Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Peruskauraa ja nyhtöseksiä

Timo Soinin poliittiset pakinat ovat hauskaa luettavaa. En tiedä onko hän tarkoittanut plokinsa pakinapalstaksi, mutta sellaisena suurin osa kansasta sitä pitää. Jos joku pitää sitä oikeasti poliittisen puoluejohtajan linjauksista kertovana, niin ihmettelen syvästi sellaista ajatuksenlukutaitoa.

Nyt Soini rinnastaa surutta suurimman osan kansasta Neuvostoliitossa vainottuihin kansanvihollisiin ja antaa ymmärtää ainoana puolustavansa heitä pään katkaisulta. Minäkin huomaan kuuluvani tähän suojelua vailla olevaan populistiseen kansanosaan.

He ovat konservatiivisia, pitävät pulisonkeja, ajavat yksityisautoja, syövät lihaa, lämmittävät saunaa vaikka ilmastonmuutos uhkaa, hiihtävät perinteisellä tyylillä, eivät harrasta tantraseksiä vaan normikauraa, mölisevät megafooniin, jos sellaisen heille antaa, ovat lyhyttukkaisia ja käyvät töissä.

Vaarallista porukkaa. Populisteja.

Ajatukseni ovat vaikkapa isänmaallisuuden ja edustuksellisen demokratian suhteen hyvinkin konservatiivisia. Pulisonkeja minulla ei ole, mutta voisin helposti ne kasvattaa. Ajan autolla, syön lihaa, lämmitän saunaa ja hiihdän umpihangessa metsäsuksilla. Jos perusseksi on normikauraa, niin historioitsija Jussi Jalonen sanoi jotenkin niin, että tantraseksi tai ainakin vonkaamalla saatu seksi lienee sitten nyhtökauraa. Olen ajatellut joskus kokeilla sitä oikeaa nyhtökauraa syödäkseni. Megafoniin en mölise, mutta tässä blogissani puhun sitäkin enemmän. Tukkani on lyhyt, teen työni ja hoidan kunnallisia luottamustoimia siinä sivussa.

Olen siis Soinin määritelmän mukaan selvääkin selvemmin populisti, jota pitätukkaiset vihervasemmistovegaanit, tantraseksihullut ja Guggenheimin kannattajat ahdistelevat Stalinin vainoihin verrattavalla tavalla. Vain Soini ja hänen johtamansa populistipuolue voivat minut pelastaa.

Olen jyrkästi eri mieltä. Yksikään pitkätukkainen fillarikommunisti tai puunhalaaja ei ole koskaan uhkaillut minua. Yksikään vegaani ei ole tullut riistämään lenkkimakkaraa käsistäni eikä yksikään ilmastomuutoksesta huolestunut ole tullut tukkimaan saunani savupiippua.

Sen sijaan juuri populistien jytkyn innoittamat fanaattiset mölisijät ovat nimenneet minut kommunistiksi, pedofiiliksi ja mutsinnussijaksi. He ovat moneen kertaan luvanneet, että olen ensimmäisiä teloituskuopan äärelle polvistuvia, kunhan tilejä ruvetaan tasaamaan. Joku populismin innoittama lähetti äidilleni kuolleen rotan postissa. Ja niin edelleen.

Kaikki tämä vain sen takia, että olen populistien kanssa eri mieltä ja pidän heitä täysin edesvastuuttomina oman etunsa tavoittelijoina. Populisti haluaa vain valtaa ja sen tuomia etuja. Hän haluaa kansan äänet ja sen jälkeen hän ei piittaa kansasta tuon taivaallista. Omat vastustajansa hän haluaa vaientaa keinoja kaihtamatta. Jos hän ei muuta keksi, niin hän vertaa kritsoijiaan Staliniin.

Me tavallinen kansa, me emme ole populisteja. Me olemme se suuri kansa, jota poliittiset populistit rumasti sanottuna kusevat silmään. Saatuaan jonkin populistisen älyttömyytensä läpi kansanäänestyksessä populisti sontii pöydälle ja jättää muut siivoamaan sotkunsa. Näin teki Britanniassa Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage ja sanoi mennessään haluavansa takaisin oman elämänsä, joka on siellä hänen vastustamassaan EU-parlamentissa.

Soini kantaa kyllä ministerinä vastuuta, se on myönnettävä. Hän kantaa sitä niin hyvin, että on onnistunut tuhoamaan vuodessa puoleensa kannatuksen syömällä kaikki vaalilupauksensa.

Mutta niinhän populisti aina syö. Hän on saanut tahtonsa läpi, päässyt valtaan ja saanut vedettyä mukaan kirjavan joukon sellaisia hakkaraisia, jotka eivät kuuna päivänä olisi päässeet eduskuntaan ilman populistipoliitikon imua. Kun kansa kääntää heille selkänsä, niin populisti maalaa hirveitä uhkakuvia kansaa vainoavista pedoista, joilta vain hän voi kansan pelastaa.

Tosiasiassa se pahin uhkakuva on populistipoliitikko itse.

Kommentit (35)

 1. Jan W. Berg

  Loistava kirjoitus. Kiitos.

 2. jari ranta

  Juuri näin. Soinin plogi on maailmasta irtautuneen, entisen poliittisen komeetan surutyötä. Hän hakee sitä poliittista jargonia tyyliin missä eu.. Ne ovat sanoja ja hän toivoo että joku tulkitsemalla niitä löytää sen syvällisen sanoman minkä Timo on kadottanut. Raamatun vaikea selkoisuus ja ristiriidat on Timon nyhtökauraa. Kumpa joku sana tai ajatus saisi sen jytkyn tuoman mielihyvän palaamaan. Saisi yhtä hyvän tunteen kuin vermon hillotolpalla oikea tamma märkänä ja puuskuttavana.

  • Mauri Pulkkinen

   …hmmm, agraariyhteiskunnan aikaan syntyneenä ilmaisu: ”tamma märkänä ja puuskuttavana” sekä orhi hirnahdellen, on vaikeasti sijoitettavissa nykykielelle ja kategorioihin.

   Varmaa on, että yksikään puoluejohtaja tai puolue pysty antamaan ohjeita eikä evästyksiä elämänalueella, johon metaforaksi laajentamani lainaus kuuluu.

   Suutarit pysykööt lestissään.

 3. seppo mahkonen

  Mielestäni Soinista on tullut marionetti, narunukke, joka joutuu vallassa pysyäkseen nuolemaan persujen änkyräsiiven anukset. Hän on ajanut omaan miinaansa. Arvailen, ettei mene kauaa, kun Soini pannaan kävelemään lankulle.

 4. Erkki Weurlander

  Minäpä katsonkin kauniita ja rohkeita. [tai siis voisin katsoa]
  Rentouttavampaa se kait on kuin Soinin ploki.
  Niin ja yhtälailla yhdentekevän mitäänsanomatonta itseään toistavaa sanahelinää ovat molemmat.

 5. Sirpa

  Surullista katsottavaa, kuuneltavaa ja luettavaa, sitä on Soinin ja Perussuomalaisten politikointi.

 6. Liisa Hämäläinen

  Olipas laittamattomasti sanottu!

 7. suora

  Ei tarvinnut kuin nähdä toi homomainos, niin lukematta jäi.

  • Saku Timonen

   Blogin mainoksista päättää a-lehdet, joten valitukset voi osoittaa sinne.

   • Ingrid Törnroos

    Ja Google kohdistaa mainontansa lukijan kiinnostuksenkohteiden mukaan, kiitos ihmeellisen internetin kakkuja.

   • Tuula Karjalainen

    Vai niin. Minä hyppään sohvalta puoli metriä kattoa kohti, kun näen mainoksen. Tämän kuvan äijän näkeminem ällöttää. Luulin Sakun aivoitukseksi ärsyttämään. Silmät suljettuina rullaan utse tekstiin!

  • Olli Ahonen

   Soinin plokissa ei koskaan voisi olla moista mainosta, kyllä minä niin mieleni pahoitin 🙂

  • stunned

   Olen sanonut tämän ennenkin, mutta asenna mainostenestofiltteri, esimerkiksi Ublock Origin. Et näe mainoksia enää sen jälkeen. Pallo on sinulla. Saku on voimaton Imagen blogialustan mainoksien suhteen.

   Noscript-liitännäinen blokkaa haitalliset Javaskriptit, joten sekin on harkinnan arvoinen lisuke selaimeen. Lisää usein käyttämäsi turvalliset sivut whitelist-luetteloon. Säästät kaistaa ja hermoja, eikä tarvitse enää valittaa väärälle ihmiselle asioista, joihin voima ja valta on sinulla.

  • Kaija Laine

   No, reipas olit kuitenkin, kun jaksoit skrollata ohi siitä mainoksesta ja itse tekstistä ja tulla tänne sivun alalaitaan valittamaan!! Toivottavasti ei homosaatio tarttunut matkalla!

 8. Hannele Hietala-Spaskos

  SOININ kaksinaamaisuus paljastui viimeistään silloin monelle, kun Brexitin imussa piti päästä ulkoministerin roolissa haistelemaan ilmaa Englannissa. Soini epäilee, että toimittajat Suomessa kirjoittavat paskaa samoilla kriteereillä kuin hän itse plokejaan ja puheitaan.
  Toisaalta Soini myöntää, että valehteli jo ennen vaaleja, sai siis kansalta korkean luottamusviran valheellisin perustein. Samoin ei rehti töissäkäyvä suomalainen menettele työnhaussa. Ja jos niin tekee, saa potkut valheellisista hakemuksista. Mutta populisti sen kun porskuttaa virassaan.
  Hänen työnsä on tehty ja ero vasta sitten, kun maa on rähmällään ja HEX-indeksi syöksyy kohti pohjanoteerausta. Sillen populisti voi kaverinsa Nigel Faragen tavoin pestä kädet ja todetta, että valmista tuli.

  • Kallio Pekka

   Hanski: Niin että pistettäskö ministeri suoraan pihalle enempää vahinkoa aiheuttamasta

 9. Päivi Korpiola

  Unohdit meidät kukkahattutädit

  • Virve Valoheimo

   Onneksi ei pulisongit kasva!

   Plokisti osoittaa typerän löpinänsä vain miehille. Liekö tuumailevan työmiehen tekstailemaa koko hörhöily.

 10. M. Laukkanen

  Hyvä kirjoitus. Itse toivoisin että kun internetin ansiosta mitään ei tarvitse unohtaa, tutkiva journalisti tahikka skarppi blogaaja pitäisi vaikka megafonilla viitteet mainiten, väsymättä ääntä rikotuista lupauksista populistipoliitikkojen valheiden paljastuessa. Kansan muistin ei enää tarvitse antaa olla niin lyhyt että silmään kuseminen jää huomaamatta. Ketkut ilmi.

  Oletko jo blogauttanut listan Soinin ja PERSU:jen vedätyksistä? Suomen kansa ansaitsee sen. Olisi niitä kiva lehdistäkin lukea enemmän. Miksiköhän niitä ei siellä koko ajan ole? Aineistoa luulisi riittävän.

 11. Peruskauraa ja nyhtöseksiä | Suomi Tykkää

  […] Timo Soinin poliittiset pakinat ovat hauskaa luettavaa. En tiedä onko hän tarkoittanut plokinsa pakinapalstaksi, mutta sellaisena suurin osa kansasta sitä pitää. Jos joku pitää sitä oikeasti poliit… …read more […]

 12. susanna lehti

  Soinin kirjassa Peruspomo kirjoitettiin. Soinin lähipiirin miehet, eivät tule keskenään toimeen. Soinin sanojen mukaan, en tiedä voivatko miehet olla mustasukkaisia asemastaan, mutta joskus tuntuu siltä että voivat. Johtajan vaativiin tehtäviin kuuluu, että tälläistä ei tapahdu, eikä nautia tilanteesta, koska siltähän se vaikutti. Nykyhetkessä asian vakavuus isommalla mittakaavalla on että Soini ministerinä ja puoluejohtajana, yritää aidosti luoda eripuraa kansalaisten kesken keksityillä höpön löpö jutuilla. Tuntuu siltä että Soini ei tiedä aidosti, mitä sana populimi tarkoitaa. Miksi hän muuten asialla kerskuisi. Ps. Mainoksena oli a-lehden mainokset, siksi rohkenin avata blogin..

 13. Kyseenalaistaja

  Soinin sanomiset (totta tai ei) ovat herkullista verbaliikkaa, jollaiseen harvat kykenevät. Ne ovat yksinkertaistuksia, joiden avulla tavalliset tallaajat saavat kiinni vakavammasta asiasta ilman pitkiä perusteluja. ”Mssä EU, siellä ongelma!”. Senhän me jokainen tiedämme, että näin toimii iso byrokratia kansalaisen silmissä ja mielessä. Soini-populismilla on siis tehtävänsä kansan mielenkiinnon herättäjänä. Uskottavuus kuitenkin lähtee ”kuin vesi hanhen selästä” , jos sanoja toimii käytännössä sanomansa vastaisesti. Soinille ja persuille on käynyt niin. Tavallisia ”meikäläisiä” ei kuseteta pitkään. Savupiippuja ei ole järkevää rakentaa ylhäältä alaspäin!

  • Heli Heikkinen

   Yhden oksennus on toisen herkku.

 14. Anssi Keskiväli

  No onhan toi Soinin ”ploki” nyt semmoista katkokävelykirjoittelua, että voisi puhua ennemminkin sarjatuli-sutkauttelusta kuin vakavasti otettavan poliittisen vaikuttajan henkevästä kolumnista.

  Sutkauttelupakinaa. Helppolukuista, niin tyhmille kuin tyhmemmillekin. Fiksut ei jaksa. Ei edes vähän vähemmän fiksut. Fillarikommarit parjaa, punavihreästä kuplastaan, kateellisina ja katkerina, suomut silmillä, totuutta peljäten.

  Voi yök.

 15. Sami Ranta

  Termejä tantraseksi ja Timo Soini ei saisi koskaan kirjoittaa samaan kolumniin. Nyt en saa tuota mielikuvaa pois päästäni

  • Tuula Karjalainen

   Sami Ranta Googletin tantraseksin. Ei nauramatta Soinia sitä harrastamasta kykene. Niin peruskauramies muodoltansa.

  • Pekka Rantamäki

   Miksi luulette Soinin naaman olevan aina punakka =D Ei saisi pilkata ihmisen ulkonäköä, tiedän, mutta Soinikin plokissaan kurmootti polkupyörällä ajelevia kasvissyöjiä, joten kai se on vain reilua…

 16. Juuso

  Ei osa suomalaisista varmaan tule järkiinsä ennen kuin joku Soros on nostanut suomen markan korot 20 prosenttiin eu ja euroeron jälkeen. Soini on silloin 20 k euron kuukausi eläkkeellä jossain lämpimässä maassa tynkkysen kanssa.

 17. Mauri Pulkkinen

  Kuulun populaan, mutta en ole populisti. Vox populi ei kanna Soinin korviin. Hänellä lienee jokin eksoottinen kuulosairaus, joka vääristää kuultua ja ilmeisesti myös silmäsairaus, joka aiheuttaa luku- tai ymmärryshäiriöitä.

  Jos hän kuulisi tai ymmärtäisi aidosti tavallisia ihmisiä, hän voisi ehkä tajuta, että tuo harmaa, tylsältä tuntuva massa koostuu monenlaisista yksilöistä. He voivat ajaa pyörällä, mutta myös autolla. Heillä voi olla pitkä tai lyhyt tukka. Arki on etupäässä perheen toimeentulon turvaamista, oli perhe millainen hyvänsä lukumäärältään tai sukupuolijakaumaltaan.

  Juhlaa ovat läheisyyden ja rakkauden tuntemukset, lavatanssit, jälkikasvun kehityksen seuraaminen ja monet arjen kohokohdat ilman kristallikruunujen säihkettä ja prenikkarintaista seurapiiriä.

  Huolia ja murheita kertyy taipaleelle, mutta siihen toivoisi tukea paitsi läheisiltä myös yhteiskunnan vaikuttajilta sekä eliitiltä, johon Soini kiistämättä kuuluu.

  ”Hauska” kategorisointi osoittaa ymmärtämättömyyttä ja syvältä kumpuavaa ilkeämielisyyttä sekä tavallisen kansalaisen halveksuntaa.

 18. Janni

  Soinin kirjoitelma oli todella kiusallista luettavaa. Hän tuntuu kaiken lisäksi kuvittelevan, että suurin osa suomalaisista on hänen mainitsemansa esimerkin kaltaisia.

  Miten ministeri ei voi tietää, mitä populisti tarkoittaa?! Uskoni koulutukseen romahti sen jälkeen, kun minulle selvisi, että Soinikin on maisteri

  • Juuso

   Eikös se ole tehnyt sen maisteristyönsä nimenomaan populismista?

 19. Petri Sakkinen

  Soini ei näköjään ole ymmärtänyt mitään Neuvostoliitosta(kaan), jos ei sitten ole kyse konservatiivisuuskäsitteen(kin) ymmärtämättömyys.

  Neukkulassa (ja kommunistisessa liikkeessä muuallakin) oltiin nimenomaan konservatiiveja ja radikalismi oli pahinta mahdollista.

  Koskahan maisterista tulee ylioppilas? (Siis tiedon ja ymmärryksen tasolla.)

  • Anssi Keskiväli

   Sitten kun helvetti jäätyy ja lehmät lentää, eli siinä vaiheessa kun Soini, Sipilä ja Stubb häpeävät tekosiaan, valheitaan ja puliveivaamistaan ihan oikeasti.

   Siis OIKEASTI.

 20. Erkki Posti

  Putkonen ja nyhtöseksi. Hyi hel…. Soinin ploki on kuin kännisen jorinaa.

 21. Jesse Heinonen

  Onneksi kuitenkaan mitään tilien tasausta ei tule tapahtumaan, eikä ketään teloituskuopan äärelle raahata. Sisällissodasta haaveilevat eivät nimittäin ole ihan perillä siitä, ettei kukaan ole heidän kanssaan samaa mieltä.

Kommentoi »

Comments are closed