Eri mieltä itsensä kanssa

Nyt on nähty sekin päivä, jolloin hallituspuolueen paikallisosasto ja kansanedustajat tekevät aktiivisesti hallituksenvastaista politiikkaa. Perussuomalaiset järjestävät Merikarvian Meripäivillä epävirallisen fixit-äänestyksen ja äänestyspaikkana toimii puolueen teltta. Mukana ovat myös puolueen kansanedustajat Ari Jalonen ja Laura Huhtasaari.

Tosin kumpikaan heistä ei myönnä tietävänsä asiasta mitään, kunhan nyt menevät paikalle tapaamaan äänestäjiään. Jalonen sanoo suoraan, että ei ymmärrä koko asiasta mitään ja Huhtasaari puolestaan ei tiedä siitä mitään.

Sitten Huhtasaari kuitenkin perustelee osallistumistaan ja tätä leikkimielistä kansanäänestystä vertaamalla sitä väärin sukupuolineutraalia avioliittoa koskevaan kansalaisaloitteeseen. Sen allekirjoittaminen ja hyväksyminen eivät suinkaan olleet vastoin hallitusohjelmaa, koska edellisen hallituksen ohjelmassa siitä ei ollut mitään mainintaa.

Ei olisi mitään järkeä tehdä hallitusohjelman mukaista kansalaisaloitetta, koska ohjelmaan merkityt asiat toteutetaan tai ainakin pyritään toteuttamaan joka tapauksessa. Kansalaisaloite kannattaa tehdä vain niistä asioista, joihin hallituksella ei ole mitään kantaa tai joista hallitusohjelma sanoo jotain muuta.

Siksi on omituista, että sekä Jalonen että Huhtasaari vetoavat perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen tekemään fixit-aloitteeseen. Se on harvinaisen selkeästi vastoin hallitusohjelmaa ja Timo Soinin viimeksi eduskunnan edessä antamaa vakuutusta siitä, että tämä hallitus ei suunnittele Suomen eroa EU:sta.

Merikarvian perussuomalaiset, puolueen nuorisojärjestö ja ainakin kaksi puoleen kansanedustajaa suunnittelevat. Kaksilla rattailla ajaminen on populismin tympeintä ydintä ja sitä koko puolue ja sen yksittäiset kansanedustajat tekevät puheenjohtajansa antaman esimerkin mukaisesti.

Vaikeaa on populistin olo vallassa. Toisaalta pitäisi olla uskottava ja luotettava hallituskumppani ja toisaalta pitäisi miellyttää niitä äänestäjiä, joille tuli vuosikausia luvattua kaikenlaista EU-erosta alkaen. Uskottavauus menee vähemmälläkin. Ei kukaan luota sellaiseen venkoilijaan, joka puhuu yhdessä paikassa yhtä ja toisessa toista, kuulijoista riippuen. Viimeisenkin uskottavuuden vie, kun tällainen kieroilija väittää olevansa suoraselkäinen ja johdonmukainen. Jokainen näkee, että ei ole touhu suoraselkäistä nähnytkään.

Mennään vielä tuohon Merikarvian kansanäänestykseen. Minun puolestani Merikarvian perussuomalaiset voivat järjestää vaikka sitovan kansanäänestyksen Merikarvian eroamisesta EU:sta ja sitä myötä Suomesta. Tai kysytään mieluummin kissan mielipidettä. Tosin perussuomalaisten toiminta vaikuttaa siltä, että he ovat jo kysyneet ja ottaneet siitä mallia.

simon sweetman

Kuva: Facebook/Simon Sweetman

Kommentit (9)
 1. Jarkko Tuominen
  9.7.2016, 14:03

  Kiitos Saku näistä blogeistasi!

 2. Mauri Pulkkinen
  9.7.2016, 15:40

  Kataisen hallitukselle PS irvaili hallitusohjelmaan tiukasti sitoutumisesta.

  Nyt ei tunnu löytyvän sellaista asiaa, jossa ei vedottaisi hallitusohjelman kirjauksiin. Soini
  joutui ohjelman laatimisen aikaan preppaamaan katekismuksen Sipilän johdolla. Luetun ymmärtäminen ei ole ulottunut kovin laajalle ministeriryhmän ulkopuolelle. Paikallistasollakin luulisi tiedettävän, että hallitus ja Suomi on tiukasti sitoutunut Euroopan Unioniin ja muihin Euroopan yhteisöihin.

  Hevosenlannan polttoasiakin on taitanut edetä jo kokeilu- ja tutkimusasteelle. Harvan maan hallitusohjelmaan on sisältynyt noin triviaalia asiaa, mutta kaipa sillä on myyty jokin esikoisoikeus hallitusneuvotteluissa.

Kommentointi suljettu.