Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhtä maata

Kun ensimmäinen tällainen teko tapahtuu Suomessa syyllisiä tuskin heti päästään tuomitsemaan, koska he pitävät vallasta kiinni. Mutta he ovat tiedossa. Syyllisiä ovat kaikki ne päättäjät, jotka ovat päästäneet laittoman maahanmuuton seurauksena Suomeen kuulumattomia ihmisiä Suomeen.

Ei saa myöskään unohtaa sitä kovaäänisten jorieskolinien ja sakaritimosten ”suvaitsevaa” laumaa. Sitä todellisuudesta vieraantunutta ja kuolaavaa laumaa, joka levittää vihapuhetta suomalaisia vastaan ja pyrkii propagandallaan tekemään tilaa islamilaiselle ääriajattelulle ja terrorille (tuskin hämmästyttäisi sekään, että nämä puhuvat päät syyttäisivät nationalismia, koska hyökkäys sattui Ranskan kansallispäivänä).

Tämän sakin olisi syytä olla hieman huolissaan EU:n hajoamisen alettua. Sellainen päivä saattaa olla lähellä jolloin teot tutkitaan ja perseet tervataan.

Sieltähän se tuli. Selvä uhkaus ja ilmoitus siitä, että kohta ruvetaan tappamaan. Tapansa mukaan ”Kullervo Kalervonpoika” haaveilee kansantuomioistuimista eikä huomaa, että kertoessaan muslimiterroristeista tulee paljastaneeksi oman halunsa toimia täsmälleen samoin.

Rajat kiinni-liikkeen ikonikseen nostama puuroonsylkijä sanoo saman suoraan.
mp 1

Kansantuomioistuimet, etniset ja poliittiset puhdistukset sekä joukkoteloitukset, niistä on maahanmuuttokriittisen ajatusmaailma tehty. Tämän kansanosan oma kansanedustaja reagoi omalla tikapuuhermostollaan ja vaatii joukkokarkoituksia muslimeille. Hän ei tietenkään tule ajatelleeksi, että vaikkapa Suomen kouluampujat ja Breivik eivät olleet muslimeja ja että Suomessa on asunut jo kauan islaminuskoisia tataareja. Hän lähettäisi kaikki vääräuskoiset ikään ja sukupuoleen katsomatta kuolemanmarssille.

13681096_10154231463076878_2673130035580236046_n

Niinhän se menee. Kun ainoa työkalu on vasara, niin kaikki asiat alkavat näyttää nauloilta. Kun päässä ei pyöri mitään muuta kuin muslimi- ja suvakkivihaa, niin ainoalta ratkaisulta rupeaa näyttämään kuvitellun vihollisen lopullinen eliminoiminen.

Mietitäänpäs vähän. Nizzan terroriteon tekijää on kuvailtu runsaasti alkoholia käyttäneeksi vaimonhakkaajaksi, joka harrasti uhkapelejä, oli tuomittu useista väkivalta- ja omaisuusrikoksista ja oli juuri menettänyt työpaikkansa omien töppäilyjensä takia. Ei vaikuta kovin uskonnolliselta tyypiltä, mutta silti Isis ottaa mielellään vastuun hänen hirmuteostaan.

Tietysti ottaa, koska Isisin tarkoitus on lietsoa pelkoa ja vihaa. Juuri kaiken maailman kullervokalervonpoikien, teuvohakkaraisten ja marttapetmanien ansiosta se onnistui siinä taas kerran.

En nyt viitsi sanoa kuka kansanedustaja tulee tuosta alkoholinkäytöstä, pikkurikollisuudesta ja töppäilyistä mieleen. Olen kuitenkin aika paljon seuraillut Rajat kiinni-likkeen Facbook-sivua ja tullut siihen tulokseen, että Nizzan joukkomurhaajalla ja Rk-aktiiveilla on paljon yhteistä. Kyvyttömyys sopeutua ympäröivään maailmaan ja pelata sen säännöillä, oman elämän meneminen hunningolle usein ihan omasta syystä ja halu kostaa oma paha olonsa viattomille.

Nizzan terroristi käytti uskontoa oikeuttamaan järkyttävän tekonsa ja Rajat kiinni-liikkeessä vallalla oleva uskonto on sairaalloisen väärin käsitetty isänmaallisuus. Sen puolesta kärsitään, ryvetään omia kärsimyksiä ajatellen itsesäälissä ja ollaan valmiita murhaamaan ja kuolemaan.

Pahoin pelkään, että Rajat kiinni-liikkeeen sisältä saattaa nousta terrori-iskun tekijä. Niin ovat ajatukset yhtä maata kuin maalarin housut Isis-terroristien kanssa.

martta 15.7.16

mp

Yleensä minulta aina pyydetään jotain rakentavaa neuvoa kritiikin lisäksi. Annan niitä nyt kerralla kolme:

 1. Älkää suostuko pelkäämään.
 2. Älkää suostuko vihaamaan viattomia.
 3. Älkää uskoko minkään sortin ääriajattelijoita.

***

Tänne kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimelläkin kirjoitetut kommentit seulotaan tiheällä seulalla.

Kommentit (43)

 1. Tommi Nieminen

  Onko muuten edes varmistunut, että Nizzan terroriteon takana oli islamismi? ISIS totta kai mieluusti ottaa kunnian, mutta se on toinen juttu. Tähän mennessä kai tiedetään lähinnä, ettei tekijä ollut erityisen uskonnollinen eikä kukaan läheinenkään ole kertonut havainneensa hänen radikalisoituneen.

  • Kennett Ylitalo

   Ei ole muuta tietoa, yksi sukulainen on sen kuvauksen antanut joka on julkisuudessa. Sen mukaan kyseessä ei ole terrori-isku vaan yksittäinen susi, kuten edellinen ennätys yksittäisen ihmisen tekemästä jokkumurhasta: breivik…

   • Marko Manninen

    Sellainenkin tullut mieleen, että jos joku yksittäinen ihminen jossain päin maailmaa sekoaa, alkaa tappaa ihmisiä ja kuolee, on ISISin helppo julistaa ottavansa teko kontolleen. Kukaan ei ole todistamassa toisin, ja heidän maineensa ”kasvaa”

    Nizzankin tapauksessa ensin iloitsivat tapauksesta ja ”ottivat vastuun” kahta vuorokautta myöhemmin.

    Tätä ei nyt pidä taas ymmärtää niin, että vähättelisin ISISin uhkaa.

   • Jarkko

    ”Ei ole muuta tietoa, yksi sukulainen on sen kuvauksen antanut joka on julkisuudessa. Sen mukaan kyseessä ei ole terrori-isku vaan yksittäinen susi, kuten edellinen ennätys yksittäisen ihmisen tekemästä jokkumurhasta: breivik…”

    Media tietojen mukaan tekijän naapurit kuvailijat tekijää töykeäksi, epäkohteliaaksi, uhkapelejä pelaavaksi vaimon hakkaajaksi. Mitään merkkejä mistään uskonnollisuudesta naapurit eivät havainneet. Poliisin tietojen mukaan tekijällä oli myös rikollista taustaa omaisuus ja väkivaltarikoksista.

    Ainakin tämän hetkisten tietojen mukaan viittaisi enemmän Breikvikin kaltaiseen yksinäiseen suteen kuin että tekijä olisi osa jotain terrori organisaatiota.

    • Tommi Nieminen

     Itse asiassa minusta Breivik’kin on huono vertailukohta, koska hän nimenomaan OLI radikalisoitunut, minkä todistivat hänen kirjoittelemansa villit fantasiat jo hyvän aikaa ennen terroritekoa. Mohamed Lahouaiej-Bouhlelista tulee pikemmin kuva jonkinlaisena yleisvässykkänä kouluammuskelijana, jolla vain pimahti.

     • Jarkko

      Vertailussasi on sellainen puute, että käsitykseni mukaan Breikvikillä oli korkeampi koulutustaso kuin Mohamed Lahouaiej-Bouhlelilla, joten jälkimmäisellä ei ollut riittävää osaamista manifestien laadintaan. Breikvik on ainkin lukio (ehkä enemmänkin en ole tarkkaan selvitellyt) ja hänen isänsä oli korkeasti koulutettu diplomaatti.

      Rehellinen vertailu edellyttäisi, että molemmilla on samat mahdollisuudet koulutuksen puolesta luoda manifesteja.

  • Yki Räikkälä

   Iltasanomien jutussa kerrottiin, että tämän isä olisi kertonut poikansa olleen kiinnostuneen radikaalista islamismista. Varmaankin hän kanavoi pahan olonsa tuohon aatteeseen ilman sen kummempia uskonnollisia motiiveja.

   • Jarkko

    Yki Räikkälä eikä kerrottu ainakin ylellä, iltasanomissa ja mtv3 uutisilla ja parilla ulkomaisella kanavalla tekijän isä sanoi, että hänen poikansa ollut ollenkaan kiinnostunut uskonnosta.

    Suoralainaus MTV3 uutisista: ”Hyökkääjän tunisialainen isä on kertonut, että hänen poikansa oli aiemmin kärsinyt mielenterveysongelmista. Isän mukaan poika ei ollut uskonnollinen. ”

    Suoria lainaus iltalehdestä ”Nizzan hyökkääjän perhe kertoo: Aina yksin ja masentunut”

    Myös tekijän naapurit kuvailevat tekijää töykeäksi erakoksi, joka harrasti uhkapelejä, juopottelemista ja väkivaltaa ex-vaimoaan kohtaan.

 2. Kallematti Waris

  Miten helkkarissa tuollaisen ajatusmaailman omaava päätyy seurakunnalle töihin?
  Itse olen ateisti, mutta kunnioitan suomen Ev.Lut kirkon asennetta viime vuosina, kun se on ”kaivanut kantapäänsä hiekkaan” näissä Rakasta Lähimmäistäsi -kysymyksissä. Miksi mennä töihin organisaatiolle, joka näin räikeästi rikkoo maailmankuvaasi vastaan?

 3. Markus T.

  Huvittavaa miten nämä omien sanojensa mukaan ei rasistiset maahanmuuttokriitikot ovat ottaneet ykkösvihollisekseen Uuninpankkopojan. Monta Sakun blogitekstiä lukeneena en muista Sakun kirjoittaneen suoranaisesti islamista, eikä ole omaa kantaansa siihen kertonut. En myöskään muista lukeneeni Sakun kantaa maahanmuuttoon. Minkä muistan miltei jokaisesta tekstistä on se, että Suomessa kaikkia tulee kohdella lain silmissä tasa-arvoisesti, ja laki on se jota kaikkien Suomessa oleskelevien tulee noudattaa. Laki ja tasa-arvo ovat näköjään nyky-Suomessa sellaisia asioita, että se kuka niiden nimeen vannoo ansaitsee suurimman läjän tappouhkauksia ja sontaa niskaansa. Kiitos Saku että jaksat seistä äänitorvena tätä rasistista sontaa vastaan! Et ole yksin.

 4. Tuukka Selkäinaho

  ”Sieltähän se tuli. Selvä uhkaus ja ilmoitus siitä, että kohta ruvetaan tappamaan. Tapansa mukaan ”Kullervo Kalervonpoika” haaveilee kansantuomioistuimista eikä huomaa, että kertoessaan muslimiterroristeista tulee paljastaneeksi oman halunsa toimia täsmälleen samoin.”

  Tappaminen on jo aloitettu…viimeisen tiedon mukaan Turkissa, jota kovasti myös halutaan tähän yhteiseen uppoavaan laivaan, on teloitettu tämän päivän aikana 104 yöllistä vallankumouksellista. Tosiaankin samanlaista toimintaa mihin ollaan länsi-euroopassa totuttu, ja mikä kuvaa meidän arvoja.

  ps.kommentti sisälsi sarkasmia.

 5. Vesa Nikula

  Näissä Ranskan teoissa taitaa vähintään yhtä paljon syytä olla maan pitkässä, eikä aina niin reilussa siirtomaahistoriassa. Ei pelkästään nykypäivän islamismissa vaikka se ehkä katalyyttinä toimiikin.

 6. Sauli

  Terrorismi saa käyttövoimansa median sille antamasta huomiosta. Samasta voimasta ammentavat myös somen Martat ja Markut. Ilma somea nämä ressukat tukehtuisivat omaan sappeensa ja poistuisivat lähes luonnollista tietä oman käden kautta. Nyt he ovat omissa piireissään, omassa päässään, oman elämänsä sankareita.

  Nizzan onnetonta murhaajaa ja Suomen potentiaalisia tappajia ei erota oikeataan muu, kuin runsaat 3000 kilometriä. Pohjimmiltaan he ovat niin samankaltaisia, että kuka tahansa muu kuin he itse huomaavat ”sukulaisuuden”. Näitä elämästä vieraannutettuja löytyy kaikkialta ja heille ottajansa jotka osaavat viedä heitä haluamaansa suuntaan.

  Voidaan kysyä mitä tarkoitusta palvelee media joka nostaa nämä onnettomat julkisuuteen. Mitä tarkoitusta palvelee sosiaalinen media, joka on muuttunut mielisairaaloiden avo-osastoiksi (kaikella kunnioituksella mielisairaaloita kohtaan)

 7. Erkki

  Sanoista ja sanojen merkityksestä:
  Terrori kaiketi on toimintaa, jolla on jokin tavoite – pelkän vahingon aiheuttamisen lisäksi.
  [ Terrorismi (ransk. terrorisme, latinankielisestä sanasta terrere, ’aiheuttaa kauhua, pelotella’) on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon. ]

  Mahdollisessa mielenhäiriössä suoritettu joukkomurha ei siten välttämättä ole terroria. Valtakunnassa, jossa on uskonnonvapaus, ei toisinuskova ole terroristi. Ulkonäkö tai ihonvärikään eivät terroristiksi määrittele.
  Mielestäni terroristi sensijaan on hän ken harjoittaa [henkistä/ruumiillista] väkivaltaa kanssakulkijoitaan kohtaan.

  Olisiko neljänneksi kohdaksi hyvä laittaa jotain malliin: Älkää provosoituko, vaikka provosoidaan. Selväkielisenä tuo lienee: Älä ole yllytyshullu 🙂

  Minäkään en juuri provosoidu noista [suomen]kielenraiskaajista… ymmärrän hyvin, että kukin parhaansa taitonsa ja rajallisen sanavarastonsa turvin … Tarkoitan siis heitä, jotka ilman kotikielen sanakirjaa eivät ”hässäkkää” tunne.

 8. Mauri Pulkkinen

  Kaunis ja kaukainen impivaaralainen Suomi on tuottanut maailmalle lahjakkuuksia eri aloilta.

  Vähäiselle huomiolle ovat jääneet nämä somen raivopäät. Heidän lahjansa menevät hukkaan täällä suvakkien hallitsemassa, kylmässä maassa.

  Isisin johdon pitäisi panostaa laatuun ja palkata heitä konsulteiksi tai kouluttajiksi. Johan pelottavuus nousisi monella pykälällä millä tahansa asteikolla.

  Kansallismielisten järjestöjen kautta maailman kannattaisi tehdä aivan samoin. Toinen toisensa solvaaminen nousisi aivan uusiin ulottuvuuksiin.

 9. Rintsu

  Ja Teuvo Hakkarainen taas vauhdissa.

  ”Suomessa saattaa olla 3000 potentiaalista terroristia”

  Pihanurmikollani saattaa olla neljä citykania. Kirjoittaakseni näin minun ei tarvitse mennä parvekkeelle katsomaan onko niitä ja montako. Koska lause on itsessään tosi ja muodostaa ikioman kehäpäätelmänsä. Joten kävin juuri katsomassa ja totesin, että eipä ole ainuttakaan.
  Mutta puolustan lausuntoani sanomalla, että lauseeni oli tosi vaikka kaneja ei ollutkaan. Niitä saattaa olla jo illalla.

  • Pekka Rantamäki

   Oikea lausemuotohan olisi ”Suomessa saattaa olla viisi miljoona potentiaalista terroristia.” Sanojen ”saattaa” ja ”potentiaali” käyttö samassa lauseessa on aina tehokasta…

 10. Juha Nieminen

  Onko tämä Petman ihan todellisuuden henkilö vai joku trolli?

  • Saku Timonen

   Ihan todellinen ja tosissaan.

 11. Saara Reiman

  Rohkenen lisätä Sakun erinomaisiin neuvoihin vielä yhden. Jos haluat tehdä jotakin, tee jotakin hyvää. Edistä jollakin tavalla jotakin niistä arvoista joita terroristimieliset inhoavat. Esimerkiksi vapautta, veljeyttä, tasa-arvoa, lainkuuliaisuutta, elämäniloa, taidetta, kevytmielisyyttä.

  Bonusneuvo: Jos haluat edistää suomalaista kulttuuria, ylläpidä omalta osaltasi suomalaista kulttuuria. Lue, nauti taiteesta, laita perinneruokia, opettele perinteisiä kädentaitoja ja suku- ja paikallishistoriaa (kyllä, meillä on paljon muutakin historiaa kuin talvi- ja jatkosota). Vihaaminen ei edistä eikä rakenna mitään, edistys vaatii jo substanssiakin.

  • Jarkko

   Itse vastustin terrori iskuja keskustelemalla aamuyöhön saakka muutamilla eri aktiivisten ihmisten tiedottamista varten avaamilla netti sivuilla ranskalaisten kanssa terrori iskuista ja turkin vallankaappausyrityksestä. Ei se mitään ihmeellistä ollut, mutta enemmänkin mielenkiintoista.

   Ilman terrori iskua tuskin olisin edes eksynyt tuollaisiin keskusteluihin. Nykyäänhän näin netti aikana se ei edes maksa juuri mitään ja on mahdollista köyhänkin budjetilla kunhan omaa edes jonkinlaisen nettiyhteyden ja tietokoneen.

 12. Angie

  Kiitos Saku!

 13. Anja Ruotanen

  Voihan tässä sosiaalisessa mediassa kommunikoinnissa olla sellainen myönteinen puoli, että verrattuna Hitlerin aikaan, voi ilmaista myös vastakkaisen mielipiteen. On TAHDON ASIA, kummalle puolelle itsensä laittaa, väkivallan vaiko väkivallattomuuden, rasismin vai antirasismin, tasa-arvon vai epätasa-arvon jne. Toivoton taisto taivaan valtoja vastaan …

 14. Pekka Löppönen

  Miten Facebookissa sallitaan ton tyyppinen kommentointi kuin rajat kiinni-ryhmässä? Ilmeisesti se ei riko Facebookin yhteisönormeja, koska Ilmiannot tollasista kommenteista ei johda niiden poistoon. Ihmettelen kyllä.

 15. Jarno Kääriäinen

  nämä eivät tajua että tämä on esim isiksen tarkoitus. luoda yhteiskunta jossa muslimit kokevat olevansa niin syrjittyjä että osa liittyy heihin. luulevatko että terroristit hyvikseen terrorisoivat? se on taktiikkaa

 16. Tapio Värjölä

  Tuo Martta ”puuroonsylkijä” Petman ihmetyttää. Mikä vimma saa naisen uhraamaan hyvän työpaikkansa seurakunnassa, jotta saisi purkaa vihaansa netissä? Oliko se sen arvoista? Tarjoaako Rajat kiinni -ryhmä uuden työpaikan?

 17. Jarno Kääriäinen

  Ja rajat kiinni liikkeestä ON noussut terroristeja. Mitä muuta polttopulloiskut on kuin poliittista terrorismia?

  • Erkki Posti

   Nimenomaan näin. Se, että tekijät ovat kai olleet kännisiä ääliöitä ja teot ovat epäonnistuneet, ei muuta itse poliittisen terroristi-iskun motiivia mitenkään.

 18. Jesse Heinonen

  Hra Hakkarainen ei ole tainnut koskaan lukea uutisia Lähi-idässä tapahtuvista terrori-iskuista. Jokainen terroristi ei nimittäin ole muslimi.

 19. Niilo N

  Toisaalta pelon lietsontaa harrastaa myös Ranskan valtio. Koko ajan reaktio on ollut lisätä maastopukuisia pyssymiehiä kadunkulmiin. Mitä tarkoitusta tämä palvelee, kun mitään hyötyä moisesta ei ole vielä kertaakaan ollut? Vaikka sattuisivat paikalla tuollaiseen kuorma-autoiskuun, tilaisuus tehdä jotain on hetkessä ohi eikä varmaan edes ammattisotilas Euroopassa halua jenkkimallia jossa ammutaan ensin ja kysellään sitten. Itse asiassa tuskin edes Teksasissa poliisi samantien ampuu töhöilevää kolaroivaa autokuskia vaikka olisi osunut jalankulkijaankin. Ja jos ei samantien ammu – niin äkkiä tilanne on jo ohi.

  Ei, maastopukuisten konekivääreitä kantavien miesten tehtävä ei ole suojata kansalaisia. Heidän tehtävänsä on sama kuin ISISin: lietsoa pelkoa. Pelkoa, joka yhtäältä antaa poliittiselle eliitille kansan silmissä oikeutuksen vapauksien rajoittamiseen, ja toisinaan lähi-itään tehtäviin pommitus- ja muihin sotaretkiin, useimmiten USA:n rinnalla. Terrorismin kannalta tämä pelon lietsonta on vain ja ainoastaan haitallista, sillä jokainen muslimi tietää noita maastopukumiehiä nähdessään että eivät he etnisiä ranskalaisia ole kyttäämässä…. tästä epävakaat väkivaltaan taipuvaiset syrjäytyneet luuserit saavat vain lisää bensaa liekkeihinsä, mutta iskun toteuttamiseen ei juuri ole vaikutusta.

  Ratkaisu olisi vetää nuo pyssymiehet pois kaduilta ihmisiä pelottelemasta, laittaa betoniporsaita ehkä kävelykaduille jos oikein halutaan pelata varman päälle, mutta ennen kaikkea panostaa rasismin kitkemiseen ja maahanmuuttajien kotouttamiseen. Sen sijaan Ranskan reaktio oli viedä lentotukialus Välimerelle ja kutsua reservejä palvelukseen että saadaan lisää pyssymiehiä kaduille. Eli juuri sitä millä terrorismia lietsotaan, ei tukahduteta. Ranska on sodassa ISISiä vastaan ja ISIS ei todellakaan ansaitse kenenkään sympatiaa, mutta ehkäpä Ranskassa sympatiaa ansaitsevat vain viattomat uhrit, ei niinkään valtio jonka tarkoitusperät ja toiminta vaikuttavat vähintäänkin kyseenalaisilta….

  Suomessa ei sentään olla laittamassa vielä puolustusvoimia kaduille mutta koko keskittyminen ”Islamin uhkaan” ja poliisien ja sotilaiden raijaaminen TV:hen haastateltaviksi haiskahtaa pahasti samansuuntainselta. Samalla yhteiskunnan rasismista ja lännen sotaretkiin osallistumisesta terrorismin siementen kylväjänä ei puhuta juuri lainkaan, mikä kokonaisuutena katsottuna haiskahtaa vahvasti ellei samanlaiselta niin samansuuntaiselta kuin mitä Ranskassa ja USA:ssa on nähty. Yhdessä koko rasistisen keskustelun arkipäiväistymisen ja poliisin kyseenalaisen toiminnan kanssa yhteiskuntamme kehityssuunta vaikuttaa vähintäänkin huolestuttavalta.

  • Jarkko

   Jos kadulla ei olisi ollut aseitettuja poliiseja ja sotilaita olisi kuorma-auto kuski saanut aikaiseksi vielä enemmän uhreja. Tekohan keskeytyi siihen, että hyökkääjä ammuttiin kuoliaaksi muussa tapauksessa hyökkäys lapsia täynnä olevaan väkijoukkoon olisi jatkunut siitä pisteestä mihin se nyt keskeytyi.

   Tekijää myös kuvaillaan väkivaltaiseksi, arvaamattomaksi, mielenterveydeltään järkkyneeksi. Tuskin hän olisi jättänyt väkivaltaa tekemättä vaikka kaikki poliisit vedettäisiin pois kaikkialta. Ei yhteiskuntaa yksinkertaisesti pysty tekemään sellaiseksi, että väkivaltaiset ja arvaamattomat henkilöt eivät saisi kimmoketta alkaa tappaa ihmisiä jollain verukkeella.

   Eipä silti kaikkien muslimien syyttäminen tästä on väärin.

   • Saara Tolvanen

    ”Ei yhteiskuntaa yksinkertaisesti pysty tekemään sellaiseksi, että väkivaltaiset ja arvaamattomat henkilöt eivät saisi kimmoketta alkaa tappaa ihmisiä jollain verukkeella.”

    Niin, avoimenpuoleisessa yhteiskunnassa tällaiset teot tulevat varmaankin aina olemaan mahdollisia, hyvin valitettavasti. Silti uskon – tai ainakin haluaisin uskoa – että hirveyksien tapahtumisen todennäköisyyttä voidaan pienentää. On kai kuitenkin niin, että tietynlaisissa yhteiskunnissa ja ihmisyhteisöissä esiintyy enemmän kaikenlaista ääriajattelua ja terroritekoja kuin toisenlaisissa.

    Luulen, että Sakun blogitekstissään – kiitos muuten paljon siitä – mainitsemat kolme neuvoa ja niiden noudattaminen ovat vähintäänkin hyvä alku kauheuksien todennäköisyyden pienentämisessä.

    • Minna Ylitalo

     Somen yleistymisen myötä näitä syrjäytyneitä tuumasta toimeen-tyyppejä on helppo rekrytoida tekemään likaisen työn. Viime aikoina kaikki terroristit on yllytetty iskuun nettiyhteisön kautta, oli sitten Breivik, Dylann Roof tai Lahouaiej-Bouhlel.

     Erona se, että yhdessä tapauksessa kasvottomat pääpäsmärit pesevät kätensä tapauksesta ja syyttävät rekrytoimaansa jäsentä yksittäiseksi hulluksi. Meillä on jopa poliitikkoja, jotka syylistyvät tähän yllyttämiseen, sananvapauden nimissä tai kännissä ja läpällä. Toisessa tapauksessa pääpäsmärit taas ottavat kunnian itselleen ja järjestöllä on nimi ja kasvot.

   • Niilo N

    Pysäyttäjä oli lopulta ihan tavallinen poliisi joka ihan tavallisella poliisin pistoolilla pysäytti hyökkääjän. Maastopukumiehistä konekivääreineen ei ollut tässäkään mitään hyötyä, niinkuin ei ole ollut koskaan ennenkään.

    Aina joku väkivaltainen hullu tulee tekemään jotain, ei sitä voida koskaan kokonaan estää, siinä olet oikeassa. Mutta keinot ehkäistä näitä tulisi olla sellaisia, jotka ovat oikeasti tehokkaita, eivätkä vain lietso lisää epävakaita mieliä äärimmäiseen väkivaltaan. Sotilaiden tuomisesta kaduille ei toistaiseksi ole ollut vielä mitään muuta vaikutusta kuin pelon lietsonta. Ja tietenkin rahallinen kustannus.

    • Jarkko

     Kai ymmärrät, että pieni joukko paikallispoliiseja ei pysty valvomaan ja sulkemaan kaikkia reittejä väkijoukkoon.

     Esim Israeliin ei ole vuosikymmeneen tehty itsemurha iskuja sen jälkeen kun turvatoimia lisättiin. Sitä ennen niitä oli kokoajan. Vaikka tietty porukka vaati kokoajan tekemään aukkoja puolustukseen mistä voidaan tehdä lisää iskuja.

     • Niilo N

      ”turvatoimia lisättiin” Israelissa… melko kaunisteleva ilmaus sille että maasta tehtiin puolifasistinen poliisivaltio jossa Palestiinalaisilta on vähä vähältä riistetty ihmisoikeudet. Ja miksi terrori-iskut ovat Israelissa vähentyneet, kerronpa sinulle suurimman syyn. Ei suinkaan ensisijaisesti turvatoimien vuoksi, vaan siksi että Israel on ottanut politiikakseen terrori-iskun sattuessa tuhota terroristien PERHEIDEN kodit.

      Kieltämättä tehokas taktiikka palestiinalaisia vastaan, koska he ovat kotonaan, ja heillä on useimmiten perhe, joka on Israelin tavoitettavissa koston kohteeksi. Ranskassa tuo ei toimi aina edes teoriassa koska monessa tapauksessa terroristin perhe on jossain meren toisella puolella, mutta suurempi kysymys on, että haluatko sinä nyt aivan tosissasi tuollaisen terrorilla terroria vastaan taktiikan käyttöön? Koska minusta siinä vaiheessa kun jokin länsimaa ryhtyy moiseen, alkaa käydä yhä vaikeammaksi perustella miksi kyseinen maa olisi enää juurikaan ISISiä parempi… erot vähenevät aste-eroiksi pahuuden tasossa, eivät enää periaatteellisia fundamentaalisia eroja.

      • Jarkko

       Sellaista se kuule Niilo on sodassa. Arabit ovat aloittaneet kuusi sotaa Israelia vastaan ja palestiinalaiset ovat joko olleet niissä mukana tai tukeneet niitä ja joka kerta hävinneet aloittamansa sodat. He olisivat tilanteen kärjistämisen sijaan voineet valita neuvottelun, sovittelemisen ja kompromissien hakemisen tien. Ei ne toistuvat hyökkäysodat unohdu yhdessä sukupolvessa jos kahdessakaan.

       Israel on ainoa demokraattinen maa lähi-idässä jonka ympärillä on vain autoritäärisia maita ja sivistymättömiä kansoja ei sellaisessa paikassa vain voi heittäytyä täysin puolustuskyvyttömäksi ja odottaa selviävänsä. Israelillä ei myöskään ole rahkeita sivistää koko lähi-itää tai muuttaa autoritaarisia hallintoja jotka hakevat kannatusta itselleen lietsomalla vastakkainasettelua Israelin kanssa.

 20. Mirjami Virtanen

  Jos tämä Petman olisi kunnanvaltuutettu tai politiikan toimija eikö jo poliisi tutkisi hänen puheitaan? Vastaavista kirjoituksista ovat saaneet sakkorangaistuksia, nuohan ovat kiihoitusta ihan ehdottomasti.

  • Kalevi Aaltonen

   Joo. Tai JOS olisi kirjoittelematta kokonaan tuollaisia typeryyksiä julkisesti niin ei tekisi itsestään kylähullua.

  • Minna Ylitalo

   Turvapaikanhakijoitten puuroon sylkijä sai kuitenkin töistä potkut sen jälkeen kun uhkaili facebookissa polttavansa kirkon. Nyt hänellä onkin sitten sitä vapaa-aikaa mitä viettää somessa.

 21. Minna Ylitalo

  Tämä porukka syyllistyy kansanryhmän vainoamiseen jatkuvalla ja järjestäytyneellä uhkailulla ja pelottelulla.

  Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen syyllistyy lisäksi törkeään valehteluun, kansanryhmän solvaamiseen ja uskonvainoon sanoessaan, että kaikki terroristit ovat muslimeja. Kansanedustajan tulisi päivittäää asiatietonsa ja lukea tilastotietoa terrorismista Euroopassa ja USA:ssa.

  Esimerkiksi FBI:n raportin mukaan 94% USA:ssa tapahtuvista terrori-iskuista on aivan muita kuin islamtaustaisia. Euroopan islamtaustainen terrorismi oli vielä vuoteen 2013 mennessä vain 0,7%. Tilasto on toki sattuneesta syystä Ranskan kohdalla siitä muuttunut, mutta esimerkiksi Saksassa terroristit ovat edelleen lähinnä anarkisteja ja äärioikeistoa.

  http://aateam.org/blog/wp-content/uploads/2015/02/stats.png

 22. Perttu Brännare

  Maahanmuuttokriittinen = kannatat joukkoteloituksia ja etnisiä puhdistuksia? Näköjään kumpikin laita vetää mutkia suoriksi ja demonisoi toista näkemystä yhtälailla. Blogin yhteydessä jaettu Petmanin kuvakaappaus varsinkin toki edustaa täysin asiatonta kielenkäyttöä, mutta eikö sen yleistäminen jokaisen maahanmuuttokritiikkiä antavan henkilön mielipiteeksi ole myös hyvin kyseenalaista? Terv. se ”tolokun kansalainen”.

 23. Perttu Brännare

  Nizzan isku nyt saattoi hyvinkin olla yksittäisen mielenterveyspotilaan toteuttama (ja Orlandon liian tiukassa kaapissaan flipanneen homon). Saapa nähdä. ISIS/DAESH toki nyt ottaa melkein mistä vaan ”kunnian” itselleen, jos vähänkin sopii agendaan.

Kommentoi »

Comments are closed