet jne. Ja raportoinut armotta ja säälittä kaiken niin kuin asia on mitään asiaa liioittelematta tai vähättelemättä.

   Itseasiassa tuollainen tarkastaja pitäisi olla kuin televisiossa silloin tällöin pomo piilossa TV-sarjoissa. Eli tarkastajat olisi itsekin naamioituneet kuntouttavassa työssä oleviksi. Vain silleen voidaan saada takuu varmasti todenmukaista kuvaa tilanteesta. Kunhan tarkastelu tehdään riittävän laajasti.

 8. Anita Jokinen

  Alkuperäinen tarkoitus on kuitenkin ollut ok, eli työkokeilu, jossa testataan henkilön soveltuvuutta, jaksamista ym. ilman työsuhteen syntymistä. Itse olin hiljattain puoli vuotta 3 x 4 tuntia viikossa omasta tahdostani testaamassa jaksamistani työelämän parissa, sillä aikoinaan irtisanouduin itse työstäni burnoutin takia, joka itse asiassa olikin jo ennättänyt edetä keskivaikeaksi masennukseksi. Edelleen ahdistaa pelkkä ajatuskin tuosta entisestä orjatyöstä, jossa piiskattiin kireillä aikatauluilla ja lisääntyvillä asiakasmäärillä kaikki irti vähenevästä työntekijäjoukosta.
  Työkokeiluni oli hyvä kokemus ja sain testata sinä aikana rajojani turvallisesti. Huomasin myös, että olen suorittajatyyppi, joka ei osaa varoa rajojaan, vaan painaa otsa hiessä lojaalina palkanmaksajalleen. Tällaisena kokeiluna hyväksyn työkokeilun, sillä se palvelee oikeasti kuntoutuvaa työntekijää. Nykyiset oikeat orjamarkkinat sen sijaan saavat karvani nousemaan pystyyn ja pelkäämään tulevaisuutta, jossa kaikki riiston muodot ovat mahdollisia, sillä silloin kun meiltä loppuu leipä, niin saatamme ajautua melkoiseen sisäiseen kriisiin, kuten historia meitä opettaa. Meillä on paljon oikeasti ajatteleviakin, hiljaisia ja vihaisia ihmisiä tällä hetkellä tässä valtakunnassa, ja tuon joukon nousua en välttämättä halua nähdä, vaan odotan maamme johdon tajuavan sitä ennen, mihin ovat ahneuksissaan meidät ajaneet (tosin tuo taitaa olla vain tämän muorin naivi unelma).
  Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista, jota aina innokkaasti luen!

  • J-P

   > Alkuperäinen tarkoitus on kuitenkin ollut ok, eli työkokeilu, jossa testataan henkilön soveltuvuutta, jaksamista ym. ilman työsuhteen syntymistä.

   Eikös koeaika ole juurikin tätä varten? Palkkaa toki täytyy maksaa, mutta jos ei naama miellytä tms, niin saa potkia ulos vaikka heti.

   • Nina

    Kyllä työkokeilullakin on paikkansa oikein käytettynä. Tiedän tapauksia, jotka ovat saaneet jalan oven väliin kiinnostavaan työhön, muutaman kuukauden päästä määräaikaisen työn ja lopulta vakituisen.

    • Rintsu

     Paino sanaparilla ”oikein käytettynä”.

     Semmoista jos vielä näkis.

 9. PeterForsgård

  Kyseessä oleva yritys on Lahden kaupungin omistama voittotavoittelematon ”yritys”. Blogauksessa olisi hyvä tuoda tämä esiin. Nyt moni saa valitettavasti sen kuvan, että joku paha yksityinen yrittäjä taas riistää.

  Paljonko näitä palkattomia työntekijöitä on yksityisellä sektorilla? Kuinka monen yksityisessä omistuksessa olevan yrityksen toiminta perustuu näihin ilmaisiin työntekijöihin?

 10. Tyhjää jauhava mylly | Suomi Tykkää

  […] Palkattomien töiden eli työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan puolesta puhuvat innokkaimmin siitä itse hyötyvät niille, jotka eivät siitä mitään tiedä. Tämä kävi selkeästi ilmi seuratessani eile… …read more […]

 11. Ville

  Hei,

  Kuntoutuva työntekijä täällä morjens. Mulle kovasti on aina toitotettu sitä, että yrityksessä ei sais kuntouttavaa työtoimintaa järjestää, vaan yhdistyksessä tai jossain muussa vastaavassa? Tää Lahden meininki kuulostaa aivan järkyttävältä meiningiltä jos se menee juurikin näin. Jos voittoa tulee oikein kunnolla niin ei muuta kuin palkkaa maksamaan työntekijöille.

  Olen pian ollut jo puolisen vuotta työpajalla, oma kokemukseni kyseisestä paikasta on ollut erittäin positiivinen omalla kohdallani. Olen saanut työntekemisestä kiinni ja saanut päiviini aikaan rutiinin jota minulla ei koskaan ennen ollut, tämä on auttanut suunnattomasti pääsykokeisiin lukemisessa ja sain myös töiden ohessa keskeneräiseksi jääneet opinnotkin suoritettua loppuun. On ollut hienoa, että olen saanut itse vaikuttaa tekemisiini paikan päällä ja näin keskittyä pääsykokeisiin harjoittelemalla ja lukemalla – toivoisin kaikille samassa tilanteessa oleville samanlaista toimintaa mahdolliseksi.

  Tälläkin työpajalla kuitenkin tehdään myös myynti- ja tilaustuotteita kaupungin liikkeeseen ja muihin kaupungin toimipisteisiin sekä yksityishenkilöille. Liikkeessä käydessä hintoja katsellessa vatsaa välillä vääntää kun katson muiden työntekijöiden tekemiä tuotteita hintoineen, teemme tuotteita joihin itsellämme ei ole varaa. Jos tuotteet menevät hyvin kaupaksi, olisi kiva jos olisi mahdollista saada jonkinlainen provisio myydyistä tuotteista, näin ihmiset saattaisivat tehdä enemmän töitä tai mahdollisesti kehittää myyntituotteita eteenpäin jotta ne kävisivät entistäkin paremmin kaupaksi.

  Jokatapauksessa kuitenkin: toivottavasti tämmöinen ilmaistyön teettäminen loppuisi mahdollisimman nopeasti. Tää kokeilu, näyte ja kuntoutuskulttuuri on aivan perseestä näin yleisesti, nytkin kun tarkoitus on hakea työpaikkaa niin olen tehnyt aivan selväksi, että jos joku työnäyte tai muu pitää antaa niin se on tasan yksi kuukausi, tän jälkeen palkkaa tai lähen kävelemään. Kerran tein 6kk yli 8 tuntisia päiviä neljästi viikossa tolla 9 euron päiväpalkalla, rahat oli niin helvetin tiukalla, että jouduin _varastamaan_ ruokaa työpaikan kahvilasta. Kotona ainoa ruoka mihin oli varaa olivat naapurin puusta kerätyt omenat yötä myöten. Kuuden kuukauden jälkeen työpaikkaa ei annettu, tilalle otettiin uus kokeilija. Kiitti vaan, mulla on menny yli vuosi mun elämästä hukkaan palautuessa tästä painajaisesta, vaikka itse työpaikka ja työkaverit oli aivan mahtavia. Olisin tahtonut sinne töihin.

 12. Tero Sivula

  Eniten ihmetyttää ne pölkyt jotka suostuu tekemään mölkkyjä. Itse olen ollut työttömänä yli 500 päivä, muutaman epäonnisen onnettomuuden ja sairauden takia. Kohta onneksi on taas työkykyinen ja palaan itse töihin takaisin. Olen miettinyt että jos minut lähetetään orjatyövoimaksi jonnekkin keskitysleiriin (olen oikeastaan innolla odottanut sitä). Kokeilen kuin kauan ne tällaista ”tumpeloa” pitää siellä joka vahingossa rikkoo aivan kaiken, joka päivä menee osaamattomuuden takia jokin juttu rikki, enkä opi millään olemaan varomainen.

  2-maailman sodan aikaan juutalaisvangit toimivat todella tehokkaasti pehmeän sabotäärin avulla hidastaen tuotatoa tehtaissa sen mitä voivat. Jos nyt vuonna 2016 kaikki orjatyöhön lähetetyt toimisivat niin, ei keskitysleirin toiminta olisi kannattavaa enään.

  • tyätön

   Itsekin mietin samaa eli jos minut määrättäisiin sorvaamaan mölkkyjä, niin saattaisi olla, että ihan vahingossa muistuttaisivat enemmän jotain mitä en tähän nyt ilkeä kirjoittaa, kuin mölkkypölkkyjä. Voisiko asiasta tulla minulle edes seuraamuksia, koska olisinhan lähtökohtaisesti työkyvytön? No, kyllä jostain varmaan joku karenssi tai vastaava keksittäisiin, että pysyisin nöyränä ja kuuliaisena esivallalle ja orjanomistajalle.

   Mitenköhän noiden seuraamusten kanssa ihan oikeasti olisi?

   • Antti Kautiainen

    Seuraamukseksi saisit irtisanomisen, työkokeulun keskeytymisen ja karenssin. Kaikki tämä tietysti ilman mitään oikeudenkäyntiä ja oikeusturvaa, koska sinulla ei ole työsopimusta. Vielä ei olla päästy oikeistomme ihannoiman II kansainvälisen kovapanosammunnan mentaliteettiin, jossa nämä heikompilaatuiset kuntoutettavat ammuttaisiin.

 13. Jussi

  Tiedän monta tuttua jotka ovat päässeet kuntouttavan työtoiminnan kautta takaisin työelämään.

  Tarpeeksi monta vuotta asioiden vieriessä alamäkeen. Unirytmien ollessa täysin sekaisin on hieman hankalaa hakea töitä.

  On huomattavasti helpompaa hakea kunnon duunia kun voi rehellisesti sanoa pystyvänsä heräämään aamulla. Joka aamu. Tämä ei kaikilta onnistu. On myös työnantajan näkökulmasta parempi hakijan ollessa säännöllisessä työrytmissä kiinni kuin täysin apaattinen ameeba.

  Tero kirjoitti: ”Eniten ihmetyttää ne pölkyt jotka suostuu tekemään mölkkyjä. Itse olen ollut työttömänä yli 500 päivä, muutaman epäonnisen onnettomuuden ja sairauden takia. Kohta onneksi on taas työkykyinen ja palaan itse töihin takaisin”

  Sinä olet ilmeisesti töissä onnellisesti töissä valtion monista suojatyöpaikoista?
  Ei kaikkiin työpaikkoihin nykyisin nyt niin vain palata takaisin jos olet saikutellut pari vuotta. On sinne terveitäkin tulijoita, oli miten epäonnea ollut matkassa tahansa.

  Se onkin jo toinen juttu onko palkattomien harjoittelijoiden, kuntoutujien yms. käyttäminen voittoa tavoittelevissa yrityksissä eettisesti oikein.

  • keke

   ”On huomattavasti helpompaa hakea kunnon duunia kun voi rehellisesti sanoa pystyvänsä heräämään aamulla. Joka aamu. Tämä ei kaikilta onnistu.”

   Kieltämättä. Myös maininta että osaa oman perseensä pyyhkiä sekä kävely onnistuu niin ylä- kuin alamäkeen ovat taitoa vaativia asioita jotka helpottavat työnhakua.

  • liisa hirvonen

   Meillä on siis noin puolimiljoonaa elämänhallintansa menettänyttä, jotka ovat terveydentilaltaan niin huonossa kunnossa että parantuminen tapahtuu ainoastaan palkatonta työtä tekemällä? Työelämän työpahoinvointi tuottaa yhteiskunnalle useiden miljardien vuosikulut. Jussin logiikan palkaton työnteko kuntouttaisi myös jokaisen työelämässä olevan, jonka työkyky on sairastumisen vuoksi laskenut. Turhanaikainen saikuttelu saataisiin näillä raipoilla loppumaan.

   • Tero Salonen

    Vai korjataan meillä vuorokausi rytmiä palkattomalla työllä. Ei herää aamulla. Meillä myös paljon tehdään vuoro työtä. Ihan turha täällä on ihmetellä pohjois korean teloituksia. He parantavat päänsärkyä.

    • liisa hirvonen

     :- D

  • Servitus

   Kaikki työttömät siis menettävät elämänhallintansa niin että heidät täytyy pakottaa kuntoutukseen? Ja työttömyyden kesto kertoo tämän oireen vaikeudesta?

   Jostain syystä tämä rytmittömyys ja työelämästä vieraantuminen koskee vain työttömiä, vaikka koululaiset eivät vieraannu koulunkäynnistä liki kolmen kuukauden kesäloman jälkeen, ennen kyettiin palaamaan töihin vuoden vuorotteluvapaan jälkeenkin, naiset ovat päässeet ihan hyvin takaisiin kiinni työn tekoon useamminkin perättäisin äitiysloman jälkeen ja esimerkiksi eläkkeelle jääneitä poliiseja on saatu houkuteltua takaisin töihin ihan ilman kuntoutustakin (http://www.hs.fi/kotimaa/a1444358367648).

   Kyllä terve ihminen sopeutuu tarvittaessa nopeasti uuteen vuorokausirytmiin töihin päästessään. Ja jos ei sopeudu, niin ei siihen sitten kuntoutuskaan auta, vaan lääkärin apu on tarpeen.

   • Nina

    Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitushan on auttaa niitä, jotka todennäköisesti ovat tarvinneet lääkäriäkin. Sakarin pointtinahan on, että näitä väärinkäytetään terveisiin ihmisiin.

    • keke

     Kiinnostais tulokset kun näin 20 vuotta ollaan ihmisiä parannettu tehostetusti väärästä unirytmistä. Mielellään vielä lääkärin kuin poliitikon/byrokraatin suusta

     • Nina

      Siis tarkoitan eri tavoilla sellaisia ihmisiä, joilla on erilaisia terveydellisiä ongelmia / muita ongelmia, joiden takia työkykyä on mennyt, eivät kuitenkaan pääse eläkkeelle (eli työkykyä on jäljellä) eivätkä ole muilla konsteilla autettavissa. Näitä muita konsteja on sen verran (esim ammatillinen kuntoutus), että aika harvan pitäisi joutua kuntouttavaan työtoimintaan.

      Paitsi että työttömyyskin taitaa olla sairaus joidenkin mielestä… Sentään ei ole (vielä) ICD-koodia tähän vaivaan.

      • keke

       Joo kyllä. Minua kiinnostaa että miten tämä lääketieteellinen työkokeilu on onnistunut kun kerran sellaisena tätä kaupataaan. Älkää nyt vaan sanoko että että ei olla seurattu potilasta sekä miten häneen on hoito vaikuttanut…

      • liisa hurvonen

       Joskus kun vastaisivat, keke.
       Ninan käsitys on tullut selväksi: jos on tarvinnut lääkäriä terveysongelmiinsa eikä nekään konstit auta, niin palkaton työ parantaa. Tämä muistuttaa Jeesuksen ihmetöistä: sokea saa näkönsä ja rammatkin kävelevät. On se ihmelääke!

       • Nina

        Nyt tulkitaan silmälasien kautta tekstejäni. Joillekin kuntouttava työtoiminta ON ollut avuksi. Eli VAIN joillekin. Joillekin (valitettavasti) se voi olla ehkä keino osoittaa, ettei mikään auta, jos ei ole päässyt eläkkeelle. Mutta paljon siis väärinkäytetään tätä terveisiin ihmisiin, kuten Sakari toteaa.

        Ja en tarkoita sen jälkeen, kun lääkärin apua on kokeiltu vaan lääkärin mahdollisen avun, päihdehoidon, terapian ym. RINNALLE.

        Ongelmana on näissä aina se, että lähdetään helposti laittamaan kaikki ihmiset samaan muottiin. Jos yksi toimenpide, esim. kuntouttava työtoiminta on auttanut henkilöä A, se voi pahentaa samassa tilanteessa olleen henkilön B tilannetta.

        Tilastollisesti pitkä s-loma tai työttömyys vaikeuttavat työhön paluuta. Mutta yksilötasolla löytyy niitä, jotka ovat hyvinkin päässeet työelämään takaisin pitkänkin työttömyyden tai saikun jälkeen. Monissa tilanteissa esim. pitkä saikku on ainoa keino turvata työkyky jatkossa.

        Miten sitten valita oikeat toimenpiteet? Kuuntelemalla ihmistä ja mahdollistamalla luovatkin ratkaisut. Väitän, että valtaosa esim. työttömistä on pohjimmiltaan työhaluisia, halukkaita ratkaista tilannettaan. Järjestelmän kankeus ja mitätöivä kohtelu vievät kyllä motivaation nopeastikin.

      • liisa hirvonen

       Nina, etkö voi vastata tuohon Keken kysymykseen? Miten tämä lääketieteellinen kokeilu on onnistunut? Pitkällä sairaslomalla olleille on kuntoutustukisysteemi olemassa, joka on tukien osaltakin parempi. Mihin tämänkaltaista rinnakkaisjärjestelmää tarvitaan?

       ”Tilastollisesti pitkä sairausloma ja työttömyys vaikeuttavat tuöhön paluuta”.
       Totta, mutta tulkintasi saattaa olla virheellinen. Saattaisiko työelämän syrjivät asenteet olla syynä? Äitiys-Isyys- ja vanhempainvapaalla/kotihoidontuella ollut ei ole lainkaan epäilyttävä, vaikka on saattanut olla poissa työelämästä jopa useamman vuoden.

       • Nina

        Mitäköhän nyt tarkoitatte? Olen mielestäni avannut kaikki ajatukseni kaikissa kirjoituksissani tässä. Nyt en ymmärrä tätä kyselyä, mitä tarkoitan lääketieteellisellä kokeilulla.

        Pitkäaikaisten poissaolojen osalta tarkoitin sairauslomia ja työttömyyttä. Tämäkin selviää, jos viitsii lukea koko tekstini. Myös koko tekstin pointti selviää, jos viitsii lukea enemmän kuin ensimmäisen lauseen.

        Nyt edellytän, että luette KAIKKI tekstini ja ette siteeraa yhtä lausetta pois asianyhteydestä.

      • liisa hirvonen

       Työttömyys ei ole, kuten sanoitkin tuolla, yksilön sairaus. Siksi työttömien ”lääkitseminen” tai ”parantaminen” palkattomalla työnteolla ei tervehdytä yhteiskuntaa ja asenteita työttömiä kohtaan.

    • Servitus

     Aivan, mutta marssijärjestys silloin tulisi olla ensin lääkäri ja lääkärin määräämät toimenpiteet, sitten vasta tarvittaessa kuntoutus (ja sekin hoidettavan suostumuksella, niin kuin kaikki muutkin terveyttä ja toimintakykyä parantavat toimenpiteet). Ei niin, että työtön katsotaan elämänhallintansa menettäneeksi tai muuten (pakko)avun tarpeessa olevaksi vain työttömyytensä tai sen keston vuoksi.

 14. kristiina jokinen

  http://www.ylojarvi.fi/tyo-ja-yrittajyys/tyollisyys-ja-kuntouttavat-palvelut/tyo-ja-toimintakeskus/ompelimo/

  Ompelutyötä 7 € tunti. Näiden kanssa sitten pitää kilpailla niiden jotka maksaa oikeaa palkkaa ompelijoilleen. Ei ole kohtuullista.

 15. Niko Ranta

  Kiitos että jaksat tuoda tätä asiaa esille. Itse olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa ja eipä siitä juuri kostunut. 9e mitä saat työttömyystukien päälle menee bensaan/bussikorttiin ja ruokiin, ei edes välttämättä riitä. Ja ainakaan minun kohdallani yrityksellä ei ollut aikomustakaan palkata minua vaikka kun kävin haastattelussa puhuivat että ”tottakai palkataan jos jaksat painaa duunia ja pärjäät”. Tein ylipitkiä päiviä ja pidin muutaman päivän yksin koko yritystä pystyssä kun pomot olivat ”virkistysmatkalla” ja yritin kaikkeni koska olisin todella halunnut kyseiseen yritykseen töihin. Silti kun viimeinen viikko sitten koitti, ilmoittivat pomot että ei heillä todellakaan ole varaa palkata ketään eikä se ole missään vaiheessa tullut edes kysymykseen. Suht petetty ja kusetettu olo jäi siis työtoiminnasta käteen.

  Ystäväni myös ”pääsi” kuntouttavaan työtoimintaan jossa hän kasasi matala laatuisia lasten muovipelejä. ”Kuntouttavan” työtoiminnan seurauksena ystäväni ahdistui niin pahasti että hänelle jouduttiin vaihtamaan vahvempi lääkitys päälle.

  Sen lisäksi ettei lääkärit/psykiatrit tiedä MITÄÄN lääkkeistä joita määräävät holtittomasti masentuneille, lyödään masentuneet vielä näpräämään jotain paskaa ja masennetaan lisää jotta saadaan vielä vahvemmat ja kalliimmat mömmöt kehiin. Syöpä potilaatkaan ei saa lääkekannabista kipuihinsa suomessa vaan syötetään järkyttäviä myrkkyjä mitkä vaan tekee olon pahemmaksi eikä auta kipuihin. Ilmeisesti Suomessakin yleinen sairaanhoito on täysin lääkeyhtiöiden käsissä? Eihän tässä muuten ole mitään tolkkua.

 16. Rintsu

  Surulliseksi asian tekee sekin, että jos yrittäjältä kysytään, että mitkä ovat työllistämisen suurimmat esteet, niin ”palkka” ei ole listalla kovinkaan korkealla.
  Kas milloin ”Peran putki” palkkaa Pate Putkimiehen niin ”Peran putki” laskuttaa Paten työpanoksesta sen verran, että ei se Paten palkanmaksu ole ongelma.

  Ennen Paten palkkaa pitäisi poistaa tai madaltaa kymmenen muuta kynnystä ennen kuin ”Peran putki” voi todeta, että Paten palkkaamisessa olisi järkeä.

 17. AMK

  Kaikki jotka sen ovat kokeneet tietävät että se on väärin,jotka ovat vääryyttä tehneet eivät ymmärrä tehneensä vääryyttä koska eivät sitä itse koe vääryytenä koska ”omatunto” sanoo teen vain…niin mitä oikein ja haluan auttaa lähimmäistäni.Mutta missä on se asian ydin??Minulla menee hyvin minä saan palkkaa sinä leivän ilman voita suuhusin,minulla on rahaa sinulla ei.Kaikki on siis ok.Kysymys kuuluu kannattaako sorkkia muurahaispesää.Joidenkin housut tutisee vielä.

 18. AMK

  Työtön on omasta syystään työtön,mikäli uskomme ”viisaiden” juttuja,mutta jos tämä viisas ei pääsekkään toiselle tuontantokaudelle eikä hyväveli autakkaa,niin veronmaksajat auttaa avokätetisesti,toki heiltä ei ole kysytty lupaa.No miksi jäi rannalle ruikuttamaan,ei tehnyt äänestäjälle lupaamiaan asioita vaan ajoikin vain omia juttujaan ja kukkaroaan paisutteli.Kansanedustaja oman itsensä edustaja…toinen juttu sitten mitä herrat ministerit tekevät…suomen kansan eduksi tai oman.Kihisee kusiaispesässä.

 19. AMK

  Nut kun innoistuin,tavalliselta kansalaiselta veroja nostetaan ja palkkoja alennetaan niin vastaavasti herrapäättäjien liksat vain nousee.Vaakakupis otetaan sieltä että itellä menee hyvin.Kaikillahan menee hyvin kun itellä menee hyvin.Turha puhua verorahoillahan nekin elävät eivät 480 eurolla on vähän muhkemmat heidän tulonsa verottaman kulukorvauksien kera.Ja eikun otetaan lisää pois köyhiltä,eiku työttömät töihin ilman palkkaa etteivät vahingossa rikastu.

 20. AMK

  Miksi muuten työttömiä syyllistetään.sitä vastoin kansanedustajat jotka eivät päässeet seuraavalle kaudelle ilonpitoon surkutellaan ja kaikki synpatia heille kera huomattavan sopeuttemaseläkkeen.Ei tavallinen (hekö olevat ylintä sorttia) työtön saa tälläistä kohtelua.No lait ovat erilaisija,ja herrathan ne lait laativat itse sopivalle tasolleen.Missäs on tasavertaisuus…luultavasti taivaanpilvis.

 21. Katja Aalto

  Hei Saku,
  terveisiä taas Lahden Työn Paikka Oy:stä. Edelleen kiittelen sinua tekemästäsi työstä mutta muistuttelen faktojen tarkistamisesta.

  Suomalaisen Työn Liiton jutussa ei sanota että työttömät tekevät meillä työtä ilman palkkaa. Huhtikuun lopun blogikirjoitukseesi jo kerroin työkokeilijoiden ja palkkatuella työllistettyjen suhteen joten ei tässä siitä sen enempää.

  Jutussa puhutaan työvalmennuksesta, sillä ei viitata palveluun, jossa henkilö on vaan valmennusmenetelmään. Työvalmennuksen sisältöä on avattu tarkemmin mm. nettisivuillamme.

  Toiminnallamme saamme kyllä tuloa mutta toistaiseksi kulut ovat olleet suuremmat. Merkittävä kuluerämme on henkilöstökustannukset. Palkkatuella työllistetyille maksetaan työehtosopimuksen (AVAINTES) mukaista palkkaa.

  Omistajamme ja palveluidemme tilaajat tekevät valinnan, mille kohderyhmälle he palveluita hankkivat. Me emme tee sitä arviointi, kuka on palvelun tarpeessa.

  Valmennusjaksojemme tavoite on, että henkilöt työllistyvät avoimille työmarkkinoille (pääsevät koulutukseen). Näitä sijoittumistietoja olen joskus jo aikaisemmin avannut blogisi kommenteissa, ei niistäkään sen enempää.

  Saimme juuri Kierrätyspaikkaan palkattua työntekijän, hakuilmoitus löytynee viel Facebooksivuiltamme vaikka se nettisivuiltmme on jo poistunutkin. Vastaavasti Mölkyn valmistukseen on useampi palkkatukipaikka auki.

  Tunnustan, olen varmasti yksi niistä, jotka vilpittömästi uskovat tekevänsä hyvää työtä.

  Ystävällisin terveisin,
  Katja Aalto
  katja.aalto@lahdenpaikka.fi
  044 708 0181

  • Saku Timonen

   Kiitos rakentavasta kommentista. Kuten blogini Fb-sivulla sanoin, niin jos työntekijät ovat palkkatuella eli saavat TES:n mukaista palkkaa, niin myönnän ilomielin olleeni väärässä.

   Työvalmennuksesta puhuminen on hämäävää, sillä valmennettavien juridinen asema ei käy siitä selville. Ymmärsin jo keväällä, että Työn Paikka ei järjestä kuntouttavaa työtoimintaa, joten ilmeisesti valmennettavat ovat työkokeilijoita.

  • liisa hirvonen

   Yhteensä 430 työntekijää ja vuonna 2015: 303 valmennusjaksoa, joista 160 palkallisena (palkkatukityö?) ja 143 työkokeilussa (palkatonta). Näin kertoi Katja Aalto huhtikuun lopun vastauksessa. Työttömien juridinen asema jää hieman pimentoon.

   • Jarkko

    Jostain syystä toimintaa pyörittävät tykkäävät puhua asiasta ikään kuin kyse olisi samanlaisesta työstä kuin kaikki muukin työ. Vaikka ulkopuoliselle taholle tehty työ joka ei lainmukaan täytä työsuhteen edellytyksiä ei ole juridisesti työtä. Eikä sitä tekevä ihminen ole juridisesti samassa asemassa kuin työntekijä on.

    Itseäni harmittaa tavattomasti kaikki leimaava kielenkäyttö työttömistä, pitkäaikaistyöttömistä ja köyhistä yleensäkin, koska jos Suomen historiaa ja köyhyyden historiaa aletaan perata ihan Suomen valtion alusta saakka kuva siitä kuka on aiheuttanut köyhyyttä tulee ihan erilaiseksi kuin millaiseksi kuvaa yritetään uusliberaalissa maailmankuvassa maalata.

 22. Jyrki

  Palkaton orjatyö ja palkka jolla ei tule toimeen alkaa tuottamaan tulosta:

  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1467429102293

  Josta lainaus:


  Asenteet työelämään muuttuvat nopeasti

  Suomalaiset näyttäisivät olevan valmiita hyväksymään matalapalkkatyön.

  Ja näin tästä ei varmaan mene enää kovin pitkää. Kun työnteko KELA-korvauksilla julistetaan virallisesti täysin normaaliksi. Vielä se ei kait sitä ole?

Kommentoi »

Comments are closed