Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eri mieltä itsensä kanssa

Nyt on nähty sekin päivä, jolloin hallituspuolueen paikallisosasto ja kansanedustajat tekevät aktiivisesti hallituksenvastaista politiikkaa. Perussuomalaiset järjestävät Merikarvian Meripäivillä epävirallisen fixit-äänestyksen ja äänestyspaikkana toimii puolueen teltta. Mukana ovat myös puolueen kansanedustajat Ari Jalonen ja Laura Huhtasaari.

Tosin kumpikaan heistä ei myönnä tietävänsä asiasta mitään, kunhan nyt menevät paikalle tapaamaan äänestäjiään. Jalonen sanoo suoraan, että ei ymmärrä koko asiasta mitään ja Huhtasaari puolestaan ei tiedä siitä mitään.

Sitten Huhtasaari kuitenkin perustelee osallistumistaan ja tätä leikkimielistä kansanäänestystä vertaamalla sitä väärin sukupuolineutraalia avioliittoa koskevaan kansalaisaloitteeseen. Sen allekirjoittaminen ja hyväksyminen eivät suinkaan olleet vastoin hallitusohjelmaa, koska edellisen hallituksen ohjelmassa siitä ei ollut mitään mainintaa.

Ei olisi mitään järkeä tehdä hallitusohjelman mukaista kansalaisaloitetta, koska ohjelmaan merkityt asiat toteutetaan tai ainakin pyritään toteuttamaan joka tapauksessa. Kansalaisaloite kannattaa tehdä vain niistä asioista, joihin hallituksella ei ole mitään kantaa tai joista hallitusohjelma sanoo jotain muuta.

Siksi on omituista, että sekä Jalonen että Huhtasaari vetoavat perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen tekemään fixit-aloitteeseen. Se on harvinaisen selkeästi vastoin hallitusohjelmaa ja Timo Soinin viimeksi eduskunnan edessä antamaa vakuutusta siitä, että tämä hallitus ei suunnittele Suomen eroa EU:sta.

Merikarvian perussuomalaiset, puolueen nuorisojärjestö ja ainakin kaksi puoleen kansanedustajaa suunnittelevat. Kaksilla rattailla ajaminen on populismin tympeintä ydintä ja sitä koko puolue ja sen yksittäiset kansanedustajat tekevät puheenjohtajansa antaman esimerkin mukaisesti.

Vaikeaa on populistin olo vallassa. Toisaalta pitäisi olla uskottava ja luotettava hallituskumppani ja toisaalta pitäisi miellyttää niitä äänestäjiä, joille tuli vuosikausia luvattua kaikenlaista EU-erosta alkaen. Uskottavauus menee vähemmälläkin. Ei kukaan luota sellaiseen venkoilijaan, joka puhuu yhdessä paikassa yhtä ja toisessa toista, kuulijoista riippuen. Viimeisenkin uskottavuuden vie, kun tällainen kieroilija väittää olevansa suoraselkäinen ja johdonmukainen. Jokainen näkee, että ei ole touhu suoraselkäistä nähnytkään.

Mennään vielä tuohon Merikarvian kansanäänestykseen. Minun puolestani Merikarvian perussuomalaiset voivat järjestää vaikka sitovan kansanäänestyksen Merikarvian eroamisesta EU:sta ja sitä myötä Suomesta. Tai kysytään mieluummin kissan mielipidettä. Tosin perussuomalaisten toiminta vaikuttaa siltä, että he ovat jo kysyneet ja ottaneet siitä mallia.

simon sweetman

Kuva: Facebook/Simon Sweetman

Kommentit (9)

 1. Jarkko Tuominen

  Kiitos Saku näistä blogeistasi!

 2. Mauri Pulkkinen

  Kataisen hallitukselle PS irvaili hallitusohjelmaan tiukasti sitoutumisesta.

  Nyt ei tunnu löytyvän sellaista asiaa, jossa ei vedottaisi hallitusohjelman kirjauksiin. Soini
  joutui ohjelman laatimisen aikaan preppaamaan katekismuksen Sipilän johdolla. Luetun ymmärtäminen ei ole ulottunut kovin laajalle ministeriryhmän ulkopuolelle. Paikallistasollakin luulisi tiedettävän, että hallitus ja Suomi on tiukasti sitoutunut Euroopan Unioniin ja muihin Euroopan yhteisöihin.

  Hevosenlannan polttoasiakin on taitanut edetä jo kokeilu- ja tutkimusasteelle. Harvan maan hallitusohjelmaan on sisältynyt noin triviaalia asiaa, mutta kaipa sillä on myyty jokin esikoisoikeus hallitusneuvotteluissa.

 3. liisa hirvonen

  Twitter viestissään Laura Huhtasaari kertoi allekirjoittavansa PS-Nuorten kansalaisaloitteen, joten hän on julkisesti irrotautunut oman puolueensa virallisesta kannasta, joka tässä tilanteessa on hallitusohjelma. Avioliittolain liittänäislakien muutosesitykset ovat olleet hallituksen esityksiä, joita Huhtasaari on myös suuriäänisesti vastustanut. Ei se toki tavatonta ole, että hallituspuolueen yksittäiset kansanedustajat ovat vastustaneet hallituksen esityksiä, mutta aika usein se johtanut puolueen eduskuntaryhmästä erottamiseen, koska se tekee hallituksessa toimimisen kyseenalaiseksi, epävarmaksi. Vähän riippuen asiasta.

  EU:sta eroaminen ja kansanäänestyksen vaatiminen jäsenyydestä on vakava asia. Briteillähän ei ole perustuslakia johon jäsenyys on kirjattu kuten meillä. Se merkitsee sitä, että perustuslakiamme olisi myös muutettava mikäli harkitsisimme eroa EU:n jäsenyydestä. Perustuslakiin tehtävät muutokset ovatkin sitten monimutkaisempi ja isompi urakka. Eikä sitä tehdä kansanäänestyksellä vaan muutoksiin vaaditaan kahden eri eduskunnan kanta.

  Merikarvian tai koko Satakunnan eroaminen Suomesta ja Euroopan Unionista onkin hupaisa juttu. Suomen perussuomalaiset voisivat ehkä perustaa sinne oman pienen valtionsa ja rakentaa rajoilleen juuri niin korkeat muurit kuin tykkäisivät. (ei ole tarkoitus loukata satakuntalaisia, jotka haluavat olla suomalaisia ilman etuliitettä).

  • Rintsu

   Ns. liitännäislakien vastustaminen on hölmöintä mahdollista touhua.

   Kun on säädetty laki A joka vaikuttaa lakiin B niin laki B on mitä pikimmin ajantasaistettava. Oli laista A sitten mitä mieltä tahansa mutta lakia B ei voi jättää muuttamatta.
   Mitä teemme kansanedustajilla jotka eivät tuota ymmärrä?

   Luomaan lainsäädäntöä jossa rikoslaki sanoo yhtä, tieliikennelaki toista ja laki kukkakauppiaista kolmatta?

 4. Jari Kähkönen

  Persukansan edustajista Jalonen ei osannut ottaa etäisyyttä ja munasi itsensä Satiksen haastattelussa viimeistään kansalaisaloitteen esilleottokohdassa, Huhtasaari taas rupesi samassa asiayhteydessä suorastaan näkyvästi liputtamaan Suomen EU-eron puolesta eli törmäsi kertaheitolla pelikentän ulkopuolelle. Tyhmyyksissään he kuitenkin antoivat kysymykselle sellaisen vahvistuksen, näkyvyyden ja legitimiteetin että ei se enää ole mikään kesätapahtuman tai -juhlien hassuttelukilpailu. Vastaavaa ei ole nähty sitten, kun puolueveli(lieköhän tämä vennamolainen puhuttelu enää käytössä persuissa) Juho Eerola pomppi kalsarisillaan jossain kesätapahtumassa männävaalikaudella. Tosin älkää sanoko tätä Jaloselle&Huhtasaarelle, hitostako sen tietää pysyykö heilläkään vaatteet päällä nyt.

  Pahaa tosin pelkään, että populismiselitys on liian lievä vaihtoehto. Mieleeni johtuu nyt kohta 26 vuotta vanhaa poliittista historiaa, jurvailu, jota kesti kaksi STT-levitykseen lähtenyttä aanelosta aikana, joka osoittautui myöhemmin silloisen populistipuolueen tuhoavan syöksykierteen alun muodostavan epävarmuuden ajan aluksi. Nyttemmin vainaat ryhmyri Aittoniemi ja puheenjohtaja Riihijärvi olivat täysin kädetönnä ottamassa asiaan niin miedosti etäisyyttä kuin ajan tapaan kuului, kuvitellen kaiketi suoraviivaista hiljaisuuden, puoluekurin tai oven sijainnin huutamista siksi vahingollisemmaksi toimintatavaksi. Persuulleen meni, päättämätön munattomuus siinä näkyi koko maailmalle ja syyt miksi viimemainitun tuoli ei mennyt nurin jo sinä vuonna olivat itsensä Maisterisjätkän aloitteesta tehty taktikointi puoluekokouspaikalla, sekä se ettei Marita Jurvaakaan kukaan kannattanut. Laiskuus vai puuttuva kutsumus? Tiedä häntä, ei kuitenkaan tosiasiassa ollut riittävää kapinan itämisaikaa ja kenttätyötäkään ei oltu tehty lainkaan.

  Siitä alkoi valtafalangin todellisiin tai olemattomiin puolueen lehtiyhtiötä koskeviin rötöksiin keskittyvä usean taistelupaikan poliittinen sissisota, joka johti merkittävin osin tulevina vuosina hyvinkin tunnetun Unohdetun Kansan Konkurssipesän syntyyn. Niin, ilman sitä päättämätöntä munattomuutta näin ei olisi käynyt, kyllä senkin Peruspomo vaikutti opikseen ottaneen ja todeksi elävän…Tähän asti. Populismiselitys pätee siis vain, jos oletetaan ettei kukaan ilmeisistä sooloiluista tai linjarikoista huolimatta kyseenalaista Timo Soinin johtajuutta, valtakunnan ykköspopulisti ei ole Brezhnevin loppuajan kaltainen puolipilkattava mausoleumkapine, hän ei ole tehnyt S(oini)EXIT suunnitelmaa uudelle uralle tai sitten tuo Sipilän ainoaksi jäävä ei enää kauan istu koska tulossa on ennenaikaiset vaalit.

  En muuten tätä kirjoittaisi, mutta Sebastian Tynkkysen puolueeseen ja nuorisojärjestön johtoon jääminen on ollut toistaiseksi säännön vahvistava poikkeus. Mutta mitä siitä tuli tämän kansalaisaloitteen avauksen jälkeen? Aloitteen mitä on kannatettu niin paljon että on nähtävissä oleva mahdollisuus, että se todellakin päätyy eduskunnan käsittelyyn. Nyt on jotain aivan toisin kuin on ollut koskaan aiemmin Peruspomon kuningastiellä. Kysymys kuuluu nyt, että onko Ari Jalonen noin valtavan osaamaton ja Laura Huhtasaari näkemyksellisen tyhmänrehellinen, jotta Sakari bloggauksellinen ylösnosto merkitsee jotain vai ei? Kuta enemmän nämä puhuvat päät ovat myös todellisuudessa sitä mille näyttävät, sitä merkityksettömämpi itse tapahtuma on. Myös Merikarvian puolueosaston suuntautuneisuus, lojaliteetti ja historia olisi hyvä tietää. Mitä vanhavennamolaisempi tai soinilaisempi ja sekoilemattomampi se on, sitä varmempia voidaan olla.

  Tämän siitä saa, kun politiikan toimittaminen on nyt niin tavattoman otsikko- ja kohukeskeistä. Journalistinen itsesokeushan sen soinismin valtaan nousunkin mahdosti, raikkaan tuulahduksen terveisin vaikkapa nyt sitten Anna-Lena Laurénille, joka tuollaisen käsittämättömän suoraan persuusta kotoisin olevan äläyksen -11 vaalien alla päästi. Jopa nyttemmin entinen FST:n mediakriittinen ohjelma kysyi, että ’onko ne rakastuneet perussuomalaisiin’. Siksi tämäkin ylösnosto tuli bloggari Sakari Timoselta, josta kiitos hänelle. Populismin tunkkaisessa ytimessä tapahtuva samanaikainen ajo kahdella vehikkelillä vaiko jotain vielä pahempaa?

 5. Marko

  – Perussuomalaiset vastustivat EU:ta ennen vaaleja. Soinin sanoin, ”missä EU, siellä ongelma”
  -Perussuomalaiset saivat vaalivoiton ja nousivat toiseksi suurimmaksi puolueeksi.
  – Perussuomalaisille irvailtiin, että Keskusta muodostaa hallituksen, ja ettei toiseksi suurimman puolueen mandaatilla sanella hallitusneuvotteluissa mitään.
  – Perussuomalaisilta odotettiin näin ollen kompromisseja.
  – Perussuomalaiset sitoutuivat hallitusohjelmaan.
  – Soini puheenjohtajana pitää kiinni hallitusohjelmasta, kuten on luvannut.
  – Puolueesta löytyy sooloilijoita, joille Soini ei näemmä voi mitään. Nämä sooloilijat sikäli noudattavat vain alkuperäistä agendaa, ”missä EU, siellä ongelma” välittämättä puolueensa hallitusvastuusta ajaen omaa asiaansa.

  Näin minä itse asian näkisin. Soini antoi EU asiassa periksi päästäkseen hallitukseen. Toisaalta, jos Soini ei olisi vienyt puoluettaan hallitukseen (vaikkapa vedoten juuri tähän EU asiaan) olisi heitä mollattu vastuun pakoilusta.

  Oma veikkaukseni on, että Perussuomalaiset tulee hajoamaan kahteen tai useampaan puolueeseen. Gallupithan jo enteilevät Perussuomalaisten romahdusta. Puolueesta tulee jossain vaiheessa irtoamaan ”radikaalimpi” osa, joiden mielestä Perussuomalaisten ajama politiikka on ”liian kesyä”. Näin siis puhtaasti arvauksena.

 6. Heikki

  Nyt on ns. ”vaikeat päätökset” tehty ja ne astuvat voimaan ensi vuoden ja osittain vielä 2018 alusta. Lisäksi Kiky-sopimus on saatu tehdyksi, joten niiltä osin porvarihallituksen tavoitteet ovat toteutuneet.

  Kun sote-soppa saadaan tehdyksi ja päätökset Suomen muuttamisesta Kehittyvien Maakuntien Suomeksi, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut on yhtiöitetty ja suurelta osin yksityistetty, niin hallitus on tehtävänsä tehnyt ja se kaadetaan.

 7. Jarkko

  Itse en voi olla nauramatta persuille siinä suhteessa, että iso osa heidän äänestäjistään oli enemmän tai vähemmän huono-osaisia vasemmiston äänestäjiä ja hallitukseen päästyään persut hyppäsivät mukaan oikeistolaistakin oikeistolaisempaan talouspolitiikkaan ja samalla suurin osa heidän äänestäjistään kaikkosi. Kaikki vain miellyttääkseen pientä äänekästä historiasta mitään tietämätöntä oikeisto siipeä oman puolueensa sisällä.

  Eniten siinä huvittaa se, että käytännössä Suomi (kuten muutkin maat maailmassa) on luotu huijaamalla diktaattoreiden (tsaarien ja kuninkaiden) avustuksella luonnonvara rikkaudet muutaman rikkaan haltuun, jotka samalla käyttivät orjatyövoimaa rikastuakseen ja saivat suomen itsenäistyessä pitää omaisuutensa. Sitten oikeistolaisiipi yrittää ihan vakavissaan ajaa suomeen sellaista mallia, että historialla ei ole mitään väliä ja tässä omaisuuden jaossa vähemmälle jääneille ei kuulu edes hengen ja terveyden ylläpitoon tarvittava suoja ja sosiaaliturva.

  Sosiaaliturva oikeastaan on kun sitä tarkastellaan pitempiaikaisessa historiallisessa perspektiivissä vain epätoivoinen räpellys jolla valtio yrittää epätoivoisesti korjata valuvikoja jotka syntyivät siitä, että pieni joukko ihmisiä varasti kaikki maapallon luonnonvarat ja niiden tuotot itselleen. Muuten ihmiset kuolisivat näiden varkaiden puristuksessa nälkään ja pakkaseen. Siinä on jotain äärimmäisen ironista, että kiihkohenkisimmät oikeistolaiset kannattavat järjestelmän heikentämistä ja purkamista joka epätoivon vimmalla yrittää teko hengittää suurta maapallon luonnonvarojen puhallusta valuvikoineen.

 8. Esa Ruoho

  Kai tästä voi sen johtopäätelmän tehdä, että perspuolue on revennyt ja kohta niillä on jokasella oma kantansa. Oispa mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kun huhtasaari ja tynkkynen neuvottelee soinin työhuoneessa ja timo johtaa puhetta. 😉

Kommentoi »

Comments are closed