Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansan syvät rivit

Ensi keskiviikkona maahanmuuttoa vastustava Rajat kiinni! -ryhmä järjestää Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla Suomi ensin! -mielenosoituksen, jossa vastustetaan Suomen islamisaatiota. Tämä Helsingin Uutisten artikkeli aiheuttaa ainakin minussa vain pienen hymähdyksen. Taas on kansan syviksi riveiksi julistautunut marginaaliryhmä järjestämässä suurmielenosoitusta pelastaakseen Suomen.

Onhan näitä nähty. Kesäkuussa yhdistyneet äärikansallismieliset voimat eivät saaneet koottua Jyväskylän perhetapahtumaan edes itseään, saati sittten yleisöä.  Eilen Tampereen Tullinaukiolla pidettiin Rajat kiinni!-liikkeen Suomi ensin!-kampanjan avaus, johon osallistui muutama ihminen.

13501889_10153915785527880_2215854923840511563_n

Kuva: Petra Packalén

Jyväskylän kesäkuinen tapahtuma ei vetänyt väkeä, vaikka tarjolla oli ponin rapsutusta. Yhtään parempana houkuttimena ei toiminut Tampereella tarjolla ollut pullakahvi.

13592649_10153913574312880_138488121521168323_n

Ei mene näillä kansan syvillä riveillä kovin hyvin. Heillä menee niin huonosti, että heidän kannattaisi jo vähitellen uskoa, että heillä ei ole mitään mandaattia puhua kansan puolesta. He voivat puhua ainoastaan omasta puolestaan.

Ja niinhän he tekevätkin. He puhuvat omasta puolestaan ja vain kuvittelemaansa vihollista vastaan. Vastenmieliset, känniset vajakit vaanivat heitä kaikkialla, mutta onneksi oma kaljoittelu onnistui ammattinsa osaavan baarimikon ansioista.

13566929_10153916334017880_2578837693159183791_n

Pääasia on, että oli kivaa. Kuitenkin minusta näytti siltä, että kivempaa oli samaan aikaan pidetyssä Helsinki Pride-tapahtumassa. Ainakin siellä oli paljon enemmän väkeä. Jo siitä osaisi viisaampi päätellä jotain kansan syvien rivien sympatioista.

Häiriköt-päämaja

Kuva: Facebook/Häiriköt-päämaja

Äärikansallismieliset julistavat aina ja kaikkialla puhuvansa kansan suulla, olevansa kansan syvimpien tunteiden tulkkina. Tämä on vain uusi versio kuluneesta kyllä kansa tietää-hokemasta. Koskaan ei kuitenkaan kerrota, keitä siihen kansaan kuuluu. Kuluuko siihen vain sinä ja minä ja Hentun Liisa, vai onko edustavampi otos vaikkapa 30 000 Pride-tapahtumaan osallistunutta? Vai pitäisikö käydä kysymässä Odinin solttujen päämajasta tai paikallisen huoltoaseman parlamentista mielipide, jonka sitten voi julistaa kansan syvien rivien ääneksi?

Valitettavan usein suunnilleen näin tehdään. Kun ei ole kannatusta, niin parin samanmielisen näkemys voidaan julistaa kansan syvien rivien ääneksi. Vielä helpompaa se on, kun ei edes kysytä mahdollisesti eri mieltä olevilta. Kansan syvät rivit ovat kovin ohuet, mutta usein sitäkin syvemmältä.

Kyllä, näillä marginaali-ihmisillä on oikeus järjestää mielenosoitus Itäkeskuksen asiakasmaksimointia harjoittavia kauppaita vastaan. Heillä on oikeus järjestää poninrapsutusta ja puheilla höystettyjä pullakahvitilaisuuksia. Heillä on oikeus harrastaa itsepetosta järjestämällä näitä samojen pienten piirien tilaisuuksia eri nimillä. Heidän harvoilla kannattajillaan on oikeus kustantaa muutaman kuvitellun isänmaallisuuden elähdyttämän matkasaarnaajan reissuaminen pitkin Suomea. Vapaa maa, sananvapaus, kokoontumisvapaus ja niin edelleen.

Sen sijaan heillä ei ole oikeutta puhua minun puolestani. Eikä kenenkään muunkaan puolesta ilman lupaa. Minä olen myös osa kansaa ja minä katselen mieluummin kissankelloja kuin kuuntelen isänmaallisuuden päin peetä käsittäneiden höpöpuheita.

2.7.2016

Kommentit (24)

 1. Marco Kaikko

  Mitä rajakkien postauksia lukeneena voi sanoa, on että emmehän me muulla tavalla ajattelevat ole heidän kansaansa. Olemme suvakkihuoria ja maanpettureita. Eli kyllä he omassa päänsisäisessä maailmassaan ovat se knasan ydin. Muilla ei ole niin väliä.

 2. Antero Pönni

  Itäkeskuksen mielenosoitukseen parikymmentä lappilaista sanomaan näille Suomi ensin tyypeille, ”Teitä ei kaivata täällä, poistukaa sinne mistä esi- isänne tulivat”. Siis Uralin taakse. ”Sillä me olemme ainoat aidot suomalaiset, jos sitä kerran vaaditte kannan otoissanne!”

 3. Merja Nurmi

  Kyllä he tietävät, että eivät ole kovin suosittuja. Heidän järjestöjensä ”julkisille sivuille” pääsevät kommentoimaan vain samanmieliset hurraajat, muut estetään ja vahingossa läpi päässeeseen kritiikkiin vastataan nimittelemällä alakoulun lällällässynlää-tyyliin.

 4. Heikki

  Minkälaista mahtaa elää sellaisessa maailmassa, jossa vilistelee sellaisia fiktiivisiä hahmoja, kuin suvakit, hyysärit, mokuttajat, mädättäjät, kukkahattutädit, jne. Ei mikään ihme, että ”kansan syvien rivien” porukalla viiraa päässä, kun he elävät oman mielikuvitustodellisuutensa sisällä.

  Kaikki nuo hahmot ovat ns. kantasuomalaisia, joten jokainen kadulla vastaantuleva saattaa olla jokin noista harhaisen mielikuvituksen luomista hahmoista. Sen lisäksi ovat sitten maahanmuuttajat, joille on myös keksitty runsas määrä erilaisia hahmoja. Maahanmuuttajat ovat toiminnan kannustin, jota voi vihata, mutta varsinaisia vihollisia ovat juuri nuo suvakit, hyysärit, jne.

  Mahtaa olla aika rankkaa elää harhaisessa mielikuvitusmaailmassa, joka jättää villeimmätkin scifi-leffat varjoonsa – kaiken kukkuraksi ”viholliset” ovat hämäävästi saman näköisiä, kuin ”isäm maaliset”.

 5. stunned

  Sakun kynänkärki on teroittunut entisestään. Kiitos hyvästä artikkelista. Tuohon on vain hyvin vähän lisättävää.

  Rajakit kaipaavat parempaa kansaa, joka osaa ottaa kiitollisena vastaan agitaation ja paimenpuheet, väkivallan uhan ja harhaisen mielentilan.

  Bertolt Brecht kirjoitti aikoinaan runon, jossa valitaan uusi kansa, kun entinen on vieraantunut.

  http://sven-jordan.de/shosta-kap1a.html

  Nach dem Aufstand des 17. Juni

  Ließ der Sekretär des Schriftstellerverbands

  In der Stalinallee Flugblätter verteilen

  Auf denen zu lesen war, daß das Volk

  Das Vertrauen der Regierung verscherzt habe

  Und es nur durch verdoppelte Arbeit

  zurückerobern könne. Wäre es da

  Nicht doch einfacher, die Regierung

  Löste das Volk auf und

  Wählte ein anderes?

 6. Merja Nurmi

  Niinpä niin, uskovatko he oikeasti noihin hahmoihin? Jotain naista tuijotetaan jatkuvasti irstaasti milloin bussissa, milloin kaupassa, milloin missäkin. Joku yritetään ryöstää harva se päivä, joku joutuu todistamaan arabiankielistä puhelinkeskustelua, jossa ihan takuulla suunnitellaan attentaattia (kielitaito on hyvä asia, hienoa, että tavallinen suomalainen bussimatkustaja osaa niin hyvin arabiaa). Sosiaalityöntekijöillä on valtakunnallinen salaliitto, jossa he maksavat kaikille ulkomailta tulleille uudet audit ja ajokortit, tavalliset suomalaiset naiset haluavat haalia tänne massoittan arabimiehiä seksuaalisia tarpeitaan tyydyttämään… Ihanko totta he uskovat kaiken tämän?

 7. Minna Ylitalo

  Ottakaamme huomioon se, että vaikka osallistujia olikin vain ne tusina, niin tilaisuudesta oli kuitenkin kiinnostunut ainakin sata feikkiä facebook-profiilia kansan syvistä riveistä.

 8. Janne J. M. Muhonen

  Sakun sinänsä oivaltavassa kirjoituksessa pistää valitettavasti silmään outo vastakkainasettelu maahanmuuttovastaisten henkilöiden ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannattajien välille. Eihän näillä asioilla ole sen enempää tekemistä toistensa kanssa kuin lohkaista, että tämän viikonlopun Provinssirockissa oli rutkasti enemmän mm. Paperi T:n faneja kuin Itiksessä maahanmuuton vastustajia. Relevantimpaa on verrata jyväskyläläisittäin samaan aikaan kirjoituksessa mainitun Suomi – yhteinen asiamme -tapahtuman aikaan järjestettyä sateenvarjokulkuetta, joka tunnetusti keräsi mittavamman määrän osanottajia, kuten muistaakseni Sakukin kirjoitti asian oltua ajankohtainen.

  Toivottavasti ymmärsitte minut oikein.

  • stunned

   Vähemmistön edustajat saavat houkuteltua paikalle tuhansittain enemmän väkeä kuin kansan vihaisen enemmistön puolestapuhujiksi itsensä julistaneet marginaalihörhöt. Eihän siinä pitäisi mitään yhtymäkohtaa ollakaan terveessä yhteiskunnassa. Nyt on vain niin, että LGBT-ryhmän taakse on noussut kaikenlaisia ihmisiä vastustamaan natsimeininkiä. Puolustamalla vähemmistöjä puolustat tervettä kansalaisyhteiskuntaa demokratiaa hajottavia ääri-ilmiöitä vastaan.

 9. Pekka Rantamäki

  Eikö isäm maallisten kuuluisi tarjota kahvin sijasta pettukorviketta? Myös pulla pitäisi kardemumman sijaan maustaa siankärsämöllä, eikö? Jopa isäm maallisten Suomen lipussa ovat mittasuhteet päin peetä! Kyseiset henkilöt edustavat ”kansan syviä rivejä” vain siinä mielessä, että ovat todellakin syvältä.

 10. Sauli

  Ymmärtääkseen ”kansan syviä rivejä” pitää olla sellainen. Me kansan syvät rivit olemme syystä huolestuneet maamme tulevaisuudesta. Meitä painetaan yhä ahtaammalle eliitin (mikä ihme se lieneekään) toimesta.

  Me kansan syvät rivit emme kuitenkaan ole niin heterogeeninen ryhmä, kuin usein annetaan ymmärtää. Ihan kaikki emme koe tarvetta pukeutua valkoiseen kaapuun, vaikka jaamme huolen maahanmuuton seurauksista meille kansan syville riveille. Emme myöskään kaikki käytä sellaisia kansan syvien rivien mielestä kuvaavia ja hauskoja ilmaisuja kuin suvakki, mamuttaja jne. Toisaalta, haluamme tehdä selväksi sen, että emme jaa heidän (suvakkien) kanssa samaa maailmankuvaa, joka mielestämme, kansan syvien rivien, on pikkuisen naiivi.

  Me kansan syvät rivit, koulupudokkaat, kielitaidottomat, työttömät luuserit toivomme teiltä hiukan ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Toivomme ettette ylenkatsoisi hätäämme vaikka emme aina osaa käyttää hienoja sivistyssanoja vaan korvaamme ne omillamme. Toivomme keskustelua yli ja ali luokkarajojen

  Terveisin kansan syvä rivi.

  • jore puusa

   Kansan syvällä rivillä ei ole mitään hätää. Sossu pitää huolen perusongelmista vaikka kansan syvän rivin oma puolue sen turvan koettaakin romuttaa. Rivin mielestä kommarit on paskaa mutta syvärivi unohtaa, että kommarit sun muut vsemmistopellet sai aikaan sosiaaliturvan terveydenhoitoineen ja työaikalakeineen ja koulutuksineen oikeistopaskojen pontevasti vastustaessa.
   Kansan syvä rivi myös toivoo kärsivällisyyttä vaikka kirjoittaakin rohkeasti nimimerkillä. Rivin kannattaa ajatella että me suvakit oilemme niin vajaamielisiä, että puollustamme myös hra Rivin oikeutta jauhaa rasimiaan kaikkialla vapaasti ja siksi me ollaankin hiukan no..lapsellisia. Rivi kun on valmis taluttamaan meidät suvaitsevaiset vajaamieliset kuopan reunalle oitis. Meillä suvakeilla kun on tietty piirre…inhimillisyys osana itseämme. me nimittäin tajuamme miksi hra Rivillä on paha olla – mutta tajuamme myös miksei sitä kannata selittää – koska silloin saa turpaansa. Niinpä me teemme kasan syvien rivien eteen asioita hipihiljaa ja annamme korvat punaisina Hra Rivin solvata ja uhkailla meitä
   vitunneekerimunanlutkuttajasuvakkeja ja ymmärrämme mistä moiset kehut saamme.
   Hra riville ja samoin ajattelivelle nimittäin ei aukene että heidän tilanteeseensa voisi olla heillä itselläään jokin vaikutusmahdollisuus.
   EI:
   Aina se että menee päin helvettiä on jonkun paskan syy, itsessä ei koskaan ole mitään vikaa.
   Amen.
   Auttoiko tämä mitään?
   Ei niin yhtään mitään.

   • Sale

    Mekin rivit olemme toki suvaitsevaisia, joskin pienemmässä mittakaavassa. Kas kun maailmammekin on kovin pieni, niin luonnollisesti suvaitsemamme asiat ovat määrällisesti hiukan pienempiä.

    En ole kanssasi ihan samaa mieltä siitä, ettei meillä riveillä olisi hätä. Sossun rahat ovat katoavaa kansanperinnettä ja niitä jakamassa on yhä suurempi määrä. Sama koskee työtä ja palkanmaksajia. Näistä lähtökohdista onkin sitten kohtuullisen helppo aloittaa agitaatio.

    Kuten yllä kirjoitin, me rivit emme ihan kaikki ole valmiita pukeutumaan hassuihin asukokonaisuuksiin ja muiluttamaan ihmisiä rajalle. Toisaalta, emme ole ihan valmiita vielä syleilemään maailmaa, joka on meille riveille kovin vieras ja pelottava. Ja tiedäthän, kun koira pelkää se puree…

    Kirjoitukseni tarkoitus ei ollut suinkaan syventää kuilua meidän rivien ja, no, kaikkien muiden välillä. Mutta kuten niin valitettavan usein käy, kuplat eivät kohtaa ja dialogi jää puutteelliseksi johtuen lähtökohtien erilaisuudesta. Meidän kaikkien velvollisuus lienee puhkoa omia kupliamme, kunhan keinot pysyvät verbaalilla tasolla välttäen kaikkein alatyylisimpiä ilmaisuja.

    Kaikkea hyvää suvakeille toivoo kansan syvä rivi.

    • Pekka Rantamäki

     Ongelmahan on se, että ”kansan syvät rivit” ovat valinneet vaikutuskeinokseen valehtelun, ja mainostavat sitä dialogina. Jos dialogia haluatte, lopettakaa valehtelu. Niin yksinkertaista se on.

 11. Riitta Häkkinen

  Silloin, kun kohistiin itsenäisyyspäiväjuhlissa tanssineista miespareista paikallislehdessä joku ”isänmaallinen” uhosi tämän olevan loukkaus sotiemme veteraaneja kohtaan.

  Oli pakko vastata, että kenelläkään ei ole valtuuksia puhua veteraanien suulla eikä käyttää heitä oman asiansa ajamiseen. Minäkään en lottaäitini ja homosotavetaraanienoni puolesta olisi pystynyt sanomaan, mitä he tanssivista pareista olisivat ajatelleet, jos vielä eläisivät. Miten joku tuntematon heppu siis on tietävinään jokaisen veteraanin kannan asiaan….

  Muiden puolesta ollaan (muka) puhumassa silloin, kun muista on itselle hyötyä. Kai siinä kuvitellaan saatavan omalleasialle painoarvoa.

 12. Hannu Järvinen

  Olisiko nyt jo aika lopettaa marginaalinatsien noteeraaminen kokonaan? Se mitä heistä on enää jäljellä elää valitettavasti enää vain siksi, että heistä saa hassuja juttuja lehtiin ja blogeihin.

  Helppo ylemmyydentunne houkuttelee, mutta nämä ihmiset ovat kuitenkin suomalaisia hekin, ja heidän oikea auttaminen olisi kyllä paras keino varmistaa, ettei natsipopulismista kasva mitään vaarallista.

 13. Jari Kähkönen

  Hyvä takedown/teilaus Sakulta. Suuri on se moninaisuus ja liikkuvuus, jossa nyttemmin jo kauan vainaana ollut Veikko Vennamokin elämänsä sekä uransa teki. Muuta ei jäänyt mieleen kuin ”Kyllä kansa tietää”, mutta ei käsitetä sen olleen osa älykkään, herkkävaistoisen, oppineen, kosmopoliitin ja vallan sisäpiiriläisen tietoisesti kehittämää menetelmää, jossa vedotaan niiden kuuluisien kansan syvien rivien vaistomaiseen oikeudentuntoon. Menetelmä perustui lausetta käyttävän puhujan asettumiseen tasavertaiseen kanssakulkijuuteen ja todistajana olemiseen puhutellun kokemalle epäoikeudenmukaisuudelle. Tänään taas ne kansan syvät rivit taas olisivat mölisseet sekä buuanneet Veikko Vennamolle nimitellen häntä suvaksiksi ja natottajaksi, jos määritys olisi otettu hänen viimeisestä kirjastaan tai kohta entisen puolueensa pää-äänenkannattajan keskiaukeaman pitkistä aatteellisista artikkeleista mitkä ainakin kreditoitiin Vennamolle.

  Kovasti kauas on Timo Soini, tuo vieraslajinen ja vailla luontaista vihollista oleva raaka saalistaja, keskieurooppalainen populisti, politiikan päiväjärjestyksen vienyt. Ei ole jälkeäkään kanssakulkijuudesta tai kristillis-siveellisestä isänmaallisesta protestiliikkeestä. Silkkaa kansanvillitsemistä, jonka seurauksena Sakun varsinaisena aiheena olleet marginaaliryhmät kukkivat. Osansa on uudella tekniikalla, mutta muutakin on toisin. Poissa ovat häpeäsulut, vaientaminen ja tärkeintä kaikesta siihen samaan toiseuteen työntäminen missä olevia toisenvärisiä ja -uskoisia he kiihkeimmin solvaavat. Väitän, että se oli Soini joka tämän teki, loppu on pelkkää tekniikan liukuhihnaa. Lopputulos: ei ole sorrettujen keskinäistä solidaarisuutta. Politiikan valtavirtahan ei puhutellut heitä milloinkaan ja nyt sen syntyä jarruttavat populistit itsekin. Siispä Helsingin Senaatintorin täyttivät eilen täysin toiset joukot.

  Kuten Sakari aivan oikein bloggaa, eivät moiset marginaaliliikkeet ketään puhuttele. Ei ole suurta yhteistä kokemusta lähtökohdaksi ja sorrettujen keskinäistä solidaarisuutta aktiivisesti jarrutetaan häikäilemättömän kahtiajakavalla sekä ihmisiä väärällä tavalla voimaannuttavalla viestillä. Siinäpä on itse itsensä valinneilla, osaamattomilla ja epäkypsillä ”kansanjohtajilla” nöyryyttävä totuus edessään, kun rivejä ei synny sekä tulevaisuus on ummessa kaikkien katsoessa heitä kuin mitäkin kummajaista. Omanvoitonpyynti näkyy ja haisee kauas, mutta kansan syvien rivien heikkonäköisimmät ja tyhmimmätkin puukottavat heitä selkään sekä syövät eväät. Kielenpäällä on tekohetkellä ”mikä luulet olevasi”, mutta sitä tajuamaan nämä kansanjohtajat ovat itse kaikkein viimeisimmät.

  On tosiaan hyvä kysymys, että kenen puolesta nämä pahemman kerran marginaaliset ja omaan napaansa suuntautuneet ”kansanliikkeet” puhuvat. Ehkä kerätään momentumia, toivotaan että kun kyllin lietsotaan niin jotain syttyy? Ei syty, sen on pitänyt olla selviö jo siitä hetkestä, kun Jussi Halla-aho pysyi persuissa eurovaaliehdokkuustakaiskustaan huolimatta eikä ainoakaan sen laidan marginaalipuolueista koskaan yltänyt mihinkään, oli sitten uutta tai vanhaa perua. Tuhoisuudestaan huolimatta Soini on ainoa karismaatikko siksi kunnes kupsahtaa tai ilmaan vaporoituu löytyäkseen myöhemmin muilta mailta vierahilta ynyämistään kansainvälisistä tehtävistä ja puolueensa sen jälkeen pelkkä nollavuoden ydintalvea elävä kuolinpesä. Kun ei kulje niin ei vaan kulje, uskokaa jo.

  Paitsi jos…Jos samaan aikaan tapahtuu yhtä aikaa kaksi pahaa. Vääränlainen ihmisten villitseminen eli omavaltaisuuteen ja röyhkeyteen yllyttäminen onnistuu sekä sitä vahvistaa suureksi luultu ryhmäidentiteetillä voimautuminen. Riittää, että ne kuvittelevat olevansa osa suurempaa kokonaisuutta, vaikka todellisuudessa kaikki olisi pelkkää pienen piirin tarkoitushakuista keskinäistä vahvistamista. Ketkä ne? No, juuri ne kansan syvät rivit, joista toista viikkoaan vanhetuvan Brexit-äänestyksen tuloksen kunniaksi käytettäköön tällä kertaa esimerkkinä Jarvis Cockerin Common people -teosta, minkä on maailmallisesti tehnyt tunnetuksi laulu- ja soitinyhtye Pulp. Siksi Sakarin bloggauksia niin tarvitaan, kysytään kuin seurataankin vaikka ymmärryksen syntyminen onkin kiusallisen hidasta.

 14. Mika Kotikoski

  Ihmettelen Saku Timosen tarvetta kirjoittaa maahanmuuttokriittisyydestä tämän blogin lailla ivalliseen sävyyn. Ilman sen konkreettisempia asiaperusteita.

  Ihmettelen ennen kaikkea siksi, että Timonen kirjoitta paljon Euroopan unionin ja euroalueen olemuksen epäkohdista kriittisesti.

  Nämä kaksi ilmiötähän -unionin ongelmat yleensä ja ”pakolaiskriisi” (lue: kriisi, joka EI ole pakolaiskriisi) – liittyvät niin selkeästi toisiinsa.

  Mikä on motiivi? Ristiriitaista.

  • Hannu Järvinen

   Natsiporukka ja heidän käsittelynsä mediassa on valitettavasti hämärtänyt sen, miten Suomi oikeasti käsittelee maahanmuuttoasioita ja turvapaikanhakijoiden tulvaa.

   Ei tänne todellakaan pääse kuka tahansa mistä tahansa oleskelemaan. Suuri osa tulijoista palautetaan ihan asiaperustein sinne, mistä ovat tulleet, ja jäljelle jäävät lopulta vain he, jotka turvapaikan Suomesta tarvitsevat ja jotka voimme Suomeen asuttaa. Se porukka ei ole resursseihimme nähden iso.

   ”Maahanmuuttokriittisyys” olisi sinänsä oikein hyvä sana kuvaamaan Suomen poliitikkojen ja viranomaisten asiallista toimintaa näissä asioissa. Valitettavasti sana ei nykyään tarkoita enää juuri muuta kuin onnetonta rasismia ja kaikenlaista persuöyhötystä.

   Mitä tulee näiden persuöyhöttäjien kannatukseen, sehän olisi valtava, jos viholliset eli Suomeen tulevat ei-valkoihoiset oikeasti käyttäytyisivät sillä tavoin kuin mm. MV-lehti meille kertoo.

   Ja kun osoittautuu, että turvapaikanhakijat ovatkin ihan tavallisia vaikeuksissa olevia ihmisiä, ei tavallinen tolkuissaan oleva suomalainen lähde heitä kurmoottamaan. Okei, persuilla on vielä 10 prosentin kannatus, josta ehkä reilu puolet on ”maahanmuuttokriittisiä”, onhan sekin tietysti aika paljon.

   Toisaalta asian voi nähdä myös niin, että 95 prosenttia on edelleen järjissään.

 15. Tanja Takalo

  Eu kansanäänestys oli 1994, ja kansan syvät rivit puhuivat.Itse äänestin tuolloin ei-äänellä,mutta kyllä-äänet voittivat. Demokratia toimi,ja kiltisti minäkin äänestystuloksen hyväksyin ja EU:ssa elelen. Miksi näillä vastarannankiiskeillä on niin vaikeaa hyäksyä kansan tahtoa. Demokratia ei tarkoita,että minun mielipide voittaa. Se tarkoittaa että enemmistön mielipide voittaa. Ja hyvä että voitti. Matkailusta elävä Lappi on yksi suurimmista hyötyjistä.

  • liisa hirvonen

   En muista milloin meillä olisi ollut tässä tilanne, että hallituspuolueiden jäsenet, kannattajat ja kansanedustajat toimivat omaa hallitusohjelmaansa vastaan.

   Suomen jäsenyyttä Euroopan Unionissa ei kyseenalaisteta hallitusohjelmassa, päinvastoin.

   Vaan eipä ehtinyt hallitus täyttää yhtä vuotta, kun kepun kansanedustaja Väyrynen käynnisti kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä EU jäsenyydestä. Sitä käsiteltiin eduskunnassa nyt huhtikuussa, ja keskustelu jatkuu. Perussuomalaisten nuoriso-osasto yrittää aivan samaa. Kumpikin kansalaisaloite on lähtöisin hallituksessa istuvien puolueiden jäsenten aloitteesta.

   Pääministeri Sipilän sanojen mukaan Suomi ei harkitse EU eroa ja noudattaa hallitusohjelmaan kirjattua EU politiikkaa. Ulkoministeri Soini kulkee maailmalla kertomassa, että Suomen ero EUsta on ihan mahdollista. Sipilän mielestä siinä ei ole mitään moitittavaa, eikä se vaaranna Suomen asemaa. Ainoa, joka yrittää puuttua tilanteeseen on valtiovarainministeri Petteri Orpo. Aika sekavaa touhua.

   • Hannu Järvinen

    Loppupeleissä Soini sekoiluista tuskin on suurta haittaa. Kyllä hänen roolinsa pellepopulistina ja hänen puolueensa kannatus Euroopassakin tiedetään.

   • Antero Pönni

    Vaikka en Kokoomusta kannatakkaan, niin olen sitä mieltä, että Orpon on aika jyrähtää hallitus kumpaneille. Populisti Soinille, ettei kaksilla rattailla ajeta. Taasen Sipilälle pyyhkeitä, Persut on laitettava ruotuun, etenkin toistaiseksi ulkoministerinä oleva Soini.
    Ehdottomasti tuollaista kaksinaamaista peliä ei pääministerin pidä katsoa sormiensa läpi.
    Soini luottaa siihen, ettei Sipilä lähde hajoitamaan hallitusta, vaikka syytä olisikin!
    Siinä voi pian käydä niin, ettei Keskusta, eikä etenkään PS olekkaan hajoitusvaalien jälkeisessä hallituksessa!

    • liisa hirvonen

     Kepulla on oma lehmä ojassa, siksi Sipilä venkoilee. Kokoomushan jo melkein hajotti hallituksen Sote-kiistassa. Jos EU-venettä keikutellaan liiaksi, niin voi olla että kokoomuksesta kajahtaa uudemman kerran. Sen verran tärkeä projekti EU on kokoomukselle. Saas nähdä pysyykö tämä hallitus koko kautensa kasassa.

Kommentoi »

Comments are closed