Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihminen ei opi

Turkissa näyttää olevan meneillään klassinen fasistivallankaappaus, jossa demokraattisesti valittu presidentti päätti ruveta diktaattoriksi. En tiedä oliko sotilasvallankaappauksen yritys presidentin itsensä junailema vai tunareiden yritys, mutta sen varjolla presidentti Erdoğan vahvistaa nopeasti valtaansa ja puhdistaa oikeuslaitoksen, armeijan, hallinnon ja luultavasti koko maan vastustajistaan. Siitä kertovat selvää kieltään valmiina olleet tuhansien nimen puhdistuslistat.

Oikeusvaltion periaatteista ei piitata, vaan jopa kuolemantuomion palauttamisesta taannehtivasti puhutaan avoimesti. Tämä tarkoittaisi sitä, että ääritapauksessa kuolemaan voitaisiin tuomita sellaisesta teosta, joka vielä tekoaikana ei ollut edes rikos. Näistä asioista ovat huolestuneet asioista oikeasti tietävät professorit Jukka Kekkonen ja Martti Koskenniemi. Heitä kannattaa kuunnella. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota Kekkosen näihin sanoihin:

Turkissa presidentti Erdoğan on sanonut, että ”viruksen” siivoaminen kaikista valtion instituutioista jatkuu.

Jukka Kekkonen pitää lausuntoa erikoisena: se kuvaa ajatusta siitä, että kaikkien pitäisi yksimielisesti olla jonkin tietyn ajatuskannan takana.

– Näen tässä hyvin selviä liittymäkohtia 1920- ja 1930-lukujen fasistiseen Eurooppaan. Myös silloin oli erittäin voimakas vaatimus kansallisesta yksimielisyydestä. Oli tietty ideologinen lähtökohta, jota piti noudattaa.

– Tällainen puhetapa, joka viittaa siihen, että vastapuolen toisenlaista mielipidettä edustavat ovat sairaita tai vajaita, se on minusta kauhistuttavaa, Kekkonen sanoo.

Turkissa ollaan luomassa islamilaista yhtenäiskulttuuria äärimmäisen kovin ottein ja perustelut tuntuvat tutuilta. Kansa vaatii, kansan ääntä pitää kuunnella, vaaleilla valittu hallinto päättää, kyllä kansa tietää. Tosiasiassa vain osa kansasta vaatii ja tukee nykyistä hallintoa, joten juuri siksi vastustajista on päästävä eroon.

Turkissa tämä tapahtuu islamin nimeen. Samaa on tapahtunut ympäri Eurooppaa kansallisen idenditeetin nimissä jo kauan. Äärinationalismi on noussut valtaan niin Venäjällä, Puolassa kuin Unkarissakin saman kaavan mukaan. Yksi aatesuunta omii itselleen koko isänmaan ja kansan käsitteen, muiden suut tukitaan. Muiden maiden kehitykseen ei ole juuri kiinnitettyy huomiota, mutta nyt Turkin itsevaltiaan kovat otteet näyttävät koko asetelman irvokkuuden. Me olemme parempia kuin muut, meidän uskontomme on parempi kuin muiden, meidän maamme on parempi kuin muut. Jos joku ei ole samaa mieltä, niin hän menettää virkansa, asemansa, vapautensa ja mahdollisesti myös henkensä.

Historia kyllä opettaisi mitä omaa erinomaisuuttaan korostavista ja muita vähättelevistä uskonnollisista tai nationalistisista yhtenäiskulttuureista seuraa, mutta ihminen ei opi. Ihmiskunnalta unohtuu viisaus, jonka Veikko Huovinen on ilmaissut näin:

Ja se pyöri tuo pallo, ja sen mukana kiersivät yhtä pirun viuhakkaa ihmiset ja hevoset, kissat ja pässit, mehtikanat ja petäjät, pilvenpiirtäjät ja pellavaloukut, rautatiet ja hauet ja matikat, kunnanvaltuustot ja muikkunuotat ja siinä oli vaikka minkälaista porukkaa ja häntäsakkia. Siinä ne mennä suhahtelivat rinta rinnan hullut ja hyvätapaiset, halvat ja aatelismiehet, köyhät ja rikkaat, porvarit, talonjussit ja työmiehet, siinä piirrättelivät kulkusällit ja suurlähettiläät, kadunlakaisijat ja keisarismiehet, eikä kukaan päässyt eroon toisistaan, ei kellään ollut asiaa hyvin kauas tanteresta. 

Diktaattorit unohtavat aina, että heidänkin on mahduttava yhden ainoan ihmisnahkan sisälle ja kaikkien on mahduttava samalle maapallolle.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (27)

 1. Ilkka Kariranta

  Syvästi asiaan paneutuneen puheenvuoro, hienoa kun maltoit pysyä yleisellä tasolla!

 2. ile

  Jotkut valinnat ovat liian houkuttelevia. Tulee mieleen kliseinen ikivihreä: ”Absolute power corrupts absolutely” Ja toinen: ”those who seek positions of power are the ones most easily corruptible”?

  Subjektiivinen kupla aiheuttaa jyrkän dehumanisaation suhteessa muihin.

 3. Ville Korhonen

  Erdogan kykenee kiristämään EU johtoa yli miljoonalla pakolaisella. EU johto ei tule puuttumaan mihinkään Erdoganin touhuiluun. EU eikä media ottanut mitään kantaa siihen, että tuomareita erotettiin tuhansittain. Tämä on totaalisesti vallankolmijaon vastaista ja sen olisi pitänyt aiheuttaa paskahalvaus kaikissa läntisissä demokratioissa.
  EU ei myöskään tule reagoimaan jos/kun kuolemantuomio palautetaan. EU nielee aivan kaikki periaatteensa, jotta Erdogan ei vahingossakaan hermostu.

  • kirsi reinikka

   Saattaa hyvinkin olla näin. Tosi masentava ajatus.

   Tosi ytimekäs bloggaus Timoselta. Ihan naulan kantaan taas kerran.

 4. Klaus Tuurala

  Otsikosta voi toki keskustella. Näyttää että Erdogan ja myös Israelin hallinto on oppinut liiankin hyvin 20 ja 30-luvuista.
  Toki ymmärrän mitä tarkoitat.

 5. Markku Perttula

  Turkilla ei saa koskaan olla mitään asiaa EU:n jäseneksi.
  Erdogaanin kannattajat katkoivat nuorten varusmiespoikkien päitä kaduilla.
  Poikien ainoa rikos oli esimiesten totteleminen.

  • Minna Ylitalo

   Ei Turkki olisi muutenkaan vielä meidän elinaikanamme päässyt EU:n jäseneksi. Jos ylipäätään milloinkaan täyttää kaikki ehdot. Brexit-populistit käyttivät Turkin EU-jäsenyyttä yhtenä uhkakuvana vaalikampanjassaan, aivan kuin kyse olisi ollut lähivuosista.

  • Jarkko

   ”Turkilla ei saa koskaan olla mitään asiaa EU:n jäseneksi.
   Erdogaanin kannattajat katkoivat nuorten varusmiespoikkien päitä kaduilla.
   Poikien ainoa rikos oli esimiesten totteleminen.”

   Sellaista se on. Noin köyhemmille sodissa ja konflikteissa usein käy. Ainakin jos jää tappion kokeneelle puolelle. Osalla ei välttämättä ollut edes tuota tottelemis rikosta vaan heidät laitetaan vankilaan vain koska heidän nimensä oli jollain armeijan listalla tai pelkästään koska tarvitaan joku vihollinen joka on syyllinen kaikkeen maailman pahaan.

 6. Pasi Karonen

  ”Me olemme parempia kuin muut, meidän uskontomme on parempi kuin muiden, meidän maamme on parempi kuin muut.”

  Tulee vielä mieleen lisäesimerkki samasta asiasta:

  ”Donald Trump is promising to ’put America first’, with sweeping pledges to deport illegal immigrants, negotiate better trade deals for America, and make the United States great again.” (http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36824697, 19.7.2016.)

  Millähän oikeudella amerikanyhdysvaltalaiset muuten luulevat voivansa kutsua vain itseään ”amerikkalaisiksi”? Eikö ”amerikkalaisten” mielestä esimerkiksi Amerikan mantereella sijaitsevia Kanadaa, Meksikoa tai Argentiinaa ole olemassakaan vai eikö pitäisi olla?

  – –

  Tietysti ei tämäkään paremmuusasia silti ole yksioikoinen. Sanon kyllä esimerkiksi, että terveys on parempi kuin sairaus ja koulunkäynti on periaatteessa parempi kuin oppimattomuus. Mutta jos koulunkäynti tarkoittaa jossain vaikkapa luomisoppihuijausta, menee asia taas mutkikkaammaksi…

  Miksi muuten suomalaisissa kouluissa opetetaan taikauskoa?

 7. Mauri Pulkkinen

  Koko elämäni ajan on milloin kaukana, milloin lähellä syntynyt milloin mihinkin ismiin perustuvia tai nukkehallitsijoiksi asetettujen diktatuureja. Ne ovat kestäneet aikansa, mutta vaihtuneet toisiin entistä ”parempiin”.

  Kansanvaltaisia järjestelmiä ei ole ollut juuri muualla kuin osassa Eurooppaa ja nekin pitkässä historiallisessa katsannossa ovat olleet demokratioita lyhyen aikaa.

  Inhimillisiä kärsimyksiä on maailmalla riittänyt ja ne ovat poikineet humaaneja julistuksia ja kansainvälisiä sopimuksia.

  Kovin helppo olisi paiskata rukkaset santaan ja siirtyä katsomon puolelle, kun omia ihanteita poljetaan. Kyynistyminen, periksi antaminen, raivo, inho jne. ovat inhimillisiä reaktioita.

  Sitkeää puurtamista inhimillisemmän maailman ja asenteiden hyväksi on tarpeen jatkaa, jollei muun niin lapsiensa ja lastenlastensa puolesta. Jokaisella on omat keinonsa ja paikkansa vaikuttaa kehityskulkuihin. Mitään mullistavaa ei yksi ihminen saa aikaan, mutta pienen hengenvedon jälkeen voi jälleen tehdä työtä omalla sarallaan. ”Hautausmaalla on sitten aikaa levätä”, kuului aikoinaan aamuherätyshuuto kesätyöpaikassani ja se taitaa olla edelleen validi toteamus.

 8. Ismo Columbo Lehmonen

  No kyllähän tätä ”puhdistusoperaatiota” on moni muukin ihmetellyt.
  Eritoten itse ihmettelen, kuinka ja millä tavalla oikeuslaitoksen edustajat ovat olleet mukana sotilasvallankaappauksessa?

 9. Veijo Kare

  Ihan mielenkiintoinen näkökulma. Yllättävää oli, ettei Suomea huomattu, kun ruvettiin puhumaan fasismista. Saattaa olla, että kirjoittaja itsekin tukee ja kannattaa ns. vapaata suomalaista yhteiskuntaa, missä saa olla vain yksi OIKEA mielipide asiasta kuin asiasta.

  • Saku Timonen

   Niin, jotkut tahot vaativat kovasti Suomeen yhtenäiskulttuuria. Ehkäpä palaan aiheeseen.

   • Ville Korhonen

    Kun kaikki maailman kulttuurit laitetaan koriin ja sekoitetaan hyvin ei synny multikulttuuria vaan yksi ainoa sekakulttuuri.
    Aito multikulttuuri on sitä, että suomalaiset ovat suomalaisia (savolaiset savolaisia, hämäläiset hämäläisiä), ruotsalaiset ruotsalaisia, venäläiset venäläisiä, afgaanit afgaaneja ja nämä monet hyvinkin erilaiset kulttuurit ovat keskenään vuorovaikutuksessa keskenään – kukin kulttuuri omalla haluamallaan tavalla.

    • Teemu Helenius

     Tämä fantasiasi edellyttäisi, että kulttuurit olisivat muuttumattomia ja että ylipäätään olisi erilaisia, kristallisoituneita kulttuureita jotka olisivat tarkkaan määriteltävissä ja erotettavissa. Näin ei ole.

     Määrittelepä aluksi vaikka suomalainen kulttuuri, mitä siihen kuuluu ja mitä ei kuulu? Sitten voit edetä noihin muihin kulttuureihin.

     Onko suomalaisen ok syödä pitsaa, entäpä perunaa? Miten tulisi pukeutua, farkut varmaankin ovat ainakin kiellettyjen listalla? Entä musiikki, saako kuunnella (tai harrastaa) rokkia, entä tangoa? Mitä kirjoja saa lukea, mitä kieliä puhua? Pitääkö olla kiinnostunut jääkiekosta, vai onko tuo kanadalaisten kulttuurituote itse asiassa kiellettyjen listalla? Onko sopivaa viettää pääsiäistä, entä joulua? Mihin uskontoon saa kuulua? Kristinusko, islam, juutalaisuus ja kaikki muut maailmanuskonnot ovat tuontitavaraa.

     Suomalainen kulttuuri on ollut aivan erilaista 100 vuotta sitten, samoin tulee olemaan 100 vuoden päästä. Kun katsoo 1000 vuoden takaista aikaa, alkaa olla jo vähän ongelmallista puhua suomalaisesta kulttuurista. 10 000 vuotta sitten suomalaista kulttuuria ei vielä ollut laisinkaan. Kuinka kauan tuon erilliskulttuurifantasiasi mukaisen (kuvitteellisen) tilanteen toivoisit jatkuvan? Pitäisikö ”suomalaisten olla suomalaisia, afgaanien afgaaneja” vielä 100 vuoden, 1000 vuoden, 10 000 vuoden päästä?

  • Juha Menschakov

   Suomella on pitkä historia maana, johon mahtuu vain yksi asia kerrallaan. On vedottu maantieteeseen, historiaan, maailmanpoliittiseen tilanteeseen ja maan pienuuteen – milloin mihinkin. Tarvittaessa historia, faktat ja todellisuus on rakennettu uusiksi vastaamaan sitä totuutta, johon on sillä hetkellä sitouduttu.

   Tätä perinteikästä jatkumoa populistinen oikeisto pyrkii kaikin keinoin jatkamaan muistuttaen kansaa siitä, että Suomi on edelleen köyhä maa, jolla on varaa vain yhteen totuuteen.

   • Jarkko

    ”Tarvittaessa historia, faktat ja todellisuus on rakennettu uusiksi vastaamaan sitä totuutta, johon on sillä hetkellä sitouduttu.”

    Ei tämä ole pelkästään Suomalainen ilmiö. Itselläni meni joskus jo vuosia sitten aamukahvit väärään kurkkuun kun tajusin, että monet Britannian vielä nykypäivänäkin rikkaimmista suvuista tekivät omaisuutensa opiumkaupalla kiinaan. Kauppa oli niin suurta, että aikoinaan 20% britannian valtion kaikista verotuloista tuli opiumkaupasta kiinaan. Siitä opium kaupasta tuli rahaa niin paljon, että sillä on rahoitettu muutama sota ja se näkyy vielä nykypäivänäkin tiettyjen sukujen omaisuus massoissa mm. singaporeen rekisteröidyissä hallinta yhtiöissä.

    Oma lukunsa ovat länsimaiset demoratiat ja oikeisto populistit jotka vaativat jotain ehdotonta uskollisuutta ja sen säilyttämistä, että näin se tulee olemaan jatkossakin. Eikä sama porukka edes puhu meistä työttömistä ihmisinä enää.

 10. Pekka Nilsson

  Minusta ”fasisti” ja ”fasismi” kärsivät Suomessa käsitteinä inflaation, kun niillä nimiteltiin sotien jälkeen aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti estoitta ihmisiä, jotka uskalsivat olla erimieltä, virallisen liturgian vastaisesti, Neuvostoliitosta ja sen kaikenpuolisesta erinomaisuudesta.Kommunistit saivat sotien jälkeen vallan Itäblokin maissa aivan samoin keinoin kuin Timonen kuvaa Erdoganin keinoja vallan tavoittelemiseksi.Mitkä ovat erot kommunistien, fasistien ja natsien keinoilla päästä valtaan? Ainoa mikä Turkissa puuttuu on vaatimus kaikkien yksityisyritysten valtiollistamiseksi. Sen vaatimuksen tueksi voisi olla hankala saada kansaa kaduille.
  Luonnollisesti pidän tilannetta Turkissa Timosen tavoin huolestuttavana, riippumatta siitä, millä ismillä sitä kuvataan.

 11. Pekka Pehkonen

  Hävetti hetikohta ”kaappausuutista” luettuani valtion nokkamiehen ilmoitus Turkin hallituksen ja demokratian hengessä valitun presidenitin tukemisesta. Eikö Niinistö lainkaan ihmetellyt 50 miljoonan vuosipalkkaa? Ei varmaankaan kellot kilisseet… Diktatuuria ei pidä tukea!

 12. Jarkko

  Jaahas uusimpien YLE uutisten mukaan puhdistukset jatkuvat Turkissa armeijan lisäksi Turkissa uutisten mukaan puhdistetaan poliisi, oikeuslaitos ja yliopistojen ja muutamien muiden oppilaitosten rehtorit ja opettajat. Radio ja TV kanavat. Yksityiset koulut.

  http://yle.fi/uutiset/turkki_jatkaa_puhdistuksia__kymmenia_tuhansia_opetusalan_tyontekijoita_syrjaan_toimilupia_peruttu/9036776

  • Pekka Rantamäki

   Ei se mitään. EU ja NATO-liittolainen USA tukee…

 13. Ihminen ei opi | Suomi Tykkää

  […] Turkissa näyttää olevan meneillään klassinen fasistivallankaappaus, jossa demokraattisesti valittu presidentti päätti ruveta diktaattoriksi. En tiedä oliko sotilasvallankaappauksen yritys president… …read more […]

 14. Rintsu

  Jos puhdistuslista on valmiina, niin listalla olevilla on kaksi vaihtoehtoa.
  1. jäädä odottamaan, että se toimeenpannaan
  2. yrittää vallankumousta

  Jos vallankumousta ei ehditä suunnitella kunnolla niin väkisinkin siitä tulee vajaamittainen.

  • Tuomas

   Vallankumouksen kunnollinen suunnittelukin voi olla aika hankalaa, kun armeijan johto on jo vaihdettu paikallisen diktaattorin luottomiehiin, ja paikallinen diktaattori tietää hyvin että armeijan sisällä on taipumusta vallankumouksellisuuteen.

   Itse en oikein hyväksy ajatusta vallankaappausyrityksen ”epäammattimaisuudesta”. Itse näen yrityksen armeijan keskijohdon (ylin johto kun siis oli jo ”Erdoganisteja”) uhkapelinä, jossa joukko everstejä toivoi että esimerkkiä näyttämällä muutkin lähtisivät mukaan (tai ainakaan eivät pistäisi hanttiin). Valmistelua varmasti tehtiin korkealla ammattitaidolla ja niin paljon kuin vain vastavallankumouksellisen tiedustelutoiminnan pelossa uskallettiin, mutta Erdogan oli jo ehtinyt ”puhdistaa” riittävän suuren osan komentoketjun yläpäätä ja toisaalta laatia suunnitelmat vallankaappauksen torjumiseksi, että lopputulos jäi torsoksi.

   Jos lähtötilanne on mahdoton niin sitten se on mahdoton. Yrittää kuitenkin pitää, koska kuten sanottua puhdistukset olisivat tulleet ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa.

 15. Timo Eranto

  Eikö islam ja sharia laki maistu Uuninpankkopojalle? No jo on aikoihin eletty!!

  • Saku Timonen

   Etsipä edes yksi juttu, jossa olen kehunut islamia tai shariaa. Et löydä. Sen sijaan löydät montakin juttua, jossa kerron Suomessa olevan uskonnonvapaus.

 16. Sampsa Rantanen

  Tulee mieleen muutaman vuoden takainen uutinen, jossa kerrotaan Mein Kampfin nousseen Turkin bestseller listalla uudella halpiskäännöksellä. Erdoganilla kesti aika monta vuotta lukea :p

Kommentoi »

Comments are closed